Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος της νέας διοίκησης της εταιρίας Η ΕΡΤ αναβαθμίζεται
  • [02] Έρευνα για τα πιστοποιητικά διαφάνειας Προκαταρκτική εξέταση για το ΕΣΡ
  • [03] Αυστηρές οδηγίες για τις συμβάσεις στα ΚΕΠ
  • [04] Για το Olympics.ert.gr Βραβείο ενημέρωσης στην ERTonline
  • [05] Μποϊκοτάρουν τις εκλογές Χαμάς και Τζιχάντ
  • [06] Ισλαμιστές την παραμονή έναρξης του EURO 2004 Ήθελαν να σκοτώσουν τον
  • [07] Στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της CIA "Επιδημία"... αποχωρήσεων
  • [08] Εξαρθρώθηκε ισλαμιστική οργάνωση Εκτέλεση εν ψυχρώ
  • [09] Και τυπικά στην Πόρτσμουθ ο "Ζέκο"
  • [10] Υπό αμερικανικό έλεγχο και το Ραμάντι Μαίνονται οι συγκρούσεις στη
  • [11] Προετοιμασία στο "άδειο" Ρέντη
  • [12] Κινεζικό "συγγνώμη" σε Ιαπωνία
  • [13] Ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΣΑ του ΟΗΕ Εμπάργκο στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [14] Από τη Δευτέρα Στα παλαιστινιακά εδάφη ο Πάουελ
  • [15] Για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης Εντονες διεργασίες στην ΠΓΔΜ

    [01] Κοινωνία

    Στόχος της νέας διοίκησης της εταιρίας Η ΕΡΤ αναβαθμίζεται

    15/11/2004 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 3:05:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την αναβάθμιση του ειδησεογραφικού και ψυχαγωγικού προγράμματος της ΕΡΤ έθεσε ως κεντρικό στόχο της νέας διοίκησης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της εταιρίας Χρήστος Παναγόπουλος στη συνάντηση γνωριμίας, που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους. Επίσης, όπως είπε, προτεραιότητα είναι η έμφαση στον πολιτισμό. Παράλληλα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Μάλιστα, ανέφερε ζημία ύψους 123 εκατ. ευρώ, σε κεφάλαιο 250 εκατ. ευρώ, πρόβλημα, που, όπως τόνισε, πρέπει να λυθεί εκ των ενόντων, χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ή αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Επίσης ο κ. Παναγόπουλος διευκρίνισε, ότι οι αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις έγιναν με βάση τις ικανότητες των νέων προσώπων, ενώ διαβεβαίωσε, ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις.

    Παραιτήσεις στελεχών

    Στο μεταξύ, την παραίτησή του στον κ. Παναγόπουλο υπέβαλλε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Γιώργος Λεβεντογιάννης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Λεβεντογιάννη για τη συμβολή του στην αναβάθμιση του τομέα των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών.

    Επίσης, ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του Διευθυντή Ειδήσεων. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε αποδεκτό το αίτημα του κ. Χατζή, ο οποίος κατά την ολιγόμηνη θητεία του στη ΕΡΤ, συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση των δελτίων ειδήσεων και την αντιμετώπιση μεγάλων γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Ο κ. Χατζής θα αξιοποιηθεί στην ΕΡΤ από άλλη θέση.

    [02] Κοινωνία

    Έρευνα για τα πιστοποιητικά διαφάνειας Προκαταρκτική εξέταση για το ΕΣΡ

    15/11/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET 105,8- NET

    Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα αυτό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από μέλη του επιστημονικού ή διοικητικού προσωπικού του Συμβουλίου, σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών διαφάνειας ή απορριπτικών πράξεων. Επίσης, θα εξεταστεί εάν διεπράχθησαν αξιόποινες πράξεις από υπαλλήλους ή αρμόδια όργανα, που προχώρησαν στην υπογραφή συμβάσεων, χωρίς προηγουμένως να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό διαφάνειας ή απορριπτική πράξη από το ΕΣΡ. Την έρευνα θα διενεργήσει η Εισαγγελέας, Μαρία Γκανέ.

    [03] Κοινωνία

    Αυστηρές οδηγίες για τις συμβάσεις στα ΚΕΠ

    15/11/2004 11:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σαφείς οδηγίες προς τους Δήμους, τις Κοινότητες και τις Νομαρχίες αναφορικά με την κατάρτιση των νέων συμβάσεων έργου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών απέστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Απόστολος Ανδρεουλάκος, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξουν μειώσεις των μόνιμων θέσεων, ή ακόμα και κατάργηση των ΚΕΠ που παρουσιάζουν μηδαμινή κίνηση. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο ο κ. Ανδρεουλάκος ζητά να δίνεται η πρέπουσα έμφαση στο κριτήριο της προϋπηρεσίας, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο πρόσληψης συμβασιούχων που δεν έχουν προγενέστερη εμπειρία στα ΚΕΠ.

    Σημειώνεται εξάλλου ότι η Ομάδα Διοίκησης Έργου των ΚΕΠ έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι Δήμοι, κατά παράβαση της οδηγίας του υπουργείου Εσωτερικών, δεν ανανέωσαν υπάρχουσες συμβάσεις και προχώρησαν στη σύναψη νέων, παρακάμπτοντας το κριτήριο της προϋπηρεσίας. Ο υφυπουργός, πάντως, διευκρινίζει ότι αν κριθεί αναγκαία η μείωση των θέσεων προσωπικού ή ακόμα και το κλείσιμο κάποιων Κέντρων, δεν θα θιγούν οι ήδη εργαζόμενοι, καθώς οι θέσεις θα δοθούν στα ΚΕΠ γειτονικών δήμων, με σκοπό να προστατευθούν και εκείνοι των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε.

    [04] Τεχνολογία

    Για το Olympics.ert.gr Βραβείο ενημέρωσης στην ERTonline

    16/11/2004 12:10:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Αργυρό "μετάλλιο" στο αγώνισμα της ενημέρωσης πήρε η ERTonline στα φετινά ErmisWeb Awards, που διοργανώνονται για πέμπτη χρονιά από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης-Επικοινωνίας. Η άρτια και ταχύτατη κάλυψη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, που έκανε το Olympics.ert.gr σημείο αναφοράς για χιλιάδες χρήστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έφερε στη δεύτερη θέση το site της ΕΡΤ, σε σύνολο 20 διαγωνιζόμενων στην κατηγορία Ιστοσελίδες Παροχής Περιεχομένου και Πληροφόρησης. Αν και το site της ΕΡΤ συμμετείχε για πρώτη φορά στο θεσμό, κατάφερε να ξεχωρίσει σε μία κατηγορία με μεγάλο ανταγωνισμό και σημαντικές υποψηφιότητες. Το πρώτο βραβείο πήρε το site του περιοδικού Focus.

    Σκληρός ανταγωνισμός

    Η έγκαιρη ενημέρωση, τα video με τα highlights των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων καθώς και το πλήθος των πληροφοριών για όλα τα αθλήματα, έκαναν το site της ΕΡΤ να διακριθεί ανάμεσα σε πολλές άλλες σημαντικές υποψηφιότητες. Στην ίδια κατηγορία συμμετείχαν θεματικά, ειδησεογραφικά, αθλητικά, οικονομικά και μουσικά web sites μεταξύ αυτών πολλοί γνωστοί διαδικτυακοί τόποι όπως του τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤΕΝΝΑ, του MAD και της εφημερίδας Sportime.gr. Την τρίτη θέση στην κατηγορία κατέλαβε το site του περιοδικού "Εγώ".

    Τα ErmisWeb Awards 2004 συνδιοργανώνονται από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), την εταιρία Direction και το IAB Hellas.

    [05] Μ. Ανατολή

    Μποϊκοτάρουν τις εκλογές Χαμάς και Τζιχάντ

    16/11/2004 12:02:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βέτο στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας παλαιστινιακής ηγεσίας της μετα-Αραφάτ εποχής βάζουν οι οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ οι οποίες, όπως δήλωσαν τη Δευτέρα, δε θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου. Λίγο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες των παλαιστινιακών κινημάτων με τον επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Νάφεζ Άζαμ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του δε θα συμμετάσχει καθώς "ο εκλεγμένος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν ορισμένο αριθμό περιορισμών και θα έχει σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ".

    Ζητούν βουλευτικές και δημοτικές εκλογές

    "Στην ισλαμική Τζιχάντ έχουμε τις δικές μας προτεραιότητες για να πάρουμε πίσω τη γη μας, το οποίο σημαίνει ότι μια πολιτική αντίστασης έχει ουσιαστική σημασία για μας", δήλωσε ο Άζαμ.

    Μετά τη συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούκρι, ζήτησε να διεξαχθούν στα παλαιστινιακά εδάφη βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, εκτός από τις προεδρικές προσθέτοντας: "Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μονοπώληση της εξουσίας ".

    Σημειώνεται ότι ο Αμπάς, που επελέγη πρόσφατα για να αντικαταστήσει τον Αραφάτ στην ηγεσία της ΟΑΠ, συνάντησε το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη 13 κύριων παλαιστινιακών κινημάτων για να συζητήσουν για την ασφάλεια, μετά το θάνατο, την Κυριακή, δύο μελών της παλαιστινιακής ασφάλειας σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Γάζα .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τον Ιανουάριο οι εκλογές για τη διαδοχή Αραφάτ

    [06] Κόσμος

    Ισλαμιστές την παραμονή έναρξης του EURO 2004 Ήθελαν να σκοτώσουν τον Μπαρόζο

    16/11/2004 7:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 9:13:25 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πληροφορία ότι είχε απειληθεί η ζωή του τότε πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, την παραμονή της έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2004 τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος του Πόρτο, Ρούι Ρίο. Όπως δήλωσε ο πρώην διευθυντής της αστυνομίας, Αντελίνο Σαλβάντο, στην εφημερίδα "Ντιάριο ντε Νοτίτσιας", τρία άτομα που φέρονται να ανήκουν σε ισλαμιστική οργάνωση με έδρα την Ολλανδία και σχεδίαζαν δολοφονική απόπειρα κατά του Ντουράο Μπαρόζο, συνελήφθησαν στις 11 Ιουνίου, παραμονή έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Η ίδια οργάνωση εμπλέκεται στη δολοφονία βαν Γκογκ

    "Στις 11 Ιουνίου, γύρω στις 15.00 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό που μου εξήγησε τί συνέβαινε", δήλωσε ο Ρίο στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTP.

    Ο δήμαρχος του Πόρτο δήλωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να αποφασίσει εάν θα πραγματοποιήσει ή αν θα ακυρώσει τη δεξίωση που θα παρέθετε σε 700 επισήμους, μεταξύ των οποίων πολλές διεθνείς προσωπικότητες.

    Ο Ρίο αποφάσισε τελικά να δώσει τη δεξίωση. "Οι 700 προσκεκλημένοι δεν κατάλαβαν το παραμικρό", δήλωσε στη συνέντευξή του.

    Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο αποφάσισε να μην παραστεί στη δεξίωση, ύστερα από σύσταση των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η κυβέρνηση Μπαρόζο δικαιολογήθηκε τότε για την απουσία του λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εξαιτίας του εθνικού πένθους για τον επικεφαλής της λίστας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές, Αντόνιο Σούσα Φράνκο, ο οποίος είχε πεθάνει αιφνιδίως πριν από δύο ημέρες από καρδιακή προσβολή.

    Οι τρεις ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 11 Ιουνίου στο Πόρτο ύστερα από ειδοποίηση των ολλανδικών υπηρεσιών, στη συνέχεια απελάθηκαν.

    Την περασμένη εβδομάδα το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα άτομα αυτά ανήκουν στην "Οργάνωση Χόφσταντ", που εμπλέκεται στη δολοφονία του Ολλανδού σκηνοθέτη, Τέο βαν Γκογκ, στις 2 Νοεμβρίου στο Αμστερνταμ.

    Οι τρεις ύποπτοι είχαν στην κατοχή τους ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με ολλανδικό αριθμό κυκλοφορίας, το οποίο αγοράστηκε στο όνομα του Μοχάμεντ Μπουγιέρι, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του βαν Γκογκ.

    Ο ένας από τους τρεις, ένας Μαροκινός με το όνομα Νορεντίν ελ Φάτνι μοιραζόταν το ίδιο διαμέρισμα με τον Μπουγιέρι, πρόσθεσε ο Σαλβάντο.

    [07] Κόσμος

    Στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της CIA "Επιδημία"... αποχωρήσεων

    16/11/2004 7:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Δύο υψηλά ιστάμενοι στον τομέα των μυστικών επιχειρήσεων της CIA παραιτήθηκαν, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο νέος διοικητής της αμερικανικής υπηρεσίας Πόρτερ Γκος, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κενό εξουσίας στα κλιμάκια που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από την πλευρά τους, δύο σημαντικοί Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν από τον Γκος, ρεπουμπλικανό πρώην κοινοβουλευτικό που διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο Μπους, να δώσει στη δημοσιότητα έναν απολογισμό, έπειτα από τη χιονοστιβάδα παραιτήσεων που δρομολογήθηκε στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας της CIA.

    Διώξεις αντιπάλων;

    Ο Στίβεν Κάπες, αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών επιχειρήσεων και ο βοηθός του, Μάικλ Σάλικ, "αμφότεροι ανακοίνωσαν επισήμως πως εγκαταλείπουν την εργασία τους και πρόκειται να ζητήσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα μετάβασης της σταδιοδρομίας τους πριν την συνταξιοδότησή τους", αναφέρει σε ανακοινωθέν του ο Γκος.

    "Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο κενό στις επιχειρήσεις μας στα πλαίσια της μάχης κατά της τρομοκρατίας, ούτε σε καμία άλλη από τις ζωτικές μας επιχειρήσεις. Ήδη έχω ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίας για τον διορισμό ενός νέου αναπληρωτή διοικητή, υπεύθυνου για τις επιχειρήσεις", προσθέτει ο Γκος.

    "Οι αλλαγές που εφάρμοσε ο Γκος, ο οποίος περιστοιχίζεται από στενούς, πλην όμως άπειρους και πείσμονες συνεργάτες του, οδήγησαν την CIA σε μία εσωτερική έκρηξη", τονίζει η Τζειν Χάρμαν, υπ΄αριθμόν 2 των Δημοκρατικών στην επιτροπή μυστικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την επιρροή που θα έχουν αυτές οι παραιτήσεις στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Ο ομόλογός της στη Γερουσία, Τζον Ροκφέλερ, υπενθύμισε πως η δημοκρατική αντιπολίτευση έχει κατ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία της για τον φανατισμό του Γκος, αφ ής στιγμής ξεκίνησε η διαδικασία του διορισμού του τον Σεπτέμβριο. Τώρα, ο Γκος "βρίσκεται στο επίκεντρο της φημολογίας για διώξεις αντιπάλων του στη CIA, τονίζει ο Ροκφέλερ στο ανακοινωθέν του, καλώντας συνάμα "να ληφθούν μέτρα ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση".

    "Οι εργαζόμενοι στη CIΑ πρέπει να κατανοήσουν πού θέλει να τους πάει και γιατί, και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την επιδημία αποχωρήσεων στις τάξεις της ιεραρχίας της", τονίζει ο Ροκφέλερ.

    [08] Ιράκ

    Εξαρθρώθηκε ισλαμιστική οργάνωση Εκτέλεση εν ψυχρώ

    16/11/2004 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 9:26:16 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Εικόνες με πρωταγωνιστή έναν Αμερικανό πεζοναύτη, ο οποίος εμφανίζεται να πυροβολεί εξ επαφής έναν άοπλο και τραυματισμένο άνδρα μέσα σε τέμενος στη Φαλούτζα, πρόβαλαν τη Δευτέρα πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το δίκτυο CBS έδειξε μία "παγωμένη" εικόνα από βιντεοταινία, στην οποία διακρίνεται ένας πεζοναύτης να σκύβει πάνω από μία σωριασμένη σιλουέτα, τείνοντας το όπλο του προς αυτήν. Ταυτόχρονα, μεταδόθηκε και απόσπασμα από διάλογο μεταξύ πεζοναυτών, όπου ακούγεται κάποιος να λέει "τώρα είναι νεκρός". Στο μεταξύ, τα πτώματα 12 ανθρώπων, που έφεραν σφαίρες στο σώμα τους, ανακάλυψαν Αμερικανοί στρατιώτες, σε σπίτια στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με λοχαγό των Αμερικανών πεζοναυτών, οι μουτζαχεντίν είχαν εξαναγκάσει όλους τους άνδρες ηλικίας 15-50 ετών να παραμείνουν στην πόλη και να πολεμήσουν στις τάξεις τους. Σε περίπτωση που αυτοί αρνούνταν να συμμορφωθούν, τους εκτελούσαν. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός προσωρινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εξάρθρωση της ισλαμιστικής οργάνωσης "Τζάιτς Μοχάμεντ". Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός στρατός έχει συλλάβει 1.052 άτομα στη Φαλούτζα, μεταξύ των οποίων και περισσότερους από 15 ξένους.

    Ποινική δίωξη

    Ο στρατιώτης που ευθύνεται για την εκτέλεση, και οποίος υπηρετεί στο τρίτο τάγμα πεζοναυτών, έχει φυλακισθεί και θα διωχθεί ποινικά, τονίζει το δίκτυο CBS, χωρίς, ωστόσο, να δίνει πληροφορίες για την ταυτότητά του.

    Σύμφωνα με το CBS, ο άνδρας που εκτελέσθηκε εν ψυχρώ, ανήκε σε ομάδα ανταρτών που εξουδετερώθηκαν από άλλη μονάδα πεζοναυτών και περίμενε να δεχθεί ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, ο υπεύθυνος πεζοναύτης είχε τραυματισθεί την προηγούμενη ημέρα στο πρόσωπο και επέστρεψε αμέσως στη μάχη.

    Η βιντεοταινία γυρίσθηκε από εικονολήπτη που συνόδευε τις αμερικανικές δυνάμεις που είχαν αποσταλεί στο τέμενος. Τις εικόνες προέβαλαν, επίσης, τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN, ABC, και FOX.

    Συνεργάτες του Ζαρκάουι και οπαδών του Χουσεΐν

    Σύμφωνα με τον Ιγιάντ Αλάουϊ, η τρομοκρατική ομάδα που εξαρθρώθηκε, η οποία "έχει σκοτώσει, αποκεφαλίζοντας, πλήθος Ιρακινούς, Άραβες και ξένους στο Ιράκ", αποτελεί τμήμα των "πυρήνων του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ", του Ιορδανού ισλαμιστή, που θεωρείται σύνδεσμος της Αλ Κάιντα στη χώρα κι αποτελεί τον νούμερο 1 καταζητούμενο των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Όπως σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, η οργάνωση συνεργάζεται και με οπαδούς του καθαιρεθέντος προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και ανακοίνωσε πως σήμερα θα δημοσιευθούν στον τύπο οι φωτογραφίες των συλληφθέντων, οι οποίοι θα οδηγηθούν αμέσως στη δικαιοσύνη.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, πως εξαρθρώθηκε και δεύτερο ισλαμιστικό δίκτυο, του οποίου το όνομα όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει, αρκούμενος να δηλώσει πως τα μέλη της εξακολουθούν να ανακρίνονται από τις αρχές ασφαλείας.

    Διευκρινίσεις για την ομάδα αυτή θα δοθούν μετά το πέρας των ερευνών.

    Σχετικά Links:

    CBS

    [09] Αθλητισμός

    Και τυπικά στην Πόρτσμουθ ο "Ζέκο"

    16/11/2004 9:29:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η ιστορία του Ζάετς δεν εξελίχθηκε σε σίριαλ και πλέον ο "λαγός" αποτελεί και επίσημα μέλος της Πόρτσμουθ. Ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αγγλικού συλλόγου, ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή, κάτι που δεν επηρεάζει τη θέση του προπονητή Χάρι Ρέντναπ. Ευχαριστημένος, βεβαίως εμφανίστηκε μετά από αυτή την εξέλιξη, ο προπονητής των "Πομπέι".

    Το αντίο του "λαγού"

    "Κάθε φήμη ότι θα προσλαμβάναμε νέο προπονητή δημιουργήθηκε από τον Τύπο. Η θέση του Χάρι Ρέντναπ δεν αμφισβητήθηκε ποτέ" τονίζεται σε ανακοίνωση στο επίσημο site της ομάδας. "Το συμβούλιο θα συνεχίσει την ανάπτυξη του συλλόγου με την πρόσληψη νέου εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος θα είναι ο Βέλιμιρ Ζάετς. Οι φήμες ότι θα ήταν διευθυντής στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι λάθος και θα γίνει βασικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου". Ο "Ζέκο" από την μεριά του βρέθηκε εχτές το πρωί από τα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αποχαιρέτησε τα στελέχη της ομάδας του "τριφυλλιού" αλλά και τους πρώην συνεργάτες του.

    Αισιόδοξος ο Ρέντναπ

    Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Ζάετς από την Πόρτσμουθ, βρήκε, μετά βέβαια και από τις απαραίτητες εξηγήσεις, αισιόδοξο τον προπονητή της ομάδας, Χάρι Ρέντναπ. Ο Άγγλος τεχνικός δήλωσε πως η έλευση του Κροάτη θα βοηθήσει την ομάδα .

    Συγκεκριμένα, ο τεχνικός των "μπλε" είπε: "Είχα δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο και μου ξεκαθάρισε ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του. δε θα επεμβαίνει στη δουλειά μου, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν τον έχω γνωρίσει ακόμα, αλλά ο Μίλαν τον γνωρίζει και είπε ότι είναι ένα καλός άνθρωπος και τον φέρνει για συγκεκριμένες δουλειές, τις οποίες αν κάνει καλά θα μας βοηθήσει" τόνισε και συνέχισε: "Έρχεται για να μας βοηθήσει στις ακαδημίες και στη βελτίωση του συστήματος σκάουτινγκ. Ύστερούμε πάρα πολύ σε αυτούς τους τομείς και η παρουσία του μόνο κέρδος μπορεί να μας προσφέρει".

    [10] Ιράκ

    Υπό αμερικανικό έλεγχο και το Ραμάντι Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Φαλούτζα

    16/11/2004 9:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 10:01:22 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εννιά ημέρες μετά την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης για την κατάληψη της Φαλούτζα, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον αμερικανικό στρατό και τους αντάρτες, την ώρα που ο κατηγορούμενος ως συνεργάτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν στην επίθεση επεκτείνοντας τον πόλεμο και σε άλλες πόλεις. Κατά την αμερικανική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου έχουν σκοτωθεί 39 πεζοναύτες και 278 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό έχουν σκοτωθεί επίσης 1.200 αντάρτες ενώ έχουν συλληφθεί 1.052, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ξένοι. Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης, Μάικλ Ρένιερ, διαβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ελέγχει το Ραμάντι, μετά την ανάπτυξη δύο ταγμάτων πεζοναυτών, αλλά η πόλη "δεν έχει καθαρίσει" ακόμη από τους αντάρτες.

    Επιθέσεις ανταρτών σε αρκετές πόλεις

    "Λίγοι αντάρτες έχουν παραδοθεί. Συνεχίζουν να μάχονται ως το τέλος και καθιστούν δύσκολη την αποστολή των πεζοναυτών και των στρατιωτών", τόνισε ο συνταγματάρχης Μάικλ Ρένιερ.

    Μετά την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης στη Φαλούτζα, οι αντάρτες απάντησαν πάντως με σφοδρές επιθέσεις και σε άλλες πόλεις, όπως στην Μπακούμπα, τη Μοσούλη, τη Σαμάρα και το Μπάιτζι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Nέο μήνυμα του Ζαρκάουϊ

    Φλέγεται η Φαλούτζα

    [11] Αθλητισμός

    Προετοιμασία στο "άδειο" Ρέντη

    16/11/2004 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η προετοιμασία του Ολυμπιακού για το παιχνίδι του Σαββάτου με τον ΟΦΗ, ξεκίνησε, όμως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είδε να του "λείπουν" πολλοί παίκτες, λόγω των εθνικών τους υποχρεώσεων αλλά και κάποιων μικροτραυματισμών. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, έτσι θα περιμένει την επιστροφή όλων, ώστε να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει. Όσο για τους παίκτες που λείπουν, πρόκειται για τους διεθνείς Έλληνες ποδοσφαιριστές (Νικοπολίδης, Καφές, Γεωργιάδης, Βενετίδης), ο Οκκάς (εθνική Κύπρου) και ο Τζόρτζεβιτς (εθνική Σερβίας/Μαυροβουνίου). Οι Ριβάλντο, Μαυρογενίδης, Ντακόλ και Φιλιππάκος ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

    Ανακοίνωση για τα εισιτήρια

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, εν όψει του αγώνα με τη Λα Κορούνια θα διατεθούν προς πώληση την προσεχή Τετάρτη (από τα εκδοτήρια του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης») 4.500 εισιτήρια. Ακόμη, άλλα 1.000 «μαγικά χαρτάκια» θα διατεθούν από το σάιτ του πειραϊκού σωματείου. Η Λα Κορούνια θα λάβει 222 εισιτήρια, ενώ 538 θα λάβει η UEFA, 3.739 οι σύνδεσμοι της «Θύρας 7», 2.667 οι σύνδεσμοι της επαρχίας, 600 το ποδοσφαιρικό τμήμα, 300 ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, 130 οι Βετεράνοι, 100 οι Ακαδημίες, 1.130 οι χορηγοί, 1.374 η ΠΑΕ, 100 σε ΕΠΑΕ, ΕΠΟ, ΓΓΑ, κυβερνητικά και 210 δωρεάν διαρκείας, ενώ 17.610 είναι τα κανονικά διαρκείας. Ταυτόχρονα με τη διάθεση των εισιτηρίων για το ματς με τη Λα Κορούνια, θα ξεκινήσει και η πώληση των -συνολικά 6.234- εισιτηρίων για τον αγώνα με τον ΟΦΗ, το προσεχές Σάββατο (17.45).

    Οι τιμές των εισιτηρίων για το ματς με τη Λα Κορούνια ορίστηκαν στα 200 (θύρα VIP), 100 (θύρες 30, 31, 33), 80 (θύρες 29, 34), 60 (θύρες 28, 35), 40 (θύρες 10, 18) και 20 ευρώ (θύρες 1, 2, 8, 9, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27).

    Αντίστοιχα, οι τιμές των εισιτηρίων για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ ορίστηκαν στα 100 (θύρα VIP), 80 (θύρες 30, 31, 33), 60 (θύρες 29, 34), 50 (θύρες 28, 35), 30 (θύρες 10, 18) και 15 ευρώ (θύρες 1, 2, 8, 9, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27).

    [12] Κόσμος

    Κινεζικό "συγγνώμη" σε Ιαπωνία

    16/11/2004 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2004 10:30:44 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Κίνα παραδέχθηκε ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιό της μπήκε στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα την περασμένη εβδομάδα και εξέφρασε στην κυβέρνηση του Τόκιο τη λύπη της για το περιστατικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Το κινεζικό υποβρύχιο εντοπίσθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα από αμερικανικό υποβρύχιο που έπλεε στην περιοχή, με τη βοήθεια στρατιωτικού δορυφόρου των αμερικανικών δυνάμεων. Στη συνέχεια, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ενημέρωσε τις ιαπωνικές αρχές, που με ηχοεντοπιστικά επιβεβαίωσαν τη θέση του κινεζικού υποβρυχίου, νότια του νησιού Ισιγκάκι. Σημειώνεται πως στην περιοχή αυτή, υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, την εκμετάλλευση των οποίων διεκδικούν το Τόκιο, το Πεκίνο και η Ταϊπέι.

    "Τεχνικό σφάλμα"

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Νομπουτάκα Ματσιμούρα, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το υποβρύχιο που εντοπίσθηκε να πλέει στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα ήταν κινεζικό. Το Πεκίνο απέδωσε το περιστατικό σε "τεχνικό σφάλμα".

    Τη λύπη του για το επεισόδιο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γου Νταγουέι, στον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Κίνα, Κορεσίγκε Ανάμι.

    Η Ιαπωνία πιστεύει ότι το κινεζικό υποβρύχιο ήταν της κλάσης Χαν, από τα πρώτα πυρηνικά υποβρύχια που απέκτησε το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κινεζικό το μυστηριώδες υποβρύχιο"

    [13] Κόσμος

    Ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΣΑ του ΟΗΕ Εμπάργκο στην Ακτή Ελεφαντοστού

    16/11/2004 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC - Reuters

    Ο πέλεκυς των διεθνών κυρώσεων έπεσε πάνω στην Ακτή Ελεφαντοστού, μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα ομόφωνα τη γαλλική πρόταση για απόφαση, που θα επιβάλλει εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα, με άμεση ισχύ και για περίοδο 13 μηνών. Ο ΟΗΕ κατέληξε στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων ύστερα και από την προτροπή ηγετών Αφρικανικών χωρών, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στη χώρα. Η Γαλλία είχε καταρτίσει νωρίτερα ανάλογη απόφαση, μετά το θάνατο εννέα Γάλλων στρατιωτών και ενός Αμερικανού εθελοντή, όταν η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ανταρτών, που ελέγχουν τα βόρεια της χώρας, παραβιάζοντας τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός. Σύμφωνα με την απόφαση 1572, οι δύο εμπόλεμες πλευρές πρέπει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες κυρώσεις. Η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετη την Κίνα και άλλες χώρες, οι οποίες τόνιζαν, ότι έπρεπε να δοθεί μια περίοδος χάριτος στη χώρα, ώστε να λύσει άμεσα το πρόβλημα, πριν ο ΟΗΕ προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων.

    Επιβολή αυστηρών μέτρων

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσω του ψηφίσματος, καταδικάζει τις αεροπορικές επιθέσεις της κυβέρνησης της Ακτής Ελεφαντοστού και δηλώνει ρητά την υποστήριξή του στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Γαλλίας.

    Το εμπάργκο περιλαμβάνει επίσης απαγορεύσεις στα ταξίδια και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ορισμένων φυσικών προσώπων, που είναι πιθανόν να απειλήσουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ο συγκεκριμένος κατάλογος των φυσικών προσώπων, που θα πλήττονται από τα ατομικά μέτρα, θα καταρτίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα αναθεωρείται από μία ειδική επιτροπή, η οποία θα δημιουργηθεί από το ΣΑ.

    Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο τους υπευθύνους για την παρακώλυση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μαρκουσί και της Άκκρα, αλλά και εκείνα τα πρόσωπα, που θα θεωρηθούν, ότι ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για δημόσιες παροτρύνσεις σε πράξεις μίσους και βίας.

    Όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, οι ελάχιστες απαιτήσεις, που προβάλλει η απόφαση κατά την εφαρμογή της, αφορούν την μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του άρθρου 35 του Συντάγματος της Ακτής Ελεφαντοστού για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και τον αφοπλισμό των ανταρτών.

    Αντιδράσεις

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Λωρέν Γκμπάγκμπο, κατηγόρησε τη Γαλλία, ότι με αυτή την απόφαση στηρίζει τους επαναστάτες της χώρας.

    Υποστηρίζοντας τις δηλώσεις του κ. Γκμπάγκμπο, ο πρέσβης της χώρας τόνισε, πως "το εμπάργκο θα βοηθήσει τους αντάρτες, καθώς έχουν πάντα τη δυνατότητα να εισάγουν παράνομα όπλα στη χώρα".

    Από την πλευρά του, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών που ανήκουν στις "Νέες Δυνάμεις", τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας, ότι έπρεπε να είχαν επιβληθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης τον Ιανουάριο του 2003.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κύμα φυγής στην Ακτή Ελεφαντοστού

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

    Να αποσυρθούν οι Γάλλοι στρατιώτες, ζητά ο Γκμπάγκμπο

    Εκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

    [14] Μ. Ανατολή

    Από τη Δευτέρα Στα παλαιστινιακά εδάφη ο Πάουελ

    16/11/2004 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Επίσκεψη στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του αμερικανικού ρόλου στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, η επίσκεψη του Πάουελ θα βοηθήσει στην προώθηση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των διαδόχων του Γιάσερ Αραφάτ, από την οποία ευελπιστεί να προκύψει "μια υπεύθυνη και μετριοπαθής παλαιστινιακή ηγεσία". Οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέι για τις 9 Ιανουαρίου 2005. Ο ίδιος ο Πάουελ, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, δήλωσε ότι ευελπιστεί να συναντήσει στο εγγύς μέλλον τους διαδόχους του Γιάσερ Αραφάτ.

    "Έκτακτοι" προορισμοί για τον πρώην ΥΠΕΞ

    Ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποφάσισε χθες να προσθέσει τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ στο προγραμματισμένο για τις 22 και 23 Νοεμβρίου ταξίδι του στην Αίγυπτο. Η αποστολή του Πάουελ στη Μέση Ανατολή δείχνει την πρόθεση του Τζορτζ Μπους να προωθήσει την εικόνα του μεσολαβητή για την διευθέτηση του Παλαιστινιακού στη μετά - Αραφάτ εποχή.

    [15] Κόσμος

    Για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης Εντονες διεργασίες στην ΠΓΔΜ

    16/11/2004 9:14:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πολιτική κρίση ξέσπασε στην ΠΓΔΜ, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Χάρι Κόστοβ. Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει το Σώμα, προκειμένου να πιστοποιηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πρέπει, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος με την σειρά του, μόλις λάβει τη σχετική εντολή, πρέπει το αργότερο σε 20 ημέρες να προχωρήσει στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο σε ένα μήνα, αν και ο πρόεδρος της Βουλής Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι αυτό θα συμβεί αρκετά νωρίτερα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός θα προέρχεται από τις τάξεις της συγκυβερνώσας "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), σε αντίθεση με τον Χάρι Κόστοβ, ο οποίος ήταν εξωκομματική προσωπικότητα.

    Οι επικρατέστεροι για τον πρωθυπουργικό θώκο

    Ωστόσο, το SDSM παραμένει "ακέφαλο" από τον περασμένο Μάιο, όταν ο τότε αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, παραιτήθηκε υποχρεωτικά από τα δύο αυτά αξιώματα για να μεταπηδήσει στην προεδρία της χώρας.

    Χθες το βράδυ, συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του SDSM , η οποία αποφάσισε την σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου στις 25 Νοεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού. Ερωτηματικό αποτελεί για την ώρα αν το πρόσωπο που εκλεγεί ως νέος αρχηγός του SDSM λάβει και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ή η εντολή δοθεί σε κάποιο άλλο ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, οπότε στην περίπτωση αυτή άλλος θα είναι ο πρωθυπουργός και άλλος ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.

    Τα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερα να διαδεχθούν τον Χάρι Κόστοβ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, είναι αυτά των δύο εκ των τριών αντιπροέδρων του SDSM: της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων και του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, υπουργού Άμυνας. Στο "παιχνίδι" βρίσκονται και ο υπουργός Οικονομικών Νίκολα Πόποφσκι, καθώς και ο Τίτο Πέτκοφσκι, ηγετικό στέλεχος του SDSM, ο οποίος έχει την υποστήριξη της παλαιάς "φρουράς" του κόμματος.

    Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι, προκάλεσαν οι κατηγορίες του Χάρι Κόστοβ που εξαπέλυσε εναντίον του. To DUI ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε για την πρόθεση του κ. Κόστοβ να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης και θεώρησε ακατανόητη την αναφορά του παραιτηθέντα πρωθυπουργού για ένα συγκεκριμένο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση εθνικών και κομματικών συμφερόντων και αδυνατεί να αντιληφθεί την αναλογική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση η οποία απαιτεί συμβιβασμούς και μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην λήψη σημαντικών για την χώρα αποφάσεων.

    Από την άλλη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε αναμενόμενη την παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Κόστοβ, για την οποία ανέφερε ότι δεν κατέφερε να επιλύσει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, αντιθέτως συσσώρευσε ακόμη περισσότερα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ΠΓΔΜ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 November 2004 - 9:54:24 UTC