Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστάτωση στο πανεπιστήμιο Πειραιά
  • [02] O ΠΣΑΤ τιμά τους κορυφαίους του 2004
  • [03] Στη Βουλή ο βασικός μέτοχος
  • [04] Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού
  • [05] Ένταλμα σύλληψης για τον Πινοσέτ
  • [06] Σεισμός με τρεις τραυματίες στην Τουρκία
  • [07] Εντολή για νέα σύλληψη του συζύγου της Μπούτο
  • [08] Έκαψαν και τους Νάγκετς οι "Σανς"
  • [09] Θα ήθελαν την παραίτηση Ράμσφελντ
  • [10] Έκρηξη μικρής ισχύος στο Μιλάνο
  • [11] "Σε καλό δρόμο" οι βρετανικές ταυτότητες

    [01] Κοινωνία

    Αλληλοκατηγορίες για ένα μεταπτυχιακό Αναστάτωση στο πανεπιστήμιο Πειραιά

    20/12/2004 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET

    Σύγχυση και αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Πρύτανη και τους καθηγητές του πανεπιστημίου Πειραιά πυροδοτεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο πρύτανης, Βασίλης Μπένος, αρνείται να υπογράψει τους τίτλους του μεταπτυχιακού, με την αιτιολογία ότι δεν του προσκόμισαν, αν και το ζήτησε, τις συμφωνίες που απαιτούνται για την λειτουργία του προγράμματος με ξένα πανεπιστήμια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος, Θανάσης Κουρεμένος, κατηγορεί τον κ. Μπένο για σκοπιμότητες, που σχετίζονται με τις εκλογές για τη νέα διοίκηση του πανεπιστημίου και διαβεβαιώνει, πως το μεταπτυχιακό λειτουργεί νόμιμα από το 1996. "Θύματα" της υπόθεσης είναι οι δέκα οκτώ μεταπτυχιακοί φοιτητές, που μάλιστα έχουν πληρώσει δίδακτρα, ύψους 2000 ευρώ το εξάμηνο, για το πρόγραμμα που παρακολούθησαν. Πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για το θέμα.

    [02] Αθλητισμός

    Βραβεύονται οι καλύτεροι της χρονιάς O ΠΣΑΤ τιμά τους κορυφαίους του 2004

    21/12/2004 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 10:09:49 πμ)

    Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι στραμμένα απόψε όλα τα βλέμματα της ελληνικής φίλαθλης κοινής γνώμης, αφού στις 18.30, σε απευθείας μετάδοση από τη ΝΕΤ θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών, ομάδων, προπονητών και αθλητών με αναπηρία για το 2004. Πρόκειται για τη λαμπρή εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και οι κορυφαίοι της χρονιάς αναδεικνύονται μετά από ψηφοφορία μεταξύ των επαγγελματιών αθλητικών συντακτών-μελών του Συνδέσμου. Η γιορτή που γίνεται για 51η φορά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, αθλητριών και ομάδων μέσα στο 2004 που πλησιάζει στο τέλος του.

    Οι χρυσές υποψηφιότητες

    Στη φετινή ψηφοφορία για τους συμπατριώτες μας που μας έκαναν να δακρύσουμε, να πανηγυρίσουμε, να απογοητευθούμε, να χειροκροτήσουμε και να νιώσουμε ξεχωριστή περηφάνια πήραν μέρος 469 μέλη του ΠΣΑΤ, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού και οι τρεις πρώτοι σε ψήφους ανά κατηγορία, με αλφαβητική σειρά, είναι οι εξής:

    *Αθλητές: Πύρρος Δήμας (Αρση Βαρών), Θοδωρής Ζαγοράκης (Ποδόσφαιρο), Δημοσθένης Ταμπάκος (Γυμναστική).

    *Αθλήτριες: Σοφία Μπεκατώρου/Αιμιλία Τσουλφά (Ιστιοπλοϊα), Αθανασία Τσουμελέκα (Στίβος), Φανή Χαλκιά (Στίβος).

    *Ομάδες: Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Ανδρών, Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Ανδρών, Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών.

    *Προπονητές: Κούλης Ιωσηφίδης (Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Στίβος), Οτο Ρεχάγκελ (Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου).

    *Αθλητές με αναπηρία: Ανθή Καραγιάννη (Στίβος), Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (Κολύμβηση) και Χρήστος Ταμπαξής (Κολύμβηση).

    Ξεχωριστά βραβεία για ξεχωριστούς ανθρώπους

    Εκτός όμως από τους κορυφαίους, ο ΠΣΑΤ που αγκαλιάζει όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού, έχει καθιερώσει και απονέμει "ειδικές βραβεύσεις", οι οποίες φέτος είναι οι εξής:

    *Έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς και ήθους, στον Πύρρο Δήμα (Αρση Βαρών).

    *Επαθλο Κοινωνικής προσφοράς, στον ΑΟ Αστέρα Καισαριανής 2004.

    *Έπαθλο Fair Play (Ευ αγωνίζεσθαι), στον προπονητή του Διαγόρα Ρόδου, Ανδρέα Σταύρου.

    *Έπαθλο Coca Cola Τρία Έψιλον στη Βάσω Καραντάσιου (Μπιτς Βόλεϊ) γιατί συνδυάζει πρωταθλητισμό και επιστήμες.

    *Έπαθλο Cosmote, στη 17χρονη Βασιλική Αγγελοπούλου (Κολύμβηση) ως ανερχόμενο ταλέντο του Ελληνικού Αθλητισμού.

    Ειδικές τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν στα μέλη του ΠΣΑΤ, Μανώλη Μαυρομμάτη και Δημήτρη Κωνσταντάρα, οι οποίοι είναι οι πρώτοι Αθλητικοί Συντάκτες που εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, στην οικογένεια Δεσκουλίδη, για την πολυετή προσφορά όλων των μελών της στον αθλητισμό, στην Αγη Κασούμη η οποία έχει το ρεκόρ συμμετοχών (έξι) σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συνδυάζει την οικογένεια με τον υψηλό αθλητισμό.

    Επίσης θα τιμηθούν Πορτογάλοι και Έλληνες φίλαθλοι. Η αντιπροσωπεία των Πορτογάλων φιλάθλων αναμένεται τα μεσάνυχτα στην Αθήνα.

    Θα τιμηθούν ακόμα ο Κορεάτης Ολυμπιονίκης του Ταεκβοντό, Ντάε Σουνγκ Μουν (Βραβείο Θετικής Ενέργειας Amita Motion) και ο Έλληνας Αλέξανδρος Νικολαϊδης, για το φίλαθλο πνεύμα που επέδειξαν στον τελικό αγώνα της κατηγορίας τους, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος, θα τιμηθεί και ο Πολύβιος Κόσσυβας για τη βοήθεια που πρόσφερε στον Βραζιλιάνο Μαραθωνοδρόμο, Βαντερλέι Ντε Λίμα, όταν αυτός δέχθηκε επίθεση, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, από ένα Ιρλανδό.

    Στην Αθήνα και ο Σόουζα

    Μεταξύ όλων αυτών των λαμπρών προσωπικοτήτων που θα δώσουν ξεχωριστή λάμψη στην ετήσια γιορτή του ΠΣΑΤ, το παρών θα δώσει και ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Πάουλο Σόουζα, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στις 17:00 στην Αθήνα.

    Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα λειτουργήσει Γραφείο Τύπου, ενώ θα υπάρχει Αίθουσα Τύπου πλήρως εξοπλισμένη για τους δημοσιογράφους και φωτογράφους που θα θελήσουν να δουλέψουν εκεί.

    Κύριος χορηγός της γιορτής των κορυφαίων της χρονιάς, είναι, για 13η συνεχή χρονιά η Coca Cola Τρία Έψιλον, ενώ Υποστηρικτής χορηγός είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η COSMOTE επιβεβαιώνοντας το σταθερό ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τους οποίους υποστήριξε ως Μέγας Εθνικός Χορηγός, αλλά και η ΟΠΑΠ Α.Ε.

    [03] Οικονομία

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Στη Βουλή ο βασικός μέτοχος

    21/12/2004 (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 12:16:59 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με χειροκροτήματα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έγινε δεκτή η κατάθεση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου, που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και τιτλοφορείται "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων", διευρύνει την έννοια του βασικού μετόχου, αφού θεωρεί βασικό μέτοχο μιας επιχείρησης- μέσου ενημέρωσης και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που κατέχει το 1% του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται αφενός να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ της επιχειρηματικής ελευθερίας και του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και αφετέρου να διασφαλιστεί ο προορισμός των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης που αποβλέπει, κατά το Σύνταγμα, στην αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Εκτός από τη διεύρυνση του βασικού μετόχου, το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης καθώς και με τους εταίρους, τους βασικούς μετόχους, τα μέλη των οργάνων διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων αυτών.

    Στα παρένθετα πρόσωπα, που έχουν ασυμβίβαστο, περιλαμβάνονται οι συγγενείς μέχρι και τρίτου βαθμού και καταργείται η διάταξη, που επέτρεπε τη δραστηριοποίησή τους εφόσον είχαν οικονομική αυτοτέλεια.

    Τέλος, το σχέδιο νόμου απαγορεύει στις υπεράκτιες (off-shore) εταιρείες να συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 1% επί του μετοχικού κεφαλαίου, να κατέχουν μερίδια ή να είναι εταίροι σε επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις ή σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου για το βασικό μέτοχο

    Στο 1% ο βασικός μέτοχος

    [04] Κόσμος

    49 νεκροί, 15 τραυματίες Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού

    21/12/2004 8:02:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τραγικό θάνατο από πτώση λεωφορείου στα νερά ενός ποταμού, βρήκαν 49 εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το δυστύχημα συνέβη την περασμένη Κυριακή, καθώς το λεωφορείο, που βρισκόταν καθ οδόν από την πόλη Πουκάγπα προς την πρωτεύουσα Λίμα, έπεσε στον ποταμό Αγουαϊτία από ύψος 165 μ. όταν κατέρρευσε η μία άκρη γέφυρας. Από την πτώση τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα. Η εταιρεία στην οποία ανήκει το λεωφορείο δήλωσε, πιθανότατα το δυστύχημα οφείλεται στην κακοκαιρία, ενώ και οι συνθήκες διάσωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς στην περιοχή, που βρίσκεται στη ζούγκλα του Περού, έβρεχε καταρρακτωδώς και οι επιβαίνοντες ήταν εγκλωβισμένοι στους διαλυμένους μεταλλικούς αρμούς του οχήματος.

    [05] Κόσμος

    Ένταλμα σύλληψης για τον Πινοσέτ

    21/12/2004 9:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Με αίσθημα ανακούφισης και ικανοποίησης υποδέχτηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της δικτατορίας Πινοσέτ, την ομόφωνη απόφαση του Εφετείου του Σαντιάγο της Χιλής να επικυρώσει το ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ. "Το μόνο, που μπορώ να σας πω είναι ότι το σύνολο των μελών απέρριψε την έφεση" την οποία είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του 89χρονου Πινοσέτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χουάν Εσκομπάρ. "Η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για τις χώρες, που είχαν αναμιχθεί στην επιχείρηση "Κόνδωρ", είπε ο Γουίλιαμ Σουλτζ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ.

    Ικανός να απολογηθεί

    Ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας κατηγορείται για δολοφονίες και εξαφανίσεις αγωνιστών της δημοκρατίας στο πλαίσιο της διαβόητης επιχείρησης Κόνδωρ.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δικαστής Χουάν Γκουζμάν Ταπία είχε διατάξει τον κατ΄ οίκον περιορισμό του Πινοσέτ, κρίνοντάς τον πνευματικά ικανό να απολογηθεί ενώπιον των δικαστών.

    Από την Κυριακή, ο Πινοσέτ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί δηλώνουν, πως διατηρεί τις αισθήσεις του και έχει πλέον αποφύγει τον κίνδυνο. Πάντως οι κατήγοροί του δήλωσαν, πως η ασθένειά του ήταν πολιτικός χειρισμός, κάτι, που αρνείται κατηγορηματικά η κόρη του Λουσία Πινοσέτ Χιριάρτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νομική "μάχη" για τον Πινοσέτ

    [06] Κόσμος

    Μεγέθους 5,1 βαθμών Σεισμός με τρεις τραυματίες στην Τουρκία

    21/12/2004 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠE, Reuters

    Μικρής ισχύος σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Τρίτης στη νοτιοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, από το σεισμό, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα, στην επαρχία Μούγκλα. Ο σεισμός έγινε, επίσης, αισθητός στα τουριστικά θέρετρα της Μαρμαρίδας και του Μπόντρουμ.

    [07] Κόσμος

    Εντολή για νέα σύλληψη του συζύγου της Μπούτο

    21/12/2004 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Την εκ νέου σύλληψη του συζύγου της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, διέταξε δικαστήριο της χώρας, επειδή δεν εμφανίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου όπου επρόκειτο να εκδικασθεί δίωξή του για μια υπόθεση δολοφονίας. Τον περασμένο μήνα, ο σύζυγος της Μπούτο, Αζίφ Αλί Ζαρντάρι, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αφού πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά, ανθρωποκτονία και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Οι δικηγόροι του ζήτησαν από το δικαστήριο του Καράτσι να επιτραπεί στον πελάτη τους να απουσιάσει από τη δίκη, αλλά το αίτημα απερρίφθη. Ωστόσο, την ώρα της δίκης ο Ζαρντάρι είχε επιβιβασθεί σε αεροσκάφος στο Καράτσι, με προορισμό το Ισλαμαμπάντ.

    Νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης του Ζαρντάρι επιτρέπει στις Αρχές να τον συλλάβουν και πάλι, αλλά δεν έχει γίνει σαφές εάν τελικώς θα οδηγηθεί στη φυλακή.

    Δικηγόρος του Ζαρντάρι έκανε γνωστό ότι ο κατηγορούμενος προτίθεται να προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

    Το δικαστήριο διέταξε την εκ νέου σύλληψή του για την υπόθεση δολοφονίας ενός δικαστή και του γιου του το 1996.

    [08] Αθλητισμός

    Έκαψαν και τους Νάγκετς οι "Σανς"

    21/12/2004 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν άντεξε το Ντένβερ στις υψηλές θερμοκρασίες που εξέπεμψαν τα ξημερώματα οι "Ήλιοι" του Φοίνιξ και παρά την σθεναρή του αντίσταση ηττήθηκε με 107-105. Για να γίνει βέβαια αυτό χρειάστηκε το εύστοχο σουτ του Κουέντιν Ρίτσαρντσον στην εκπνοή της συνάντησης του «Πέπσι Σέντερ», όπου συνεχίστηκε το νικηφόρο σερί του Φοίνιξ. Παρά το νικητήριο καλάθι όμως του Ρίτσαρνστον, που τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους, κορυφαίους παίκτης του γηπέδου ήταν ο Αμαρε Στουντεμάιρ, ο οποίος είχε απολογισμό 32 πόντους και εννέα ριμπάουντ.

    Τι τριάντα, τι σαράντα, τι... πενήντα ένας

    Ένα ξεχωριστό ρεκόρ όμως σημειώθηκε στη Φιλαδέλφεια, όπου ο Άλεν Αϊβερσον, μετά τους 54 πόντους που πέτυχε κόντρα στο Μιλγούκι έγινε ο πρώτος παίκτης στο NBA από το 2000 που σημειώνει 50 ή και περισσότερους πόντους σε συνεχόμενα παιχνίδια. Εν τούτοις ούτε οι 51 πόντοι στάθηκαν αρκετοί για να χαρίσουν τη νίκη στους Σίξερς, οι οποίοι ηττήθηκαν από τη Γιούτα με 103-101. Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Σικάγο-Πόρτλαντ 92-87, Χιούστον-Τορόντο 114-102, Γκόλντεν Στέιτ-Ουάσινγκτον 101-103, Λ.Α. Λέικερς-Μέμφις 72-82.

    [09] Κόσμος

    Θα ήθελαν την παραίτηση Ράμσφελντ

    21/12/2004 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μπορεί ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ να χαίρει της εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου και σύσσωμο το ρεπουμπλικανικό κόμμα να είναι στο πλευρό του, ωστόσο η αμερικανική κοινή γνώμη δε φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Galup που πραγματοποιήθηκε για το δίκτυο CNN και την εφημερίδα USA TODAY, το 52% των Αμερικανών επιθυμεί την παραίτηση του Ράμσφελντ, ενώ η δημοτικότητα του από το 71% που ήταν τον Απρίλιο του 2003, όταν ανατράπηκε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, κατρακύλησε στο 41%. Αλλά και ο Μπους ο οποίος επέλεξε να στηρίξει τον συνεργάτη του και αρχηγό του εμφανίζεται αποδυναμωμένος, με τη δημοτικότητα του να πέφτει στο 49% έναντι του 55% που ήταν το Νοέμβριο. "Ο Μπους είναι ο πρώτος πρόεδρος με δημοτικότητα κάτω του 50% ένα μόλις μήνα μετά την επανεκλογή του", παρατήρησε σχετικώς το CNN. Κι ενώ το σκηνικό στο Ιράκ παραμένει ταραχώδες, ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις για να συγκρατηθούν οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς , στα πλαίσια των προσπαθειών για την κατάρτιση ενός "σφικτότερου προϋπολογισμού", προκειμένου ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους να αποδείξει την αποφασιστικότητα του για μείωση του αμερικανικού ελλείμματος.

    Ο Μπους "αντιμέτωπος" με τις δεσμεύσεις του

    Ο Μπους έχει υποσχεθεί να μειώσει έως το 2009 το έλλειμμα. Όμως οι αυξήσεις στον τομέα των δαπανών, με πρώτο εκείνον της άμυνας δίνει το δικαίωμα τόσο στους δημοκρατικούς, όσο και σε ρεπουμπλικάνους βουλευτές να αμφιβάλλουν ανοιχτά για την επίτευξη του στόχου.

    Βέβαια πηγές του Κογκρέσου και της κυβέρνησης από αντιτείνουν πως ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2006, το οποίο ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο, θα περιλαμβάνει περικοπές των δαπανών στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας . Την πεποίθηση του ότι ο νέος προϋπολογισμός, "θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στους ενδιαφερομένους" εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Εντούτοις, οι επικριτές του Μπους υπογραμμίζουν πως το νέο σχέδιο προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει τα 80 δισ. δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ερχομένου χρόνου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν .

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να υποβάλει το συμπληρωματικό αυτό αίτημα στο Κογκρέσο μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, πιθανώς στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπους για όλους και για όλα

    [10] Κόσμος

    Προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές Έκρηξη μικρής ισχύος στο Μιλάνο

    21/12/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ANSA

    Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη το πρωί της Τρίτης σε λαχαναγορά του Μιλάνου προκαλώντας μόνο μικρής έκτασης υλικές ζημιές. Η αστυνομικές αρχές της πόλης επιβεβαίωσαν το γεγονός, ωστόσο, αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 6:45 τοπική ώρα στην αγορά που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια παρακείμενων οχημάτων.

    [11] Κόσμος

    "Θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας" "Σε καλό δρόμο" οι βρετανικές ταυτότητες

    21/12/2004 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 11:27:22 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την πρώτη "μάχη" για τις ταυτότητες κέρδισε χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με 385 ψήφους υπέρ, έναντι 93 κατά. Η κυβέρνηση Μπλερ επιθυμεί την επανεισαγωγή του μέτρου, καθώς το θεωρεί ως ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι Βρετανοί πολίτες "κυκλοφορούν" εδώ και 50 χρόνια χωρίς ταυτότητες, καθώς είχαν καταργηθεί από τον Γουίστον Τσόρτσιλ. Σύμφωνα με τον Μπλερ, οι ταυτότητες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των τρομοκρατών, των παράνομων μεταναστών και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Από την άλλη οι πολέμιοι του μέτρου υποστηρίζουν, ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες, ενώ τα μέχρι τώρα γεγονότα αποδεικνύουν, ότι δεν αποτελούν εμπόδιο στην τρομοκρατία. Το πρόγραμμα για την επαναφορά των ταυτοτήτων αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια του Μπλερ να φέρει το θέμα της εθνικής ασφάλειας στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας στις εθνικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν του χρόνου.

    Aμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

    Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τόνι Μπλερ αλλά και 19 μέλη της κυβέρνησης υποστηρίζουν, ότι το μέτρο αυτό οδηγεί στην εποχή του "Μεγάλου Αδερφού". Τους φόβους τους έσπευσε να διασκεδάσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς τελείως ανυπόστατους.

    Το θέμα έχει διχάσει βαθιά το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα, ωστόσο ο ηγέτης του Μάικλ Χάουαρντ είχε δηλώσει, πως το κόμμα του θα στήριζε το νομοσχέδιο, "που θα βοηθήσει στις προσπάθειες για να προστατευθεί η ζωή των βρετανών έναντι των τρομοκρατικών ενεργειών".

    Πάντως η πρόταση του Μπλερ έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, καθώς πρέπει να ξαναπεράσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, πρώτου εξεταστεί από τη Βουλή των Λόρδων.

    Αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο, οι πρώτες ταυτότητες θα κυκλοφορήσουν στη Βρετανία το 2008, ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ πρότειναν να αποφασίσει η Βουλή το 2011 ή το 2012 αν θα είναι υποχρεωτικό για όλους να έχουν αλλά όχι να φέρουν μαζί τους τις ταυτότητες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Hi Tech ταυτότητες στη Βρετανία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 December 2004 - 9:53:54 UTC