Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα χρόνο εκτός ο Κλέμπερσον
  • [02] "Πήρε το αίμα του πίσω" με επαγγελματσμό Το πριόνι της εκδίκησης
  • [03] Τέλος στα σενάρια από τον Πρωθυπουργό Όχι σε πρόωρες εκλογές
  • [04] Από το βήμα του 6ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κάλεσμα Παπανδρέου για
  • [05] Υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες Ακίνδυνα τα υπερηχογραφήματα
  • [06] Από τη στάση των ΗΠΑ για το Φανάρι Ικανοποίηση στην Αθήνα
  • [07] Μπορεί να λειτουργήσει ως βιοδιασπώμενο εμφύτευμα Ευεργετικό για τα
  • [08] "Βatman" μέχρι το 2011 ο Σισόκο
  • [09] Χαμηλός σε περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων Ο "βενιαμίν" των
  • [10] Σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του Δημοσίου Αλαλούμ στο ΔΙΚΑΤΣΑ
  • [11] Ύποπτες οι μεταγραφές Ροναλντίνιο, Ανελκά
  • [12] Μήνυμα Καραμανλή σε γεύμα της ΝΟΔΕ "Προχωράμε μπροστά και υλοποιούμε"
  • [13] Νεκροί δύο αστυνομικοί Θανατηφόρο τροχαίο στο Λιτόχωρο
  • [14] "Ψάχνει άμυνα" ο Βλάχος
  • [15] Κορυφαίος κολυμβητής του 2004 ο Φέλπς
  • [16] Μόνο νίκη θέλει η Καλαμαριά
  • [17] Τον επόμενο μήνα Νέες προσλήψεις νοσηλευτών
  • [18] Πρώην αντάρτης ο εκλεκτός της Βουλής Νέος πρωθυπουργός στο Μαυροβούνιο
  • [19] Ζαγοράκης: "Δεν ξέρω τίποτα"
  • [20] Ευρωπαίος τζουντόκα του 2004 ο Ηλιάδης
  • [21] Θετική η συνάντηση Αλογοσκούφη-Ενωση Τραπεζών Κινητικότητα για το
  • [22] Απόφαση του ουκρανικού Δικαστηρίου Άκυρες οι εκλογές
  • [23] Στο Algonquin της Νέας Υόρκης Μαρτίνι ...από διαμάντια

    [01] Champions League

    Ένα χρόνο εκτός ο Κλέμπερσον

    3/12/2004 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγο μετά τον ερχομό του Father Christmass θα επιστρέψει στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ο Βραζιλιάνος μέσος της Μάντσετσερ Γιουναϊτεντ, Κλέπμπερσον. Ο Λατινοαμερικάνος άσος των "κόκκινων διαβόλων" τραυματίστηκε στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα των προημιτελικών του Λίγκ Καπ κόντρα στην Άρσεναλ και δεν προβλέπεται να επανέλθει πριν από το 2005. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έναν ελαφρύ "πονοκέφαλο" στον τεχνικό των "μπέμπηδων", Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που λόγω της αποθεραπείας, θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κλέμπερσον για περίπου τέσσερις εβδομάδες.

    [02] Παράξενα

    "Πήρε το αίμα του πίσω" με επαγγελματσμό Το πριόνι της εκδίκησης

    3/12/2004 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2004 3:39:14 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Είχε μια συνηθισμένη ζωή, όπως κάθε άλλος Αυστριακός ξυλοκόπος. Ξυπνούσε από νωρίς κάθε πρωί, δούλευε μέχρι το μεσημέρι και περίμενε κάθε πρώτη του μήνα για να πάρει το μισθό του. Μια στιγμή, όμως, ήταν αρκετή για να ταράξει τα ήσυχα νερά της καθημερινότητάς του και να τον μετατρέψει σε έναν εκδικητή "εκτός ορίων". Αιτία αποτέλεσε ένας έντονος καβγάς με τον εργοδότη του, που έθιξε ανεπανόρθωτα τον εγωισμό του. Η μόνη λέξη, που στριφογύριζε στο μυαλό του, ήταν εκδίκηση, την οποία αποφάσισε να πάρει με τον πιο επαγγελματικό τρόπο, με το ηλεκτρικό πριόνι του. Έτσι, επισκέφθηκε το σπίτι του εργοδότη του, ώρα, που ήξερε, πως θα απουσίαζε κι αφού μπήκε κόβοντας την πόρτα στα δυο, άρχισε να καταστρέφει όλη την επίπλωση κομμάτι-κομμάτι. Πρώτο "θύμα" του ήταν το τραπέζι για να ακολουθήσει, η πολυθρόνα, το καθιστικό, τα έπιπλα της κουζίνας και οι ντουλάπες.

    Ανυπολόγιστες οι ζημιές

    Οι γείτονες, που άκουσαν τη φασαρία και θορυβήθηκαν κάλεσαν την αστυνομία, η οποία φτάνοντας αντίκρισε ένα πρωτοφανές θέαμα. Το σπίτι γεμάτο από κομματιασμένα έπιπλα, και τον "εκδικητή με το ηλεκτρικό πριόνι" να κάθεται εν τω μέσω τους γελαστός και περιχαρής.

    Όπως είναι λογικό τον συνέλαβαν και τώρα ο εξαγριωμένος ξυλοκόπος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Οι αστυνομικοί εκτιμούν, ότι οι ζημιές, που προκάλεσε ο κατηγορούμενος ξεπερνούν τα 5000 ευρώ!

    [03] Πολιτική

    Τέλος στα σενάρια από τον Πρωθυπουργό Όχι σε πρόωρες εκλογές

    3/12/2004 3:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2004 6:26:23 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε, πως στόχος μας δεν είναι οι πρόωρες εκλογές και έδωσε εντολές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. "Ελπίζω, θέλω και πιστεύω, ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι γυναίκα", δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, που για ακόμα μια φορά χαρακτήρισε πρόωρο το θέμα της προεδρολογίας και τόνισε, πως "το Σύνταγμα προβλέπει το χρονικό ορόσημο, στο οποίο θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου". "Θα το δούμε στην πράξη", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού.

    "Επικοινωνιακό παιχνίδι" βλέπει το ΠΑΣΟΚ

    Κατά την προσέλευσή τους στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του κόμματος έκαναν λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι, ενώ οι κ.κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Άκης Τσοχατζόπουλος τάχθηκαν κατά των πρόωρων εκλογών.

    "Δεν χρειάζονται εκλογές. Εξάλλου δεν τις θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας, ότι "τη βασική ευθύνη έχει ο Κώστας Καραμανλής και να φροντίσει να κάνει αποδεκτή πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου".

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε, πως "η Κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία, θα δούμε τι έχει στο μυαλό του ο κ. Καραμανλής όταν λέει ότι επιδιώκει την συναίνεση".

    Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, εκτίμησε, ότι "από τις δηλώσεις των αρχηγών και των δύο κομμάτων προκύπτει, πως πάμε για συναινετική λύση".

    [04] Πολιτική

    Από το βήμα του 6ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κάλεσμα Παπανδρέου για ειρηνική επανάσταση

    3/12/2004 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στη συμβολή της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στις τοπικές κοινωνίες, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια καθώς και στην σοσιαλιστική νεολαία της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου της Νεολαίας του κόμματος. Νωρίτερα, η παρέμβαση 92 συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ προκάλεσε εσωκομματική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στο κείμενο ασκείται έντονη κριτική σε πρακτικές στελεχών του κόμματος που βρέθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις την προηγούμενη περίοδο, ενώ παράλληλα καταγράφει 10 θέσεις-παρεμβάσεις για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

    Αναταραχή από δημόσια παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ

    Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι μουδιασμένος, γιατί το νέο κίνημα δεν έχει δείξει ακόμα τα χαρακτηριστικά του και ο δημόσιος λόγος μας καλό είναι να εκφέρεται από νέα στελέχη που δεν βαρύνονται με κυβερνητικές ευθύνες, υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα το κείμενο των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Πρώτη και βασική θέση εν όψει του συνεδρίου στο κείμενο των συνδικαλιστών είναι η κατανόηση των αιτιών της εκλογικης ήττας του κόμματος, που το θεωρούν ως προϋπόθεση για την περαιτέρω προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Στο κείμενο επίσης αποδοκιμάζονται οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος και ζητείται η απομάκρυνση προβεβλημένων στελεχών τα οποία, όπως αναφέρουν, με την παρουσία τους στα τηλεοπτικά μέσα συντηρούν το θυμό των πολιτών εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

    Οι 92 συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα τονίζουν ότι διατυπώνουν τις θέσεις τους με πλήρη επίγνωση ιστορικής ευθύνης για να συμβάλουν στην αναγέννηση και την επανάκτηση της ηγεμονίας από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που επιδιώκουν τονίζεται, είναι να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ενότητας η οποία θα στηρίζεται στη συστράτευση για κοινούς στόχους και "όχι σε προσωπικές στρατηγικές και συγκυριακές αναζητήσεις". Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε και ηττήθηκε στις 7 του Μάρτη για τα συμπλέγματα αλαζονείας, καθεστωτικής νοοτροπίας και γραφειοκρατικού ετσιθελισμού.

    [05] Υγεία

    Υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες Ακίνδυνα τα υπερηχογραφήματα

    3/12/2004 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC,Reuters

    Άκρως καθησυχαστικά για τις γυναίκες χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μελέτης Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι τα υπερηχογραφήματα , που χρησιμοποιούνται ως μέθοδος ρουτίνας στη μαιευτική πάνω από 30 χρόνια, δεν επιφέρουν καμία επίδραση ούτε στη μητέρα ούτε στο παιδί. Η ερευνητική ομάδα, αφού εξέτασε 2.700 παιδιά ηλικίας μέχρι οκτώ ετών, στα μισά από τα οποία οι μητέρες τους είχαν υποβληθεί σε πολλαπλά υπερηχογραφήματα στη διάρκεια της κύησης, δεν εντόπισαν καμία συγγενή ανωμαλία μεταξύ τους.

    Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ερευνών

    Συγχρόνως, νευρολογικές εξετάσεις και μελέτες της γλωσσολογικής συμπεριφοράς παιδιών ηλικίας ενός έτους, δε φανέρωσαν καμία διαφορά μεταξύ τους, ενώ όλα διέθεταν το ίδιο περίπου μέγεθος. Τα συγκεκριμένα ευρήματα οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα, ότι τα υπερηχογραφήματα δεν προκαλούν μείωση της ανάπτυξης των παιδιών στη βρεφική ή παιδική ηλικία. Η μελέτη του καθηγητή John Newnham από το νοσοκομείο King Edward Memorial, στο Σουμπιάκο της Αυστραλίας και της επιστημονικής του ομάδας, διαψεύδει προηγούμενες έρευνες, που προειδοποιούσαν, ότι η συχνότητα των υπερηχογραφημάτων επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού.

    "Οι συχνοί υπέρηχοι στους οποίους υποβάλλονται οι γυναίκες από τη 18η εβδομάδα της κύησης ενδέχεται να επιφέρουν μικρή μεταβολή στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, στην παιδική ηλικία, ο ρυθμός ανάπτυξής του, θα είναι ίδιος με εκείνο παιδιών, που οι μητέρες τους είχαν υποβληθεί μόνο σε ένα υπερηχογράφημα", δήλωσε ο καθηγητής στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

    Ο Sanjay Vyas, μαιευτήρας- γυναικολόγος στο νοσοκομείο Southmead του Μπρίστολ, χαιρέτισε την έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων και πιστεύει, ότι αποδειχθεί καθησυχαστική για τις γυναίκες, καθώς αρκετές ανησυχούν μήπως το υπερηχογράφημα είναι κάτι ανάλογο με τις επιβλαβείς ακτίνες-Χ, που χρησιμοποιούνται για τις συνήθεις ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες. Συστήνει, ωστόσο, στις γυναίκες να εξακριβώνουν, εάν το άτομο που τους κάνει το υπερηχογράφημα έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

    Οι υπέρηχοι είναι μια μέθοδος απεικόνισης του εμβρύου και των οργάνων της πυέλου (λεκάνης) της γυναίκας κατά την κύηση και χάρη σε αυτά ελέγχεται η θέση, το μέγεθος, η ωρίμανση και οι ποσότητες υγρού του πλακούντα, καθώς, επίσης, το μέγεθος, η θέση και το βάρος του εμβρύου. Οι μηχανές υπερήχων, που λειτουργούν με ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, δεν περιλαμβάνουν καθόλου τη χρήση των επιβλαβών ακτινών Χ.

    Παρόλα αυτά, οι έρευνες θα εξακολουθήσουν προκειμένου να επιβεβαιωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η ασφάλεια εφαρμογής της εν λόγω διαγνωστικής μεθόδου.

    [06] Κοινωνία

    Από τη στάση των ΗΠΑ για το Φανάρι Ικανοποίηση στην Αθήνα

    3/12/2004 4:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2004 4:33:02 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χαμόγελα στην Αθήνα και δυσφορία στην Άγκυρα προκάλεσε η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ στο Φανάρι "Η δήλωση της Ουάσιγκτον απηχεί τις απόψεις της νυν και της προηγούμενης ελληνικής Κυβέρνησης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ενώ ο υπουργός Τουρισμού, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία τόνισε, πως η ελληνική πολιτεία στηρίζει το Φανάρι και κανένας δεν αμφισβητεί την Οικουμενικότητά του. "H ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια", επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι δηλώσεις Μπάουτσερ προκάλεσαν δυσφορία στη γείτονα χώρα.

    Αντιδράσεις στην Τουρκία

    "Υπάρχουν ενέργειες που δεν βοηθούν στη διατήρηση του καλού κλίματος, που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί και η Αθήνα, αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και τις δηλώσεις για το Πατριαρχείο.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πως ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η στήριξη τους στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου προκάλεσαν αντιδράσεις στην Άγκυρα. Τη δυσαρέσκειά του για τον συσχετισμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με τα ζητήματα του Φαναρίου εξέφρασε στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

    Επίσης, χθες βράδυ, περίπου εκατό διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθούν για τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ουάσινγκτον στηρίζει το Πατριαρχείο

    Περιοδεία Μολυβιάτη στην Ευρώπη

    [07] Υγεία

    Μπορεί να λειτουργήσει ως βιοδιασπώμενο εμφύτευμα Ευεργετικό για τα οστά το τοφού

    3/12/2004 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μέχρι τώρα το γνωρίζατε ως κύριο συστατικό σε πολλές χορτοφαγικές δίαιτες, φαίνεται, όμως πως το τοφού, το γνωστό παράγωγο της σόγιας είναι εξίσου χρήσιμο και στην ιατρική. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως το τοφού μπορεί να λειτουργήσει ως εμφύτευμα το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης οστών, που έχουν υποστεί βλάβες. Ήδη, το Βρετανικό Ίδρυμα Επιχορηγήσεων για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και τις Τέχνες έχει επενδύσει 102.700 ευρώ για την περαιτέρω έρευνα αυτών των επιστημονικών ισχυρισμών. Μάλιστα, ο δρ Ματέο Σαντίν καθηγητής του Πανεπιστημίου του Brighton, εξηγεί πως μαζί με την ομάδα του δημιούργησαν ένα πλαστικό βιοδιασπώμενο είδος τοφού, που, όπως παρατήρησαν, επιταχύνει την αποκατάσταση των οστών. Ο δρ Σαντίν εξηγεί, πως το τοφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις θυμάτων σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων, όπου συνήθως γίνονται πολύωρες εγχειρήσεις. Επίσης, ενδείκνυται και για οδοντιατρική χρήση, όταν κάποια σοβαρή μόλυνση στα ούλων έχει αρχίσει να καταστρέφει και το οστό του δοντιού.

    [08] Champions League

    "Βatman" μέχρι το 2011 ο Σισόκο

    3/12/2004 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη φανέλα της Βαλένθια θα φορά και για τα επόμενα έξι χρόνια ο 20χρονος άσος από το Μάλι Μοχάμεντ Σισόκο. Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα εισπράξει για την ανανέωση του συμβολαίου του ο ένας από τους ελάχιστους "μουσουλμάνους" παίκτες του ισπανικού πρωταθλήματος, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην ισπανική ομάδα μέχρι το 2011. Ο διεθνής του Μάλι που αγωνίστηκε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έχει εντυπωσιάσει με τη δύναμή του τις "νυχτερίδες", οι οποίες τον απέκτησαν πέρυσι από τη γαλλική Οσέρ.

    [09] Τεχνολογία

    Χαμηλός σε περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων Ο "βενιαμίν" των γαλαξιών

    3/12/2004 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.newscientist.com

    Το νεαρότερο μέχρι στιγμής μέλος της "οικογένειας" των γαλαξιών εντόπισε πολύ κοντά στη Γη το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Hubble". Οι αστρονόμοι εικάζουν ότι ο γαλαξίας "I Zwicky 18", δημιουργήθηκε δισεκατομμύρια έτη φωτός αργότερα από τους "φίλους" του, περίπου δηλαδή πριν από 45 εκατομμύρια έτη φωτός. Ο αργός ρυθμός ανάπτυξης του γαλαξία δείχνει, ότι "γεννήθηκε" με τη μορφή σύννεφου αερίου σε μια σχετικά μικρή και άγονη περιοχή του διαστήματος, σχεδόν αμέσως μετά την "κοσμογονική έκρηξη", γνωστή και ως big bang. Το "μωρό" γαλαξίας είναι σχεδόν 100 φορές στενότερος από τον Γαλαξία Milky Way, στον οποίο ζούμε. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών με ένα άλλο τηλεσκόπιο, το αέριο του "μωρού" γαλαξία περιέχει μόνο 2% της περιεκτικότητας του Ήλιου σε "βαριά" στοιχεία ή μέταλλα. Το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο, που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, καθώς οι υπόλοιποι γαλαξίες, οι οποίοι σχηματίστηκαν σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα δισεκατομμυρίων χρόνων, περιέχουν μέχρι και 200 φορές περισσότερη ποσότητα. Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν την αιτία της χαμηλής περιεκτικότητας του "I Zwicky 18" σε μεταλλικά στοιχεία, καθώς όσοι γαλαξίες "γεννήθηκαν" πιο πρόσφατα, είναι πλούσιοι σε "βαριά" μέταλλα.

    Με αστέρια που γεννήθηκαν μόλις...χθες

    Η μικρή απόσταση του γαλαξία από τη Γη έδωσε τη δυνατότητα στο τηλεσκόπιο Hubble να εντοπίσει και να αναλύσει μερικές χιλιάδες από τα 20.000 περίπου αστέρια, που περιέχει. Το χρώμα και η φωτεινότητα των αστεριών αποδεικνύουν, ότι κανένα δεν έχει ηλικία μεγαλύτερη των 500 εκατομμυρίων ετών.

    Ο Τριν Θούαν, αστρονόμος του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, υπογράμμισε, ότι μέχρι πριν από 14 δις χρόνια, ο γαλαξίας μεγάλωνε με πολύ αργούς ρυθμούς και μπορούσε να χωρέσει μέσα του πολλά αστέρια.

    Από την πλευρά του, ο Τζον Χούτσρα, αστρονόμος του κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν της Μασαχουσέτης, επισημαίνει το εξής εντυπωσιακό ότι η ηλικία των αστεριών του, τα 500 εκατομμύρια έτη φωτός δεν είναι τόσο μακριά όσο νομιζουμε, αλλά μόλις χθες.

    Και σημειώνει, ότι ο γρίφος που θα πρέπει τώρα να λύσουμε, είναι γιατί η περιεκτικότητα του γαλαξία σε βαριά μέταλλα είναι τόσο χαμηλή.

    Έλλειψη ...γάλακτος

    Οι δυο αστροφυσικοί εκτιμούν, ότι ο γαλαξίας για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφάνιζε έλλειψη γαλακτικής "τροφής", ενώ "κυοφορούσε" τα αστέρια. Οι πρώτοι γαλαξίες του διαστήματος προήλθαν από σύννεφα υδρογόνου και ηλίου και αναπτύχθηκαν απορροφώντας το αέριο, που τους περιέβαλλε, ενώ έτειναν να συγχωνευθούν με κοντινούς γαλαξίες.

    Ο κ. Θούαν αναζήτησε και άλλους γαλαξίες-νάνους, που δημιουργούν αστέρια, ανακαλύπτοντας, όμως, λίγους, οι οποίοι περιέχουν 5% ή λιγότερο από την περιεκτικότητα του Ήλιου σε μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν είναι κοντά στον I Zwicky 18, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μελετηθούν προσεκτικά.

    [10] Κοινωνία

    Σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του Δημοσίου Αλαλούμ στο ΔΙΚΑΤΣΑ

    3/12/2004 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ- "Τα Νέα"- "Καθημερινή"

    Στον Εισαγγελέα, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, παραδόθηκε το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών- Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το ΔΙΚΑΤΣΑ, στο οποίο διαπιστώνεται σωρεία παραβιάσεων, με άξονα την αναγνώριση πτυχίων. Εκτός από ασαφή και αδιαφανή κριτήρια στην αξιολόγηση, οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων του εξωτερικού αντιμετώπιζαν εξωφρενικές καθυστερήσεις, που έφθαναν μέχρι και τα τρία χρόνια! Στο πόρισμα διαπιστώνονται επίσης και ...ιστορίες καθημερινής τρέλας, σε μία από τις οποίες τέσσερις πτυχιούχοι του ίδιου πανεπιστημίου του Εξωτερικού, στην ίδια ακριβώς ειδικότητα, έλαβαν τέσσερις διαφορετικές απαντήσεις από το ΔΙΚΑΤΣΑ, όταν ζήτησαν αναγνώριση του πτυχίου τους! Πάντως, το υπουργείο Παιδείας, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Διαφορετική κρίση για ίδια πτυχία

    Μια από τις εξωφρενικές περιπτώσεις που καταγράφονται στο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, αφορά τέσσερις πτυχιούχους Ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Harvard, οι οποίοι μάλιστα είχαν αποφοιτήσει με διάκριση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνώρισε το πτυχίο του ενός χωρίς εξετάσεις, τον δεύτερο τον "έκοψε", ενώ στους άλλους δύο ζητήθηκε να δώσουν εξετάσεις, σε τέσσερα και δύο μαθήματα αντίστοιχα!

    Το 100 και πλέον σελίδων πόρισμα εντοπίζει τις δυσλειτουργίες κατά την περίοδο 1998- 2003, οπότε και οι αιτήσεις για αναγνώριση πτυχίων έφθασαν περίπου τις 60.000. Ειδική αναφορά γίνεται στη στελέχωση του ΔΙΚΑΤΣΑ, όπου το ΣΕΕΔΔ επισημαίνει, πως τα στελέχη δεν είχαν εκπαιδευτεί ποτέ και ο καταμερισμός των καθηκόντων τους δεν ήταν ορθολογικός.

    Παράλληλα, στο ΔΙΚΑΤΣΑ δεν είχε γίνει ποτέ έλεγχος, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το πόρισμα, "να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα, διαμορφώνοντας πολιτικές αξιολόγησης των πανεπιστημίων ...πολλές φορές αντίθετες με τη θεσμοθετημένη πολιτική για την ανώτατη παιδεία".

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το ΔΙΚΑΤΣΑ καταργείται και στη θέση του δημιουργείται ο Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, ενώ ο χρόνος αναγνώρισης των πτυχίων εκτιμάται, ότι θα μειωθεί στους δύο μήνες. Σημειώνεται, πως τη διενέργεια ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με διαδικασία- εξπρές η αναγνώριση πτυχίων

    [11] Champions League

    Ύποπτες οι μεταγραφές Ροναλντίνιο, Ανελκά

    3/12/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας του Παρισίου μπήκαν πρόσφατα οι συνθήκες μεταγραφών του Βραζιλιάνου άσου Ροναλντίνιο από την Παρί Σεν Ζερμέν στην Μπαρτσελόνα, και του Νικολά Ανελκά, από τη γαλλική ομάδα στην αγγλική Μάντσεστερ Σίτι. Εκτός από τις δύο αυτές μετακινήσεις σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Le Figaro, υπαρχουν υποψίες για παράνομη καταβολή χρημάτων και για άλλες τέσσερις που πραγματοποίησε ο σύλλογος της "Πόλης του Φωτός". Σε αρκετές από αυτές τις συναλλαγές η Παρί Σεν Ζερμέν κατέληξε να χάσει σημαντικά ποσά και οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση υποπτεύονται, ότι πρώην στελέχη του συλλόγου, καθώς και μεσάζοντες έχουν ίσως λάβει μερίδιο από τα χρήματα των μεταγραφών.

    [12] Πολιτική

    Μήνυμα Καραμανλή σε γεύμα της ΝΟΔΕ "Προχωράμε μπροστά και υλοποιούμε"

    3/12/2004 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Συνεδριάζει αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ενόψει της συνεδρίασης, γεύμα σε γνωστή ταβέρνα στο Παγκράτι παρέθεσε στους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών ο γραμματέας του κόμματος, Βαγγέλης Μειμαράκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους προέδρους των ΝΟΔΕ για τον αγώνα τους και τόνισε: "η Κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα της βάσης, προχωράμε δυνατά και τα υλοποιούμε". Ακόμη, ο Πρωθυπουργός είπε στα στελέχη της ΝΔ, ότι πρέπει να πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει όλοι και επεσήμανε, πως δεν έχουν αλλάξει οι σχέσεις, παρά μόνο ο δικός του ρόλος, σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Από την πλευρά τους, στελέχη των ΝΟΔΕ αναφέρθηκαν στην συνένωση των τοπικών οργανώσεων, που προβλέπει το νέο οργανωτικό μοντέλο του κόμματος, ζήτησαν οικονομική ενίσχυση για να επιτελέσουν το έργο τους και ανέφεραν, ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία με τους υπουργούς. Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, ο γραμματέας της ΝΔ και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    [13] Κοινωνία

    Νεκροί δύο αστυνομικοί Θανατηφόρο τροχαίο στο Λιτόχωρο

    3/12/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στο 431ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης, κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ένα φορτηγό, φορτωμένο με σίδερα, έπεσε πάνω στο προπορευόμενο περιπολικό της Τροχαίας Κατερίνης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν σε αυτό. Νεκροί είναι ο 45χρονος αρχιφύλακας, Λάζαρος Τσενεκίδης, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, που βρήκε ακαριαίο θάνατο και ο αστυφύλακας Κωνσταντίνος Καλωνάς, 35 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, που εξέπνευσε λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Κατερίνης. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα. Την ώρα του δυστυχήματος, η ορατότητα στην περιοχή ήταν περιορισμένη, λόγω πυκνής ομίχλης.

    [14] Αθλητισμός

    "Ψάχνει άμυνα" ο Βλάχος

    3/12/2004 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολλά είναι τα αμυντικά προβλήματα του Ιωνικού εν όψει του αγώνα με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Ο Βαγγέλης Βλάχος, πλην της σίγουρης απουσίας του Φερέιρα Κινγκ, ο οποίος αποβλήθηκε στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, "πονοκεφαλιάζει" και για τοβν τραυματισμό του έτερου κεντρικού αμυντικού του, Γιώργο Διαμαντή.

    Πολλά τα προβλήματα

    Ο αμυντικός των "μπλε" αντιμετώπιζε πρόβλημα από την περασμένη εβδομάδα, όμως η κατάσταση του είχε βελτιωθεί και χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα κόντρα στους "ερυθρόλευκους". Φαίνεται όμως πως η συμετοχή του στο παιχνίδι δεν ήταν ότι καλύτερο και με απόφαση του γιατρού της ομάδας, Γιάννη Βεκιάρη, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι ο παίκτης έχει θλάση ορθού μηριαίου, στο δεξί πόδι. Αυτό σημαίνει πως ο παίκτης δεν θα ταξιδέψει στην Κρήτη, ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 μέρες μέχρι να επανέρθει σε πλήρης ρυθμούς. Όσον αφορά τον Πορτογάλο αμυντικό, η αποβολή του στον αγώνα με τους "κόκκινους" του κόστισε 3 αγωνιστικές.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα προβλήματα μυϊκών τραυματισμών που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό στον Ιωνικό, οφείλονται αποκλειστικά στο γήπεδο με πλαστικό τάπητα που χρησιμοποιεί για τις προπονήσεις και ο οποίος είναι ιδιαίτερα σκληρός με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μύες των ποδοσφαιριστών.

    [15] Αθλητισμός

    Κορυφαίος κολυμβητής του 2004 ο Φέλπς

    3/12/2004 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για μια ακόμη χρονιά ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Μαϊκ Φέλπς αναδείχθηκε κορυφαίος κολυμβητής της χρονιάς στον κόσμο, μέσω ψηφοφορίας που διενήργησε το περιοδικό Swimming World. Δεύτερος σε ψήφους αναδείχθηκε ο συμπατριώτης του Ααρον Πίρσολ και τρίτος η "τορπίλη" από την Αυστραλία, Ιαν Θορπ. Στις γυναίκες αντίστοιχα τον τίτλο της κορυφαίας κολυμβήτριας του 2004 στον κόσμο κατέκτησε η 22χρονη Ουκρανή Γιάνα Κλότσκοβα. Ευρωπαίος κολυμβητής της χρονιάς ψηφίστηκε για τέταρτη φορά μετά το 1999, 2000 και 2002 ο 26χρονος Ολλανδός Πίτερ Φαν ντε Χούγκενμπαντ.

    Ξεπέρασε και τον Σπιτς

    Aξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι όταν ο Φέλπς είχε κατακτήσει τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στην καριέρα του, το αμερικανικό περιοδικό είχε γράψει, ότι πρόκειται για μία μυθική χρονιά", συγκρίνοντας τον κατά κάποιο τρόπο με το θρύλο της κολύμβησης των ΗΠΑ, Μάρκ Σπίτς.

    Φέτος λοιπόν που ο 19χρονος κολύμβητής στους Αγώνες της Αθήνας "κρέμασε στο στήθος" του 8 Ολυμπιακά μετάλλια, ένα δηλαδή περισσότερο, από τον Σπιτς και κατέρριψε δύο παγκόσμια ρεκόρ, δικαίως δίνει το δικαιώμα σε πολλούς να υποστηρίζουν ότι ξεπέρασε τη μεγάλη αυτή μορφή της παγκόσμιας κολύμβησης.

    [16] Αθλητισμός

    Μόνο νίκη θέλει η Καλαμαριά

    3/12/2004 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το επικείμενο παιχνίδι της Καλαμαριάς με τον Άρη, ήταν αυτό που επικράτησε στη συνέντευξη τύπου του προπονητή των Ποντίων. Ο Εντουάρντο Αμορίν, τόνισε πως η ομάδα του θα κυνηγήσει τη νίκη και αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα που σκέφτονται όλη στην ομάδα. Παράλληλα ζήτησε από τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο και να βοηθήσει τους παίκτες του σε αυτό το τοπικό ντέρμπι.

    Υπέρ των παικτών

    Ο Βραζιλιάνος τεχνικός ξεκαθάρισε πως η Καλαμαριά θέλει μόνο νίκη σε αυτό το παιχνίδι. Το γεγονός πως και οι δύο ομάδες προέρχονται από θετικά αποτελέσματα, δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση και δεν παίζει κανένα ρόλο η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων.

    Ο κ. Αμορίν προανήγγειλε ότι θα κάνει και μερικές αλλαγές στην άμυνα αφού επιστρέφει ο Νίκος Παπαδόπουλος για τον οποίο είπε: "Είναι ένας καλός αμυντικός που δίνει ποιότητα και ταχύτητα στην ομάδα με τα προσόντα του". Ο Παπαδόπουλος θα καλύψει με την επιστροφή του και την απουσία του τραυματία Δημήτρη Πετκάκη. Όσον αφορά για τα μεταγραφικά, ο προπονητής του Απόλλωνα είπε πως οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξουν κάποιες. Παράλληλα θα ασχοληθούν και με τα συμβόλαιο παικτών που λήγουν τώρα ή το καλοκαίρι.

    Περιμένει βελτίωση

    Τέλος έκανε αναφορά και για τον συμπατριώτη του ποδοσφαιριστή Σίλβα Σάντος Κλέϊτον, που ακόμη έχει μέτρια απόδοση στα ως τώρα παιχνίδια και είπε: "Ακόμη δεν βρήκε τον εαυτό του και αυτό τον επηρεάζει αρνητικά. Στην επίθεση υπάρχει ένα πρόβλημα αλλά δεν μπορώ να τον αφήσω και εκτός ομάδας, καθώς περιμένουμε από αυτόν και δεν έχω παίκτη με τόσα χαρίσματα στην επιθετική γραμμή". Καταλήγοντας ο κ. Αμορίν αναφέρθηκε και πάλι στο παιχνίδι της Κυριακής, λέγοντας πως "είμαστε γηπεδούχοι και θα παίξουμε με γνώμονα τη νίκη και μόνο".

    Από την προπόνηση που ακολούθησε προέκυψε πως ο αμυντικός Ροντινέλι δεν είναι έτοιμος για το παιχνίδι της Κυριακής και όπως και ο Πετκάκης θα είναι κι αυτός εκτός ομάδας από τον αγώνα με τον Άρη.

    [17] Κοινωνία

    Τον επόμενο μήνα Νέες προσλήψεις νοσηλευτών

    3/12/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνουν οι προσλήψεις για το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, με τον νέο νόμο θα προσληφθούν 3.500 νοσηλευτές, ενώ τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους και τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των προμηθειών στα νοσοκομεία. Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε "εξαιρετικά ελπιδοφόρα" τα αποτελέσματα του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, σημειώνοντας, όμως, ότι θέλει να κρατά χαμηλά τον πήχυ, καθώς τα οριστικά συμπεράσματα θα βγουν στα τέλη Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, τη ρύθμιση οφειλών, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους προβλέπει το σχέδιο νόμου, που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Υγείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποτελεσματικές οι νέες εφημερίες

    [18] Κόσμος

    Πρώην αντάρτης ο εκλεκτός της Βουλής Νέος πρωθυπουργός στο Μαυροβούνιο

    3/12/2004 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ανησυχία προκαλεί στη Δύση η απόφαση της Βουλής του Μαυροβουνίου, να εκλέξει για πρωθυπουργό τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, Ράμους Χαραντινάι. Ο 36χρονος πρώην αντάρτης διορίστηκε πρωθυπουργός, αφού επικράτησε στη σχετική ψηφοφορία με ψήφους 72 υπέρ και 3 κατά. Η κίνηση αυτή της Βουλής προκαλεί ερωτηματικά και είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, καθώς ο Χαραντινάι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ο Αλβανός ηγέτης υπήρξε αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου την διετία 1998 - 1999 και η δράση του κατά της Σερβικής αρχής είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει αφορμή για την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο, με τη κατηγορία του εγκληματία πολέμου. Ο εθνικιστής Αλβανός φέρεται να εμπλέκεται σε δολοφονίες μετριοπαθών Αλβανών και Σέρβων, που ζούσαν στην περιοχή του Κοσόβου.

    Οι αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών

    Αν και οι δυτικοί είχαν προειδοποιήσει την Βουλή του Μαυροβουνίου, να μην ψηφίσει τον Χαραντινάι, οι βουλευτές προτίμησαν να τον διορίσουν πρωθυπουργό, προκειμένου να σιγουρέψουν ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα , θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας. Ο τελευταίος, με 64 ψήφους υπέρ και 32 κατά, ανανέωσε τη θητεία του.

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του Χαραντινάι στα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν ομοιόμορφες, αφού ο κυβερνήτης του οργανισμού στο Κόσοβο, Σόρεν Γιέσσεν - Πέτερσεν, δήλωσε, ότι η απόφαση αυτή της Βουλής αποδεικνύει, ότι η δημοκρατία λειτουργεί σωστά στη χώρα.

    Από την άλλη βέβαια, ο αρχηγός της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών, Χαβιέ Σολάνα δεν εμφανίστηκε τόσο ευχαριστημένος, καθώς τόνισε, ότι "αν ο πρωθυπουργός είναι κάποιος, που υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί στη Χάγη, ίσως να μην είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να οδηγήσει τη χώρα προς τα ευρωπαϊκά στάνταρ".

    [19] Αθλητισμός

    Ζαγοράκης: "Δεν ξέρω τίποτα"

    3/12/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Λίγες μέρες μετά τις φήμες περί μετακίνησης του στην Μπαρτσελόνα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης προχώρησε σε διάψευση των όσων ακούγονται. Ο 33χρονος μέσος της Μπολόνια, δήλωσε πως ποτέ δεν ήρθε σε επαφή με κάποιον από τη διοίκηση του Ισπανικού συλλόγου, για ενδεχόμενη μεταγραφή του και στην Βαρκελώνη και στο Κάμπ Νου την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο αρχηγός της Εθνικής είπε συγκεκριμένα: "Με όλο το σεβασμό προς την El Mundo Deportivo, θέλω να διαψεύσω πως μίλησα με κάποιον δημοσιογράφο για ενδεχόμενη μετακίνησή μου στην Μπαρτσελόνα. Θέλω, επίσης να ξεκαθαρίσω πως δεν είχα καμία επαφή με άνθρωπο του ισπανικού συλλόγου".

    [20] Αθλητισμός

    Ευρωπαίος τζουντόκα του 2004 ο Ηλιάδης

    3/12/2004 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Κορυφαίος αθλητής του 2004 στην Ευρώπη αναδείχθηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης, ενώ τον αντίστοιχο τίτλο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς, κατέκτησε ο πατέρας του, Νίκος Ηλιάδης. Τη νέα σπουδαία αυτή διάκριση για τα "ελληνικά χρώματα" παρέλαβε από τα χέρια του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο, Μάριους Βίζερ, ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Βαγγέλης Σουφλέρης, κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (ΕJU) στη Βουδαπέστη. Παράλληλα Στην ίδια εκδήλωση επικυρώθηκε το αγωνιστικό καλεντάρι της χρονιάς 2005 έγινε μία πρώτη βολιδοσκόπηση της διάθεσης που υπάρχει για ανάληψη από τη χώρα μας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    [21] Οικονομία

    Θετική η συνάντηση Αλογοσκούφη-Ενωση Τραπεζών Κινητικότητα για το ασφαλιστικό των Τραπεζών

    3/12/2004 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών μετά την πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων. Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας κάνουν λόγο για πρόοδο στο θέμα μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, ο Υπουργός Οικονομίας με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η Ένωση Τραπεζών θεωρεί ότι η πρόταση της για δημιουργία ταμείου επικουρικής ασφάλισης είναι η βάση για να στηριχθεί η συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ωστόσο, η ΟΤΟΕ διατυπώνει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου σχεδίου και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη την ερχόμενη Τετάρτη. H OTOE επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι αποκλείει μεμονωμένες παρεμβάσεις και θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη δική της θέση για δημιουργία ενιαίου, αυτόνομου ταμείου επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Παρέμβαση Μητσοτάκη

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Τσουκαλάς τόνισε ότι θα απορριφθεί κάθε πρόταση που θα προωθεί "επιμέρους" λύσεις για συγκεκριμένες τράπεζες. Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι επισήμως και τεκμηριωμένα δεν έχει κατατεθεί στην ΟΤΟΕ καμιά νέα πρόταση, δηλώνοντας ότι "δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση μέσω δημοσιευμάτων". "Προς ψόγο" χαρακτήρισε επίσης το φαινόμενο να εμφανίζονται προτάσεις συγκεκριμένων τραπεζιτών ως φέρουσες την υποστήριξη κάποιων υπουργών. Επανέλαβε επίσης, ότι η ΟΤΟΕ δεν συζητά "λύσεις κατά μόνας" και υπενθύμισε την επιτυχία της απεργίας στην Εμπορική μετά την πρόταση Προβόπουλου, ενώ σημείωσε ότι στο ασφαλιστικό τα συνδικάτα έχουν δυνάμεις για να στηρίξουν τα αιτήματά τους.

    Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι ''το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επιμέρους λανθασμένη πολιτική των επιμέρους ρυθμίσεων για τα λεγόμενα ευγενή ταμεία λαμβάνοντας την απόφαση να αναλάβει το κράτος την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, με πολύ μεγάλα ποσά που περνούν μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς κατ ευθείαν στο δημόσιο χρέος. Η ΝΔ δεν πρέπει να ολοκληρώσει το λάθος αυτό με ανάλογη ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία των τραπεζικών υπαλλήλων''.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 προειδοποίησε "να μην τολμήσει κανείς να επιβαρύνει με χρέη το ΙΚΑ για να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία οι Τράπεζες και οι βιομήχανοι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    [22] Κόσμος

    Απόφαση του ουκρανικού Δικαστηρίου Άκυρες οι εκλογές

    3/12/2004 6:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2004 7:34:50 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, δικαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις πέντε ημερών. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ανατόλι Γιαρέμα, το αποτέλεσμα των εκλογών ακυρώνεται και θα διεξαχθεί νέος δεύτερος γύρος, στις 26 Δεκεμβρίου. Επίσης, ο κ. Γιαρέμα τόνισε, πως "η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο έφεσης". Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον πρόεδρο της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την διεξαγωγή μόνο του δεύτερου γύρου των εκλογών. Σημειώνεται, πως την περασμένη Τετάρτη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν συμφωνήσει να σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ώρες αγωνίας για την Ουκρανία

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    Στο Algonquin της Νέας Υόρκης Μαρτίνι ...από διαμάντια

    3/12/2004 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το στυλ δεν είναι κάτι, που επιδιώκουμε απλά και μόνο στο ντύσιμό μας, αλλά σε κάθε έκφανση τη ζωής μας, ακόμα και στον τρόπο, που πίνουμε το ποτό μας. Κάπως έτσι σκέφθηκαν κι οι υπεύθυνοι του γνωστού ξενοδοχείου Algonquin της Νέας Υόρκης και δημιούργησαν μια μοναδική πρόταση για να απολαύσετε το πλέον διάσημο ποτό του ξενοδοχείου, το μαρτίνι, το οποίο εκτιμούσε ιδιαίτερα και η γνωστή Βρετανίδα κριτικός και συγγραφέας Ντόροθι Πάρκερ. Τι ακριβώς κάνουν; Τοποθετούν ένα διαμάντι στον πυθμένα του ποτηριού ένα διαμάντι και προσθέτουν το αγαπημένο σας ποτό. Με μια λοιπόν απλή κίνηση η βραδιά σας τυλίγεται στη λάμψη της πολυτέλειας. Εσείς το μόνο, που έχετε να κάνετε πέρα από το να παραγγείλετε, είναι να είστε προετοιμασμένοι για το αδρό αντίτιμο, που θα πληρώσετε. Περίπου, 13.000 ευρώ θα σας κοστίσει αυτή η ξεχωριστή νότα στυλ, στη γοητεία της οποίας μέχρι στιγμής δεν έχει υποκύψει κανένας πελάτης του ξενοδοχείου. Οι υπεύθυνοι, πάντως, δεν πτοούνται και πιστεύουν, ότι σύντομα θα έχουν την πρώτη παραγγελία...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 December 2004 - 17:52:17 UTC