Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρώτη συνάντηση στο Μαξίμου Τετ α τετ Καραμανλή-Παπούλια
  • [02] Συμφωνία των δυο πλευρών Ψηφίζουν οι Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ
  • [03] Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων
  • [04] Νεκρός κορυφαίος συνεργάτης του Αλ Ζαρκάουι
  • [05] Για όλες τις πολιτικές εξελίξεις Σύσκεψη των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Στα ίχνη του Μοριέντες οι "κόκκινοι"
  • [07] Διατήρησε τα "σκήπτρα" ο Βερμπακόφσκις
  • [08] Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Τεστ "μυρίζεται" το Αλτσχάιμερ
  • [09] Πέθανε την Κυριακή από την επάρετη νόσο Τελευταίο αντίο στον Μωρίς
  • [10] Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις ιρακινές εκλογές
  • [11] Όχι στην ένοπλη βία λέει ο Αμπάς
  • [12] Για τη δημιουργία "ευρωπαίου" σούπερ-κομπιούτερ Ισχύς εν τη ενώσει
  • [13] Πανέτοιμος για το Κύπελλο ο Ιωνικός
  • [14] Ακαρπη η συνάντηση Ενωση Τραπεζών-ΟΤΟΕ
  • [15] Στη Χάκεν ο Λούσιτς
  • [16] Με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου Βρετανική έρευνα για θάνατο στο Ιράκ
  • [17] Μήλον της έριδος ο Άντερσον
  • [18] Πτήση στο... όνειρο
  • [19] Τους μετέφεραν από Αλβανία σε Σκόπια Λαθρέμποροι πυραύλων στην "φάκα"
  • [20] Χωρίζουν οι δρόμοι του ΠΑΟΚ με Μάρκου , Βόκολο
  • [21] Επιχείρηση συμμάζεμα

    [01] Πολιτική

    Η πρώτη συνάντηση στο Μαξίμου Τετ α τετ Καραμανλή-Παπούλια

    14/12/2004 1:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2004 7:22:57 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά. Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Κάρολος Παπούλιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο καλό κλίμα της συνάντησης, κατά την οποία, όπως είπε συζήτησαν πολλά θέματα. Μάλιστα, τόνισε, πως το καλό και συναινετικό κλίμα θα συνεχιστεί, για το καλό της πατρίδας, όπως εξάλλου δείχνει και η πρώτη αντίδραση του κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν τη συνάντηση, έκανε λόγο για τα θετικά δείγματα των δημοσκοπήσεων, υπογραμμίζοντας τη χαρά του, που η πρότασή του είχε τόσο μεγάλη αποδοχή από το λαό.

    Σε φιλικό κλίμα

    Προσερχόμενος ο κ. Παπούλιας δήλωσε ικανοποιημένος από την αποδοχή της πρότασης, πρόσθεσε ότι θα ήταν ψέματα αν έλεγε ότι δεν είναι η πιο καλή στιγμή της πολιτικής του καριέρας και χαριτολογώντας υπογράμμισε "είμαι έτοιμος για την αποστολή. Άλλωστε όπως ξέρετε γυμνάζομαι".

    Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον υποψήφιο Πρόεδρο για το ταξίδι που είχε στα Ιωάννινα και τον ρώτησε εάν πηγαίνει συχνά στη γενέτειρά του. Ο κ. Παπούλιας απάντησε θετικά, λέγοντας ότι αγαπά τον τόπο του και ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε "εμείς οι βορειοελλαδίτες αγαπάμε πολύ τον τόπο μας και χαίρομαι που το ακούω".

    Διαψεύδουν τα σενάρια ανασχηματισμού

    Την επιλογή του Κάρολου Παπούλια σχολίασαν σε δηλώσεις τους, μετά την κυβερνητική επιτροπή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

    Στρατηγική επιλογή της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή, που ενισχύει την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνικού λαού χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας την πρόταση του πρωθυπουργού για τον Κάρολο Παπούλια.

    "Είχα επιμείνει σε πολιτικό πρόσωπο" είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, "πολιτικό πρόσωπο με εμπειρία, γνώση το οποίο έχει κριθεί από το λαό στη σταδιοδρομία και το δημόσιο βίο του και ο κ Παπούλιας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ήθος και μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό".

    "Υπερβατική" χαρακτήρισε την επιλογή του πρωθυπουργού για τον κ Παπούλια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σημειώνοντας, πως μετά και το γεγονός αυτό η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη στην υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος.

    Επίσης, ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, πως "η επιλογή Παπούλια εγκαινιάζει μια νέα εποχή", προσθέτοντας, ότι η ΝΔ ανοίγει τις πόρτες και ένα πέρασμα στο μεσαίο χώρο.

    Το μεσημέρι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο πρώιμης ενεργοποίησης της σχετικής διαδικασίας.

    Όσον αφορά στις φήμες περί ανασχηματισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, τόνισε, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, προσθέτοντας, πως όλα αυτά τα σενάρια δεν κάνουν καλό ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για υπερβατική κίνηση, που συνεχίζει την παράδοση να εκλέγεται ο Πρόεδρος συναινετικά.

    Τέλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια "έντιμο και δημοκρατικό πολιτικό", ωστόσο, έκανε λόγο για "μυστικές συνεννοήσεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ" και επιλογή προσώπου που έγινε για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιλογή συναίνεσης

    [02] Μ. Ανατολή

    Συμφωνία των δυο πλευρών Ψηφίζουν οι Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ

    14/12/2004 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις κάλπες θα προσέλθουν και οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές για να επιλέξουν το διάδοχο του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με πληροφορίες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχοι δίνεται ένα τέλος στην αβεβαιότητα που επί εβδομάδες επικρατούσε σχετικά με το θέμα αυτό. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε πρόσφατη συνάντησή τους να λειτουργήσουν σαν εκλογικά τμήματα τα ταχυδρομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως συνέβη στις εκλογές του 1996, ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Οι Παλαιστίνιοι είχαν απειλήσει να μην γίνουν εκλογές εάν αποκλείονταν οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ.

    Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές

    "Δεν είναι εκλογική περιφέρεια της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά υπάρχουν Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι που δικαιούνται να ψηφίσουν σαν ετεροδημότες", δήλωσε ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να διενεργήσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στις 9 Ιανουαρίου.

    "Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τις παλαιστινιακές πόλεις στη διάρκεια της ψηφοφορίας", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα στον Αμπάς

    [03] Πολιτική

    Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων

    14/12/2004 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την κατάθεσή του ολοκλήρωσε το μεσημέρι ο επιχειρηματίας Γιάννης Γιαννίκος, ο οποίος είχε προσφύγει δικαστικά κατά του ρωσικού δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίκο, ο ίδιος ως αντιπρόσωπος πέντε εταιρειών είχε συναντηθεί στο σπίτι του με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, γεγονός το οποίο διέψευσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ανέφερε ότι το 1992 είχε υπογράψει σύμβαση με τους Ρώσους για να λαμβάνει το 3% ως προμήθεια. Το απόγευμα, πρόκειται να καταθέσει ο κ. Καμπούρογλου, μέλος του ΔΣ της εταιρείας που είχε αναλάβει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Στο μεταξύ, μήνυση για ψευδορκία κατέθεσε το μεσημέρι ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος στην Εισαγγελία Αθηνών κατά του πρώην Εισαγγελέα και νυν Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιώργου Ζορμπά, τον οποίο θεωρεί εμπνευστή της στημένης ιστορίας για την αγορά των ρωσικών συστημάτων TOR-M1.

    Μήνυση Τσοχατζόπουλου κατά του Γ. Ζορμπά

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορεί τον κ. Ζορμπά για τη διάπραξη των αδικημάτων της συκοφαντικής δυσφήμισης και της ψευδορκίας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο κ. Ζορμπάς υιοθέτησε ανώνυμη επιστολή "αυτοαποκαλούμενων εντίμων αξιωματικών του ελληνικού στρατού", με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2004, με την οποία κατήγγειλαν σειρά αδικημάτων που διεπράχθησαν το χρονικό διάστημα 1997 έως 2000 από στελέχη του υπουργείου Άμυνας ,σχετικά με τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει στη μήνυσή του ότι ο κ. Ζορμπάς, βασιζόμενος στην επιστολή αυτή την οποία υιοθέτησε πλήρως, απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναφορά στις 5 Απριλίου 2004 για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όφειλε να διαβιβάσει τα στοιχεία στη Βουλή. Επίσης, κατηγορεί τον κ. Ζορμπά ότι κατέθεσε ψευδώς στην Εξεταστική Επιτροπή πως η Ελλάδα δεν έλαβε εγγυήσεις για την αγορά των πυραύλων ΤΟΡ -Μ1.

    Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Ζορμπάς, με σωρεία ψευδών στοιχείων και παράνομων ενεργειών κατασκεύασε μια συκοφαντική επίθεση εναντίον του, εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων και της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και πως είχε υποχρέωση να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψή του με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η μήνυση του κ. Τσοχατζόπουλου μελετάται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης δήλωσε ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, ενόψει της έναρξης της συζήτησης του Προϋπολογισμού και του συνεπαγόμενου υπερβολικού φόρτου εργασίας των πρακτικογράφων. Για το λόγο αυτό θα αφιερωθεί μία μόνο ημέρα για την εξέταση του κάθε υπουργού Αμυνας. Αύριο καταθέτει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, την Πέμπτη ο Γιάννος Παπαντωνίου και την Παρασκευή, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Ζορμπά

    [04] Ιράκ

    Νεκρός κορυφαίος συνεργάτης του Αλ Ζαρκάουι

    14/12/2004 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2004 4:29:39 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Ιορδανού Ισλαμιστή Αλ Ζαρκάουι σκοτώθηκε και άλλοι δύο συνελήφθησαν από τις ιρακινές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο προσωρινός Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, σε ομιλία του στην προσωρινή Βουλή της χώρας. Ο Αλάουι ανακοίνωσε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι δίκες πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου. Στην ίδια ομιλία, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι στην αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βορειοανατολικά της χώρας ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος που υπολογίζεται ότι περιέχει εκατοντάδες πτώματα.

    Μακάβρια ευρήματα

    Τα διάφορα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ιατροδικαστικές αρχές από ομαδικούς τάφους αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν και των πρώην κορυφαίων συνεργατών του, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 1980 ο Σαντάμ Χουσεΐν εξαπέλυσε στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και το 1988 χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια εναντίον του κουρδικού χωριού Χαλάμπτζα.

    Στο μεταξύ, τα πτώματα έξι νεαρών, που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, ανακαλύφθηκαν την Τρίτη στη Μοσούλη ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πτωμάτων που βρέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στους 14. Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί στη Μοσούλη, δεκάδες νεκροί, πολλοί από τους οποίους ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    [05] Πολιτική

    Για όλες τις πολιτικές εξελίξεις Σύσκεψη των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    14/12/2004 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται μετά την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, η επικείμενη σύνοδος Κορυφής, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Κινήματος επανέλαβε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής προεδρίας είναι υποδεέστερο του στόχου που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ελληνική διπλωματία. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε διεξοδικά και η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, τον οποίο χαρακτήρισαν πολλά στελέχη ως αναξιόπιστο και αντιλαϊκό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συντονιστές συζήτησαν την κορύφωση της αντιπολιτευτικής τους τακτικής στο πλαίσιο της οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκαν και μια σειρά από ευρήματα δημοσκοπήσεων επί διαφόρων θεμάτων της κυβερνητικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τη μετάθεση του συνεδρίου του κινήματος από τα μέσα Γενάρη που αρχικώς είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 3 Μαρτίου, καθώς εκλείπουν πλέον οι λόγοι επίσπευσης των προσυνεδριακών διαδικασιών, αφού η συναινετική εκλογή του Κάρολου Παπούλια αποκλείει πλέον την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

    [06] Champions League

    Στα ίχνη του Μοριέντες οι "κόκκινοι"

    14/12/2004 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την απόκτηση του συμπατριώτη του Φερνάντο Μοριέντες, πρότεινε στη Λίβερπουλ ο Ισπανός τεχνικός των "ρεντς", Ράφα Μπενίτεθ. Ο "τιμονιέρης" της ομάδας του Άνφιλντ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γαλλου Σισέ προσπαθεί να φέρει στην ομάδα, εν όψει της πορείας των "κόκκινων" στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, έναν "καθαρόαιμο" κυνηγό. Η αγγλική ομάδα ελπίζει μάλιστα ότι μπορεί να καταφέρει τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης να ρίξει τις απαιτήσεις της για τον διεθνή άσο, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Μοριέντες θα ήθελε μία οριστική παραχώρηση σε κάποια άλλη ομάδα και όχι έναν δανεισμό, όπως πέρυσι που δόθηκε για ένα διάστημα στη γαλλική Μονακό.

    [07] Champions League

    Διατήρησε τα "σκήπτρα" ο Βερμπακόφσκις

    14/12/2004 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο διεθνής Λετονός άσος Μάρις Βερμπακόφσκις αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 2004 στη χώρα του. Ο επιθετικός της Ντιναμό Κιέβου συγκέντρωσε το 78% των ψήφων, στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λετονίας και στο οποίο έλαβαν μέρος το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής, δημοσιογράφοι, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων από τις πρώτες δύο κατηγορίες του εγχώριου πρωταθλήματος. Δεύτερος σε ψήφους αναδείχθηκε ο διεθνής Αντρέις Ρούμπινς και τρίτος ο συμπαίκτης του Αλεξάντρς Κολίνκο.

    [08] Υγεία

    Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Τεστ "μυρίζεται" το Αλτσχάιμερ

    14/12/2004 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: Reuters

    Η ανικανότητα όσφρησης της φράουλας, του καπνού και άλλων οσμών αποτελεί κρίσιμη ένδειξη για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, καταδεικνύει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Ο καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Δρ Ντάβαντζιρ Ντεβανάντ, διεξήγαγε έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς, που βρίσκονται στα πρώτα στάδια εμφάνισης της ασθένειας ίσως να μην είναι ικανοί να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες μυρωδιές, όπως της φράουλας, του καπνού ή του σαπουνιού. Όπως τόνισε ο ίδιος, ένα τέτοιο τεστ όσφρησης οδηγεί σε μια πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, γεγονός που βοηθά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αποφασίσουν έγκαιρα για την αποτελεσματικότερη θεραπεία, που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν και να σχεδιάσουν καλύτερα τη ζωή τους.

    Ανίατη σύγχυση

    Είναι γνωστό, ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί μοιραίες επιπτώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο ασθενής, που πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια αρχικά υποφέρει από ήπια μορφή αμνησίας. Όσο περνάει ο καιρός, η ασθένεια καταλήγει σε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, προκαλώντας σύγχυση στον ασθενή. Ο τελευταίος τελικά γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του.

    Μέχρι τώρα, έχουν παρασκευαστεί ορισμένα φάρμακα, τα οποία μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της νόσου, χωρίς ωστόσο να την καταπολεμούν πλήρως. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα εμβόλια και φαρμακευτικά σκευάσματα για την εξάλειψή της.

    Κάποια απλά τεστ, όπως η απεικόνιση του καντράν ενός επιτοίχιου ρολογιού, μπορούν να αποδείξουν αν κάποιος υποφέρει από Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με αυτά είναι συχνά πολύ δύσκολο στα πρώτα στάδια της νόσου να διαγνωστεί η ύπαρξη της συγκεκριμένης ασθένειας ή κάποια άλλη μορφή αμνησίας, ώστε οι γιατροί να μπορούν να προσδιορίσουν αν οι ασθενείς θα οδηγηθούν ή όχι στην άνοια.

    Δέκα κρίσιμες μυρωδιές

    "Η μείωση του αριθμού των οσμών μας προσφέρει τη δυνατότητα να επισπεύσουμε τη διάγνωση της αρρώστιας"

    Δρ Ντάβαντζιρ Ντεβανάντ, καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης

    Το παραπάνω πρόβλημα αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας, που διεξήγαγε η ομάδα του δόκτορος Ντέβαναντ. Οι ερευνητές εξέτασαν 150 ασθενείς, οι οποίοι υπέφεραν από ελάχιστη έως και λίγη νοητική εξασθένηση. Στη συνέχεια, συνέκριναν την κατάστασή τους με 63 διανοητικά υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους και τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις κάθε έξι μήνες.

    Τα στοιχεία έδειξαν, ότι οι 150 ασθενείς δε μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις μυρωδιές της φράουλας, του καπνού, του σαπουνιού, της μέντας, του γαρύφαλλου, του ανανά, του φυσικού αερίου, της πασχαλιάς, του λεμονιού και του δέρματος.

    Όπως συμπέρανε ο Δρ Ντεβαναντ, η ανικανότητά τους να μυρίσουν τις παραπάνω οσμές "προέβλεψε" καθαρά ποιοι από τους ασθενείς του δείγματος θα έπασχαν αργότερα από Αλτσχάιμερ. "Η μείωση του αριθμού των οσμών μας προσφέρει τη δυνατότητα να επισπεύσουμε τη διάγνωση της αρρώστιας", συμπλήρωσε.

    Εξηγώντας το συμπέρασμά του, ο Δρ Ντέβαναντ τόνισε ότι, η εξέταση του εγκεφάλου των ασθενών με Αλτσχάιμερ δείχνει, πως οι απολήξεις των νεύρων, που συνδέονται με την όσφρηση, πλήττονται από την ασθένεια σε πολύ πρώιμο στάδιο.

    Στο παρελθόν, άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν την αίσθηση της όσφρησης με την ανίατη ασθένεια, χωρίς, ωστόσο σαφή αποτελέσματα. Παρά την πρωτοποριακή ανακάλυψη της ομάδας του, ο Δρ Ντεβανάντ προειδοποιεί, ότι πριν από τη διάθεση τέτοιου είδους τεστ στην αγορά, το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι μυρωδιές, που αποτελούν δείκτες της ασθένειας.

    [09] Κοινωνία

    Πέθανε την Κυριακή από την επάρετη νόσο Τελευταίο αντίο στον Μωρίς Αβδελά

    14/12/2004 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κηδεύτηκε σήμερα, στις 3.30 μετά το μεσημέρι, από το νεκροταφείο Νίκαιας, ο Μωρίς Αβδελάς, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της τηλεόρασης του ΑΝΤΕΝΝΑ, που πέθανε την Κυριακή το βράδυ, σε ηλικία 50 ετών, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο Μωρίς Αβδελάς ήταν διδάκτωρ ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, με πλούσια δραστηριότητα σε ερευνητικά προγράμματα και σεμινάρια για την επικοινωνία. Εργάστηκε ως εμπορικός διευθυντής στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ.

    [10] Ιράκ

    Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις ιρακινές εκλογές

    14/12/2004 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πάνω από 70 πολιτικά κόμματα κατέθεσαν στις λίστες των υποψηφίων τους ενόψει των εκλογών στο Ιράκ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή. Μεταξύ των κομμάτων αυτών βρίσκεται και μία οργάνωση Σουνιτών Μουσουλμάνων που είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, Φαρίντ Αγιάρ, έχουν, επίσης, κατατεθεί οι λίστες εννέα συνασπισμών. Την ίδια ώρα, ο ριζοσπάστης Σιίτης ηγέτης, Μοκτάντα Σαντρ, ζήτησε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα αμέσως μετά τις εκλογές προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν "άχρηστη" η συμμετοχή του κινήματός του στην εκλογική διαδικασία.

    Την αποχώρηση των στρατευμάτων ζητά ο Σαντρ

    "Ζητώ από τους ηγέτες μας να πάρουν από τον κατακτητή και τους άδικους πράκτορές του την εγγύηση πως τα στρατεύματά τους θα αποχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές ή να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Σαντρ στην οποία προστίθεται: "Μπορούμε να δεχθούμε να συμμετάσχουμε αν οι εκλογές αυτές δώσουν το σήμα για το τέλος της κατοχής, αλλά αλλιώς θα ήταν άχρηστο".

    Σημειώνεται ότι, κανένα μέλος του ρεύματος του Σαντρ δεν περιλαμβάνεται στη σιιτική λίστα που κατατέθηκε για τις εκλογές με τις ευλογίες του ανώτατου ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ, του Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

    Στις 30 Ιανουαρίου, οι Ιρακινοί θα κληθούν να εκλέξουν μια 275μελή Εθνική Συνέλευση, η οποία θα συντάξει ένα Σύνταγμα και θα διορίσει νέα κυβέρνηση.

    Στις εκλογές αυτές, ολόκληρη η χώρα θα θεωρηθεί ενιαία περιφέρεια. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με λίστα και οι έδρες στη συνέλευση θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις ψήφους που θα πάρει κάθε ψηφοδέλτιο.

    Η προθεσμία κατάθεσης των καταλόγων με τους υποψήφιους λήγει την Τετάρτη, ενώ οι πλήρεις κατάλογοι θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20 Δεκεμβρίου.

    [11] Κόσμος

    Όχι στην ένοπλη βία λέει ο Αμπάς

    14/12/2004 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποκηρύσσει την ένοπλη βία ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς και, όπως όλα δείχνουν, διάδοχος του Αραφάτ, με συνέντευξή του σε αραβική εφημερίδα. Ο Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να δώσουν τέλος στον ένοπλο αγώνα δίνοντας το στίγμα για μια νέα και πιο ειρηνική εποχή στις σχέσεις με το Ισραήλ. "Η χρήση όπλων υπήρξε ζημιογόνα και πρέπει να λάβει τέλος", λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην παναραβική εφημερίδα Ασάρκ αλ-Άουσατ. Ο Αμπάς είχε υποστηρίξει και παλαιότερα την ανάγκη να τερματιστεί η ένοπλη βία αλλά οι δηλώσεις αυτές είναι οι πρώτες από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά το θάνατο του Αραφάτ.

    "Πρέπει να μπει ένα τέλος στο χάος των όπλων"

    "Η εξέγερση πρέπει να απέχει από τα όπλα, καθώς είναι νόμιμο δικαίωμα του λαού να εκφράσει την απόρριψη της κατοχής με λαϊκά και κοινωνικά μέσα πάλης", δηλώνει ο Αμπάς, ο οποίος αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου.

    Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος της κεντρικής εξουσίας στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας γιατί "επικρατεί αναστάτωση" προσθέτοντας ότι ήδη διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που αποκαλεί "χάος των όπλων".

    [12] Τεχνολογία

    Για τη δημιουργία "ευρωπαίου" σούπερ-κομπιούτερ Ισχύς εν τη ενώσει

    14/12/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Έναν πρωτότυπο τρόπο δημιουργίας σούπερ - κομπιούτερ έχουν στα σκαριά ορισμένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επιστημονικών ερευνών της Ευρώπης, καθώς μελετούν την "συνένωση" τεσσάρων υπέρ - υπολογιστών σε έναν, ο οποίος θα έχει ισχύ, ίση με το σύνολο των τεραφλόπ των κομπιούτερ, που τον αποτελούν. Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια ανάπτυξης του υπέρ - υπολογιστή παίρνουν μέρος το γαλλικό IDRIS, το ερευνητικό κέντρο Juelich, το γερμανικό ινστιτούτο Max-Planck και το ιταλικό Consorzio Interuniversitario, το οποίο αποτελεί ένωση ιταλικών πανεπιστημίων. Ακόμη, μετά το καλοκαίρι του 2005, αναμένεται να λάβουν μέρος και τα βρετανικά ινστιτούτα EPCC και ECMWF, το CSC της Φινλανδίας, και το ολλανδικό SARA. Η "ένωση" των υπολογιστών των κέντρων, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα γίνει μέσω ενός δικτύου, που θα κινείται με υψηλές ταχύτητες και με τη χρησιμοποίηση "έξυπνου" λογισμικού.

    Καταλύτης για την ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα

    "Ένας πιο ισχυρός, πιο γρήγορος υπολογιστής θα επιτρέψει στους επιστήμονες των κέντρων ερευνών, να πραγματοποιούν έρευνες, οι οποίες διαφορετικά θα ήταν αδύνατες" τόνισε ο αρχηγός του IDRIS, Βίκτορ Αλεσαντρίνι, ο οποίος άλλωστε αποτελεί μέλος και του Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ε.Ε. Σκοπός άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας, σε τομείς, στους οποίους δεν μπορούσε να αναπτυχθεί πριν. Οι σούπερ - κομπιούτερ, όμως επιτρέπουν στους επιστήμονες να φέρνουν σε πέρας δυσκολότερους υπολογισμούς, σε επιστήμες όπως η κοσμολογία, η ανθεκτικότητα και συγκόλληση υλικών και περιβαλλοντολογικές έρευνες.

    Σε περίπτωση που η "ένωση" των υπολογιστών εκληφθεί ως ένας σούπερ κομπιούτερ, θα είναι ο τέταρτος ισχυρότερος πίσω από τον Bluegene/L και τον Columbia (οι οποίοι βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες) και τον γιαπωνέζικο Earth Simulator.

    [13] Αθλητισμός

    Πανέτοιμος για το Κύπελλο ο Ιωνικός

    14/12/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς άγχος αναμένεται να παραταχθεί αύριο εναντίον του Παναθηναϊκού ο Ιωνικός στο πλαίσιο του αγώνα του "Απόστολος Νικολαϊδης" (18.00) για το Κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου, παρά τις πολλές απουσίες, αντιμετωπίζει την αυριανή αναμέτρηση ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια καλή προετοιμασία ενόψει του εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι κυανόλευκοι θα πάνε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αδιάφοροι.

    Εκτίουν τις ποινές τους Κίνγκ, Μάγγος

    Για την αναμέτρηση με το "τριφύλλι" ο τεχνικός της ομάδας της Νίκαιας, Βαγγέλης Βλάχος δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Φερέιρα Κινγκ και Κώστα Μάγγο (εκτίουν αύριο τις ποινές τους) και τους τραυματίες Αλέξη Γαβριλόπουλος και Γιώργο Διαμαντή, ενώ επανέρχεται ο Ηλίας Κυριακίδης που εξέτισε την ποινή του.

    Η αποστολή του Ιωνικού για τον αυριανό αγώνα αποτελείται από τους Μπεκιάι, Πατσόφσκι (τερματοφύλακες), Διγκόζη, Στεπανόφσκι, Οφρυδόπουλο, Πουλόπουλο, Τσιμπλίδη, Μακόρ, Ζίφκοβιτς, Βουρεξάκη, Μελαμπιανάκη, Κυριακίδη, Κάφαλη, Κακαρά, Γκούτμαν, Λετιέρι, Ρόκα και Κοτίτσα.

    "Μοντελάκια" οι κυανόλευκοι

    "Νέοι καιροί, νέα ήθη" επικρατούν από φέτος στις τάξεις του Ιωνικού, καθώς στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ομάδας ο μεγαλομέτοχος, Χρήστος Κανελλάκης έδωσε το οκεϊ, ώστε όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος να φορούν στις αποστολές ομοιόμορφα κοστούμια, αρχής γενομένης στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Χθες μάλιστα οι ποδοσφαιριστές του κ. Βλάχου και τα υπόλοιπα μέλη των κυανόλευκων επισκέφτηκαν γνωστό κατάστημα γνωστό κατάστημα όπου τους "πήραν μέτρα" για τις νέες τεξωαγωνιστικές τους εμφανίσεις.

    [14] Οικονομία

    Ακαρπη η συνάντηση Ενωση Τραπεζών-ΟΤΟΕ

    14/12/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων για την επίλυση του ασφαλιστικού τους. Τόσο ο εκπρόσωπος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος όσο και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλάς ανέφεραν ότι κατά τη συζήτηση διαπίστωσαν τις βασικές διαφορές που χαρακτηρίζουν τις θέσεις τους, σε ότι αφορά στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, την ιδιότητα του και την χρηματοδότηση του. Η ΟΤΟΕ καλεί αύριο τους τραπεζοϋπαλλήλους σε συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας από τις 13.15 ως τη λήξη της βάρδιας, ενώ οι συναλλαγές θα λήξουν στις 12.15 το μεσημέρι.

    [15] Champions League

    Στη Χάκεν ο Λούσιτς

    14/12/2004 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Οριστικά αντίο στη "μπουντεσλίγκα" είπε ο Σουηδός αμυντικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Τέντι Λούσιτς, ο οποίος παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις της Γκέτεμποργκ, επόμενος σταθμός κατά την επιστροφή του στην πατρίδα, θα είναι η Χάκεν. Όπως ήταν φυσικό η απόκτηση του διεθνούς άσου σκόρπισε ενθουσιασμό στη νεοφώτιστη ομάδα της οποίας ο διευθυντής, Καρλ Φάγκερ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Λούσιτς, ότι "είναι μεγάλη επιτυχία για μας".

    [16] Κόσμος

    Με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου Βρετανική έρευνα για θάνατο στο Ιράκ

    14/12/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ορόσημο στα βρετανικά δικαστικά χρονικά θεωρείται η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που υποχρέωσε την κυβέρνηση της Γηραιάς Αλβιόνας να εξετάσει τις συνθήκες θανάτου ενός Ιρακινού, που κρατούνταν από Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα του Ιράκ, τον Σεπτέμβριο του 2003. Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια του άτυχου 26χρονου, Μπάχα Μούσα, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ να διατάξει μία "ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα" για τα αίτια θανάτου. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Μούσα χτυπήθηκε μέχρι θανάτου ενώ ήταν κρατούμενος, μετά από επίθεση στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν.

    Σωρεία καταγγελιών

    Η περίπτωση του 26χρονου δεν είναι μοναδική. Ένας μάρτυρας κατέθεσε, πως ο Μούσα και έξι άλλοι υπάλληλοι του ξενοδοχείου συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε βρετανική βάση, όπου τους ανάγκασαν να φορούν κουκούλες, τους χτυπούσαν και δεν τους άφηναν να κοιμηθούν.

    Οι συγγενείς των θυμάτων επικαλέστηκαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησαν την διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν ευθύνονται στρατιώτες για τους παράνομους φόνους. Όμως, οι υπόλοιπες προσφυγές απορρίφθηκαν, με την αιτιολογία πως τα θύματα δεν ήταν υπό βρετανική κράτηση.

    Ο δικηγόρος των οικογενειών από το Ιράκ, Φιλ Σάινερ, δήλωσε, ότι "η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του δικαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο".

    Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του υπουργού Άμυνας, Τζέφρι Χουν, υποστήριξαν, πως η ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει εφαρμογή στη περίπτωση των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, καθώς η χώρα αυτή βρίσκεται εκτός της ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

    [17] Αθλητισμός

    Μήλον της έριδος ο Άντερσον

    14/12/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πλήρης από εξελίξεις είναι αυτή η εβδομάδα για την ομάδα της Χαλκηδόνας! Ο Άντερσον εσχάτως έχει μετατραπεί σε μήλον της έριδος για τις δύο από τις τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου, ενώ με αφορμή το θέμα αυτό ο Γιώργος Σπανός, πρόεδρος της Χαλκηδόνας, φρόντισε να δηλώσει πως την επόμενη χρονιά η Χαλκηδόνα θα προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλη ομάδα της Αθήνας. Για το πρώτο θέμα ο κ. Σπανός επεσήμανε, "Υπάρχει ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Προβληματιζόμαστε αν θα τον παραχωρήσουμε τώρα ή το καλοκαίρι, αφού θα πρέπει πρώτα να βρούμε τον αντικαταστάτη του. Φυσικά δεν θέλουμε να σταθούμε τροχοπέδη στην καριέρα του ποδοσφαιριστή, όμως δεν θέλουμε και να χαλάσουμε την ομάδα μας".

    Τέλος το Χαλκηδόνα

    Όσο για το θέμα που προέκυψε με την συγχώνευση ο Γιώργος Σπανός δήλωσε, είναι τα εξής. "Είναι η τελευταία χρονιά που η Χαλκηδόνα θα παίζει ως Χαλκηδόνα στην Α΄ Εθνική. Σίγουρα μέσα στο μυαλό μου είναι να συγχωνευτούμε με κάποια άλλη ομάδα και δεν ξέρω αν θα είναι της γειτονιάς ή αν θα είναι παραδίπλα. Πάντως σίγουρα θα είναι από το Λεκανοπέδιο. Η ουσία όμως είναι ότι είναι η τελευταία χρονιά. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου", κατέληξε ο κ. Σπανός.

    [18] Αθλητισμός

    Πτήση στο... όνειρο

    14/12/2004 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με στόχο να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα και να κατακτήσουν εκτός έδρας την πρόκριση, αναχώρησαν σήμερα το πρωί για τη Γαλλία οι παίκτες του Πανιωνίου, εν όψει του μεθαυριανού αγώνα με τη γαλλική Σοσό, για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ . "Στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε για πρόκριση", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο προπονητής των "κυανέρυθρων", Γιώργος Βαζάκας, λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής για τη Γαλλία. Την αποστολήτων "κυανέρυθρων" συγκροτούν οι εξής αθλητές : Ντρόμπνι, Κόλτσεαγκ, Βλτσεκ, Ντομορό, Σπυρόπουλος, Γουνδουλάκης, Εξουζίδης, Λαγωνικάκης, Παρόντι, Πατσιαβούρας, Μαρκορά, Μήτρου, Τζιόλης, Μέσαρος, Μάντζιος, Μπρέσκα, Ξύδης, Μάκος.

    [19] Κόσμος

    Τους μετέφεραν από Αλβανία σε Σκόπια Λαθρέμποροι πυραύλων στην "φάκα"

    14/12/2004 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, που επιχείρησαν να περάσουν πιθανόν στην ΠΓΔΜ τρεις πυραύλους εδάφους - αέρος, ανακοίνωσε σήμερα η αλβανική αστυνομία. Στους συλληφθέντες αποδόθηκαν κατηγορίες για λαθρεμπόριο όπλων, ενώ οι πύραυλοι κατασχέθηκαν από τις αρχές. Οι τελευταίοι ήταν τύπου Strela 2M, γιουγκοσλαβικής κατασκευής και, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, είχαν αγοραστεί στη Βοσνία για 100.000 ευρώ.

    Φόβοι για εξέγερση Αλβανών στα Σκόπια

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πανόραμα", η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, σκοπός των συλληφθέντων ήταν να μεταφέρουν τους πυραύλους στο Κόντοβο της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αλβανών και όπου, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα "οι εθνικιστικές εντάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή ένοπλα επεισόδια βίας". Άλλωστε, το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει την προειδοποίηση του πολιτικού ηγέτη της παράνομης οργάνωσης Αλβανικός Εθνικός Στρατός, η οποία δρα στην ΠΓΔΜ. Ο Αντίλι είχε δηλώσει, ότι οι Αλβανοί, που κατοικούν στα Σκόπια, ετοιμάζονται για εξέγερση. Οι δηλώσεις αυτές του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης οδήγησαν στον κατ οίκον περιορισμό του, από την αστυνομία των Τιράνων.

    Συγγενής αρχηγού της αστυνομίας ο ένας συλληφθείς

    Οι τέσσερις Αλβανοί είχαν κρύψει τους πυραύλους σε φορτηγό, κάτω από φορτία με κρέατα , προκειμένου να τους μεταφέρουν κρυφά στα Σκόπια. Ωστόσο, οι αρχές, τόσο της Αλβανίας, όσο και της ΠΓΔΜ παρακολουθούσαν τους λαθρεμπόρους για αρκετούς μήνες πριν προβούν στη σύλληψή τους, 20 χιλιόμετρα μακριά από τα Τίρανα.

    Εξάλλου, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας ήταν συγγενής με έναν από τους συλληφθέντες. Ο Μπαϊράμ Ιμπραί παραδέχθηκε ότι είχε συγγενική σχέση με έναν εκ των λαθρεμπόρων, αλλά διέψευσε ότι είναι πρώτος ξάδερφός του. Τόνισε ωστόσο, ότι η συγγένειά του δεν παρεμπόδισε το έργο της αστυνομίας.

    [20] Αθλητισμός

    Χωρίζουν οι δρόμοι του ΠΑΟΚ με Μάρκου , Βόκολο

    14/12/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη λύση συνεργασίας στους Δημήτρη Μάρκο και Λεωνίδα Βόκολο ζήτησαν σήμερα οι διοικούντες την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της ανανέωσης της ομάδας που γίνεται στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την κίνηση αυτοί οι άνθρωποι του "δικέφαλου του Βορρά" επιχειρούν να τηρήσουν τις αποστάσεις από την πρωτοβουλία που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο τέως προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης, με την καταβολή ποσού 20.000 ευρώ προς τους ποδοσφαιριστές, εν αγνοία της διοίκησης, δια μέσου του αρχηγού της ομάδας Λεωνίδα Βόκολου.

    [21] Αθλητισμός

    Επιχείρηση συμμάζεμα

    14/12/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η "σημαία" του μπασκετικού Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, ο Μίλαν Τόμιτς είναι τελικά εκείνος που φαίνεται να πληρώνει την "νύφη" για την βαρειά ήττα από την Έφες Πίλσεν και το κακό αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα. Στο σημερινό έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΕ, που συγκάλεσε ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά τα τελευταία γεγονότα, ο αρχηγός της ομάδας, αποφασίστηκε να κληθεί και μάλιστα άμεσα προκειμένου να διακόψει την συνεργασία του με τους "ερυθρόλευκους". Ο Τόμιτς κλείνει έτσι με τον πιο άδοξο τρόπο μια πορεία 14 ετών στην ομάδα και πλέον αναμένεται και η αντίδραση των οπαδών της ομάδας, στους οποίους ο παίκτης που έχει εκτελέσει και χρέη προπονητή, είναι ιδιαιτέρως αγαπητός.

    Στήριξη στον Καζλάουσκας

    Πέρα από την απόφαση αυτή πάντως, προέκυψε και η απόλυτη στήριξη του Δ.Σ. στο πρόσωπο του Γιόνας Καζλάουσκας όχι μόνο για φέτος αλλά για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον θα τιμωρηθούν με πρόστιμο της τάξης του 10% των μηνιαίων αποδοχών τους, όσοι παίκτες είχαν συμμετοχή στον αγώνα της Ευρωλίγκα με την Έφες Πίλσεν και την ντροπιαστική ήττα. Τέλος αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού της ομάδας, τόσο για την αγωνιστική, όσο και για την εξωαγωνιστική συμπεριφορά των παικτών, ώστε να επιστρέψει η ομάδα στην εύρυθμη λειτουργία της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 December 2004 - 17:52:31 UTC