Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιευκρίνιστα τα αίτια του ναυαγίου Στον εισαγγελέα για το ναυάγιο του
  • [02] "Η χρήση του ονόματος Μακεδονία δεν είναι αθώα" Πρωτοβουλία
  • [03] Άνεμοι με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα Φονική κακοκαιρία σε Πολωνία
  • [04] Αντιρατσιστής δηλώνει ο Μπενίτεθ
  • [05] Σύμφωνα με δημοσκόπηση στη Βιέννη Δημοφιλέστερη πολιτικός η Μαρία
  • [06] Και τώρα ο ΠΑΟΚ
  • [07] 2 νεκροί - 14 τραυματίες Επίθεση σε τέμενος στην Βαγδάτη
  • [08] Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ στη Γάζα
  • [09] Φουλ επίθεση ο Ολυμπιακός
  • [10] Σαφές μήνυμα και στα Σκόπια Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα
  • [11] Τον Απρίλιο στην Αυστραλία ο Ρογκ
  • [12] Δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης "Προτεραιότητα στην περιφέρεια"
  • [13] Δέσμευση Καραμανλή για στήριξη της περιφέρειας Στροφή στην "εκτός
  • [14] Βάρεσε "κανονιά" κι ο Έμπουε
  • [15] Με άλλη ψυχολογία στη "μάχη της Κρήτης"

    [01] Κοινωνία

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια του ναυαγίου Στον εισαγγελέα για το ναυάγιο του "Αβάντις 3"

    19/11/2004 7:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2004 11:34:42 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν ο πλοίαρχος Σωτήρης Μπίμπος, η υποπλοίαρχος Μαγδαληνή Μάτζου και ο ναύτης Γιώργος Σπανός που ήταν βάρδια στη γέφυρα του πλοίου "Αβάντις 3", το οποίο ναυάγησε σήμερα τα ξημερώματα ανοιχτά της Αίγινας, κοντά στη νήσο Αγκίστρι, παρασύροντας στο θάνατο τον 35χρονο μάγειρα του πληρώματος Βασίλη Κορωνιό. Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιποι ναύτες από τα συνολικά 12 μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν καταθέτουν στο Λιμεναρχείο Αίγινας, ενώ τρεις από τους ναυαγούς παραμένουν στο Κέντρο Υγείας του νησιού για προληπτικούς λόγους. Οι συνθήκες της βύθισης του πλοίου δεν έχουν διακριβωθεί, ωστόσο η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτό να προσάραξε από λανθασμένους ανθρώπινους χειρισμούς, πάνω στην χαρτογραφημένη βραχονησίδα "Δονούσα". Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται και η μηχανική βλάβη στο σύστημα πλοήγησης του.

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια

    Το "Αβάντις 3", που κατασκευάστηκε το 1977, πραγματοποιούσε ταξίδια συνήθως σε ελληνικά ύδατα, αλλά και στη Μεσόγειο, μεταφέροντας οικοδομικά υλικά. Χθες ξεκίνησε αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο ταξίδι του από την Κέρκυρα, με ενδιάμεσο λιμάνι το Μεσολόγγι, όπου φόρτωσε γυψοσανίδες, με τελικό προορισμό την Κύπρο.

    Στις 03.55 τα ξημερώματα, κι ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες, ο καπετάνιος του "Αβάντις 3", μέσω κινητού τηλεφώνου, γνωστοποίησε τη βύθιση του στον θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέροντας, μάλιστα, ότι ο ίδιος, μαζί με τα 11 από τα 12 άτομα, που ήταν στο πλοίο, βρίσκονταν σε σωστική λέμβο.

    Επιτόπου έσπευσαν, ναυαγοσωστικό και περιπολικά σκάφη του λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ένα ελικόπτερο "σούπερ πούμα".

    Ο άτυχος 35χρονος Έλληνας ναυτικός, εντοπίσθηκε περίπου τρεις ώρες, από ντόπιο ψαρά και σύμφωνα με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας της Αίγινας, ο θάνατος του προήλθε από πνιγμό.

    Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι: γιατί δεν εξέπεμψαν SOS από το VAF του πλοίου και γιατί το σήμα κινδύνου δεν στάλθηκε από το αυτόματο σύστημα "MBRP", που ενεργοποιείται με την επαφή του με το νερό.

    Όπως εκτιμούν λιμενικοί, το μικρό μοτορσιπ βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η πρόσκρουσή του στα βράχια του δημιούργησε τεράστιο ρήγμα στα ύφαλα. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου Γιώργος Αγραφιώτης χαρακτήρισε το πλοίο αξιόπλοο και είπε ότι θα σταθεί στο πλευρό του της οικογένειας του αδικοχαμένου ναυτικού.

    [02] Πολιτική

    "Η χρήση του ονόματος Μακεδονία δεν είναι αθώα" Πρωτοβουλία Χριστόδουλου για το Σκοπιανό

    19/11/2004 7:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2004 7:53:40 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστολή στους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ε.Ε αλλά και στους αρχηγούς των Χριστιανικών Εκκλησιών, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Ο κ. Χριστόδουλος εκφράζει την αγωνία του για τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνοντας ότι "η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" είναι κάτι περισσότερο από μία απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση". "Η πολιτιστική όψη του Μακεδονικού ζητήματος είναι η μόνιμη αιτία αναμόχλευσης παθών " προσθέτει, σημειώνοντας ότι πίσω από αυτή φωλιάζει η καχυποψία για εδαφικές αξιώσεις, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Την επιστολή Χριστόδουλου, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. " Ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς" τόνισε ο Νίκος Αθανασάκης.

    Η εξέλιξη δεν εξυπηρετεί τα Βαλκάνια

    Στην επιστολή του, εξηγεί ακόμα ότι οι προβληματισμοί των Ελλήνων δεν στηρίζονται σε συναισθηματικές υπερβολής ή άκριτες φοβίες αλλά σε πραγματικά ερείσματα.

    "Οι ενστάσεις οφείλονται στην παραδοσιακή ανασφάλεια μας εξαιτίας της κατάληψης από γείτονες, που σφετερίζονται το όνομα "Μακεδονία", μέρους της Ελληνικής Μακεδονίας και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, καθώς και στις συνεχείς επεμβάσεις των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων στο χώρο" τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνει ακόμα ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το εθνώνυμο Μακεδονία, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα βαλκανικό κράτος, αλλά ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης , δικαιώνοντας όλους όσοι χτίζουν την ιστορία τους σε κλοπιμαία.

    [03] Κόσμος

    Άνεμοι με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα Φονική κακοκαιρία σε Πολωνία και Τσεχία

    19/11/2004 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στη Πολωνία, από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Άνεμοι με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα σάρωσαν την Πολωνία, την Πέμπτη, προκαλώντας το θάνατο οκτώ ανθρώπων, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια και καλώδια ηλεκτρικού. Ένας άνδρας σκοτώθηκε από κλαδί χιονισμένου δένδρου που έπεσε πάνω του, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός. Το περιστατικό σημειώθηκε, σήμερα, στη νότια Πολωνία και το κλαδί έσπασε από το δυνατό αέρα. Στη Τσεχία, σφοδρές χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν τη χώρα, καταστρέφοντας στέγες και προκαλώντας υλικές ζημιές. Ένας 27χρονος καταπλακώθηκε από ένα τοίχο σπιτιού το οποίο προφανώς επισκεύαζε. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο Μπρνό.

    Νέο κύμα κακοκαιρία αναμένεται το Σάββατο, στη Τσεχία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ το ψύχος θα συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα.

    Σε ορισμένες ορεινές περιοχές στα νοτιοανατολικά οι άνεμοι έφθασαν και τα 158 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στα βόρεια τα 110 χιλιόμετρα.

    [04] Champions League

    Αντιρατσιστής δηλώνει ο Μπενίτεθ

    19/11/2004 8:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο σάλος που ξεσηκώθηκε από τις ρατσιστικές αντιδράσεις των Ισπανών φιλάθλων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου επεισοδιακού φιλικού Ισπανίας-Αγγλίας δεν άφησαν ανεπηρέαστο έναν Ίβηρα τεχνικό, που ζει όμως και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, τον Ραφαέλ Μπενίτεθ. Ο προπονητής της Λίβερπουλ έσπευσε με σημερινή συνέντευξη Τύπου να καταδικάσει τα ρατσιστικά κρούσματα που έλαβαν χώρα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", τα οποία όπως τόνισε δε συνηθίζονται στα γήπεδα της ιβηρικής χερσονήσου. Παράλληλα συμβούλεψε τους εκπροσώπους του Τύπου να μην δίνουν δημοσιότητα σε τέτοιες πράξεις, ενώ δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα πρέπει να βρουν τον τρόπο, ώστε στο μέλλον να εξαλειφθούν ανάλογα φαινόμενα.

    Ασυνήθιστες συμπεριφορές στη χώρα του

    Τις ρατσιστικές εκδηλώσεις που "σημάδεψαν" το φιλικό της Εθνικής Ισπανίας με την αντίστοιχη της Αγγλίας στο "Μπερναμπέου", καταδίκασε ο τιμονιέρης της Λίβερπουλ, Ραφαέλ Μπενίτεθ: "Καταδικάζουμε τον ρατσισμό σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να συνεχίσουμε να δίνουμε δημοσιότητα σε μικρές ομάδες όπως αυτή" δήλωσε ο Ισπανός προπονητής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, και συμπλήρωσε: "Αυτού του είδους τα συμβάντα δεν είναι συνηθισμένα στην Ισπανία. Ισως έχω ακούσει για τέτοια περιστατικά μια φορά σε τρία χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα. Εξαρτάται από την κυβέρνηση και την FIFA να κάνουν κάτι γι' αυτό".

    [05] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση στη Βιέννη Δημοφιλέστερη πολιτικός η Μαρία Βασιλάκου

    19/11/2004 8:13:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την υψηλότερη δημοτικότητα από όλους τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Βιέννη, καταγράφει η 35χρονη Ελληνίδα δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Βιένης Μαρία Βασιλάκου και αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων στην αυστριακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κ. Βασιλάκου, η οποία θα είναι η κορυφαία υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων στις δημοτικές και τοπικές εκλογές στην πόλη και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, τον Μάρτιο 2006 καταλαμβάνει το 13%, την 7η θέση δημοτικότητας πολιτικών στη Βιέννη και την πρώτη από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Στις πρώτες έξι θέσεις στον κατάλογο δημοτικότητας, βρίσκονται δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας και στην κορυφή του καταλόγου, με ποσοστό 48%, ο Σοσιαλδημοκράτης Δήμαρχος της Βιέννης και τοπικός κυβερνήτης του ομώνυμου ομόσπονδου κρατιδίου Μίχαελ Χόιπλ.

    Υψηλή πολιτική θέση

    Η κα Βασιλάκου, η οποία είχε εκλεγεί τον περασμένο Ιούνιο νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της ομάδας τους στην τοπική Βουλή, συμμετέχει από τον Απρίλιο του 2001 ως μέλος άνευ χαρτοφυλακίου στη δεκατριαμελή τοπική κυβέρνηση-κυβερνών δημοτικό συμβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου και συγχρόνως Δήμου της Βιέννης.

    Εκλέγεται με το Κόμμα των Πρασίνων στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996. Το Κόμμα των Πρασίνων είναι το μικρότερο από τα τέσσερα κόμματα της αυστριακής ομοσπονδιακής Βουλής και βρίσκεται μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμμα στην αντιπολίτευση, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το Νοέμβριο του 2002 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 9,5% και κατά τις φετινές Ευρωεκλογές, στις 13 Ιουνίου, το ποσοστό του ανήλθε στο 12,8%.

    Η Ελληνίδα πολιτικός γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1969 στην Αθήνα και βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία, συμμετέχοντας από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, για να εκλεγεί το Νοέμβριο 1996 για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή της Βιένης με το Κόμμα των Πρασίνων. Με την ορκωμοσία της στις 27 Απριλίου 2001 στην τοπική κυβέρνηση της Βιέννης, ήταν η πρώτη φορά που πολιτικός ελληνικής καταγωγής αναλάμβανε τέτοια υψηλή πολιτική θέση στη μεταπολεμική Αυστρία.

    [06] Αθλητισμός

    Και τώρα ο ΠΑΟΚ

    19/11/2004 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από το αεροδρόμιο απευθείας στο γήπεδο βρέθηκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, καθώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε εντολή για άμεση εκκίνηση της προετοιμασίας ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Οι "πράσινοι" εμφανώς απογοητευμένοι από το αρνητικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, επέστρεψαν σήμερα σε βαρύ κλίμα, κάτι που ενίσχυσαν και οι δηλώσεις του Ομπράντοβιτς για αποχωρήσεις εάν κριθεί απαραίτητο. Οι παίκτες ωστόσο αποδέχτηκαν το μέγεθος της ευθύνης που φέρουν για την ήττα και σε δηλώσεις τους αναγνώρισαν πως έχουν κάνει λάθη τα οποία θα αναλύσουν και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν. Πάντως ακόμη και η ήττα ήταν μια άκρως "επιμορφωτική εμπειρία" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος ο Τρέισι Μάρεϊ του οποίου αυτό ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι, ενώ συμπλήρωσε πως ήταν ένα καλό μάθημα από το οποίο πρέπει να διδαχτούν και να συνεχίσουν όλοι μαζί. Όσο για τον προσεχή αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, μετά και την εκπληκτική εμφάνιση του Γιώργου Καλαϊτζή, ο οποίος μάλιστα ανάρρωνε από ίωση, ο Ομπράντοβιτς δεν αντιμετωπίζει κανένα άλλο πρόβλημα.

    [07] Ιράκ

    2 νεκροί - 14 τραυματίες Επίθεση σε τέμενος στην Βαγδάτη

    19/11/2004 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ιρακινοί Εθνοφρουροί υποστηριζόμενοι από αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν σε μουσουλμανικό σουνιτικό τέμενος στην Βαγδάτη, μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Τουλάχιστον δυο Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές. Οι δυνάμεις που έκαναν την επιδρομή άνοιξαν πυρ όταν εκατοντάδες πιστοί, οργισμένοι από την επίθεση, άρχισαν να φωνάζουν "Αλλάχ Ακμπάρ" και προσπάθησαν να τους απωθήσουν πετώντας τους τα παπούτσια τους.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα περικύκλωσαν το τέμενος Αμπού Χανίφα στην σουνιτική περιοχή της Αντχαμίγια και οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν αρχικά στον χώρο του τεμένους.

    Και οι δυο δυνάμεις αποχώρησαν μετά από μισή ώρα, αφού συνέλαβαν δεκάδες πιστούς. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στο τέμενος.

    [08] Μ. Ανατολή

    Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ στη Γάζα

    19/11/2004 8:49:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε την Παρασκευή, από τα πυρά ισραηλινού άρματος μάχης στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Ο 33χρονος Τζιχάντ Αμπού Λάιλα σκοτώθηκε από έκρηξη οβίδας ισραηλινού άρματος μάχης, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Με το θάνατό του ανέρχεται σε 4.578 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, εκ των οποίων 3.543 Παλαιστίνιοι και 961 Ισραηλινοί.

    [09] Αθλητισμός

    Φουλ επίθεση ο Ολυμπιακός

    19/11/2004 8:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με δεδομένη την κακή εικόνα που παρουσιάζει ο ΟΦΗ στα εκτός έδρας παιχνίδια και με την προσπάθεια που έχει κάνει ο Μπάγεβιτς κατά την διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, ώστε να μην χαλαρώσουν οι παίκτες, οι 30.000 φίλοι του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στο Καραϊσκάκη περιμένουν μια θεαματική νίκη στο αυριανό παιχνίδι με τους Κρητικούς. Την εντύπωση αυτή μάλιστα όπως φάινεται ενισχύει και ο ίδιος ο Σερβοέλληνας τεχνικός που αναμένεται να παρατάξει εξαρχής και τους τρεις Βραζιλιάνους της ομάδας με στόχο ένα πλήρως επιθετικό σχήμα και το ανάλογο αποτέλεσμα. Άλλες αλλαγές δεν αναμένονται από τον Μπάγεβιτς, ενώ η προετοιμασία για τον συγκεκριμένο αγώνα ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση, από όπου απουσίασε ο Δημήτρης Μαυρογενίδης με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για την Λα Κορούνια, κάτι που πάντως μοιάζει πολύ δύσκολο.

    [10] Πολιτική

    Σαφές μήνυμα και στα Σκόπια Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα

    19/11/2004 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση προχωρά η Αθήνα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας για ενδεχόμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γ. Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Αλβανίας και του επεσήμανε τις αρνητικές πτυχές μίας τέτοιας κίνησης. Ανάλογο διάβημα έγινε και από τον πρέσβη μας στα Τίρανα προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τη θέση του διαφοροποίησε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, σπεύδοντας να υποστηρίξει ότι η χώρα του θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση βρεθεί για το ζήτημα μετά από διάλογο των δυο πλευρών στα Ηνωμένα Έθνη. Νωρίτερα στο υπ. Εξωτερικών εκλήθη και ο επιτετραμένος των Σκοπίων στην Αθήνα για να του επισημανθεί ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με το όνομα "Μακεδονία".

    Θετικά βλέπει η κυβέρνηση την επιστολή Μπους

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει προθέσεις.

    Αναφερόμενος στις εξηγήσεις που έδωσε ο χθες ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία επεσήμανε ότι η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση καθώς και η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου".

    Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον Τζορτζ Μπους για την αμερικανική πρόθεση κατά τη συνάντηση τους τον περασμένο Μάϊο.

    Για το ίδιο θέμα πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπους- Καραμανλή στην Ουάσινγκτον.

    Πρωτοβουλία Χριστόδουλου

    Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό πήρε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    Ο κ. Χριστόδουλος έστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους αρχηγούς των χριστιανικών εκκλησιών, στην οποία επισημαίνει ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα βαλκανικό κράτος αλλά δικαιώνει όσους χτίζουν την ιστορία τους με κλοπιμαία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτοβουλία Χριστόδουλου για το Σκοπιανό

    Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ

    Εξηγήσεις Μπους για το Σκοπιανό

    [11] Αθλητισμός

    Τον Απρίλιο στην Αυστραλία ο Ρογκ

    19/11/2004 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συνάντηση με τους αντιπροσώπους των πόλεων που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 θα έχει τον Απρίλιο στο Μπρισμπέιν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Ωκεανίας. Η ανακοίνωση της απόφασης ανάθεσης, θα ληφθεί από την Σύνοδο της ΔΟΕ, στις 6 Ιουλίου 2005, στην Σινγκαπούρη.

    Έντονος συναγωνισμός Λονδίνου-Μόσχας

    Μέχρι τότε όμως οι εκπρόσωποι των πέντε υποψηφίων χωρών (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Παρίσι και Μαδρίτη), προσπαθούν να κερδίσουν με κάθε τρόπο τις εντυπώσεις και φυσικά την προνομιούχο ψήφο. Για λογαριασμό της Αγγλίας μία μορφή στην ιστορία των δρομων μεσαίων αποστάσεων, ο Σεμπάστιαν Κόε, σήμερα ως επικεφαλής της επιτροπής υποψηφιότητας της αγγλικής πρωτεύουσας, επεσήμανε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου "θα είναι οι καλύτεροι Αγώνες που έχει δει ποτέ ο κόσμος".

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ αισιοδοξεί, ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα επιλέξει τη ρωσική πρωτεύουσα στην καθοριστική Σύνοδο της ΔΟΕ, στην Σινγκαπούρη, δήλωσε τα εξής: "Η πόλη μας διαθέτει παγκόσμιας κλάσης αθλητική υποδομή και μοναδική εμπειρία στην "φιλοξενία" διεθνών διοργανώσεων" επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιθυμεί η Ρωσία να γίνει το "σπίτι" των ολοκληρωμένων Ολυμπιακών Αγώνων.

    [12] Πολιτική

    Δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης "Προτεραιότητα στην περιφέρεια"

    19/11/2004 9:10:00 μμ

    Την ανάγκη να υιοθετηθεί μία εθνική στρατηγική με προτεραιότητα στην περιφέρεια για τον τουρισμό με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την προσεχή 10ετία, εξέφρασε από τη Λάρισα ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. "Ιστορικής σημασίας" χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος, την απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να ιδρύσει Υπουργείο Τουρισμού. Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης που συμμετείχε σε ειδική σύσκεψη στη Νομαρχία Λάρισας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, ανέφερε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση των γραφείων του ΕΟΤ στην περιφέρεια με ίδρυση γραφείων στις έδρες των νομών και σε κάθε τουριστικό προορισμό. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας για την πολιτική χρήση στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας.

    [13] Πολιτική

    Δέσμευση Καραμανλή για στήριξη της περιφέρειας Στροφή στην "εκτός Αθηνών" Ελλάδα

    19/11/2004 10:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη της περιφέρειας, όλα όσα έχουν γίνει αλλά και όλα όσα πρόκειται να γίνουν για να ενισχυθεί η μέχρι πρόσφατα ξεχασμένη Ελλάδα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τα Γιάννενα. Ο Κ. Καραμανλής συνόψισε το όραμα του για την περιφέρεια στο τρίπτυχο, ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές και καλύτερη ζωή για τους κατοίκους υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών. "Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με συμμέτοχο και σύμμαχο την κοινωνία" τόνισε και εξήγγειλε σειρά σημαντικών δράσεων για την ενίσχυση της Ηπείρου.

    Σημαντικές εξαγγελίες

    Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα δράσεις της κυβέρνησης για την Ήπειρο, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων πέρασε από το 8% στο 13,8%, (με ορίζοντα το 17% στα τέλη του έτους) και αναθεωρήθηκαν τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ ΚΠΣ με πρόνοιες ενίσχυσης της περιφέρειας ενώ τονωτική ένεση για την ανάπτυξη της Ηπείρου θα αποτελέσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος .

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα υποδομής που γίνονται στην περιοχή, στις επιχορηγήσεις έργων στην Υγεία, την Εκπαίδευση τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον και εξήγγειλε:

    Την ίδρυση στα Γιάννενα Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων της Περιφέρειας Την αναβάθμιση του Τελωνείου Μαυροματίου - Τσιαφ Μπότε στα σύνορα με την Αλβανία, με σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και των μεταφορών. Την προώθηση προγραμμάτων σχολικής στέγης και υποδομών Την προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ, με προτεραιότητα την Ήπειρο, προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Την ολοκλήρωση μέσα στον επόμενο χρόνο της Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα ως τα Γιάννενα Την κατασκευή σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή της Ηγουμενίτσας

    Εξαιρετικά σημαντική είναι και η δήλωση του για την εταιρεία "Δωδώνη" Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία όχι μόνο θα παραμείνει στον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά θα ενισχυθεί κιόλας, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

    Αναφορά σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας.

    Όπως υπογράμμισε, "η γραφειοκρατία και η διαφθορά κατάντησαν μάστιγα για την κοινωνία, τα κρυφά χρέη οδήγησαν σε σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα, η απόκρυψη του οποίου επιφύλασσε νέα αναγκαστική παρέμβαση της Eurostat και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε βάρος της οικονομίας".

    Επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση "είπε την αλήθεια και ανέλαβε υπεύθυνη και ρεαλιστική προσπάθεια για την αναγκαία προσαρμογή", σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση ευθύνης.

    Δηλώσεις Αθανασάκη

    Την ομιλία του Κώστα Καραμανλή σχολίασε ο Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πως και πότε θα υλοποιήσει τον μακρύ κατάλογο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, αλλά και να εξηγήσει στους αγρότες γιατί υπάρχει δραματική υποβάθμιση των αγροτικών εισοδημάτων και απαράδεκτα χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

    Απάντηση Ρουσόπουλου Στον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Πριν από οτιδήποτε άλλο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απολογηθεί γιατί κατάφερε να κάνει την Ήπειρο μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης" αναφέρει σε γραπτή δήλωση του.

    [14] Champions League

    Βάρεσε "κανονιά" κι ο Έμπουε

    19/11/2004 10:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο καινούριος χρόνος θα βρει τον 21χρονο άσο της Μπέβερεν, Εμάνουελ Έμπουε να φορά τη φανέλα της Αρσεναλ και να κάνει παρέα με το συμπατριώτη και συμπαίκτη του Κόλο Τουρέ. Ο τεχνικός των "κανονιών" Αρσέν Βενγκέρ ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία της ομάδας με τον νεαρό άσο, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με τη λονδρέζικη ομάδα για τα επόμενα 4,5 χρόνια, επιβεβαιώνοντας πρόσφατα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου. Σχετικά με την απόκτηση του Έμπουε ο κ. Βενγκέρ δήλωσε ότι "είναι πληθωρικός παίκτης. Κανονικά παίζει στο κέντρο της άμυνας, αλλά μπορεί να παίξει και δεξιά και στο κέντρο".

    [15] Αθλητισμός

    Με άλλη ψυχολογία στη "μάχη της Κρήτης"

    19/11/2004 10:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πιο σίγουροι από ποτέ αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μετά τη σωτήρια υπαγωγή της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ στο άρθρο 44, που έδιωξε από πάνω τους ένα ασήκωτο βάρος. Έτσι χωρίς άγχος και με ηθικός ακμαιότατον η αποστολή της Ένωσης πετάει αύριο για Κρήτη, εν όψει του κυριακάτικου αγώνα με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο. Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου τεχνικού της ομάδας Φερνάντο Σάντος θα βρίσκεται και ο αποθεραπευμένος Λεωνίδα Καμπάνταης, σε αντίθεση με τον τραυματία Ιβάν Ρούσεφ, που θα αντικατασταθεί στο χώρο της μεσαίας γραμμής με τον Πετκόφ. Στην Κρήτη πάντως η Ένωση δεν θα είναι μόνη της, αφού στο πλευρό της ομάδας του Ντέμη Νικολαϊδη θα βρεθούν 3.000 φίλοι της.

    Ανάσαναν...

    "Φτερά" έχει δώσει στα πόδια των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ το αίσιο τέλος στην υπόθεση της υπαγωγής στο άρθρο 44 και όπως είναι φυσικό η ανακούφιση που αισθάνονται πλέον είναι εμφανής σέ κάθε τους κουβέντα.

    "Πλέον θα υπάρχει μια υγιής ομάδα. Η διοίκηση μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μας λείψει τίποτα και πλέον είναι θέμα ψυχολογίας το ότι νιώθουμε πιο σίγουροι. Το θέμα αφορούσε περισσότερο τη διοίκηση που απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο βραχνά" επισημαίνει ο 24χρονος "φύλακας άγγελος" της "ενωσίστικης" εστίας Διονύσης Χιώτης.

    Από την πλευρά του ο επιθετικός Νίκος Λυμπερόπουλος αισθάνεται την απόλυτη δικαίωση που στις δύσκολες ώρες που πέρασε η ομάδα δεν το έβαλε στα πόδια και πλέον μπορεί να βλέπει το μέλλον της καριέρας του με "άλλο μάτι": "Το μέλλον είναι υπέρ της ΑΕΚ. Θέλω να πιστεύω ότι η απόφαση βάζει τέλος στα προβλήματα που μάστιζαν την ομάδα τόσο καιρό. Σίγουρα είναι πολύ καλή για όλους γιατί από δω και πέρα μόνο θετικά μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον. Νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας να μείνουμε στην ομάδα".

    Σε πελάγη ευτυχίας όμως πλέον και οι φίλοι της ομάδας, που μετά τις τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις δείχνουν ακόμη πιο παθιασμένοι να ενισχύσουν την προσπάθεια της ΑΕΚ τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Ετσι εκτός από την επικείμενη απόβαση 3000 "κιτρινόμαυρων" οπαδών στην Κρήτη, ξεκίνησε παράλληλα και η προετοιμασία τους για τον αγώνα του Ολυμπιακού σταδίου με την Λιλ, για την 2η αγωνιστική των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Τα εισιτήρια κυκλοφόρησαν την Πρασκευή το πρωί στα εκδοτήρια του σταθμού "Ειρήνη", στο ΟΑΚΑ (μαζί με αυτά του επόμενου εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος με την Χαλκηδόνα) και οι τιμές τους είναι: 10, 15, 20, 30, 50 και 100 ευρώ για την αναμέτρηση της Ευρώπης και 10, 15, 20, 30 και 100 ευρώ για το ματς με την ομάδα του Γιώργου Παράσχου.

    Πετραλιά εφ' όλης της ύλης

    Η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44, για την παρουσία του Ντέμη Νικολαϊδη στην διοίκηση και για το θέμα των γηπέδων ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

    "Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΑΕΚ μπήκε στο άρθρο 44. Οι ιστορικές ομάδες δεν μπορούν να σταματούν την ιστορία τους και χρειάζονται σε κάποια καμπή τους στήριξη για να μην φτάσουν σε σημείο να υποβιβαστούν. Όλοι χαρήκαμε γι` αυτή την εξέλιξη. Η ΑΕΚ αναστήθηκε.

    Όλα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και στις ομάδες τα τελευταία χρόνια, στέλνουν κι ένα άλλο μήνυμα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες πρέπει να έχουν χρηστή μεταχείριση, πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν για όλους" είπε η κ. Πετραλιά, η οποία στη συνέχεια αποκάλυψε:

    "Στη συνάντηση που είχα με τον Ντέμη Νικολαϊδη, παρόλο που έγινε σε μία δύσκολη στιγμή και ήταν ζήτημα ωρών η απόφαση, μου φάνηκε πολύ αγχωμένος. Μου έκανε εντύπωση η πίστη που έχει σε αυτήν την ομάδα. Μου έδωσε ένα αίσθημα σιγουριάς ότι η ΑΕΚ θα πάει καλά στην συνέχεια.

    Όταν ήμουν υφυπουργός αθλητισμού, είχε γίνει ο νόμος για το ποδόσφαιρο. Αν είχε εφαρμοστεί τότε εκείνος ο νόμος, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για δυσκολίες των ομάδων. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται όχι ανάλογα με το ποιον συμφέρουν και κατά το δοκούν. Αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος το 1990, μόνο μία ομάδα θα μπορούσε να παίξει στο πρωτάθλημα. Βεβαίως, η Πολιτεία έχει ευθύνες, γιατί πρέπει να είναι αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων".

    Καμία χάρη δεν έγινε στην ΑΕΚ

    Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στο στόχο της Πολιτείας: "Στόχος μας είναι το υγιές ποδόσφαιρο, είναι συναίνεση όλων μας και κάποια στιγμή πρέπει να πούμε ως εδώ. Ο νόμος δεν παραβιάστηκε με την υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44. Δεν έγινε χάρη. Ούτε μπορεί να υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Όμως η κυβέρνηση παρακολούθησε τα τεκταινόμενα με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο παρελθόν, με νόμο που είχε περάσει από την Βουλή, ίσχυε εκκαθάριση για τρεις μήνες. Κάποιες ομάδες μπήκαν στο νόμο και ευεργετήθηκαν, άλλες όχι".

    Όσον αφορά στους λόγους που απερρίφθη δύο φορές το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 44: 'Το αίτημα της ΑΕΚ για υπαγωγή στο άρθρο 44 απερρίφθη δύο φορές και υπήρχαν τυπικά κωλύματα. Οι δικαστές δεν λειτουργούν συναισθηματικά. Αν δεν είχαμε την συμφωνία με ΝETMED και ΕNIC δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί και ο Νικολαϊδης έχοντας το 60% των μετοχών".

    Η κα. Πετραλιά αναφέρθηκε και στο γηπεδικό: "Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει το γήπεδό της, πιθανότατα έγιναν και βιαστικοί χειρισμοί. Πολύ γρήγορα προχώρησαν στην κατεδάφιση, από την άλλη τα θέματα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πάρα πολύ σοβαρά και δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις.

    Το σχέδιο που υπήρχε και υπάρχει ακόμη, δεν είναι για ένα απλό γήπεδο, αλλά είναι για μία ολόκληρη εγκατάσταση. Συζήτησα με τον Ντέμη Νικολαϊδη για το γήπεδο στην συνάντηση που είχαμε, αλλά τότε η αγωνία και των δύο μας ήταν άλλη. Η ΑΕΚ, έχοντας ξεφύγει από τον βραχνά που είχε, έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Δεν λύθηκαν όλα με την υπαγωγή στο 44. Μένουν πολλά χρέη και πολλές εκκρεμότητες".

    Τέλος, όσον αφορά την απόκτηση γηπέδου από τον Παναθηναϊκό, υπογράμμισε: 'Το γήπεδο του Παναθηναϊκού έχει άλλες παραμέτρους. Πρέπει να λυθεί. Ο Παναθηναϊκός είναι ιστορία ολόκληρη και ομάδα ταυτισμένη με την ιστορία της Αθήνας. Γνωρίζω χωρίς λεπτομέρειες ότι γίνονται συζητήσεις. Πρόθεση και διάθεση υπάρχει, βούληση υπάρχει και θεωρώ πως θα δοθεί λύση και πρέπει να δοθεί".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 November 2004 - 21:51:19 UTC