Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκήρυξη διαγωνισμού για εκπαιδευτικούς
  • [02] Πλήρωσε 300 ευρώ για παρενόχληση μέσω sms Πρόστιμο στο φλερτ
  • [03] Ο Γκαρσία χάνει τον αγώνα με τον Ολυμπιακό
  • [04] Απειλούν με αντίποινα για τη Διεθνή Διάσκεψη Νέος κύκλος βίας στο Ιράκ
  • [05] Πέντε εκατομμύρια καπνιστές πέθαναν το 2000 Δυσοίωνο το μέλλον για τους
  • [06] Δημοσιεύονται οι επιστολές του "Αγγέλου του Θανάτου"
  • [07] Η Βουλή τίμησε τους Παραολυμπιονίκες
  • [08] Μεταδίδουν ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα Κινητά ...που τραβάνε το μάτι
  • [09] Τα δημοσιεύματα στο επίκεντρο Ο εισαγγελέας μελετά τα εξοπλιστικά
  • [10] Σύμφωνα με δικαστική πηγή Οι Ισραηλινοί δικαστές "θέλουν" το τείχος
  • [11] Από την Εύβοια Οξεία κριτική Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης
  • [12] Εν όψει της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες Συνεργασία Καραμανλή
  • [13] Συλλαλητήριο για τις ελλείψεις στην εκπαίδευση Για μια στέγη στα
  • [14] Παιδική συναυλία για τα θύματα του Μπεσλάν Τα παιδιά τραγουδούν κατά
  • [15] Αλλαγές στον τρόπο διαπραγμάτευσης των μετοχών Αλλαγές στη
  • [16] Φεύγει και αφήνει πίσω του ...τον Ζάετς
  • [17] Πέφτει η θερμοκρασία
  • [18] Δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης σε ημερίδα του ΣΥΝ "Χωρίς αναπτυξιακό όραμα ο
  • [19] Δήλωση αποχώρησης ο Βαν Μπόμελ
  • [20] Επιστροφή Σαβιόλα;
  • [21] Στην ’ρσεναλ ο Έμπουε

    [01] Οικονομία

    Προκήρυξη διαγωνισμού για εκπαιδευτικούς

    24/11/2004 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη 5949 δασκάλων και καθηγητών προκηρύσσει το ΑΣΕΠ, για τα τέλη Μαρτίου. Οι θέσεις αυτές θα είναι για την περίοδο των σχολικών ετών 2005 - 2006 και 2006 - 2007. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα πρόσληψης 1000-1500 μονίμων υπαλλήλων στα ΤΕΙ, την προσεχή τριετία, ενώ παράλληλα αυξάνει την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων που το 2004 παρουσίασε κάμψη.

    Δικαιολογητικά που απαιτούνται

    Ο διαγωνισμός αφορά τους κλάδους:

    Νηπιαγωγών για 960 θέσεις Δασκάλων για 1320 θέσεις Θεολόγων για 144 θέσεις Φιλολόγων για 863 θέσεις Μαθηματικών για 388 θέσεις Φυσικών για 376 θέσεις Γαλλικής Γλώσσας για 119 θέσεις Αγγλικής για 905 θέσεις Γερμανικής για 84 θέσεις Καλλιτεχνικών για 133 θέσεις Οικονομολόγων για 188 θέσεις Κοινωνιολόγων για 53 θέσεις Φυσικής Αγωγής για 230 θέσεις Νομικών και Πολιτικών Επιστημών για 37 θέσεις Οικιακής Οικονομίας για 149 θέσεις.

    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

    α) Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας (ή ελλείψει ταυτότητας, των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, δηλαδή αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός, τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και η φωτογραφία του κατόχου). Εάν από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η ημερομηνία γεννήσεως να προσκομισθεί και πιστοποιητικό γεννήσεως.

    β) Ειδικό έντυπο "Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση" Εντυπο ΑΣΕΠ 310

    γ) Φωτοαντίγραφο διπλής όψεως της ανωτέρω συμπληρωμένης αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

    δ) Παράβολο πέντε ευρώ από Δημόσιο Ταμείο.

    ε) Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου στο οποίο να αναγράφεται η ακριβής αριθμητική βαθμολογία και το έτος κτήσης αυτού.

    Επίσης τους κατωτέρω τίτλους, όταν υπάρχουν, και τυχόν προϋπηρεσία τους.

    στ) Επικυρωμένο μεταπτυχιακό τίτλο διάρκειας φοιτήσεως ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους.

    ζ) Επικυρωμένο διδακτορικό τίτλο

    η) ΄Εντυπο ΑΣΕΠ 320, στο οποίο συμπληρώνεται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία που προκύπτει από τις επισυναπτόμενες βεβαιώσεις των αρμοδίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

    θ) Επικυρωμένο πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάποιου από τα ισοδύναμα προς αυτό πτυχία.

    Τα έντυπα ΑΣΕΠ 310 και 320 διατίθενται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), που λειτουργούν στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.: www.asep.gr

    [02] Παράξενα

    Πλήρωσε 300 ευρώ για παρενόχληση μέσω sms Πρόστιμο στο φλερτ

    24/11/2004 11:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 1:39:55 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εκείνος αποφάσισε να "ρίξει" την αγαπημένη του χρησιμοποιώντας τον πιο σύγχρονο τρόπο φλερτ, η έμπνευσή του αυτή, όμως, λίγο έλειψε να τον στείλει πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Ο λόγος για έναν Ιταλό από την πόλη Παντούα, ο οποίος αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών συμπατριωτών του και να προσεγγίσει το αντικείμενο του πόθου μέσω ρομαντικών sms από το κινητό του. "Από τη στιγμή, που εμφανίστηκες μπροστά μου δε μπορώ να σε βγάλω από το μυαλό μου" έγραψε την ώρα του μεσημεριανού στη "δέσποινα τον στοχασμών του" και συνάδελφό του, η οποία καθόταν σε κάποιο διπλανό τραπέζι. Εκείνη, όμως κάθε άλλο παρά εντυπωσιάστηκε από την ποιητικότητα και τον αυθορμητισμό του...

    Το πλήρωσε ακριβά

    Αντίθετα, θίχτηκε και έσπευσε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όπου υπέβαλε μήνυση για παρενόχληση προσκομίζοντας ως τεκμήριο το sms του φιλόδοξου εραστή.

    Το αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια κι ο τελευταίος να κριθεί ένοχος και να του επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ.

    Κι αν ο τρόπος, που ο πρωταγωνιστής αυτής της πρωτότυπης ιστορίας, διάλεξε για να έρθει κοντά στην αγπημένη του σας φαίνεται παράξενος να σας ενημερώσουμε, ότι οι Ιταλοί είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε κατοχή κινητών τηλεφώνων, αλλά και στην αποστολή sms.

    Πάντως, αν εσείς σκοπεύετε να ακολουθήσετε τα χνάρια του εν λόγω ερωτύλου σκεφθείτε το καλά και κάντε το με μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να σας κοστίσει ακριβά...

    [03] Champions League

    Ο Γκαρσία χάνει τον αγώνα με τον Ολυμπιακό

    24/11/2004 12:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 1:30:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δεν έφτανε η ήττα από την Μονακό, ο Ράφα Μπενίτεθ είδε στην πρώτη φάση του αγώνα έναν από τους καλύτερους παίκτες του αυτή την περίοδο, τον Ισπανό Λουίς Γκαρσία να τραυματίζεται και να αποχωρεί από τον αγώνα νωρίς νωρίς. Ο Ισπανός επιθετικός υπέστη διάστρεμμα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστεί τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να μπορέσει να επιστρέψει στη δράση. Ο Γκαρσία αποτελούσε την εναλλακτική λύση του τεχνικού των "κόκκινων" στην επίθεση, μετά τον τραυματισμό και των Τζιμπρίλ Σισέ και Μίλαν Μπάρος. Εμφανώς στεναχωρημένος ο Μπενίτεθ χαρακτήρισε τον τραυματισμό του ως μεγάλη απώλεια και καλείται τώρα να βρει λύσεις για την επιθετική του γραμμή, ενόψει του παιχνιδιού τελικού με τον Ολυμπιακό στις 8 Δεκεμβρίου, που θα κρίνει ποια ομάδα θα προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League. Όπως όλα δείχνουν ο Ισπανός προπονητής θα πρέπει να στηριχτεί στον νεαρό Νιλ Μέλορ και τον Αλόνσο Κιούελ.

    Παράπονα για την διαιτησία

    Με πολλά παράπονα για τη διαιτησία γύρισε στην Αγγλία η Λίβερπουλ. Ο Ράφα Μπενίτεθ ήταν έξω φρενών και τα είχε βάλει με τον Κλάους Μπο Λάρσον τον Δανό διαιτητή του αγώνα, θεωρώντας πως οι εσφαλμένες υποδείξεις ανάγκασαν την ομάδα του στην ήττα με 1-0.

    Τα παράπονα του Ισπανού τεχνικού εστιάζονται στη φάση του γκολ των Γάλλων καθώς όπως υποστηρίζει ο Χαβιέ Σαβιόλα χρησιμοποίησε το χέρι του στη συγκεκριμένη φάση.

    "Όλος ο κόσμος είδε ότι ο Σαβιόλα χρησιμοποίησε το χέρι του. Το είδαν ακόμη και ο διαιτητής και οι βοηθοί του. Κάποια μέλη του επιτελείου μου προσπάθησαν να μιλήσουν στον διαιτητή μετά το τέλος του παιχνιδιού και αυτός χαμογελούσε. Ήταν ένα κακό παιχνίδι, σε ένα κακό αγωνιστικό χώρο και πραγματικά είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να γνωρίζεις την ήττα λόγω μιας τέτοιας απόφασης", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παρά την ήττα, πάντως, ο Μπενίτεθ είναι πεπεισμένος ότι οι "κόκκινοι" έχουν την δυνατότητα να περάσουν στην επόμενη φάση και επισήμανε: "Μέσα στην έδρας μας κάνουμε καλά παιχνίδια και νομίζω ότι αν κερδίσουμε με 2-0 τον Ολυμπιακό θα περάσουμε".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός των "κόκκινων", Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος τόνισε πως η ομάδα του δεν είχε καλή απόδοση στο ματς με τη Μονακό, αλλά όπως πιστεύει η ομάδα του μπορεί να φτάσει σε μια νίκη με δυο γκολ διαφορά και να πάρει την πρόκριση.

    "Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι και είμαστε εκνευρισμένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Ήμασταν αποφασισμένοι να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα στο Μονακό, αλλά πιστεύω ότι δεν παίξαμε αρκετά καλά. Τώρα θα είναι μια μεγάλη βραδιά στο ’νφιλντ απέναντι στον Ολυμπιακό. Πριν μερικά χρόνια είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε την Ρόμα με δυο γκολ διαφορά και νομίζω ότι θα το πετύχουμε και πάλι. Πιστεύω ότι οι φίλαθλοι μας θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό και θα φθάσουμε στην πρόκριση", δήλωσε ο διεθνής μέσος. Πάντως ένας από τους ανθρώπους που δεν πανηγύρισε τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια είναι ο Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ο προπονητής της Μονακό μόνο ευχαριστημένος δεν είναι από την επιτυχία της ελληνικής ομάδας, καθώς αναγκάζει την ομάδα του να διεκδικήσει τους τρεις βαθμούς στο "Ριαθόρ", για να πετύχει την πρόκριση.

    "Για να συνεχίσουμε στην διοργάνωση πρέπει να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Δυστυχώς η νίκη του Ολυμπιακού σημαίνει ότι πρέπει να κατακτήσουμε τους τρεις βαθμούς στην Ισπανία, αν θέλουμε να ασφαλίσουμε την πρόκριση", δήλωσε ο νεαρός Γάλλος τεχνικός.

    [04] Ιράκ

    Απειλούν με αντίποινα για τη Διεθνή Διάσκεψη Νέος κύκλος βίας στο Ιράκ

    24/11/2004 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το "τρίγωνο του θανάτου", την περιοχή νότια της Βαγδάτης είναι στο στόχαστρο των αμερικανικών, βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στις πόλεις Λατιφίγια, Μαχμουντίγια, Γιουσουφίγια, Ισκανταρίγια, Χάσουα και Μουσάγιεμπ. Στο μεταξύ, το εκτός νόμου κόμμα Μπάαθ και διάφορες ισλαμικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αντιδρώντας στη διεθνή διάσκεψη του Σαρμ ελ Σέιχ, απειλούν με πολλαπλασιασμό των επιθέσεων ενάντια στις ξένες δυνάμεις. "Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις ένοπλες επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και τους πράκτορες και κατασκόπους τους ...σε απάντηση στη διεθνή διάσκεψη του Σαρμ ελ Σέιχ, αυτή την άθλια και ύποπτη φάρσα" αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα. Μάλιστα, οι οργανώσεις, που εξέδωσαν την ανακοίνωση, ανάμεσά τους και η Ανσάρ αλ Σούνα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα τονίζουν, ότι υπέγραψαν από κοινού με το κόμμα Μπάαθ "όχι γιατί υποστηρίζουν το κόμμα του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά επειδή "η ανακοίνωση εκφράζει τις διεκδικήσεις των ομάδων της αντίστασης στο Ιράκ". Πάντως, ακόμα δεν έχει επαληθευτεί η αυθεντικότητά της.

    Επίπληξη δια στόματος Ζαρκάουι

    Στο μεταξύ, ο Ιορδανός ισλαμιστής Αμπού Μουσαμπ αλ Ζαρκάουϊ, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα, επέπληξε με δριμύτητα τους μουσουλμάνους ουλεμάδες, κατηγορώντας τους ότι "πρόδωσαν τους μουτζαχεντίν", κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    Χθες, ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε μεγάλη επιχείρηση στην πόλη Τζεμπέλα, στο κεντρικό Ιράκ, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 32 αντάρτες, "ορισμένοι εκ των οποίων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον", όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

    [05] Υγεία

    Πέντε εκατομμύρια καπνιστές πέθαναν το 2000 Δυσοίωνο το μέλλον για τους καπνιστές

    24/11/2004 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC,Reuters

    Σε μία από τις κυριότερες μάστιγες της εποχής μας έχει εξελιχθεί το κάπνισμα, καθώς ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας ετησίως. Η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη, ύστερα από τα αποτέλεσμα μελέτης Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι θέτουν ξανά στο εδώλιο την επιβλαβή αυτή συνήθεια. Στα πέντε εκατομμύρια ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός θανάτων εξαιτίας του καπνίσματος το 2000, που οφείλονταν κυρίως στην εμφάνιση καρδιολογικών παθήσεων, καρκίνου του πνεύμονα και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κουίνσλαντ επικαλέστηκαν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας, αλλά και πληθυσμιακές αναλύσεις από 14 περιοχές του κόσμου.

    Ανησυχητικά τα αποτελέσματα

    Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι ειδικοί, καθώς η "μαύρη λίστα"θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς στο μέλλον. Σε πιο δυσμενή θέση, πάντως, βρίσκονται οι άνδρες καπνιστές, καθώς εμφανίζουν τριπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες.

    Πιο αναλυτικά, τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και οκτώ στις δέκα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, αφορούν άνδρες, ηλικίας μεταξύ 30-69 ετών, επισημαίνουν οι Βρετανοί ερευνητές.

    Η εμφάνιση καρδιολογικών παθήσεων στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, στις αναπτυγμένες χώρες και σε 670,000 στις αναπτυσσόμενες. Τη σκυτάλη παίρνει ο καρκίνος του πνεύμονα (500,000 θάνατοι) και η χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος, ένας συλλογικός όρος που περικλείει φλεγμονώδεις πνευμονολογικές παθήσεις, όπως η βρογχίτιδα (650,000 θάνατοι).

    "Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν περιοριστικές πολιτικές στις καπνοβιομηχανίες", αναφέρει η Αμάντα Σάντφορντ, από την αντικαπνιστική οργάνωση Ash. Η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Διεθνούς Συμφώνου Καπνού, άλλωστε, απασχόλησε και την περσινή Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας. Περιλαμβάνει την επιβολή απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων από τις χώρες όσον αφορά στη διαφήμιση, προώθηση, και επιχορήγηση καπνοβιομηχανιών, σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών. Επίσης, προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, αναγραφή προειδοποιήσεων πάνω στα πακέτα, αλλά και πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.

    [06] Κόσμος

    Δημοσιεύονται οι επιστολές του "Αγγέλου του Θανάτου"

    24/11/2004 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τις τελευταίες σκέψεις και απόψεις του διαβόητου ναζί γιατρού, Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστού και ως "Αγγέλου του Θανάτου" στις οποίες αφήνει να φανεί καθαρά, ότι δεν μετάνιωσε για καμία από τις ωμότητες, που διέπραξε, δημοσιεύει εφημερίδα της Βραζιλίας. Τα 85 έγγραφα, που φέρουν και την υπογραφή του "Αγγέλου του Θανάτου" του στρατοπέδου συγκέντρωσης του ’ουσβιτς, είχαν συγκεντρωθεί από το 1985 στα αρχεία της βραζιλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας του Σάο Πάολο. Όλα τα έγγραφα μεταφράσθηκαν από τα γερμανικά στα πορτογαλικά και από σήμερα θα δημοσιεύονται αποκλειστικά στην βραζιλιανή εφημερίδα Fohla. Την αυθεντικότητα των εγγράφων πιστοποίησε η ομοσπονδιακή αστυνομία η οποία ερευνά και τις συνθήκες θανάτου του Μένγκελε, ο οποίος πέθανε το 1979 καθώς κολυμπούσε. Ο "’γγελος του Θανάτου", γιος βιομηχάνου, είχε γεννηθεί το 1911 στη πόλη Γκένζμπουργκ της Βαυαρίας και θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο 40.000 ανθρώπων, ενώ είχε πραγματοποιήσει απίστευτης αγριότητας πειράματα σε διδύμους χωρίς τη χρήση αναισθητικού.

    Εξομολογήσεις που σοκάρουν

    Σε μια επιστολή του στον Αυστριακό φίλο του Βόλφγκανγκ Γκέρχαρντ με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Μένγκελε παραπονιέται, ότι ο ανιψιός του παντρεύτηκε μια Γερμανό-βραζιλιάνα η οικογένεια της οποίας δεν επιδοκιμάζει την "ιδεολογία της άριας φυλής".

    Το 1976, γράφει στο ημερολόγιο του ότι διάβαζε τα απομνημονεύματα του ’λμπερτ Σπιρ, υπουργού Οπλισμού του Χίτλερ, ο οποίος δήλωνε, πως μετάνιωσε για τις πράξεις. "Μειώνει τον εαυτό του, επιδεικνύει μετάνοια, αυτό είναι αξιοθρήνητο", σχολιάζει ο Μένγκελε.

    Σε άλλη επιστολή του γραμμένη το 1972, ο Μένγκελε υπεραμύνεται της "ετερογένειας της Βόρειας φυλής" τονίζοντας ότι "όλες οι φυλές ή όλοι οι άνθρωποι δε διαθέτουν το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, γεγονός, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν την ίδια δημιουργική ικανότητα".

    Μάλιστα, ο Μένγκελε υποστηρίζει, ότι όλα τα πολιτιστικά επιτεύγματα, που έχουν συντελεστεί εκτός Ευρώπης, αποτελούν έργο αποκλειστικά Ευρωπαίων μεταναστών και μιλά με κολακευτικά λόγια για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική το οποίο θεωρεί ως "το μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να διακοπεί η ετερομιξία".

    Από τις επιστολές, που δημοσιεύει η εφημερίδα, προκύπτει, ότι ο Μένγκελε πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του στα τέλη της δεκαετίας του 70 μόνος και σε δεινή οικονομική κατάσταση.

    Τα χαρτιά του, οι σημειώσεις του και άλλα άρθρα του ανακαλύφθηκαν το 1985 σε σπίτια φίλων. Ορισμένα προσωπικά είδη του Μένγκελε εκτίθενται στο Μουσείο της Εθνικής Αστυνομικής Ακαδημίας της Μπραζίλια.

    Σχετικά Links:

    Εφημερίδα Folha

    [07] Κοινωνία

    Η Βουλή τίμησε τους Παραολυμπιονίκες

    24/11/2004 3:11:00 μμ

    Τους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνων τίμησε την Τετάρτη η Βουλή των ελλήνων. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι οι αθλητές έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις δυνατότητες των Ελλήνων στη νέα εποχή , ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί επεσήμαναν ότι η πολιτεία χρωστά πολλά στους Έλληνες Παραολυμπιονίκες οι οποίοι μας έδωσαν μαθήματα ζωής. Όπως τόνισε επίσης ο κ. Καραμανλής, οι αθλητές που συμμετείχαν στους Αγώνες έγιναν πρότυπα έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ενώ υπήρξαν πρωταγωνιστές στο πιο αυθεντικό μήνυμα κοινωνικής ευθύνης, χρέους και αλληλεγγύης.

    Παπανδρέου: "Αλλάξατε τη συνείδηση της χώρας"

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι Παραολυμπιονίκες αποτελούν παράδειγμά για την κοινωνία που με τη στάση τους κατάφεραν να αλλάξουν την κοινωνική συνείδηση της χώρα μας.

    "Ήταν υποχρέωσή μας να καταργήσουμε το τέλος συμμετοχής στους Παράλληλους Ολυμπιακούς Αγώνες, να εισάγουμε την Ολυμπιακή Παιδεία και να θεσπίσουμε κίνητρα για τους Παραολυμπιονίκες" είπε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν". Η Πολιτεία πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, "και δόσεις εδώ δεν χωρούν" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επαίνεσε τους αθλητές, που για να διακριθούν, "πέρασαν από σαράντα κύματα", ενώ παράλληλα, τους κάλεσε, να βοηθήσουν συνολικά το κίνημα των αναπήρων να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

    "Σε μια εποχή που ο εφησυχασμός και ο αμοραλισμός καλά κρατούν, είναι θετικό για μια κοινωνία να έχει παραδείγματα αγωνιστικής στάσης ζωής και διακριτές ανθρώπινες προσπάθειες όπως οι δικές σας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΡΑ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Νωρίτερα, η πρόεδρος του σώματος ’ννα Μπενάκη-Ψαρούδα υποδέχθηκε "με αγάπη, συγκίνηση και θαυμασμό" τις αθλήτριες και τους αθλητές στη Βουλή.

    Στους αθλητές και αθλήτριες που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στα αθλήματα των Αγώνων, δόθηκαν χρυσά μετάλλια με παράσταση του θεού Αγώνα από τετράδραχμο της Σκοπέλου του 5ου αιώνα π.Χ. και ένα στεφάνι, σύμβολο της νίκης.

    [08] Τεχνολογία

    Μεταδίδουν ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα Κινητά ...που τραβάνε το μάτι

    24/11/2004 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 3:57:28 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν νέο αγοραστικό κοινό οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων αποφάσισαν να διευρύνουν τις δυνατότητες των προϊόντων τους, τα οποία τώρα θα μπορούν να μεταδίδουν και τηλεοπτικά προγράμματα. Έτσι τώρα μπορείτε να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή, όπου κι αν είστε ανά πάσα στιγμή. Πολλά κορυφαία στελέχη των εν λόγω εταιριών θεωρούν, ότι η νέα αυτή λειτουργία θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις στα ύψη και θα αποτελέσει τη σημαντικότερη καινοτομία στα χρονικά της κινητής τηλεφωνίας.

    Μεγάλο το αγοραστικό ενδιαφέρον

    Ήδη, πολλοί χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση μέσω των κινητών τους, ωστόσο η ποιότητα της μετάδοσης δεν είναι πολύ καλή, ενώ οι ίδιοι αποτελούν περιορισμένο κοινό. Με τις νέες συσκευές, όμως, η πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή γίνεται μαζική και αναβαθμίζεται η ποιότητά της.

    Όπως προέκυψε από έρευνες, που διενέργησε μεγάλη κατασκευάστρια εταιρία του χώρου σε κοινό της Γερμανίας, το 80% των ερωτηθέντων είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο, που θα λειτουργούσε και ως τηλεόραση.

    Οι πρώτες τέτοιες συσκευές θα κυκλοφορήσουν από το 2006 και θα δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη τους να επιλέξει μεταξύ 20 ή και 50 διαφορετικών καναλιών.

    [09] Πολιτική

    Τα δημοσιεύματα στο επίκεντρο Ο εισαγγελέας μελετά τα εξοπλιστικά

    24/11/2004 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 7:28:31 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ειδήσεις > Πολιτική)&body=Η κυβέρνηση επιθυμεί νομότυπη εγγύηση, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις με τους ρώσους, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Λεπτομερώς εξετάζει τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με το θέμα των εξοπλισμών του υπουργείου ’μυνας, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε στο φως από "Τα Νέα", περί δήθεν υπογραφής της συμβάσεως για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, με την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M-1, πανομοιότυπου τύπου με των προηγουμένων κυβερνήσεων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί εάν, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση του υπουργού ’μυνας, ενδεχόμενο που απέρριψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος. Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι "ως υπουργός Εθνικής ’μυνας δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψω σύμβαση χωρίς νόμιμη εγγύηση και χωρίς να κατοχυρώνονται απόλυτα τα συμφέροντα του δημοσίου". Στο μεταξύ, δεκτή έκανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος την παραίτηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του υπουργείου ’μυνας, Α. Γκουριώτη, που υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους.

    "Ψεύδονται ασύστολα"

    Επίσης, ο υπουργός Εθνικής ’μυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι "ψεύδονται ασύστολα όσοι υποστηρίζουν ότι δήθεν υπογράψαμε σύμβαση τύπου ΠΑΣΟΚ, δηλαδή χωρίς την εξασφάλιση νόμιμης εγγύησης, συνέχισε. Πρέπει επιτέλους όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι από τις 7 Μαρτίου και μετά τέτοιες ζημιογόνες συμβάσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν".

    Ακόμη, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση εάν επιθυμεί ή όχι να υπογράφονται συμβάσεις χωρίς νόμιμες εγγυήσεις και αν καλύπτει πολιτικά τους πρώην υπουργούς Αμυνας του ΠΑΣΟΚ για τη μη τακτοποίηση της εκκρεμότητας όσο αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα επί πενταετία.

    Για το θέμα περί παραίτησης του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Γιώργου Ζορμπά, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι "κάθε μέρα ένας παραιτείται. Τί θα γίνει μ' αυτό;".

    "Η κυβέρνηση επιθυμεί νομότυπη εγγύηση, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις με τους ρώσους", δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

    Η συντονίστρια του Τομέα Εθνικής ’μυνας και Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, ’ννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι "ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας υπήρξε επί οκτώ μήνες πρωταγωνιστής κωμωδίας και δράματος στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Η παραίτησή του ζητήθηκε επανειλημμένα από μέλη του Κοινοβουλίου για ζητήματα μείζονος σημασίας τα οποία χειρίστηκε με ελαφρότητα και άγνοια".

    "Θυμίζω το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο, την συνέντευξη στην εφημερίδα "Χουριέτ", τη διαχείριση της κρίσης του Σινούκ, το θέμα της προφορικής συμφωνίας για τη μείωση των εξοπλισμών με την Τουρκία και φυσικά το φιάσκο όπως αποκαλύπτεται, της "στημένης" εξεταστικής επιτροπής". Το σχόλιο μου: "ουδέν σχόλιον". Την ευθύνη από δω και πέρα έχει ο Πρωθυπουργός", κατέληξε.

    Στον απόηχο της χθεσινής οξείας αντιπαράθεσης, συνεχίζονται σήμερα στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, με την κατάθεση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρή κόντρα για τους εξοπλισμούς

    [10] Μ. Ανατολή

    Σύμφωνα με δικαστική πηγή Οι Ισραηλινοί δικαστές "θέλουν" το τείχος

    24/11/2004 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Φράχτης κατά της τρομοκρατίας" για τους Ισραηλινούς, "τείχος του απαρτχάιντ" για τους Παλαιστίνιους. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, το διαχωριστικό τείχος, που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, θα συνεχίσει να ανεγείρεται, αφού το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε σήμερα προσφυγή τεσσάρων Παλαιστινίων κατά της κατασκευής του. Η ανώτατη δικαστική αρχή του Ισραήλ κατέληξε σε αυτή την απόφαση, κρίνοντας ότι οι προσφυγές κατατέθηκαν πολύ αργά και συνεπώς οι εργασίες κατασκευής του τείχους σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την αρχική χάραξη του έργου.

    Πλήττει την καθημερινή ζωή

    Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι της περιοχής Τσουρ Μπάχερ της Δυτικής Όχθης, κατέθεσαν προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι η ανέγερση του τείχους προβλέπεται σε τμήματα γης, που συνορεύουν με το χωριό τους, πλήττοντας σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή τους ζωή. Το Ισραήλ δήλωσε, πως αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να αποτραπεί η λαθραία είσοδος παλαιστινίων καμικάζι στο έδαφός του. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν, ότι το τείχος καταπατά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνιστά εκ των πραγμάτων προσάρτηση ενός μέρους της περιοχής αυτής στο Ισραήλ. Το συνολικό μήκος του τείχους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2005, θα είναι 700 χιλιόμετρα, από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 200.

    [11] Πολιτική

    Από την Εύβοια Οξεία κριτική Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης

    24/11/2004 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 5:32:51 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Περιοδεία στην Εύβοια πραγματοποιεί από το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, στη Χαλκίδα, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για την απογραφή της οικονομίας, κατηγορώντας την για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το ηθικό έρεισμα να είναι κατήγορος, ενώ προέβλεψε -σχετικά με την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας- ότι η ΕΕ θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην περίπτωσή μας, προς παραδειγματισμό και άλλων χωρών. Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έκανε λόγο για δύο ακόμη χαμένα χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε επίσης, τον Πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην απογραφή της οικονομίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση βγαίνει στο εξωτερικό για να δυσφημίσει τη χώρα και στο εξωτερικό δεν κατανοούν τα περί αλλαγής κυβερνήσεων, γνωρίζουν μόνο τη χώρα και παθαίνουν σοκ όταν παίρνουν διάφορα χαρτιά που λένε ότι η οικονομία δεν πάει καλά". Παράλληλα, ανέφερε ότι θα έπρεπε να συσταθεί διακομματική επιτροπή, ώστε να τεθούν ανοιχτά και με διαφάνεια όλα τα ζητήματα.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πολύ περιορισμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον προϋπολογισμό με κίνδυνο να χαθούν πόροι απο το Γ' ΚΠΣ και αναρωτήθηκε πως θα πάει η κυβέρνηση στο Δ' ΚΠΣ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Εύβοιας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τα οποία επικεντρώνονται στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στο δρόμο Χαλκίδας- Σχηματαρίου, στην ανυπαρξία βιοτεχνικών πάρκων και βιομηχανικών ζωνών, στην ανεπάρκεια λόγω μικρού μεγέθους του λιμένος της Χαλκίδας, στην αποβιομηχάνιση της περιοχής και την ανεργία. Επίσης ένα από τα κύρια αιτήματα των φορέων της περιοχής είναι η λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι για παραγωγή φυσικού αερίου.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου είπε οτι η χώρα έχει δυνατότητες ανάπτυξης και τάχθηκε υπέρ της διοικητικής αποκέντρωσης και πάταξης της γραφειοκρατίας που είναι τροχοπέδη στις επενδύσεις, υπέρ της μείωσης της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένταξή τους στο Γ' και Δ' ΚΠΣ, καθώς και υπέρ της απλούστευσης συνολικά του φορολογικού συστήματος με δειγματοληπτικούς ελέγχους και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Σε ό,τι αφορά το Αλιβέρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό το αίτημα είναι σωστό, όμως το συνολικό πρόβλημα παραγωγής ενέργειας πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς η χώρα είναι υποχρεωμένη να μειώσει την παραγωγή ρύπων ιδιαίτερα διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αναφερόμενος και σε ένα άλλο αίτημα των φορέων για δημιουργία σχολών του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Χαλκίδα είπε ότι οι σχολές πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

    Γνωρίζουμε τα προβλήματα, είπε τέλος ο κ. Παπανδρέου, "δεν θα θέλω να δίνω κούφιες υποσχέσεις, άλλα πράγματα μπορεί να γίνουν και άλλα όχι και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί σας, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την εφαρμογή των λύσεων που απο κοινού θα βρούμε όταν θα γίνουμε κυβέρνηση".

    [12] Πολιτική

    Εν όψει της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες Συνεργασία Καραμανλή Μολυβιάτη στο Μαξίμου

    24/11/2004 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου το Βερολίνο και το Λονδίνο.

    Σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών

    Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προήδρευσε σύσκεψης στο υπ Εξωτερικών με θέμα την προετοιμασία της χώρας μας για την ανάληψη από τον Ιανουάριο του 2005 της θέσης του μη μονίμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου, Πρέσβυς κ. Γεώργιος Γεννηματάς, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., Πρέσβυς, κ. Α. Βασιλάκης καθώς και συναρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [13] Κοινωνία

    Συλλαλητήριο για τις ελλείψεις στην εκπαίδευση Για μια στέγη στα σχολεία

    24/11/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους δρόμους βγήκαν σήμερα το μεσημέρι μαθητές, γονείς και καθηγητές για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε διδακτήρια και αίθουσες μαθημάτων. Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που ξεκίνησε από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, συμμετείχαν δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων και φοιτητών, ενώ επικεφαλής ήταν ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, δια μέσω των οδών Εγνατίας και Διοικητηρίου.

    Πέταξαν γιαούρτια

    Εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο συναντήθηκαν με τον υπουργό Νίκο Τσιαρτσιώνη, στον οποίο και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, ενώ μετά την αποχώρηση όλων των συμμετεχόντων, μικρή ομάδα μαθητών πέταξαν στο οδόστρωμα μπροστά από το υπουργείο 2-3 αυγά και γιαούρτια.

    Πριν από την έναρξη της πορείας, ο κ. Ψωμιάδης απύθυνε σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη ζητάει χρήματα για να χτίσει σχολεία και όχι τα παλάτια που έχουν κατασκευαστεί στην Αθήνα. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επεσήμανε, πως «όλοι ενωμένοι θα πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε στη σχολική στέγη τα τελευταία δέκα χρόνια».

    Σύμφωνα με τους φορείς της εκπαίδευσης, στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1055 σχολεία. Από αυτά, 204 λειτουργούν με διπλή βάρδια, 20 είναι προκατασκευασμένα, σε εννέα έχουν τοποθετηθεί πλάκες αμιάντου, ενώ τουλάχιστον 35 έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1959. Στα τελευταία, δεν έχουν γίνει καθόλου ανακατασκευαστικές μελέτες ή επισκευές.

    Στο ψήφισμα, που κατέθεσαν οι συγκεντρωμένοι στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης ζητείται, μεταξύ άλλων, διπλασιασμός των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια παιδεία, άμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων για σχολεία οικοπέδων.

    Ακόμη, οι διαδηλωτές ζητούν αντικατάσταση όλων των επικίνδυνων σχολείων, ποιοτική πρωινή λειτουργία των σχολικών μονάδων, ίδρυση σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες και κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Η απάντηση του Υπουργού

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσιαρτσιώνης δήλωσε, ότι απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, με την οποία ζητάει να εγκριθούν έκτακτες πιστώσεις για τη σχολική στέγη του νομού, καθώς η έλλειψη κονδυλίων μέχρι την άνοιξη του 2005 θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων.

    Η πορεία έληξε χωρίς επεισόδια, ενώ κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κανένα πύραυλο να χτίσουμε σχολεία», «Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ αγώνες κατακτιέται».

    [14] Πολιτισμός

    Παιδική συναυλία για τα θύματα του Μπεσλάν Τα παιδιά τραγουδούν κατά της τρομοκρατίας

    24/11/2004 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 6:21:52 μμ)

    Μια μουσική εκδήλωση-παιδική ζωγραφιά για τα θύματα του Μπεσλάν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 9 μμ στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών από την Παιδική Ορχήστρα του Τρίτου Προγρά΅΅ατος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου. Η εκδήλωση ονομάζεται "Λευκά περιστέρια" και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο συνθέτης και Διευθυντής του Τρίτου Προγρά΅΅ατος Δη΅ήτρης Παπαδη΅ητρίου, ενώ συ΅΅ετέχει η σοπράνο Σοφία Ζαράνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UΝΙCEF, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Πρεσβείας της Ρωσίας και διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Eπιμελητήριο και τις εταιρίες LPSA και FORESIGHT. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ. Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν μέσω της UNICEF στις οικογένειες των θυμάτων του Μπεσλάν.

    Κοντά σ' αυτούς που υποφέρουν

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου η εκδήλωση στοχεύει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στους γονείς αυτής της τραγωδίας, που αγγίζει όλο τον κόσμο. "Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας μέσα από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θέλει να δείξει, ότι όλοι οφείλουμε να μην ξεχνάμε αυτούς που πονάνε και να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο" ανέφερε χαρακτηριστκά.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UNICEF Ελλάδας κ Κανελόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που κορυφαίοι θεσμοί, όπως η Εκκλησία αλλά και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό επιμελητήριο εγκαινιάζουν ένα ευρύτατο πλαίσιο κοινωνικής ενέργειας και ανθρωπιστικής συνεισφοράς.

    Τέλος, κι ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου δήλωσε με τη σειρά του, ότι η Εκκλησία στέκεται δίπλα σε όλους στην καταπολέμηση της μάσττιγας της τρομοκρατίας και χαιρέτησε την προσπάθεια στήριξης αυτών που υποφέρουν και δοκιμάζονται.

    [15] Οικονομία

    Αλλαγές στον τρόπο διαπραγμάτευσης των μετοχών Αλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά

    24/11/2004 5:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 6:16:27 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικά μέτρα για την τόνωση της αγοράς, τις εισηγμένες εταιρίες και τα αμοιβαία κεφάλαια ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει ο τρόπος διαπραγμάτευσης των μετοχών. Καταργείται το μέγιστο όριο διακύμανσης των 20 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ στις υπόλοιπες μετοχές της αγοράς διευρύνεται το ισχύον ημερήσιο μέγιστο όριο διακύμανσης στο συν ή πλην 20% από το όριο του 18% που ισχύει σήμερα. Ο κ. Πιλάβιος ζήτησε επίσης την εφαρμογή από το α εξάμηνο του 2005 των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην δημοσίευση των ισολογισμών και των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων.

    Μέτρα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια

    Για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων καθιερώνεται:

    Υποχρεωτική αναφορά, στα έντυπα τριμηνιαίας ενημέρωσης που αποστέλλονται στους μεριδιούχους, της προμήθειας διαχείρισης και της προμήθειας θεματοφυλακής Υποχρεωτική αναφορά στα ίδια έντυπα και της τριετούς σωρευτικής απόδοσης του αμοιβαίου κεφαλαίου Υποχρεωτική δημοσίευση τριμηνιαίων πινάκων επενδύσεων αντί εξαμηνιαίων που ισχύουν σήμερα, το αργότερο δέκα ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Απαγόρευση μετοχικών τοποθετήσεων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το κίνητρο που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και με το οποίο εκπίπτει ετησίως από το φορολογητέο εισόδημα το 15% της δαπάνης για αγορά μικτών και μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ , για την περίοδο 2005- 2009, εφόσον τα αμοιβαία κεφάλαια διακρατηθούν για τρία χρόνια και δεν προέρχονται από ρευστοποιήσεις ήδη υπαρχόντων τοποθετήσεων σε μετοχικά και μικτά αμοιβαία

    Μέτρα για τις εισηγμένες εταιρίες

    Για τις εισηγμένες στο ετήσιο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύουν καθίσταται η υποχρεωτική αναφορά των παρακάτω:

    Των ιδίων κεφαλαίων και των καθαρών αποτελεσμάτων μετά από φόρους, όπως διαμορφώνονται μετά τις τυχόν ποσοτικοποιημένες παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή που παρατίθενται στο πιστοποιητικό ελέγχου.

    Των χρήσεων για τις οποίες η εταιρία και οι θυγατρικές της που περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, δεν έχουν ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές

    Των θυγατρικών εταιριών που περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει πιστοποιητικό ελέγχου ορκωτού ελεγκτή, με ιδιαίτερη αναφορά στο ποσοστό που συμβάλλουν οι ανωτέρω εταιρίες στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και στα ενοποιημένα αποτελέσματα. Των ενοποιημένων αποτελεσμάτων ανά μετοχή μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Σε περίπτωση που η εταιρία δεν συντάσσει ενοποιημένες καταστάσεις, αναφέρονται τα αποτελέσματα ανά μετοχή μετά από φόρους.

    Το ετήσιο δελτίο , το οποίο περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για την εταιρία (προσάρτημα, καταστάσεις ταμειακών ροών, έκθεση συναλλαγών της εταιρίας με συνδεδεμένες επιχειρήσεις κλπ.)

    α. διανέμεται υποχρεωτικά στους παριστάμενους μετόχους στην ετήσια Γενική Συνέλευση

    β. καταχωρείται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της εταιρίας και τίθεται στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου από τα γραφεία της εταιρίας σε έντυπη μορφή, το αργότερο δέκα εργάσιμες ημέρες πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση

    Εφόσον υπάρχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στην επάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές σε εισηγμένες εταιρίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ασκεί το δικαίωμα που της παρέχει η νομοθεσία και θα ζητά τη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου από την Επιτροπή Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ)

    [16] Αθλητισμός

    Φεύγει και αφήνει πίσω του ...τον Ζάετς

    24/11/2004 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Χάρι Ρέντναπ αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Πόρτσουθ. Ο ’γγλος τεχνικός, φέρεται δυσαρεστημένος από την πρόσληψη του Βέλιμιρ Ζάετς στην ομάδα και παρά το γεγονός της διαβεβαίωσης του Προέδρου πως δεν θα "εμπλέκεται στα πόδια του", ο ίδιος αποφάσισε να παραιτηθεί. Πάντως σε δηλώσεις για αυτή την απόφαση τόνισε πως ήταν προσωπική επιλογή και το "θέμα Ζέκο" δεν έπαιξε κανένα ρόλο.

    Χρειαζόταν το διάλειμμα

    Ο πρώην -πλέον- προπονητής των "μπλε" ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα στην άνοδο και τα μεγάλα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ. Τελικά όμως δεν θα συνεχίσει. Όπως ο ίδιος είπε, στην απόφαση αυτή τον ώθησε η κούραση που αισθάνθηκε ξαθ ένιωσε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα.

    "Ήταν δική μου απόφαση και κάτι που το σκεφτόμουν για καιρό. Την πήρα χωρίς να πιεστώ από τον πρόεδρο ή το διοικητικό συμβούλιο. Αισθάνομαι πολύ περήφανος για τα δικά μου και τα επιτεύγματα του συλλόγου τα τελευταία 2,5 χρόνια, τον οποίο αφήνω σε εξαιρετική θέση".

    Η διοίκηση της Πόρτσμουθ, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση της βαθμολογίας, ανακοίνωσε ότι ο Βέλιμιρ Ζάετς θα καθήσει στον πάγκο του συλλόγου στον Σαββατιάτικο αγώνα με τη Μπόλτον.

    [17] Κοινωνία

    Πέφτει η θερμοκρασία

    24/11/2004 5:15:00 μμ

    Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ, στα βόρεια της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές ακόμα και στα πεδινά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η θερμοκρασία από αύριο θα πέσει κατά περίπου 10 βαθμούς. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ, στο βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 7 έως 9 μποφόρ και από το μεσημέρι, απαγορεύτηκε η εκτέλεση των θαλάσσιων δρομολογίων από Καβάλα για Πρίνο Θάσου και αντίστροφα, με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

    [18] Πολιτική

    Δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης σε ημερίδα του ΣΥΝ "Χωρίς αναπτυξιακό όραμα ο προϋπολογισμός"

    24/11/2004 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μετέωρους και αντιφατικούς χαρακτήρισε τους στόχους του προϋπολογισμού του 2005 ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο Ζάππειο. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η μεταολυμπιακή ύφεση και κάλεσε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσουν για την κατάργηση όλων των -εκτός προϋπολογισμού- ειδικών λογαριασμών, καθώς και να υιοθετήσουν την πρόταση για ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτών και σταθερών διαχρονικά κανόνων αποτύπωσης των μεγεθών της οικονομίας. Επανέφερε μάλιστα και την πρόταση για τη δημιουργία ενός γραφείου για την προϋπολογισμό στη Βουλή. Επίσης χαρακτήρισε τους στόχους του προϋπολογισμού υπεραισιόδοξους και αντιφατικούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα, περιορίζει το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, μια κίνηση που δρα ανασταλτικά και ως προς την ανάπτυξη και ως προς την απασχόληση. "Από την άλλη, σιωπηλά προχωρεί σε πάγωμα ουσιαστικά των μισθών και των προσλήψεων στο Δημόσιο", ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    [19] Champions League

    Δήλωση αποχώρησης ο Βαν Μπόμελ

    24/11/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Διακοπές με αποχώρηση, σκοπεύει να κάνει ο Μαρκ Βαν Μπόμελ, αφού όπως δήλωσε σήμερα θέλει να φύγει από την Αιντχόβεν, τον Δεκέμβρη και όχι τον Ιούνιο που θα λήξει το συμβόλαιό του. Ο Ολλανδός αμυντικός μέσος και αρχηγός της PSV, δεν έκρυψε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο και μάλιστα τόνισε πως το γεγονός ότι η Αιντχόβεν είναι πρώτη στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και πηγαίνει καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν αλλάζει τίποτα. "Θέλω να φύγω πριν λήξει το συμβόλαιό μου", είπε χαρακτηριστικά ο Βαν Μπόμελ και συμπλήρωσε, "Αυτό σημαίνει πως η Αιντχόβεν θα μπορεί να πάρει κάποια χρήματα, που δεν θα έπαιρνε εάν έμενα ελεύθερος. Είναι αλήθεια πως η ομάδα έχει μια πολύ καλή χρονιά και στις εγχώριες διοργανώσεις και στο Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό όμως δεν αλλάζει την επιθυμία μου να φύγω κατά την διάρκεια των χειμερινών διακοπών". Αυτή είναι η έκτη χρονιά του Βαν Μπόμελ στην Αιντχόβεν και παρά το ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή καμία επίσημη πρόταση προς το πρόσωπό του, φήμες θέλουν την Τότεναμ, την ’ρσεναλ αλλά και την Ρεάλ Μαδρίτης να ενδιαφέρονται.

    [20] Champions League

    Επιστροφή Σαβιόλα;

    24/11/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε έναν ακόμη αγώνα εκείνος που έβγαλε την Μονακό από την δύσκολη θέση και της έφερε τους τρεις βαθμούς, ήταν ο Σαβιόλα, ωστόσο η χθεσινή καλή απόδοση του Αργεντίνου είχε και μια ιδιαιτερότητα, καθώς στις εξέδρες του "Λουί Ντε" βρισκόταν και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χοάν Λαπόρτα σε μια προσπάθεια πιθανής επιστροφής του παίκτη στην Καταλονία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο η επίσκεψη του Λαπόρτα στο Μόντε Κάρλο αφορούσε το γεγονός αυτό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον μάνατζερ του ποδοσφαιριστή για να επιβεβαιωθεί το γεγονός. Πάντως εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως ο Σαβιόλα, από τον Αυγούστο, οπότε και δόθηκε δανεικός στην Μονακό έχει σκοράρει πέντε φορές και μάλιστα σε αρκετούς σημαντικούς αγώνες, όπως ο χθεσινός με την Λίβερπουλ.

    [21] Αθλητισμός

    Στην ’ρσεναλ ο Έμπουε

    24/11/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού πρακτορείου, ο Εμάνουελ Έμπουε, διεθνής με την Ακτή Ελεφαντοστού, συμφώνησε για συνεργασία τετραετούς διάρκειας με την ομάδα της ’ρσεναλ. Ο Έμπουε είναι 21 ετών, αμυντικός και αγωνίζεται στην βελγική Μπέβερεν και θα είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής από την αφρικανική χώρα που θα αγωνιστεί στους "κανονιέρηδες" μετά τον Αμπίμπ Κολό Τουρέ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 November 2004 - 17:52:20 UTC