Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πανελλαδική απεργία την Πέμπτη Τα οικονομικά των ΤΕΙ επί τάπητος
  • [02] Από 12 μαχητικά Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
  • [03] ΑΕΚ: Επιχείρηση διόρθωση των λαθών
  • [04] Έρευνα σε παιδιά αποκαλύπτει Η διατροφή αλλάζει τη συμπεριφορά
  • [05] Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση
  • [06] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Κωνσταντόπουλου Χρηστή η διαχείριση των
  • [07] Μεγάλο αφιέρωμα στον ζωγράφο Η Εθνική Πινακοθήκη "εκθέτει" τον Φασιανό
  • [08] Δέσμευση Καραμανλή στο 32ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ Νέος κώδικας-μισθολόγιο στο
  • [09] Νεκροί οι τρεις επιβαίνοντες Συνετρίβη το αεροσκάφος του πατέρα Μπους

    [01] Κοινωνία

    Νέα πανελλαδική απεργία την Πέμπτη Τα οικονομικά των ΤΕΙ επί τάπητος

    22/11/2004 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ανεπαρκή χαρακτήρισαν την αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, που περιλαμβάνεται στον τακτικό προϋπολογισμό του 2005, οι πρόεδροι των ιδρυμάτων, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Η υπουργός ενημέρωσε τους προέδρους σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, οι διδάσκοντες των ΤΕΙ, προαναγγέλλουν νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η κα. Γιαννάκου είναι καλεσμένη αύριο, Τρίτη, στις 12:00, της Έφης Ρούσα, στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 "Δείγμα Γραφής", όπου θα απαντήσει και στις ερωτήσεις, που θα υποβάλλουν οι ακροατές.

    Στείλτε τις ερωτήσεις σας για την κα. Γιαννάκου.

    Εποικοδομητική συζήτηση

    Στο τέλος της σύσκεψης, η υπουργός επισήμανε, ότι ήταν εποικοδομητική η συνάντηση, καθώς, όπως είπε, τέθηκαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά των ιδρυμάτων.

    Η υπουργός τόνισε, πως κατανοεί τις οικονομικές δυσκολίες. Μάλιστα, πρόσθεσε, πως "οι αυξήσεις, που δόθηκαν φέτος είναι υψηλής τάξεως, πάνω από 20% συνολικά, αλλά αυτό δεν επαρκεί διότι υπάρχει σοβαρό βάρος του παρελθόντος. Δόθηκε και φέτος έκτακτη επιχορήγηση και είμαστε σε συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε την επόμενη χρονιά τα πράγματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα".

    Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κα. Αθανασάκη υπογράμμισε επίσης, πως η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, επεσήμανε, πως "διεκδικούμε για τους φοιτητές μας και για τους επιστήμονές μας το δικαίωμα για αναβαθμισμένη ανώτατη εκπαίδευση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Θεωρούμε, είπε, ότι χρειάζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τα ιδρύματα και κυρίως, χρειάζεται νέο μόνιμο προσωπικό, που θα αναβαθμίσει τα ιδρύματα αλλά και θα φέρει σε πιο λογικά μέτρα τους προϋπολογισμούς". Επίσης, η κα. Αθανασάκη τόνισε, ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι ικανοποιητική, ωστόσο σημείωσε, ότι αναμένεται η υλοποίηση αλλά και ταχύτεροι ρυθμοί.

    Πάντως, η Ομοσπονδία συλλόγων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ζητά επειγόντως συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να θέσουν τα ζητήματά τους, καθώς όπως τονίζουν, η ελλιπής χρηματοδότηση και στον προϋπολογισμό του 2005 και γενικά τα προβλήματα των ΤΕΙ "καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη παρέμβασης θεσμικών φορέων της Πολιτείας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Γιαννάκου με τους προέδρους των ΤΕΙ

    [02] Κοινωνία

    Από 12 μαχητικά Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    22/11/2004 7:19:00 μμ

    Νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σημειώθηκαν σήμερα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και σε εννέα περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Όπως έγινε γνωστό τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

    [03] Αθλητισμός

    ΑΕΚ: Επιχείρηση διόρθωση των λαθών

    22/11/2004 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η επικίνδυνη έξοδος στην Κρήτη στέφθηκε με επιτυχία για την ΑΕΚ και πλέον προπονητής και παίκτες έχουν στο μυαλό τους μόνο το παιχνίδι με τη Λιλ για τι Κύπελλο UEFA. Ο Πορτογάλος τεχνικός πάντως προσπαθεί να αφυπνίσει τους παίκτες του, καθώς ναι μεν το τρίποντο αποκτήθηκε, όμως η απόδοση των "Ενωσιτών" κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, κάτι που τον προβλημάτισε έντονα. Ο Σάντος, δήλωσε γενικά απογοητευμένος από την εικόνα της ομάδας του, ειδικά στο α' μέρος του αγώνα με τον Εργοτέλη και σήμερα τους ανέλυσε όλα τα λάθη που παρατήρησε και που πρέπει να διορθωθούν εν όψει του αγώνα της Πέμπτης με τους Γάλλους. Το παιχνίδι αυτό αποτελεί ορόσημο για το "δικέφαλο" που έχει ως στόχο την πρώτη του νίκη στο νεοσύστατο Κύπελλο UEFA και παράλληλα θα αναπτερώσει τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση.

    Πρόβλημα με Κόντη

    Προβληματισμένος παρουσιάστηκε ο τεχνικός της Ένωσης, για τα όσα είδε στην Κρήτη. Ο Σάντος, ανέλυσε στους ποδοσφαιριστές τα λάθη που διαπίστωσε πως έγιναν στην Κρήτη και που πρέπει να διορθωθούν άμεσα, αφού η Πέμπτη και η αναμέτρηση με την Λιλ δεν είναι μακριά. Ο Πορτογάλος επέστησε την προσοχή καθώς αυτή η εικόνα δεν φτάνει με τίποτα στην ομάδα για να φτάσει στη νίκη.

    Σε χαλαρούς ρυθμούς πραγματοποιήθηκε η σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ, με τον Χρήστο Κόντη να αποτελεί τον πονοκέφαλο για το Σάντος. Ο αμυντικός των "κίτρινων", τραυματίστηκε στον χθεσινό αγώνα και ο υπέρηχος στον οποίο υπεβλήθη έδειξε εκτεταμμένο αιμάτωμα στον προσαγωγό. Ξεκίνησε θεραπεία, όμως η συμμετοχή του στο ματς με τη Λιλ είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Κανονικό πρόγραμμα προπόνησης κάνει πλέον και ο Γεωργέας, που όμως λόγω ανετοιμότητας δεν θα αγωνιστεί κόντρα στους Γάλλους. Θεραπεία έκανε και ο τραυματίας Ιβάν Ρούσεφ.

    Κοιτάει προς Κρήτη

    Η μεταγραφική περίοδος πλησιάζει και η ΑΕΚ, μετά και από την σωτήρια απόφαση και την υπαγωγή στο 44, πλέον κοιτάει και για την ενίσχυση της, Έκτος από την Λατινική Αμερική όπου "κοιτάει" για κάποιο λαβράκι, η Ένωση ψάχνει και λύσεις ελληνικές. Μέσα σε κάποια ονόματα που "παίζουν" ακούστηκε και αυτό του μέσου του ΟΦΗ, Μανώλη Ρουμπάκη. Το θέμα φαίνεται μάλιστα πως θα προχωρήσει, καθώς ο Σάντος έχειδώσει το ΟΚ για την απόκτηση του, μετά και από τα πολύ καλά λόγια που είπε για τον 25χρονο, ο πρώην συμπαίκτης του στους Κρητικούς και νυν παίκτης της ΑΕΚ Αλεσάντρο Σοάρες.

    [04] Υγεία

    Έρευνα σε παιδιά αποκαλύπτει Η διατροφή αλλάζει τη συμπεριφορά

    22/11/2004 8:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΒΒC

    Κανένας δεν αμφισβητεί, ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών κάθε ηλικίας. Γνωρίζατε, όμως, ότι το διαιτολόγιο μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τη συμπεριφορά τους; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η έλλειψη ψευδάργυρου, σίδηρου, βιταμίνης Β και πρωτεϊνών στα τρία πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού, ενδέχεται, μελλοντικά, να προκαλέσει συμπτώματα επιθετικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. "Το "φτωχό" διαιτολόγιο οδηγεί σε χαμηλό δείκτη IQ, το οποίο, με τη σειρά του, επιφέρει αντικοινωνική συμπεριφορά στο μέλλον", υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές.

    Μελέτη σε 1000 παιδιά

    Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν, πάνω από 14 χρόνια, την ανάπτυξη 1000 παιδιών, στον Άγιο Μαυρίκιο, ένα νησί στον Ινδικό ωκεανό, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως ο κοινωνικός περίγυρος, το ιατρικό ιστορικό και το μορφωτικό επίπεδο, επισημαίνεται στην επιστημονική θεώρηση American Journal of Psychiatry.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα των επιστημόνων, που δείχνουν, ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί, το οποίο δεν τρέφεται σωστά, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα άσχημης συμπεριφοράς που εκδηλώνονται.

    Πιο αναλυτικά, από την ηλικία των οκτώ ετών, αρχίζουν να γίνονται ευέξαπτα, σε σύγκριση με παιδιά, που τρέφονταν ισορροπημένα. Στα 11 τείνουν να χρησιμοποιούν άσχημο λεξιλόγιο, να καταφεύγουν σε ζαβολιές και να μπλέκονται σε καυγάδες, ενώ στα 17, μοιραία, καταλήγουν να κλέβουν, να εκφοβίζουν άτομα, μέχρι και να παίρνουν ναρκωτικά.

    "Ο έγκαιρος εντοπισμός των παραγόντων, που ευθύνονται για την πρόκληση τέτοιας συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία αλλά και στην εφηβεία, είναι ένα καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων αποσόβησης κρουσμάτων βιαιότητας στην ενηλικίωση", υποστηρίζει ο ερευνητής Τζιανλόνγκ Λιου, από το Ινστιτούτο Έρευνας Κοινωνικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια.

    Καθοριστικός είναι, ασφαλώς, ο ρόλος των γονέων, οι οποίοι καλούνται να πάρουν δραστικά μέτρα για την εξασφάλιση ενός καλύτερου διαιτολογίου στα παιδιά τους.

    Τα αποτελέσματα των Αμερικανών επιστημόνων, ωστόσο, έχουν διχάσει την ιατρική κοινότητα. Η Δρ. Αν Χέγκελ από το Ίδρυμα Νούφιλντ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, δε διστάζει να εκφράσει τις αμφιβολίες για την εν λόγω μελέτη.

    "Δεν απορρίπτω εντελώς τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι η διατροφή παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία κοινωνικοποίησης του παιδιού", επισημαίνει η κ. Χέγκελ .

    [05] Οικονομία

    Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση

    22/11/2004 9:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2004 11:35:40 μμ)

    "Η κυβέρνηση στο όνομα της αλήθειας διέπραξε ένα έγκλημα κατά της Οικονομίας", είπε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη διενέργεια της δημοσιονομικής απογραφής που ξαναήρθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Δημητρακόπουλου. Σχολιάζοντας την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, για το θέμα, ο κ. Αθανασάκης είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ρουσόπουλος "έκανε ένα ολόκληρο μπρίφινγκ για να απαντήσει στον κ. Δημητρακόπουλο και κατέληξε πάλι ότι του φταίει το ΠΑΣΟΚ".

    "Η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί"

    Απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίες κατατέθηκαν στη χθεσινή συνδιάσκεψη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πάντοτε στο μυαλό της ένα συγκεντρωτικό κράτος, το οποίο θα ελέγχει εσαεί, και υπενθύμισε την αρνητική στάση της Ν.Δ. στο νόμο για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τον Καποδίστρια. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ν.Δ. δεν είχε ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και "έδινε μάχες οπισθοφυλακών".

    "Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση παρακολουθούσε το μετεωρολογικό δελτίο, αλλά τώρα οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης", είπε ο κ. Αθανασάκης επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση του επιδόματος, θέμα το οποίο, όπως είπε, είναι ζήτημα επιβίωσης για ορισμένα κοινωνικά στρώματα.

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της προεδρικής εκλογής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι πολίτες τοποθετούνται κατά μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε ένα χρόνο και πρόσθεσε ότι εάν επ αφορμή της προεδρικής εκλογής, προκύψει θέμα εκλογικής αναμέτρησης, το κόμμα θα δώσει τον αγώνα του για τη νίκη.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε όσα καταλόγισε στην Κυβέρνηση ο κ. Αθανασάκης είπε τα εξής: "οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ, που παριστάνει τώρα την αθώα περιστερά, είναι αυτό, που είπε ψέματα για την οικονομία στους Έλληνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό, που χρέωσε τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα μέχρι το λαιμό, είναι αυτό που οργάνωσε και εκτέλεσε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου".

    Από την πλευρά του ο κ. Αθανασάκης απάντησε στον κ. Ρουσόπουλο "αντί γι αυτά, καλύτερα είναι να προετοιμάζει το επόμενο κεφάλαιο της απολογίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντατικοί έλεγχοι στα καύσιμα

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Αγγελοπούλου-Κωνσταντόπουλου Χρηστή η διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων

    22/11/2004 9:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Οργανώσαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και με πολύ καλή και χρηστή διαχείριση, τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενημερώθηκε από την κ. Αγγελοπούλου για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του Αθήνα 2004 και στις δηλώσεις του ζήτησε από την κυβέρνηση να σχεδιάσει τη μεταολυμπιακή χρήση των έργων. Με τη συνάντηση αυτή, η κα. Αγγελοπούλου ολοκλήρωσε τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Έτοιμοι για δημόσιο απολογισμό"

    Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, η κα Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον κ. Κωνσταντόπουλο για τον απόηχο, που είχαν οι Αγώνες στο εξωτερικό μετά την άψογη διοργάνωσή τους, για τις εντυπώσεις, που αποκόμισε από το ταξίδι της στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας στις επόμενες διοργανώτριες πόλεις, καθώς και για τον οικονομικό απολογισμό που ετοιμάζει για την Οργανωτική Επιτροπή.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε για την συνεργασία τους τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΝ, "παρά τις όποιες επιφυλάξεις, που είναι φυσικό και θεμιτό να υπάρχουν μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς στήριξαν την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και δε δίστασαν να δώσουν τα εύσημα με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Πάντως, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, κράτησε αποστάσεις για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση και απέφυγε να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένη από τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη μεταολυμπιακή χρήση των έργων. "Εμένα θα με ρωτήσετε για τη δουλειά της Οργανωτικής Επιτροπής", τόνισε, η κα. Αγγελοπούλου και προσέθεσε, πως "θα κοιτάξουμε να είμαστε το συντομότερο έτοιμοι για το δημόσιο απολογισμό ούτως ώστε να βγούμε δημόσια και να αποδείξουμε ότι όχι μόνο πετύχαμε κάτι μοναδικό αλλά το πετύχαμε με την καλύτερη δυνατή χρηστή διαχείριση".

    [07] Πολιτισμός

    Μεγάλο αφιέρωμα στον ζωγράφο Η Εθνική Πινακοθήκη "εκθέτει" τον Φασιανό

    22/11/2004 9:25:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια μοναδική ευκαιρία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στην Εθνική Πινακοθήκη από την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου οι φιλότεχνοι και οι λάτρεις του Αλέκου Φασιανού. Στο μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο "Μυθολογία του καθημερινού", θα εκτεθούν 360 έργα του ζωγράφου, από όλες τις περιόδους του. Τα πρώτα του σχέδια, σε ηλικία 15 ετών, τα πρωτόλεια έργα από την εποχή της φοίτησής του στη Σχολή Καλών Τεχνών, που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ζωγράφου, "βλέπουν" για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Δίπλα σε αυτά, το κοινό θα απολαύσει τους δημοφιλείς του πίνακες με τα έντονα και κόκκινα χρώματα, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργο του. Όπως ομολογεί ο γνωστός ζωγράφος, η έκθεση στην Πινακοθήκη "είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής του". Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και ιστορικός τέχνης Μ. Λαμπράκη, θεωρεί ότι το αφιέρωμα είναι μια τιμή στο σύνολο του έργου του, που διακρίνεται "από μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην ακραία πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό, με στοιχεία Θεόφιλου, Τσαρούχη, και αρχαίας τέχνης".

    [08] Κοινωνία

    Δέσμευση Καραμανλή στο 32ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ Νέος κώδικας-μισθολόγιο στο Δημόσιο

    22/11/2004 10:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2004 10:39:58 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών, άρχισε απόψε το 32ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια". Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε τρεις εξαγγελίες για τη δημόσια διοίκηση και τους εργαζόμενους. Ο κ τη σταδιακή εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2006 και τη συγκρότηση ενός νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, βασισμένου στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Αναφερόμενος στο ρόλο της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε ότι έχει αποδείξει, πως χωρίς να συρρικνώνει τη συνδικαλιστική φυσιογνωμία της μπορεί να διατηρεί πάντοτε την πρωτοπορία στην έκταση και την προώθηση προτάσεων για την προοδευτική μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής. Σχετικά με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και του Ευρωσυντάγματος, που αποτελούσαν κεντρικό θέμα του επίσημου προγράμματος του 32ου συνεδρίου, υπογράμμισε, ότι το Ευρωσύνταγμα θα επικυρωθεί από τη Βουλή σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική εξαγγελία για επανίδρυση του κράτους, ζητώντας τη συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων.

    Κριτική στην Κυβέρνηση

    "Το ΠΑΣΟΚ δε θα δεχτεί αυθαιρεσίες στη δημόσια διοίκηση και οπισθοδρόμηση" τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την ΑΔΕΔΥ ως στρατηγικό εταίρο του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τη δημόσια διοίκηση ως σοβαρή οπισθοδρόμηση, κάνοντας λόγο για αυθαιρεσία και αναξιοπιστία . Παράλληλα, προειδοποίησε, ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε απώλεια εισοδήματος τους εργαζομένους.

    Σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη δημοψηφίσματος για την έγκρισή του.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε, ότι παραμένει μετέωρο το αίτημα για δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ζήτησε δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, κάνοντας λόγο για έλλειψη προγραμματισμού, πελατειακές σχέσεις και αδιαφάνεια.

    "Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τις αναδιαρθρώσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας .

    "Για πρώτη η ΑΔΕΔΥ καταλήγει σε συμφωνία με την Κυβέρνηση"

    Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προγραμματική συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα κατάρτισης και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που, η ΑΔΕΔΥ καταλήγει με την κυβέρνηση σε μια ανάλογη συμφωνία.

    "Τη δημοκρατική αρχή, την αρχή του κράτους δικαίου και την αρχή του κοινωνικού κράτους" υπογράμμισε, ως συνταγματικές αρχές του Ευρωσυντάγματος η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην ενίσχυση του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων.

    "Νέα κοινωνική δυναμική"

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαιρετίζοντας το συνέδριο προχώρησε σε κριτική στην κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα των συμβασιούχων, του προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου και προειδοποίησε για κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ το επόμενο διάστημα.

    Σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, ζήτησε ένα οργανωμένο και ευρύτατο διάλογο, υποστηρίζοντας την ανάγκη δημοψηφίσματος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τόνισε, ότι το 32ο συνέδριο της οργάνωσης θα ανοίξει μια νέα κοινωνική δυναμική στη διεκδίκηση των συνδικάτων στο δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας, ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μείωση των αμοιβών των εργαζομένων.

    Κορύφωση της επίσημης τελετής για την έναρξη του 32ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ ήταν η παράδοση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, του δίτομου έργου για την ιστορία των συνεδρίων της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τιμητική πλακέτα με την οποία οι συνδικαλιστές ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο για την προσφορά του προς το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.

    [09] Κόσμος

    Νεκροί οι τρεις επιβαίνοντες Συνετρίβη το αεροσκάφος του πατέρα Μπους

    22/11/2004 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο πατέρας του Αμερικανού Προέδρου, όταν ματαίωσε το ταξίδι στο Γκουαγιακίλ, όπου θα μιλούσε σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το μικρό επιβατικό αεροσκάφος, που θα μετέφερε τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο συνετρίβη στο Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα τρία μέλη του πληρώματός του. "Λυπήθηκα πολύ, όταν έμαθα ότι το αεροσκάφος συνετρίβη. Είχα πετάξει με το ίδιο πλήρωμα και άλλες φορές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους", ανέφερε σε δήλωση, που ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Τομ Φρέσετ, εκπρόσωπος του πρώην Προέδρου, ο Τζορτζ Μπους. Οι δύο πιλότοι και η αεροσυνοδός σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος κοντά σε αυτοκινητόδρομο του Χιούστον. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά αξιωματούχος του αεροδρομίου της πόλης επισήμανε, πως εξαιτίας του άσχημου καιρού και της ομίχλης η ορατότητα ήταν μικρή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 November 2004 - 21:52:05 UTC