Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα και προς την Άγκυρα Στην επανένωση το μέλλον της Κύπρου
  • [02] Τέλος στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά από έξι μέρες Ισοπεδώθηκε η
  • [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα Στους δρόμους οι αγρότες
  • [04] Να τα εκατοστίσει...
  • [05] Στο όνομα του Παλαιστίνιου ηγέτη Οι μικροί "Γιάσερ" και "Αραφάτ
  • [06] Επιστροφή στις νίκες για την Άρσεναλ
  • [07] Επιβίωσε με κέτσαπ, μουστάρδα και ωμά μακαρόνια Εκείνο στο σπίτι...αυτή
  • [08] Σε αναζήτηση παικτών στον ΠΑΟΚ
  • [09] Κλείνει μονάδα στη νότια Ολλανδία Νέο λουκέτο για διοξίνη

    [01] Πολιτική

    Μήνυμα και προς την Άγκυρα Στην επανένωση το μέλλον της Κύπρου

    13/11/2004 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 2:35:24 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ειδήσεις > Πολιτική)&body=Η ένταξη της Κύπρου, είναι αφετηρία νέας προσπάθειας για λύση, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική

    Η διευθέτηση του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ομιλία του, που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της κυπριακής Βουλής, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας. Η επανένωση της Κύπρου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι ένταξη της στην ΕΕ, ως αφετηρία μιας νέας αποτελεσματικής προσπάθειας, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα επισημαίνοντας ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία αποτελεί στρατηγική επιλογή και επιδίωξη της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα πως η πορεία της γείτονος στην ΕΕ εξαρτάται πρώτα απ όλα από την ίδια, από τις προσπάθειες της να συγκλίνει προς τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, από τα βήματα της στην εξωτερική πολιτική και από την στάση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με σύμπνοια για την επίτευξη λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό

    Την αμέριστη προσήλωση στις εντεινόμενες προσπάθειες ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βεβαίωσε καταρχήν ο Έλληνας ο Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής. "Δεν εφησυχάζουμε. Το μέλλον του νησιού βρίσκεται στην επανένωσή του. Είναι μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, ανάπτυξης και προόδου, για όλους τους κατοίκους του" τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο εθνικό επίτευγμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, για το οποίο, όπως σημείωσε εργάστηκαν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, γεγονός που συνιστά υπόδειξη ενότητας και συστράτευσης και που υπενθυμίζει πως δεν ωφελούν οι φανατισμοί. Ο κ. Καραμανλής μίλησε επίσης για το πνεύμα συνεννόησης που επικράτησε στις συζητήσεις του στη Λευκωσία και τόνισε πως πάγια θέση του είναι ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση και σύμπνοια.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, που δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για όλους , μπορεί να γίνει σταθμός για μια νέα προοπτική. "Να γίνει αφετηρία μιας νέας προσπάθειας να ενώσουμε την Κύπρο, ώστε να βαδίσουν όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σ ένα καλύτερο αύριο" σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    "Δυστυχώς", συνέχισε ο Πρωθυπουργός, "το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως αποτελεί ήδη έδαφος της ΕΕ. Η επανένωση της Κύπρου πρόκειται να αναβαθμίσει την παρουσία της στην ΕΕ και να επιτρέψει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να απολαύσει τα αγαθά της ένταξης. Πρόκειται ταυτόχρονα να απαλλάξει την Ευρώπη από τα τελευταία τείχη που παρέμειναν στα εδάφη της, αλλά και τα προβλήματα που τα τείχη αυτά συνεπάγονται" τόνισε.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Καραμανλής είπε ότι μπορεί ο λαός της ελεύθερης Κύπρου να έκρινε μη ικανοποιητικό το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ, ταυτόχρονα, όμως έδειξε ότι παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύση του προβλήματος. "Διότι λύση η οποία δεν είναι λειτουργική δεν είναι λύση και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός" επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσφωνώντας τον πρωθυπουργό τόνισε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε ότι "ο δρόμος δεν έκλεισε γιατί και η βούλησή μας υπάρχει και τα δεδομένα υφίστανται που ωθούν την πλευρά μας να εργάζεται σκληρά βασιζόμενη στην αξιοποίηση τόσο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αν τελικά δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία η αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής είναι για μας συνέχεια της στρατηγικής μας για επίτευξη λύσης στο κυπριακό το συντομότερο δυνατό προωθώντας την διακηρυγμένη θέση μας για διεκδίκηση αριθμού αλλαγών στο σχέδιο Ανάν" τόνισε.

    Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την ίδια

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η επιλογή της υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της, η οποία υιοθετείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, είναι επιλογή ευθύνης και διορατικότητας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας των λαών.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι εργάζεται με επιμονή για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι "στόχος μας είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση , στην πρόοδο και όχι στη συντήρηση του παρελθόντος". Υπογράμμισε πάντως ότι η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη εξαρτάται πρώτα απ όλα από την ίδια, από τη συνέχιση των προσπαθειών της να συγκλίνει με το συνταγματικό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της ένωσης από την κατάσταση στο εσωτερικό της, από τα βήματα που θα κάνει στην εξωτερική πολιτική της και από την συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου είναι θαμμένοι 13 ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ, που είτε εκτελέστηκαν στην αγχόνη, είτε έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ετάφησαν εκεί από τους Άγγλους, στην περίοδο 1955-1959. Ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι και σημείωσε μεταξύ άλλων στο βιβλίο επισκεπτών, ότι "η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της ΕΕ, θα τους έκανε περήφανους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύμπνοια Αθήνας- Λευκωσίας

    [02] Ιράκ

    Τέλος στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά από έξι μέρες Ισοπεδώθηκε η Φαλούτζα

    13/11/2004 2:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 7:27:15 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ειδήσεις > Ιράκ)&body=Απελπιστική η κατάσταση για τους κατοίκους της Φαλούτζα μετά από έξι μέρες σκληρών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το απόγευμα, εισήλθαν στην πόλη τα πρώτα φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα

    Μετά από έξι μέρες σκληρών μαχών, η επίθεση της Φαλούτζα, φαίνεται ότι έχει τερματισθεί. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Κάσεμ Ντάουντ, εκπρόσωπος της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι μερικοί "καρκινικοί" θύλακες που παραμένουν θα αντιμετωπισθούν με μία εκκαθαριστική επιχείρηση. Πρόσθεσε ακόμα, ότι ο Αλ Ζαρκάουι, κατάφερε να διαφύγει. Κάνοντας τον απολογισμό έφερε τον αριθμό των νεκρών ανταρτών στους 1000 και των συλληφθέντων στους 200. Την ίδια ώρα,απελπιστική είναι η κατάσταση των 50.000 κατοίκων της Φαλούτζα. Η Ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις να της επιτρέψουν να μεταφέρει στη Φαλούτζα τρόφιμα, φάρμακα και νερό. Παρά τις αρχικές επίμονες αντιρρήσεις, οι δυνάμεις κατοχής επέτρεψαν τελικά την είσοδο στην πόλη σε τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ανθρωπιστική καταστροφή

    Σύμφωνα με Ιρακινούς δημοσιογράφους στην πόλη είναι διάχυτη η μυρωδιά των εκρηκτικών και της αποσύνθεσης των πτωμάτων, που βρίσκονται στους δρόμους.

    Τα αποθέματα τροφίμων λιγοστεύουν επικίνδυνα, μάλιστα σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο ορισμένες οικογένειες δεν έχουν στη διάθεση τους παρά μόνο αλεύρι, ενώ δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ή καύσιμα . Οι γιατροί αναφέρουν ήδη κρούσματα τύφου.

    Τα μεγάλα νοσοκομεία της Φαλούτζα των 300.000 κατοίκων έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη πόλη και οι γιατροί λένε πως υπάρχουν μόνο επίδεσμοι για να περιθάλψουν τους ασθενείς.

    Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση και για τις 7.000 οικογένειες που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς έξω από τα περίχωρα της πόλης, όπου και εκεί η κατάσταση υγιεινής είναι πλέον άσχημη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα γύρω χωριά.

    Όμως τόσο ο αμερικανικός στρατός, όσο και οι ιρακινές δυνάμεις αρνούνταν να επιτρέψουν την πρόσβαση στη Φαλούτζα. Σήμερα όμως αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση τεσσάρων φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και μια μονάδα χλωρίωσης νερού.

    Σε "αναβρασμό" Μοσούλη και Βαγδάτη

    Νωρίτερα, η αμερικανική ηγεσία διακήρυξε ότι η επίθεση στη Φαλούτζα δεν θα σταματήσει αν δεν εξουδετερωθούν οι ανταρτικές ομάδες που είχαν την πόλη υπό τον έλεγχο τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο αριθμός των ανταρτών που παραμένει σε αυτό το σουνιτικό αυτό προπύργιο είναι μεγάλος .

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ανέφερε πως οι αμερικανικές δυνάμεις θέλουν να ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους το ταχύτερο δυνατό ώστε να αρχίσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης της πόλης.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, έχουν χάσει τη ζωή τους 1000 αντάρτες ενώ 200 έχουν πέσει αιχμάλωτοι , μεταξύ αυτών 50 άνδρες από τη Συρία, το Ιράν, την Αίγυπτο, τη Σ. Αραβία και την Ιορδανία.

    Από πλευράς των δυνάμεων της συμμαχίας 22 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 180 έχουν τραυματιστεί, ενώ εκπρόσωπος της ιρακινής εθνοφυλακής έκανε λόγο για πέντε Ιρακινούς νεκρούς.

    Την ίδια ώρα όμως η βία αναζωπυρώνεται σε άλλα μέτωπα στα βόρεια της χώρας.

    Πριν από λίγο ο προσωρινός Πρόεδρος Ιγιάντ Αλάουϊ έκανε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες μέρες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα επέμβουν στην πόλη, για να αποκαταστήσουν, όπως είπε, την τάξη.

    Νωρίτερα, ένας διοικητής της τοπικής αστυνομίας καθαιρέθηκε έπειτα από μια σειρά επιθέσεων ενόπλων εναντίον αστυνομικών τμημάτων.

    Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες άτομα το πρωί λεηλάτησαν μία βάση την οποία εγκατέλειψαν τα ξημερώματα οι αμερικανικές δυνάμεις, στο βόρειο τμήμα της Μοσούλης. Οι Ιρακινοί έβγαλαν από το κτήριο έπιπλα, ρούχα, μικροαντικείμενα και οτιδήποτε άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί στρατιώτες. Ομάδες ανταρτών που επιβαίνουν σε διάφορα αυτοκίνητα περιπολούν στους δρόμους της πόλης και ενημερώνουν τους πολίτες για την αποχώρηση των Αμερικανών και οι περισσότεροι δρόμοι είναι άδειοι. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC η ιρακινή κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να μεταβούν εκεί δυνάμεις της εθνοφυλακής. Προς το παρόν, οι αντάρτες ελέγχουν απολύτως το δυτικό και νότιο τμήμα της πόλης και έχουν στήσει οδοφράγματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Από την πλευρά τους οι αμερικανικές δυνάμεις διαψεύδουν όλα τα παραπάνω και δηλώνουν ότι σήμερα η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, με σποραδικές μόνον συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές.

    Στη Βαγδάτη ομάδα ενόπλων εισέβαλε νωρίς σήμερα το πρωί σε ένα ξενοδοχείο , στη συνοικία Καράντε, και έβαλε φωτιά. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα κατά τη διάρκεια της επίθεσης σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που φρουρούσαν το ξενοδοχείο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    Εξάλλου, δέκα πτώματα, που πιθανολογείται ότι είναι Ιρακινών στρατιωτών , βρέθηκαν τα ξημερώματα να επιπλέουν στον ποταμό Ευφράτη, στην περιοχή Μουσιαγιέμπ, 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

    [03] Κοινωνία

    Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα Στους δρόμους οι αγρότες

    13/11/2004 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 4:22:53 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και διεκδικούν κυβερνητική παρέμβαση για τη μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρη ασφάλιση, έγκαιρες αποζημιώσεις και αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις. Σε δηλώσεις του , ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, τόνισε ότι έχει ήδη καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών.

    Με επίκεντρο τη Θεσσαλία

    Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι αγρότες, σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Στο Νομό Λαρίσης , έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, πέντε αγροτικές συγκεντρώσεις σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο, Νίκαια και στον κόμβο Πλατύκαμπου.

    Τις συγκεντρώσεις οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

    Ο βροχερός καιρός, δεν στάθηκε εμπόδιο ούτε για τους αγρότες του νομού Τρικάλων , οι οποίοι συμμετείχαν δυναμικά, στο πρώτο συλλαλητήριο του φετινού χειμώνα.

    Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων, κατόπιν πρωτοβουλίας της ΠΑΣΥ.

    Την ίδια ώρα, στους δρόμους κατέβηκαν και αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης .

    Μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών Λουδία, Προχώματος, Σίνδου και Βασιλικών απέκλεισαν συμβολικά για δέκα λεπτά την είσοδο της Χαλκηδόνας, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχισθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    Τα αιτήματα

    Οι αγρότες, καταγγέλλουν ότι οι τιμές των προϊόντων τους είναι εξευτελιστικές και ότι υπάρχουν στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες αδιάθετων προϊόντων.

    Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί αντιαγροτική πολιτική που είναι ανακόλουθη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Επέκριναν μάλιστα, τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγ. Μπασιάκου, περί "λαϊκιστικών αιτημάτων" ισχυριζόμενοι ότι βιάζεται να ταυτιστεί με τις θέσεις των προκατόχων του Αργύρη και Δρυ.

    Στη Θεσσαλία, οι ομιλητές Ι. Πατάκης της Ένωσης Ομοσπονδίας και Χαριλ. Αρχοντής, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΚ, προειδοποίησαν ότι το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο εθνικών οδών.

    Στα Τρίκαλα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Άνοιξη" Σπύρος Τσιοτινός, ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει έτσι ώστε τα αγροτικά προϊόντα να αγοράζονται έγκαιρα από τους παραγωγούς και μάλιστα σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών.

    Πιο συγκεκριμένα ζήτησε άμεση αγορά των σιτηρών στην τιμή των 60 δρχ το κιλό, του καλαμποκιού στις 65 δρχ το κιλό ενώ όσον αφορά στο βαμβάκι τόνισε ότι θα πρέπει να απορροφηθεί όλη η φετινή παραγωγή με συνολική τιμή 362 δρχ. / κιλό.

    Απηύθυνε ακόμα αίτημα προς την κυβέρνηση για μέτρα προστασίας από τις αθρόες εισαγωγές και στήριξης των εξαγωγών ενώ όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό ζήτησε να καθιερωθεί κατώτερη μηνιαία σύνταξη στα 400 Ευρώ η οποία να λαμβάνεται στα 60 έτη για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

    [04] Αθλητισμός

    Να τα εκατοστίσει...

    13/11/2004 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 4:29:33 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ογδόντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς στα αθλητικά δρώμενα γιορτάζει το Σάββατο η ΑΕΚ. Στην πορεία της αυτή μέσα στο χρόνο, η "Μεγάλη Κυρία", του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει να επιδείξει 27 εθνικούς τίτλους (11 Πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ), ενώ πολλές φορές εκπροσώπησε επάξια τα ελληνικά χρώματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με κορυφαία στιγμή την πορείας της ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-7. Στο πλαίσιο των εορτασμών, η Ένωση θα αντιμετωπίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 19:00 την Γαλατασαράι. Νωρίτερα στις 17:30 η διοίκηση θα τιμήσει παλιές δόξες των κιτρινόμαυρων αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσφορά τους.

    Τιμές σε παλιούς ποδοσφαιριστές

    Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα τιμηθούν θα είναι οι Μίμης Παπαϊωάννου, Κώστας Νεστορίδης, Θωμάς Μαύρος, Στέλιος Μανωλάς, Τόνι Σαβέφσκι, Λάκης Νικολάου, ο στιχουργός και φανατικός οπαδός της ομάδας Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Κανάκης, ο Ανδρέας Σταματιάδης, ο Στέλιος Σεραφίδης, ο Δημήτρης Τράγος, ο Μιχάλης Κεραμιδόπουλος και η Βασιλική Καραγιάννη.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ντέμη Νικολαΐδη δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών στην αναμέτρηση.

    Ιστορική πορεία

    Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες της Πόλης που ήρθαν στην Ελλάδα μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

    Πρώτος πρόεδρος της ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης.

    Το 1929 αποκτά το δικό της γήπεδο, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην Ένωση η έκταση όπου για 79 χρόνια βρισκόταν το Στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Τρία χρόνια αργότερα, την περίοδο 1931-32, η ΑΕΚ θα φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου νικώντας τον Aρη με 5-3.

    Το 1963 κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Α΄Εθνικής .

    Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος αναλαμβάνει την προεδρία της ΑΕΚ και με προπονητή τον Ολλανδοτσέχο Φράντισεκ Φάντροκ χτίζει μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του συλλόγου.

    Την περίοδο 1976-77 η Ένωση έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την Γιουβέντους, που υπό την προεδρία του Τζιάνι Ανιέλι κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο.

    Το 1978 η Ένωση πανηγυρίζει ην κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού νταμπλ της ιστορίας της. Την περίοδο 1978-79 στέφεται και πάλι πρωταθλήτρια,

    Ο πρώτος επαγγελματικός τίτλος ήλθε την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή τον παλιό άσο της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Η δεκαετία του '90 ήταν η δεκαετία των τίτλων. Με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη κατακτήθηκε το πρωτάθλημα του 1992 κι ακολούθησαν αυτά του 1993 και του 1994 με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και προέδρους τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά.

    Την περίοδο 2001-02 με τον Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της η ΑΕΚ κατακτά για ακόμα μια φορά το κύπελλο Ελλάδας, που αποτελεί και το τελευταίο τρόπαιο στη συλλογή της στην έως τώρα ιστορία της.

    [05] Παράξενα

    Στο όνομα του Παλαιστίνιου ηγέτη Οι μικροί "Γιάσερ" και "Αραφάτ

    13/11/2004 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 5:17:16 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Οι πόνοι της γέννας την βρήκαν λίγες ώρες μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Βαθιά συγκινημένη η Σάφρα Χασάν, εξέφρασε στο σύζυγό της την επιθυμία να ονομάσει το αγόρι που είχε στην κοιλιά της με αυτό του Παλαιστίνιου ηγέτη. Δεν ήξερε όμως, ότι το μυστήριο της ζωής της έκρυβε όχι έναν αλλά δυο απογόνους και μάλιστα αγόρια. Αυτό δεν άλλαξε καθόλου τη μεγάλη επιθυμία της 32χρονης Παλαιστίνιας, η οποία λεπτά πριν κρατήσει τα μωρά στην αγκαλιά της αποφάσισε ότι θα ονομάσει το ένα Γιάσερ και το άλλο Αραφάτ. " Είμαι περήφανη που το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ, θα ακούγεται συνεχώς στο σπίτι μας" τόνισε λίγο μετά τον τοκετό σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Associated Press και πρόσθεσε " Το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ θα είναι για πάντα στην καρδιά της κάθε παλαιστινιακής οικογένειας". Η οικογένεια Χασάν, έχει εκτός του Γιάσερ και του Αραφάτ, άλλα δυο παιδιά μια κόρη επτά ετών και ένα αγοράκι πέντε ετών.

    [06] Αθλητισμός

    Επιστροφή στις νίκες για την Άρσεναλ

    13/11/2004 4:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 7:10:10 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την χαρά της νίκης μετά από περίπου ένα μήνα ένιωσε και πάλι η Άρσεναλ, που μετά από έναν αγώνα θρίλερ με εννέα γκολ επιβλήθηκε της συμπολίτισσας Τότεναμ, στο Ουάιτ Χαρτ Λέιν με το καταπληκτικό 5-4. Παρόλα αυτά όμως έμεινε δεύτερη στην βαθμολογία αφού η Τσέλσι, παρότι ισοφαρίστηκε από την Φούλαμ, ξεπέρασε το "σοκ" γρήγορα και επιβλήθηκε άνετα με 4-1. Αυτή ήταν η όγδοοη συνεχόμενη νίκη των "μπλε" σε Αγγλία και Ευρώπη. Οσο για τη Λίβερπουλ, η... λύτρωση ήλθε στο 90΄ όταν ο Μίλαν Μπάρος ευστόχησε σε πέναλτι και της χάρισε τη νίκη 3-2 επί της Κρίσταλ Πάλας στο "Ανφιλντ". Ο Τσέχος πέτυχε χατ-τρικ, ενώ με τους φιλοξενούμενους αγωνίστηκε στο τελευταίο ημίωρο ο Βασίλης Λάκης που στο 65΄ αντικατέστησε τον Ράουτλετζ.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Τότεναμ-Αρσεναλ 4-5 37 Ναιμπέτ, 61 Ντεφόε, 74 Κινγκ, 88 Κανού - 45+1 Ανρί, 55 πεν. Λαουρέν, 60 Βιεϊρά, 69 Λιούνγκμπεργκ, 81 Πιρές

    Σαουθάμπτον-Πόρτσμουθ 2-1 18 Μπλάκστοκ, 71 Φίλιπς - 12 αυτογκόλ Τζέικομπσον

    Μπόλτον-Αστον Βίλα 1-2 21΄ Ντιούφ - 41΄ ΜακΚάν, 89΄ Χιτζλπέργκερ

    Τσάρλτον-Νόριτς 4-0 15΄, 21΄ Γιόχανσον, 75΄ Κοντσέσκι, 88΄ Γιούελ

    Φούλαμ-Τσέλσι 1-4 57΄ Ντιόπ - 33΄ Λάμπαρντ, 59΄ Ρόμπεν, 73΄ Γκαλάς, 81΄ Τιάγκο

    Λίβερπουλ-Κρίσταλ Πάλας 3-2 23΄πεν., 45΄, 90΄πεν. Μπάρος - 44΄ Κόλκα, 52΄ Χιουζ

    Μάντσεστερ Σίτι-Μπλάκμπερν 1-1 45΄ Σιμπιερσκί - 78΄πεν. Ντίκοφ

    Μπέρμιγχαμ-Εβερτον Εναρξη 19.15

    Νιούκαστλ-Μάντσεστερ Γ. 14/11

    Γουέστ Μπρομ-Μίντλεσμπρο 14/11

    Βαθμολογία (σε 13 αγώνες)

    Τσέλσι 32 Αρσεναλ 30 Εβερτον 23 -12αγ Μπόλτον 22 Αστον Βίλα 21 Λίβερπουλ 20 -12αγ Μίντλεσμπρο 19 -12αγ Μάντσεστερ Γ. 18 -12αγ Τσάρλτον 18 Νιούκαστλ 16 -12αγ

    [07] Παράξενα

    Επιβίωσε με κέτσαπ, μουστάρδα και ωμά μακαρόνια Εκείνο στο σπίτι...αυτή στη φυλακή!

    13/11/2004 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2004 6:10:56 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Απίστευτης φρίκης ιστορία, διαδραματίστηκε στο Τζάκσονσιλ των ΗΠΑ. Νεαρή διαζευγμένη μητέρα, η οποία συνελήφθη για μικροκλοπές και φυλακίσθηκε, δεν ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι στο σπίτι, είχε αφήσει μόνη τη δίχρονη κόρη της. Έτσι, το κοριτσάκι, έμεινε μόνο του στο σπίτι για εννέα μέρες και κατάφερε να επιβιώσει τρώγοντας ότι υπήρχε στο ψυγείο και τα ντουλάπια, από κέτσαπ και μουστάρδα μέχρι ωμά μακαρόνια. Το δράμα του δίχρονου κοριτσιού αποκαλύφθηκε όταν ο πατέρας, μετά από πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσει με την πρώην σύζυγο του, αποφάσισε να πάει στο σπίτι.

    Τα ψυχολογικά τραύματα ποιος θα τα θεραπεύσει;

    Με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη του σπιτιού, μπήκε στο διαμέρισμα και αντίκρισε το παιδί του σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση, βρώμικο, μέσα στη μπανιέρα, τυλιγμένο με μια πετσέτα, γεμάτο κέτσαπ και μαρμελάδες...

    Το σπίτι ήταν γεμάτο από περιττώματα ενώ η τηλεόραση ήταν ανοιχτή σε ένα κανάλι με παιδικά προγράμματα.

    Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποσιτισμού και αφυδάτωσης.

    Μετά την περιπέτεια του, μένει με τον πατέρα του, στη Βιρτζίνια.

    Όσο για τη "μητέρα", δηλώνει αποφασισμένη μόλις βγει από τη φυλακή να κάνει τα πάντα για να πάρει την κόρη της πίσω.

    Κάτι που δεδομένων των συνθηκών, επιτρέψτε μας να μην ευχόμαστε.

    [08] Αθλητισμός

    Σε αναζήτηση παικτών στον ΠΑΟΚ

    13/11/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η έως τώρα κακή πορεία της ομάδας του ΠΑΟΚ, αναγκάζει την διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, να κινηθεί από τώρα για την ενίσχυση της. Οι στόχοι έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται. Ήδη έχει γίνει ένα ταξίδι στην Νότια Αμερική, ενώ την Δευτέρα αναχωρεί για χώρα της κεντρικής Ευρώπης, ο τεχνικός διευθυντής του "δικέφαλου", Γιώργος Κωστίκος, προκειμένου να δει και να παρακολουθήσει παίκτες που θα αγωνίζονται σε παιχνίδι εθνικών ομάδων Ελπίδων. Η επιστροφή του αναμένεται μέχρι την Τετάρτη, ενώ όπως έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, οι αναζητήσεις και παικτών θα συνεχιστούν ως τις 10 Δεκεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή θα καταγραφεί η λίστα την οποία θα φροντίσει να υλοποιήσει η διοίκηση, σε συνάρτηση βεβαίως και με τα οικονομικά της.

    Προπόνηση με απουσίες

    Υπό το βλέμμα του Γιώργου Κωστίκου και υπό τις οδηγίες του των Αλεξαντρόφ και Μιχόπουλου, έγτινε σήμερα η μία και μοναδική προπόνηση του ΠΑΟΚ το πρωί. Ο Ρολφ Φρίνγκερ εκμεταλλευόμενος το διήμερο ρεπό που έχει δώσει στους παίκτες του αναχώρησε για την Ελβετία, από όπου θα επιστρέψει την Τρίτη για να δώσει το παρόν του στο πρόγραμμα που ξεκινάει και πάλι.

    Από την προπόνηση έλειψαν οι διεθνείς Ζησόπουλος (με την Ελπίδων), Ουντέζε, Γιασεμή και Φουτσίνι (με τις εθνικές των χωρών τους), ενώ ο Γιώτης Εγκωμίτης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, λόγω των ενοχλήσεων που αισθάνεται στους προσαγωγούς.

    Όσον αφορά τον Νίκο Σκαρμούτσο η κατάστασή του παραμένει σταθερή και ο παίκτης αναμένει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να πάρει εξιτήριο από την κλινική Αγιος Λουκάς, της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται.

    [09] Υγεία

    Κλείνει μονάδα στη νότια Ολλανδία Νέο λουκέτο για διοξίνη

    13/11/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προσωρινά λουκέτο σε μία μονάδα παραγωγής γάλακτος, στις νότιες περιοχές της χώρας, βάζουν οι ολλανδικές αρχές. Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν, εντόπισαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα διοξίνης στο γάλα των αγελάδων που εκτρέφονταν εκεί. Στην ίδια περιοχή παραμένουν εκτός λειτουργίας, άλλα δύο αγροκτήματα. Αιτία, σε αυτήν την περίπτωση, το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε από μία βλάβη σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκεται στην περιοχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καμία ανησυχία από τις διοξίνες

    Καθησυχάζει η Ολλανδία για τις διοξίνες

    Θετικοί οι πρώτοι έλεγχοι για διοξίνες


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 November 2004 - 17:52:42 UTC