Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για το ασφαλιστικό των τραπεζικών Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΟΤΟΕ
  • [02] Αύριο η συνάντηση με Πούτιν Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα
  • [03] Διευκολύνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις "Έργο ζωής" από δορυφόρους
  • [04] Για να γλιτώσουν από την κατάθλιψη "Προφυλάσσουν" το όνομά τους
  • [05] Δεν "παίζεται" η Μπαρτσα
  • [06] Δριμεία κριτική Παπανδρέου από την Κάλυμνο
  • [07] Λιγότερο πλούσια η Λατινοαμερικάνα καλλιτέχνιδα "Φτωχή" μου
  • [08] Σύμφωνα με έρευνα Κροατών επιστημόνων Το μέλι σύμμαχος κατά του
  • [09] Στις εργασίες της Εξεταστικής Παράταση για το πόρισμα
  • [10] Σάλος για τη Θεία Γέννηση στο Μαντάμ Τισό Προκαλεί η φάτνη με τον
  • [11] Σε δημοπρασία στο Παρίσι Πουλήθηκε χειρόγραφο του Ναπολέοντα
  • [12] Βάζοντας φυτοφάρμακο στο φαγητό που μαγείρεψε Δηλητηρίασε την
  • [13] Επαφές Καραμανλή στη Μόσχα "Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας- Ρωσίας"
  • [14] Προστατεύει από διαρρήκτες και φροντίζει τα ζώα σα Ρομπότ-μέδουσα
  • [15] Την Κυριακή η εκλογή προέδρου Αρχίζει αύριο το Συνέδριο του ΣΥΝ
  • [16] Σινιόρι εναντίον Ηρακλή
  • [17] Υπερψήφισε την πρόταση το Κοινοβούλιο Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην
  • [18] Πιέζει ο Τζέραρντ
  • [19] Προσύμφωνο Ιωνικού με Ουκάρ
  • [20] Ο Ζαγκάλο πρωτοπορεί
  • [21] Στις 17 Δεκεμβρίου Νωρίτερα ο 13ος μισθός
  • [22] Ανανέωση με Μασλαρινό στον Πανελλήνιο

    [01] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό των τραπεζικών Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΟΤΟΕ

    8/12/2004 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/12/2004 5:42:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό των τραπεζών παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, οι τραπεζοϋπάλληλοι. Η ΟΤΟΕ εμμένει στις θέσεις της για το ενιαίο ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης παρέπεμψε τους τραπεζοϋπαλλήλους να συνεννοηθούν για αυτό το θέμα με τους τραπεζίτες. Μάλιστα η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δίωρη στάση εργασίας στις 15 Δεκεμβρίου, με διακοπή συναλλαγών από τις 12:15 και διακοπή εργασίας στις 1:15 έως το τέλος του ωραρίου, ενώ την ίδια μέρα προγραμματίζει και συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως. Οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των Τραπεζών και των εργαζομένων κορυφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα με διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται συνάντηση της ΕΕΤ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    [02] Πολιτική

    Αύριο η συνάντηση με Πούτιν Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα

    8/12/2004 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Tη στήριξη των Ελλήνων της διασποράς, μακριά από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία, όπου και πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι τόποι διασποράς, τα κέντρα των ομογενών, αποτελούν συνέχεια της πατρίδας μας και χαρακτήρισε ιστορική αναγκαιότητα και επιταγή τη σταθερή προσήλωση στην ασφάλεια, την ευημερία και την αντιμετώπιση των αναγκών των Ελλήνων της διασποράς. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλέξιο, ενώ αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κρεμλίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, Φράτκοφ. Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκεται η ενίσχυση και η διεύρυνση των διμερών σχέσεων.

    Μέτρα για τους Έλληνες της διασποράς και τους παλιννοστούντες

    Ανάμεσα στα μέτρα για τους ομογενείς είναι η αναβάθμιση του ρόλου των ομογενειακών οργανώσεων, η καθιέρωση διαρκούς διαλόγου με τους αποδήμους και τις κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν, άμεση προτεραιότητα στην παιδεία και τον πολιτισμό, ενώ για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσφέρει τα απαραίτητα μέσα, οικονομική βοήθεια και υποτροφίες και επαναπροκήρυξη του προγράμματος "Παιδεία ομογενών".

    Όσον αφορά στους παλιννοστούντες , ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προωθεί:

    τη μετωπική σύγκρουση με τα κυκλώματα εκμετάλλευσης παλιννοστούντων, την κωδικοποίηση και απλοποίηση όλων των ρυθμίσεων που τους αφορούν, την ενίσχυση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την χρηματοδότηση της κοινωνικής ένταξής τους από ειδικό κονδύλι και την επαναχορήγηση της θεώρησης παλιννόστησης σε όσους τη δικαιούνται.

    Για την επίλυση δε των στεγαστικών προβλημάτων, η κυβέρνηση υιοθετεί μικτό σύστημα παραχώρησης έτοιμων σπιτιών ή οικοπέδων, αύξηση του ποσού του στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία και χορήγηση νέων δανείων για αποπληρωμή παλαιότερων στεγαστικών. Επίσης, τόνισε ότι όλα τα ακίνητα του εθνικού ιδρύματος υποδοχής και αποκατάστασης παλιννοστούντων παραχωρούνται ατελώς στους δικαιούχους τους.

    Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι αυξάνονται τα διαπολιτισμικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την επαγγελματική αποκατάσταση των παλιννοστούντων, αυξάνεται ο χρόνος επιδότησης των εργοδοτών και δίνονται πρόσθετα κίνητρα για όσους ομογενείς δημιουργούν δική τους επιχείρηση.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισής τους υπάρχει κοινή διακρατική συνεργασία για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και την μεταφορά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στη χώρα μας, ενώ για τα στρατολογικά θέματα ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί στη βουλή νόμος με ευεργετικές ρυθμίσεις για τους ομογενείς.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του ΣΑΕ θα προχωρήσει στην ίδρυση ιατρικού κέντρου στη Σταυρούπολη της νότιας Ρωσίας.

    Τιμή στον Γιάννη Κανίδη

    Ο κ. Καραμανλής τίμησε τον ομογενή δάσκαλο Γιάννη Κανίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μπεσλάν, παραδίδοντας στους συγγενείς του το παράσημο του Χρυσού Φοίνικα.

    Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης του σχολικού συγκροτήματος του Μπεσλάν, θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση μικρού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Στυλιανό και θα φιλοξενήσει στην Ελλάδα σε κατασκηνώσεις για διακοπές 2.000 παιδιά που υπέφεραν στις δύσκολες ώρες της ομηρίας τους.

    Απαραίτητος ένας νέος ανθρωπισμό σε μια εποχή κυνισμού

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλέξιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για ένα νέο ανθρωπισμό σε μια εποχή κυνισμού, τονίζοντας ιδιαίτερα τους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς των δύο λαών, οι οποίοι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κοινή μας θρησκεία

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον ρόλο και το έργο της σύγχρονης εκκλησίας και την ανάγκη για αξίες, αρχές και ιδανικά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξιος τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην μεγαλύτερη προσέγγιση και αλληλοκατανόηση των δύο λαών.

    "Παρακολουθήσαμε με προσοχή τη σύγκρουση μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Αρχιεπισκοπής της Ελλάδος", είπε ο κ. Αλέξιος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας και την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, όπως τόνισε, βοήθησε με σοφία στην υπέρβαση της κρίσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός

    [03] Τεχνολογία

    Διευκολύνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις "Έργο ζωής" από δορυφόρους

    8/12/2004 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: New Scientist

    Νέους ορίζοντες ανοίγει η διαστημική τεχνολογία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές του κόσμου που χρειάζονται άμεση βοήθεια, όπως είναι η αφρικανική ήπειρος. Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Respond συνεργάζεται με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και διευκολύνει το έργο τους παρέχοντας πρόσβαση σε χάρτες, φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους, ενώ πληροφορίες για την εδαφική διαμόρφωση και τη μεταβολή της βλάστησης μαρτυρούν ποιες περιοχές χρειάζονται περισσότερα τρόφιμα.

    Πολύτιμοι βοηθοί οι δορυφόροι

    Πολυάριθμα ραντάρ, αλλά και εννέα δορυφόροι, συμπεριλαμβανομένου και του Envisat, του μεγαλύτερου διαστημικού σκάφους που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, παρέχουν πολύτιμα δεδομένα, συνδράμοντας στο "έργο ζωής" που προσφέρουν τα άτομα αυτών των οργανώσεων. Η χαρτογράφηση (σε κλίμακα 1: 200.000) των περιοχών είναι η καλύτερη δυνατή, λόγω της άριστης ευκρίνειας των φωτογραφιών από δορυφόρους. Πολύτιμος σύμμαχος στην όλη προσπάθεια θεωρείται και το Διαδίκτυο, καθώς χάρη σε αυτό η δημιουργία ενός τέτοιου λεπτομερούς χάρτη απαιτεί μόλις 12 ώρες.

    Η πολύπαθη περιοχή του Darfur στο Σουδάν αποτελεί μια από τις περιοχές στις οποίες έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η Respond, που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency).

    Η εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την αραβική εθνοφρουρά (γνωστή ως Janjaweed) στην αφρικανική χώρα έχει αναγκάσει περίπου 1.5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο κατασκηνώνοντας σε αχανείς περιοχές.

    Συντονισμένες προσπάθειες για την παροχή βοήθειας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ιδιαίτερα την περίοδο των ισχυρών βροχοπτώσεων του Αυγούστου, οπότε και πλημμυρίζουν ξηρές κοίτες ποταμών (wadis), διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ απομονωμένων περιοχών, όπως αναφέρει ο Kader Fellah, που συμμετέχει στο έργο της Respond.

    "Ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται περίπου δέκα ημέρες για να καλύψουν οδικώς απόσταση 120 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας", υποστηρίζει ο Alex Irving, γεωγραφικός αναλυτής της Respond.

    "Αυτό που χρειάζεται είναι η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά και συνεχής ενημέρωση, τόσο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, όσο και για το επίπεδο των βροχοπτώσεων", υποστηρίζει ο Fellah.

    Αισιόδοξα είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

    Οκτώ εταιρείες από πέντε χώρες απαρτίζουν την κοινοπραξία της Respond, η οποία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2004.

    Σχετικά Links:

    Respond

    [04] Παράξενα

    Για να γλιτώσουν από την κατάθλιψη "Προφυλάσσουν" το όνομά τους

    8/12/2004 1:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/12/2004 4:50:25 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όλοι τους κορόιδευαν ή στην καλύτερη περίπτωση γελούσαν πίσω από την πλάτη τους. Η ψυχολογία τους είχε καταρρακωθεί, η κατάθλιψη ήταν μόλις ένα βήμα μακριά και τότε αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους διάβημα διαμαρτυρίας για να σωθούν. Ο λόγος για πολλούς Νοτιοκορεάτες, που το όνομά τους έτυχε να συμπίπτει με την αγγλική λέξη για το προφυλακτικό (condom) με αποτέλεσμα να αποτελούν το αντικείμενο του πικρόχολου σχολιασμού του κοινωνικού τους περίγυρου. Η κατάσταση αυτή τους είχε καταβάλλει ψυχολογικά και προκειμένου να ανακάμψουν μάζεψαν τα ψυχικά τους αποθέματα κι απευθύνθηκαν στην κυβέρνησή τους. Η τελευταία κατανόησε το πρόβλημά και για να τους βοηθήσει αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του πλέον διαδεδομένου τρόπου αντισύλληψης.

    Στην "αγάπη και την ανάγκη" η λύση

    Συγκεκριμένα, η κορεατική Ένωση Εναντίον του AIDS διοργάνωσε μια καμπάνια για την ανεύρεση της νέας ονομασίας ζητώντας από τους πολίτες να στείλουν τις δικές τους προτάσεις.

    Ως καλύτερη από τις 19.000, που εστάλησαν προκρίθηκε η ονομασία "ae-pil", που στα κινεζικά σημαίνει αγάπη και ανάγκη.

    Το ενδιαφέρον είναι, ότι οι Νοτιοκορεάτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης ονομάζονταν στο σύνολό τους "condom" και προσπαθούσαν έτσι να δώσουν μια λύση στο πρόβλημά τους.

    [05] Champions League

    Δεν "παίζεται" η Μπαρτσα

    8/12/2004 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα στην πριμέρα ντιβιζιόν εξέφρασε ο Βραζιλιάνος άσος της πρωτοπόρου του ισπανικού πρωταθλήματος Έντμιλσον. Στην Ισπανία δεν υπάρχει ομάδα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να μας κοντράρει και αυτό φαίνεται από το βαθμολογικό πίνακα ο οποίος δεν λέει ψέματα τόνισε ο παίκτης των "μπλαουγκράνα" που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε περίοδο αποθεραπείας: "Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα σε εμάς και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η απλότητα στο στυλ παιχνιδιού μας, η ισχυρή επιθετική μας γραμμή και η θέληση των παικτών μας να κατακτήσουν τίτλους, είναι καποια από τα σημεία που μας καθιστούν καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

    [06] Πολιτική

    Δριμεία κριτική Παπανδρέου από την Κάλυμνο

    8/12/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Για εμπάθεια απέναντι στο ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου από την Κάλυμνο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δηλώνοντας πάντως την υποστήριξη του στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Καλύμνου επανέλαβαν στον κ. Παπανδρέου το αίτημα τους για καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, μάλιστα ανέφεραν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι και ο νόμος που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοΐα είχε προβλήματα. Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε αυτό, είπε "εγώ δεν έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ τον άλφα ή βήτα νόμο, είμαι όμως σίγουρος ότι υπήρχαν και θετικά στοιχεία στο νόμο που αναφέρεται και η ΝΔ θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα θετικά αυτά στοιχεία, αντί να γκρεμίζει ότι έγινε προηγουμένως". Επίσης, ανέφερε ότι, αν η ΝΔ έχει εμπόδια με τον υπάρχοντα νόμο, ας φέρει τροποποιήσεις στη Βουλή και εμείς θα τις ψηφίσουμε. Ακόμη, επανέλαβε ότι ο αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ είναι ουσιαστικά αντιαναπτυξιακός και κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την απογραφή "φιάσκο" στην οικονομία.

    Μεγάλος πρόβλημα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να ακούσει τους φορείς του νησιού, του νομού, αλλά και τους απλούς πολίτες να του εκθέτουν τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία επικεντρώνονται στο ακτοπλοϊκό, τη μεγάλη ανεργία και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν στις ανοιχτές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να κατατεθούν προτάσεις για την εξειδικευμένη ανάπτυξη με ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Λιγότερο πλούσια η Λατινοαμερικάνα καλλιτέχνιδα "Φτωχή" μου Τζένιφερ...

    8/12/2004 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Η παταγώδης αποτυχία των δύο τελευταίων ταινιών της Τζένιφερ Λόπεζ, "Jersey Girl" και "Gigli", είναι η αιτία της πτώσης της από την πέμπτη θέση στη λίστα με τις πλουσιότερες σταρ του Χόλιγουντ. Η κατρακύλα της Λατινοαμερικάνας ηθοποιού - τραγουδίστριας την οδήγησε στην τελευταία θέση της δεκάδας των πλουσίων κυριών της "Μέκκας" του αμερικάνικου κινηματογράφου. Η συγκεκριμένη λίστα συμπληρώνεται ετησίως από τους συντάκτες της επιθεώρησης "Χόλιγουντ Ρεπόρτερ" και στην κορυφή της βρίσκεται η Τζούλια Ρόμπερτς. Ακολουθούν η Κάμερον Ντιάζ, η Νικόλ Κίντμαν και η Ρις Ουίδερσπουν, ενώ την πέμπτη θέση, που κατείχε μέχρι πρότινος η Λόπεζ, έχει πάρει η Ντρου Μπάριμορ. Η "Κατγούμαν" Χάλι Μπέρι κατέχει την έκτη θέση, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται από τις Σάντρα Μπούλοκ, Αντζελίνα Τζολί και Ρενέ Ζελβέγκερ.

    [08] Υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα Κροατών επιστημόνων Το μέλι σύμμαχος κατά του καρκίνου

    8/12/2004 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/12/2004 4:59:23 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Μέχρι σήμερα το μέλι το γνωρίζατε ως κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής και γιατρικό για τον κουρασμένο σας λαιμό, μια νέα επιστημονική έρευνα, όμως, το κατατάσσει τώρα και στα όπλα κατά του καρκίνου. Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ της Κροατίας πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψε, ότι πολλά παράγωγα από το μέλι των μελισσών μπορούν να συνδράμουν από κοινού με τη χημειοθεραπεία στον περιορισμό ή τη μη εξάπλωση των όγκων. Οι επιστήμονες επικέντρωσαν τη μελέτη τους στο κερί των μελισσών, το μέλι τους και σε ένα είδος κόλλας, που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των κερήθρων. Αντικείμενο της μελέτης τους αποτέλεσε ακόμα ο βασιλικός πολτός από τους σελιογόνους αδένες των εργατριών μελισσών, που χρησιμοποιείται ως τροφή για τις προνύμφες. Παρότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανάλογα θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει το μέλι και για τους ανθρώπους.

    Αναζητώντας το μυστικό

    Οι ερευνητές προκαλούσαν την ανάπτυξη όγκων στα ποντίκια εισαγοντάς τους καρκινικά κύτταρα μέσω ενέσεων, ενώ τα παράγωγα μελιού τους χορηγούνταν πριν ή μετά τις ενέσεις αυτές.

    Στην πορεία της μελέτης ανακάλυψαν, ότι η χορήγηση του μελιού από το στόμα πριν από την καρκινική ένεση δρούσε όντως ανασταλτικά για την ανάπτυξη του όγκου, ενώ δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα σε περίπτωση, που χορηγούταν μετά την ένεση. Ανάλογη δράση είχε και το δηλητήριο των μελισσών.

    Επίσης, στα πειραματόζωα παράλληλα με τις καρκινικές ενέσεις γίνονταν ενέσεις βασιλικού πολτού, που όπως αποδείχτηκε, βοήθησαν στη μη εξάπλωση των καρκινωμάτων.

    Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει ακόμα με ποιο τρόπο το μέλι και τα παράγωγά του επιδρούν στα καρκινικά κύτταρα. Οι ίδιοι πιστεύουν, ότι τα τελευταία είτε λειτουργούν ως τοξικές ουσίες, που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα είτε ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των όγκων.

    Η επικεφαλής των ερευνών, Νάντα Ορζόλικ τονίζει, ότι η έρευνα είναι όντως ενθαρρυντική και μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των μεταστάσεων. Η ίδια, πάντως, τονίζει, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα και να ανακαλυφθούν τα αντικαρκινικά μυστικά, που κρύβει το μέλι.

    [09] Πολιτική

    Στις εργασίες της Εξεταστικής Παράταση για το πόρισμα

    8/12/2004 4:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/12/2004 5:31:44 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την παράταση για την έκδοση πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τους εξοπλισμούς έως τις 14 Ιανουαρίου, ψήφισαν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Στη σημερινή συνεδρίαση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν "λευκό", ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε υπέρ της παράτασης έως τις 21 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ομόφωνα αποφασίστηκε το άνοιγμα λογαριασμών που αναφέρονται σε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση των εξοπλισμών. Οι εργασίες της Επιτροπής συνεχίζονται με τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του γ.γ. Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιώργου Ζορμπά, η οποία φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. "Με την εξεταστική πρέπει να τελειώνουμε. Θα πάει ομαλά και θα τελειώνουμε" είπε για το θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι θα διερευνηθούν όλα τα στοιχεία και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες.

    "Τα στελέχη του κυβερνητικού σχήματος κάνουν τη δουλειά τους"

    Εξάλλου, ο κ. Αντώναρος σχολιάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Ζορμπάς σχετικά με το ότι υπέγραφε χωρίς να γνωρίζει τι υπογράφει, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα πρακτικά και αρνήθηκε να σχολιάσει διαρροές "που δημιουργούν άχλυ εντυπώσεων".

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο κ. Ζορμπάς εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού είπε: "τα στελέχη του κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται στις θέσεις τους και κάνουν τη δουλειά τους".

    Κατά τα άλλα, ο κ. Αντώναρος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ζορμπά σχετικά με την ύπαρξη μεσαζόντων εξοπλιστικών προγραμμάτων στα υπουργικά γραφεία.

    Στις 14 Ιανουαρίου το πόρισμα

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Τραγάκη, το πόρισμα θα εκδοθεί την 14η Ιανουαρίου, ενώ θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

    Αναπάντητο ωστόσο άφησε ο κ. Τραγάκης το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζήμας, τι θα γίνει σε περίπτωση που καθυστερήσει η απάντηση από ρωσικής πλευράς, στο αίτημα για δικαστική συνδρομή ή εάν υπάρξουν εξελίξεις στο αίτημα για εξέταση των λογαριασμών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η κατάθεση Ζορμπά

    [10] Παράξενα

    Σάλος για τη Θεία Γέννηση στο Μαντάμ Τισό Προκαλεί η φάτνη με τον Μπέκαμ

    8/12/2004 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Τη δυσφορία της Αγγλικανικής, Πρεσβυτεριανής και Καθολικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει στη Βρετανία, η αναπαράσταση της Θείας Γέννησης στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Μαντάμ Τισό. Αιτία, τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για να αναπαραστήσουν τη γέννηση του θεανθρώπου. Τον ρόλο του Ιωσήφ, ενσαρκώνει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και της Παρθένου Μαρίας, η σύζυγός του, Βικτόρια. Τους τρεις Μάγους, που φέρνουν τα δώρα στον νεογέννητο Χριστό, "υποδύονται" οι Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ και ο Δούκας του Εδιμβούργου . Εξίσου "βλάσφημο" βρήκαν οι θρησκευτικοί ηγέτες και το αιωρούμενο αγγελάκι που βρήκε "ανθρώπινη" υπόσταση στο πρόσωπο της Καϊλι Μινόγκ.

    "Δεν είναι αστείο, είναι φθηνό"

    " Το θέαμα δεν είναι κακόγουστο, αλλά φθηνό" δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού τονίζοντας ότι δεν μπορεί προσωπικότητες από τη σύγχρονη ζωή να αναπαριστούν τη Θεία Γέννηση.

    "Πόσο μάλλον, αν η ηθική κάποιων από αυτούς τους ανθρώπους είναι υπό αμφισβήτηση" πρόσθεσε.

    " Κάθε γενιά συνηθίζει να ερμηνεύει με το δικό της τρόπο τη γέννηση του Χριστούαυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκαν τα όρια" τονίζει εκπρόσωπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

    Από την πλευρά της η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, καλεί τους υπεύθυνους του Μουσείου να αποσύρουν τη φάτνη το συντομότερο δυνατό.

    Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει στη βρετανική κοινή γνώμη, αποστάσεις από το μουσείο Τισό πήραν οι πρωταγωνιστές της ιδιότυπης φάτνης, το ζεύγος Μπέκαμ.

    Εκπρόσωπος τους, δήλωσε ότι το ζευγάρι δεν γνώριζε τα σχέδια του Μουσείου και αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερο το θέμα.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για να αναπαραστήσουν τον Ιωσήφ και τη Μαρία, αποφασίστηκαν μετά από ψηφοφορία , στην οποία πήραν μέρος επισκέπτες του μουσείου, τον περασμένο Οκτώβριο.

    [11] Πολιτισμός

    Σε δημοπρασία στο Παρίσι Πουλήθηκε χειρόγραφο του Ναπολέοντα

    8/12/2004 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην τιμή των 250.000 ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι ένα χειρόγραφο από τα απομνημονεύματα του Ναπολέοντα, τα οποία είχε συγγράψει, όταν ήταν εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης. Το χειρόγραφο ήταν το κορυφαίο αντικείμενο της δημοπρασίας και διατέθηκε προς πώληση με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την ενθρόνιση του Ναπολέοντα στις 2 Δεκεμβρίου του 1804. Ο Ναπολέοντας είχε υπαγορεύσει τα απομνημονεύματά του σε τρία μέλη του επιτελείου του και ήταν συνολικά 84 σελίδων, από τις οποίες οι 40 είναι γραμμένες από τον ίδιο τον Βοναπάρτη. Για πρώτη φορά τυπώθηκαν το 1823 με τον τίτλο "Μνήμες" και είναι μια λεπτομερής περιγραφή των πολιτικών γεγονότων των ημερών του και συγκλονιστικές περιγραφές των εμπειριών του.

    [12] Κοινωνία

    Βάζοντας φυτοφάρμακο στο φαγητό που μαγείρεψε Δηλητηρίασε την οικογένειά της

    8/12/2004 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τα τρία από τα πέντε παιδιά της Μαρίας Δημητρουλάκη που κατηγορείται ότι το βράδυ της Τρίτης αποπειράθηκε να σκοτώσει την εξαμελή οικογένειά της με ισχυρό φυτοφάρμακο που έβαλε στο φαγητό. Η 50χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ηρακλείου ο οποίος της απηύθυνε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Τα τρία παιδιά της οικογένειας, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τα άλλα δύο παιδιά νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ ο σύζυγός της, Γιάννης Δημητρουλάκης, πήρε εξιτήριο.

    [13] Πολιτική

    Επαφές Καραμανλή στη Μόσχα "Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας- Ρωσίας"

    8/12/2004 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/12/2004 7:18:33 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας- Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της χώρας, Σεργκέι Μιρόνοφ και τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Φράνκοφ. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μιρόνοφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, πως οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών είναι καλές και στηρίζονται στο γεγονός ότι "οι δυο λαοί είναι κοντά εδώ και χρόνια" και έχουν "στενούς ιστορικούς δεσμούς". Στην προσφώνησή του προς την ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Φράνκοφ χαρακτήρισε την Ελλάδα "σημαντικό συνέταιρο της Ρωσίας στην Ευρώπη" και υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις των δυο λαών. Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με το δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας

    "Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε, ότι με την επίσκεψη αυτή ενισχύεται η προοπτική ακόμη στενότερων και επ' αμοιβαία ωφελεία φιλικών, πιο παραγωγικών οικονομικών σχέσεων", τόνισε ο κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως υπάρχει προοπτική μέσα και από πρωτοβουλίες των αντιπροσωπευτικών σωμάτων των δυο χωρών, ώστε να γίνουν οι σχέσεις αυτές στενότερες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιρόνοφ συμφώνησε πλήρως με την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ευχόμενος επιτυχή ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μόσχα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε, πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν σημαντική βάση για περαιτέρω συνεργασία.

    Στην αντιφώνησή του προς τον ομόλογό του, ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως η Ελλάδα, ως χώρα- μέλος της ΕΕ, είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει ανάγκη τη ρωσική ομοσπονδία και το αντίστροφο.

    "Γνωρίζουμε το ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο διεθνές περιβάλλον", επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, προσδιόρισε, ότι μπορεί να αναπτυχθεί στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας "και σε πολλούς άλλους, όπου προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα

    [14] Ζωής ...σΤάσεις

    Προστατεύει από διαρρήκτες και φροντίζει τα ζώα σα Ρομπότ-μέδουσα επαγγέλλεταιοικιακά

    8/12/2004 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο

    Είναι διάφανο, ζυγίζει 3 περίπου κιλά, έχει ύψος 27 cm, τρέχει με ταχύτητα 19cm το δευτερόλεπτο και μοιάζει με μέδουσα. Τι είναι; Το Roborior! Πρόκειται για το νέο "παιδί" της ιαπωνικής εταιρείας "Τμσουκ", η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Σάνυο στο χώρο της κατασκευής οικιακών ρομπότ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Γιασουσίρο Σουσέκι, ο "Roborior" προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες του σε περίπτωση διάρρηξης, ενώ αναλαμβάνει να φροντίσει τα κατοικίδια ζώα τους. Το "Roborior", το οποίο αλλάζει χρώμα σε κόκκινο ή μπλε, είναι εξοπλισμένο με μια μικρή κάμερα, ένα μικρόφωνο και έναν υψηλής τεχνολογίας αισθητήρα, μέσω του οποίου μεταδίδει πληροφορίες στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ή ενεργοποιεί ηχητικό συναγερμό. Όπως τόνισε ο κ. Σουσέκι, "θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ, το οποίο θα είναι όμορφο και συγχρόνως υπεύθυνο".

    "Διακοσμητικό" χώρου για ακριβά γούστα

    Όταν δεν "έχει" δουλειά, η συμπαθής ρομπο-μέδουσα τριγυρίζει στο σπίτι "τεμπελιάζοντας" ή κάθεται σε μια γωνιά, αποτελώντας ένα όμορφο διακοσμητικό εσωτερικού χώρου.

    Με αυτή την ιδιότητα, το "Roborior" ταιριάζει σε κάθε σαλόνι, όπως υπογράμμισε ο κ. Σουσέκι. Σχεδιασμένο από τον Βρετανό Πωλ Γουάιτ, το "Roborior" κοστίζει σχεδόν 2.200 ευρώ και θα διατεθεί στην ιαπωνική αγορά από τον επόμενο χρόνο. Βέβαια, οι κατασκευαστές του συστήνουν στους ενδιαφερόμενους "αναδόχους γονείς" να αποκτήσουν και τον "Banryu", ένα ρομπότ που εκτελεί χρέη ιδιωτικού security.

    Ο ρομπο-φύλακας "Banryu" μοιάζει με πρασινομάτη δεινόσαυρο και κοστίζει περίπου δυο εκατομμύρια γιεν, δηλαδή περίπου 14.500 ευρώ. Παρά την ακριβή του τιμή, 50 σχεδόν αγοραστές έχουν ενδιαφερθεί για την περίπτωσή του.

    Δύσκολοι καιροί για φυσιολογικούς φύλακες

    [15] Πολιτική

    Την Κυριακή η εκλογή προέδρου Αρχίζει αύριο το Συνέδριο του ΣΥΝ

    8/12/2004 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, καθώς και με την ανάδειξη νέου προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής θα ασχοληθεί το Συνέδριο του Συνασπισμού, που ξεκινά αύριο το απόγευμα στην Αθήνα (στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, που το όνομά του "φιγουράρει" στα σενάρια για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ θα εκλεγεί την Κυριακή, με τους κ.κ. Αλέκο Αλαβάνο, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Χρήστο Παπαδόπουλο να έχουν δηλώσει ήδη υποψηφιότητα για τη θέση. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν περίπου 1200 σύνεδροι, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι ξένων αριστερών κομμάτων.

    Σχετικά Links:

    Συνασπισμός

    [16] Αθλητισμός

    Σινιόρι εναντίον Ηρακλή

    8/12/2004 6:45:00 μμ

    Στα άκρα τραβάει τις σχέσεις του με τον Ηρακλή ο Μπέπε Σινιόρι. Όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και γενικός διευθυντής της, Ευάγγελος Γλυκός, ο Ιταλός ποδοσφαιριστής, μέσω του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων, κ. Κάντα, διαβίβασε στην διοίκηση την απαίτησή του να εξοφληθεί το υπόλοιπο του συμβολαίου άμεσα και πριν επιστρέψει στην Ιταλία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, χρησιμοποιώντας μάλιστα βαριές εκφράσεις για τι θα κάνει σε αντίθετη περίπτωση. 'Οπως υποστηρίζει ο παίκτης, η διοίκηση του χρωστά 200.000 ευρώ, ποσό που δεν αποδέχεται ο "Γηραίος" κάνοντας λόγο για χρωστούμενα ύψους 50 χιλιάδων ευρώ. Για τη στάση αυτή του Ιταλού ποδοσφαιριστή, η διοίκηση της ΠΑΕ τον καλεί με εξώδικο σε απολογία.

    [17] Κόσμος

    Υπερψήφισε την πρόταση το Κοινοβούλιο Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην Ουκρανία

    8/12/2004 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/12/2004 7:30:26 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο τη μείωση των προεδρικών εξουσιών και την ενίσχυση των εξουσιών της Βουλής, ενώ τροποποιήθηκε και ο εκλογικός νόμος προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νοθείας στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Δεκεμβρίου. "Πράξη σταθεροποίησης και συμφιλίωσης που αποδεικνύει ότι η Ουκρανία είναι ενωμένη και αδιαίρετη", χαρακτήρισε την εξέλιξη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βολοντίμιρ Λίτβιν, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, οπυ εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη νίκη του στην πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών. Μετά την εξέλιξη αυτή, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτηρίων.

    Ματαιώθηκε συνάντηση ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

    Την ίδια ώρα, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη χώρα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ματαιώσει τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του με τον Ουκρανό ομόλογό τους, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ωστόσο, πηγές του ΝΑΤΟ διευκρίνισαν ότι η Συμμαχία θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών μιας "νέας και νόμιμης" κυβέρνησης.

    "Θα αφήσουμε τους διαύλους ανοικτούς. Όμως, αυτή είναι μια ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση", δήλωσε πηγή στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές της Συμμαχίας.

    Δυσαρέσκεια από τη Ρωσία

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος διαμεσολαβητής και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μπόρις Γκριζλόφ, είπε ότι μόνο η νίκη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, θα μπορέσει να κρατήσει ενωμένη τη χώρα. Σχολιάζοντας, εξάλλου, δήλωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι ο νέος πρόεδρος, ο Γκριζλόφ είπε χαρακτηριστικά: "Η αυτοανακήρυξη κάποιου ως προέδρου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται απάτη".

    Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει "παράνομη" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών λέγοντας ότι το Δικαστήριο "δεν είχε το δικαίωμα να ακυρώσει την ψηφοφορία" της 21ης Νοεμβρίου.

    [18] Champions League

    Πιέζει ο Τζέραρντ

    8/12/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το μαχαίρι στο λαιμό της Λίβερπουλ, έβαλε ο Στίβεν Τζέραρντ που απείλησε να φύγει από την ομάδα του Λιμανιού πως αν δεν του αποδείξει πως άμεσα θα διεκδικήσει τίτλους, θα "ψάξει την τύχη του αλλού". Ο Άγγλος μέσος διεμήνυσε μέσω δηλώσεων του σε αγγλική εφημερίδα πως δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει πολλά χρόνια ακόμα και θέλει να δει άμεσα πως η ομάδα θα ξαναγίνει μεγάλη άμεσα.

    Στη γωνία περιμένει η Τσέλσι

    Ο νεαρός σταρ των "κόκκινων" θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται στο Λιμάνι, αλλά με θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να γίνει αυτό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "τον Ιούνιο θα είμαι 25 ετών και μπορώ ακόμη να παίξω πέντε-έξι χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν μπορώ, όμως, να περιμένω τρεις ή τέσσερις περιόδους, για να δημιουργήσει η Λίβερπουλ μια ομάδα-νικήτρια".

    Πριν από λίγο καιρό ο διεθνής άσος απέρριψε δελεαστικότατη πρόταση της Τσέλσι, τονίζοντας πως θέλει να παραμείνει στο Άνφιλντ. Όμως μετά από αυτές τις νέες του δηλώσεις τα πράγματα άλλαξαν και πλέον ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς είναι έτοιμος να επανέλθει. Ο Ρώσος μεγιστάνας ετοιμάζεται να προσφέρει 30 εκατομμύρια λίρες προκειμένου να τον πάρει στο Λονδίνο.

    Όσον αφορά το σημερινό αγώνα της Λίβερπουλ με τον Ολυμπιακό ο Τζέραρντ τόνισε πως "αν αποκλειστούμε, θα πρόκειται για καταστροφή και για μένα και για την ομάδα. Δεν είναι ότι δεν τρέφω σεβασμό για το κύπελλο UEFA, όμως εγώ θέλω να πάρω το Τσάμπιονς Λιγκ".

    [19] Αθλητισμός

    Προσύμφωνο Ιωνικού με Ουκάρ

    8/12/2004 7:20:00 μμ

    Ραντεβού με έναν παλιό γνωστό θα έχει τον Ιανουάριο ο Ιωνικός. Ο Κεντάλ Ουκάρ που είχε παίξει στην ομάδα της Νίκαιας και τις περιόδους 2002 και 2003, θα αγωνίζεται και πάλι με την μπλε φανέλα από τον Ιανούαριο, καθώς υπέγραψε ήδη από τώρα προσύμφωνο με την διοίκηση της ομάδας. Ο Γάλλος που αγωνίζεται ως δεξί μπακ-χαφ έχει γεννηθεί στις 9 Μαρτίου 1981, έχει ύψος 1.72, βάρος 62 κιλά και έχει ξεκινήσει την καριέρα του στη Σοσό, ενώ μετά τον Ιωνικό, πήγε στην Ελβετία (Ντελμόντ). Φέτος αγωνιζόταν στη Γαλλία με τα χρώματα της Βαλένς.

    Πονάει ο Γαβριλόπουλος

    Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής, εξέφρασε τη χαρά του στην προοπτική να ξαναφορέσει τη φανέλα του Ιωνικού, από τον οποίο, όπως δήλωσε, έχει άριστες αναμνήσεις και υποσχέθηκε, αν τελικά πάνε όλα καλά και ολοκληρωθεί η μεταγραφή, να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

    Μάλιστα ο Ουκάρ δεν ξέχασε στις δηλώσεις του και τον αείμνηστο Νίκο Κανελλάκη, που όπως είπε "ήταν κύριος και απολύτως εντάξει στις συναλλαγές του" και τόνισε ότι ανυπομονεί να αγωνιστεί και πάλι μπροστά στον κόσμο του Ιωνικού.

    Στο μεταξύ, η σημερινή ημέρα επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Βαγγέλη Βλάχο, καθώς τραυματίστηκε και πάλι ο Αλέξης Γαβριλόπουλος.

    Ο επιθετικός του Ιωνικού αισθάνεται ενοχλήσεις στο γόνατό του και σήμερα το βράδυ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Κατά τα άλλα, ο Μαρτσέλο Γκούτμαν ξεπέρασε το πρόβλημά του και θα είναι στη διάθεση του προπονητή του για τον αγώνα με τη Χαλκηδόνα, ενώ ο Γιώργος Διαμαντής ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας.

    [20] Αθλητισμός

    Ο Ζαγκάλο πρωτοπορεί

    8/12/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η εξουθένωση των αμυντικών και η διευκόλυνση των παικτών που είναι τεχνίτες θα βελτιώσει το θέαμα των ποδοσφαιρικών αγώνων. Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η άποψη του Χόρχε Ζαγκάλο, ο οποίος σε συνέδριο ειδικών του ποδοσφαίρου στο Ρίο, πρότεινε πως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πρέπει να διαρκούν δύο ώρες αντί για 90 λεπτά. Ο Ζαγκάλο τεκμηρίωσε την άποψη αυτή λέγοντας πως αυτό θα εξουθενώσει τους καλά γυμνασμένους αμυντικούς και θα δώσει στους τεχνίτες ποδοσφαιριστές την δυνατότητα να "δημιουργήσουν". "Από την στιγμή που δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις διαστάσεις του γηπέδου, ας μεγαλώσουμε την διάρκεια", είπε ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος και συμπλήρωσε, "Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ώρα για να παίξουμε και περισσότερο ποδόσφαιρο για να παρακολουθήσουμε". Πάντως η πρόταση μόνο καλοδεχούμενη δεν ήταν, καθώς οι Βραζιλιάνοι το τελευταίο διάστημα ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαιτέρως, λόγω των πρόσφατων θανάτων ποδοσφαιριστών μέσα σε αγωνιστικούς χώρους. Εκτός από τον Σερζίνιο της Σάο Καετάνο πριν μερικές εβδομάδες, την προηγούμενη Κυριακή, ο 25χρονος Κριστιάνο Ντε Λίμα Τζούνιορ κατέρρευσε όταν σκόραρε σε έναν αγώνα του Ινδικού πρωταθλήματος και λίγο αργότερα πέθανε.

    [21] Κοινωνία

    Στις 17 Δεκεμβρίου Νωρίτερα ο 13ος μισθός

    8/12/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μαζί με τη σύνταξή τους, στις 17 Δεκεμβρίου, θα πάρουν το δώρο των Χριστουγέννων οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ την ίδια μέρα θα καταβληθεί και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους υπάλληλους και 25 ημερομίσθια για τους εργάτες. Έτσι, αν ένας υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτερο μισθό της συλλογικής σύμβασης, το δώρο του θα είναι 599,98 ευρώ, ενώ, αν πληρώνεται με ημερομίσθιο, 625,25 ευρώ. Επίσης, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τον 13ο μισθό, αν η εργασιακή σχέση έχει διαρκέσει από 1ης Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Σ αυτή την περίπτωση, το δώρο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα μισθό και μεγαλύτερο από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη πολλαπλασιασμένο επί 100. Για παράδειγμα, εάν κάποιος αμείβεται με 5000 ευρώ το μήνα, το δώρο ανέρχεται στα 2500 ευρώ. Σημειώνεται, πως το εορταστικό επίδομα καταβάλλεται ήδη στους επιδοτούμενους ανέργους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίδομα και δώρο για τους ανέργους

    [22] Αθλητισμός

    Ανανέωση με Μασλαρινό στον Πανελλήνιο

    8/12/2004 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πριν από λίγο καιρό στον Πανελλήνιο μίλησαν για ανανέωση και ήδη άρχισαν να το υλοποιούν. Η ΚΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιώργου Μασλαρινού (γεν. 26/2/74, 1.94μ.), πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη μεταγραφή αυτής της περιόδου. Παράλληλα ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τους Ράιαν Ρόμπερτσον και Μάικ Ναχάρ, οι οποίοι σήμερα υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα αποδέσμευσής τους. Τέλος, οι Γιάνγκ και Γκαρσία -πιθανότατα- θα κάνουν το τελευταίο παιχνίδι τους με τη φανέλα του Πανελληνίου στην αναμέτρηση με τον Άρη.

    Πάει και για Αμερικάνο

    Πέραν του έμπειρου γκαρντ, η διοίκηση του συλλόγου των Ολυμπιονικών βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανακοινώσει και την απόκτηση του 30χρονου Αμερικανού φόργουορντ/σέντερ, Γκάρι Τρεντ (2.02μ.), καθώς οι απαραίτητες συνομιλίες έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα.

    Ο Γιώργος Μασλαρινός ξεκίνησε την καριέρα του στον ΒΑΟ (1985-92), ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Αρη (1992-94), τον BAO (1994-96) την ιταλική Φορλί (1996-97), τον ΠΑΟΚ (1997-2000), το Μαρούσι (2000-03) και τον Παναθηναικό (2003-04). Εχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος το 1999 με τον ΠΑΟΚ και το Κύπελλο Σαπόρτα το 2001 με το Μαρούσι. Είναι επτά φορές διεθνής με την Εθνική Ελπίδων, 14 με την Εθνική Εφήβων και 28 με την Εθνική Παίδων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 December 2004 - 17:52:38 UTC