Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάπιε 90 μεταλλικά αντικείμενα Ινδός "Κουταλιανός"
  • [02] Αγωγή κατά εφημερίδων από τον Τ. Γκουριώτη Ενώπιον της Εξεταστικής ο
  • [03] "Καταφεύγει" στην πτώχευση η Yukos
  • [04] Την Πέμπτη η ψηφοφορία Η ώρα της EXPO
  • [05] "Χρυσά" τα γάντια του Τσέχ
  • [06] Ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Ο "Γαλιλαίος" πήρε διαβατήριο
  • [07] Δεκαεπτά άτομα έχουν απελευθερωθεί Ώρες αγωνίας
  • [08] Μυστικός γάμος της Κουρνικόβα
  • [09] Τέταρτη στα Βαλκάνια η Χαλκιά
  • [10] Σκοτώθηκαν τρεις Πολωνοί στρατιωτές Θανάσιμη πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
  • [11] Εκλογές αν αποτύχουν Προσπάθειες για κυβέρνηση στη Ρουμανία
  • [12] Ξεκίνησε στο Αμάν η δίκη του Ιορδανού Ισλαμιστή Δικάζεται ερήμην ο
  • [13] Τον "έπνιξε" η Θύελλα
  • [14] Ο Παπούλιας στη Χαριλάου Τρικούπη
  • [15] Άλλο τακτική, άλλο πολιτική;
  • [16] Νωρίτερα η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ
  • [17] Στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ Προσλαμβάνονται πολίτες ειδικών κατηγοριών
  • [18] Επτά νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Καρμπάλα
  • [19] Δεν θέλει τον Άντερσον η ΑΕΚ
  • [20] Έρευνα Βρετανού επιστήμονα Ελπίδες καταπολέμησης του σταφυλόκοκκου
  • [21] Αντίσταση στην μεταγραφολογία

    [01] Παράξενα

    Κατάπιε 90 μεταλλικά αντικείμενα Ινδός "Κουταλιανός"

    15/12/2004 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά 90 μεταλλικά αντικείμενα αφαίρεσαν χειρούργοι από το στομάχι του 22χρονου Nagaraju στην πόλη Karimnagar της Ινδίας. "Κινητό συνεργείο" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο νεαρός άνδρας, που βρέθηκε να έχει καταπιεί κλειδιά, καρφιά, κατσαβίδια και διάφορα μηχανικά εργαλεία! Οι ασυνήθιστες αυτές γαστριμαργικές προτιμήσεις του Ινδού, ωστόσο, λίγο έλειψε να του στοιχίσουν τη ζωή

    Τον "πρόδωσε" το στομάχι του

    Όλα άρχισαν, όταν ο Nagaraju, γιος ανθρακωρύχου, εισήχθη εσπευσμένα στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Singareni με συμπτώματα σχιζοφρένειας. Επειδή, όμως, άρχισε να παραπονιέται για πόνους στο στομάχι και να παρουσιάζει τάσεις ναυτίας, υποβλήθηκε σε εξετάσεις.

    Η ακτινοσκόπηση "έδειξε" απλά την ύπαρξη κάποιου μεγάλου μεταλλικού αντικειμένου στο στομάχι του και έτσι, ο νεαρός οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Στη διάρκεια της επέμβασης, ωστόσο, οι χειρούργοι έμειναν έκπληκτοι με το θέαμα που αντίκρισαν.

    "Ο ασθενής επέζησε επειδή τα αντικείμενα δεν είχαν εισχωρήσει στα έντερα", δήλωσε ο χειρούργος Δρ. Vamsi Mohan στα United News of India.

    Είπαμε να τρώμε σίδηρο, μην το παρακάνουμε όμως!

    [02] Πολιτική

    Αγωγή κατά εφημερίδων από τον Τ. Γκουριώτη Ενώπιον της Εξεταστικής ο Τσοχατζόπουλος

    15/12/2004 12:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 4:58:02 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, συνεχίζει σήμερα το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις επίμαχες αμυντικές προμήθειες. Ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτης της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, ζήτησε να κατατεθουν οι δηλώσεις ποθεν έσχες των κ.κ. Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου. Στο μεταξύ, αγωγή εναντίον δύο εφημερίδων, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας, Τάσος Γκουριώτης, με αφορμή δημοσιεύματά τους, που έκαναν λόγο για συμμετοχή του σε βιντεοταινία με εκπροσώπους ρωσικής εταιρίας για τους TOR-M1. Αμέσως μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο, κατάθεση θα παραχωρήσει ο διάδοχός του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου και στη συνέχεια ο νυν υπουργός, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Οι καταθέσεις των μαρτύρων ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

    Μήνυση από τον Τ. Γκουριώτη

    Αποζημίωση από τους υπεύθυνους των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Αυριανή", ύψους πέντε και τριών εκατομμυρίων αντίστοιχα, διεκδικεί ο πρώην διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας, Τάσος Γκουριώτης.

    Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα των εν λόγω εφημερίδων, που έκαναν λόγο για εμφάνισή του σε βιντεοταινία, στην οποία φέρεται να συναλλάσσεται με εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας που προμήθευσε τους ΤΟR-Μ1.

    Σύμφωνα με την αγωγή, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι αναληθείς, ενώ οι εναγόμενοι δεν έλεγξαν την γνησιότητα των βιντεοταινιών, ούτε τις προσκόμισαν στη Δικαιοσύνη, καθώς μόνη τους πρόθεση ήταν "η επίτευξη αναγνωσιμότητας και κέρδους". Με την αγωγή του, ο κ. Γκουριώτης στρέφεται τόσο σε βάρος των εκδοτών και διευθυντών, όσο και σε βάρος των συντακτών των επίμαχων δημοσιευμάτων των δυο εφημερίδων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων

    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Ζορμπά

    [03] Οικονομία

    "Καταφεύγει" στην πτώχευση η Yukos

    15/12/2004 1:20:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την πτώχευση υψώνει ως ασπίδα προστασίας ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Yukos απέναντι στην υποχρεωτική πώληση της κύριας θυγατρικής του, Yuganskneftegaz, η οποία έχει προγραμματιστεί από το Κρεμλίνο για τις 19 Δεκεμβρίου. Η διοίκηση της εταιρείας προσέφυγε στο δικαστήριο του Χιούστον, επικαλούμενη το άρθρο 11 του νόμου περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ και ζήτησε την αποτροπή της δημοπράτησης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως έσχατη λύση "για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μετόχων, των υπαλλήλων και των πελατών" του ομίλου.

    Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Πούτιν έχει προγραμματίσει την πώληση της Yuganskneftegaz, η οποία αντλεί το 60% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Yukos, με τη διαδικασία της δημοπρασίας την επόμενη Κυριακή με στόχο την κάλυψη μέρους των ύψους 26 δισ. δολαρίων φόρων που χρωστά η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία πετρελαίου στο ρωσικό δημόσιο.

    Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την αγορά της Yuganskneftegaz έχουν εκδηλώσει τρεις εταιρείες, μεταξύ αυτών και ο ρωσικός "γίγαντας" Gazprom. Η Yukos χαρακτηρίζει την πώληση ως παράνομη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεπουλιέται η Yukos

    [04] Οικονομία

    Την Πέμπτη η ψηφοφορία Η ώρα της EXPO

    15/12/2004 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 2:40:35 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Εθνική μάχη" δίνει σήμερα και αύριο στο Παρίσι η χώρα μας, διεκδικώντας τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης Εμπορίου (ΕΧΡΟ) το 2008 από τη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα διεκδικεί επί ίσοις όροις την ανάληψη της EXPO, με "αντιπάλους" την Τεργέστη (Ιταλία) και τη Σαραγόσα (Ισπανία). Το πρωί πραγματοποιήθηκε γενική πρόβα της παρουσίασης του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, ενώ σε συνέντευξη Τύπου, η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα. "Είμαστε οι καλύτεροι και έχουμε την πληρέστερη πρόταση, η οποία έτυχε ευρύτερης αποδοχής από την Εξεταστική Επιτροπή της BIE (Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων) και αξιολογήθηκε ως η πλέον συγκροτημένη και επαρκής", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, σημειώνοντας, ότι η απόφαση θα ληφθεί "από ένα πολύπλοκο και δαιδαλώδες διεθνές σύστημα". Η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στη γενική συνέλευση της ΒΙΕ, με τη συμμετοχή 94 χωρών.

    Αισιοδοξεί η ελληνική αντιπροσωπεία

    Θεωρητικά, στην αυριανή ψηφοφορία, οι αντιπρόσωποι από τις χώρες- μέλη της ΒΙΕ θα προσέλθουν στην κάλπη έχοντας διαμορφώσει την προτίμησή τους από τις παρουσιάσεις των προτάσεων, που θα γίνουν νωρίτερα στο μεγάλο εκθεσιακό κέντρο Βιλπέντ, στα προάστια του Παρισιού.

    Στην πραγματικότητα, όμως, τον καθοριστικότερο ρόλο στην ψήφο των εκπροσώπων των χωρών θα διαδραματίσει η προεργασία που έχει γίνει από τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

    Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, πέραν των επιστολών που απέστειλε σε 72 ομολόγους του και τις επαφές με ξένους ηγέτες, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και το υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκαν βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού, ώστε να προβληθεί με "συγκροτημένη επιχειρηματολογία" η ελληνική υποψηφιότητα.

    Τόσο ο κ. Τσιαρτσιώνης, όσο και ο κ. Στυλιανίδης, υπογράμμισαν τη διακομματική συναίνεση στο ζήτημα της EXPO, αλλά και τη συνεισφορά της προηγούμενης κυβέρνησης στην προετοιμασία για τη διεκδίκηση της Έκθεσης.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καλατζής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσότρας, ενώ το βράδυ αναμένεται στο Παρίσι και ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Σχετικά Links:

    Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης

    [05] Champions League

    "Χρυσά" τα γάντια του Τσέχ

    15/12/2004 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε σταθερά ή αν προτιμάτε σε χρυσά χέρια κατέληξε ο τίτλος του κορυφαίου πάικτη της χρονιάς της Τσεχίας. Σε ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των εκπροσώπων του Τύπου, ο διεθνής τερματοφύλακας της Τσέλσι, Πετρ Τσεχ, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από τους δημοσιογράφους της χώρας του. Έτσι με 1111 ψήφους ο 22χρονος πορτιέρο, άφησε στη δεύτερη θέση τον διεθνή άσο της Γιουβέντους Πάβελ Νέτβεντ με 1028 ψήφους και τρίτο με 986 ψήφους τον επιθετικό της Λίβερπουλ, Μίλαν Μπάρος.

    [06] Τεχνολογία

    Ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Ο "Γαλιλαίος" πήρε διαβατήριο

    15/12/2004 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ,BBC

    Οι υπουργοί Μεταφορών των 25 ενέκριναν τελικά από τις Βρυξέλλες την επιχειρησιακή ανάπτυξη του "Γαλιλαίος", του μελλοντικού ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης μέσω δορυφόρου. Το εν λόγω σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή γύρω στο 2008 και αποσκοπεί στη μείωση, για λόγους στρατηγικούς και οικονομικούς, της εξάρτησης της Ε.Ε. από τα δύο κυρίαρχα συστήματα ναυσιπλοΐας μέσω δορυφόρου: το αμερικανικό GPS και το ρωσικό GLONASS. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης ανέρχεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από επενδύσεις υποψήφιων βιομηχάνων για την ανάληψη των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του συστήματος και τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια ευρώ, θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

    Η δορυφορική ναυσιπλοΐα εξασφαλίζει προφανή πλεονεκτήματα στη διαχείριση των μεταφορών, καθώς περιλαμβάνει άμεση παροχή πληροφοριών για την ασφαλή πλοήγηση τρένων, αεροπλάνων και αυτοκινήτων. Συγχρόνως, θα συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (π.χ. φωτιές, πλημμύρες).

    "Πρόκειται για μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών Ζακ Μπαρότ συμπληρώνοντας, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα θα προσφέρει στην Ευρώπη μια θέση στο παγκόσμιο χάρτη ανάλογη με αυτή που έχει η Κίνα και η Ρωσία. Επίσης, εκτιμά, ότι θα δημιουργηθούν περίπου 150.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μια σειρά βιομηχανικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων.

    Η υπογραφή μιας συμφωνίας με τους Αμερικανούς στις 26 Ιουνίου 2004 για τη συμβατότητα του "Γαλιλαίου" με το σύστημα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος.

    Οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες για την ανάληψη των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του "Γαλιλαίου" είναι οι "Eurely" (απαρτίζεται από τις εταιρείες Alcatel/Finmeccanica/ Vinci) και "iNavsat" (απαρτίζεται από τις εταιρείες Thales/EADS/Inmarsat). Η οριστική επιλογή κοινοπραξίας θα γίνει ως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

    [07] Κοινωνία

    Δεκαεπτά άτομα έχουν απελευθερωθεί Ώρες αγωνίας

    15/12/2004 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 7:51:49 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πειρατεία λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αττικής στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος του Γέρακα, που ξεκίνησε στις έξι το πρωί, με δράστες δύο ένοπλους αλλοδαπούς. Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 17 επιβάτες και στο λεωφορείο πρέπει να βρίσκονται ακόμα έξι ή επτά όμηροι. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος. Νωρίτερα οι αεροπειρατές είχαν ζητήσει να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν στο εξωτερικό, καθώς και λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τη θλίψη της Κυβέρνησης, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ αναβλήθηκε για αύριο το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η πειρατεία του λεωφορείου κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ.

    Πιθανότατα αλβανικής καταγωγής οι δράστες

    Η πρώτη απελευθέρωση ομήρου έγινε ύστερα από πέντε δραματικές ώρες διαπραγματεύσεων. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οι δράστες έδειξαν το δρόμο προς την ελευθερία σε πέντε επιβάτες, ενώ σταδιακά απελευθερώθηκαν και οι υπόλοιποι. Οι απελευθερωθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Παλλήνης για να καταθέσουν, ώστε να διευκολύνουν το έργο των Αρχών.

    Οι απελευθερωθέντες είναι: Ιωάννης Μπρατσιάκος, Μαρία Μουρελάτου, Σπετίμ Χόντζαϊ, Κονδυλία Γκαγκόση, Τερέζα Καπετσόρε, Κατερίνα Τσερνάκη- Κουχουλή, Σερέτης Βασίλης, Σωτηρία Δαλιάνη, Νατάσσα Χατζηλία, Νίκος Αντωνόγλου, Αλέξανδρος Αθανασίου και Κριστόφ Ράλεφ.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στο λεωφορείο παραμένουν 12 επιβάτες, ενώ το ΚΤΕΛ κάνει λόγο για 10, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, οι όμηροι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ψύχους, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί η μηχανή του λεωφορείου, ενώ μέχρι στιγμής πολλοί από αυτούς έχουν ζητήσει νερό και πρόχειρο φαγητό. Επίσης, οι όμηροι αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσικής ανάγκης.

    Οι δράστες είναι πιθανότατα αλβανικής καταγωγής αν και πληροφορίες που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας μιλούσαν για Ρώσους. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Αντώναρος δήλωσε, ότι δεν είναι σε θέση να πει ποιά είναι η εθνικότητα των δραστών και σημείωσε, ότι είναι καλοδεχούμενοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πάντως, σε επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου που είχε ο ένας από τους δύο δράστες με ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι είναι ρωσικής καταγωγής, κάτι που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

    Σε ετοιμότητα οι Αρχές

    Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ενημέρωσε για την πειρατεία στο λεωφορείο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβατών και έθεσε επί ποδός όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και έπειτα από έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μπήκαν σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας, οι οποίες "σαρώνουν" στην κυριολεξία το λεωφορείο, προκειμένου να ελέγχεται ο εσωτερικός του χώρος. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί μετέφεραν χειροκίνητο μηχάνημα, με το οποίο έλεγξαν το εσωτερικό του λεωφορείου, για να διαπιστώσουν αν οι δράστες έχουν εκρηκτικά ή όχι. Μέχρι στιγμής, όπως είναι άλλωστε ευνόητο, δεν υπήρξε ανακοίνωση της αστυνομίας για το θέμα αυτό.

    Παράλληλα, στο σημείο του συμβάντος έχει στηθεί ένα μικρό κέντρο επιχειρήσεων, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό, ενώ οι συγγενείς των ομήρων έχουν συγκεντρωθεί στο πίσω μέρος πολυκαταστήματος, όπου έχει σταθμεύσει το λεωφορείο.

    Στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, βρίσκονται ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης, προκειμένου να εποπτεύσουν των ενεργειών για τυχόν επέμβαση.

    Το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος. Στο Γέρακα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, κινητές μονάδες και το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σωτηρία, και Ερυθρός Σταυρός.

    Συνεχή επικοινωνία με τον κ. Βουλγαράκη έχει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

    Με έντονο ενδιαφέρον τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν την εξέλιξη της πειρατείας. Πρώτο μετέδωσε την είδηση τηλεγραφικά το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και στη συνέχεια, με απ ευθείας σύνδεση με την Αθήνα μεταδίδει λεπτό προς λεπτό το θρίλερ της ομηρίας. Τα διεθνή ΜΜΕ από όλο τον κόσμο διακόπτουν το πρόγραμμά τους και μεταδίδουν έκτακτα δελτία, κάθε φορά που υπάρχει εξέλιξη στη λεωφορειοπειρατεία.

    Στις ιστοσελίδες του βρετανικού ΒΒC, του αμερικανικού Reuters, της γαλλικής Le Monde, αλλά και της ιταλική Corriere della Sera υπάρχουν από το πρωί αναλυτικές ανταποκρίσεις για το γεγονός. ΒΒC και Reuters επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα αιτήματα των δραστών, αλλά και τον οπλισμό που φέρουν, χρησιμοποιώντας τα εν λόγω στοιχεία στους τίτλους τους.

    Από την πλευρά της, η Le Monde δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο, με τον οποίο οι ελληνικές Αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση, αναφέροντας τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων και τον τρόπο, που έχουν αναπτυχθεί. Αναλυτική περιγραφή του γεγονότος δίνει και η Corriere della Sera, περιλαμβάνοντας στο σχετικό της άρθρο και δηλώσεις ομήρων που απελευθερώθηκαν και αυτόπτων μαρτύρων.

    Τέλος, η είδηση αποτελεί πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική σελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων, &#1048;&#1085;&#1090;&#1077;&#1088;&#1092;&#1072;&#1082;&#1089; (Ιντερφάξ). Το πρακτορείο περιγράφει το γεγονός, ωστόσο, δεν αναφέρεται στην εθνικότητα των δραστών, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι Ρώσοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εύχονται αίσιο τέλος

    Ελεύθεροι πέντε όμηροι

    [08] Ζωής ...σΤάσεις

    Μυστικός γάμος της Κουρνικόβα

    15/12/2004 1:34:00 μμ

    Τον πιο όμορφο πόντο της ζωής της πέτυχε εδώ και λίγες μέρες η Ρωσίδα τενίστρια Άννα Κουρνικόβα. Η καλλονή των κορτ, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό "Us Weekly", παντρεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μεξικού, Πουέρτο Βαγιάρτα, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, τον αγαπημένο της, Ενρίκε Ιγκλέσιας. Ο μυστικός αυτός γάμος έγινε σε πολύ στενό κύκλο, καθώς προσκεκλημένοι ήταν μόνο οι γονείς του ζευγαριού και κάποιοι πολύ στενοί φίλοι του τους. Παρόλα αυτά η γνωστή και ως "Μπρίτνεϊ Σπίρς του τένις", που γνωρίστηκε με το διάσημο τραγουδιστή, κατά τη διάρκεια του βιντεοκλίπ "Escape", αποφεύγει να κάνει σχόλια για την προσωπική της ζωή με το γιό του Ισπανού τροβαδούρου της αγάπης, Χούλιο Ιγγλέσιας. Γεγονός πάντως είναι ότι η 23χρονη Ρωσίδα, αν και ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τίτλο τουρνουά "Grand Slam" είχε πάντα τον τρόπο της να "μαγνητίζει" τα ανδρικά βλέμματα στα κορτ.

    [09] Αθλητισμός

    Τέταρτη στα Βαλκάνια η Χαλκιά

    15/12/2004 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών των πρακτορείων ειδήσεων των Βαλκανίων για τους καλύτερους αθλητές της χρονιάς στην περιοχή, τρείς Έλληνες βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα, με κορυφαία από αυτούς την Φανή Χαλκιά. Η Ελληνίδα "χρυσή" Ολυμπιονίκης στα 400 μ. με εμπόδια κατέλαβε στην σχετική ψηφοφορία την τέταρτη θέση, ενώ έβδομος ψηφίστηκε ο Ηλίας Ηλιάδης και ένατος ο Δημοσθένης Ταμπάκος. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Βουλγάρα Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή, Μαρία Γκρόζντεβα και την ακολούθησαν η Ρουμάνα γυμνάστρια, Καταλίνα Πόνορ που ήταν δεύτερη και ο Βούλγαρος αρσιβαρίστας, Μίλεν Ντόμπερφ.

    [10] Ιράκ

    Σκοτώθηκαν τρεις Πολωνοί στρατιωτές Θανάσιμη πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ

    15/12/2004 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μια ακόμα μέρα στο Ιράκ σημαδεύτηκε από θανάτους στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμη, αλλά και αμάχων. Συγκεκριμένα τρεις Πολωνοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση πιθανόν λόγω τεχνικής βλάβης. Το ατύχημα σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κερμπάλα σε μικρή απόσταση από τη Βαγδάτη. Ακόμη, όμως, δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής και για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών. Στο μεταξύ μοιραία αποδείχτηκε η χθεσινή νύχτα για δυο Τούρκους οδηγούς, που σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων, ενώ κατευθύνονταν στην πόλη Μπαλάντ. Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη Σαμάρα μια πεντάχρονη Ιρακινή από αδέσποτη σφαίρα από παρακείμενη συμπλοκή.

    [11] Κόσμος

    Εκλογές αν αποτύχουν Προσπάθειες για κυβέρνηση στη Ρουμανία

    15/12/2004 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέες εκλογές θα προκηρύξει ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, εάν η συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της συμμαχίας, Τσάλιν Ταριτσεάνου, "ο κ. Μπασέσκου δεν επιθυμεί να έχει μία κυβέρνηση, η οποία θα διοικείται από το PSD (πρώην κομμουνιστές) ή από ένα πρωθυπουργό του PSD" και για το λόγο αυτό προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών. Παράλληλα, ο κ. Ταριτσεάνου, τόνισε, πως μια σταθερή κυβέρνηση είναι κρίσιμη για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ρουμανία, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την επίσημη ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών, που αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται, πως από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου δεν υπήρξε "καθαρός" νικητής και εναπόκειται στο νέο Πρόεδρο να διορίσει πρωθυπουργό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νικητής ο Μπασέσκου

    [12] Κόσμος

    Ξεκίνησε στο Αμάν η δίκη του Ιορδανού Ισλαμιστή Δικάζεται ερήμην ο Ζαρκάουι

    15/12/2004 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ξεκίνησε την Τετάρτη στο Αμάν της Ιορδανίας ο δίκη του καταζητούμενου συνεργάτης της Αλ Κάιντα, Αμπού Μοουσάμπ αλ Ζαρκάουι, και άλλων 12 υπόπτων που κατηγορούνται για απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Αλ Ζαρκάουι, που είναι ιορδανικής καταγωγής, και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι πρόκειται να δικαστούν ερήμην. Η δίκη, που διεξάγεται στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου καθώς οι εννέα κατηγορούμενοι, που κρατούνται στις ιορδανικές φυλακές, αρνήθηκαν να καταθέσουν ζητώντας τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους.

    Κατηγορούνται για απόπειρα μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αλ Ζαρκάουι μαζί με τους άλλους 12 κατηγορούμενους προετοίμασαν τον περασμένο Απρίλιο, μία μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της έδρας των μυστικών υπηρεσιών στο Αμάν, χρησιμοποιώντας φορτηγά παγιδευμένα με 20 τόνους χημικών ουσιών. Οι ιορδανικές Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν την ομάδα, αποτρέποντας ένα μακελειό με χιλιάδες θύματα.

    Σημειώνεται ότι, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ έχει επικηρύξει τον Αλ Ζαρκάουι για 25 εκατομμύρια δολάρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξάρθρωσαν ομάδα "τρομοκρατών"

    [13] Αθλητισμός

    Τον "έπνιξε" η Θύελλα

    15/12/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο ΟΦΗ ήταν το πρώτο θύμα της φάσης των "32" του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς ηττήθηκε στην Πάτρα από την Θύελλα με 2-1. Έτσι οι Κρητικοί μετά τις καλές τους εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, μπαίνουν σε περιπέτειες ενόψει του επαναληπτικού για το κύπελλο και μάλλον θα μετανιώνουν που υποτίμησαν την Θύελλα. Πρωταγωνιστής για τους Πατρινούς ήταν ο Αλεξανδρόπουλος που σημείωσε δύο γκολ, καθώς άνοιξε το σκορ στο 25' και σημείωσε το τέρμα της νίκης στο 82'. Ο ΟΦΗ είχε ισοφαρίσει στο 38' με αμφισβητούμενο πέναλτι που εκτέλεσε ο Ντεγιάνοφ. Η άλλη έστω μικρότερης εμβέλειας έκπληξη ήταν η Καλαμαριά που δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να κάμψει την αντίσταση του Πανσερραϊκού στις Σέρρες και έτσι έμεινε στο 2-2. Αντίθετα ο Εργοτέλης επικράτησε στην έδρα του με 3-0 της Πτολεμαϊδας, ενώ ο Ηρακλής νίκησε τον Βόλο την Νίκη με 2-0, με δύο γκολ του Μπακιρτζίογλου. Στους υπόλοιπους αγώνες η Λάρισα επικράτησε εύκολα με 2-0 του Απόλλωνα Αθηνών, ενώ η Καστοριά έμεινε έχασε την ευκαιρία για την νίκη, αφού ισοφαρίστηκε σε 1-1 στο 90' από τον γηπεδούχο Παύλο Μελά.

    Τα αποτελέσματα

    Εργοτέλης-Πτολεμαϊδα 3-0 22` Γκίρτσα, 58` αυτ. Πουρζιτίδης, 88` πέν. Ογκουνσότο

    Λάρισα-Απόλλων Αθ. 2-0 76`, 88` Αλεξανδρής

    Πανσερραϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς 2-2 25` Μεσέρδης, 66` Μίγκας / 19` αυτ. Κύρου, 86` Ορφανός

    Θύελλα Πατρών-ΟΦΗ 2-1 25`, 82` Αλεξανδρόπουλος / 38` πέν. Ντεγιάνοφ

    Παύλος Μελάς-Καστοριά 1-1 90` Τσούκλης / 47` Ευθυμιάδης

    Νίκη Βόλου-Ηρακλής 0-2 33` πέν., 41` Μπακιρτζίογλου

    Παναθηναϊκός-Ιωνικός έναρξη 18:00 Λεβαδειακός-Ξάνθη 22/12 Κέρκυρα-Χαλκηδόνα 22/12 Ηρόδοτος-Ηλυσιακός 22/12 Πανηλειακός-Πανιώνιος 22/12 Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός 22/12 ΠΑΟΚ-Αιγάλεω 22/12 Ολυμπιακός-Καλλιθέα 22/12 ΑΕΚ-Αγιος Δημήτριος 22/12 Ατρόμητος-Αρης 5/1

    [14] Πολιτική

    Ο Παπούλιας στη Χαριλάου Τρικούπη

    15/12/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περισσότερο από μία ώρα και όπως είπαν μετά το πέρας της, η συζήτηση, που είχαν ήταν πολύ γόνιμη. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, πως στη Χαριλάου Τρικούπη υποδέχτηκαν τον κ. Παπούλια με συγκίνηση. Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι με τον κ. Παπούλια έχει μία πολύ καλή προσωπική φιλία και τόνισε, πως ο υποψήφιος Πρόεδρος, είναι ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τη δημοκρατία και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να του ευχηθεί καλό κουράγιο για τα νέα του καθήκοντα. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, πως "είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία μας θα είναι στενή".

    Στενή συνεργασία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, ότι με τον κ. Παπούλια έχει μία πολύ καλή προσωπική φιλία και τόνισε, πως ο υποψήφιος Πρόεδρος, είναι ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τη δημοκρατία και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να του ευχηθεί καλό κουράγιο για τα νέα του καθήκοντα. Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, πως "είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία μας θα είναι στενή", ενώ δήλωσε, πως ελπίζει η συνάντηση αυτή να μην είναι η τελευταία. Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι ο κ. Παπούλιας θα έχει στενή συνεργασία με όλα τα κόμμα και με τη Βουλή.

    [15] Αθλητισμός

    Άλλο τακτική, άλλο πολιτική;

    15/12/2004 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το χρίσμα του προέδρου της Κροατίας θα διεκδικήσει ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς στις προεδρικές εκλογές της χώρας, τον Ιανούαριο. Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ είναι 69 ετών και στο ενεργητικό του έχει αρκετές επιτυχίες κυρίως με την εθνική ομάδα της Κροατίας την οποία οδήγησε στην τρίτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998, αλλά και με συλλόγους, όπως την Βάρτεκς Βάραζντιν, την οποία έχει φέρει να είναι τρίτη στο πρωτάθλημα. Ο Μπλάζεβιτς πρόσφατα υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στον προστάτη και τώρα αισιοδοξεί πως μπορεί "να φέρει και πάλι το χαμόγελο σε μια κουρασμένη και απογοητευμένη Κροατία". Πάντως οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 2-3%.

    [16] Οικονομία

    Νωρίτερα η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ

    15/12/2004 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Έξι μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο θα αρχίσουν να αποδίδονται στις Νομαρχίες όλης της χώρας οι οικονομικοί πόροι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με την υπερνομάρχη, Φώφη Γεννηματά, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2005 και όχι από τις αρχές του 2006, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Αλογοσκούφη και Παυλόπουλου με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Το απόγευμα, στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ θα καθοριστεί η πορεία των διεκδικήσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυβερνητικός μποναμάς στους ΟΤΑ

    Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

    [17] Κοινωνία

    Στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ Προσλαμβάνονται πολίτες ειδικών κατηγοριών

    15/12/2004 6:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 6:25:33 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Περίπου 1000 άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι, παιδιά αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και λοιπές κατηγορίες προστατευομένων ατόμων θα προσληφθούν στο Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από προκήρυξη που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ εντός του μήνα. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν το ειδικό έντυπο της αίτησης στην αρμόδια πρωτοβάθμια επιτροπή, προσωπικά ή ταχυδρομικά, σε διάστημα τριάντα ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο, ενώ οι προκηρύξεις θα αναρτώνται και στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ.

    [18] Ιράκ

    Επτά νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Καρμπάλα

    15/12/2004 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Επτά άνθρωποι έχασαν την Τετάρτη τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το απόγευμα κοντά σε μία από τις πύλες του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσέιν στην ιερή σιιτική πόλη Καρμπάλα, 100 χλμ νότια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ραχμάν Μεσάουϊ, είπε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται πιθανότατα και ο σεΐχης Άμπντελ Μέχντι Καρμπαλάι, εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Άλι Σιστάνι. Επίθεση σημειώθηκε και στη Μοσούλη όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που περνούσε δίπλα από ένα κομβόι αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [19] Αθλητισμός

    Δεν θέλει τον Άντερσον η ΑΕΚ

    15/12/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τέρμα φαίνεται να μπαίνει στην περίπτωση του Άντερσον της Χαλκηδόνας για την ΑΕΚ. Πριν καλά καλά πραγματοποιηθεί η συνάντηση που είχε κανονιστεί μεταξύ των δύο πλευρών για την περίπτωση του Βραζιλιάνου, η Ένωση απέσυρε εν τέλει το ενδιαφέρον της. Ο λόγος φαίνεται πως είναι η δημοσιοποίηση του θέματος από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Χαλκηδόνα Γ. Σπανό. Παράλληλα αναθερμάνθηκε η περίπτωση του Κύπριου Κώστα Χαραλαμπίδη για τον δικέφαλο, καθώς ο Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ φαίνεται να έχει ήδη ρίξει την τιμή του παίκτη και να είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί την παραχώρηση του.

    Τον στέλνει η ...Κύπρος

    Αν αληθεύουν τα όσο αναφέρει το επίσημο σάιτ της Κυπριακής ομάδας σχετικά με την υποχώρηση του Προέδρου της στο θέμα Χαραλαμπίδη, τότε δεν αποκλείεται στις επόμενες μέρες να προχωρήσει η μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω σάιτ αναφέρεται ότι: «Το κόλπο της ΑΕΚ έπιασε. Η φήμη ότι η ομάδα του Ντέμη Νικολαΐδη απέσυρε το ενδιαφέρον της, δούλεψε όπως ήθελαν στην ΑΕΚ, αφού ο Πρόδρομος Χρηστίδης έριξε τις απαιτήσεις του σε βαθμό, που η πραγματοποίηση της μεταγραφής να θεωρείται εφικτή.

    Και αυτό, γιατί τα πάντα εξαρτώνται από την ΑΕΚ, που αν καταβάλει 100.000 λίρες θα αποκτήσει τον παίκτη. Ακόμη μια σημαντική παράμετρος, που φαίνεται ότι γλύκανε τους διοικούντες είναι ότι ο Χαραλαμπίδης θα χαρίσει ένα ποσό κοντά στις 30.000λίρες, που του οφείλονται από μισθούς».

    [20] Υγεία

    Έρευνα Βρετανού επιστήμονα Ελπίδες καταπολέμησης του σταφυλόκοκκου

    15/12/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΒΒC

    Αναπτερώνονται οι ελπίδες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας σχετικά με την καταπολέμηση του υπερανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (γνωστού διεθνώς με την επωνυμία Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus/ ΜRSA). Ο Βρετανός καθηγητής Peter Hawkey κατάφερε να αναπτύξει μια επαναστατική μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του βακτηρίου, που αν επαληθευτεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της, θα συμβάλλει στην έγκαιρη πρόληψη της εξάπλωσής του. Ενώ με τις συμβατικές ιατρικές εξετάσεις τα πρώτα αποτελέσματα για τον εντοπισμό του ΥΑΧΣ βγαίνουν μετά από δύο μέρες, οι εργαστηριακές δοκιμές του Βρετανού επιστήμονα, ολοκληρώθηκαν σε δύο ώρες! Το εν λόγω τεστ μπορεί να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο μικροβιακό στέλεχος του MRSA, δίνοντας λεπτομερή εικόνα της γενετικής του δομής, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να εντοπίσουν ευκολότερα την εστία της μόλυνσης.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας του Βρετανού επιστήμονα, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Heartlands του Μπέρμινχαμ, έχουν αξιολογηθεί μονάχα σε εργαστηριακό επίπεδο, συνεπώς χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες και να εφαρμοστεί η μέθοδος σε νοσοκομεία, πριν δοθεί η έγκριση για να τεθεί στη διάθεση του κοινού. Ενώ τα συμβατικά ιατρικά τεστ κοστίζουν από 7 έως 11 ευρώ, η νέα εξέταση ανέρχεται προς το παρόν στα 21 ευρώ.

    Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει πολύ συχνά στο δέρμα και στη μύτη υγιών ατόμων και συνήθως αποτελεί αιτία ήπιων δερματικών παθήσεων. Άλλοι τύποι σταφυλόκοκκου, ωστόσο, προκαλούν σοβαρότερες μολύνσεις σε διάφορους ιστούς και όργανα.

    Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, η ανεπάρκεια τήρησης των κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία αλλά και η χορήγηση εντατικών θεραπειών που προκαλούν την εξασθένηση ασθενών, ευθύνονται για την εξάπλωση του ΥΑΧΣ.

    [21] Αθλητισμός

    Αντίσταση στην μεταγραφολογία

    15/12/2004 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ικανοποίηση για την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ εκφράστηκε μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την ΠΑΕ μετά το τέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, στο οποίο παρευρέθη και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Παράλληλα τονίστηκε η πίστη στις ικανότητες της ομάδας και στην εκπλήρωση των στόχων της, ενώ σημαντικό κομμάτι αυτής ήταν και η αντίσταση στην μεταγραφολογία των ημερών, καθώς επισημάνθηκε ιδιαιτέρως πως ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτήν.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης

    "Εκφράστηκε η ικανοποίηση για την μέχρι σήμερα πορεία της ομάδας σε ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις και η απόλυτη πίστη στις ικανότητές της για την εκπλήρωση των στόχων της. Ο Ολυμπιακός ενημερώνει τους φίλους του ότι στοχεύει στη συνεχή βελτίωση της ομάδας, όμως δεν σκοπεύει να παρασυρθεί στη μεταγραφολογία που παραδοσιακά εντείνεται αυτή την περίοδο. Εξετάστηκαν θέματα συμπεριφοράς των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και λήψης περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωσή της. Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής για την αντιμετώπιση της συνεχούς και συστηματικής προσπάθειας υπονόμευσης των μεγάλων επιτευγμάτων του συλλόγου σε όλους τους τομείς (γήπεδο μέλη μεταγραφές προπονητήριο - εμπορική ανάπτυξη) και καλεί τον κόσμο του Ολυμπιακού σε εγρήγορση απέναντι σ αυτά τα φαινόμενα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 December 2004 - 17:53:29 UTC