Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροπορική επίθεση στη Σαμάρα
  • [02] Πρόταση του Φαρμακευτικού Οργανισμού Αυστραλίας Ιατρικό πείραμα, όλο
  • [03] "Οι καιροί ου μενετοί" στην Άρσεναλ
  • [04] Στη σχολή Ορνεράκης από 10-20 Νοεμβρίου Έκθεση κόμιξ: "Ρατσισμός. Εμείς
  • [05] Κινητό σε στομάχι σκύλου Όταν το κινητό σας γαυγίζει
  • [06] Στο Παρίσι η παλαιστινιακή τρόικα Σήριαλ το ταξίδι στον Αραφάτ
  • [07] Επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες Στο Μαξίμου Αλογοσκούφης,
  • [08] Μουσικό ταξίδι μέσα σε ένα τρένο
  • [09] Προπονείται στο Βουκουρέστι ο Μούτου
  • [10] Επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις Την επόμενη μέρα κοιτά η Κυβέρνηση
  • [11] Απρόσμενη ποινή από δικαστήριο Πήγε για κλοπή και βγήκε ...με μυστρί
  • [12] Από σήμερα το απόγευμα Υποχωρεί η κακοκαιρία
  • [13] Χειρουργήθηκε ο Ιντζάγκι
  • [14] Τα ποσοστά δεν ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια Θετικοί οι πρώτοι έλεγχοι
  • [15] Εξηγήσεις από Ριβάλντο
  • [16] Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών Στη Βουλή το θέμα της Παιδείας
  • [17] Παρουσίαση έργων του σε Λονδίνο, Μόσχα, Οδησσό "Πανευρωπαϊκός"
  • [18] Σε κατάσταση ανάγκης Φαλούτζα και Ραμάντι Εν βρασμώ το Ιράκ
  • [19] Απών ο Μουλαομέροβιτς
  • [20] Μεταξύ του Γ. Αλογοσκούφη και της Ντ. Μπακογιάννη Σύσκεψη για τα
  • [21] Δύο "πονοκέφαλοι" για Παράσχο
  • [22] Δύο βασικές απουσίες για το Καζακστάν
  • [23] Οι αποστολές των Ελπίδων
  • [24] Στη μάχη της Ευρώπης το Μαρούσι
  • [25] "Αυτοκτόνησε" η Ζενίτ

    [01] Ιράκ

    Αεροπορική επίθεση στη Σαμάρα

    8/11/2004 11:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 12:12:03 μμ)

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Δευτέρα περιοχή βόρεια της πόλης Σαμάρα, μετά από μία σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας και εκρήξεων εναντίον αστυνομικών σταθμών στην περιοχή. Η αεροπορική επίθεση είχε στόχο την περιοχή Τζουμπαϊρίγια. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στην περιοχή που επλήγη, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη Σαμάρα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την σημερινή επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, επίσης, ότι στη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών μέσα στη Σαμάρα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Το Σάββατο από επιθέσεις ανταρτών σε αστυνομικά τμήματα στη Σαμάρα σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και 49 τραυματίσθηκαν. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλιμάκωση της βίας

    [02] Υγεία

    Πρόταση του Φαρμακευτικού Οργανισμού Αυστραλίας Ιατρικό πείραμα, όλο "έκσταση"

    8/11/2004 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην υπηρεσία της παγκόσμιας υγείας επιστρατεύονται τα χάπια "έκσταση". Την ...προοδευτική πρόταση κατέθεσε ο Αυστραλιανός Φαρμακευτικός Οργανισμός (Australian Drug Foundation), ζητώντας από την Αστυνομία της Βικτορία να επιτραπεί η χορήγησή τους, σε ρέιβ πάρτι, που θα γίνει στο Σέπαρτον. Στο εν λόγω "πάρτι- πείραμα" θα παραβρίσκονται ειδικευμένοι γιατροί, που θα συμβουλεύουν τους νέους και θα καταγράφουν τις αντιδράσεις τους, όταν θα βρίσκονται υπό την επήρεια των χαπιών. Έντονες, ωστόσο, είναι οι αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε, ότι οι γιατροί δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών και παρόμοιων πειραμάτων.

    Έντονες αντιδράσεις

    "Η ενέργεια αυτή στέλνει λάθος μήνυμα, γιατί, σε καμιά περίπτωση, όσα μέτρα και αν ληφθούν για την ποιότητα των χαπιών και τη σωστή τους χρήση, αυτά δεν είναι ασφαλή", αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Σύλλογος.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Υγείας δήλωσε, πως, αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθούν οι κίνδυνοι από τα ναρκωτικά, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ενθαρρύνει τη χρήση τους.

    [03] Champions League

    "Οι καιροί ου μενετοί" στην Άρσεναλ

    8/11/2004 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο εκθρονισμός της Άρσεναλ από την κορυφή της βαθμολογίας της πρέπεμιερ Λίγκ, μετά την ισοπαλία της με την Κρίσταλ Πάλας, ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων των "κανονιών", που φαίνεται την τελευταία περίοδο να διέρχονται μία κρίση. Παρόλα αυτά τόσο ο Γάλλος αρχηγός της ομάδας, Πατρίκ Βιεϊρά όσο και ο συμπατριώτης του τεχνικός Αρσέν Βενγκέρ, που πλέον "βλέπουν την πλάτη" της Τσέλσι, δηλώνουν, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα, αφού η αντεπίθεση τίτλου είναι θέμα χρόνου.

    "Δεν θα τα βάψουν μαύρα" τα "κανόνια"

    Το εντυπωσιακό σερί των 49 αήττητων αγώνων της Άρσεναλ έχει περάσει ανεπιστρεπτί για τη λονδρέζικη ομάδα, που μετά το πρόσφατο 1-1 με την Κρίσταλ Πάλας, βλέπει πλέον στη θέση του οδηγού της κούρσας της πρέμιερ λίγκ τους "εφοπλιστές" του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.

    Η απογοήτευση που σκόρπισε στο στρατόπεδο των "κανονιών", η νέα απώλεια βαθμών είναι εμφανής στις δηλώσεις του τεχνικού, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος προτιμά να βλέπει τον κάθε αγώνα χωριστά: "Είμαι απογοητευμένος" ομολόγησε ο Αλσατός προπονητής και συνέχισε: "Κάθε ομάδα έχει περιόδους που δεν τα πηγαίνει καλά.Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε για την Τσέλσι, το σημαντικό είναι να κερδίσουμε το επόμενο παιχνίδι".

    Ο τιμονιέρης της Άρσεναλ όμως δεν είναι ο μόνος, ο οποίος πιστεύει ότι η ομάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στις καλές της ημέρες, αφού ο αρχηγός των "κανονιών", ο Γάλλος Πατρίκ Βιεϊρά φαίνεται να έχει πλεόνασμα αυτοπεποίθησης. "Περνάμε μια περίοδο που δεν παίζουμε καλά, αλλά μην ανησυχείτε, θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν γιατί διαθέτουμε ποιότητα. Μην ξεχνάτε ότι η ποιότητά μας και η αυτοπεποίθησή μας ήταν αυτή που οδήγησε στο απίστευτο σερί των 49 παιχνιδιών. Δεν υπάρχει καμία πίεση γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε παιχνίδια" τόνισε ο "τρικολόρ" αμυντικός.

    [04] Πολιτισμός

    Στη σχολή Ορνεράκης από 10-20 Νοεμβρίου Έκθεση κόμιξ: "Ρατσισμός. Εμείς και οι άλλοι!!"

    8/11/2004 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στις 10 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της, στη σχολή Ορνεράκη, η έκθεση σκίτσου με θέμα το ρατσισμό. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τον 1ο Διαδικτυακό Διαγωνισμό που έγινε πάνω σε αυτό το θέμα και αφορούσε τις κατηγορίες: comics, εικονογράφηση, γελοιογραφία, καρικατούρα, comic strip και flash animation. Τα 25 έργα που επιλέχτηκαν είναι ο κεντρικός άξονας της έκθεσης και απεικονίζουν την οπτική γωνία των δημιουργών τους. Τη βραδιά των εγκαινίων θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι διακρίσεις στους νικητές. Σημειώνεται ότι ο Διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το Νοέμβριο του 2003 και έληξε το Μάιο του 2004. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και η είσοδος είναι δωρεάν.

    Περισσότερες πληροφορίες:

    Εκθεσιακός χώρος σχολής "ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ " Θήρας 19 , Πλατεία Αμερικής Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-8665611

    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00 20:00 Σάββατο-Κυριακή: 10:00 14:00

    Είσοδος Δωρεάν

    Σχετικά Links:

    Σχολή Ορνεράκης

    [05] Παράξενα

    Κινητό σε στομάχι σκύλου Όταν το κινητό σας γαυγίζει

    8/11/2004 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Χάνετε το κινητό σας και πανικοβάλλεστε, καθώς το αναζητείτε; Νομίζετε, ότι ψάξατε παντού και παίρνετε τηλέφωνο να δείτε ποιός θα το σηκώσει; Έτσι έκανε και ένας Τούρκος, υπάλληλος πρατηρίου βενζίνης. Όμως, ο άνδρας απορούσε γιατί ο σκύλος του άρχιζε να ...κουδουνίζει. Έκπληκτος, ανακάλυψε ότι, το γαύγισμα του πιστού του φίλου ήταν εντελώς ίδιο με τη μελωδία του κινητού του, καθώς το συμπαθές τετράποδο είχε καταπιεί το τηλέφωνο! Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης στο πρακτορείο Ανάντουλου, ο σκύλος του έφαγε το κινητό, όταν εκείνος ήταν απορροφημένος στη δουλειά, με αποτέλεσμα να θεωρήσει αρχικά ότι κάποιος πελάτης το έκλεψε. Και μπορεί το γεγονός αυτό να προκάλεσε στομαχόπονο στο σκύλο, δεν επέφερε, ωστόσο, πονοκέφαλο στον "τυχερό" άνδρα, που εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη του συμβάντος: "χαίρομαι, που το κινητό μου δεν εκλάπη. Τελικά, με τη βοήθεια της φύσης, το ξανακράτησα στα χέρια μου, την επόμενη μέρα".

    Πάντως, ο υπάλληλος δε διευκρίνισε, αν μετά το απροσδόκητο γεγονός, αγόρασε προσωπικό κινητό στο σκύλο του!

    [06] Μ. Ανατολή

    Στο Παρίσι η παλαιστινιακή τρόικα Σήριαλ το ταξίδι στον Αραφάτ

    8/11/2004 12:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 7:35:25 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο- Reuters

    Σε πραγματική Οδύσσεια εξελίχθηκε η επίσκεψη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κορέι, του δεύτερου στην ιεραρχία της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς και του υπουργού Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, στο Παρίσι. Αν και αρχικά ανακοινώθηκε, πως η παλαιστινιακή τρόικα δε θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά τη φραστική επίθεση της συζύγου του Αραφάτ εναντίον της, το ταξίδι τελικά θα πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, τα τρία ηγετικά στελέχη αναχώρησαν από τη Δυτική Όχθη και αναμένονται το βράδυ στη Γαλλία. Η αναχώρηση των αξιωματούχων, πάντως, καθυστέρησε, μετά τη δήλωση της Σούχα Αραφάτ, πως "θέλουν να τον θάψουν ζωντανό για να κληρονομήσουν την εξουσία του". "Εκφράζουμε τη μεγάλη λύπη μας για τα σχόλια, που έγιναν από την αδελφή Σούχα", δήλωσε σχετικά ο Αχμέντ Κορέι.

    Συνάντηση της τρόικας με τον Σιράκ

    Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Η συνάντηση με τον Σιράκ έχει κανονιστεί για αύριο το απόγευμα, αφότου επισκεφθούν το στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι, όπου νοσηλεύεται ο Γιάσερ Αραφάτ.

    Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής στην περίπτωση θανάτου του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε, ότι η διοργάνωση εκλογών σε 60 ημέρες δείχνει δύσκολη.

    "Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν σε διάστημα 60 ημερών, όμως είναι μάλλον πολύ δύσκολο να διοργανωθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σενάρια για την ταφή

    Την ίδια ώρα, η ισραηλινή εφημερίδα "Γεντιότ Αχροντότ" αναφέρει ότι η κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ θα μπορούσε, ενδεχομένως, να τελεσθεί σε δύο διαφορετικούς χρόνους, με επίσημη νεκρώσιμη τελετή στο Κάιρο και ταφή στη Λωρίδα της Γάζας. Η εφημερίδα επικαλείται μυστικές επαφές, που είχαν το τελευταίο 48ωρο το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή και αναφέρει, ότι "αποφασίστηκε χθες, Κυριακή, στη διάρκεια επαφών μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων της Άμυνας και της αιγυπτιακής προεδρίας να τελεστούν χωριστά η νεκρώσιμη τελετή και ο ενταφιασμός".

    Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα ταφεί στο νεκροταφείο της Χαν Γιούνες στη νότια Γάζα, όπου έχουν ταφεί μέλη της οικογένειάς του, ή σε πλατεία της πόλης της Γάζας, απέναντι από την παλαιστινιακή Βουλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ματαιώθηκε η επίσκεψη στον Αραφάτ

    [07] Πολιτική

    Επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες Στο Μαξίμου Αλογοσκούφης, Σιούφας και Σουφλιάς

    8/11/2004 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 2:29:06 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει των ανακοινώσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο, τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και το νομοσχέδιο "σκούπα" για τις μελέτες των δημοσίων έργων, που θα φέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, την Τετάρτη θα παρουσιαστεί το φορολογικό νομοσχέδιο από τον κ. Αλογοσκούφη, ενώ πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σημείωναν ότι, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το εάν θα αλλάξει το καθεστώς της έμμεσης φορολογίας των τσιγάρων.

    Στην Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αύριο στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις μελέτες στα δημόσια έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα κωδικοποιεί και θα μεταβάλλει τη νομοθεσία ώστε στο εξής όλα τα δημόσια έργα και κυρίως όσα υπαχθούν στο Δ ΚΠΣ να έχουν ολοκληρωμένες μελέτες με στόχο να αποφευχθούν οι υπερβάσεις κόστους. Με το νομοσχέδιο αποσυνδέεται το κόστος της μελέτης από το κόστος του έργου, ενώ εισάγονται και οικονομικά κριτήρια για την έγκριση μιας μελέτης.

    Όσον αναφορά την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Έχουμε λίγες μέρες ακόμα".

    Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι, δεν συζητήθηκε το θέμα των Σκοπίων.

    [08] Πολιτισμός

    Μουσικό ταξίδι μέσα σε ένα τρένο

    8/11/2004 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ταξιδέψτε στη μουσική ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας μέσα στο wagon-restaurant του Orient Express, στο τρένο στο Ρουφ. Το ταξίδι ξεκινάει από το Παρίσι και φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη κάνοντας μουσικές στάσεις σε όλες τις πόλεις όπου στάθμευε το Orient Express. Παρίσι, Βερολίνο, Βενετία, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Αθήνα, Σόφια και Κωνσταντινούπολη είναι μερικές από τις στάσεις που θα κάνει η εξαμελής μουσική παρέα που θα κρατάει συντροφιά στους θεατές. Στο φόντο βρίσκεται μία ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα κλίμα μυστηρίου ανάλογο με αυτό των ιστοριών της Μάρα Χάρι και του Ηρακλή Πουαρό. Το ποτ-πουρί των τραγουδιών ερμηνεύεται από τις: Χαρά Κεφαλά, Ζαχαρία Καρούνη, Κωνσταντίνα Ψωμά, ενώ τους συνοδεύει ορχήστρα από τους Παύλο Αντωνιάδη (πιάνο), Βανέσα Αθανασίου (βιολί), και Θοδωρή Λυγνό (κοντραμπάσο).

    Περισσότερες πληροφορίες:

    Το Τρένο στο Ρουφ, σιδηροδρομικός σταθμός του Ρουφ

    Τηλέφωνα κρατήσεων: 201-5298922, 6937-604988 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-8817977, 201-9237076, 210-5298922 και 210-9243609

    Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:30 (βραδινή) Κυριακή: 20:00 (απογευματινή)

    Σχετικά Links:

    Το Τρένο στο Ρουφ

    [09] Champions League

    Προπονείται στο Βουκουρέστι ο Μούτου

    8/11/2004 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Καταφύγιο" στην ιδιαίτερη πατρίδα του και συγκεκριμένα στη Ντιναμό Βουκουρεστίου, βρήκε τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής Αντριάν Μούτου. Ο πρώην άσος της "Τσέλσι", που αποπέμφθηκε από τους εφοπλιστές" μετά την ομολογία του για χρήση κοκαϊνης θα προπονείται για ένα διάστημα με την ομάδα του Ιοαν Αντόνε, προκειμένου να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τη φυσική του κατάσταση.

    Στο πλευρό του Ρουμάνου οι συμπατριώτες του

    Ένα διάστημα επτάμηνης αποχής από την ενεργό δράση είναι καταστροφικό για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή του βεληνεκούς του Ρουμάνου πρώην παίκτη της Τσέλσι, Αντριάν Μούτου. Για αυτό το λόγο ο Βαλκάνιος αθλητής, που τιμωρήθηκε από την αγγλική ομοσπονδία με την ανωτέρω ποινή, για χρήση απαγορευμένων ουσιών (κοκαϊνη), "χτύπησε την πόρτα" των συμπατριωτών του στη Ντιναμό Βουκουρεστίου, προκειμένου να αρχίσει να γυμνάζεται μαζί τους για να μη χάσει τη φόρμα του. "Ο Μούτου επικοινώνησε με τον σύλλογο και ζήτησε να προπονείται μαζί μας για κάποιο διάστημα. Είναι καθήκον μας να τον βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της καριέρας του", τόνισε ο προπονητής της Ντιναμό, κ. Αντόνε.

    [10] Πολιτική

    Επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις Την επόμενη μέρα κοιτά η Κυβέρνηση

    8/11/2004 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 7:25:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει θέσει επί τάπητος η Κυβέρνηση. Θέμα που κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών, ενόψει και της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, την Τετάρτη, όπου ο κ. Μολυβιάτης αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις. Την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Μολυβιάτης θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι δήλωσε, ότι "επιλογή της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά η εξεύρεση μιας καλύτερης λύσης". Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει το γενικότερο κλίμα στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    Ενημερωτικές συναντήσεις Μολυβιάτη με πολιτικούς αρχηγούς

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τις ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 11 το πρωί, στον Περισσό, στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη Χαριλάου Τρικούπη και στις 13.30 με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, στην Κουμουνδούρου.

    Το μεσημέρι, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται στον ΟΗΕ και πως η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει διπλωματική μάχη, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, υπενθύμισε την ευαισθησία της διαπραγματευτικής συγκυρίας την οποία διανύουμε παραπέμποντας στον σχετικό στίχο του Βάρναλη: "όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τη μάχη του τη χάνει"...

    Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος αναγνώρισε ενώπιον των πολιτικών συντακτών ότι στη δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη, για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, έδωσε λανθασμένα στοιχεία, και υπογράμμισε ότι μολονότι και ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε σε ανακριβή στοιχεία δεν έκανε διορθωτική δήλωση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της συναίνεσης και της συνεννόησης, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται με ψεύδη και κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γιατί, όπως είπε, επιτέθηκε με υβριστικό τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι αναγνωρίσεις από την πλευρά της Ρωσίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έγιναν επί κυβερνήσεων της ΝΔ.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με δήλωσή του στη ΝΕΤ 105,8, επεσήμανε ότι "η Κυβέρνηση είχε εντατικοποιήσει από το καλοκαίρι το διάλογο με τα Σκόπια, με στόχο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απέτυχε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

    Εθνική ομοψυχία το ζητούμενο

    [11] Παράξενα

    Απρόσμενη ποινή από δικαστήριο Πήγε για κλοπή και βγήκε ...με μυστρί

    8/11/2004 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Αν νομίζετε, ότι στην καμινάδα του σπιτιού σας μπορεί να .φρακάρει μόνο ο Άγιος Βασίλης, κάνετε λάθος. Και διαρρήκτες μπορεί να κολλήσουν. Τουλάχιστον, αυτό έπαθε ένας φιλόδοξος κλέφτης, στην περιοχή Γκίντο της Αργεντινής. Ο 21χρονος Χόρχε Ρολάντο συνελήφθη, όταν κόλλησε στην καμινάδα του σπιτιού, που ήθελε να "ξαφρίσει". Για να απελευθερωθεί, οι πυροσβέστες, έπρεπε να σπάσουν την καμινάδα. Φυσικά, οι ιδιοκτήτες δε χρειάστηκε να καλέσουν τεχνικό για τα ...σπασμένα, καθώς το δικαστήριο επέβαλλε στον αδέξιο κλέφτη να ξαναχτίσει την κατεστραμμένη καμινάδα. Οι δικαστές φάνηκαν πιο επιεικείς στην περίπτωση του συγκεκριμένου "υποψήφιου" διαρρήκτη, καθώς ήταν χτίστης στο επάγγελμα και ως εγκαταλελειμμένο παιδί, αντιμετώπισε δύσκολη εφηβεία, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα του αλκοολισμού, που αντιμετώπιζε. Βέβαια, για να επανενταχθεί στην κοινωνία, ο Χόρχε Ρολάντο, εκτός από την ανακατασκευή της καμινάδας, υποχρεώθηκε να καταπολεμήσει τον εθισμό του στο ποτό και να παρουσιάζεται μια φορά το μήνα στον τοπικό αστυνομικό σταθμό.

    Δεν ξέρουμε αν έφτιαξε και άλλα προβλήματα του σπιτιού

    [12] Κοινωνία

    Από σήμερα το απόγευμα Υποχωρεί η κακοκαιρία

    8/11/2004 2:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 5:59:47 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία, που έπληξε χθες το βράδυ την Αττική. Ήδη, από το απόγευμα άρχισαν να εξασθενούν τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα, που προκάλεσε το χθεσινοβραδινό μπουρίνι ταλαιπωρούν ακόμη αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται η άντληση υδάτων από δεκάδες πλημμυρισμένα υπόγεια σπίτια και καταστήματα, καθώς και ο απεγκλωβισμός αυτοκίνητων στον Πειραιά και τους γύρω δήμους. Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τα περιορισμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που παρουσιάστηκαν στο Περιστέρι, τον Πειραιά και τα Μεσόγεια. Πάντως, ο χειμωνιάτικος καιρός καλά κρατεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών σκαφών από Καβάλα για Πρίνο Θάσου και αντίστροφα.

    Προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, απέδωσε τα προβλήματα, που δημιούργησε η νεροποντή στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων υποδομής.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, διαβεβαίωσε, ότι τα τελευταία θα έχουν κατασκευασθεί μέχρι την άνοιξη.

    Προβλήματα στη Μακεδονία

    Στο μεταξύ, η κακοκαιρία δεν άφησε ανέπαφη ούτε τη συμπρωτεύουσα με την περιοχή της Σίνδου να δέχεται τα σοβαρότερα πλήγματα.

    Μάλιστα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων διακόπηκαν τα μαθήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 30 κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και βιομηχανικούς χώρους.

    Τέλος, χειμωνιάτικος παραμένει σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη σχεδόν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι νότιοι, νοτιοανατολικοί έντασης 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να απαγορευτεί ο απόπλους όλων των επιβατηγών σκαφών από Καβάλα για Πρίνο Θάσου και αντίστροφα. Μόνο με πλοία κλειστού τύπου πραγματοποιούνται ελάχιστα δρομολόγια από Κεραμωτή Νέστου προς Θάσο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Χειμωνιάτικο σκηνικό από το απόγευμα

    [13] Champions League

    Χειρουργήθηκε ο Ιντζάγκι

    8/11/2004 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τρεις μήνες θα απουσιάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα ο διεθνής επιθετικός της Μίλαν Φίλιπο Ιντζάγκι, ο οποίος χειρουργήθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία, στον αστράγαλο. Τη δεύτερη επέμβαση μέσα σε λίγους μήνες στο ίδιο σημείο πραγματοποίησε ο διάσημος χειρουργός, Μαρκ Μάρτενς, ο οποίος αποκατέστησε το πρόβλημα του φορ των "ροσονέρι", που μετά την επέμβαση και του Ολλανδού αμυτντικού Γιάαπ Σταμ θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις σε καμπιονάτο και Τσάμπιονς Λίγκ με δύο σοβαρές απουσίες.

    [14] Υγεία

    Τα ποσοστά δεν ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια Θετικοί οι πρώτοι έλεγχοι για διοξίνες

    8/11/2004 4:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 4:44:01 μμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των ολλανδικών αρχών για την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας, διοξίνης σε ζωοτροφές. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας, θετικά βρέθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων, που διεξήχθησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι τα ποσοστά, που μέχρι στιγμής εντοπίσθηκαν, δεν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια. Οι αρμόδιες Αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των συγκεκριμένων κτηνοτροφικών μονάδων, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες και έλεγχοι.

    Εστία μόλυνσης ο άργιλος στις πατάτες

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται, ότι η αιτία για τη μόλυνση πρέπει να αναζητηθεί στον πηλό (άργιλο), που χρησιμοποιείται για τη διαλογή των πατατών.

    Πρόσφατα, η καρκινογόνος ουσία διοξίνη εντοπίσθηκε σε παραπροϊόντα της εταιρίας Mc Cain, που παράγει πατάτες. Μετά τις καταγγελίες, ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας κ. Βέρμαν έκλεισε, για προληπτικούς λόγους, 120 κτηνοτροφικές μονάδες, που χρησιμοποίησαν τις μολυσμένες φλούδες, ως σκεύασμα για ζωοτροφές. Τα ζώα των συγκεκριμένων εταιριών δεν μπορούν να προωθηθούν προς κατανάλωση, μέχρι να βεβαιωθεί, ότι δεν περιέχουν αυξημένες ποσότητες διοξίνης.

    Ο συγκεκριμένος πηλός, που θεωρείται παράγοντας εμφάνισης διοξίνης, προέρχεται από μια γερμανική προμηθευτική εταιρία. Τώρα, το υπουργείο Γεωργίας ερευνά, αν ο εν λόγω πηλός χρησιμοποιείται από περισσότερες εταιρίες που παράγουν πατάτες και αν τα παραπροϊόντα των εταιριών αυτών είναι επίσης μολυσμένα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε 10 ημέρες η "ετυμηγορία" για τις διοξίνες

    Εντατικοί έλεγχοι για τις διοξίνες

    Διοξίνη σε ολλανδικό γάλα

    [15] Αθλητισμός

    Εξηγήσεις από Ριβάλντο

    8/11/2004 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Διευκρινήσεις έδωσε σήμερα ο Ριβάλντο για τις δηλώσεις που έκανε, λίγο μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα. Ο Βραζιλιάνος άσσος του Ολυμπιακού, μπορεί χθες να είπε ότι εάν η ομάδα παίζει έτσι δεν θα τερματίσει ούτε πέμπτη, σήμερα όμως σε δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού, τόνισε πως εννοούσε ότι οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να προσπαθούν να κερδίζουν και χωρίς την παρουσία του κόσμου τους. Αναλυτικά η δήλωση του Ριβάλντο ανέφερε τα εξής: "Σε δηλώσεις μου μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα, είπα τη γνώμη μου για το παιχνίδι και συγκεκριμένα ότι ήταν ο μέχρι τώρα χειρότερος αγώνας που έχουμε δώσει και ότι αν δεν προσπαθούμε να παίζουμε όλοι μας καλά, στο τέλος, θα τερματίσουμε πέμπτοι. Είπα ακόμα ότι δεν φτάνει να κερδίζουμε μόνο με την παρουσία του κόσμου μας, αλλά και χωρίς αυτόν ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Θέλω να παίζω στα ντέρμπι και τα ενενήντα λεπτά Το ότι μετά την αλλαγή μου πήγα κατευθείαν στα αποδυτήρια είναι κάτι που το κάνω πάντα. Αυτές ήταν οι απόψεις μου. Δεν ήθελα να θίξω τον προπονητή μου ούτε και κάποιον συμπαίκτη μου".

    [16] Πολιτική

    Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών Στη Βουλή το θέμα της Παιδείας

    8/11/2004 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα της Παιδείας, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Στο μεταξύ, σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου με την Ομοσπονδία των Διδασκόντων στα ΤΕΙ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα οικονομικά των ΤΕΙ και των διδασκόντων σε αυτά, ενώ αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ τους. Η κ. Γιαννάκου δήλωσε ότι σταδιακά θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων. Την ίδια ώρα, οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ τηρούν στάση αναμονής για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.

    [17] Πολιτισμός

    Παρουσίαση έργων του σε Λονδίνο, Μόσχα, Οδησσό "Πανευρωπαϊκός" Σκαλκώτας

    8/11/2004 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα, θα πραγματοποιηθούν σε Λονδίνο, Οδησσό και Μόσχα, συναυλίες αφιερωμένες στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στη μεγάλη αίθουσα του φημισμένου Κονσερβατουάρ της Μόσχας, διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Το Λονδίνο αποτελεί τον πρώτο "σταθμό" του ευρωπαϊκού αφιερώματος, καθώς στις 11 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Royal Festival Hall, πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει "Δεκαέξι Τραγούδια" του Σκαλκώτα, αλλά και έργα άλλων Ελλήνων συνθετών (Μ. Θεωδοράκης, Γ. Κωνσταντινίδης, Γ. Τσοντάκης, και Δ. Στεφανίδης). Στη συνέχεια, η μουσική κληρονομιά του Σκαλκώτα, θα μεταφερθεί στην Οδησσό, όπου στις 15 και 16 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν συνθέσεις του Έλληνα μουσουργού με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού. Η κορύφωση, έρχεται με την συμφωνική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Κονσερβατουάρ της Μόσχας στις 4 Δεκεμβρίου. Στη μεγάλη αίθουσα θα παρουσιαστούν, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Κουρεντζή, πέντε από τους Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα, αλλά και έργα συνθετών, συναφών σε ύφος και εποχή με τον Έλληνα τραγουδοποιό. Συγκεκριμένα, την τιμητική τους θα έχουν "Οι Γάμοι" του Ίγκορ Στραβίνσκι και η όπερα "Λαίδη Μάκβεθ της περιοχής του Μτσενσκ", έργο που συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια ύπαρξης.

    Πλούσιο έργο

    Ο Νίκος Σκαλκώτας στο σύντομο διάστημα της ζωής του (1904-1949), πρόλαβε να αφήσει πλούσιο έργο, που περιλαμβάνει περίπου 110 συνθέσεις. Μάλιστα το ύφος των έργων του διαφέρει, τόσο σε μουσική τεχνοτροπία (δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός τονικής και ατονικής περιόδου), όσο και σε μουσικό είδος, καθώς καλύπτει όλα τα μουσικά είδη, πλην της όπερας. Τα σημαντικότερα έργα του θεωρούνται η "Εισαγωγή" και η "Επιστροφή του Οδυσσέα" (Συμφωνικές Σουίτες για ορχήστρα), οι 36 Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα, τα μπαλέτα "Η Λυγερή και ο Χάρος", "Τέσσερις Εικόνες" και "Η θάλασσα", καθώς και τα "Δέκα Σκίτσα" και η "Μικρή Σουίτα" για έγχορδα. Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης κομμάτια για και πιάνο, συνοδεία βιολοντσέλου, πνευστών και βιολιού.

    [18] Ιράκ

    Σε κατάσταση ανάγκης Φαλούτζα και Ραμάντι Εν βρασμώ το Ιράκ

    8/11/2004 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 7:04:17 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- NET

    Προ των πυλών της Φαλούτζα βρίσκονται οι Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι αργά το απόγευμα εξαπέλυσαν μαζική ολομέτωπη επίθεση κατά της πόλης με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχό της. Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν, ήδη, καταλάβει τις δύο μεγάλες γέφυρες της πόλης, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση σ' αυτή. Προηγουμένως, οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με τανκ και αυτόματα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης για να προετοιμάσουν την από εδάφους εισβολή. Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην πόλη Ραμάντι. Το απόγευμα αντάρτες πραγματοποίησαν διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των αμερικανικών στρατευμάτων, που κατευθύνονται στην πόλη. Της επίθεσης ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, που διήρκεσαν δύο ώρες.

    Λιποταξία ζητούν οι σουνίτες

    Ο αναβρασμός σε Φαλούτζα και Ραμάντι εντάθηκε έπειτα κι από την απόφαση του ο προσωρινού πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι να δώσει στις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις το πράσινο φως για να εκκαθαρίσουν την πόλη Φαλούτζα από τους "τρομοκράτες", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι κλείνει το αεροδρόμιο τής Βαγδάτης για 48 ώρες, καθώς και τα σύνορα με τη Συρία και την Ιορδανία.

    Ο Αλάουϊ δικαιολόγησε την απόφασή του να επιτρέψει τη μαζική ολομέτωπη επίθεση στη Φαλούτζα τονίζοντας, ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταφύγει σε ακραία μέτρα για να προστατεύσει τον ιρακινό λαό "απ αυτούς τους φονιάδες και για να απελευθερωθούν οι κάτοικοι της Φαλούτζα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους".

    "Εξουσιοδότησα τις πολυεθνείς δυνάμεις, τις ιρακινές δυνάμεις. Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε την Φαλούτζα από τους τρομοκράτες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ μια από τις κυριότερες σουνιτικές θρησκευτικές οργανώσεις στο Ιράκ, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει την οποιαδήποτε συμμετοχή ιρακινών δυνάμεων στην επίθεση αυτή. Μάλιστα, στο κείμενο υπογραμμίζεται, πως μια τέτοια συμμετοχή στο πλευρό των Αμερικανών θα ήταν "μεγάλη αμαρτία".

    "Καλούμε τις ιρακινές δυνάμεις, τους εθνοφρουρούς και άλλους, να μην διαπράξουν το σοβαρό σφάλμα να συμμετάσχουν υπό τη σημαία δυνάμεων που χλευάζουν τη θρησκεία σ ένα πόλεμο τον οποίο όλος ο κόσμος θεωρεί παράνομο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Επίσης, στη Φαλούτζα, το Συμβούλιο της Σούρα των Μουτζαχεντίν κάλεσε από τα μεγάφωνα τα μέλη της εθνοφρουράς να λιποτακτήσουν και να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον της πόλης.

    Νέο μήνυμα Ζαρκάουϊ

    Την ίδια ώρα δήλωση στο όνομα του Αμπού Μπουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ εμφανίστηκε σε ισλαμιστική σελίδα του διαδικτύου με την οποία, ο Ιορδανός τρομοκράτης καλεί τους μουσουλμάνους να πάρουν τα όπλα εναντίον των "εχθρικών" αμερικανικών στρατευμάτων. "Ο πόλεμος άρχισε και απευθύνεται έκκληση για τζιχάντ (ιερό πόλεμο)", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, 100-6000 αντάρτες-υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσέιν και ξένοι ισλαμιστές μαχητές υπό τις διαταγές του Ζαρκάουι είναι οχυρωμένοι στους δρόμους και σε στέγες κτηρίων στη Φαλούτζα.

    Ευσεβής πόθος οι εκλογές;

    Κι ενώ το Ιράκ ζει κρίσιμες ώρες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, διέκρινε μικρή την πιθανότητα να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, όπως έχει προγραμματιστεί. Αιτία, η κατάσταση ασφάλειας στην πόλη έχει χειροτερέψει.

    Επιπλέον, ο Σολάνα επισήμανε, πως η περίοδος των 60 ημερών που όρισε ο Αλάουι για την εξόντωση των ανταρτών θα λήξει περίπου την ημερομηνία που έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βάλλεται η Φαλούτζα

    [19] Αθλητισμός

    Απών ο Μουλαομέροβιτς

    8/11/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ως πρωτοπόρος στην βαθμολογία του ελληνικού πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει για την Ουγγαρία, όπου απέναντι στην Ντέμπρετσεν θα κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του για φέτος. Ο "δικέφαλος" μετά και την αγωνιστική που ολοκληρώθηκε χθες, παρέμεινε αήττητος εντός συνόρων και πλέον κυνηγά ένα εξίσου καλό ξεκίνημα και εκτός αυτών, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η καλή φετινή εικόνα. Παρόλα αυτά ο Μπάνε Πρέλεβιτς έχει να αντιμετωπίσει ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, ο οποίος το Σάββατο απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, δεν θα δώσει το "παρών" στον αυριανό αγώνα, λόγω ενός τραυματισμού. Ο Κροάτης ταλαιπωρείται εδώ και μερικές ημέρες από ένα πρόβλημα στο τύμπανο του αφτιού του και μπορεί να μην είχε ενοχλήσεις στον αγώνα του Σαββάτου, μετά από αυτόν όμως το πρόβλημα επανήλθε και πλέον η συμμετοχή του στον αγώνα με την Ντέμπρετσεν καθίσταται αδύνατη.

    [20] Κοινωνία

    Μεταξύ του Γ. Αλογοσκούφη και της Ντ. Μπακογιάννη Σύσκεψη για τα οικονομικά του Δ. Αθηναίων

    8/11/2004 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Αθηναίων, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη. Η δήμαρχος Αθηναίων έθεσε στον Υπουργό το αίτημα να πληρώνουν και τα υπουργεία που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου τέλη καθαριότητας. Το ποσό των τελών αυτών υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επίσης, πρότεινε να αναλάβει ο δήμος Αθηναίων τη διαχείριση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γουδί, για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ερωτηθείς για την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ο δήμος είναι ανοιχτός σε προτάσεις για το θέμα. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Αθήνα είναι δεδομένο και ότι το πρώτο στοίχημα είναι να βελτιωθεί περισσότερο η εικόνα και το περιβάλλον της πρωτεύουσας. Ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξει συνεχής συνεργασία των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

    [21] Αθλητισμός

    Δύο "πονοκέφαλοι" για Παράσχο

    8/11/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια θλάση στον μηρό για τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο και μια κάκωση στο δεξιό ισχιακό νεύρο για τον Χρήστο Ηλιόπουλο, είναι τα προβλήματα με τα οποία επέστρεψε η Χαλκηδόνα από την Ξάνθη. Ο Γιώργος Παράσχος πάντως με ικανοποίηση ενημερώθηκε από το ιατρικό επιτελείο πως δεν τίθεται θέμα απουσίας των δύο παικτών από το επόμενο παιχνίδι. Έτσι δεδομένου και του μεγάλου χρονικού διαστήματος μέχρι τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, οι δύο ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν ατομικά ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας και θα είναι έτοιμοι.

    Ανακοίνωση-καταγγελία

    Στο μεταξύ η ΠΑΕ Χαλκηδόνα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον αγώνα με την Ξάνθη, "Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Χαλκηδόνα καταγγέλλει στην φίλαθλη κοινή γνώμη την απαράδεκτη συμπεριφορά παραγόντων της ΠΑΕ Ξάνθης, και συγκεκριμένα του διευθύνοντα συμβούλου, Νικόλαου Επιτρόπου, ο οποίος με την υποστήριξη των σεκιούριτι έσπρωξε και εν συνεχεία χτύπησε τον γενικό αρχηγό της ομάδας μας, Σπύρο Σοφιανό, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου και ενώ κατευθυνόταν προς την φυσούνα που οδηγεί στα αποδυτήρια. Χειρότερο της πράξης είναι η αντίδραση του κ. Επιτρόπου, ο οποίος αρνείται τα πάντα και απειλεί με μηνύσεις, αγνοώντας προφανώς την λαϊκή ρήση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Στο μεταξύ, δύο ημέρες αργότερα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα SPORTIME (8/11), επιβεβαιώνει ότι ήταν στον τόπο του συμβάντος (παρότι δεν ήταν δηλωμένος στο φύλλο αγώνος και ενώ αρχικά αρνείτο κάθε εμπλοκή του), καθώς επίσης δηλώνει ότι ίσως κάποιος να χτύπησε τον κύριο Σοφιανό.

    Ευτυχώς που υπάρχει η τηλεοπτική κάλυψη του συμβάντος, καθώς και αρκετών ανθρώπων που ήταν παρόντες στην σκηνή που διαδραματίστηκε και επιβεβαιώνουν την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Σοφιανός από τον κ. Επιτρόπου. Εμείς δεν πρόκειται να προβούμε σε φθηνούς χαρακτηρισμούς για την δημιουργία εντυπώσεων. Ελπίζουμε έστω και αργά οι θήτες να αναλογιστούν την ευθύνη των πράξεών τους και να ζητήσουν μία αντρίκια συγγνώμη για το επεισόδιο που δημιούργησαν απέναντι σε μία ομάδα, η οποία ουδέποτε έχει δώσει αφορμή αρνητικού σχολιασμού. Σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα εξετάζεται από το νομικό τμήμα της ΠΑΕ και θα υποβληθούν μηνύσεις προς όσους ενεπλάκησαν στα επεισόδια εις βάρος μελών της αποστολής μας. Αναφορικά με την διαιτησία στον αγώνα με την Ξάνθη, κατά την συνήθη τακτική της ομάδος μας δεν θα την χαρακτηρίσουμε, απλά την αφήνουμε στην κρίση του κόσμου και δηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας στα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα τα οποία καλούνται να κάνουν το έργο τους».

    [22] Αθλητισμός

    Δύο βασικές απουσίες για το Καζακστάν

    8/11/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με δύο σημαντικές απουσίες, συνεχίζει την προετοιμασία της η Εθνική ομάδα του Καζακστάν, εν όψει του αγώνα κόντρα στην Εθνική μας στις 17 Νοεμβρίου στο Καραϊσκάκη. Εκτός αποστολής τέθηκε ο τερματοφύλακας Αντρέι Μόρεφ, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Γιούρι Νόβικοφ στο παιχνίδι του Καζακστάν με την Τουρκία, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος. Εκτός ομάδας, λόγω τραυματισμού, έμεινε και ο δεξιός αμυντικός της ρωσικής Τομ, Αλεξάντρ Φαμίλτσεφ.

    Χατζάρας: "Οπωσδήποτε νίκη"

    Νίκη και μόνο νίκη πρέπει να είναι ο στόχος της Εθνικής μας κόντρα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζάρα. Ο προπονητής του Άρη, σύμφωνα με δηλώσεις του, τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει αλλά περιθώρια απώλειας βαθμών και πως πρέπει, είτε είναι εύκολο είτε είναι δύσκολο το παιχνίδι, να δουν τον αγώνα με σοβαρότητα και να αποδείξουν γιατί είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης.

    Το ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, κατά τον κ. Χατζάρα, επιβάλλει στο συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς, ώστε να διατηρήσουμε ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2006.

    [23] Αθλητισμός

    Οι αποστολές των Ελπίδων

    8/11/2004 6:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Στέλιος Αποσπόρης ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ελπίδων για τον αγώνα με την αντίστοιχη του Καζακστάν, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2006. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 16:15 στο γήπεδο "Γεώργιος Καμάρας". Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι Μιχαήλ Σηφάκης (ΟΦΗ), Κωνσταντίνος Ανδριόλας (Χαλκηδόνα), Ορέστης Καρνέζης (ΟΦΗ), Δημήτριος Πετκάκης (Καλαμαριά), Νικόλαος Σπυρόπουλος (Πανιώνιος), Σωκράτης Φυτανίδης (Καλαμαριά), Εμμανουήλ Λιαπάκης (Αιγάλεω), Αλέξανδρος Τζιόλης (Πανιώνιος), Φανούριος Γουνδουλάκης (Πανιώνιος), Παναγιώτης Λαγός (Ηρακλής), Ευάγγελος Μάντζιος (Πανιώνιος), Χαρίλαος Παππάς (Καλαμαριά), Φίλιππος Δάρλας (Απόλλων Αθηνών), Βασίλειος Τοροσίδης (Ξάνθη), Σωτήριος Λεοντίου (Προοδευτική), Γεώργιος Ζησόπουλος (ΠΑΟΚ), Παντελής Καπετάνος (Ηρακλής), Δημήτριος Γκίκας (Λάρισα), Χρήστος Μπούρμπος (ΑΕΚ), Δημήτριος Πλιάγκας (Προοδευτική). Η αποστολή θα συγκεντρωθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες προπονήσεις: Την Πέμπτη 11/11 και ώρα 17:00 στον Αγιο Κοσμά, την Παρασκευή 12/11 και ώρα 17:00 στον Αγιο Κοσμά, το Σάββατο 13/11 και ώρα 16:30 στον Αγιο Κοσμά, την Κυριακή 14/11 και ώρα 16:30 στη Ριζούπολη και τη Δευτέρα 15/11 και ώρα 11:30 στον Αγιο Κοσμά.

    Η αποστολή του Καζακστάν

    Ο προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου των Ελπίδων του Καζακστάν, Οϊράτ Σαντούοφ, κάλεσε 21 ποδοσφαιριστές στην προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ενόψει του αγώνα με την αντίστοιχη της Ελλάδας που θα διεξαχθεί την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τους: Τερματοφύλακες: Βλαντίμιρ Λογκινόφσκι (Εσίλ-Μπογκατίρ), Αλεξάντρ Πετουχόφ (Ρουμπίν), Αλεξάντρ Γκριγκορένκο (Ατιράου). Αμυντικοί: Κονσταντίν Ζαρέτσνι (Ιρτις), Σερίκ Σαγκιντίκοφ (Ζετισού), Εβγκένι Ταρασόφ (Σαχτιόρ), Ελνταρ Μπαϊμέσεφ (Ζαμπίλ). Μέσοι: Τιμούρ Μολνταγκαλίεφ (Ζελεζνονταρόζνικ), Πιραλί Αλίεφ (Καϊράτ), Ρουσλάν Σαχαλμάεφ (Ζελεζνονταρόζνικ), Νικίτα Χοχλόφ (Ζενίς), Σεργκέι Σκόριχ (Ιρτις), Καϊράτ Ερσέεφ (Ατιράου), Εβγκένι Μεσκόφ (Ιρτις). Επιθετικοί: Βλαντιμίρ Γιάκοβλεφ (Ιρτις), Αζάτ Νουργκαλίεφ (Ορντάμπασι), Μουράτ Σουγιουμαγκαμπέτοφ (Τομπολ), Αρτιόμ Γκαβριλένκο (Σεμέι), Αλεξέι Σάκιν (Καρασάι-Σαρμαπζντάρι), Ντανιάρ Κενζεχάνοφ, (Καρασάι-Σαρμαπζντάρι), Νταουρέν Κουσάινοφ (Ζελεζνονταρόζνικ).

    [24] Αθλητισμός

    Στη μάχη της Ευρώπης το Μαρούσι

    8/11/2004 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με πολλά όνειρα για ανάλογες με τις πιο παλιές, επιτυχίες στην Ευρώπη, ξεκινάει αύριο τη συμμετοχή του στο ULEB Cup το Μαρούσι. Πρώτη αντίπαλος των παικτών του Παναγιώτη Γιαννάκη η ολλανδική Γκρόνιγκεν στο κλειστό του Αγίου θωμά για τον Γ όμιλο, αύριο στις 20:30. Οι "κίτρινοι" θα στερηθούν των υπηρεσιών του Καράγκουτη που είναι τραυματίας, αλλά θα έχουν στη διάθεση τους, ους Μπλάκνεϊ, Τζόουνς που παρά τα προβλήματα τους θα αγωνιστούν κανονικά. Στο γήπεδο θα βρεθούν και δυο σκάουτερ των Χιούστον Ρόκετς για να παρακολουθήσουν τον Βασίλη Σπανούλη.

    Ξεκίνημα με νίκη

    Δηλώσεις για την πρώτη μάχη του Αμαρουσίου στην Ευρώπη έκανε ο Όλιβερ Πόποβιτς: "Κατ αρχήν είναι πιο ενδιαφέρον να παίζεις δυο παιχνίδια την εβδομάδα αντί για ένα. Σε βοηθάει να βρεις ρυθμό. Πάντα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ένα έξτρα κίνητρο για τις σοβαρές ομάδες που δεν παίζουν μόνο από υποχρέωση, αλλά γιατί θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη οντότητα. Το Μαρούσι έχει καλό όνομα στην Ευρώπη και θέλουμε να το επιβεβαιώσουμε. Φυσικά πρώτος στόχος μας είναι να νικήσουμε όλα τα ματς στην έδρα μας".

    [25] Αθλητισμός

    "Αυτοκτόνησε" η Ζενίτ

    8/11/2004 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την δυνατότητα να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα της Ρωσίας, απώλεσε η Ζενίτ. Η ομάδα που συνέτριψε την ΑΕΚ με 5-1 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί για να στεφθεί Πρωταθλήτρια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, υπέστη οδυνηρή εντός έδρας ήττα από την αδιάφορη FK Μόσχας (πρώην Μεταλούργκ) αποχαιρετώντας τις ελπίδες της για την κατάκτηση του τίτλου. Στον αγώνα που έγινε στο «Πετρόφκι» η αδιάφορη FK Μόσχας πήρε τη νίκη με τέρματα των Μπελέτσκι (22΄), Μελέσιν (65΄) και Μπουντούνοφ (85΄), ενώ η Ζενίτ συνεχώς «κυνηγούσε» το σκορ μειώνοντας με τον Ιγκόρ Ντενίσοφ (1-2 στο 42΄) και τον Τσέχο Λούκας Χάρτιγκ (2-3 στο 90΄).

    Έτσι, μία αγωνιστική πριν το τέλος, η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης παρέμεινε στην τρίτη θέση με 53 βαθμούς, πέντε λιγότερους από την πρωτοπόρο Λοκομοτίβ Μόσχας και τέσσερις από την ΤΣΣΚΑ, κάτι που σημαίνει ότι την τελευταία ημέρα (12 Νοεμβρίου) θα πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει την ουραγό Ροτόρ στο Βόλγκογκραντ για να διασφαλίσει τη συμμετοχή της στο κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 November 2004 - 17:53:01 UTC