Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με σκόρερ τον Χαριστέα Η Εθνική "έβαλε πλώρη" για τη Γερμανία
  • [02] Ακόμα άγνωστα τα αίτια Ζητείται απάντηση για το θάνατο του Αραφάτ
  • [03] Ευρωλίγκα: Ήττες για τους δύο
  • [04] Στο 3,3% ο πληθωρισμός
  • [05] Εντοπίστηκε η σορός της Χασάν
  • [06] Εκτελέστηκε στο Τέξας 30χρονος θανατοποινίτης
  • [07] "Like a Rolling Stone" για πάντα
  • [08] Μικροί και απλοί κανόνες Art de la table στο πιάτο
  • [09] Θα πιέσει για επανάληψη του διαλόγου Στο "στόχαστρο" Μπους τα πυρηνικά
  • [10] Κατηγορίες πριν την επίσκεψη στο Λονδίνο "Βολές" Σιράκ σε ΗΠΑ- Βρετανία
  • [11] Τρεις θάνατοι "κατά λάθος"
  • [12] Όλα για την τουαλέτα
  • [13] Εκρήξεις σε Βαγδάτη και Κιρκούκ Βία στο "σουνιτικό τρίγωνο"
  • [14] Θέριεψε ο ρατσισμός στο χορτάρι του Μπερναμπέου

    [01] Αθλητισμός

    Με σκόρερ τον Χαριστέα Η Εθνική "έβαλε πλώρη" για τη Γερμανία

    17/11/2004 11:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2004 12:35:56 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρώτη της νίκη στον προκριματικό γύρο του Μουντιάλ πέτυχε η Εθνική μας, η οποία επικράτησε του Καζακστάν με 3-1. Καλύτερη σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, έδειξε πως αυτό το παιχνίδι δεν χανόταν με τίποτα καθώς η νίκη αποτελούσε μονόδρομο. Με τον Άγγελο Χαριστέα σε "κέφια", ο οποίος πέτυχε τα δύο γκολ της Ελλάδας, αλλά και όλη την ομάδα να αποδίδει σαν Πρωταθλήτρια Ευρώπης, έφτασε στον στόχο που είχε οριοθετηθεί από την αρχή. Το Καζακστάν φάνηκε φιλότιμο αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων, που πάντως ήθελε αρκετή προσοχή στις αντεπιθέσεις. Πλέον η Εθνική μας έφτασε τους 5 βαθμούς και "μπήκε" ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης για τα γήπεδα της Γερμανίας. Τιμώμενο πρόσωπο ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, όπου και αποθεώθηκε. Στους άλλους αγώνες του ομίλου η Ουκρανία κέρδισε εκτός έδρας με 3-0 την Τουρκία, φτάνοντας τους 11 βαθμούς στην κορυφή και τη Δανία να φέρνει ισοπαλία στην Τιφλίδα με την Γεωργία 2-2.

    Με άγχος αλλά και θέληση

    Η Εθνική μας μπήκε αγχωμένα στο παιχνίδι και αυτό φάνηκε από τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις. Παράλληλα όμως, έδειξε πως έχει πιστέψει πως είναι και το φαβορί του αγώνα και πήρε τον χώρο του κέντρου. Η πρώτη καλή στιγμή για την Ελλάδα ήρθε στο 5' από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα. Ο Νουσαίος άσος εκτέλεσε από τα αριστερά με κατεύθυνση προς τα δίχτυα όμως ο Νοβίκοφ, απέκρουσε με γροθιές. Η Εθνική μας από εκεί και πέρα άρχισε να φορτσάρει και στο 9' μετά από ωραίο συνδυασμό του Τσιάρτα με τα Φύσσα, ο τελευταίος σέντραρε παράλληλα στην μικρή περιοχή, όμως εκεί δεν υπήρχε κανείς.

    Στο 11' ο Χαριστέας σούταρε πλάγια και δεξιά από την μεγάλη περιοχή, με το σουτ να φεύγει άουτ. Την ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια του Μπασινά δύο λεπτά αργότερα. Το γκολ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φαινόταν θέμα χρόνου και αυτό ίσχυσε τελικά. Στο 24, ο Ζαγοράκης "άδειασε" με πολύ ωραία ντρίμπλα τον αντίπαλο του από τα δεξιά, πασάροντας στον Χαριστέα που από κοπντά "έγραψε" το 1-0. Ένα γκολ που θύμισε πολύ αυτό της Εθνικής μας κόντρα στους Γάλλους, στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αμέσως μετά το γκολ, οι Καζάχοι βγήκαν μπροστά. Στο επόμενο μόλις λεπτό βγήκαν για πρώτη φορά μπροστά αλλά το σουτ που επιχείρησαν πέρασε αρκετά ψηλά. Αυτή ήταν και η μόνη φορά που "κινδύνευσε" η άμυνα μας.

    Άγγελος ...και γκολ

    Αμέσως μετά πήραμε και πάλι "τα ηνία" με τον Τσιάρτα να πραγματοποιεί ωραίο σουτ με το δεξί στο 30' και την μπάλα να περνάει άουτ. Στο 33' οι παίκτες του Ρεχάγκελ αλλά και ο κόσμος πανηγύρισε αλλά το γκολ με κεφαλιά που πέτυχε ο Δέλλας από εκτέλεση φάουλ του "el mago", ακυρώθηκε ορθώς ως οφσάιντ. Το παιχνίδι μέχρι και το 46' κυλούσε με την Εθνική μας να κυριαρχεί αλλά να μην πιέζει.

    Και όμως η ανωτερότητα του πρώτου ημιχρόνου επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο λεπτό με την επίτευξη του 2ου γκολ μας. Ο Φύσσας "πλαγιοκόπησε" από τα αριστερά, ο Βρύζας έκανε την κεφαλιά πάσα και ο Χαριστέας με νέα κεφαλιά, πέτυχε το δεύτερο γκολ της Εθνικής μας αλλά και προσωπικό του, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στην Ελλάδα.

    Ο Ζαγοράκης και η αποθέωση

    Στο δεύτερο μέρος η Εθνική μας μπήκε με στόχο να διτηρήσει τα κεκτημένα και αυτό έκανε. Κρατώντας άνετα το χώρο του κέντρου έκανε και συντήρηση δυνάμεων αλλά και έδωσε την ευκαιρία στον Ρεχάγκελ να κάνει κάποιες αλλαγές. Βέβαια αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ο ρυθμός και το ενδιαφέρον να πέφτει πάνω στον Θοδωρή Ζαγοράκη που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο. Παρ' όλα αυτά πάντως οι "γαλανόλευκοι" κάνανε κάποιες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να δώσουν διαστάσεις θρι'αμβου στη νίκη μας. Στο 53' με τον Χαριστέα που σούταρε άουτ και στο 58' με κεφαλιά του Βρύζα να αποκρούεται μάλλον εύκολα. Στο 67' όλο το γήπεδο "σηκώθηκε στο πόδι".

    Ο Ρεχάγκελ αποφάσισε να βγάλει από το παιχνίδι τον αρχηγό και να τον αντικαταστήσει με τον Καφέ, ο οποίος κατά την έξοδο του γνώρισε την απόλυτη αποθέωση για την προσφορά του και την συμπλήρωση των 100 συμμετοχών με το εθνόσημο στο στήθος. Τρία λεπτά μετά αντικαταστάθηκε και ο εις εκ των κορυφαίων της Ελλάδας, Τσιάρτα όπου και αυτός αποθεώθηκε. Στην θέση του μπήκε ο Γεωργιάδης.

    "Ξύπνημα" στο τέλος

    Όλες τις συγκινήσεις οι δύο ομάδες τις επιφύλασσαν για το τέλος. Στο 86' Καφές και Βρύζας συνδυάστηκαν πολύ όμορφα, ο δεύτερος βρήκε τον Κατσουράνη ο οποίος έκανε και το 3-0. Στην αμέσως επόμενη φάση οι Καζάχοι, στην πρώτη φάση που φάνηκαν στην επανάληψη, κέρδισαν πέναλτι το οποίο και αξιοποίησε ο Μπαλτίγιεφ κ'ανοντας το 3-1.

    Από εκεί και πέρα οι φιλοξενούμενοι έχασαν δύο ακόμα ευκαιρίες όμως τίποτα δεν άλλαξε και η Εθνική πήρε το πρώτο της τρίποντο στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ.

    Διαιτητής: Κοσταντίν Κοσταντίνοφ (Βουλγαρία)

    Κίτρινες: Ιρισμέτοφ, Ροντιόνοφ

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης (71΄ Καφές), Χαριστέας, Τσιάρτας (72΄ Γεωργιάδης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής (60΄ Κατσουράνης), Καραγκούνης.

    ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Σεργκέι Τιμοφέγιεφ): Νοβίκοφ, Λιάπκιν, Ντουμπίνσκι, Σμάκοφ, Κάρποβιτς, Μπουλέσεφ (66΄ Σεφτσένκο), Μπαλτίγεφ, Ζαλμαγκαμπέτοφ (69΄ Καμέλοφ), Τσικούλιν, Ιρισμέτοφ, Ουραζμπάχτιν (53΄ Ροντιόνοφ).

    Ρεχάγκελ: "Ικανοποιημένος μόνο με τη νίκη"

    Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε για την Εθνική μίλησε πρώτα ο Ζαγοράκης. Ο αρχηγός της Εθνικής μας δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που πέτυχε αυτό το μεγάλο ρεκόρ και που αυτό το επίτευγμα συνοδεύτηκε με τη νίκη της Ελλάδας. Τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο, που ανάμεσα σε "ιερά τέρατα" που έχουν αγωνιστεί με το εθνόσημο, να είναι αυτός που το πέτυχε και ευχήθηκε και στους νεότερους παίκτες να φτάσουν και να τον ξεπεράσουν. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον Στράτο Αποστολάκη, που είναι πλέον δεύτερος σε συμμετοχές με 96, λέγοντας πως και αυτός θα μπορούσε να πετύχει το ρεκόρ. Τέλος είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τον καθέναν να φοράει το εθνόσημο στο στήθος.

    Το λόγο πήρε ο Ρεχάγκελ ο οποίος δήλωσε εν μέρει ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών της Εθνικής μας και πλήρη από το αποτέλεσμα και τη νίκη. Στη συνέχεια είπε πως από την αρχή περίμενε πως το παιχνίδι δεν θα είναι ευχάριστο καθώς απέναντι μας θα ήταν μία ομάδα που θα έπαιζε κλειστά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σύστημα τους ως 10-0-0 και έπρεπε να αντεπεξέλθουμε. Εν μέρει το κατόρθωσε, όμως ο Ότο δήλωσε πως θα ήθελε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας στο παιχνίδι. Πλέον, είπε, πως το νου όλων είναι στο επόμενο παιχνίδι της Ελλάδας με τη Δανία το Φεβρουάριο και αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων. Κλείνοντας, σε ερώτηση για την αλλαγή του αρχηγού, είπε πως την έκανε επειδή ο Ζαγοράκης είχε μία κίτρινη κάρτα και αφού το παιχνίδι είχε κριθεί, θεώρησε σωστό να τον προφυλάξει.

    Ο προπονητής του Καζακστάν, Τιμοφέεφ, είπε με τη σειρά του πως η Ελλάδα είναι μια πολύ καλή ομάδα και το απέδειξε και σήμερα. Όσο για την δικιά του, είπε δεν μπορούνε παραπάνω από αυτό που έδειξε και χρόνο με το χρόνο θα προσπαθήσει να καλυτερέψει ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε ερώτηση για το τι πιστεύει για τον όμιλο, τον χαρακτήρισε "όμιλο φωτιά" και η πρόκριση θα κριθεί στο τέλος.

    [02] Μ. Ανατολή

    Ακόμα άγνωστα τα αίτια Ζητείται απάντηση για το θάνατο του Αραφάτ

    18/11/2004 12:18:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στη Γαλλία θα μεταβεί τις επόμενες μέρες αντιπροσωπία Παλαιστίνιων αξιωματούχων, προκειμένου να ζητήσει από τις γαλλικές αρχές το ιατρικό πόρισμα σχετικά με τα αίτια θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, όπως δήλωσε από τη Ραμάλα ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του εκλιπόντος ηγέτη. Από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Ράουχι Φατούχ ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης των αιτίων του θανάτου του Αραφάτ. Στο μεταξύ, η παρισινή εφημερίδα "Le Monde" γράφει, ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη οφείλεται σε ένα σχετικά σπάνιο σύνδρομο, που προσβάλλει το μηχανισμό πήξης του αίματος και είναι γνωστό στους γιατρούς ως "διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη" (DIC). Η ασθένεια αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα ή σύμπτωμα μιας άλλης παθολογικής κατάστασης, όπως ο καρκίνος ή κάποια μόλυνση.

    Διαψεύδει το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης η γαλλική κυβέρνηση

    Την Τρίτη η Γαλλία, επικαλούμενη το ιατρικό απόρρητο, απέρριψε το αίτημα του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμεντ Κορέι να δημοσιοποιήσει την έκθεση που συνοδεύει το πιστοποιητικό θανάτου του Αραφάτ, κάτι, που επιθυμεί η νέα παλαιστινιακή ηγεσία, προκειμένου να ρίξουν φως στα αίτια του θανάτου του Αραφάτ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αραβικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, το 85% των Παλαιστινίων, θεωρούν, ότι ο ηγέτης του δηλητηριάστηκε από τους Ισραηλινούς, ενδεχόμενο, που διαψεύδει κατηγορηματικά η γαλλική κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν Φρανσουά Κοπ, εάν οι θεράποντες γιατροί του Αραφάτ είχαν την παραμικρή υποψία για κάτι τέτοιο, "θα είχαν καλέσει την αστυνομία".

    "Κάτι κρύβουν"

    Αλλά και ο προσωπικός γιατρός του Παλαιστίνιου ηγέτη, Ασράφ αλ-Κούρντι, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα "El Pais", ότι δεν πιστεύει, πως ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ προέρχεται από δηλητηρίαση. "Είχα αναφερθεί στο ενδεχόμενο της δηλητηρίασης γιατί όλες οι άλλες παθήσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματα, που παρουσίαζε ο Αραφάτ (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ισχυροί πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και εμετοί) αποκλείσθηκαν η μια μετά την άλλη" είπε χαρακτηριστικά ο επί εικοσαετίας προσωπικός γιατρός του Αραφάτ και πρώην υπουργός Υγείας της Ιορδανίας, διευκρινίζοντας, πως "εάν ήταν δηλητήριο, θα πρέπει να ήταν πολύ ισχυρό για να σκοτώσει τόσο γρήγορα".

    Δήλωσε, πάντως, πως δεν είναι ικανοποιημένος από τις σπάνιες επίσημες ιατρικές ανακοινώσεις, τονίζοντας, πως δεν καταλαβαίνει γιατί ούτε η Σούχα Αραφάτ, αλλά ούτε η ιατρική ομάδα αποκαλύπτουν την αιτία του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ. "Δεν έχω άλλη επιλογή από το να σκεφτώ ότι κρύβουν κάτι", είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας και αυτοψίας.

    [03] Αθλητισμός

    Ευρωλίγκα: Ήττες για τους δύο

    18/11/2004 12:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο ήττες ήταν ο σημερινός απολογισμός της Ευρωλίγκα για τις ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός γνώρισε οδυνηρή εντός έδρας ήττα από την πολωνική Προκόμ Τρεφλ με 75-77, ενώ η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ανωτερότητα της Σιένα, υποκύπτοντας στην Ιταλία με 77-58.

    Τάσεις αυτοχειρίας

    Ο Ολυμπιακός έδειξε για μία ακόμη φορά που έχει "τάσεις αυτοκτονίας" μέσα στο Σεφ. Μπροστά σε 7.000 φιλάθλους του για τρία δεκάλεπτα κυριαρχούσε στη σάλα και έδειχνε πως θα φτάσει στη νίκη. Όμως στο τέταρτο έπαθε "μπλακ άουτ" έκανε πολλά λάθη και τελικά έχασε ένα παιχνίδι δικό του στο τελευταίο λεπτό με 75-77. Ο Ποστέλ έγινε μοιραίος παίκτης, όταν αστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα.

    Τα δεκάλεπτα: 21-17, 41-33, 57-49, 75-77

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ποστέλ 8, Πέρι 14 (1), Ζορόσκι 11, Σκλάβος 7 (1), Αγαδάκος 8, Βούκσεβιτς 16 (2), Γιούρκοβιτς 9 (1), Όβτσινα 2

    ΠΡΟΚΟΜ ΤΡΕΦΛ: Ντίλεβιτς 13 (1), Τσίριτς 16 (2), Μίλερ 2, Τζέιμσον 12, Βόιτσικ 12 (1), Γιάγκνοντνικ 14 (1), Πατσέθας 8 (1), Νέμεθ, Μασκολίουνας

    Ιταλική συντριβή

    Την τρίτη ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια γνώρισε σήμερα ο "δικέφαλος" που δεν μπόρεσε να κοντράρει την ανώτερξ Σιένα. Καλύτεροι οι Ιταλοί στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης δεν άφησαν περιθώρια στην Ελληνική ομάδα που την υπέταξε άνετα. Ο Μιχάλης Κακιούζης, έπαιξε ως αντίπαλος της παλιάς του ομάδας και μαζί με την παρέα του έκαναν πάρτυ στην άμυνα της Ένωσης. Ο Λόλις ήταν ο μόνος που προσπάθησε για τους "κίτρινους".

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 18-16, 41-29, 59-44, 77-58

    Οι συνθέσεις:

    ΣΙΕΝΑ: Βάντερπουλ 7, Ζουκάουσκας 9, Μάγιερς 12 (2), Στεφάνοφ 23 (2), Ρεντζιάς 7 (1), Μ. Κακιούζης 8, Εζε 2, Κιάτσιγκ 2, Θόρτον 3, Γκαλάντα 4, Λάμα.

    ΑΕΚ: Μπέιλι 13 (1), Χατζής, Μπουρούσης 9, Γ. Κακιούζης, Ζήσης 10, Παπανικολάου, Λόλις 11, Άντιτς 2, Γλυνιαδάκης 3, Τσιάρας , Κους 8 (2), Νικολαϊδης 2.

    [04] Οικονομία

    Στο 3,3% ο πληθωρισμός

    18/11/2004 7:29:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,3% τον μήνα Οκτώβριο (έναντι 2,9% τον Σεπτέμβριο) διαπίστωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Η αύξηση σημειώθηκε και στα ποσοστά στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στους "25" το ύψος του μέσου πληθωρισμού αυξήθηκε από 2,1% τον Σεπτέμβριο σε 2,3% τον Οκτώβριο και στην ευρωζώνη από 2,1% σε 2,4%. Σημειώνεται ότι τον μικρότερο πληθωρισμό στην ΕΕ παρουσιάζουν η Φινλανδία (0,6%), η Μεγάλη Βρετανία (1,2%), η Σουηδία (1,4%) και η Ολλανδία (1,5%). Τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ΕΕ εμφανίζουν η Λετονία (7,2%), η Ουγγαρία (6,4%), η Σλοβακία (6,3%) και η Πολωνία (4,6%).

    [05] Ιράκ

    Εντοπίστηκε η σορός της Χασάν

    18/11/2004 8:23:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο επίλογος της τραγικής κατάληξης που είχε η άτυχη Μάργκαρετ Χάσαν φαίνεται πως γράφεται οριστικά με την ανακάλυψη στη Φαλούτζα της σορού της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Τα δυσάρεστα νέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ απευθυνόμενος προς το κοινοβούλιο της χώρας του, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι η Χάσαν, η οποία ζούσε μόνιμα στο Ιράκ τα τελευταία 30 χρόνια δουλεύοντας για λογαριασμό του αυστραλιανού παραρτήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care, είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι απαγωγείς της και πού την κρατούσαν.

    [06] Κόσμος

    Εκτελέστηκε στο Τέξας 30χρονος θανατοποινίτης

    18/11/2004 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άντονι Φουέντες, ένας 30χρονος που κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη φόνου κατά τη διάρκεια μιας ληστείας το 1994, έγινε χθες ο 21ος θανατοποινίτης, που εκτελείται φέτος στο Τέξας. Ο Φουέντες, δεν έπαψε μέχρι την τελευταία στιγμή να διακηρύσσει την αθωότητα του: κάποια μέρα "θα γίνει γνωστή η αλήθεια" είπε λίγο πριν δεχτεί τη θανατηφόρο ένεση "είναι λάθος να λένε ψέματα οι εισαγγελείς και να κάνουν τους μάρτυρες να λένε αυτό που θέλουν". Το Φεβρουάριο του 1994 ο ηλικίας τότε 20 ετών Φουέντες είχε συμμετάσχει μαζί με άλλους δύο νεαρούς, στη ληστεία ενός μπακάλικου η οποία κατάληξε με το θάνατο του ιδιοκτήτη Ρόμπερτ Τέιτ, ο οποίος στην προσπάθεια του να εμποδίσει τους δέχθηκε δύο σφαίρες στο στήθος. Ο Φουέντες ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία, όμως υποστήριζε ότι δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Τέιτ. Οι δύο συνεργοί του Φουέντες, Στίβ Βέλα και Κέλβιν Τέμπλετον, έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 και 15 ετών αντίστοιχα.

    [07] Πολιτισμός

    "Like a Rolling Stone" για πάντα

    18/11/2004 8:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν "Like a Rolling Stone" ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο ροκ τραγούδι όλων των εποχών από το μουσικό περιοδικό Rolling Stone. "Κανένα άλλο τραγούδι δεν προκάλεσε και δεν άλλαξε τόσο πολύ τους εμπορικούς νόμους και τις καλλιτεχνικές συμβάσεις της εποχής του", σημειώνει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Ντέιβιντ Φρικ, στο άρθρο που συνοδεύει τον κατάλογο των 500 σημαντικότερων ροκ τραγουδιών όλων των εποχών. Το "Like a Rolling Stone", που περιλήφθηκε στο άλμπουμ-ορόσημο του 1965 "Highway 61 Revisited", είχε διάρκεια έξι λεπτών σπάζοντας έτσι τους κανόνες που επέβαλαν τρίλεπτα τραγούδια, ενώ ταυτόχρονα "επέβαλε" τον Ντίλαν στη ροκ σκηνή.

    Άφησε πίσω του το "Satisfaction"

    Ο κατάλογος του περιοδικού, που θα δημοσιευτεί σε μια ειδική έκδοση την Παρασκευή, συντάχθηκε από ένα πάνελ τραγουδιστών, παραγωγών, κριτικών και συνθετών, μεταξύ των οποίων ο Αρτ Γκαρφάνκελ, ο ιδρυτής της Motown Records Μπέρι Γκόρντι, ο Όζι Όζμπουρν και άλλοι.

    Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει το τραγούδι "Satisfaction" των Ρόλινγκ Στόουνς (επίσης του 1965) και ακολουθούν η μπαλάντα "Imagine" του Τζον Λένον, το "Whats Going On" του Μάρβιν Γκέι και το "Respect" της Αρίθα Φράνκλιν. Μέσα στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν ακόμη το "Good Vibrations" του συγκροτήματος Μπιτς Μπόις, το "Johnny B. Good" του Τσακ Μπέρι, το "Hey Jude" των Μπιτλς, το "Smells Like Teen Spirit" των Νιρβάνα και το "Whatd I Say" του Ρέι Τσαρλς. Ο "βασιλιάς του ροκ", Έλβις Πρίσλεϊ, βρίσκεται μόλις στη 19η θέση με το τραγούδι "Hound Dog" του 1956.

    Συνολικά πάντως η μερίδα του λέοντος ανήκει στους Μπιτλς, που έχουν 22 τραγούδια τους μέσα στα 500 σημαντικότερα. Οι Ρόλινγκ Στόουνς ακολουθούν με 13 και ο Μπομπ Ντίλαν με 12. Τα περισσότερα τραγούδια του καταλόγου προέρχονται από τη δεκαετία του 1960, ενώ ελάχιστα είναι αυτά των τελευταίων ετών που κατάφεραν να διακριθούν, όπως το "Hey Ya!" των Outcast (180ο) και το "Lose Yourself" του Έμινεμ (166ο).

    Σε ένα παρόμοιο κατάλογο του 1989 το περιοδικό είχε χαρακτηρίσει το "Satisfaction" των Ρόλινγκ Στόουνς ως το καλύτερο τραγούδι της τελευταίας 25ετίας και ακολουθούσε το "Like a Rolling Stone" του Ντίλαν. Πέρσι το περιοδικό ανακήρυξε το δίσκο των Μπιτλς "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" ως το καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών.

    [08] Ζωής ...σΤάσεις

    Μικροί και απλοί κανόνες Art de la table στο πιάτο

    18/11/2004 8:17:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μήπως είστε από αυτούς που τρέμουν στην ιδέα του comme il faut και θεωρούν, ότι οι κανόνες σε ένα δείπνο μας στερούν την ελευθερία; Αν προσέξετε λίγο περισσότερο την art de la table θα διαπιστώσετε, πώς δεν αποτελεί ένα ανούσιο περιτύλιγμα για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους, αλλά περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο τοποθέτησης των σερβίτσιων και των σκευών, ώστε να αισθανόμαστε άνετα στο τραπέζι. Παρακάτω θα βρείτε μικρούς και απλούς κανόνες για να τοποθετήσετε σύμφωνα με το "πρωτόκολλο" τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια στο τραπέζι σας. Εφαρμόστε τους, εντυπωσιάστε και καλή σας όρεξη!

    Κρατείστε αποστάσεις

    Οι κανόνες της art de la table θέλουν τους οικοδεσπότες να κάθονται στις κορυφές του τραπεζιού, ενώ οι καλεσμένοι, άνδρες- γυναίκες, κάθονται εναλλάξ.

    Για να αισθάνονται άνετα στο τραπέζι οι καλεσμένοι, φροντίστε ώστε η απόσταση από το κέντρο ενός πιάτου μέχρι το κέντρο του διπλανού του να είναι τουλάχιστον 75 εκατοστά.

    Επίσης, τα πιάτα πρέπει να απέχουν από την άκρη του τραπεζιού από 1,3 μέχρι 2,5 εκατοστά.

    Το ποτήρι του κρασιού τοποθετείται σε απόσταση περίπου 1,3 εκατοστών από το μαχαίρι, που προορίζεται για το κύριο πιάτο.

    Κι αν αγχωθήκατε με τα εκατοστά, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε χάρακα κάθε φορά που θα στρώνεται το τραπέζι. Η art de la table είναι θέμα πρακτικής και εμπειρίας!

    Ποτήρια εν τάξει

    Θερμοκρασίες Κρασιών Λευκό και ξηρό ροζέ: 10ο C Ημίξηρο λευκό και ροζέ: 12ο C Κόκκινο: 18ο C Κόκκινο ελαφρύ: 12o C

    Δείπνο χωρίς κρασί δεν νοείται και γι αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες για το πώς τοποθετούνται τα ποτήρια στο τραπέζι.

    Κατ αρχήν, τα ποτήρια για το κρασί και το νερό τοποθετούνται πριν αρχίσει το γεύμα, ενώ ο αριθμός των ποτηριών μπροστά από κάθε καλεσμένο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία.

    Το ποτήρι για το νερό τοποθετείται πρώτο σε σχέση με τα υπόλοιπα και κοντά στο σερβίτσιο του φαγητού. Επίσης, χρησιμοποιείστε διαφορετικά ποτήρια για το κόκκινο και το λευκό κρασί.

    Το "μεγαλείο" ενός καλού κρασιού αναδεικνύεται από το ποτήρι. Άλλωστε, γι αυτό το λόγο τα ποτήρια του κρασιού είναι κολονάτα: κρατώντας το ποτήρι από το "πόδι", δεν μεταδίδουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας στο κρασί, το οποίο πρέπει να σερβίρεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

    Επειδή το λευκό κρασί σερβίρεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το κόκκινο, αξίζει να θυμάστε, πως τα ποτήρια για το σερβίρισμά του είναι πιο μικρά, για να χωρούν λιγότερη ποσότητα, που καταναλώνεται πριν το κρασί ζεσταθεί. Αντίθετα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια, που του επιτρέπουν να "αναπνέει" και να απελευθερώνει το άρωμά του.

    Βασικός κανόνας: μη γεμίζετε τα ποτήρια με κρασί! Πρέπει να καλύπτονται το πολύ τα τρία τέταρτα του ποτηριού.

    Πιάτα και μαχαιροπίρουνα στη σειρά

    Σε κάθε θέση του τραπεζιού τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα πιάτα που θα προηγηθούν του κύριου. Πάνω σε αυτό βάζουμε το πιάτο για τα ορεκτικά και το μπολ της σούπας.

    Σύμφωνα με την "παράδοση", τα πιάτα πρέπει να είναι από το ίδιο σερβίτσιο. Ωστόσο, αν θέλετε καινοτομήστε: παρουσιάστε τη δική σας mix and match πρόταση ή ακόμα βάλτε ατομικά σουπλά πάνω στο τραπεζομάντιλο!

    Και τώρα πάμε στα κατά πολλούς "δύσκολα": τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται με βάση τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το τελευταίο που θα χρησιμοποιηθεί τοποθετείται δίπλα στο πιάτο.

    Τα μαχαίρια μπαίνουν πάντα δεξιά από τα πιάτα, με την κόψη τους προς τη μεριά του πιάτου. Τα μαχαιροπίρουνα για το επιδόρπιο τοποθετούνται στην κορυφή του πιάτου, οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο μας.

    Μην ξεχνάτε, ότι τα πιρούνια "κοιτάζουν" προς τα δεξιά και τα κουτάλια προς τα αριστερά, ενώ, μετά από κάθε πιάτο πρέπει να μαζεύετε τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιήθηκαν!

    Φτιάξτε ατμόσφαιρα

    Ένα δείπνο δεν εξαρτάται μόνο από το φαγητό. Για να κάνετε το περιβάλλον "μαγικό" βάλτε στο τραπέζι λουλούδια και κεριά. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να μυρίζουν έντονα, ώστε η μυρωδιά τους να μην μπλέκεται με αυτή του φαγητού.

    Για ένα άψογο αισθητικά αποτέλεσμα, μοιράστε τα λουλούδια σε μικρά ανθοδοχεία κατά μήκος του τραπεζιού, αντί να βάλετε μια μεγάλη σύνθεση στο κέντρο.

    Σχετικά με τα κεριά, η φλόγα τους πρέπει να βρίσκεται χαμηλά και σε καμιά περίπτωση στο ύψος των ματιών των καλεσμένων μας. Βασικός κανόνας: ανάψτε τα κεριά αφού βραδιάσει! Διαφορετικά, το αποτέλεσμα είναι μάλλον απωθητικό.

    Μπορεί οι κανόνες να σας φάνηκαν περίπλοκοι, ωστόσο, αν τους εφαρμόστε θα σας γίνουν συνήθεια και κάθε δείπνο σας θα αποκτήσει την λάμψη που του αξίζει!

    [09] Κόσμος

    Θα πιέσει για επανάληψη του διαλόγου Στο "στόχαστρο" Μπους τα πυρηνικά της Κορέας

    18/11/2004 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ νέου θέλει να θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδιάζει να απευθύνει έκκληση στους συμμάχους του στην Σύνοδο Κορυφής Ασίας- Ειρηνικού, που θα διεξαχθεί στη Χιλή το Σαββατοκύριακο, για να ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος για τα πυρηνικά της. Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να πάρει μέρος σε μια συνάντηση που προγραμματιζόταν τον Σεπτέμβριο και πιστεύεται, ότι τηρούσε στάση αναμονής, ενόψει ενδεχόμενης ήττας του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    Πιέσεις στους συμμάχους

    Όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής Κυβέρνησης, ο κ. Μπους θα καλέσει τα μέλη της Συνόδου να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες σε θέματα ασφάλειας, που κυριάρχησαν σε ανάλογες Συνόδους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις στις συναντήσεις του με τους ηγέτες της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και πιθανώς της Ρωσίας.

    "Είναι μία ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις, για να τεθεί επί τάπητος το θέμα της εγκατάλειψης του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας", δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε, ότι είναι δύσκολη η άμεση επανάληψη των συνομιλιών, προσθέτοντας, πως αναμένει να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις των ΗΠΑ, μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

    [10] Κόσμος

    Κατηγορίες πριν την επίσκεψη στο Λονδίνο "Βολές" Σιράκ σε ΗΠΑ- Βρετανία

    18/11/2004 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Εναντίον των ΗΠΑ και της Βρετανίας καταφέρθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, λίγες ώρες πριν επισκεφθεί το Λονδίνο. Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο κ. Σιράκ υποστήριξε, πως οι δύο αυτές χώρες αύξησαν τη διεθνή τρομοκρατία, εξαπολύοντας τον πόλεμο στο Ιράκ. "Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ότι μπορεί κανείς να πει, πως ο κόσμος είναι ασφαλέστερος. Χωρίς αμφιβολία, έχει αυξηθεί η τρομοκρατία", είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να επισκιάσουν τη διήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία, με την ευκαιρία της 100ης επετείου από το τέλος της αποικιοκρατικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, παραδέχθηκε, ότι υπάρχει "ανοιχτή διαφωνία" μεταξύ των δύο πλευρών.

    Επίσκεψη στο Λονδίνο

    Ο κ. Σιράκ θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τόνι Μπλερ και κατόπιν οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το βράδυ, είναι προσκεκλημένος της βασίλισσας Ελισάβετ στο Κάστρο του Γουίνδσορ, όπου θα παρουσιαστεί το μιούζικαλ "Οι άθλιοι", που βασίζεται στο έργο του Βίκτορος Ουγκώ. Πάντως, η αίθουσα όπου θα δοθεί η παράσταση μετονομάστηκε από "Αίθουσα Βατερλό" σε "Αίθουσα Μουσικής", για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, εξαιτίας της ήττας του Ναπολέοντα στο Βατερλό το 1815.

    [11] Μ. Ανατολή

    Τρεις θάνατοι "κατά λάθος"

    18/11/2004 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC-ΑΠΕ

    Τη ζωή τους έχασαν σήμερα τα ξημερώματα "λόγω εσφαλμένης εκτίμησης " τρεις Αιγύπτιοι αστυνομικοί. Οι τρεις άτυχοι άνδρες, που βρίσκονταν σε αιγυπτιακό έδαφος, βρέθηκαν στο στόχαστρο Ισραηλινών χειριστών άρματος μάχης, οι οποίοι τους θεώρησαν ύποπτους και τους πυροβόλησαν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Ιερουσαλήμ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες θεώρησαν τις κινήσεις τους ύποπτες και νόμισαν ότι επρόκειτο για "τρομοκράτες που επιχειρούσαν να διεισδύσουν στη λωρίδα της Γάζας". Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ζέεβ Μπόιμ εξέφρασε τη λύπη του για το επεισόδιο και ανακοίνωσε πως διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν έχει βγει επισήμως να καταδικάσει το γεγονός.

    "Λυπόμαστε" λέει η ισραηλινή κυβέρνηση

    "Πρέπει να θυμηθούμε ότι στον μεθοριακό τομέα όπου έγινε το επεισόδιο υπάρχει ένταση. Πραγματοποιούμε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων που προσπαθούν να περάσουν παρανόμως όπλα" τόνισε ο Μπόιμ σε δημόσια δήλωση του, τονίζοντας ότι το δυσάρεστο γεγονός αποτελεί απόδειξη για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για τον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων.

    Το αιματηρό επεισόδιο στην μεθόριο ενδέχεται να επισκιάσει την προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου επίσκεψη στο Ισραήλ του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. Να σημειώσουμε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε ειρήνη από το 1979.

    [12] Παράξενα

    Όλα για την τουαλέτα

    18/11/2004 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πόσες φορές βρεθήκατε εκτός σπιτιού και νιώσατε το κάλεσμα της φύσης, αλλά η τουαλέτα στην οποία πήγατε σας απέτρεψε από το να ανακουφιστείτε; Τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και το ψάξιμο για θάμνους υπόσχεται να βάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλετών, η τέταρτη Σύνοδος του οποίου ξεκίνησε χθες στο Πεκίνο. Ο Οργανισμός διακηρύσσει, ότι η τουαλέτα είναι ένα παραμελημένο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ένα ταμπού, το οποίο αποτρέπει τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα. Και μπορεί μέχρι τώρα να σας φαίνεται αστείο, ωστόσο, με την υγιεινή δεν πρέπει να "παίζουμε". "Το κίνημα για καθαρές και βάσει των υγειονομικών κανόνων τουαλέτες είναι παγκόσμιας κλίμακας Ο κόσμος αξίζει καλύτερες τουαλέτες", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού, Τζακ Σιμ. Στη Σύνοδο, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, παίρνουν μέρος εκατοντάδες αντιπρόσωποι από χώρες όλου του κόσμου.

    Εμείς, να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου και ελπίζουμε, όταν τελειώσουν, να τραβήξουν και το καζανάκι!

    Σχετικά Links:

    Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλετών

    [13] Ιράκ

    Εκρήξεις σε Βαγδάτη και Κιρκούκ Βία στο "σουνιτικό τρίγωνο"

    18/11/2004 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2004 11:07:01 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο- Reuters

    Νέοι θύλακες αντίστασης "ξεφυτρώνουν" στο Ιράκ, ενώ συνεχίζεται για 10η ημέρα η αμερικανική επιχείρηση κατάληψης της Φαλούτζα. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ, ενώ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, το αμερικανικό πυροβολικό βομβάρδισε σήμερα το πρωί θέσεις των ανταρτών στις νότιες συνοικίες της Φαλούτζα. Στο Κιρκούκ, τουλάχιστον δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το κυβερνείο και μια αμερικανική στρατιωτική βάση. Λίγο αργότερα, δύο Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, μπροστά σε αστυνομικό τμήμα δυτικά της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, στις βόρειες συνοικίες της Φαλούτζα, Ιρακινοί εθελοντές και Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν την επιχείρηση μεταφοράς και ενταφιασμού των νεκρών αμάχων και ανταρτών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν, πως οι νεκροί από την αμερικανική επιχείρηση κατάληψης ξεπερνούν τους 1600.

    [14] Αθλητισμός

    Θέριεψε ο ρατσισμός στο χορτάρι του Μπερναμπέου

    18/11/2004 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε ένα - κατ ευφημισμόν και μόνο- "φιλικό" παιχνίδι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ομάδων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 της Γερμανίας, η Ισπανία επιβλήθηκε εύκολα της Αγγλίας με 1-0 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με γκολ του ντελ όρνε στο 9'. Παρόλα αυτά τη συνάντηση των δύο ομάδων αμαύρωσαν, λίγες ώρες μετά το αντίστοιχο φιλικό των Ελπίδων, κάποιες ρατσιστικές συμπεριφορές μερίδας των Ισπανών θεατών, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων των φιλοξενουμένων εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας 16 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις των φιλάθλων των δύο χωρών, ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις. Σε άλλα φιλικά παιχνίδια η Σουηδία πέτυχε το σκορ της ημέρας επικρατώντας με 4-1 της Σκωτίας.

    Δεν έχει θέση ο ρατσισμός στο ποδοσφαιρο

    Τι κι αν οι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας, σε μια προσπάθεια πριν από τον αγώνα του Σαντιάγκο Μπερναμπέου να αποφορτίσουν το άσχημο κλίμα προπονήθηκαν φορώντας φανέλες με το λογότυπο "αφήστε εκτός αθλητισμού τον ρατσισμό"; Τι κι αν τα λιοντάρια αγωνίστηκαν τελικά κόντρα της Ισπανίας με φανέλες που έφεραν αντιρατσιστικό σλόγκαν; Οι πρόσφατες δηλώσεις του 65χρονου τεχνικού των "ταυρομάχων", Λουίς Αραγόνες "στις αποικίες τους οι Άγγλοι κυνηγούσαν τους μαύρους σαν λύκους" είχαν τις ανάλογες συνέπειες.

    Κάθε φορά που ο Ασλεϊ Κόουλ ή ο Σον Ραϊτ Φίλιπς γίνονταν κάτοχοι της μπάλας ακούγονταν από μερίδα των Ισπανών οπαδών κραυγές και ρατσιστικά συνθήματα, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από όλους τους αθλητικούς φορείς της Αγγλίας.

    Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τα όσα συνέβησαν έδειξε ο διεθνής άσος των λιονταριών Ντεϊβ Μπέκαμ, που ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης ζει και εργάζεται στην Ισπανία: " Όσο παίζω και ζω στη Μαδρίτη δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Έμεινα έκπληκτος, αλλά είναι κάτι που η ομοσπονδία και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο προσπαθούν να εξαλείψουν με σκληρή δουλειά".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Σουηδού τεχνικού της Αγγλίας Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο οποίος καταδίκασε το νέο αυτό ρατσιστικό κρούσμα: "Είναι πολύ άσχημο να ακούς τον κόσμο να αποδοκιμάζει παίκτες λόγω του χρώματος στο δέρμα του. Πιστεύω ότι συμπεριφερόμαστε πολύ καλύτερα στην Αγγλία, από ότι σε άλλες χώρες".

    Έτσι μετά το έγγραφο που απέστειλε στην UEFA η αγγλική ομοσπονδία στο οποίο εξέφρασε τα παράπονά της για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο παιχνίδι της Τρίτης μεταξύ των ομάδων των Ελπίδων, όταν και οι Κάρλτον Κόουλ, Ντάρεν Μπεντ και Γκλεν Τζόνσον δέχθηκαν επίσης ρατσιστικά σχόλια, ο υπουργός αθλητισμού της Αγγλίας, Ρίτσαρντ Κάμπορν δήλωσε τα εξής: "Ήμουν απολύτως συγκλονισμένος από την αντίδραση του κοινού. Θα επικοινωνήσω με τον Ισπανό υπουργό αθλητισμού για του εκφράσω την οργή μου για τη συμπεριφορά τους. Περιμένω να ζητήσει από την ισπανική ομοσπονδία να καταδικάσει τα γεγονότα στα οποία γίναμε μάρτυρες. Επίσης περιμένω από τις FIFA και UEFA να διερευνήσουν το θέμα. Δεν υπάρχει θέση για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο ή στις μοντέρνες κοινωνίες και πιστεύω ακράδαντα, ότι χρειάζονται να παρθούν αυστηρότατα μέτρα". Στο αγωνιστικό μέρος τώρα παρά τις συνεχείς αλλαγές των δύο προπονητών που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πρόσωπα και τακτικές η Ισπανία επέβαλλε από την αρχή το ρυθμό της και έφτασε στη νίκη με ένα τέρμα που σημείωσε στο 8 ο Ντελ Χόρνε. Οι Ισπανοί θα μπορούσαν να είχαν φτάσει και σε ένα δεύτερο γκολ, αλλά ο Ρόμπινσον απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Ραούλ.

    Πολλά γκολ σε φιλικές συναντήσεις

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα και οι σκόρερ σε διεθνείς φιλικούς αγώνες που διεξήχθησαν χθες:

    Στο Μπακού: Αζερμπαϊτζάν-Βουλγαρία 0-0 Θεατές: 10.000

    Στη Μπρατισλάβα: Σλοβακία-Σλοβενία 0-0 Θεατές: 5.500

    Στο Γιοχάνεσμπουργκ: Νότια Αφρική-Νιγηρία 2-1 Σκόρερ: 23΄ Μπάρτλετ, 60΄ Βιλακάζι - 62΄ Μακίνουα Θεατές: 40.000

    Στη Λειψία: Γερμανία-Καμερούν 3-0 Σκόρερ: 71΄ Κούρανι, 78΄, 88΄ Κλόζε

    Στο Μιλάνο: Ιταλία-Φινλανδία 1-0 Σκόρερ: 33΄ Μίκολι

    Στο Παρίσι: Γαλλία-Πολωνία 0-0

    Στο Εδιμβούργο: Σκωτία-Σουηδία 1-4 Σκόρερ: 78΄(πεν) ΜακΦάντεν - 27΄, 49΄ Αλμπακ, 72΄ Ελμάντερ, 73΄ Μπέργκλουντ

    Στην Τουλόν: Σενεγάλη-Αλγερία 2-1 Σκόρερ: 33 Νιανγκ, 41 Γκεγιέ-81 Νταούντ

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε φορτισμένο κλίμα το Ισπανία-Αγγλία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 November 2004 - 9:53:47 UTC