Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το "Σκοπιανό" στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [02] Αλλάζει η "ευρωπαϊκή έδρα" του Παναθηναϊκού
  • [03] Συνάντηση ΥΕΝ με εκπροσώπους τοπκών φορέων Αναζητούνται λύσεις για το
  • [04] Κατά μέτωπο επίθεση στη Μπακούμπα
  • [05] Συνελήφθησαν 25 Παλαιστίνιοι, 9 νεκροί Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από την
  • [06] Παραμένει μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη Αποσύρεται ο Πάουελ
  • [07] Έντονη η φημολογία για δηλητηρίασή του Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του
  • [08] "Μαθήματα κιθάρας" στο Μέγαρο Μουσικής
  • [09] Προσλήψεις εκπαιδευτικών και δασκάλων
  • [10] Περί τις 3.000 οι προσφυγές συμβασιούχων
  • [11] Δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης "Απόλυτη προτεραιότητα η πάταξη της
  • [12] Nέο μήνυμα του Ζαρκάουϊ
  • [13] Τα "νερά του Ακράτητου"
  • [14] Στο ταχυδρομείο νέα παρτίδα εκκαθαριστικών
  • [15] Έτοιμος ο Καπάνταης

    [01] Πολιτική

    Το "Σκοπιανό" στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    15/11/2004 7:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 10:28:12 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και τον υφυπουργό, Μαρκ Γκρόσμαν, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, είχε τη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και αντιπροσωπεία ηγετικών παραγόντων της ελληνικής ομογένειας. Η ελληνική πλευρά μετέφερε στην ηγεσία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών την έντονη δυσφορία της ομογένειας για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο κ. Πάουελ είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Δημήτριο, ο οποίος του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, ενώ ακολούθησε συνάντηση του κ. Γκρόσμαν με τους παράγοντες της ομογένειας. Αργότερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Λευκό Οίκο, για το ίδιο θέμα, μεταξύ της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, και μελών της ομογένειας.

    Αισιόδοξος ο Δημήτριος

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δημήτριος δήλωσε αισιόδοξος για την τελική έκβαση του θέματος του ονόματος της γειτονικής χώρας τονίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά έχει "πλήρη γνώση των δυσκολιών και του πόνου" που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην ομογένεια. Μάλιστα, ο κ. Δημήτριος είπε ότι έλαβε την υπόσχεση πως οι ΗΠΑ "θα εργασθούν για την εξεύρεση τελικής λύσης και υπέρβαση του προβλήματος" εκτιμώντας ότι θα γίνουν "θετικά βήματα" και θα υπάρξουν "θετικές προοπτικές" προς την οριστική επίλυση του θέματος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος έχει επί πολλά χρόνια χειρισθεί τα ελληνικά θέματα, είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και του ΟΗΕ και πως όταν Ελλάδα και ΠΓΔΜ συμφωνήσουν σε μία ονομασία, η χώρα του θα αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με όποιο όνομα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν ήταν κάποιου είδους "τιμωρία" προς την Ελλάδα αλλά είχε σκοπό να επηρεάσει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην ΠΓΔΜ λίγες ημέρες αργότερα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Κόστοφ

    "Συμβάλλει στη σταθερότητα" η αναγνώριση της "Μακεδονίας"

    Απέτυχε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

    Αντιδρά έντονα η ομογένεια

    "Δεν στρεφόμαστε κατά της Ελλάδας"

    Αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"

    [02] Champions League

    Αλλάζει η "ευρωπαϊκή έδρα" του Παναθηναϊκού

    15/11/2004 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αλλαγή έδρας όπως φαίνεται θα έχει ο Παναθηναϊκός, για τους Ευρωπαϊκούς τιου αγώνες Ποδοσφαίρου. Με επιστολή που έστειλε η UEFA στους Πρωταθλητές, ενημερώνει την διοίκηση του συλλόγου, πως το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να γίνουν αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και του Κυπέλλου UEFA και για αυτό από το την επόμενη χρονιά οθι "πράσινοι¨θα έχουν ως "ευρωπαϊκή έδρα" το Ολυμπιακό Στάδιο. Στην ειδοποίηση της μάλιστα αναφέρει πως το "Απόστολος Νικολαϊδης" παρατηρήθηκαν περαιτέρω ελλείψεις, παρά τα έργα ανακατασκευής που είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια.

    Μέχρι να φτιαχτεί το γήπεδο

    Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι με την Αϊντχόφεν για το Τσάμπιονς Λιγκ στις 7 Σεπτεμβρίου, μπορεί και να είναι και το τελευταίο ευρωπαϊκό που θα δώσουν οι νταμπλούχοι στη φυσική τους έδρα, μέχρι δηλαδή να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, το "τριφύλλι" θα βρει στέγη στο ΟΑΚΑ. Με βάση τη λογική, αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα ισχύει και την προσεχή αγωνιστική περίοδο, αφού η «Λεωφόρος» δεν... επιδέχεται σημαντικών αλλαγών ώστε να πληροί τα στάνταρ που ορίζει η UEFA. Η νέα έδρα των «πράσινων», λοιπόν, θα είναι από το 2005 το Ολυμπιακό Στάδιο.

    Τα εισιτήρια

    Ανακοινώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων για τον αγώνα πρωταθλήματος με την Καλλιθέα, που θα γίνει το Σάββατο. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει την Πέμπτη από τη θύρα 4 του «Απόστολος Νικολαϊδης» και για την αγορά τους είναι απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας μέλους της Ticket Club ή της κάρτας διαρκείας.

    Oι τιμές:

    Θύρες 1, 5, 8 και 12: 20 ευρώ

    Θύρα 7 : 15 ευρώ

    Θύρα 10Α και 10Γ: 35 ευρώ

    Θύρα 3Β : 40 ευρώ

    [03] Κοινωνία

    Συνάντηση ΥΕΝ με εκπροσώπους τοπκών φορέων Αναζητούνται λύσεις για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του Αιγαίου

    15/11/2004 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των Κυκλάδων είχε η συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, με εκπροσώπους τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και συμφωνήθηκαν κάποιες αλλαγές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών. Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων κυρίως των Δωδεκανήσων με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τους με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως με τον Πειραιά.

    Δρομολογείται το "Αίολος Εξπρές"

    Η συντονιστική Επιτροπή των φορέων κατήγγειλε την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ενώ ζήτησε από το ΥΕΝ τη δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια , καθώς και εξασφάλιση της εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Κεφαλογιάννη με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων των Κυκλάδων, συμφωνήθηκε η δρομολόγηση ενός ακόμη πλοίου, του "Αίολος Εξπρές ", καθημερινά που θα κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος με επιστροφή. Το παραπάνω δρομολόγιο θα ισχύσει για το χρονικό διάστημα από 28 Νοεμβρίου 2004 έως 9 Ιανουαρίου 2005.

    Επίσης, θα γίνονται τρεις επιπλέον προσεγγίσεις (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) στην Ίο , από τις εννέα που πραγματοποιούνται σήμερα, από το πλοίο "Blue Star".

    Από την πλευρά του, η ηγεσία του Υπουργείου υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων των κατοίκων των Κυκλάδων:

    Διατήρηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη κατά το διάστημα ακινησίας του πλοίου "Δαίδαλος". Βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της νήσου Κύθνου με Πειραιά προσθέτοντας ένα ταχύπλοο πλοίο από τη νέα θερινή περίοδο.

    [04] Ιράκ

    Κατά μέτωπο επίθεση στη Μπακούμπα

    15/11/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα έχει μεταφερθεί πλέον το επίκεντρο των εχθροπραξιών, με τις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιδρομές από αέρος και τους δρόμους της πόλης να έχουν μετατραπεί σε θέατρο ενόπλων συγκρούσεων. Τουλάχιστον 20 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους βομβαρδισμούς, ενώ τέσσερις Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην πόλη ήρθαν ως αντίποινα στο κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσε η ιρακινή αντίσταση εναντίον αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, όπου έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Την ίδια ώρα οι μάχες στη Φαλούτζα συνεχίζονται, αν και σε σαφώς μικρότερη κλίμακα, για δεύτερη εβδομάδα. Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης ωστόσο κάποιοι θύλακες ανταρτών στα νότια περίχωρα παραμένουν ενεργοί. Με το πρώτο φως της ημέρας οι πεζοναύτες ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό, ενώ άρματα μάχης περικύκλωσαν συνοικίες της πόλης. Εκρηκτική η κατάσταση και στη Μοσούλη, ενώ τις ζωές έξι Ιρακινών, μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά κόστισε ένα "τυφλό" χτύπημα με βλήματα όλμων σε γειτονιά της Βαγδάτης.

    Συγκρούσεις σε Φαλούτζα, Μοσούλη και Βαγδάτη

    Ειδικότερα, στη Βαγδάτη, έξι Ιρακινοί -δύο ενήλικες και τέσσερα παιδιά- έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με τέσσερα βλήματα όλμων, ενώ στη Μοσούλη, επτά αστυνομικοί και 30 αντάρτες σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

    Αλλά και στη Φαλούτζα οι μάχες δεν έχουν κοπάσει. Τη νύχτα οι νότιες παρυφές της πόλης συγκλονίστηκαν από βομβαρδισμούς αλλά και επιδρομές από ξηράς που είχαν στόχο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ένα οχυρωμένο δίκτυο υπόγειων στοών και καταφυγίων που οδηγούσε σε αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

    Οι συνολικές απώλειες στις τάξεις του αμερικανικού στρατού σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση είναι 38 στρατιώτες νεκροί και 275 τραυματίες. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι σκοτώθηκαν 1000 αντάρτες και 450 έως 550 συνελήφθησαν.

    Εν τω μεταξύ, αμερικανικό στρατοδικείο στο Ιράκ άσκησε δίωξη εναντίον Αμερικανού υπολοχαγού με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση ενός τραυματισμένου Ιρακινού.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία οι αντάρτες απελευθέρωσαν τις δύο συγγενείς του Ιρακινού πρωθυπουργού Αλάουι, οι οποίες κρατούνταν όμηροι από την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ξαδέλφου του Αλάουι, ο οποίος είχε επίσης απαχθεί.

    [05] Μ. Ανατολή

    Συνελήφθησαν 25 Παλαιστίνιοι, 9 νεκροί Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από την Τζενίν

    15/11/2004 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τον προσφυγικό κατακλυσμό στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, έπειτα από επιχειρήσεις που πραγματοποιούνταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι επιχειρήσεις αυτές των Ισραηλινών είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 25 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και στελέχη της Φατάχ, ενώ κατασχέθηκαν και μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν, ότι, στη διάρκεια της επιχείρησης, έχασαν τη ζωή τους εννιά Παλαιστίνιοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 25. Εξάλλου, οι Ισραηλινοί προέβησαν σε συλλήψεις υπόπτων στην Γιάτα και κατέσχεσαν 60 κιλά εκρηκτικής ύλης στο μεθοριακό σταθμό Κισούφιμ.

    Χείρα φιλίας για την μετά Αραφάτ εποχή

    Την συνεργασία των παλαιστινιακών αρχών, για την αποχώρηση Ισραηλινών στρατευμάτων από την Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσει την αλλαγή πλεύσης της ισραηλινής πολιτικής, μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Μοναδικό όρο έθεσε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από πλευράς Παλαιστίνιων. Οι δηλώσεις του Ισραηλινού αξιωματούχου έρχονται να συμπληρώσουν αυτές του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ο οποίος είχε αναφερθεί χθες στο ίδιο θέμα, στη διάρκεια ομιλίας του σε Αμερικανοεβραίους. Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση περίπου 8.000 εποίκων από 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Η υλοποίησή του αναμένεται να κοστίσει περίπου 35 εκατομμύρια σέκελ (περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια δολάρια ), τα οποία θα αποδεσμευτούν, έπειτα από τη σχετική απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου.

    Τις πρακτικές του Αριέλ Σαρόν κατήγγειλε σήμερα η ισραηλινή ειρηνιστική οργάνωση "Μπεζελέμ ", αφού κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και την κυβέρνησή του ότι είναι υπεύθυνοι για την αδικαιολόγητη καταστροφή εκατοντάδων παλαιστινιακών οικισμών. Το αποτέλεσμα των ενεργειών του Σαρόν, ήταν να μείνουν άστεγοι περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.

    [06] Κόσμος

    Παραμένει μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη Αποσύρεται ο Πάουελ

    15/11/2004 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την παραίτηση τους υπέβαλαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, καθώς και οι υπουργοί Παιδείας, Γεωργίας και Ενέργειας στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος τις έκανε δεκτές. Στη σχετική επιστολή του, ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από τη ενεργό δράση, καθώς εξαρχής πρόθεση του ήταν να υπηρετήσει μόνο μια θητεία ως υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι τρεις υπουργοί θα συνεχίσουν να εξασκούν τα κανονικά καθήκοντα τους έως ότου οριστούν οι αντικαταστάτες τους. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία η "αλλαγή φρουράς" στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, ενώ ως επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή φέρονται η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Ντάνφορθ.

    "Η κατάλληλη ώρα..."

    Ο Λευκός Οίκος δια στόματος του εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Σκοτ Μακλίλαν, ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το διορισμό του διαδόχου του και την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία. Παράλληλα επιβεβαίωσε τις παραιτήσεις και των υπουργών Ενέργειας, Έιμπραχαμ Σπένσερ, Γεωργίας, Αν Βένεμαν και Παιδείας, Ροντ Πέιτζ, με τις οποίες ανεβαίνει στους έξι ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου που αποχωρούν από θέσεις-κλειδιά του πολιτικού προσκηνίου.

    Στην επιστολής της παραίτησης του που φέρει ημερομηνία την 12η Νοεμβρίου ο 67χρονος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρει πως η ολοκλήρωση των εκλογών σήμανε για εκείνον την ώρα να αποσυρθεί και να αφιερωθεί στην ιδιωτική του ζωή. "Θα θυμάμαι πάντα τις πολύτιμες αναμνήσεις μου από τα τέσσερα χρόνια που εργάστηκα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Νομίζω ότι καταφέραμε πάρα πολλά" λέει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

    Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε θέσει το θέμα της επικείμενης παραίτησής του υπόψη του προέδρου Μπους εδώ και μερικές εβδομάδες και αμφότεροι συμφώνησαν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Πρόσθεσε όμως ότι θα παραμείνει στο πόστο του για όσο χρειαστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Χιλή. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να συναντηθεί με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία, ενώ το Δεκέμβριο θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με την ανακοίνωση της αποχώρησης Πάουελ έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Αμερικανού πολιτικού. "Είναι ένας σημαντικός άνδρας που είχε μια πολύ καλή φιλία με τη Βρετανία επί μακρά χρονική περίοδο", δήλωσε. Θερμούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Πάουελ επεφύλαξαν επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φϊσερ και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπεν Μποτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Πάουελ

    [07] Μ. Ανατολή

    Έντονη η φημολογία για δηλητηρίασή του Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του Αραφάτ

    15/11/2004 9:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 10:51:14 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την επίσημη κοινοποίηση της ιατρικής γνωμάτευσης που ίσως να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, ζήτησε από τη Γαλλία ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται μετά από έντονη φημολογία στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη, αλλά και τον αραβικό κόσμο, που κάνει λόγο για δηλητηρίαση του Αραφάτ από το Ισραήλ. Λίγο μετά τη διατύπωση του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ μπορεί να δοθεί στους "έχοντες νόμιμο δικαίωμα", εάν αυτοί το ζητήσουν. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ερβέ Λαντσού, δήλωσε ότι η ασθένεια και τα αίτια θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη υπόκεινται στο ιατρικό απόρρητο.

    Εικασίες για δολοφονία του Αραφάτ

    Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί η δήλωση του Γάλλου υπουργού Υγείας, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, ο οποίος είπε την Κυριακή ότι "τίποτε δεν μας κάνει να σκεφτούμε ότι δηλητηριάστηκε". Στο μεταξύ, το εβραϊκό "Κέντρο Σίμον Βίζενταλ" ζήτησε τη διόρθωση του πιστοποιητικού θανάτου του Αραφάτ χαρακτηρίζοντάς το "εσφαλμένο και ατελές ".

    Το "Κέντρο Σίμον Βίζενταλ", που είναι ένα εβραϊκό ίδρυμα με έδρα την Καλιφόρνια, ζήτησε με επιστολή του προς το Γάλλο υπουργό Δικαιοσύνης, Ντομινίκ Περμπέν, "τη διόρθωση" του πιστοποιητικού θανάτου που κάνει λόγο για γέννηση του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ. Στην ίδια επιστολή ζητά, επίσης, να προστεθούν στο πιστοποιητικό και τα αίτια του θανάτου του.

    Το πιστοποιητικό θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου από το δημαρχείο του παρισινού προαστίου Κλαμάρ και έγινε βάσει οικογενειακού βιβλιαρίου που είχε δοθεί από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το 1996. Η ανακοίνωση του Κέντρου Βίζενταλ επισημαίνει ότι οι βιογράφοι του Αραφάτ, όπως και οι αιγυπτιακές αρχές "αναγνωρίζουν το Κάιρο ως τον τόπο γέννησής του" και τονίζει ότι "η αμφιβολία που συντηρείται από το νοσοκομείο, όσον αφορά τη διάγνωση της ασθένειάς του, πυροδότησε κατηγορίες για δολοφονία, οι οποίες μπορούν μόνο να αυξήσουν τη βία μελλοντικά στη Μέση Ανατολή".

    "Οποιαδήποτε αβεβαιότητα ή απόκρυψη ενθαρρύνει μόνο εικασίες ή μια μυθολογία που ζημιώνει τη γαλλική νομική παράδοση, όπως και τις ελπίδες για ειρήνη στη μετά-Αραφάτ εποχή", καταλήγει η ανακοίνωση του εβραϊκού Κέντρου.

    Σχετικά Links:

    http://www.wiesenthal.com/

    [08] Πολιτισμός

    "Μαθήματα κιθάρας" στο Μέγαρο Μουσικής

    15/11/2004 9:36:00 μμ

    Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαριστές και καταξιωμένος δάσκαλος, ο Βαγγέλης Μπουντούνης θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής στις 21 Νοεμβρίου, μαζί με τους "Κιθαριστές" του, μουσική που ακουμπάει σε όλα τα είδη, από τον Βιβάλντι και τον Πρετόριους ως τον Πιατσόλα και τον Χατζιδάκι. Μαζί με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, εμφανίζονται οι σολίστ Μάρω Ραζή, Κωνσταντίνος Φτούλης και Μαίρη Νικολάου, κιθάρα, ο Χαράλαμπος Γούλας, κιθάρα-μικρά κρουστά, η Ελπινίκη Ζερβού, τραγούδι, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, μαντολίνο, η Λυδία Μπουντούνη, βιολί, ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, βιολοντσέλο, ενώ εξάρχων της ορχήστρας είναι ο Ανδρέας Καρακατσάνης.

    Οι "Κιθαριστές" οφείλουν την ύπαρξη τους στον Βαγγέλη Μπουντούνη. Έτος γέννησης τους είναι το 1984 όταν ο ιδρυτής τους είχε ανάγκη από ένα μουσικό σχήμα για να συμμετάσχει στο 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Τα πρώτα μέλη του σχήματος ήταν νέοι κιθαριστές που έφθασαν εκεί από διαφορετικές πόλεις και μουσικές σχολές.

    Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στήριξε την ορχήστρα, έκανε τις πρώτες παραγωγές και διοργάνωσε τις πρώτες της συναυλίες. Ως τώρα έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει παίξει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Λυκαβηττό και το Μέγαρο Μουσικής.

    [09] Οικονομία

    Προσλήψεις εκπαιδευτικών και δασκάλων

    15/11/2004 10:00:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τις προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης και 39 εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως προσωρινοί αναπληρωτές, καθώς και 12 δάσκαλων για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιασθούν στις οικίες διευθύνσεις στις οποίες προσλαμβάνονται για ανάληψη υπηρεσίας από 16 Νοεμβρίου έως και 19 Νοεμβρίου. Η τοποθέτηση τους θα γίνει με απόφαση του αρμόδιου διευθυντή, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που προσλήφθηκαν.

    Δείτε τους σχετικούς καταλόγους ονομάτων: Αναπληρώτες εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Αναπληρώτες εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, κλάδου ΠΕ11 Δάσκαλοι ΣΤ Φάση

    [10] Κοινωνία

    Περί τις 3.000 οι προσφυγές συμβασιούχων

    15/11/2004 10:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 3.602 συμβασιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα Προεδρικά Διατάγματα 164 και 180/2004, των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας. Πρόκειται για αναπληρωτές καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, γεωπόνους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, καθώς και εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. Με τις προσφυγές τους ζητούν την ακύρωση τμημάτων των επίμαχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

    [11] Πολιτική

    Δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης "Απόλυτη προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς"

    15/11/2004 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά επανέλαβε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του παραρτήματος της "Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας". Ο κ. Παπαληγούρας προανήγγειλε πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα γίνουν σύντομα, τονίζοντας ότι η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί στόχο για τον οποίο έχει δεσμευθεί κατ απόλυτη προτεραιότητα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα χαρακτήρισε ιδιαίτερα ευοίωνο το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την διάσταση του φαινομένου.

    Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις

    "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χαράξει έναν μονόδρομο εξυγίανσης που να μην εξαντλείται στις κομματικές σκοπιμότητες και τη συγκυρία", είπε αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη θωράκιση του πολιτικού κόσμου και του δημόσιου βίου.

    Με αφορμή την κατάργηση του "μαθηματικού τύπου" ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα καταργηθούν οι "κερκόπορτες της διάβρωσης".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, που ζήτησαν από τον κ. Παπαληγούρα να σχολιάσει καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι "υπάρχει παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση", χαρακτήρισε την καταγγελία "αμετροεπή" προσθέτοντας ότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία δε "συμφωνεί με τον κ. Βενιζέλο". "Είναι καιρός να πάψουμε να ανακατευόμαστε με τα της δικαιοσύνης με γνώμονα το κομματικό μας συμφέρον" κατέληξε ο κ. Παπαληγούρας.

    Το μεσημέρι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τη Δικαστική Φυλακή Διαβατών στο πλαίσιο περιοδείας που έχει ξεκινήσει η ηγεσία του Υπουργείου στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας, εν όψει των νέων μέτρων που επεξεργάζεται για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

    [12] Ιράκ

    Nέο μήνυμα του Ζαρκάουϊ

    15/11/2004 10:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισλαμιστική ιστοσελίδα δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ηχητικό μήνυμα, το οποίο αποδίδεται στον Ιορδανό ισλαμιστή, σύμμαχο της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ και στο οποίο αυτός ζητεί από τους αντάρτες σε όλο το Ιράκ να κινητοποιηθούν κατά των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ για να τις αποτρέψουν να επιτεθούν σε άλλες πόλεις μετά τη Φαλούτζα. "Αν ο εχθρός τελειώσει στη Φαλούτζα, θα κινηθεί εναντίον σας, επομένως επαγρυπνείτε και ματαιώστε αυτό το σχέδιο... Προχωρήστε εναντίον τους και ρίξτε τους βροχή από πυραύλους και βλήματα όλμου", δηλώνει ο άνδρας στο ηχητικό μήνυμα, ο οποίος παροτρύνει επίσης τους αντάρτες να πραγματοποιούν επιθέσεις στις γραμμές ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η αυθεντικότητα του ηχητικού μηνύματος, που εστάλη με κασέτα σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν συχνά Ισλαμιστές, δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

    [13] Αθλητισμός

    Τα "νερά του Ακράτητου"

    15/11/2004 10:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Σπύρος Μουζακίτης μετά το πέρας προκαταρκτικής που διενήργησε με αφορμή καταγγελίες της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ για νοθευμένα νερά που τους είχαν χορηγηθεί σε αγώνα με τον ΑΚΡΑΤΗΤΟ. Οι καταγγελίες της ποδοσφαιρικής ομάδας είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα τον περασμένο Ιούνιο, στον οποίο είχε διαβιβαστεί πόρισμα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που διαπίστωσε ότι τα επίμαχα εμφιαλωμένα νερά ήταν όντως νοθευμένα με την ουσία κλοπεριδόλη. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες.

    [14] Οικονομία

    Στο ταχυδρομείο νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

    15/11/2004 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στο ταχυδρομείο βρίσκεται η νέα 14η παρτίδα των 37.831 εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τα οποία τα 10.635 είναι χρεωστικά, τα 12.858 πιστωτικά και τα υπόλοιπα 14.388 είναι μηδενικά. Από αυτά το 82,26%, επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν ταχυδρομηθεί τα 5.125.627 εκκαθαριστικά από τα περίπου 5,3 εκατομμύρια που πρέπει να ταχυδρομηθούν.

    [15] Αθλητισμός

    Έτοιμος ο Καπάνταης

    15/11/2004 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η επιστροφή του Λεωνίδα Καπάνταη στις προπονήσεις της ΑΕΚ, σκόρπισε χαμόγελα στον Φερνάντο Σάντος. Ο νεαρός επιθετικός, "έβγαλε" όλο το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης ενώ συμμετείχε στο φιλικό της ομάδας απέναντι στους ερασιτέχνες της ΑΕΚ. Μάλιστα, σημείωσε κι ένα γκολ στη νίκη της ομάδας του με 4-3. Έτσι τέθηκε στην διάθεση του Πορτογάλου τεχνικούγια τον αγώνα της Κρήτης με τον Εργοτέλη. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους βασικούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στον αγώνα με την Γαλατάσαραϊ, γυμνάστηκαν σε χαλαρούς ρυθμούς.

    Επιστρέφει ο Γεωργέας

    Πολύ κοντά στην επιστροφή του στα γήπεδα βρίσκεται και ο Νίκος Γεωργέας. Ο αμυντικός της ΑΕΚ δείχνει πως έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να μπει σε φουλ ρυθμούς προπόνησης, έπειτα από διάστημα περίπου τριών μηνών.

    Μέσα σε πολύ καλό κλίμα έγινε σήμερα η συνάντηση του Ντέμη Νικολαϊδη με την αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ επισκέφτηκε και ενημέρωσε την κα. Πετραλιά για όλα τα θέμα που αφορούν τον σύλλογο και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταθεί στο πλευρό της Ενωσης. Η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης και σκόρπισε πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας στο «στρατόπεδο» των «κιτρινόμαυρων», τόσο για την υπόθεση υπαγωγής στο άρθρο 44, όσο και για το γηπεδικό και τις εργασίες στο Ολυμπιακό Στάδιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 November 2004 - 21:53:47 UTC