Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απώλεια βάρους η απάντηση στο διαβήτη
  • [02] Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη Χειμώνας ανεπιστρεπτί
  • [03] Αδέσποτα πυρά κατά λεωφορείου
  • [04] Στο νοσοκομείο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
  • [05] Κακοκαιρία σαρώνει Ιταλία - Κροατία

    [01] Υγεία

    Απώλεια βάρους η απάντηση στο διαβήτη

    14/11/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα για το σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας 700 χιλιάδες έχουν διαγνωσθεί διαβητικοί, ενώ σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός αυτός φτάνει τα 194 εκατομμύρια, συνοδευόμενος από τη δυσοίωνη προοπτική να ξεπεράσει τα 333 εκατομμύρια έως το 2025. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στις ανεπτυγμένες χώρες ο διαβήτης είναι η 4η κατά σειρά αιτία θανάτου με 3,2 εκατομμύρια θύματα το χρόνο. Οι επιστήμονες πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ασθένειας που καταγραφόταν ως αποκλειστική πάθηση των ενηλίκων, και σε μικρά παιδιά τα οποία είναι παχύσαρκα. Την ίδια στιγμή όμως επισημαίνουν ότι η μείωση του ποσοστού των παχύσαρκων ανθρώπων θα μπορούσε να περιορίσει τα κρούσματα διαβήτη ακόμη και κατά 50%.

    Η ιδανική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη της πάθησης

    Οι μισές περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι εν δυνάμει αποφευκτές αν υπάρξει μείωση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας" τόνισε ο δρ. Μαρτιν Σιλινκ πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF). "Ακόμη και μετριοπαθή απώλεια βάρους της τάξης του 5% με 10% μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας", πρόσθεσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια, γνωστή από την αρχαιότητα και περιγράφει την ανεπάρκεια ή την έλλειψη ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται το πάγκρεας και ρυθμίζει τη συγκράτηση της γλυκόζης στον οργανισμό. Υπάρχουν δύο μορφές διαβήτη:

    Ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1 διαβήτης: παρουσιάζεται συνήθως σε νεαρότερους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν τακτικά ενέσεις ινσουλίνης προκειμένου να παραμείνουν υγιείς. Ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης τύπου 2: αφορά τους οργανισμούς που δεν παράγουν επαρκή ινσουλίνη, είναι πιο συνήθης στη μέση ή στην προχωρημένη ηλικία και μπορεί να ελεγχθεί με δισκία ή απλώς με δίαιτα. Μάλιστα το 90% αυτών των περιπτώσεων συνδέεται με το υπερβολικό βάρος και ειδικά τα περιττά κιλά στην κοιλιακή χώρα. Για την ακρίβεια οι επιστήμονες θεωρούν ότι η περιφέρεια της μέσης και όχι το συνολικό βάρος αποτελεί τον πραγματικό δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση διαβήτη ή καρδιοπάθειας.

    Αυτό συμβαίνει διότι τα λιπώδη κύτταρα που συσσωρεύονται στην περιοχή του στομάχου ή της κοιλιάς, εκκρίνουν χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης.

    Οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά, καθώς η άνοδος των ποσοστών παχυσαρκίας είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται ευρέως και σε μικρότερες ηλικίες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου του Διαβήτη (CDC), που εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ένα στα τρία παιδιά που γεννήθηκαν το έτος 2000 θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του διαβήτη. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι απλό: η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, λένε και τονίζουν ότι ο έλεγχος του βάρους είναι η καλύτερη μέθοδος διασφάλισης της υγείας.

    [02] Κοινωνία

    Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη Χειμώνας ανεπιστρεπτί

    14/11/2004 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο χειμώνας μπορεί να άργησε, αλλά μας επιφύλαξε "εντυπωσιακή" είσοδο. Με προπομπούς τους ισχυρούς ανέμους, που φτάνουν τα 9 μποφόρ, προϊδεάζει για τον άστατο καιρό των επόμενων ημερών, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τη "βουτιά" του υδράργυρου κατά σχεδόν 10 βαθμούς, από το βράδυ της Δευτέρας. Οι θυελλώδεις νοτιάδες δεν επιτρέπουν τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα, ενώ οδήγησαν σε ματαίωση των πτήσεων προς Σύρο, Πάρο και Κύθηρα. Στην Αθήνα, υπήρξαν προβλήματα στις μετακινήσεις, πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν και κατέρρευσε τμήμα παλαιού κτηρίου σε κεντρικό δρόμο. Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν πλημμύρες, ενώ το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα για ώρες, λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των εκτάκτων προβλημάτων.

    Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Στην Αττική

    Στην Αττική πολλά ήταν τα δέντρα και τα αντικείμενα που παρέσυραν οι ισχυρότατοι άνεμοι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει μέχρι στιγμής 135 κλήσεις για να απομακρύνει δέντρα και διαφημιστικές πινακίδες τα οποία έπεσαν στο δρόμο διακόπτοντας την κυκλοφορία, κυρίως από τις περιοχές Ζωγράφου, Χολαργού και Αγίου Στεφάνου, ευτυχώς χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Μοναδική εξαίρεση ένας 57χρονος, στο Παγκράτι, που τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι όταν αποκολλήθηκε κομμάτι διαφημιστικής πινακίδας.

    Στην οδό Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας, ένα δένδρο που έπεσε προξένησε ζημιές στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης στη συμβολή Φιλελλήνων και Αμαλίας κατέρρευσε ο τοίχος παλιού ακατοίκητου σπιτιού, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.

    Στην οδό Σεβαστουπόλεως στον Ερυθρό Σταυρό έπεσε καμινάδα ταβέρνας πάνω στα σύρματα της ΔΕΗ, οπότε η περιοχή έμεινε για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα.

    Στο νέο μόλο Δραπετσώνας κατά τη διάρκεια εργασιών αποσταθεροποιήθηκε πλωτός γερανός με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο αμπάρι του δύο εργάτες, οι οποίοι όμως κατάφεραν να βγουν σώοι.

    Εξάλλου, για λόγους ασφαλείας οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ματαίωσαν τις πτήσεις προς Σύρο, Πάρο και Κύθηρα, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών στα αεροδρόμια των νησιών. Όλες οι άλλες πτήσεις εκτελούνται κανονικά. Στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας τα πλοία παραμένουν δεμένα. Εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό με πλοία κλειστού τύπου. Μετ εμποδίων και τα δρομολόγια στα πορθμεία της χώρας.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Πάνω από 60 κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια, καταστήματα και υπόγεια και 20 για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία της συμπρωτεύουσας, όπου το έργο των ισχυρών ανέμων "συνέδραμε" η έντονη βροχόπτωση.

    Το απόγευμα η βλάβη που σημειώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο βύθισε για αρκετές ώρες στο σκοτάδι περιοχές του κέντρου, μέχρι δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία των φαναριών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο ενώ την κίνηση των οχημάτων δυσχέραιναν και οι χείμαρροι υδάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρχεται Χειμώνας

    [03] Κοινωνία

    Αδέσποτα πυρά κατά λεωφορείου

    14/11/2004 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν οι δέκα επιβάτες του λεωφορείου 735 που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο σε κεντρικό δρόμο στο Ζεφύρι, όταν στις 6:20 άγνωστος ή άγνωστοι πυροβόλησαν το πλαϊνό παρμπρίζ. Ο οδηγός του λεωφορείου Παύλος Κρήνης κατόρθωσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να σταματήσει το λεωφορείο, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Συνδικαλιστές του σωματείου οδηγών του ΟΑΣΑ χαρακτήρισαν καθημερινό φαινόμενο παρόμοια περιστατικά στη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία απέδωσαν στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.

    [04] Κοινωνία

    Στο νοσοκομείο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

    14/11/2004 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε το μεσημέρι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και ένα μήνα. Η κατάστασή του όμως διαγνώσθηκε ως κρίσιμη και έτσι διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και νοσηλεύεται.

    [05] Κόσμος

    Κακοκαιρία σαρώνει Ιταλία - Κροατία

    14/11/2004 9:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σφοδρή κακοκαιρία που στοίχισε ήδη τη ζωή δύο ανθρώπων πλήττει την Ιταλία, προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές, διακοπή σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και ματαίωση πολλών πτήσεων. Δύο ηλικιωμένοι Ιταλοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα ηλικίας 72 και 79 ετών, βρέθηκαν χθες το βράδυ νεκροί σε ένα σπίτι στη Βαρένα, στις όχθες της λίμνης του Κόμο, το οποίο καταστράφηκε από κατολίσθηση εδάφους λόγω της κακοκαιρίας. Στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας σημειώνονται επίσης καταρρακτώδεις βροχές, ενώ θυελλώδεις άνεμοι έχουν ξεριζώσει δέντρα και έχουν διακόψει τη σιδηροδρομική σύνδεση Ρώμης-Νάπολης.

    Κακοκαιρία και στην Κροατία, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αδριατικής, όπου προκαλεί αναστάτωση στις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην περιοχή της Ριγιέκα στη βόρεια Κροατία, ενώ έχουν κλείσει μεγάλα τμήματα των δύο οδικών αρτηριών που συνδέουν το Ζάγκρεμπ με τη Ριγιέκα και το Σπλιτ αντίστοιχα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 November 2004 - 21:52:22 UTC