Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ Αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως
  • [02] Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα Απαγχονίστηκε ο ισοβίτης Κυριόπουλος
  • [03] Τι λέει ο διεθνής Τύπος για την επανεκλογή Μπους "Συγκρατημένη" υποδοχή
  • [04] Στάση ζωής ή πολιτικό τρικ; Όχι πια σεξ ...μόνο πολιτική
  • [05] Αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν είναι σε κώμα Ραγδαία επιδείνωση
  • [06] Διενεργούνται από τις ελληνικές αρχές Εντατικοί έλεγχοι για τις
  • [07] Πέρασαν σε απόσταση 3 χλμ από αεροσκάφος των ΟΑ Τουρκικών παραβιάσεων
  • [08] Δηλώνει ο Τζακ Στρό "Αδιανόητη η επέμβαση ΗΠΑ στο Ιράν"
  • [09] Επειδή δεν του έδιναν εισιτήριο Γυμνός σε τροχό αεροπλάνου
  • [10] Επιστημονική "διένεξη" προκαλεί σουηδική μελέτη Σύμμαχοι του καρκίνου
  • [11] Νεκρός 20χρονος στα Ιωάννινα Δεμένα παραμένουν τα πλοία
  • [12] Η αποστολή του Καζακστάν
  • [13] Στο πλαίσιο εξυγίανσης του Οργανισμού Με συναίνεση η εθελούσια στον ΟΤΕ
  • [14] Ένα άλυτο μυστήριο ζητά εξυχνίαση Μια ιδιοφυΐα στο μικροσκόπιο της NASA
  • [15] Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας λέει ο Βραζιλιάνος Ασαμόα: "Είμαι καλά"
  • [16] Στις Βρυξέλλες το θέμα της αναγνώρισης Έντονη αντίδραση για την απόφαση
  • [17] Ποινή-"χάδι" για τον Μούτου
  • [18] Εκτός για δύο μήνες ο Κουπέ
  • [19] Αντικρουόμενες πληροφορίες για το θάνατό του Θρίλερ με τον Αραφάτ
  • [20] Μπάγεβιτς: "Τίποτα δεν τελείωσε"
  • [21] Ο Μάγκατ στηρίζει Καν

    [01] Πολιτική

    Αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ Αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"

    4/11/2004 11:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 7:04:59 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε αυστηρότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ προχώρησε η ελληνική Κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση, ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επίσημα την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα: "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η απόφαση της Ουάσιγκτον έγινε γνώστη το πρωί μέσω του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια. Σύντομα αναμένεται και η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Αθήνα αντέδρασε εντονότατα. Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Νωρίτερα, ο υπ. Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης ζήτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Μίλερ. Τη δυσαρέσκεια τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά τους τα Σκόπια δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους. Ο πρόεδρος Μ. Τσερβένκοφσκι έκανε λόγο για "μεγάλη νίκη" και έστειλε μήνυμα φιλίας προς την Ελλάδα.

    Η δικαιολογία των ΗΠΑ

    Η είδηση της επικείμενης αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήλθε στη δημοσιότητα δια της διπλωματικής οδού τη νύχτα της Τετάρτης και έγινε πράξη στις 11 σήμερα το πρωί, όταν το ανακοίνωσε επίσημα ο Αμερικανός επιτετραμμένος κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Αμέσως ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις και να του επιδώσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας. Ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, που θα έχει η μονομερής αμερικανική απόφαση, ενώ αποχωρώντας, ο κ. Μίλερ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Το μεσημέρι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ και τη δήλωση του Π. Μολυβιάτη, αρνούμενος να σχολιάσει τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις.

    Ως "μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας" χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στην πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους των Σκοπίων. "Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και μεγάλη νίκη και θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ", ανέφερε σε διάγγελμα του. Ταυτόχρονα ο κ. Τσερβένκοφσκι απέστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι "η Μακεδονία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας".

    Διπλωματικοί κύκλοι σχετίζουν την απρόσμενη αυτή κίνηση του Αμερικανού Προέδρου, μία μόλις μέρα μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία με το δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην ΠΓΔΜ για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρεί να προσφέρει ένα αντάλλαγμα στους σλαβόφωνους της γειτονικής χώρας, προκειμένου να ψηφίσουν θετικά την Κυριακή στο δημοψήφισμα, που προωθήθηκε από διαφωνούντες, και να επικυρώσουν με την ψήφο τους τη Συμφωνία της Αχρίδας, σύμφωνα, με την οποία δίνονται αυτονομία και δικαιώματα στους αλβανόφωνους της ΠΓΔΜ.

    Από τις ΗΠΑ χρησιμοποιείται το επιχείρημα πιθανής αναβίωσης δικοινοτικών διαφορών και γίνεται λόγος για κίνηση, που θα στηρίξει και θα ενισχύσει την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Εξάλλου και στη διμερή αμυντική συμφωνία, που υπέγραψε τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, ανέφερε τη χώρα απλώς ως "Μακεδονία".

    Η αιφνιδιαστική αμερικανική κίνηση έρχεται σε μια χρονική περίοδο, που υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και την ΠΓΔΜ για την ονομασία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε μεταβεί στα Σκόπια ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να θέσει το ζήτημα προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, ενώ αναμένονται δηλώσεις του. Παράλληλα τη ρωσική πλευρά αναμένεται να ενημερώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για επαφές με τον Ρώσο ομόλογο του.

    Καμία αλλαγή στην στάση της Βρετανίας όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Φόρειν Όφις, μένοντας ανεπηρέαστο από την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ

    Έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

    "Πολύ αρνητική εξέλιξη που δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπεί, παρά το ότι υπήρχαν όλες οι ενδείξεις", χαρακτήρισε τη μονομερή αμερικανική απόφαση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, μόλις την επομένη των αμερικανικών εκλογών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης με διάλογο μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος.

    "Η ενεργός εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι συνδυασμένες κινήσεις σε όλα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, το κύρος που είχε κατακτήσει η χώρα μας, είχαν αποτρέψει τέτοιες αποφάσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες. Το θέμα των Σκοπίων πήρε κρίσιμες και εκρηκτικές διαστάσεις το 1990, επί κυβερνήσεως Κ. Μητστοτάκη λόγω των τότε χειρισμών και της γενικότερης εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ. Εξομαλύνθηκε στη συνέχεια μετά το 1993 με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην κατεύθυνση της οποίας έπρεπε να συνεχιστούν όλες οι διαδικασίες μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος, με συνεχή την προσπάθεια για την εξασφάλιση της υποστήριξης της διεθνούς Κοινότητας".

    "Με την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Καραμανλή στην εξωτερική πολιτική, με την τακτική της απραξίας και του «βλέποντας και κάνοντας», με την καταρράκωση του κύρους της χώρας, είναι πλέον φανερός ο κίνδυνος να έχει η χώρα μας σοβαρές απώλειες πλεονεκτημάτων και κεκτημένων", συνέχισε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι, "η Ελλάδα υφίσταται ήδη αυτές τις συνέπειες με τις σημερινές εξελίξεις και με την όλη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις συνεχιζόμενες καθημερινές προκλήσεις, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στο επίπεδο τα Ευρωπαϊκής Ένωσης". Εξάλλου εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για το απόγευμα στη Χαριλάου Τρικούπη ο Γιώργος Παπανδρέου, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων.

    "Το σκοπιανό ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημαίνει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή". Αυτό τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνοντας ότι ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ξεκίνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, επί κυβέρνησης της Ν.Δ. και μόνο με κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μπορούσε να έχει αυτή την επαίσχυντη κατάληξη.

    Βολές εναντίον της κυβέρνησης Μπους εκτόξευσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ ενώ απέδωσε ευθύνες στην εξωτερική πολιτική, που εφάρμοσαν προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και για την περίοδο 90-93, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Σχολιάζοντας την τότε δήλωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι, δηλαδή το Σκοπιανό θα ξεχαστεί σε 10 χρόνια, ο κ. Έβερτ τόνισε ότι, με αυτές τις αντιλήψεις φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πρόσθεσε επίσης ότι, "ο κ. Μπους σαν καουμπόι αποφάσισε να πουλήσει νταβατζιλίκι στον κόσμο". "Μετά τις συγκεντρώσεις, είπε, ξεχάσαμε το Σκοπιανό", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά..Ο ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης μίλησε για ολίσθημα των ΗΠΑ. Από τη μεριά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" Στέλιος Παπαθεμελής έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια και πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας.

    Αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός το επίμαχο διάστημα 1990-93 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Είναι μια δυσμενής εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής και σημείωσε, πως αν η Κυβέρνηση το γνώριζε και δεν ενημέρωσε κανέναν δημιουργούνται ερωτηματικά και πρέπει να απαντήσει στη Βουλή. "Εάν γνώριζε τις προθέσεις των ΗΠΑ τότε επιβεβαιώνεται η παντελής απουσία της στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και η αδυναμίας της να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις", πρόσθεσε ο πρώην Υπουργός.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσαλνικός εκτίμησε, ότι η ελληνική διπλωματία και ο υπουργός Εξωτερικών πιάστηκαν στον ύπνο, ενώ ο ευρωβουλευτής Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης έκανε λόγο για το πρώτο δώρο του κ. Μπους και κάλεσε την Κυβέρνηση να ξαναδεί τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    Για υπονόμευση της διαδικασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σε μια στιγμή "που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ να ακολουθηθεί μια διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος". Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το ΚΚΕ υπογράμμιζε ήδη από το 1992 ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ "δεν ήταν το κύριο θέμα" καθώς το κύριο ζήτημα είναι "η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε" της Ε.Ε. και των ΗΠΑ "που τεμάχισαν τα Βαλκάνια δια πυρός και σιδήρου" και καταλήγει: "Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί από τις εξελίξεις αυτές, να βρεθεί αντιμέτωπος σε κάθε εθνικιστική εκδήλωση και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων".

    Μία ακόμη ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια" χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προσθέτει ο ΣΥΝ, αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται τον τρόπο επίλυσης των διεθνών προβλημάτων, καθώς υπάρχει συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας με διαπραγματεύσεις. Η παρέμβαση αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο των ΗΠΑ για ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που υπονομεύει την προοπτική για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια. Παράλληλα, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "που δεν φρόντισαν να λύσουν εγκαίρως και με διαπραγματεύσεις το ζήτημα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έντονη αντίδραση για την απόφαση των ΗΠΑ

    Επίσκεψη Μολυβιάτη στα Σκόπια

    [02] Κοινωνία

    Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα Απαγχονίστηκε ο ισοβίτης Κυριόπουλος

    4/11/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ο 34χρονος ισοβίτης Ευθύμιος Κυριόπουλος βρέθηκε χθες απαγχονισμένος στις τουαλέτες των φυλακών της Κέρκυρας από συγκρατούμενό του. Ο Κυριόπουλος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς τον Απρίλιο του 1998 είχε σκοτώσει έξω από τα γραφεία του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι ένα Νιγηριανό μικροπωλητή. Παράλληλα, είχε κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές της Κέρκυρας και της Λαμίας. Στις 7 Οκτωβρίου μεταφέρθηκε από τη Λαμία στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 34χρονος ισοβίτης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ήταν και χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

    Στο μεταξύ, η είδηση του θανάτου του 34χρονου Κυριόπουλου, προκάλεσε αναστάτωση στις φυλακές καθώς οι συγκρατούμενοι του διαμαρτήθηκαν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απειλώντας με εξέγερση.

    [03] Αμερικανικές εκλογές

    Τι λέει ο διεθνής Τύπος για την επανεκλογή Μπους "Συγκρατημένη" υποδοχή Μπους από τον Τύπο

    4/11/2004 12:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 6:36:30 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ανάμικτα είναι τα σχόλια του διεθνή Τύπου για την επανεκλογή Μπους. Πάντως, οι περισσότερες εφημερίδες, τονίζουν, πως με την ψήφο τους οι Αμερικανοί επέλεξαν τη συνέχεια του πολέμου και έδειξαν, πως εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Μπους στη μάχη "κατά της τρομοκρατίας". Σχεδόν στο σύνολό του ο ευρωπαϊκός Τύπος κράτησε μετριοπαθή στάση απέναντι στην παραμονή του Μπους στον προεδρικό θώκο, αντίθετα με το ρωσικό Τύπο, που την υποδέχτηκε με "διθυράμβους". Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι λιβανικές εφημερίδες, που εξέφρασαν "έντονη ανησυχία" για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία

    H νίκη του Μπους ενισχύει την εξωτερική του πολιτική, για τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία τονίζει, πως όσοι ξένοι ηγέτες την έβλεπαν με σκεπτικισμό έχουν μόνο μία εναλλακτική: να συνεργαστούν μαζί του. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει, πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και σημαντικότερος σύμμαχος του Μπους, θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να έχουν συνομιλίες για το μεσανατολικό και τις προσεχείς εκλογές στο Ιράκ.

    Η βρετανική εφημερίδα Times τονίζει, πως οι Αμερικάνοι ουσιαστικά επέλεξαν να μην αλλάξουν τον αρχηγό τους σε καιρό πολέμου, υπογραμμίζοντας, πως ο Μπους πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται πιο ασφαλεία μαζί του, τονίζοντας, πως ουσιαστικά του έδωσαν το "πράσινο φως" για να συνεχίσει τον πόλεμο.

    Ως μία εκλογή, που θα ενισχύσει τη δύναμη του, χαρακτήρισε τη νίκη του ρεπουμπλικάνου Προέδρου η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τονίζοντας, πως η νίκη του στηρίχτηκε, στο ότι κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς, πως είναι ο μόνος, που μπορεί να νικήσει στη "μάχη κατά της τρομοκρατίας".

    Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, υπογραμμίζει, ότι ο Μπους θα έχει πολλά "στο μυαλό του" καθώς θα πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα του Ιράκ και στην αποδέσμευση των ΗΠΑ από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, χωρίς να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα εσωτερικά θέματα. Μάλιστα, η εφημερίδα εκτιμά, ότι ο επανεκλεγεθείς Πρόεδρος θα πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στη διεθνή Κοινότητα.

    Πάντως, για την πλειοψηφία των Γάλλων, 65%, η επανεκλογή του Τζορτζ Μπους είναι "κακή" εξέλιξη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien. "Θετική" η παραμονή του Μπους στον προεδρικό θώκο, ήταν μόνο για το 23% των ερωτηθέντων.

    Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις Γάλλους (74%) εκτιμούν, ότι θα μείνουνώς έχουν, αντίθετα με το 12%, που αναμένει να βελτιωθούν και το 7% να χειροτερεύσουν.

    Για μία ιστορική νίκη του Αμερικανού Προέδρου κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Μundo , η οποία προσθέτει, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, έλαβε υπ όψιν του το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, που επέλεξαν τον Τζον Κέρι. Σύμφωνα με την El Μundo, ο Μπους, θα "πιάσει" αμέσως δουλειά. Μάλιστα, τονίζει, πως η πρώτη μεγαλύτερη αλλαγή, που θα κάνει, θα είναι η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Η El Pais , τονίζει, πως ο Μπους είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων, στην ιστορία των ΗΠΑ και προτάσσει την υπόσχεση του στον Κέρι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες.

    Το στοίχημα, που έπαιξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδεικνύοντας σαφώς την υποστήριξή του στον Τζορτζ Μπους, το κέρδισε, αντίθετα με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζει σήμερα ο ρωσικός Τύπος. Για το σύνολο των ρωσικών εφημερίδων , η νίκη της κυβέρνησης Μπους σημαίνει τη συνέχιση μιας πολεμικής πολιτικής, που ενδέχεται να επεκταθεί στη Συρία ή στο Ιράν.

    "Οι Αμερικανοί είπαν ναι στη συνέχιση του πολέμου", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Νεζαβισίμαγια . Παράλληλα όμως, τονίζουν, πως για τη Ρωσία η έκβαση του αποτελέσματος είναι θετική.

    "Έπαιξε και κέρδισε το στοίχημα, που είχε βάλει το Κρεμλίνο" τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Βρέμια Νοβόστι , υπενθυμίζοντας ότι ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, που ωστόσο είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ, άρχισε να δείχνει την υποστήριξή του στον Τζορτζ Μπους από τον περασμένο Ιούλιο.

    Οι Δημοκρατικοί θα είχαν επικρίνει τη Ρωσία πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους", για μεταρρυθμίσεις που δεν προωθούνται πλέον, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, την υπόθεση YUKOS και την Τσετσενία, γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα Ιζβέστια, προσθέτοντας, πως "για την Ευρώπη αντίθετα, (η εκλογή Μπους) είναι κακή είδηση".

    Έντονη η ανησυχία του λιβανικού Τύπου

    Στο μεταξύ, με έντονη ανησυχία υποδέχτηκε ο λιβανικός Τύπος την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στην αμερικανική προεδρία καθώς θα μπορεί να συνεχίσει "τη ριζοσπαστική του πολιτική" στη Μέση Ανατολή. "Οι Αμερικανοί, που έφεραν τον Μπους στην προεδρία πριν από τέσσερα χρόνια με κρύα καρδιά, υπερψήφισαν τώρα το πρόγραμμα και τις ριζοσπαστικές του θέσεις" σημειώνει η εφημερίδα Ας Σαφίρ και προσθέτει, "οι Αμερικανοί δε θέλησαν να αλλάξουν τον αρχηγό τους σε καιρό πολέμου".

    Από την πλευρά της η εφημερίδα Αν Ναχάρ υποστηρίζει, ότι ο Πρόεδρος Μπους "ενισχυμένος από τη λαϊκή βούληση θα συνεχίσει την συντηρητική πολιτική του σε όλους τους τομείς", προσθέτοντας, πως τώρα, ο Μπους θα έχει "το φωτοστέφανο της νομιμότητας, που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή".

    "Καταστροφή για τις ΗΠΑ η επανεκλογή"

    Πάντως, για τον Ινδονήσιο θρησκευτικό ηγέτη, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ , ο οποίος δικάζεται ως τρομοκράτης, η επανεκλογή του Μπους προαναγγέλλει την "καταστροφή" για τις ΗΠΑ, αν ο "πλανητάρχης" δεν αλλάξει "συμπεριφορά". "Η Αμερική παρεμβαίνει σε πολλά ζητήματα στην Ινδονησία. Αυτοί (οι Αμερικανοί) είναι οι άρχοντες της χώρας", πρόσθεσε, χωρίς να εκτοξεύσει κάποια συγκεκριμένη απειλή. "Αν το θελήσει ο Θεός θα υπάρξουν ένα σωρό καταστροφές", τόνισε.

    Ο 66χρονος Μπασίρ κατηγορείται ως επικεφαλής της βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα, τον Αύγουστο του 2003, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ενώ εικάζεται, ότι διαδραμάτισε έμμεσο ρόλο στις επιθέσεις στο Μπαλί.

    [04] Παράξενα

    Στάση ζωής ή πολιτικό τρικ; Όχι πια σεξ ...μόνο πολιτική

    4/11/2004 12:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αισθάνθηκε τις αμαρτίες του να τον πνίγουν κι αποφάσισε να απαλλαχτεί από τις τύψεις και τα ψυχικά του βάρη τιμωρώντας τον εαυτό του με έναν άκρως μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο. Ο λόγος για τον 32χρονο Ινδό πολιτικό, Μπαχβίν Σεθ, που ανακοίνωσε, ότι θα απέχει από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ζωής του με στόχο ...να "πληρώσει" για τα επαγγελματικά και τα προσωπικά του κρίματα. Οπως τόνισε ο ίδιος αποφάσισε να αλλάξει στάση ζωής όχι μόνο για τον εξαγνισμό της ψυχής του, αλλά κυρίως για την αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας των συναδέλφων του, των πολιτικών. Μάλιστα, ελπίζει, ότι αυτή του η κίνηση θα αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την ινδική κοινωνία.

    Διχάζει η ...υπόσχεσή του

    Κι αν βιαστήκατε να σκεφθείτε, ότι αποφάσισε να απέχει από το σεξ, επειδή δεν έβρισκε ταίρι, μάλλον πέσατε έξω. Βλέπετε, ο Σεθ είναι παντρεμένος εδώ και εννιά χρόνια κι έχει ένα γιο επτά ετών, ενώ η σύζυγός, του αποφάσισε να του σταθεί και να τον ακολουθήσει σ αυτή την "πρωτότυπη προσπάθεια".

    Πάντως, η κοινή γνώμη της Ινδίας έχει διχαστεί. Κάποιοι επικροτούν τον Σεθ, ενώ υπάρχουν και οι πιο δύσπιστοι, που κάνουν λόγο για πολιτικό τρικ

    Το ποιός έχει δίκιο θα το φανερώσει ο καιρός, ωστόσο αυτό, που έχει ενδιαφέρον, είναι να δούμε, αν ο Σεθ θα τα καταφέρει να κρατήσει την υπόσχεσή του.

    [05] Μ. Ανατολή

    Αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν είναι σε κώμα Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ

    4/11/2004 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 6:38:55 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την υγεία του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και το εάν έχει πέσει σε κώμα καθώς η μία πληροφορία διαδέχεται την άλλη. Αρχικά, είχε αναφερθεί ότι η υγεία του Αραφάτ παρουσίασε ξαφνική επιδείνωση και μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας όπου μετά από λίγο έπεσε σε κώμα. Την πληροφορία αυτή διέψευσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τη Ραμάλα λέγοντας ότι ο Αραφάτ έχει χάσει τις αισθήσεις του τρεις φορές μέσα στην ημέρα και την τρίτη φορά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν, ενώ απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο "κώμα". "Δεν είναι καθόλου αληθές το ότι ο Αραφάτ έχει πέσει σε κώμα", είπε στους δημοσιογράφους ο Αμντούλ Ραχίμ, ακόλουθος του Αραφάτ, από τη Ραμάλα, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι μίλησε με τη σύζυγο του Αραφάτ, Σούχα, που είπε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

    Έκτακτα συμβούλια σε Ραμάλα και Ισραήλ

    Παράλληλα, ματαιώθηκε χωρίς εξήγηση η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί ενημέρωση των γιατρών του νοσοκομείου του Κλαμάρ για την κατάσταση της υγείας του.

    Στη Ραμάλα συνεκλήθη εκτάκτως συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ με τη συμμετοχή του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κορέι, ενώ και στο Ισραήλ συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

    Σύμφωνα με το πρώτο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Τρίτη, ο Γιάσερ Αραφάτ νοσηλεύεται διότι παρουσιάζει υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα και δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έπεσε σε κώμα ο Αραφάτ

    [06] Υγεία

    Διενεργούνται από τις ελληνικές αρχές Εντατικοί έλεγχοι για τις διοξίνες

    4/11/2004 2:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 5:27:06 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στη διαβεβαίωση, ότι όλες οι εισαγωγές γάλακτος και κρεάτων ελέγχονται προχώρησε την Πέμπτη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Οι δηλώσεις αυτές του Υφυπουργού έρχονται μετά το σάλο, που ξέσπασε από τον εντοπισμό διοξίνης σε γάλα από δύο φάρμες της Ολλανδίας. Επίσης, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για εισαγωγή στη χώρα μας προϊόντος που να προέρχεται από επεξεργασία ολλανδικών αγροτικών πρώτων υλών. Τέλος, ο κ Κοντός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη, σημείωσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ολλανδική για το εν λόγω ζήτημα.

    Συναγερμός στη Γερμανία

    Στο μεταξύ στη δυτική Γερμανία έκλεισαν, ήδη προληπτικά, τρία αγροκτήματα. Οι φάρμες αυτές συγκαταλέγονται στους πελάτες της εταιρίας, η οποία κατασκεύαζε ζωοτροφές, που περιείχαν διοξίνες και προκάλεσαν τη μόλυνση του γάλακτος με την επικίνδυνη ουσία.

    Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργήθηκαν σε αυτές τις τρεις φάρμες δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ δεν αποκλείεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους και άλλα αγροκτήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διοξίνη σε ολλανδικό γάλα

    [07] Πολιτική

    Πέρασαν σε απόσταση 3 χλμ από αεροσκάφος των ΟΑ Τουρκικών παραβιάσεων συνέχεια

    4/11/2004 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ακάθεκτα συνεχίζουν τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών τα τουρκικά αεροσκάφη. Την Πέμπτη στις 9:30 το πρωί δύο F16 πέρασαν κοντά από επιβατικό αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε το τοπικό δρομολόγιο Κάρπαθος-Ρόδος. Αν και τα αεροσκάφη τήρησαν τα όρια ασφαλείας, δεν είχαν υποβάλλει σχέδιο πτήσης. Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε θέμα παρενόχλησης και ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν 3 χιλιόμετρα μπροστά από το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Ο πιλότος του αεροσκάφους εντόπισε με το ραντάρ του το σχηματισμό των τουρκικών αεροσκαφών, τη στιγμή που βρισκόταν σε ύψος 3.000 ποδών. Ο πιλότος δεν κήρυξε επικίνδυνη κατάσταση αλλά ανέβασε το αεροσκάφος χίλια πόδια ψηλότερα και συνέχισε κανονικά την πτήση του. Τα τουρκικά αεροσκάφη στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθημερινές οι παραβιάσεις της Τουρκίας

    [08] Κόσμος

    Δηλώνει ο Τζακ Στρό "Αδιανόητη η επέμβαση ΗΠΑ στο Ιράν"

    4/11/2004 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC - Γαλλικό πρακτορείο

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρό, διεμήνυσε στον επανεκλεγεθέντα Αμερικανό Πρόεδρο, ότι θα ήταν "αδιανόητη" η ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, παρά το γεγονός, ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιώνουν τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Στρο δήλωσε, ότι η "επανεκλογή του Τζωρτζ Μπους έδωσε στον κόσμο μια δεύτερη ευκαιρία να επιτευχθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή".

    Ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο

    "Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενωθεί ο δημοκρατικός κόσμος και να επιτύχει πρόοδο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, στην οποία έχει σημειωθεί απογοητευτικά μικρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια".

    Τζακ Στρο, υπουργός Εξωτερικών

    Οι απόψεις του κ.Στρο, που κινούνται στην κατευθυντήρια γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, απαντούν εν μέρει στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, για το αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υιοθετήσει περισσότερο επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν.

    Ήδη, ύστερα από μακρές συνομιλίες, ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χατάμι δεσμεύτηκε, ότι η χώρα του δε θα υλοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ζήτησε, όμως, το δικαίωμα να διεξάγει περεταίρω έρευνα στην πυρηνική τεχνολογία με ειρηνικό, όμως, σκοπό.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπογράμμισε την ανάγκη να ενωθεί η διεθνής κοινότητα, ώστε να δοθεί λύση στην εκρηκτική κατάσταση, που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

    Όπως επισήμανε ο κ. Στρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν συναινετική πολιτική στην Τεχεράνη, γεγονός, που δε χρειάζεται να αλλάξει. "Δεν βλέπω ουδεμία περίσταση κατά την οποία θα ήταν δικαιολογημένη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν", δήλωσε κατηγορηματικά.

    Ο Βρετανός Υπουργός θεωρεί, πως το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, μετά την πρόσφατη επέμβαση στο Ιράκ, είναι "πολύ απόμακρο", καθώς αξιωματούχοι του Υπουργείου εξετάζουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ο πόλεμος προκάλεσε 100.000 θανάτους. Ήδη, το μέγεθος των απωλειών προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ψάχνει πολιτικές λύσεις, για να αποφύγει μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, στη Φαλούτζα.

    Ο κ. Στρο συμπλήρωσε, πως "τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενωθεί ο δημοκρατικός κόσμος και να επιτευχθεί η πρόοδος, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί απογοητευτικά μικρή ανάπτυξη".

    [09] Παράξενα

    Επειδή δεν του έδιναν εισιτήριο Γυμνός σε τροχό αεροπλάνου

    4/11/2004 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Έναν πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας σκέφτηκε ο Καναδός Νιλ Μέλι, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς την αεροπορική εταιρεία Qantas, που αρνήθηκε να του κλείσει εισιτήριο, για να ταξιδέψει από το Λος Άντζελες στην Αυστραλία. Ο 31χρονος βγήκε, κυριολεκτικά, από τα ρούχα του, όταν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, του γνωστοποίησαν, ότι η πιστωτική του κάρτα δεν είχε το ανάλογο χρηματικό ποσό. Έτσι, άρχισε να τρέχει, όπως τον γέννησε η μαμά του, στο διάδρομο απογείωσης! Το σόου, ωστόσο, του αγανακτισμένου άνδρα δε σταμάτησε εδώ. Ξαφνικά, φαίνεται, πως ξύπνησε μέσα του ο "Ιντιάνα Τζόουνς", καθώς, με ζογκλερικό τρόπο, σκαρφάλωσε πάνω σε έναν από τους τροχούς του αεροσκάφους, που βρισκόταν εν κινήσει! Οι πιλότοι, μόλις αντιλήφθηκαν το συμβάν, αναγκάστηκαν να σταματήσουν το αεροπλάνο. Η ασφάλεια του αεροδρομίου απομάκρυνε, με προσοχή, τον Μέλι από τον τροχό, ο οποίος και συνελήφθη, με την κατηγορία της παράνομης διέλευσης στο χώρο απογείωσης και προσγείωσης των αεροσκαφών.

    Είχε Άγιο

    Μια πρόγευση του τι θα πάθαινε ο απερίσκεπτος Καναδός, έδωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου. "Επρόκειτο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια. Εάν συνέχιζε να παραμένει σκαρφαλωμένος στον τροχό, το αεροσκάφος, που κινείται με 320 χιλιόμετρα την ώρα, θα τον εκτίναζε και στη συνέχεια θα τον ρουφούσε ο κινητήρας", δήλωσε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Κάτι παραπάνω από τυχερός στάθηκε, πάντως, ο Καναδός, αφού, "εάν επιζούσε από τους τροχούς, θα τον συνέθλιβαν οι τουρμπίνες και ο κινητήρας. Εάν, πάλι, γλίτωνε από όλα αυτά, θα πάγωνε, καθώς το ταξίδι για την Αυστραλία διαρκεί 15,5 ώρες και η θερμοκρασία στα 30.000 πόδια είναι εξαιρετικά χαμηλή", επεσήμανε η εκπρόσωπος.

    Την επόμενη φορά, που θελήσει να ταξιδέψει, ας πάει με ..ότο-στοπ, που είναι και τζάμπα!

    [10] Υγεία

    Επιστημονική "διένεξη" προκαλεί σουηδική μελέτη Σύμμαχοι του καρκίνου οι αλλεργίες;

    4/11/2004 3:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Διχάζει την επιστημονική κοινότητα μελέτη Σουηδών επιστημόνων, που υποστηρίζει, ότι τα επιρρεπή στις αλλεργίες άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του αίματος. Όπως προέκυψε από μελέτη του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα οι άνθρωποι, που εμφάνιζαν συχνά εξανθήματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λευχαιμία, ενώ το ίδιο δε φαίνεται να ισχύει για το αλλεργικό συνάχι. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες αμφισβητούν έντονα τα πορίσματα των Σουηδών συναδέλφων τους και τονίζουν, ότι οι αλλεργικοί δεν πρέπει να θορυβηθούν.

    Διχάζει η έρευνα

    Η εν λόγω μελέτη ήταν ιδιαίτερα μακροχρόνια. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί 31 χρόνια 16.539 ζευγάρια διδύμων και κατέγραφαν στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος τις περιπτώσεις των συμμετεχόντων, που εμφάνιζαν κάποιο είδος καρκίνου του αίματος.

    Όλα τα άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν απαντήσει από το 1967 σε ερωτηματολόγιο, που περιελάμβανε και ερωτήματα σχετικά με τις αλλεργίες. Μάλιστα, ο δρ Karin S&#246;derberg, που συμμετείχε στην έρευνα τόνισε, ότι αυτή η εκ προοιμίου συλλογή στοιχείων αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα κομμάτια της έρευνας.

    Οι Σουηδοί πιστεύουν, ότι η σύνδεση των αλλεργιών με τον καρκίνο του αίματος προκύπτει από τη χρόνια διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η τελευταία βοηθά στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων μεταλλάξεων στα κύτταρα του αίματος.

    Το συμπέρασμα τους αυτό αναιρεί παλαιότερες επιστημονικές εκτιμήσεις, που ήθελαν τα αλλεργικά συμπτώματα να προστατεύουν από τον καρκίνο "εκπαιδεύοντας" το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να εξοντώνει τα επικίνδυνα κύτταρα.

    Από την πλευρά της, η Χάζελ Ναν εκπρόσωπος του βρετανικού Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών τόνισε, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανάλυση των στοιχείων της μελέτης. Η ίδια αμφισβήτησε τα πορίσματα και τόνισε, ότι δεν πιστοποιούν σαφώς μια επαγωγική σχέση ανάμεσα στις αλλεργίες και τον καρκίνο. Σύμφωνα με τη Ναν αν σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε επαλήθευση του ισχυρισμού των Σουηδών, αυτή ήταν τυχαία.

    "Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για το ζήτημα αυτό και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους αλλεργικούς" δήλωσε χαρακτηριστικά η Ναν .

    [11] Κοινωνία

    Νεκρός 20χρονος στα Ιωάννινα Δεμένα παραμένουν τα πλοία

    4/11/2004 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τα δόντια του έδειξε σήμερα το φθινόπωρο, αφού οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν σε όλη την Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Aν και αργά το απόγευμα υπήρξε άρση της απαγόρευσης απόπλου των πλοίων, οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στα πελάγη κρατούσαν από το πρωί δεμένα, στα λιμάνια του Πειραιά, του Βόλου και της Ραφήνας, όλα τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία. Εξάλλου, στα δυσάρεστα που ακολούθησαν την απότομη κακοκαιρία, προστίθεται και ο θάνατος ενός εικοσάχρονου κυνηγού από πτώση δέντρου στο Πέραμα Ιωαννίνων, όταν έπεσε πάνω του το κλαδί μιας λεύκας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο και δεν θα υπάρξει αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για νεφώσεις και τοπικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανώς στα Δωδεκάνησα. Στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια, ίσως να σημειωθούν βροχές μικρής έντασης, ενώ σε όλη τη χώρα θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις με γρήγορη εξασθένηση.

    Άτυχος ο νεαρός κυνηγός

    Ο θάνατος ενός εικοσάχρονου ήταν το αποτέλεσμα της κακοκαιρίας στα Ιωάννινα. Ο νεαρός, αψηφώντας την επιδείνωση του καιρού, αποφάσισε να πάει για κυνήγι πουλιών με έναν φίλο του, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, έπεσε πάνω του ένα μεγάλο κλαδί λεύκας.

    Ένας φίλος του και ένας κάτοικος της περιοχής, έσπευσαν σε βοήθεια, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του.

    Το περιστατικό συνέβη όταν ο νεαρός κυνηγός επιχείρησε να περάσει ένα ρυάκι με τη βοήθεια μιας φυσικής γέφυρας. Τη στιγμή εκείνη όμως, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, έριξαν ένα μεγάλο κλαδί από μια λεύκα, το οποίο τον καταπλάκωσε και τον έριξε μέσα στο ρυάκι.

    Χωρίς αλλαγές ο αυριανός καιρός

    Οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού, ενώ η ΕΜΥ προειδοποιεί για τοπικά θυελλώδεις και αύριο, Παρασκευή. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν σήμερα ως και τα 9 μποφόρ. Συγκεκριμένα, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο, αλλά και στα νότια της Εύβοιας θα κυμανθούν από 8 έως και, τοπικά, 9 μποφόρ. Ακόμη, στο Μαρμαρά και το Θρακικό πέλαγος, θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις, που θα φτάνουν επίσης τα 8 μποφόρ. Στο βορειοδυτικό Αιγαίο, το Σαρωνικό το δυτικό Κρητικό πέλαγος οι άνεμοι θα κυμαίνονται από 7 ως 8 μποφόρ. Για αύριο, η ΕΜΥ δεν αναμένει σοβαρή μεταβολή της θερμοκρασίας, ούτε των καιρικών φαινομένων, ενώ κάνει λόγο για τοπικές βροχές στην κεντρική Ελλάδα και για καταιγίδες στην Κρήτη.

    [12] Αθλητισμός

    Η αποστολή του Καζακστάν

    4/11/2004 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το πολύ σημαντικό παιχνίδι της Εθνικής μας με το Καζακστάν πλησιάζει, (17/11) για το προκριματικά του Μουντιάλ του 2006 και μαζί με την Ελλάδα, φυσικά προετοιμάζεται και η αντίπαλος μας. Ο Σεργκέι Τομοφέεφ ανακοίνωσε την αποστολή του Καζακστάν ενώ δήλωσε πως το Σάββατο (6/11) θα ξεκινήσει η προετοιμασία των Καζάκων για το ματς με την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

    Η αποστολή

    Τερματοφύλακες: Γιούρι Νόβικοφ (Ίρτις), Αντρέι Μόρεφ (Εκιμπαστούζετς), Αλεξάντρ Μόκιν (Ζενίς).

    Αμυντικοι: Αλεξάντρ Φαμίλτσεφ (Τομ-Ρωσία), Ιγκόρ Αβντέεφ (Ζενίς), Σαμάτ Σμάκοφ (Καϊράτ), Σεργκέι Κοζούλιν (Ορντάμπασι), Ρενάτ Ντουμπίνσκι (Σίνικ-Ρωσία), Ντμίτρι Λιάπκιν (Χίμκι-Ρωσία), Άντον Τσιτσούλιν (Ζενίς).

    Μέσοι: Ρουσλάν Μπαλτίεφ (Μοσκβά-Ρωσία), Αντρέι Κάρποβιτς (Καϊράτ), Ραφαέλ Ουραζμπαχτίν (Άκτοβε-Λέντο), Φαρχαντμπέκ Ιρισμέτοφ (Ίρτις), Καϊράτ Νουρνταουλέτοφ (Ίρτις), Ντίας Κάμελοφ (Ίρτις), Εντουάρντ Σεργκιένκο (Ζενίς), Μαξίμ Ζαλμαγκαμπέτοφ (Ζενίς), Μαξίμ Αζόφσκι (Ταράζ).

    Επιθετικοί: Μαξίμ Σεφτσένκο (Ζετισού), Αλιμπέκ Μπούλεσεφ (Καϊράτ), Ντενίς Ροντιόνοφ (Ατιράου), Σεργκέι Οσταπένκο (Άλμα Άτα), Σεργκέι Λάριν (Άλμα Άτα).

    [13] Οικονομία

    Στο πλαίσιο εξυγίανσης του Οργανισμού Με συναίνεση η εθελούσια στον ΟΤΕ

    4/11/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με συναινετικές διαδικασίες θα εφαρμοστεί, τελικά, το μέτρο της εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στον ΟΤΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας, που καταβάλλεται για την εξυγίανση του Οργανισμού. Στη συνάντηση, που είχε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΤΕ, κ. Γ. Παναγόπουλο, το κλίμα, που επικράτησε ήταν θετικό. "Για τις όποιες αλλαγές απαιτείται πνεύμα συναίνεσης και εργασιακή ειρήνη, παραδέχθηκε ο Υπουργός. Σχετικά με το επίμαχο θέμα του αριθμού των υπαλλήλων, που θα αποχωρήσουν, ο κ. Λιάπης διευκρίνισε, ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση, αλλά και διάλογο με τους εργαζόμενους, τόσο για τα κίνητρα της εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων, όσο και για τον προσδιορισμό του αριθμού τους.

    Αιχμές από τους εργαζόμενους

    Οι συνδικαλιστές, πάντως, έθεσαν στον Υπουργό και το θέμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μάλιστα, άφησαν σαφείς αιχμές κατά της ανεξάρτητης αυτής αρχής, λέγοντας, ότι "θα πρέπει να παίξει πραγματικά το ρόλο της και όχι να κλείνει το μάτι στους ανταγωνιστές".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα του προσωπικού του Οργανισμού, ο κ.Λιάπης διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που εφαρμόζονται τα τελευταία εννέα χρόνια και μέσω των οποίων έχουν φύγει πάνω από 12.000 υπάλληλοι από τον ΟΤΕ.

    [14] Τεχνολογία

    Ένα άλυτο μυστήριο ζητά εξυχνίαση Μια ιδιοφυΐα στο μικροσκόπιο της NASA

    4/11/2004 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το όνομά του είναι Κιμ Πικ, είναι 53 ετών και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του κόσμου εξ αιτίας της απαράμιλλης φωτογραφικής του μνήμης. Ο Κιμ δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μια ανωμαλία στη διάρκεια της γέννησής ήταν η αιτία για μια εγκεφαλική βλάβη, που θα τον έκανε ξεχωριστό για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο ιδιοφυής Αμερικανός δε μπορεί να κάνει απλά καθημερινά πράγματα, όπως να ανάψει το φως ή να ντυθεί μόνος του, ωστόσο θυμάται λεπτομερειακά το 95% του περιεχομένου των 700 βιβλίων, που έχει διαβάσει στη ζωή του μέχρι τώρα. Αιτία η έλλειψη από τον εγκέφαλό του της μεμβράνης που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Tο περίεργο στην υπόθεση του Κιμ είναι, ότι ενώ περνούν τα χρόνια η μνήμη του ενδυναμώνεται, γεγονός πρωτοφανές στα ιατρικά χρονικά. Προκειμένου να λύσει το μυστήριο η NASA αποφάσισε να μελετήσει το φαινόμενο Κιμ Πικ με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα.

    Πρωτοφανή τα τεχνολογικά μέσα

    Για πρώτη φορά επιστήμονες της NASA αναλαμβάνουν να εντρυφήσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο με τη βοήθεια εξοπλισμού, που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα για την μελέτη των επιδράσεων διαστημικών ταξιδιών στους αστροναύτες.

    Τα τεχνικά μέσα είναι τόσο εξειδικευμένα, που οι ερευνητές πιστεύουν, ότι θα μπορέσουν να δουν λεπτομερειακά τη λειτουργία του εγκεφάλου του Κιμ επιτυγχάνοντας να ξεδιαλύνουν το μυστήριο.

    Μια πρώτη χαρτογράφηση του εγκεφάλου του 53χρονου άνδρα έγινε, ήδη, στο Memorial Medical Center της κοιλάδας Σαλίνα και θα σταλούν στη NASA, όπου θα ακολουθήσει η πολυαναμενόμενη λεπτομερειακή και σε βάθος μελέτη.

    Μάλιστα ο Michael Basse, γιατρός στο εν λόγω ιατρικό κέντρο εξέφρασε την πεποίθηση, ότι οι μελετητές την NASA θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, όταν θα αρχίσουν τις εργασίες τους.

    Τέλος, εκτός από τη NASA και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακοίνωσε, ότι θα προσφέρει υποτροφία στον Κιμ στο μουσικό του τμήμα καθώς η 53χρονη ιδιοφυΐα φαίνεται να έχει ιδιαίτερη κλίση και στον τομέα αυτό.

    Σημειώνουμε, ότι η περίπτωση του Κιμ αποτέλεσε τον πυρήνα της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του 1988, "Ο Άνθρωπος της βροχής" με πρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν.

    [15] Αθλητισμός

    Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας λέει ο Βραζιλιάνος Ασαμόα: "Είμαι καλά"

    4/11/2004 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τη σιγουριά ότι το πρόβλημα στην καρδιά του, δεν είναι τόσο σοβαρό, όσο παρουσιάζεται από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε ο Τζέραλντ Ασαμόα, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Σάλκε, με τη σκωτσέζικη Χαρτς για το κύπελλο UEFA. H δήλωση του Βραζιλιάνου επιθετικού, ήρθε σαν απάντηση σε δημοσίευμα της γερμανικής αθλητικής εφημερίδας Sport Βild, η οποία συνέκρινε σε άρθρο της, το πρόβλημα υγείας του κυνηγού της Σάλκε, με αυτό του αδικοχαμένου Σερζίνιο, ο οποίος έχασε τη ζωή του, μετά από καρδιακό επεισόδιο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο ίδιος ο παίκτης διατείνεται, ότι δεν έχει αδύναμη καρδιά, όπως ο συμπατριώτης του, Σερζίνιο, αλλά το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι μία δυσλειτουργία στους καρδιακούς μυς και η περίπτωση να πάθει κάτι στη διάρκεια ενός αγώνα είναι μικρότερη του 1%. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, επισκέφτηκε ειδικούς γιατρούς στις ΗΠΑ πριν από έξι χρόνια, όταν και εντοπίστηκε το πρόβλημα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν καθησυχαστικά, ενώ και ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά καρδιολόγο.

    [16] Πολιτική

    Στις Βρυξέλλες το θέμα της αναγνώρισης Έντονη αντίδραση για την απόφαση των ΗΠΑ

    4/11/2004 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 7:41:33 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την έντονη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η Ελλάδα στην ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα ενημερώσει απόψε τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ήδη ενημέρωσε τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ολλανδό ομόλογό του κ. Μπαλκενέντε, ο οποίος απάντησε ότι η ΕΕ δεν συμφωνεί με τη θέση των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε μη κατανοητή τη σκοπιμότητα της αμερικανικής ενέργειας. Ανέφερε ότι ο υπ. Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης κατά την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Πάουελ έκανε λόγο για άκαιρη απόφαση τη στιγμή που η χώρα μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω του ΟΗΕ. Ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η ενέργεια δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας. "Απαράδεκτη" τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέκρινε την κυβέρνηση για απουσία εξωτερικής πολιτικής.

    "Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα της ενέργειας"

    Σε ενημέρωση που παραχώρησε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει με ελληνική πρωτοβουλία σε περίοδο έντονης κινητικότητας εδώ και έξι μήνες, για το θέμα του ονόματος, οι ΗΠΑ έσπευσαν να αναγνωρίσουν μονομερώς την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". "Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας", τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Πάουελ επικοινώνησε με τον κ. Μολυβιάτη, ο οποίος εξέφρασε τη έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης και τις δυσμενείς επιπτώσεις που δημιουργεί η κίνηση αυτή. Ο κ. Πάουελ είπε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με τις αμερικανικές εκλογές και δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας και πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ευαισθησία της στο θέμα.

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι ο κ. Μολυβιάτης πριν από τέσσερις ημέρες είχε στείλει επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Σκοπίων, με την οποία διαμαρτυρόταν γιατί η συμφωνία είχε συναφθεί με τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε στην επιστολή του ότι "πράξεις σαν αυτές δεν βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα και αντί να διευκολύνουν επιδεινώνουν την κατάσταση".

    Σε ό,τι αφορά στις επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πέρα από τις άμεσες του κ. Καραμανλή και το διάβημα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε ήδη στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, θα γίνουν και οι προβλεπόμενες παραστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σταθερές και αρμονικές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. "Η σημερινή, δεν είναι ευτυχής στιγμή. Είναι όμως μια στιγμή και θα την διαχειριστούμε με νηφαλιότητα και με την βεβαιότητα ότι τους τελευταίους έξι μήνες η ελληνική κυβέρνηση προέβη στις ορθές ενέργειες",είπε.

    Με αφορμή τις εξελίξεις συνεδρίασαν εκτάκτως το απόγευμα στη Χαριλάου Τρικούπη οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες επέκριναν εκ νέου την κυβέρνηση Καραμανλή για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Αθανασάκης ζήτησε συζήτηση στη Βουλή.

    Ζητούμενο η επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης

    Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος από τον κ. Καραμανλή απόψε στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους Ευρωπαίους εταίρους του ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να τονίσει τη δυσμενή τροπή που παίρνει το γνωστό πρόβλημα σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Η Ελλάδα, θα τονίσει ο κ. Καραμανλής, θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση με την ελπίδα ότι η κίνηση των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσει τα Σκόπια σε πιο αδιάλλακτη θέση.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής θα υπογραμμίσει ότι τα Σκόπια πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται με ομοφωνία και η λύση στο πρόβλημα είναι ο διάλογος.

    Ακόμη θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα κινήθηκε με ευελιξία και μετριοπάθεια στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής και θα διαμηνύσει ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ακόμη περαιτέρω τριβών δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ΠΓΔΜ, ευρωβουλευτής Γ. Παπαστάμκος σχολιάζοντας το θέμα έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη και τόνισε ότι φυσικός χώρος διαλόγου και αναζήτησης λύσεως είναι ο ΟΗΕ.

    Αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση αναπάντεχη και ατυχή και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ήταν είδος ανταπόδοσης για τη συνεισφορά των Σκοπίων στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"

    [17] Champions League

    Ποινή-"χάδι" για τον Μούτου

    4/11/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το σήριαλ με τον Άντριαν Μούτου έλαβε τέλος σήμερα. Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), ανακοίνωσε την ετυμηγορία στην κατηγορία για χρήση κοκαΐνης από τον Ρουμάνο, η οποία απεφάνθη σε επτάμηνο αποκλεισμό του παίκτη από τα γήπεδα. Ο πρώην επιθετικός της Τσέλσι δεν έκανε καμία δήλωση για την απόφαση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά ευχαριστημένος, καθώς από του χρόνου θα μπορεί να πάρει κάποια μεταγραφή.

    Επιστροφή του χρόνου

    Ο κίνδυνος αποκλεισμού για δύο χρόνια από τα γήπεδα πέρασε για τον Μούτου, μετά την σημερινή απόφαση της Αγγλικής Ομοσπονδίας. Μεγάλο ρόλο για την μόλις επτάμηνη τιμωρία του, έπαιξε η παραδοχή του Ρουμάνου πως έκανε χρήση κάποιας ουσίας, αλλά δεν ξεκαθάρισε πως πρόκειται για κοκαΐνη, αλλά για κάτι που τον έκανε να νιώσει καλύτερα και θα το πει όταν έλθει η ώρα. Πέραν του επτάμηνου αποκλεισμού, η FA στην απόφαση που εξέδωσε τονίζει πως ο επιθετικός υποχρεούται να παρακολουθήσει προγράμματα επιμόρφωσης και επανένταξης, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 20.000 λιρών.

    Πρόσφατα ο μάνατζέρ του και παλιά μεγάλη δόξα του ρουμάνικου ποδοσφαίρου Γκεόργκε Ποπέσκου, είχε απευθύνει έκκληση προς την FA να μην «εξοντώσει» τον Μούτου επιβάλλοντάς του ποινή δύο ετών (όπως προβλέπεται από το καταστατικό της WADA).

    Πλέον ο Μούτου θα αναγκαστεί να χάσει την φετινή αγωνιστική περίοδο, όμως θα μπορεί να αγωνιστεί και πάλι από του χρόνου, δηλαδή από το 2005-2006. Παράλληλα ο 25χρονος διεθνής στράικερ θα μπορεί να επιλέξει όποιον σύλλογο θέλει για να συνεχίσει την καριέρα του αφού η Τσέλσι στην οποία ανήκε, τον αποδέσμευσε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Ήδη η πλευρά του παίκτη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εφεσιβάλει την ποινή.

    [18] Champions League

    Εκτός για δύο μήνες ο Κουπέ

    4/11/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νοκ άουτ μέχρι το τέλος του 2004 τέθηκε ο τερματοφύλακας της Λιόν Γκρεγκορί Κουπέ. Ο διεθνής "πορτιέρο" τραυματίστηκε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ, στους χιαστούς συνδέσμους του δεξιού γόνατου, και παρότι θα χρειαστούν αναλυτικές εξετάσεις, το γραφείο Τύπου της Λιόν ανακοίνωσε ότι θα μείνει εκτός δράσης για διάστημα δύο έως τριών μηνών. Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα προλάβει να δώσει το "παρών" στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού οι νοκ άουτ αγώνες ξεκινούν στις 22 Φεβρουαρίου.

    [19] Μ. Ανατολή

    Αντικρουόμενες πληροφορίες για το θάνατό του Θρίλερ με τον Αραφάτ

    4/11/2004 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 7:42:33 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Σύγχυση επικρατεί για το εάν πέθανε ή όχι ο Γιάσερ Αραφάτ, παρά τη διάψευση για το θάνατό του μέσω του ιατρικού ανακοινωθέντος του νοσοκομείου "Περσί", όπου νοσηλεύεται. Την είδηση για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ και η ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη γαλλικές πηγές. Ωστόσο, την πληροφορία για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ διέψευσαν επίσης ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι και ο υπουργός Επικοινωνίας, Άζαμ αλ Άχμαντ. Στο μεταξύ, στη Ραμάλα, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη Παλαιστίνιων αξιωματούχων, ένας εκ των οποίων δήλωσε, ότι ορισμένες από τις αρμοδιότητες του Γιάσερ Αραφάτ "πέρασαν" στον κ. Κορέι.

    Συγκεχυμένες πληροφορίες

    Ο εκπρόσωπος του "Περσί", Κριστιάν Εστριπού, δήλωσε, πως η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ "έγινε πιο σύνθετη" και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε, ότι "είναι ζωντανός".

    Την πληροφορία για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας ανακάλεσε τη δήλωση αυτή.

    Το σίγουρο είναι, ότι το απόγευμα ο Γιάσερ Αραφάτ υπεβλήθη σε εγκεφαλογράφημα, που αποτελεί το ύστατο μέσο διαπίστωσης σημείων ζωής. Παράλληλα, από ιατρικές πηγές κυκλοφορούσε η πληροφορία, πως δεν αντιδρούσε στη θεραπεία στην οποία υπεβάλετο.

    Νωρίτερα, είχε επίσης γίνει γνωστό, ότι ο 75χρονος ηγέτης είχε πέσει σε κώμα και η αναπνοή του υποστηρίζονταν μηχανικά. Ωστόσο, Παλαιστίνοι αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτή την πληροφορία. Ο κύριος σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, παραδέχθηκε το απόγευμα ότι, είναι "σε κρίσιμη κατάσταση", όμως, "δεν βρίσκεται σε κώμα".

    Συναγερμός στα παλαιστινιακά εδάφη

    Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, ανακοίνωσε, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι ζωντανός και επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με αξιωματούχους στο Παρίσι.

    Στο μεταξύ, σε σύσκεψη αξιωματούχων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ο κ. Κορέι χρίστηκε υπεύθυνος για τις έκτακτες αρμοδιότητες οικονομικών και ασφαλείας, που πρώτα είχε ο Γιάσερ Αραφάτ.

    Η υγεία του Παλαιστίνιου ηγέτη απασχόλησε και το Ισραήλ. Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε να τεθεί σε ετοιμότητα ο στρατός, σε περίπτωση που πεθάνει ο Γιάσερ Αραφάτ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Υπενθυμίζεται, πως σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε δηλώσει κατηγορηματικά, ότι δεν θα επιτρέψει την ταφή του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Ιερουσαλήμ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ

    [20] Champions League

    Μπάγεβιτς: "Τίποτα δεν τελείωσε"

    4/11/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έναν και μοναδικό στόχο έχουν μετά και την χθεσινή νίκη επί της Μονακό οι παίκτες του Ολυμπιακού. Την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, για την οποία μέχρι τώρα, έχουν φτάσει πιο κοντά από κάθε άλλη χρονιά. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σε σημερινές δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Champions 89,2 μίλησε τόσο για την χθεσινή αναμέτρηση και για το που κρίθηκε αυτή, όσο και για το μέλλον και την πιθανή πλέον πρόκριση. "Όλα τα παιδιά θέλουν να περάσουμε στο δεύτερο γύρο, κάνουν μεγάλη προσπάθεια και βγαίνουν όλα στο γήπεδο", σημείωσε ο Μπάγεβιτς και συμπλήρωσε, "Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Είμαστε στην ίδια θέση. Συμφωνώ με τον Ντεσάμπ πως είναι μέσα και οι τρεις ομάδες. Εμείς έχουμε ένα αβαντάζ, επειδή παίζουμε ένα παιχνίδι μπροστά στους φιλάθλους μας, που ξέρουμε πόσο μας βοηθούν. Έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε αυτό το ματς και μετά θα μπορούμε να πούμε ποια ομάδα είναι πιο κοντά. Βέβαια παίζει ρόλο και το αποτέλεσμα που θα φέρει η Λίβερπουλ με τη Μονακό, αλλά εγώ κοιτάω τι θα κάνει η δικιά μου ομάδα".

    Όπλο μας η κούρασή τους

    Αναφερόμενος στον αγώνα με την Μονακό, ο Μπάγεβιτς αναγνώρισε την κακή απόδοση της ομάδας του στο πρώτο μέρος και αποκάλυψε πως ήταν αναμενόμενο στην επανάληψη οι ρόλοι να αντιστραφούν, καθώς η κούραση είναι ένα στοιχείο που καταβάλει τους παίκτες της Μονακό σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. "Ήταν το ματς της χρονιάς και είχαμε ένα πρώτο ημίχρονο πολύ νευρικό", τόνισε και συνέχισε, "Στο πρώτο μέρος δεν μπορούσαμε να έχουμε ποιότητα, δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε δύο πάσες. Η αλήθεια είναι πως η Μονακό πήρε το κέντρο, όπως και ήθελε, είχε δύο ευκαιρίες και αν πετύχαινε κάποιο γκολ δεν ξέρουμε πως θα τελείωνε το παιχνίδι. Αυτό που ήταν γνωστό από τις προηγούμενες αναμετρήσεις είναι πως στο πρώτο μέρος η Μονακό παίζει καλά, αλλά στο δεύτερο πέφτει η απόδοσή της. Περιμέναμε στο δεύτερο ημίχρονο, κάναμε μερικές αλλαγές, παίξαμε και πιο επιθετικά και φτάσαμε σε αυτό που θέλαμε", κατέληξε.

    Χάνει το ντέρμπι ο Μαυρογενίδης

    Όπως είναι σαφές πλέον εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι η προσγείωση ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής και αν αυτό αποτελεί έναν έστω μικρής δυναμικής, "πονοκέφαλο" για τον Σερβοέλληνα τεχνικό, το μεγάλο πρόβλημα είναι εκείνο που προέκυψε με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη. Ο αμυντικός των Πειραιωτών αποχώρησε χθες από το γήπεδο Καραϊσκάκη τραυματίας και διαπιστώθηκε πως υπέστη μια θλάση στον τετρακέφαλο. Αυτό και με βάση πάντα τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού επιτελείου σημαίνει πως ο ποδοσφαιριστής θα απουσιάσει για περίπου έναν μήνα, έτσι στον αγώνα του ΟΑΚΑ με την πρωτοπόρο ΑΕΚ, ο Μπάγεβιτς δεν θα τον έχει στην διάθεσή του.

    [21] Champions League

    Ο Μάγκατ στηρίζει Καν

    4/11/2004 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο πρόβλημα των επιθετικών της Μπάγερν στηρίχτηκε σήμερα ο Φέλιξ Μάγκατ και προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να προστατέψει τον Όλιβερ Καν που από χθες δέχεται την κριτική του γερμανικού Τύπου για το λάθος που έκανε στο γκολ, που έφερε την ήττα. Ο Βαυαρός προπονητής της Μπάγερν τόνισε πως ο Καν δεν είχε πολύ δουλειά στο χθεσινό παιχνίδι και δεν μπορεί να τα καταλογιστούν ευθύνες για την ήττα, παρά το λάθος του, ενώ σημείωσε πως δεν έπρεπε να περάσει ο Ιμπραίμοβιτς τόσο εύκολα τους δύο αμυντικούς. Παράλληλα όμως ο Μάγκατ βρήκε και την ευκαιρία να τονίσει το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Μπάγερν, λέγοντας χαρακτηριστικά, "Παίξαμε καλά, αλλά μας έλειπε ο... δολοφόνος στην επίθεση. Ημασταν ισοδύναμοι με τη Γιουβέντους. Ομως, πρέπει να κάνουμε περισσότερα μπροστά στην αντίπαλη εστία. Σε αυτό τον τομέα υστερούμε".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 November 2004 - 17:52:13 UTC