Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διοργανώνουν 17 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα Επί ποδός οι αγρότες
  • [02] Αποφάσισε η κυβέρνηση Φεύγουν από το Ιράκ οι Ολλανδοί
  • [03] Κατά τη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ Πιθανή η σύγκληση του "κουαρτέτου"
  • [04] Λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου "Συμβάλλει στη σταθερότητα" η
  • [05] Εισήλθαν σε ναρκοπέδιο Νεκροί τρεις λαθρομετανάστες
  • [06] Συνέλαβαν μέλη του ΡΚΚ στην Ολλανδία
  • [07] Παραιτήθηκε αξιωματούχος της CIA
  • [08] Ναυτική τραγωδία στην Ιαπωνία
  • [09] Βομβιστική επίθεση σε αγορά της Ταϊλάνδης
  • [10] Αιματηρή έκρηξη στην Ινδονησία

    [01] Κοινωνία

    Διοργανώνουν 17 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα Επί ποδός οι αγρότες

    12/11/2004 11:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται αύριο οι αγρότες. Με επίκεντρο τη Θεσσαλία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών διοργανώνουν 17 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων λόγω της υπερπαραγωγής. Με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, τόνισε, ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών, σημειώνοντας, πάντως, ότι ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων. Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 40 ειδικών επιστημόνων για τον έλεγχο των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και την καταβολή από τις αρχές Δεκεμβρίου της πριμοδότησης στους γαλακτοπαραγωγούς.

    [02] Ιράκ

    Αποφάσισε η κυβέρνηση Φεύγουν από το Ιράκ οι Ολλανδοί

    12/11/2004 11:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αποσύρει από το Ιράκ την εκστρατευτική της δύναμη. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χεν Καμπ, η ολλανδική κυβέρνηση θα δώσει την εντολή οι 1350 Ολλανδοί στρατιώτες να αποσυρθούν στις 15 Μαρτίου του 2005, όπως είχαν ήδη προαποφασίσει από τον Ιούνιο σε κοινοβουλευτική συζήτηση. Η δήλωση του υπουργού Άμυνας αναίρεσε προηγούμενη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μπεν Μποτ, σύμφωνα με τον οποίο η απόπσυρση τους μπορεί να παραταθεί. Πάντως, πληροφορίες θέλουν την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να ασκούν πιέσεις στη Χάγη να αποσύρει τα στρατεύματα αργότερα. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε την ελπίδα η Ολλανδία να παραμείνει δεσμευμένη στο Ιράκ, παρά την ανακοίνωση για αποχώρηση.

    Σε ανάκληση της απόφασης ελπίζει η Ουάσιγκτον

    "Ενθαρρύνουμε βεβαίως τους Ολλανδούς να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες στο Ιράκ μέσω του ΝΑΤΟ ή με την άμεση ανάπτυξη τους", δήλωσε ο Μπάουτσερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως η απόφαση της Χάγης δεν είναι αμετάκλητη.

    Μάλιστα, ευχαρίστησε την Ολλανδία για "τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να κάνει τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάρτιο", ενώ υποβάθμισε το γεγονός της αποχώρησης, λέγοντας πως "στο πλαίσιο του συνασπισμού, υπάρχουν άνδρες, που έρχονται και άλλοι που φεύγουν, υπάρχει μια ορισμένη εναλλαγή και αναμένουμε, ότι αυτό θα συνεχιστεί".

    Πάντως, δεν είναι λίγες οι χώρες, που έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από το Ιράκ, όπως η Ισπανία, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη. Από τις περίπου τριάντα χώρες που παραμένουν, πολλές, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Λετονία, ανακοίνωσαν ή έχουν δηλώσει πως σκέπτονται την αποχώρηση ή τη μείωση του αριθμού των στρατιωτών τους μέσα στους επόμενους μήνες.

    [03] Μ. Ανατολή

    Κατά τη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ Πιθανή η σύγκληση του "κουαρτέτου"

    13/11/2004 12:23:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την προοπτική σύγκλησης του "κουαρτέτου" για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) έκανε γνωστή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το "κουαρτέτο" μπορεί να συγκληθεί στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο. "Εξετάζουμε τις προοπτικές για μια σύνοδο του κουαρτέτου στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και μία από τις πιθανότητες είναι το Σαρμ ελ-Σέιχ", το αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο, όπου αναμένεται να διεξαχθεί η διάσκεψη για το Ιράκ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος δε θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του. Είπε, πάντως, πως αυτή η πιθανότητα συζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, που βρέθηκε στο Κάιρο για την κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ.

    [04] Πολιτική

    Λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου "Συμβάλλει στη σταθερότητα" η αναγνώριση της "Μακεδονίας"

    13/11/2004 12:47:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κίνηση να αναγνωρίσει η Ουάσιγκτον ως "Μακεδονία" την ΠΓΔΜ, θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, τόνισε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτή ήταν η εκτίμηση του Αμερικανού αξιωματούχου όσον αφορά τις ανησυχίες αναλυτών, ότι η εν λόγω απόφαση των ΗΠΑ θα εντείνει το αλβανικό ζήτημα και ότι η δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια.

    Πιθανότητα δημιουργίας ελληνικών αυτόνομων περιοχών στην Αλβανία;

    Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ, ότι επανεκτίμησαν το ποσοστό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία στο 10%, ο κ Μπάουτσερ ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας, που θα παραχωρεί στους Έλληνες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτόνομες περιοχές εντός της Αλβανίας, κατ αντιστοιχία εκείνης των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

    Η απάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν, ότι δε γνωρίζει αν αλλού βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη της Οχρίδας, η οποία έτυχε της υποστήριξης ΗΠΑ και της ΕΕ και σε κάθε περίπτωση μια τέτοια απόφαση ανήκει στην αρμοδιότητα μιας εκάστης χώρας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων τους και όλων των πολιτών τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Καραμανλή με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

    [05] Κοινωνία

    Εισήλθαν σε ναρκοπέδιο Νεκροί τρεις λαθρομετανάστες

    13/11/2004 1:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τραγική κατάληξη είχε την Παρασκευή το απόγευμα το όνειρο τριών λαθρομεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Οι τρεις λαθρομετανάστες, αγνώστου εθνικότητας, έχασαν τη ζωή τους, όταν στην προσπάθεια τους να μπουν παράνομα στη χώρα μας εισήλθαν σε σημασμένο με φωσφορούχες πινακίδες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά και διπλής περίφραξης ναρκοπέδιο, στους Κήπους του Έβρου. Τα στοιχεία τους είναι μέχρι στιγμής άγνωστα. Το τραγικό περιστατικό έγινε αντιληπτό από ανώτατο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος ειδοποίησε τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, που διεξάγουν έρευνες.

    [06] Κόσμος

    Συνέλαβαν μέλη του ΡΚΚ στην Ολλανδία

    13/11/2004 1:16:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τριανταοκτώ Κούρδους, ύποπτοι για "τρομοκρατικές επιθέσεις" στην Τουρκία συνέλαβαν οι ολλανδικές αρχές. Περίπου 200 αστυνομικοί επέδραμαν σε διάφορες τοποθεσίες στη νότια Ολλανδία, μεταξύ των οποίων και σε έναν κατασκηνωτικό χώρο στο χωριό του Λιέπντε, όπου κατέσχεσαν εξοπλισμό νυκτερινής όρασης, εγχειρίδια οδηγιών, διαβατήρια και ένα όπλο, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία. "Στον κατασκηνωτικό χώρο στο Λιέμπντε φαίνεται, πως περίπου 20 άτομα εκπαιδεύονταν για τον ένοπλο αγώνα του PKK στην Τουρκία, περιλαμβανομένων και τρομοκρατικών επιθέσεων", ανέφερε η ανακοίνωση. Μάλιστα, Ολλανδοί εισαγγελείς δήλωσαν, πως υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ομάδα επρόκειτο να σταλεί στην Αρμενία, όπου θα ενωνόταν με τους μαχητές του PKK.

    Ψάχνουν ύποπτο για τη δολοφονία του Βαν Γκογκ

    Πάντως, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, δήλωσε, πως δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην επιδρομή και τις έρευνες για υποτιθέμενους ισλαμιστές μαχητές έπειτα από τη δολοφονία του Ολλανδού σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ, καθώς η έρευνα διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο.

    Στο μεταξύ, οι ολλανδικές αρχές εξαπέλυσαν διεθνές κυνηγητό για έναν άνδρα από τη Συρία, ο οποίος πιστεύουν, πως είναι ο ηγέτης μιας μαχητικής μουσουλμανικής οργάνωσης. Οι εισαγγελείς δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο 43χρονος Σύρος συνδέεται με τη δολοφονία του Βαν Γκογκ.

    [07] Κόσμος

    Παραιτήθηκε αξιωματούχος της CIA

    13/11/2004 1:28:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: AΠΕ

    Την παραίτησή του από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπέβαλλε ένας αξιωματούχος της CIA, ο Μάικλ Σιούερ, ειδικός στην αντιτρομοκρατική μάχη, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε δημοσιεύσει βιβλίο κατά του πολέμου στο Ιράκ, με το ψευδώνυμο "Ανώνυμος". Μάλιστα, ο τίτλος του βιβλίου του ήταν "Αυτοκρατορική Υπεροψία: Γιατί η Δύση Χάνει τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας". Ο Μάικλ Σιούερ θεωρείτο ένας από τους καλύτερα ενημερωμένους Δυτικούς για το δίκτυο της Αλ Κάιντα, καθώς ήταν επικεφαλής από το 1996 έως το 1999 μίας ειδικής μονάδας, η οποία ήταν υπεύθυνη για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της CIA ο Σιούερ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από μια "εγκάρδια" συνομιλία με τον εκτελεστικό διευθυντή της CIA.

    Δική του η απόφαση

    Πάντως, η διεύθυνση της CIA είχε κάνει επίπληξη στον Σιούερ επειδή έδωσε την περασμένη εβδομάδα πολλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες χωρίς να λάβει την άδεια των ανωτέρων του. Ωστόσο, ο Σιούερ ανέφερε, πως η απόφαση να παραιτηθεί ήταν "εξ ολοκλήρου" δική του και πως δεν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη διεύθυνση της CIA.

    Μιλώντας πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σιούερ είπε, πως η εισβολή στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003 αποτέλεσε ένα "εξαιρετικό δώρο" για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και μια οπισθοδρόμηση στην αντιτρομοκρατική μάχη.

    [08] Κόσμος

    Ναυτική τραγωδία στην Ιαπωνία

    13/11/2004 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έξι άνθρωποι, όλοι μέλη του πληρώματος ενός νοτιοκορεάτικου φορτηγού πλοίου, έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο τους "Οσάκα", προσέκρουσε σε κυματοθραύστη στη βόρεια Ιαπωνία, κοντά στο λιμάνι του Χοκάιντο και κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, οι ναυτικοί που επέβαιναν στο 5.500 τόνων χωρητικότητας "Οσάκα" έπεσαν στη θάλασσα. Οι 15 από αυτούς ανασύρθηκαν από τα νερά, όμως έξι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ένας αγνοείται ακόμη. Όλοι οι ναυτικοί ήταν Νοτιοκορεάτες και Βιρμανοί.

    [09] Κόσμος

    Βομβιστική επίθεση σε αγορά της Ταϊλάνδης

    13/11/2004 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Κύμα βίας σαρώνει τις επαρχίες της νότιας Ταϊλάνδης. Μετά τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ναρατιβάτ, κατά τις οποίες τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν, άλλο ένα τυφλό αιματηρό χτύπημα έπληξε, αυτή τη φορά τη γειτονική επαρχία Γιάλα. Μία βόμβα εξερράγη νωρίς το πρωί σε πολυσύχναστη αγορά με αποτέλεσμα ένας βουδιστής άνδρας να σκοτωθεί και άλλα επτά άτομα να τραυματιστούν. Τρεις από τους επτά τραυματίες της επίθεσης, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές η βόμβα ενεργοποιήθηκε με κινητό τηλέφωνο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ένας άγνωστος άφησε μία τσάντα σε ένα εστιατόριο, η οποία λίγο αργότερα εξερράγη. Η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στους αντάρτες της περιοχής.

    Η κυρίως μουσουλμανική νότια Ταϊλάνδη, συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιανουάριο από βίαιες ταραχές, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός κατηγορεί την κυβέρνηση της Μπανγκόκ για διακριτική μεταχείριση εις βάτος τους. Τον περασμένο μήνα 85 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε διαδήλωση, στη Ναρατιβάτ. Οι 75 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, όταν στοιβάχτηκαν σε στρατιωτικά φορτηγά μετά τη σύλληψη τους. Έκτοτε τουλάχιστον 20 βουδιστές πολίτες σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις αντιποίνων.

    [10] Κόσμος

    Αιματηρή έκρηξη στην Ινδονησία

    13/11/2004 10:46:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε υπαίρθρια αγορά, κοντά σε αστυνομικό τμήμα, στο νησί Κελέβη της ανατολικής Ινδονησίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα αίτια της έκρηξης δεν είναι γνωστά. Ωστόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αντάρα" μετέδωσε ότι επρόκειτο για βόμβα. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Πόσο μπροστά από μια αγορά, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα. Όλα τα θύματα ήταν πολίτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 November 2004 - 9:52:51 UTC