Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέταρτος ο Δρυμωνάκος
  • [02] Διχάζει ο Αναστασιάδης
  • [03] Αθώος ο Μπερλουσκόνι
  • [04] Συννέφιασε στο Ρέντη
  • [05] "Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία"
  • [06] Προκήρυξη για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές
  • [07] Πρόταση Ιαπώνων κατασκευαστών "Τrendy" οχήματα-ρομπότ από το μέλλον
  • [08] "Το ταμείο είναι μείον" Σε δεινή θέση 12 ταμεία
  • [09] Διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ Παρέμβαση Βουλγαράκη
  • [10] Στη φυλακή ο επίδοξος δολοφόνος του Σιράκ
  • [11] "Όχι" στην πρόταση Παπανδρέου "Δεν θέλουμε μαθήματα"
  • [12] Πορτογαλία: Ορίστηκε ημερομήνια για τις εκλογές

    [01] Αθλητισμός

    Τέταρτος ο Δρυμωνάκος

    10/12/2004 7:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 7:44:13 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ακόμα μια επιτυχία σε αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων πρόσθεσε ο Γιάννης Δρυμωνάκος. Ο Έλληνας κολυμβητής κατέκτησε την τέταρτη θέση στον τελικό των 400μ. μικτής ατομικής, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25αρας πισίνας που διεξάγεται στη Βιέννη, ενώ παράλληλα έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 4:09.81. Η προηγούμενη επίδοση (4:11.01) ανήκε στον Γιάννη Κοκκώδη και είχε σημειωθεί στις 3 Απριλίου 2002, στο Παγκόσμιο Κύπελλο πισίνας της Μόσχας. Ο Δρυμωνάκος στάθηκε άτυχος γιατί όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στον τελικό έκαναν γρήγορο χρόνο και έτσι ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες θα ανέβαινε σίγουρα στο βάθρο με τους χρόνους που επιτεύχθηκαν, έμεινε τέταρτος. Πρώτος ήρθε ο Ούγγρος Λάζλο Τσεχ με 4:03.96, που αποτελεί και νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Το προηγούμενο άνηκε στον ίδιο με 4:04.10, από το περυσινό αντίστοιχο πρωτάθλημα στο Δουβλίνο.

    Είμαι άτυχος

    "Είναι ατυχία που έχασα αυτό το μετάλλιο. Άλλες χρονιές αν όχι το πρώτο τα υπόλοιπα μετάλλια κρίνονταν στο 4:09. Εφέτος πήγαν όλοι πολύ γρήγορα, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ και πήγα όσο καλύτερα μπορούσα, σε ένα αγώνισμα που δουλεύω εδώ και δύο χρόνια" τόνισε ο Γιάννης Δρυμωνάκος αμέσως μετά την κούρσα.

    Όσο για το ποια κούρσα θεωρεί καλύτερη την πρωινή στα προκριματικά ή την απογευματινή στον τελικό: "Το απόγευμα πήγα καλύτερα. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε και πρωινοί τύποι, αργούμε να ξυπνήσουμε" απάντησε με χιούμορ.

    [02] Αθλητισμός

    Διχάζει ο Αναστασιάδης

    10/12/2004 7:45:00 μμ

    Μείζον θέμα δημιουργήθηκε στον ΠΑΟΚ μετά από πρωτοβουλία του πρώην προπονητή της ομάδας, Αγγελου Αναστασιάδη, να μοιράσει 20.000 ευρώ, εν αγνοία της διοίκησης και του νυν τεχνικού, στους ποδοσφαιριστές. Τα χρήματα είχε συγκεντρώσει ο ίδιος από φίλους του επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και φιλάθλους του ΠΑΟΚ, για την κατασκευή αθλητικού κέντρου της ομάδας, πρωτοβουλία που διεκόπη μετά την παύση του από την ομάδα. Με αφορμή την αναστάτωση που δημιουργήθηκε και την κλήση του αρχηγού Λεωνίδα Βόκολου σε απολογία για την πρωτοβουλία αυτή, ο τέως προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης "Αθλητικό Μετρόπολις", υπερασπιζόμενος τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, αλλά και την δική του πρωτοβουλία.

    "Τα μάζεψα για τα παιδιά"

    " Όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ είπα στα παιδιά ότι έχω κάποια χρήματα κρατημένα γι αυτούς και θα τα δώσω όταν θεωρήσω εγώ ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού. Τους είπα μάλιστα, για να μην ψάχνονται, ότι τα χρήματα αυτά είναι από πρωτοβουλία που έκανα να συγκεντρωθούν χρήματα για την δημιουργία αθλητικού κέντρου.

    Αυτά τα χρήματα λοιπόν είναι των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, τα μάζεψα από το Μάρτιο και επειδή δεν μπορώ να κρατάω χρήματα του ΠΑΟΚ.

    Να σταματήσουν να ασχολούνται με τα παιδιά γιατί εγώ τους έδωσα τα χρήματα και πήρα το ΟΚ από τους ανθρώπους που τα έδωσαν. Κάντε ένα τηλεφώνημα στους παίκτες για να μάθετε από πότε έχουν να πληρωθούν, για να μάθετε αν έχουν να φάνε, το ξέρετε όλοι σας αλλά δεν το λέτε γιατί πάλι κρύβεστε. Κάποια μέρα, αν θα βγω και τα πω, θα φύγουν όλοι από την πόλη, θα κρυφτούν. Εγώ λέω πάλι να μην τολμήσουν και ακουμπήσουν κανένα παιδί, γιατί εγώ πήρα τηλέφωνο και είπα να έρθει ο αρχηγός τους και να πάρει τα χρήματα και λένε τώρα ότι αυτό ή εκείνο.

    Μιλάμε για τέτοια αλητεία. Θα μπορούσα τότε αν ήταν τα λεφτά του κυπέλλου κι αφού δεν τα έδωσα τα χρήματα τότε, να τα κρατήσω εγώ. Δεν μπορούσα να τα κρατήσω; Τα είχα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ να τα δώσω, αλλά είπα άντε να μην τα δώσω. Πρέπει να αποκαταστήσω τα παιδιά. Οσοι βρίσανε μέχρι τώρα, βρίσανε. Από τώρα και στο εξής, όποιος αλήτης θα βγαίνει και θα λασπώνει τα παιδιά, θα τρέχει στα δικαστήρια. Είμαι αποφασισμένος και θα τους πάρω τα χρήματα που θα τα διαθέσω σε όσους έχουν ανάγκες".

    [03] Κόσμος

    Αθώος ο Μπερλουσκόνι

    10/12/2004 8:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 9:37:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απαλλάχτηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από την εις βάρος του κατηγορία για "διαφθορά δικαστικών". Το ποινικό δικαστήριο του Μιλάνο απήλλαξε το απόγευμα της Παρασκευής τον Ιταλό Πρωθυπουργό από την κατηγορία με το αιτιολογικό ότι από νομικής απόψεως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή εκκρεμούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 80, δηλαδή την εποχή που ο νυν Πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε μόνο επιχειρηματική δράση. Ο Μπερλουσκόνι κατηγορείτο ότι δωροδόκησε το δικαστικό σώμα της πόλης της Ρώμης στα τέλη του 80 καθώς και το 1991 προσπαθώντας να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση για μια εταιρεία του. Σημειώνεται ότι η δίκη διήρκησε τέσσερα χρόνια και είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Ιταλός Πρωθυπουργός δικάζεται σε ποινικό δικαστήριο.

    Μπερλουσκόνι: "Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη"

    "Κάλλιο αργά παρά ποτέ" ήταν τα πρώτα λόγια του Μπερλουσκόνι όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου και πρόσθεσε: "Είχα δίκιο να είμαι νηφάλιος γιατί έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν έχω διαπράξει ποτέ κανένα αδίκημα".

    Η εισαγγελέας του Μιλάνου, Ίντα Μποκασίνι, είχε ζητήσει στην αγόρευσή της στις 12 Νοεμβρίου την ποινή 8 ετών κάθειρξης για όλες τις περιπτώσεις της δωροδοκίας.

    Η περίπτωση που παραγράφεται αναφέρεται στην ανακάλυψη ενός λογαριασμού δικαστή της Ρώμης ύψους 434.000 δολαρίων. Τα χρήματα προέρχονταν από εταιρία του Μπερλουσκόνι.

    Από την αντιπολίτευση ο πρώην δικαστής, Αντόνιο ντι Πιέτρο, δήλωσε ότι υπάρχει ένα αδίκημα διαφθοράς που παραγράφεται και γι αυτό ο Ιταλός Πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

    [04] Αθλητισμός

    Συννέφιασε στο Ρέντη

    10/12/2004 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα επάνω από του Ρέντη μετά τον άδοξο αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την επόμενη φάση του Champions League. Λίγο πριν την έναρξη της απογευματινής προπόνησης, κάποιοι δυσαρεστημένοι φίλαθλοι της ομάδας ανέγραψαν συνθήματα εις βάρος του Ντούσαν Μπάγεβιτς έξω από τις εγκαταστάσεις του προπονητηρίου, που σβήστηκαν όμως άμεσα από ανθρώπους της ΠΑΕ. Το κλίμα είναι βαρύ για τον Σερβοέλληνα προπονητή και κανείς πλέον ποια υποδοχή του ετοιμάζει κάποια μερίδα οπαδών στον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς την Κυριακή. Σίγουρα πάντως όπως όλα δείχνουν θα υπάρ4χει τεταμένη ατμόσφαιρα στις κερκίδες του γηπέδου Καραϊσκάκη, που μπορεί να πυροδοτήσει και κλίμα διχασμού μεταξύ των φιλάθλων. Η διοίκηση δεν έχει πάρει θέση μέχρι στιγμής για τα τεκτονόμενα στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο. Το πιο πιθανό είναι το θέμα να ξεκαθαρίσει την Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ. Μέχρι τότε όμως δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση εκτός και αν τα γεγονότα το επιβάλουν.

    Εκτός αποστολή οι Πάντος και Βενετίδης

    Με αυτά και με αυτά όμως ο Ολυμπιακός επιστρέφει στους αγώνες της εγχώριας διοργάνωσης και χρειάζεται τους τρεις βαθμούς της νίκης για να διατηρήσει το προβάδισμα που έχει στην βαθμολογία.

    Στον αγώνα με την Καλαμαριά δεν θα αγωνιστούν οι Πάντος και Βενετίδης που ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς προτίμησε να τους ξεκουράσει για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

    Μάλιστα οι Βενετίδης και Βάλλας υποβλήθηκαν σε ακτινολογική εξέταση που όμως δεν έδειξε κάτι το σοβαρό.

    Μάλιστα ο Βάλλας συμπεριελήφθη κανονικά στην αποστολή όπως και ο Γεωργάτος που αναμένεται να επανεμφανιστεί μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του.

    Στην αποστολή για το παιχνίδι της Κυριακής συμπεριελήφθησαν 20 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι: Γεωργάτος, Ταραλίδης, Στολτίδης, Νικοπολίδης, Οκκάς, Μενδρινός, Κωστούλας, Κουλουχέρης, Καφές, Γιάννου, Γεωργιάδης, Βάλλας, Ανατολάκης, Ζιοβάνι, Σούρερ, Ρέζιτς, Μάριτς, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς και Καστίγιο.

    Αύριο στις πέντε το απόγευμα, οι ερυθρόλευκοι θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους προπόνηση, πριν αποσυρθούν στο ξενοδοχείο.

    [05] Πολιτική

    "Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία"

    10/12/2004 8:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 9:16:41 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με την ομιλία του στη συνέλευση του μεγαλύτερου βιομηχανικού συγκροτήματος της Τουρκίας, του Ομίλου Κοτς, στην οποία είχε προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής. "Στο Ελσίνκι συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λύσει τις διαφορές της με τις γειτονικές χώρες μέχρι το τέλος του 2004, διαφορετικά τα θέματα που παραμένουν θα πρέπει να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.

    Ανάγκη επανένωσης της Κύπρου

    "Ήρθε η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει την πρόοδο στα θέματα αυτά και να εργασθεί με τρόπο που να διευκολύνει την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού, προκειμένου και οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Τουρκίας ο κ. Παπανδρέου ότι "αν η Τουρκία σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή δημοκρατία, όπως κάθε άλλο μέλος της Ε.Ε." και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ένας "Οδικός χάρτης" για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την άρση όλων των διαχωρισμών στο νησί.

    "Το Πατριαρχείο είναι για εμάς ό,τι η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους"

    Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ορθοδοξία παρομοιάζοντάς το με τη Μέκκα και είπε ότι η τουρκική στάση απέναντί του διαμορφώνει την εικόνα της στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσε για την ομιλία του στη συγκέντρωση των Τούρκων επιχειρηματιών προσθέτοντας ότι αναφέρθηκε στο θέμα της Χάλκης και στα δικαιώματα του Πατριαρχείου.

    Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης, χαρακτήρισε "γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία" το Πατριαρχείο και παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αμετακίνητη η Τουρκία

    [06] Οικονομία

    Προκήρυξη για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    10/12/2004 8:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 8:56:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για τη διαδικασία πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της παλιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενημέρωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τον Ευρωπαίο επίτροπο Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δημοσιεύεται σήμερα και αρχές Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί ο πέμπτος κατά σειρά διαγωνισμός για την πώληση της Ολυμπιακής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών προσδοκά εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά κύριο λόγο από αεροπορική εταιρεία.

    [07] Τεχνολογία

    Πρόταση Ιαπώνων κατασκευαστών "Τrendy" οχήματα-ρομπότ από το μέλλον

    10/12/2004 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Το όραμα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota θέλει τον επιβάτη του 21ου αιώνα να μετακινείται με ρομποτικά πολύχρωμα οχήματα, σχεδιασμένα με ευφάνταστα σχήματα, που θα παραπέμπουν σε φύλλα δένδρων ή σε ωοειδή κουκούλια ! Τα εν λόγω οχήματα, που είναι εξοπλισμένα με ένα "έξυπνο" σύστημα "αυτόματου πιλότου" όταν κινούνται σε ειδικές λωρίδες, μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους, να περιφέρονται με ασφάλεια μεταξύ πεζών, ακόμα και να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες! Επίσης, ανεβάζουν αμέσως τη διάθεση, αφού, μόλις επιβιβαστεί κάποιος αρχίζει να παίζει η αγαπημένη του μουσική, με βάση το "προσωπικό σύστημα αναγνώρισης" που διαθέτει το όχημα.

    Πρωτοποριακά σχήματα

    Το πιο επαναστατικό μοντέλο, που παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι το όχημα- "κουκούλι", που κατευθύνεται με τηλεχειριστήριο. Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή επινόηση, που αγγίζει τα δύο μέτρα σε ύψος, ενώ, χάρη στο σύστημα i-foot που διαθέτει, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 1.35 χιλιομέτρων την ώρα, αλλά και να ανεβοκατεβαίνει σκάλες!

    Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις τέτοιων πρωτοποριακών επινοήσεων, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κοινό στο οποίο απευθύνονται αλλά και το πως θα τα αντιμετωπίσει το εμπόριο.

    Προς το παρόν, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν, ότι τα συγκεκριμένα ρομποτικά οχήματα συστήνονται σε ηλικιωμένους, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς έχουν τη δυνατότητα θα διευκολύνουν πολύ τη μετακίνησή τους.

    Η νέα γενιά ρομποτικών οχημάτων που κατασκεύασε η Toyota και τα οποία έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στο σχήμα και τις δυνατότητές τους, αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της έκθεσης Expo 2005 που θα φιλοξενηθεί στην ιαπωνική πόλη Aichi.

    [08] Οικονομία

    "Το ταμείο είναι μείον" Σε δεινή θέση 12 ταμεία

    10/12/2004 9:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο στον ΟΓΑ το έλλειμμα ξεπερνά το 1 δις ευρώ, στο ΙΚΑ ο κλάδος ασθένειας εμφανίζει έλλειμμα 474 εκατ. ευρώ, στο ΤΣΑ 72 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο του ΟΤΕ 27 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Εμπόρων 32 εκατ. ευρώ. Το δημογραφικό πρόβλημα, η ανεργία και η μαύρη εργασία είναι οι αιτίες που δυναμιτίζουν την ικανότητα πολλών ταμείων να χορηγήσουν κύρια σύνταξη. Ήδη, το υπουργείο Απασχόλησης έχει προχωρήσει σε μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, όπως ο διακανονισμός χρεών προς το ΙΚΑ, που συζητείται στη Βουλή, ενώ, η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων θα γίνει μετά την απογραφή που για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε.

    [09] Κοινωνία

    Διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ Παρέμβαση Βουλγαράκη

    10/12/2004 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε αντίγραφο βιντεοταινίας τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία έγιναν καταγγελίες σχετικά με τη συμμετοχή αστυνομικών σε παράνομη διακίνηση καυσίμων. Η κασέτα διαβιβάστηκε με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ επίσης με εντολή του Υπουργού κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Οι παραπάνω καταγγελίες αφορούν παράνομη διακίνηση υγρών καυσίμων σε Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τα έτη 2001-2002.

    [10] Κόσμος

    Στη φυλακή ο επίδοξος δολοφόνος του Σιράκ

    10/12/2004 9:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε 10ετή κάθειρξη καταδικάστηκε την Παρασκευή από το κακουργιοδικείο του Παρισιού ο 27χρονος Μαξίμ Μπρινερί, ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, στη στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου του 2002 στο Παρίσι. Το κακουργιοδικείο επέβαλε αυστηρότερη ποινή από αυτή που είχε ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας, Φιλίπ Μπιλγκέ, την επιβολή, δηλαδή, κάθειρξης έξι ως οκτώ ετών, η οποία είχε χαρακτηριστεί "έντιμη και ακριβοδίκαιη" από το συνήγορο του Μπρινερί.

    "Ήθελα να μείνω στην Ιστορία"

    Ο κατηγορούμενος είχε εκφράσει "τη βαθιά και ειλικρινή του λύπη για τη χειρονομία του" και είχε επαναλάβει "τη δημόσια συγγνώμη του στον πρόεδρο" της Γαλλικής Δημοκρατίας.

    Στις 14 Ιουλίου του 2002, ο Μπρινερί είχε πυροβολήσει με μακρύκαννη καραμπίνα των 22 χιλιοστών τον πρόεδρο Σιράκ, την ώρα που άρχιζε η στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία. Οι παριστάμενοι τον είχαν εξουδετερώσει και ο πρόεδρος Σιράκ δεν είχε αντιληφθεί τίποτα εκείνη τη στιγμή.

    Ο Μπρινερί είχε δηλώσει ότι με την ενέργειά του αυτή ήθελε "να μείνει το όνομά του στην Ιστορία".

    [11] Πολιτική

    "Όχι" στην πρόταση Παπανδρέου "Δεν θέλουμε μαθήματα"

    10/12/2004 10:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 10:54:16 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρνητική ήταν η απάντηση του Αλέκου Αλαβάνου στο άνοιγμα που έκανε την Πέμπτη προς τον ΣΥΝ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα του 4ου Συνεδρίου, κάλεσε μάλιστα τους φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να έρθουν για διάλογο στο ΣΥΝ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε εφτά άξονες, υπό μορφή προγραμματικών δηλώσεων, για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΝ, ενώ, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου του κόμματος από συνέδριο και όχι από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι ένα τεχνητό δίλημμα. Αμέσως μετά, μίλησε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος τόνισε ότι αυτό που πρέπει να δεσμεύει όλους στο ΣΥΝ είναι η ανάγκη για συλλογικότητα και για συνέχιση της προσπάθειας για ενότητα της αριστεράς. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

    "Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά"

    Ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε πως αν το ΚΚΕ συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, τότε στην "άδεια καρέκλα", όπως είπε, θα καθίσουν οι ελπίδες των φίλων του ΚΚΕ.

    Επτά ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η ομιλία του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΝ:

    "Ο ΣΥΝ υπάρχει, είναι εδώ παρά τις αδυναμίες και τα λάθη. Παρά τις διαφωνίες ή ενστάσεις, θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου για τον Ν. Κωνσταντόπουλο για την ακαταπόνητη προσφορά και παρουσία του στο κόμμα. Χθες ακούσαμε την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου για διάλογο. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε μαθήματα για θέματα δικαιωμάτων, όταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο Μοναστηριώτης που αντιστάθηκε στον πόλεμο του Ιράκ σύρεται στα δικαστήρια, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία. Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική του, να δώσει μαθήματα στα στελέχη του κόμματος του, όχι σε εμάς. Μίλησε για φόρουμ. Έχουμε φόρουμ, έχουμε το ΣΥΝ, τον Χώρο Διαλόγου για την Αριστερά. Καλώ τους φίλους και φίλες του ΠΑΣΟΚ που δεν δέχονται την μετάλλαξη σε κόμμα του δικομματισμού, των ΜΜΕ και της διαπλοκής να έρθουν σε διάλογο μέσα από το Χώρο Διαλόγου της Αριστεράς. Επιμένουν να μας επαναπροσδιορίζουν, ότι θα κατασκηνώσουμε έξω από τον Περισσό. Θα κατασκηνώσουμε στις αγροτικές περιοχές, στις ζώνες παρακμής, στους καταυλισμούς των τσιγγάνων, στα εργοστάσια που κλείνουν, εκεί που είναι οι πατρίδες μας, έξω από την Κουμουνδούρου. (...) Ο ΣΥΝ πρέπει να πάψει να είναι φυτώριο στελεχών για τον δικομματισμό. Ο ΣΥΝ μπορεί να γίνει κόμμα ηθικών αξιών και κωδίκων. Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σημαντική, όχι μόνο γιατί συγκέντρωσε δυνάμεις, αλλά και γιατί άνοιξε ένα πεδίο όπου κάθε αριστερός είδε μια δυνατότητα για ένα νέο εγχείρημα συγκέντρωσης όλης της αριστεράς. (...) Να δώσουμε την οικολογική διάσταση στην πολιτική δράση. Να απευθυνθούμε στη νέα γενιά. Έχουμε πλέον άλλη γενιά μπροστά μας με άλλες παραστάσεις με άλλα κριτήρια, οι νέοι να μας ανοίξουν τα μάτια σε νέα πεδία παρέμβασης, να ανοιχτούμε. Με ποιους θα πάμε; Με το κόμμα μας, είναι η απάντηση. Δεν μπορούμε να είμαστε επαναστάτες απέναντι στους άλλους και μεταρρυθμιστές με τον εαυτό μας. Χρειάζεται γενναία αναπροσαρμογή στον τρόπο που λειτουργούμε. Να γίνονται εσωκομματικά δημοψηφίσματα. Είναι ανάγκη το κόμμα να αποδεσμευθεί από τις ισορροπίες των τάσεων. Να ενισχύσουμε την θεωρία μας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κριτική Κωνσταντόπουλου κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    [12] Κόσμος

    Πορτογαλία: Ορίστηκε ημερομήνια για τις εκλογές

    10/12/2004 11:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 11:22:07 μμ)

    Τη Βουλή διέλυσε την Παρασκευή ο Πορτογάλος πρόεδρος, Ζόρζε Σαμπάιο, και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 20 Φεβρουαρίου. "Δεδομένων των διαφορετικών προτάσεων που μου υποβλήθηκαν, θα προγραμματίσω τις εκλογές για τις 20 Φεβρουαρίου", είπε σε διάγγελμά του. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σαντάνα Λόπες υπολείπεται κατά πολύ του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών αφότου ανέλαβε την εξουσία.

    "Επισκιάστηκε η αξιοπιστία της κυβέρνησης"

    Ο πρόεδρος Σαμπάιο είπε πως η κυβέρνηση Λόπες σημαδεύτηκε από "μία σειρά επεισοδίων που επισκίασαν αποφασιστικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση που διέρχεται".

    Η σύντομη θητεία του Σαντάνα Λόπες στο πρωθυπουργικό αξίωμα σημαδεύτηκε από την παραίτηση ενός υπουργού, έναν κατήφορο στις δημοσκοπήσεις, μια αρνητική προοπτική από τον οίκο πιστωτικής αξιολόγησης Standard & Poors και ισχυρισμούς για κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

    Ο Σαντάνα Λόπες, τότε δήμαρχος της Λισαβόνας και δεύτερος στην ιεραρχία των Σοσιαλδημοκρατών, ανέλαβε πρωθυπουργός τον Ιούλιο, όταν ο Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο εγκατέλειψε την εσωτερική πολιτική για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι Σοσιαλιστές, υπό την ηγεσία του νέου τους ηγέτη Ζοζέ Σόκρατες, φέρεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές του Φεβρουαρίου, οι οποίες θα φέρουν στην εξουσία την τέταρτη κυβέρνηση στην Πορτογαλία από τα τέλη του 2001.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόωρα στις κάλπες οι Πορτογάλοι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 December 2004 - 21:52:09 UTC