Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε χωριό της Ινδίας "Κάμπινγκ" σε αστυνομικό τμήμα
  • [02] Περιμένοντας το αναπόφευκτο Πονούν για τον ηγέτη που χάνουν...
  • [03] Αλλαγές στο ασφαλιστικό
  • [04] Νέο σχέδιο απόφασης για την Ακτή Ελεφαντοστού
  • [05] Κλειστά τα ΤΕΙ
  • [06] Μέχρι τέλη Νοέμβρη η ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο
  • [07] Παρανόμησε για χάρη της λάσπης Το δις εξαμαρτείν, ουκ οδηγού σοφού
  • [08] Ίσως νωρίτερα οι καταθέσεις πολιτικών για τους TOR M1
  • [09] Οι Αμερικανοί ελέγχουν το 70% της πόλης Πέφτει η Φαλούτζα...
  • [10] Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε πεζό Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι
  • [11] "Κλειδί" ο Μοριέντες για τη Λίβερπουλ
  • [12] Άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο
  • [13] Απώλεια για την Άρσεναλ ο Εντου
  • [14] Από ώρα σε ώρα η ανακοίνωση Σβήνει ο Αραφάτ...

    [01] Παράξενα

    Σε χωριό της Ινδίας "Κάμπινγκ" σε αστυνομικό τμήμα

    9/11/2004 8:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Εσείς μέχρι πού θα φτάνατε για να προστατέψετε την περιουσία σας από τους επίδοξους αετονύχηδες; Οι κάτοικοι του χωριού Καλιμπάμ, στην Ινδία, πάντως, απελπισμένοι από τα συνεχή κρούσματα διαρρήξεων, έχουν καταφύγει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε ένα πρωτότυπο, αλλά εγγυημένο αντικλεπτικό σύστημα. Θυμίζει λίγο από κάμπινγκ, μόνο που, στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι σκηνές στήνονται έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά! Αφού περάσουν το βράδυ τους εκεί, συν γυναιξί, τέκνοις, χρημάτων και "ζωντανών", το πρωί παίρνουν κανονικά το δρόμο του γυρισμού για το χωριό, αναφέρουν οι "Hindustan Times". "Ήταν αδύνατο να παραμένουμε άγρυπνοι όλη τη νύχτα, περιφρουρώντας τα σπίτια μας", εξηγεί ο Καλ Σινχ, ένας από τους ξεσπιτωμένους χωριανούς.

    Αφού δεν πάει ο αστυνομικός στο χωριό

    "Αυτό έχει καταστεί ρουτίνα για μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διατηρήσουμε ανέπαφα τα ζώα και τα υπάρχοντά μας", παραδέχεται ο Νοούρα Σινχ, ένας άλλος κάτοικος.

    Το φαινόμενο της μαζικής κατασκήνωσης πρωτοξεκίνησε, πριν από τέσσερα χρόνια, οπότε σημειώθηκε μια απίστευτη, για την περιοχή, εγκληματική έξαρση.

    Κάθε βράδυ, οι κακοποιοί έβγαζαν ανενόχλητοι τα "προς το ζην", ενώ οι χωριανοί φάνταζαν ανήμποροι να τα βάλουν με τους διαρρήκτες- φαντομάδες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις στην αστυνομία, οι κλέφτες συνέχιζαν να παραμένουν ασύλληπτοι και να διαφεύγουν, όχι μόνο με μετρητά αλλά και με γελάδια!

    Οι τοπικές αρχές, από την πλευρά τους, δηλώνουν άγνοια για τις διαστάσεις, που έχει λάβει η εγκληματικότητα στο χωριό. Εκπρόσωπος της αστυνομίας, ωστόσο, δήλωσε στο ασιατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι αρχές θα επιληφθούν του θέματος.

    Προς το παρόν, οι αστυνομικοί δεν έχουν ζητήσει αύξηση για τις υπερωρίες, που κάνουν κάθε βράδυ! Κάτι είναι και αυτό

    [02] Μ. Ανατολή

    Περιμένοντας το αναπόφευκτο Πονούν για τον ηγέτη που χάνουν...

    10/11/2004 12:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 11:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters - Γαλλικό Πρακτορείο

    Τις επόμενες κινήσεις τους, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ εξετάζουν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, μετά τη σύνοδο της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα στις 11 π.μ. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ Σάεμπ Ερεκάτ, η ταφή του Αραφάτ θα γίνει στη Μουκάτα, το γενικό αρχηγείο του στη Ραμάλα ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρότεινε στη Φατάχ η επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία να γίνει στο Κάιρο. Την Τρίτη, 13 παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Φατάχ, πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη στη Γάζα, για να προγραμματίσουν την επόμενη ημέρα. Την ίδια ώρα, η επιδείνωση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ, προκαλεί ανείπωτο πόνο αλλά και αναβρασμό στους Παλαιστινίους που κατέβηκαν στους δρόμους, κρατώντας πορτρέτα του ηγέτη τους και φωνάζοντας συνθήματα όπως "ο Αραφάτ ζει". Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έλειψαν τα έκτροπα.

    Ώρες προσευχής

    Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι κατέβηκαν την Τρίτη, στους δρόμους της Ράφα και του Χαν Γιούνες, στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στη Ράφα οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα σε πολλά σημεία της πόλης και έδωσαν οδηγίες στους καταστηματάρχες να κλείσουν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη σεβασμού.

    Σχεδόν ταυτόχρονα, εκατοντάδες άνθρωποι στο Χαν Γιούνες, περιοχή όπου η οικογένεια του Γιάσερ Αραφάτ διατηρεί ένα ιδιωτικό κοιμητήριο οργάνωσαν μια αυθόρμητη διαδήλωση, κρατώντας πορτρέτα του ηγέτη τους, φωνάζοντας το όνομά του και πυροβολώντας στον αέρα.

    Στην πόλη της Γάζας επικρατεί ηρεμία.

    Δεκάδες νεολαίοι της Φατάχ, του κινήματος του Αραφάτ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του άγνωστου στρατιώτη, στο κέντρο της πόλης, κρατώντας αναμμένα κεριά ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στα τζαμιά για να προσευχηθούν .

    Κάποιοι μάλιστα, έσπευσαν στα καταστήματα, για να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες ενόψει ενός πιθανού κλεισίματός τους σε ένδειξη πένθους.

    Χιλιάδες ήταν και οι Παλαιστίνιοι που κατέκλυσαν τους δρόμους του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Αϊν Ελουέ , στο νότιο Λίβανο.

    Στα πανό που κρατούσαν είχαν γράψει συνθήματα όπως "Ο Αραφάτ δεν πεθαίνει" και "Η παλαιστινιακή διασπορά θα ξανασυναντήσει τον Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ".

    Το μεγαλύτερο τζαμί του καταυλισμού παραμένει ανοιχτό για όσους πιστούς επιθυμούν να προσευχηθούν.

    Και ετοιμάζουν την επόμενη μέρα

    Στο μεταξύ, στο πλευρό του Παλαιστίνιου ηγέτη, σπεύδει ο στενός φίλος του, ιμάμης Ταϊσίρ Νταγιούτ Ταμιμί,

    Την Τρίτη, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις για τον τόπο της ταφής του Γιάσερ Αραφάτ. Ισραηλινός αξιωματούχος, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη "εάν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πού θα ταφεί.

    Τις συνομιλίες καλωσόρισαν οι ΗΠΑ, δια στόματος Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης, σε έκτακτη σύσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ο Αριέλ Σαρόν θα συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του Στρατού και των μυστικών πληροφοριών, το ενδεχόμενο να γίνει η ταφή του Γιάσερ Αραφάτ, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Για το ενδεχόμενο αυτό, είχε μιλήσει νωρίτερα και στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στα χέρια του Θεού ο Αραφάτ"

    Όργιο φημών για τον Αραφάτ

    Σε βαθύτερο κώμα ο Αραφάτ

    [03] Οικονομία

    Αλλαγές στο ασφαλιστικό

    10/11/2004 7:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 10:20:04 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κατά ένα εξάμηνο αυξάνεται, από την 1 Ιανουαρίου 2005, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση σε 18 ταμεία, κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών , σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ τα ταμεία θα μπορούν να επενδύουν έως και το 23% των αποθεματικών τους σε μετοχές. Παράλληλα, μειώνεται κατά 4% η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, αυξάνεται κατά 1% η επικουρική σύνταξη στο δημόσιο και κατά 2,5% η σύνταξη του ΝΑΤ, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα 5 καλύτερα, ως προς τις αποδοχές τους, χρόνια. Με αφορμή δημοσιεύματα περί αδυναμίας καταβολής των συντάξεων, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις του ΤΕΒΕ.

    Συγκεκριμένα:

    Οι αλλαγές, έχουν ως εξής:

    Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο. Από τη μεταβολή αυτή εξαιρούνται το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ, το ΤΑΙΣΥΤ και όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα προηγούμενα χρόνια. Αύξηση ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση . Πρόκειται για τα εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Κατά ένα έτος αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση και στον ΟΓΑ . Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ . Η μείωση αυτή δεν οδηγεί σε μικρότερη σύνταξη, επειδή αυξάνεται με μεγαλύτερο ποσοστό η κύρια. Αύξηση των επικουρικών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, όσων εξ αυτών λαμβάνουν ποσό μικρότερο του 20% του συντάξιμου μισθού για 35 χρόνια ασφάλισης. Αύξηση συντάξεων ΝΑΤ , με αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης στο 67,5% του συντάξιμου μισθού. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν για τον υπολογισμό της σύνταξης τα 5 καλύτερα σε αποδοχές έτη της τελευταίας δεκαετίας.

    [04] Κόσμος

    Νέο σχέδιο απόφασης για την Ακτή Ελεφαντοστού

    10/11/2004 8:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 10:09:37 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία παραλλαγή του σχεδίου απόφασης που έχει υποβάλλει προς ψήφιση στον ΟΗΕ για την Ακτή Ελεφαντοστού, συντάσσει η Γαλλία, όπου θα προβλέπονται κυρώσεις όχι όμως άμεσα εκτελεστές κατά της αφρικανικής χώρας, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον Οργανισμό, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το κείμενο θα υποβληθεί για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας το βράδυ της Τετάρτης. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, επικαλέσθηκε, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας, το δικαίωμα της "νόμιμης αυτοάμυνας" για να δικαιολογήσει την καταστροφή αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Ακτής Ελεφαντοστού. Στο μεταξύ, η καναδική κυβέρνηση προετοιμάζει την αποχώρηση των υπηκόων της από την Ακτή Ελεφαντοστού, δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα. Ήδη, η Οτάβα επέτρεψε την αναχώρηση του μη άκρως απαραίτητου προσωπικού της και των συγγενών του από την πρεσβεία της στο Αμπιτζάν, η οποία έχει κλείσει.

    Κυρώσεις εάν δεν εφαρμοστούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της επιτροπής, ο υπουργός υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις της αφρικανικής χώρας προέβησαν "κατά τρόπο, που δεν άφηνε αμφιβολία για τον εσκεμμένο χαρακτήρα της, σε μία αεροπορική επίθεση, η οποία προκάλεσε το Σάββατο τον θάνατο εννέα Γάλλων στρατιωτών κι ενός Αμερικανού πολίτη, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και 38 τραυματίες".

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως "οι οδηγίες που έχουν δοθεί έκτοτε στα γαλλικά στρατεύματα αφορούν αποκλειστικώς στην παροχή βοήθειας στους υπηκόους μας και στην ασφάλεια του αεροδρομίου και των διαφόρων γαλλικών εγκαταστάσεων στο Αμπιτζάν".

    Την ίδια ώρα, ο ντε λα Σαμπλιέρ εξήγησε πως ενώπιον των αντιρρήσεων πολλών αντιπροσωπειών για την αυτόματη εφαρμογή των κυρώσεων, η Γαλλία -που επιδιώκει την ομόφωνη ψήφιση του κειμένου της- δέχθηκε να προστεθεί μία παράγραφος, η οποία προσδιορίζει πως οι προτεινόμενες κυρώσεις θα εφαρμοστούν μόνο όταν το ΣΑ διαπιστώσει, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, πως οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύρραξη δεν εφαρμόζουν κατά γράμμα τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μαρκουσί και της Άκκρα.

    [05] Κοινωνία

    Κλειστά τα ΤΕΙ

    10/11/2004 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κλειστά παραμένουν σήμερα τα ΤΕΙ όλης της χώρας εξαιτίας της 24ωρης αποχής των καθηγητών του ιδρυμάτων, που διεκδικούν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, με αιχμή την έλλειψη κονδυλίων. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των προέδρων των ΤΕΙ, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Διδασκόντων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία υποσχέθηκε ότι όλα τα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα θα οδηγηθούν σε επίλυση, μέσα από μια σταδιακή πολιτική εξισορρόπησης των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια.

    [06] Οικονομία

    Μέχρι τέλη Νοέμβρη η ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

    10/11/2004 9:05:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στις 26 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο, αλλά και η τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή προστίμων, πρόσθετων φόρων ή άλλων κυρώσεων. Οι φορολογούμενοι που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση πρέπει να έχουν χρέη τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2004.

    [07] Παράξενα

    Παρανόμησε για χάρη της λάσπης Το δις εξαμαρτείν, ουκ οδηγού σοφού

    10/11/2004 9:40:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ειδήσεις > Παράξενα)&body=Ρεσιτάλ απερισκεψίας από Καλιφορνέζο οδηγό, που αναστάτωσε αστυνομία και πυροσβεστική

    Όταν ο Καλιφορνέζος Κλάουντ Γκίπσον - Ρέινολντς παίρνει φόρα και αρχίζει να πίνει, μόνο η λάσπη μπορεί να τον σταματήσει! Άσχημο βράδυ πέρασε ο 36χρονος, από τη Σάντα Ρόζα, που συνελήφθη επειδή έκλεψε όχημα πυροσβεστικής αντλίας, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Όλα ξεκίνησαν, όταν, ενώ οδηγούσε στα περίχωρα της πόλης Σονόμα, χάλασε ο συμπλέκτης της Σεβρολέτ του και κόλλησε το αυτοκίνητο στις λάσπες. Στην προσπάθειά του να καλέσει βοήθεια, διέρρηξε την πυροσβεστική υπηρεσία "Mayacamas Volunteer Fire Station", αλλά καθώς δεν έβρισκε τηλέφωνο, σκέφτηκε να μετατρέψει ένα όχημα της πυροσβεστικής σε γερανό! Ούτε εκείνο, όμως, κατάφερε να τα βάλει με τις δυνάμεις της φύσης, με αποτέλεσμα να κολλήσει και αυτό στη λάσπη! Απελπισμένος ο οδηγός, άρχισε τότε να καλεί από τον ασύρματο να έρθει να τον μαζέψει κάποιος γερανός. Για κακή του τύχη, τον άκουσαν και άντρες της αστυνομίας, που έσπευσαν αμέσως στο σημείο, αναφέρει η "San Francisco Chronicle".

    Κόψε το, αφού δεν το σηκώνεις

    Όταν κατέφθασαν οι άντρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, βρήκαν αρκετά μπουκάλια μπύρας και φυλλάδια από τους "Ανώνυμους Αλκοολικούς" μέσα στο αυτοκίνητο του Κλάουντ.

    "Εκείνη την ώρα ήμουν αρκετά μεθυσμένος. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά", παραδέχθηκε ο οδηγός.

    "Δυστυχώς, οδήγησα το πυροσβεστικό όχημα, εκτός δρόμου, περίπου, 16 μέτρα πιο μακριά από το αυτοκίνητό μου", δήλωσε στους εκπροσώπους του τύπου.

    Την έκπληξή του για το περιστατικό εξέφρασε και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Τζιν Ριντ. "Είμαι 43 ολόκληρα χρόνια στην υπηρεσία και πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο", δήλωσε.

    [08] Πολιτική

    Ίσως νωρίτερα οι καταθέσεις πολιτικών για τους TOR M1

    10/11/2004 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Το αίτημα τους να κληθεί να καταθέσει κατά προτεραιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος επανέφεραν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, με αφορμή τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Ρωσία αναφορικά με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα TOR M1. Το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να διακοπεί την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων αξιωματικών και να κληθούν προς εξέταση τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν σχέση με την υπόθεση, δηλαδή οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Άμυνας - πρώην και νυν - και στη συνέχεια οι δύο πρώην και ο νυν υπουργός Άμυνας. Χθες στην Επιτροπή κατέθεσε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Γιώργος Γιαννόπουλος.

    Περί κρατικής εγγύησης

    Στην κατάθεση του ο κ. Γιαννόπουλος, σχετικά με την εγγύηση της προμήθειας των οπλικών συστημάτων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που είχαν δοθεί από τον υφυπουργό Άμυνας κ. Κουρή το 1996 (και που ισχύουν μέχρι σήμερα) αξίωναν την κατάθεση εγγυητικής επιστολής Τραπέζης εκ μέρους των προμηθευτών.

    Κατά τη γνώμη του κ. Γιανννόπουλου, ο υπουργός μπορούσε να τροποποιήσει στην πορεία τις οδηγίες και να επιλέξει το δρόμο της κρατικής εγγύησης, η οποία ήταν και προσφορότερη, καθώς κάλυπτε 100% την προμήθεια, ενώ η εγγύηση της Τράπεζας καλύπτει το 10% των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων της εταιρείας - απαιτώντας παράλληλα να μπει ένας "σκληρός" όρος υπερημερίας, που προέβλεπε διπλασιασμό των υποχρεώσεων της εταιρείας μέσα σε έντεκα μήνες σε περίπτωση αφερεγγυότητας.

    Ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Συναξιολόγησης των αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς και της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και σήμερα είναι σύμβουλος εταιρειών εξοπλιστικών προγραμμάτων, επί των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στο κρίσιμο ερώτημα, εάν υπήρξε έστω η κρατική εγγύηση, απάντησε ότι "κάτι τέτοιο έχει διαβάσει από τις εφημερίδες", χωρίς να έχει άμεση γνώση, καθώς είχε ήδη αποχωρήσει από το στράτευμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μόνο νομικό" το θέμα των TOR-M1

    [09] Ιράκ

    Οι Αμερικανοί ελέγχουν το 70% της πόλης Πέφτει η Φαλούτζα...

    10/11/2004 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 11:04:36 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μαίνονται οι συγκρούσεις στο κέντρο της Φαλούτζα ενώ ο ήχος από τις εκρήξεις συγκλονίζει τις βόρειες συνοικίες της πόλης, όπου οι Αμερικανοί πεζοναύτες προσπαθούν να εξαρθρώσουν τις τελευταίες εστίες αντίστασης των ανταρτών. Γάλλος δημοσιογράφος, που συνοδεύει τα αμερικανικά στρατεύματα δήλωσε ότι, οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης μόλις έφτασαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αμερικανικός στρατός ελέγχει το 70% της πόλης και πριν από μία ώρα μπήκε στο κέντρο της. Διεθνείς ανταποκριτές μεταδίδουν ότι, οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι πτώματα. Δημοσίευμα των βρετανικών "Τάιμς" αναφέρει ότι, βόμβα έπληξε κλινική, με συνέπεια να σκοτωθούν γιατροί, νοσοκόμες και ασθενείς ενώ την ανησυχία του για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει την πόλη, εξέφρασε ο ΟΗΕ. Σε αντίποινα προχώρησαν ήδη οι αντάρτες. Όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Τρίτης ένοπλοι απήγαγαν τρία μέλη της οικογένειας του Ιρακινού πρωθυπουργού.

    Θέμα ημερών για τους Αμερικανούς

    Δέκα Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ δεν έχει δοθεί επίσημος απολογισμός των νεκρών ανταρτών και αμάχων. Την ίδια ώρα, ισχυρές εκρήξεις από οβίδες πυροβόλων και αρμάτων μάχης συγκλονίζουν τις βόρειες συνοικίες της Φαλούτζα, μετέδωσε άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στο εσωτερικό της πόλης.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις δηλώνουν ότι, η νίκη είναι θέμα ημερών, παραδέχονται, ωστόσο, ότι οι ηγέτες των ανταρτών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Φαλούτζα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι, πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Φαλούτζα, για να γίνουν εκλογές στις 30 Ιανουαρίου, ενώ ο Κόλιν Πάουελ μίλησε για σκληρή εξωτερική πολιτική. Οι σουνίτες του Ιράκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Φαλούτζα, ζητούν από τους Ιρακινούς να μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

    Χιλιάδες οι πρόσφυγες

    Χωρίς τροφή και νερό προσπαθούν να επιβιώσουν επί μέρες οι χιλιάδες Ιρακινοί άμαχοι, που έχουν εγκαταλείψει τη Φαλούτζα για να αποφύγουν τις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις. "Υπάρχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, που χρειάζονται βοήθεια, νερό, τροφή, ιατρική περίθαλψη και ασφαλή τόπο για να μείνουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Αχμάντ αλ Ράουι. "Πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις εστίες τους το συντομότερο" πρόσθεσε.

    Οι πρόσφυγες, που υπολογίζονται σε 20.000 έχουν συγκεντρωθεί στα χωριά Χαμπανίγια, Αμιρίγια και Σακλαουίγια. "Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Την τελευταία φορά, που κατορθώσαμε να συναντήσουμε τους πρόσφυγες ήταν την περασμένη Πέμπτη", τόνισε ο Ράουι.

    Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι, υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός τραυματισμένων πολιτών και ανταρτών στο εσωτερικό της Φαλούτζα χωρίς να είναι δυνατόν να τους δοθεί κάποια βοήθεια.

    "Ο Ερυθρός Σταυρός ανησυχεί πολύ. Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όλων όσων χρειάζονται ιατρική βοήθεια ,ανεξάρτητα αν είναι εχθροί ή φίλοι", τόνισε ο Ράουι.

    Ο πληθυσμός της Φαλούτζα ανέρχεται σε 300.000 αλλά μόλις 60.000 έχουν παραμείνει στην πόλη μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    [10] Κοινωνία

    Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε πεζό Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι

    10/11/2004 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν πεζό, αφήνοντάς τον αβοήθητο στην άσφαλτο, στη λεωφόρο Θηβών, στο Περιστέρι, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το μοιραίο αυτοκίνητο, ένα επιβατικό, μάρκας "Μερσεντές", βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε απόσταση, περίπου, 2 χιλιομέτρων από το σημείο του δυστυχήματος. Οι άντρες της Τροχαίας έπειτα από έρευνες συνέλαβαν τον κάτοχο του αυτοκινήτου και τον ανακρίνουν, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οδηγούσε ο ίδιος ή άλλο άτομο. Άγνωστα παραμένουν, προς το παρόν, τα στοιχεία του άτυχου άνδρα, ηλικίας περίπου 40 ετών, ενώ η Τροχαία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη εκείνα του κατόχου της "Μερσεντές".

    [11] Champions League

    "Κλειδί" ο Μοριέντες για τη Λίβερπουλ

    10/11/2004 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λύση στην επιθετική δυστοκία των τελευταίων αγώνων αναζητά η Λίβερπουλ, στην οποία μετά τον τραυματισμό του Γάλλου επιθετικού Τζιμπρίλ Σισέ, παρατηρείται μία ασυνήθιστη αφλογιστία, εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε πρέμιερ λίγκ και Τσάμπιονς Λίγκ. Ο Ισπανός άσος των "κόκκινων" Λουίς Γκαρσία θεωρεί, ότι ιδανική περίπτωση για να βοηθήσει στο σκοράρισμα, όσο ο Σισέ βρίσκεται εκτός μάχης, είναι ο συμπατριώτης του Φερνάντο Μοριέντες. Ο διεθνής επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, που αποκτήθηκε πέρυσι από την Μονακό, ουσιαστικά έχει παροπλιστεί, τη στιγμή που στη "βασίλισσα" αγωνίζονται οι Ραούλ, Ρονάλντο και Όουεν. Νομίζω ότι ενδεχόμενμη απόκτησή του θα ήταν για μας το κλειδί της επιτυχίας" τόνισε ο Γκαρσία που πρότεινε η μεταγραφή αυτή να γίνει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

    [12] Οικονομία

    Άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

    10/11/2004 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Στο 3,2%, από 2,8% τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, αύξηση που αποδίδεται στην ανοδική κούρσα των τιμών του πετρελαίου. Πάντως τον Νοέμβριο αναμένεται πτώση, καθώς διαφαίνεται μείωση των τιμών των υγρών καυσίμων. Χθες το αργό αμερικανικού τύπου υποχώρησε κατά 1,72 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στα 47,37 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειώσει το πετρέλαιο από τις 21 Σεπτεμβρίου, αφού οι καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες και η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ καθησυχάζουν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    [13] Champions League

    Απώλεια για την Άρσεναλ ο Εντου

    10/11/2004 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Πύρρειος" αποδείχθηκε η χθεσινή νίκη της Άρσεναλ με 3-1 επί της Έβερτον, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του Λίγκ Καπ, καθώς τα "κανόνια", θα στερηθούν στους προσεχείς αγώνες τις υπηρεσίες του διεθνούς Βραζιλιάνου Εντου, που έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του και αντικαταστάθηκε στο 65 από το Λάρσον. Στον αγώνα του Χαϊμπουρι ο τεχνικός της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές διάστημα απουσίας του άσου της "σελεσάο" είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλούς νεαρούς αναπληρωματικούς.

    [14] Μ. Ανατολή

    Από ώρα σε ώρα η ανακοίνωση Σβήνει ο Αραφάτ...

    10/11/2004 11:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφτασε στο Παρίσι ο επικεφαλής των παλαιστινιακών θρησκευτικών δικαστηρίων και προσωπικός φίλος του Γιάσερ Αραφάτ, ιμάμης Ταϊσίρ Αλ Ταμίμι, και από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να περάσει τις πύλες του στρατιωτικού νοσοκομείου Περσί, προκειμένου να βρεθεί στο προσκέφαλο του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιμάμης ενδέχεται να δώσει την άδεια διακοπής των μηχανημάτων, που κρατούν στη ζωή τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπερασθεί η κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Σαάτ, για "ευθανασία", ο οποίος υποστήριξε χθες ότι, η αποσύνδεση των μηχανημάτων είναι ασυμβίβαστη με τη μουσουλμανική θρησκεία. Στο μεταξύ στη Ραμάλα γίνονται οι τελευταίες διαβουλεύσεις όσον αφορά τη κηδεία και την ταφή του Αραφάτ. Ήδη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρότεινε στη διάρκεια της νύχτας στην ηγεσία της Φατάχ, "όταν γίνει το θέλημα του Θεού, η επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία θα μετάσχουν οι ξένοι ηγέτες να διεξαχθεί στο Κάιρο", ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η ταφή του να γίνει στη Μουκάτα, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 November 2004 - 9:53:30 UTC