Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το θέμα των καυσίμων Προσπάθεια να κρατηθούν οι τιμές
  • [02] Εμβόλιο αναστέλλει προσωρινά τη γονιμότητα Ανδρικό αντισυλληπτικό
  • [03] Ασπιρίνη κατά εμφράγματος
  • [04] Για υπόθεση δωροδοκίας Αντιμέτωπος με τη φυλακή ο Μπερλουσκόνι
  • [05] Ποδαρικό με νίκη για τις "πράσινες" στο Ριόμ
  • [06] Κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον Μπους και Μπλερ: Με το βλέμμα
  • [07] Ατομικό πρόγραμμα ακολουθήσε ο "Ρίμπο"
  • [08] Ανησυχεί η "Μπάρτσα" Άτυχος ο Ροναλντίνιο
  • [09] Έγραψε ιστορία η ΕΑΠ
  • [10] Μένει η έγκριση του Πούτιν Απαγορεύεται το κάπνισμα στη Ρωσία
  • [11] Αιχμές για ελληνοτουρκικά- Κυπριακό Ταύρος μαινόμενος ο Πάγκαλος
  • [12] Μείωση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Έρχονται καταιγίδες
  • [13] Στο επίκεντρο η εκπαίδευση των ομογενών
  • [14] Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

    [01] Οικονομία

    Στη Βουλή το θέμα των καυσίμων Προσπάθεια να κρατηθούν οι τιμές

    12/11/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τα πετρελαιοειδή και ενίσχυση του ανταγωνισμού και με ενέργειες για την πάταξη της αισχροκέρδειας, αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το φαινόμενο των αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα. Tα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τις τιμές των καυσίμων και τις επιπτώσεις τους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μάλιστα, ο κ. Σιούφας, τόνισε, ότι οι σημερινές τιμές των πετρελαιοειδών βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, προσθέτοντας ωστόσο, ότι στην Ελλάδα "συγκρατήθηκαν στα μικρότερα δυνατά επίπεδα", με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης. Σχετικά με την ειδική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των ανέργων με 300-400 ευρώ, προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός τόνισε, ότι η Κυβέρνηση μελετά το θέμα, με κοινωνική ευαισθησία και αν χρειαστεί θα στηρίξει εκείνους, που έχουν ανάγκη.

    "Παρόν το υπουργείο Ανάπτυξης" λέει ο Σαλαγκούδης

    Η κα Παπαρήγα, ζήτησε "να δεχθεί η λαϊκή οικογένεια τις θετικές συνέπειες από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να έχουν φορολογικά βάρη οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, που πάνε πάρα πολύ καλά στην Ελλάδα και τα κέρδη τους αυξάνονται".

    Το ζήτημα των καυσίμων συζητήθηκε αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια επερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους οποίους, θα έπρεπε να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, εντατικοί έλεγχοι στα διυλιστήρια για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης για τη βιομηχανία και να υπάρξει επιδότηση των χαμηλομεσαίων στρωμάτων για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, τόνισε, πως "το υπουργείο Ανάπτυξης είναι παρόν με αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της αισχροκέρδειας".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, επανήλθε στο ζήτημα της πώλησης του 8,2% των ΕΛΠΕ, ρωτώντας τον κ. Σαλαγκούδη, "αν αληθεύουν οι πληροφορίες της συμμετοχής στελεχών της Paneuropean (Όμιλος Λάτση) στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, με αρμοδιότητες, που δεν είχαν προβλεφθεί στη σύμβαση του 2003".

    Ο κ. Σαλαγκούδης, αναφορικά με την πώληση του μεριδίου των ΕΛΠΕ, απάντησε, ότι "η κυβέρνηση δεν εισέπραξε, αλλά πλήρωσε, γιατί εσείς υποθηκεύσατε".

    "Δεν υπάρχουν επιπλέον αρμοδιότητες προς τον στρατηγικό επενδυτή που εσείς επιλέξατε, δεν υπάρχει επομένως καμία αθέτηση της σύμβασης που έχει υπογραφεί από εσάς και που ισχύει μέχρι το 2008", συμπλήρωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    [02] Υγεία

    Εμβόλιο αναστέλλει προσωρινά τη γονιμότητα Ανδρικό αντισυλληπτικό

    12/11/2004 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- NET

    Ένα νέο τρόπο αντισύλληψης φαίνεται πως βρήκαν Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Πρόκειται για ένα εμβόλιο, που αναστέλλει προσωρινά την ανδρική γονιμότητα, επιδρώντας σε μια βασική για τη γονιμότητα πρωτεΐνη του σπέρματος. Το ανδρικό αντισυλληπτικό δοκιμάστηκε σε εννέα αρσενικούς πιθήκους και λειτούργησε με επιτυχία, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν παρενέργειες, όπως συνέβαινε με αντίστοιχα πειράματα στο παρελθόν. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες αμφισβητούν τις δυνατότητες του εν λόγω εμβολίου, υποστηρίζοντας, πως δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις.

    "Διακόπτης" γονιμότητας

    Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Science", το εμβόλιο βασίζεται στην εξουδετέρωση της πρωτεΐνης Eppin, που παράγεται στους όρχεις και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα αναπαραγωγής.

    Σε φυσιολογικές συνθήκες, η Eppin λειτουργεί ως "διακόπτης", ο οποίος ενεργοποιεί τα σπερμοκύτταρα, που ευθύνονται για τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Σε αυτή ακριβώς την ιδιότητα της πρωτεΐνης επιδρά το εμβόλιο: με τη χρήση του αναπτύσσονται αντισώματα κατά της Eppin και το σπέρμα καθίσταται άγονο.

    Στη δοκιμή του αντισυλληπτικού εμβολίου στους πιθήκους, οι πέντε από τους εννέα επανέκτησαν τη γονιμότητά τους, όταν σταμάτησε ο εμβολιασμός, ενώ σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες ή βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους.

    Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν, πως ένα "φάμακο" κατά της Eppin είναι το ιδανικό ανδρικό αντισυλληπτικό, ενώ Βρετανοί συνάδελφοί τους απαντούν, πως τέτοιου είδους πειράματα μπορούν να οδηγήσουν σε παρανοήσεις, αφού δεν υπάρχει απόλυτη αποτελεσματικότητα.

    Σχετικά Links:

    Επιστημονική επιθεώρηση Science

    [03] Υγεία

    Ασπιρίνη κατά εμφράγματος

    12/11/2004 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Αναρίθμητες αποδεικνύονται οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης, αφού ακόμα και τώρα, 100 χρόνια μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου, οι επιστήμονες δεν σταματούν να ανακαλύπτουν καινούρια "χαρίσματά" του. Αυτή τη φορά, το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με έρευνές του, η ασπιρίνη προφυλάσσει το ενδοθήλιο, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Karsten Schror, διευθυντής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, οφείλονται σε έναν βιοχημικό μηχανισμό, ο οποίος επάγεται από το φάρμακο και αποτελεί σημαντική ασπίδα προστασίας του ενδοθηλίου.

    [04] Κόσμος

    Για υπόθεση δωροδοκίας Αντιμέτωπος με τη φυλακή ο Μπερλουσκόνι

    12/11/2004 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις 3 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει το Δικαστήριο του Μιλάνου για το αν θα οδηγηθεί τελικά στη φυλακή ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την απόφαση του Εισαγγελέα να ζητήσει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, με την κατηγορία της διαφθοράς δικαστών. Οι συνήγοροι του κ. Μπερλουσκόνι δήλωσαν, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες άσκησης ενδίκων μέσων, για να μην ισχύσει η πρωτόδικη αυτή απόφαση. Η κατηγορία που βαρύνει τον Ιταλό πρωθυπουργό αφορά μια υπόθεση στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Δωροδοκία δικαστών

    Την εν λόγω δεκαετία, ο όμιλος του δισεκατομμυριούχου κ. Μπερλουσκόνι, "Φινινβέστ", εναντιώθηκε με κάθε μέσο στην εξαγορά του κρατικού οργανισμού SME από τον μεγαλοεπιχειρηματία ντε Μπενεντέτι.

    Μετά από πολυετή έρευνα, προέκυψε, ότι μεγάλος αριθμός Ιταλών δικαστών είχε προσεγγιστεί από την πλευρά του Ιταλού πρωθυπουργού και τους είχαν τεθεί υπόψη χρηματικά και άλλα ανταλλάγματα, ώστε να "συνεργαστούν" με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

    Μάλιστα, μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων βρίσκεται και μια επιταγή 434 χιλιάδων δολαρίων του 1991, που κατέληξε στον ελβετικό τραπεζικό του δικαστή Ρενάτο Σκιλάντε, με θέση εξουσίας στην Εισαγγελία της Ρώμης, μέσω του επίσης ελβετικού λογαριασμού του συνηγόρου του κ. Μπερλουσκόνι, Τσέζαρε Πρέβιτι.

    [05] Αθλητισμός

    Ποδαρικό με νίκη για τις "πράσινες" στο Ριόμ

    12/11/2004 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το δεξί ξεκίνησε της υποχρεώσεις της στον 8ο όμιλο του Κυπέλλου CEV γυναικών η ομάδα του Παναθηναϊκού που, παρά την απουσία της αρχηγού της Εθνικής Μαρίας Γκαραγκούνη, επικράτησε με 3-0 (25-23, 25-13, 25-18) της ουγγρικής Βάσας, στον όμιλο που φιλοξενείται στη γαλλική Ριόμ. Αύριο η ομάδα του Δημήτρη Μπαχράμη αντιμετωπίζει στις 21:00 τη βελγική Σαρλερουά, ενώ η αυλαία των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των "πρασίνων" στη φάση των ομίλων ολοκληρώνονται την Κυριακή (18:30) κόντρα στις Γαλλίδες οικοδέσποινες της Ριόμ.

    [06] Κόσμος

    Κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον Μπους και Μπλερ: Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

    12/11/2004 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το μεσανατολικό ήταν το κύριο θέμα της κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που βρίσκεται από χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, το πρώτο βήμα προς τη δημοκρατία θα είναι οι παλαιστινιακές εκλογές, ενώ εκτίμησε, πως τους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για να υπάρξει πρόοδος στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο κ. Μπλερ τόνισε, πως η ειρήνη είναι δυνατή μόνο με την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων δημοκρατικών κρατών, Ισραηλινού και Παλαιστινιακού. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στο θέμα του Ιράκ. Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε, πως η συμμαχία "θα υπερκεράσει" τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που έχουν ανακύψει στο Ιράκ.

    Έτοιμοι για βοήθεια

    Το 2009, το τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας του Τζορτζ Μπους, "είναι πιθανό να δημιουργηθεί το παλαιστινιακό κράτος" έκρινε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τονίζοντας, πως "οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εκλέξουν το νέο πρόεδρό τους. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σταθερών πολιτικών δημοκρατικών θεσμών". "Ευχόμαστε επιτυχία στις εκλογές και υποσχόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια", πρόσθεσε ο κ. Μπους .

    Μάλιστα, ο κ. Μπους τόνισε, πως η επίτευξη της ειρήνης εξαρτάται από την επιθυμία των Παλαιστίνιων να οικοδομήσουν μια πραγματική δημοκρατία και από τη θέληση του Ισραήλ να βοηθήσει γι αυτό.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ, τόνισε, πως "μόνο με την ύπαρξη δύο κρατών, που ευχόμαστε να τα δούμε να συμβιώνουν δίπλα-δίπλα θα μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική και διαρκής ειρήνη" υπογραμμίζοντας, πως "εάν επιθυμούμε να υπάρξει ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, πρέπει να διαβεβαιώσουμε και να βοηθήσουμε για την ύπαρξη πολιτικών και οικονομικών δομών καθώς και δομών ασφαλείας ".

    Στην Ευρώπη ο Μπους

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη, μετά την επίσημη έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, στις 20 Ιανουαρίου, χωρίς, όμως να διευκρινίσει ποιες χώρες θα επισκεφθεί.

    Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανό Προέδρου, ο κ. Μπλερ τόνισε, πως "είναι αναγκαίο να εργαστούμε όλοι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε", προσθέτοντας, ότι "ο κόσμος είναι σαφώς καλύτερος όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί".

    Ένα τετράποδο στη συνέντευξη

    Ευχάριστη ...νότα στη συνέντευξη Τύπου, ήταν μία ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μπους, τον ρώτησε αν ο Μπλερ ήταν το ...κανίς του, καθώς τα βρετανικά ΜΜΕ πολύ συχνά παριστάνουν στις γελοιογραφίες τους τον Μπλερ ως το σκυλάκι του Μπους.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, γελώντας, πρόλαβε τον Αμερικανό Πρόεδρο πριν απαντήσει και του είπε: "Μην απαντήσεις ναι στην ερώτηση αυτή, γιατί τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα".

    Οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε γέλια και ο μόνος, που πήρε τα πράγματα σοβαρά ήταν ο Μπους, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί τον πιστό του φίλο και δήλωσε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ένας άνδρας "ισχυρός και ικανός", ένας "μεγάλος οραματιστής" που έχει μια πολύ "καθαρή ματιά" και "σκέφτεται ό,τι λέει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ουάσινγκτον ο Μπλερ

    [07] Αθλητισμός

    Ατομικό πρόγραμμα ακολουθήσε ο "Ρίμπο"

    12/11/2004 8:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το συμπαίκτη του Δημήτρη Μαυρογενίδη, που προέρχεται από τραυματισμό, γυμνάστηκε σήμερα ο Βραζιλιάνος άσος του Ολυμπιακού, Ριβάλντο, ο οποίος λόγω κάποιων ενοχλήσεων που είχε στο γόνατο, ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, ενόψει του αυριανού φιλικού (17:00) με το Λεβαδειακό. Αντίθετα ο νεαρός συμπατριώτης του δεν προπονήθηκε καθόλου αφού μία ίωση τον έχει καθηλώσει στο κρεβάτι. Εν τω μεταξύ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον φιλικό αγώνα του Ρέντη, ελλείψει της προετοιμασίας των διεθνών, προσανατολίζεται στη συνάντηση με την ομάδα της Λιβαδειάς να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στις ερυθρόλευκες ρεζέρβες. Σήμερα το βράδυ όμως ο Σερβοέλληνας προπονητής αναμένται να έχει και μία σημαντική ενημέρωση για την Λα Κορούνια, αντίπαλό τους τις 23/11 στους αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, από τον "κατάσκοπο" που έχει στείλει στον αποψινό αγώνα της πριμέρα ντιβιζιόν με τη Λεβάντε.

    [08] Αθλητισμός

    Ανησυχεί η "Μπάρτσα" Άτυχος ο Ροναλντίνιο

    12/11/2004 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Απών από το εκτός έδρας παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Μπέτις αναμένεται να είναι ο Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ των Καταλανών εγκατέλειψε την σημερινή προπόνηση της ομάδας του, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα οσφυαλγίας, γεγονός, που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στον δύσκολο αγώνα των "μπλαουγκράνα" στη Σεβίλλη. Αυτό που ανησυχεί τους οπαδούς της "Μπάρτσα" είναι, ότι στη μοναδική φορά που ο Ροναλντίνιο έλειψε από παιχνίδι της ομάδας, αυτή ηττήθηκε. Πρόκειται για τον αγώνα με την Γκραμανέτ, ομάδα τρίτης κατηγορίας, εναντίον της οποίας είχε παίξει η Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο του κυπέλλου Ισπανίας και μάλιστα είχε αποκλειστεί μετά την ήττα της με 1 - 0. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός αναμένεται να ακολουθήσει εντατική θεραπευτική αγωγή, σε μια προσπάθεια του ιατρικού τιμ της ομάδας, να είναι έτοιμος για τον αγώνα της 11ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος.

    [09] Αθλητισμός

    Έγραψε ιστορία η ΕΑΠ

    12/11/2004 9:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 9:27:44 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την παρθενική της νίκη στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων πέτυχε απόψε στην Οντένσε της Δανίας, η Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών, επικρατώντας με 3-0 (25-22, 25-11, 25-20) της οικοδέσποινας ομάδας, στο πλαίσιο του 6ου προκριματικού ομίλου του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ανδρών (CEV Cup). Αύριο η αχαϊκή ομάδα αναμένεται να έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο κόντρα στην πανίσχυρη ιταλική Τρεντίνο (14:00 τοπική ώρα), αλλά με νίκη θα έχει κάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η αυλαία των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της ομάδας του Γιάννη Νικολάκη θα πέσει την Κυριακή (14:00 τοπική ώρα) με αντίπαλο την Βάνεξ Πρίμπραμ από την Τσεχία. Τους πόντους της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι εξής: Ν. Ρουμελιώτης 17, Π. Ρουμελιώτης 10, Πέτκοβιτς 4, Γκαϊταν 5, Κυραιζής 8, Ράντιτς 9, λίμπερο ο Κόζης (62%), Μπασούκας 4, Λαμπρόπουλος.

    [10] Κόσμος

    Μένει η έγκριση του Πούτιν Απαγορεύεται το κάπνισμα στη Ρωσία

    12/11/2004 9:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όσοι είστε φίλοι του τσιγάρου, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, αν βρεθείτε στη Ρωσία. Η κάτω Δούμα υιοθέτησε τροποποιήσεις σε προηγούμενο νόμο, για περιορισμούς στο κάπνισμα και στην πώληση προϊόντων καπνού στη Ρωσία. Οι τροποποιήσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα κατά την τρίτη ανάγνωση, προβλέπουν κυρίως την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων στις κλινικές, στα νοσοκομεία, στις αίθουσες, όπου διεξάγονται πολιτιστικά ή αθλητικά γεγονότα και επίσης σε απόσταση μικρότερη τουλάχιστον 100 μέτρων από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, προβλέπεται απαγόρευση του καπνίσματος στα κλειστά στάδια, στα διοικητικά κτήρια, στους τόπους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δρομολόγια των προαστιακών σιδηροδρόμων και στις αεροπορικές πτήσεις, που δεν ξεπερνούν τις τρεις ώρες. Πάντως, η Δούμα έχει προνοήσει για όσους δεν αντέχουν χωρίς το τσιγάρο τους και στα μέρη, που απαγορεύεται το κάπνισμα θα δημιουργηθούν "ειδικοί χώροι" για τους καπνιστές. Για να τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από την άνω βουλή και από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [11] Πολιτική

    Αιχμές για ελληνοτουρκικά- Κυπριακό Ταύρος μαινόμενος ο Πάγκαλος

    12/11/2004 9:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οξεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της σπουδαστικής παράταξης ΠΑΣΠ, χαρακτήρισε "εθνική μειοδοσία" την εγκατάλειψη εκ μέρους της Κυβέρνησης της συμφωνίας του Ελσίνκι και υποστήριξε, ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, λόγω του ότι ο κ. Καραμανλής είναι προσκολλημένος στις ΗΠΑ. Από τα "πυρά" του κ. Πάγκαλου δεν "ξέφυγαν" ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θύμισαν "τα έργα και τις ημέρες" του κ. Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

    "Προσκολλημένος στις ΗΠΑ"

    Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε, ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και δεν φοβάται, "αφού γνωρίζει πως ο Καραμανλής κάνει ό,τι του λένε οι ΗΠΑ".

    Συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον του κ. Καραμανλή και αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε, πως "ο Πρωθυπουργός μιλάει για αυτό με την άκρη των χειλιών του, σαν να κάνει φιλοφρόνηση σε μια γυναίκα που αγαπάει" και έκανε επίσης λόγο και για "λιποψυχία" στο Κυπριακό.

    Ωστόσο, ο κ. Πάγκαλος δεν σταμάτησε στον Πρωθυπουργό. Στο "στόχαστρό" του βρέθηκε και ο κ. Αλογοσκούφης, για τον οποίο ο βουλευτής τόνισε, ότι "υπάρχει ένα όριο ξεφτίλας κάτω από το οποίο ένας πολιτικός άνδρας δεν μπορεί να κατεβαίνει", ενώ, τέλος, κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι με την πολιτική που ακολουθεί, "βρίσκεται σε παγκόσμια απομόνωση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύμπνοια Αθήνας- Λευκωσίας

    [12] Κοινωνία

    Μείωση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Έρχονται καταιγίδες

    12/11/2004 10:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 10:54:20 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: NET

    Χειμωνιάτικο σκηνικό από αύριο σε όλη τη χώρα, με περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Πειραιάς-Κήθυρα και Κυλλήνη- Ζάκυνθος-Κεφαλονιά. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για το Σαββατοκύριακο θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη , που θα φτάσουν και τα εννέα μποφόρ και οι ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Από τη Δευτέρα, ο χειμώνας θα αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια του, καθώς η θερμοκρασία θα μειωθεί αισθητά, μέχρι και 10 βαθμούς, ενώ θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Πάντως, για μία ακόμα φορά εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες στην Αττική, καθώς ναι μεν τα έργα στον Κηφισσό έχουν ανακουφίσει Μοσχάτο και Ρέντη, αλλά ιδιαίτερα επισφαλή παραμένουν τα Μεσόγεια, η Ανατολική Αττική και τα νότια προάστια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επιδείνωση

    [13] Κοινωνία

    Στο επίκεντρο η εκπαίδευση των ομογενών

    12/11/2004 10:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 11:25:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας είχε στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης και οι δυνατότητες αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνόπουλα της Γερμανίας. "Τριβές" στη συνάντηση της υπουργού με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) της Γερμανίας προκάλεσε το ενδεχόμενο της μη ανανέωσης του νόμου, που έχει ισχύ μέχρι το 2006 και επέτρεπε στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών να μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια με ευνοϊκότερους όρους.

    Ζητούν την αναβαθμιση των ελληνικών λυκείων του εξωτερικού

    Η επίμαχη νομοθεσία ψηφίστηκε το 1996 και προβλέπει συγκεκριμένα την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Ελλήνων μαθητών, που έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά λύκεια του εξωτερικού, με "ειδικές εξετάσεις" - κατά τεκμήριο λιγότερο αυστηρές από τις Πανελλαδικές - διασφαλίζοντας για την κατηγορία αυτή το 4 % του συνολικού αριθμού των εισαγόμενων. Επειδή ωστόσο το ποσοστό του 4 % δεν καλύπτεται από τον αριθμό των υποψηφίων, η αποφοίτηση από ένα ελληνικό λύκειο του εξωτερικού συνεπάγεται σχεδόν αυτομάτως και την εισαγωγή σε μία πανεπιστημιακή σχολή.

    Η ειδική αυτή ρήτρα, αποτελεί και ένα βασικό κίνητρο για τους μετανάστες να στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό λύκειο. Όμως, το γερμανικό δημόσιο δεν αξιολογεί ως ισότιμο το απολυτήριο του ελληνικού λυκείου με το αντίστοιχο γερμανικό.

    Οι εκπρόσωποι της ΟΕΚ, επεσήμαναν στην υπουργό, ότι "δεν μπορεί να καταργηθεί η ποσόστωση, εάν προηγουμένως δεν αναβαθμιστεί η παρεχόμενη από τα ελληνικά σχολεία εκπαίδευση, προκειμένου να έχουν τα παιδιά των μεταναστών τις ίδιες ευκαιρίες και γνώσεις με τους μαθητές της Ελλάδας".

    [14] Κοινωνία

    Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

    12/11/2004 11:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 11:25:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άρχισαν σήμερα οι εργασίες του 4ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα. Στο συνέδριο, όπου θα συζητηθούν θέματα του δημοσιογραφικού κόσμου, της ελευθεροτυπίας και της δεοντολογίας, παίρνουν μέρος 96 αντιπρόσωποι, που εξελέγησαν από τις δημοσιογραφικές ενώσεις- μέλη της ΠΟΕΣΥ. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Γκλαβάς, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Μήνυμα προς τους Συνέδρους απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στο μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να θωρακιστεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία του Τύπου απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, μέσα από ένα σύγχρονο και δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, ενώ ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε την αναβάθμιση του ρόλου των ΜΜΕ, μέσα από την ενίσχυση των ελεγκτικών οργάνων. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

    Σχετικά Links:

    ΠΟΕΣΥ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 November 2004 - 21:52:57 UTC