Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γυρνάει την πλάτη στον Μπλερ ο Σαρόν
  • [02] Πορείες συνταξιούχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • [03] "Βάλτε" βελόνα στην οστεοαρθρίτιδα
  • [04] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλερ στη Βαγδάτη
  • [05] Στο Μαξίμου η εκκλησιαστική παιδεία
  • [06] Ομιλούσα μηχανή αναζήτησης
  • [07] Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα
  • [08] Επιταχύνεται η απονομή Δικαιοσύνης
  • [09] "Έκαναν φτερά" 45 εκ. ευρώ
  • [10] Συνέχεια στο θρίλερ της Yukos
  • [11] Συνεδρίασε το διαγραμματειακό της ΝΔ
  • [12] Πάσα για Γουδί
  • [13] Βλάνταν Ίβιτς ανακοίνωσε η ΑΕΚ
  • [14] Καμπάνια για τον τουρισμό
  • [15] Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη
  • [16] Προπονητής και "με τη βούλα" ο Ζάετς
  • [17] Πρώτη του Ουκάρ
  • [18] Ολυμπιακός: Όταν μιλούν τα αστέρια
  • [19] Κυκλοφοριακά μέτρα για την έξοδο
  • [20] Ελεύθεροι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι
  • [21] Πλήρης η Ξάνθη με Λεβαδειακό
  • [22] "Αφετηρία η 17η Δεκεμβρίου"
  • [23] Η φάτνη με τους ...καρχαρίες

    [01] Μ. Ανατολή

    Απελευθερώνουν Παλαιστίνιους οι Ισραηλινοί Γυρνάει την πλάτη στον Μπλερ ο Σαρόν

    21/12/2004 10:32:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Εμπόδιο στα σχέδια του Τόνι Μπλερ για δυναμική πολιτική παρέμβαση στο Μεσανατολικό θα σταθεί απ ότι φαίνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν. Ο τελευταίος αποφάσισε να μην παραβρεθεί στη φημολογούμενη συνάντηση, στο Λονδίνο, των πολιτικών αρχηγών των μεσανατολικών χωρών, την οποία προτίθεται να διοργανώσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Μπλερ θεωρεί το Παλαιστινιακό σημαντικότατη πρόκληση στην πολιτική του καριέρα και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα άμεσα σχέδιά του είναι η διοργάνωση συνεδρίου με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών. Πριν όμως την οριστικοποίηση της συνάντησης, δέχθηκε την πρώτη άρνηση από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Ο Σαρόν από την άλλη, δέχθηκε να απελευθερώσει περίπου 170 Παλαιστίνιους κρατουμένους, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την αιγυπτιακή πλευρά, καθώς η κυβέρνηση στο Κάιρο αποφάσισε πριν λίγο καιρό να προβεί στην απελευθέρωση ενός Ισραηλινού κατασκόπου.

    Ελεύθεροι 170 Παλαιστίνιοι

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια την απελευθέρωση των κρατουμένων, που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Ισραήλ και έτσι αυτή η κίνηση του Σαρόν αποτελεί μια χειρονομία καλής θέλησης προς την παλαιστινιακή ηγεσία.

    Προφανής σκοπός της είναι να επιδείξει την πρόθεση του Ισραήλ για αλλαγή της πολιτικής του, ειδικά μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραήλ, περίπου 120 από τους απελευθερωθέντες είναι μέλη της Φατάχ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Ωστόσο, η ηγεσία του Ισραήλ αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερους Παλαιστίνιους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για συμμετοχή ή οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών, οι οποίες είχαν θύματα Ισραηλινούς.

    Επίθεση με στόχο συναγωγή

    Στο μεταξύ, επίθεση με πύραυλο Κάσαμ πραγματοποίησε παλαιστινιακή οργάνωση, σε συναγωγή σε εβραϊκό οικισμό στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς. Την ευθύνη δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση, αλλά οι συγκεκριμένοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται κυρίως από τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    [02] Κοινωνία

    Πορείες συνταξιούχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    21/12/2004 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους, και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξουν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές συντάξεις, ενώ ζητούν την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 15.000 ευρώ και την καταβολή επιδόματος θέρμανσης ύψους 500 ευρώ.

    [03] Υγεία

    Συμπλήρωμα στην καθιερωμένη θεραπεία "Βάλτε" βελόνα στην οστεοαρθρίτιδα

    21/12/2004 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Επιστημονική "σφραγίδα" στις θετικές επιδράσεις του βελονισμού κατά της οστεοαρθρίτιδας θέτει μεγάλη έρευνα, που αποδεικνύει, ότι η βελονοθεραπεία στο γόνατο ανακουφίζει από τους πόνους και βελτιώνει την κίνηση των συνδέσμων και τη λειτουργία τους. Όπως καταλήγει η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Αμερικής, ο βελονισμός είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα στην κύρια θεραπευτική αγωγή για την καταπολέμηση της ασθένειας. Η βελονυξία, που εφαρμόζεται για περισσότερο από 2.000 χρόνια, έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, καθώς οι βελονοθεραπευτές ισχυρίζονται, ότι βοηθά στην καλύτερη ροή της ενέργειας, ενώ ορισμένοι ειδικοί θεωρούν, ότι προκαλεί επιπτώσεις στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του οργανισμού. Μέχρι τώρα, προηγούμενες ενδείξεις για τα πλεονεκτήματα της βελονοθεραπείας έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ερευνητής Δρ Στέφεν Στράους, διευθυντής του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου για Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική, "για πρώτη φορά, κλινικές δοκιμές μέσα σε αυστηρά τηρούμενες αναλογίες, μεγέθη και χρονική διάρκεια δείχνουν, πως ο βελονισμός μειώνει τον πόνο και την κινητική δυσλειτουργία, που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο".

    "Αντίο" πόνοι

    Στο πλαίσιο της έρευνας, που διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, οι επιστήμονες εξέτασαν 570 ασθενείς, οι οποίοι ήδη ακολουθούσαν την καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή. Οι πάσχοντες διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τα μέλη της πρώτης υποβλήθηκαν σε βελονισμό ή σε "παραπλανητική" βελονοθεραπεία.

    Η τελευταία εφαρμόζεται με τρόπο, κατά τον οποίο οι ασθενείς δε μπορούν να διαπιστώσουν, αν οι βελόνες έχουν πράγματι τοποθετηθεί στα πάσχοντα σημεία ή κάπου αλλού.

    Στους ασθενείς της δεύτερης ομάδας οι ερευνητές έδωσαν απλά οδηγίες για να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την ασθένεια.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, στους ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε βελονισμό, ο πόνος μειώθηκε κατά 40%, ενώ η βελτίωση στη λειτουργία των συνδέσμων και της κίνησης του ποδιού κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα.

    Μάλιστα, σε διάστημα 14 εβδομάδων, οι συγκεκριμένη ομάδα ασθενών παρατήρησε κάθετη μείωση στα επίπεδα του πόνου, σε αντίθεση με τους ασθενείς, στους οποίους εφαρμόστηκε η "παραπλανητική" βελονοθεραπεία ή τα μέλη της δεύτερης ομάδας.

    Η Δρ Μαντελέην Ντεβεϋ, από την Εκστρατεία για την Έρευνα της Αρθρίτιδας, υπογράμμισε, ότι "είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε αξιόπιστες κλινικές δοκιμές σχετικά με τη συμπληρωματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, η οποία παρουσιάζει θετική επίδραση".

    Μολονότι ο βελονισμός δε θεραπεύει ή αποτρέπει την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας, η ίδια σημειώνει ότι "τέτοιες θεραπείες δεν παύουν να αποτελούν μια πολύ χρήσιμη αναπλήρωση σε άλλες θεραπείες, προκαλώντας λιγότερες βλάβες από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα".

    "Πάει ο παλιός" ο πόνος

    Την ίδια στιγμή, βρετανική έρευνα, καταδεικνύει ότι, τόσο ο αυθεντικός βελονισμός όσο και η "παραπλανητική" βελονοθεραπεία φαίνεται να μειώνουν τους πόνους στον αυχένα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον συνέκριναν τις κανονικές και τις "παραπλανητικές" βελονυξίες, που πραγματοποίησε ίδιος θεραπευτής σε 124 ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 80 ετών, με χρόνιο αυχενικό πόνο.

    Τα στοιχεία έδειξαν, ότι μετά το χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, οι ασθενείς ανέφεραν μείωση του πόνου, σε ποσοστό που έφτανε το 60%.

    Ο Δρ Τζώρτζ Λίγουιθ, ένας εκ των επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας δήλωσε, ότι " η έρευνά μας υπονοεί, πως το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης, που κερδίζεται από τον βελονισμό δεν οφείλεται στη βελονοθεραπεία αυτή καθαυτή, αλλά στην επικράτηση των αδιευκρίνιστων ακόμη ισχυρών επιδράσεων, που προφανώς αποτελούν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας".

    [04] Ιράκ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλερ στη Βαγδάτη

    21/12/2004 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στη Βαγδάτη βρέθηκε την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, προερχόμενος από το Αμμάν για να συναντηθεί με τον Ιρακινό ομόλογό του, Ιγιάντ Αλάουι, και να εκφράσει την υποστήριξή του στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Ο κ. Μπλερ επισκέφθηκε τη Βασόρα, όπου σταθμεύουν οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, και στη συνέχεια έφτασε στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός και κατόπιν μετέβη στην πόλη με ελικόπτερο. Εκτός από τον Αλάουι, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, συναντήθηκε με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους και με μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ιράκ, τα οποία αποκάλεσε "ήρωες του νέου Ιράκ" σημειώνοντας ότι το έργο που έχουν αναλάβει είναι "δύσκολο και επικίνδυνο". Η επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι δύο Πρωθυπουργοί, ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα οι Ιρακινοί να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ "μάχη ανάμεσα στη δημοκρατία και την τρομοκρατία".

    Η σημερινή επίσκεψη του Μπλερ είναι η πρώτη στη Βαγδάτη, αλλά η τρίτη που πραγματοποιεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός στο Ιράκ μετά την εισβολή .

    [05] Πολιτική

    Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Στο Μαξίμου η εκκλησιαστική παιδεία

    21/12/2004 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το νομοσχέδιο που αφορά στην αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή, ύστερα από ενημέρωση των κομμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι απόφοιτοι των εκκλησιαστικών σχολών θα απορροφώνται αποκλειστικά σε θέσεις που αφορούν το έργο της Εκκλησίας, ενώ οι εν λόγω σχολές θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία της Πολιτείας. Η κ. Γιαννάκου ρωτήθηκε και για τα στοιχεία των μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία παρέδωσε χθες στη Βουλή και τόνισε, πως, σταδιακά, θα κατατεθούν όλα.

    "Θα κατατεθούν όλα τα στοιχεία"

    Η κ. Γιαννάκου είπε, ότι, μετά από συνεννόηση με τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα στοιχεία στέλνονται σταδιακά και σημείωσε, πως δεν έχουν αποσταλεί ακόμη οι λίστες των πανεπιστήμιων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα εστάλησαν τα στοιχεία από το πανεπιστήμιο Πειραιώς.

    "Δεν μπορούμε να εικοτολογήσουμε, ότι υπάρχει κακόβουλη διάθεση", τόνισε η υπουργός και σημείωσε, πως οι μετεγγραφές είναι χιλιάδες και τα Πανεπιστήμια στέλνουν όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους.

    Τέλος, η κ. Γιαννάκου επεσήμανε, πως το έργο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ είναι δύσκολο, αφού στις λίστες των μετεγγραφομένων δεν αναγράφεται το επάγγελμα των γονέων και "δεν αρκεί μία συνωνυμία με πολιτικό πρόσωπο, για να απευθυνθούν κατηγορίες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή οι μετεγγραφές

    [06] Τεχνολογία

    Ιδανική για άτομα με προβλήματα όρασης Ομιλούσα μηχανή αναζήτησης

    21/12/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Σημαντική βοήθεια στους χρήστες του internet, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης αναμένεται να προσφέρει μια νέα μηχανή αναζήτησης, την οποία ετοιμάζει η σκοτσέζικη εταιρία CEC. Το όνομα αυτής ...Speegle. To συγκεκριμένο site μοιάζει πολύ με το πασίγνωστο Google, ωστόσο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα να διαβάζει στον χρήστη τα αποτελέσματα, που έχει βρει. Αν και αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την χρησιμότητα της φωνητικής λειτουργίας, οι προγραμματιστές της μηχανής αναζήτησης δηλώνουν, ότι θα βοηθήσει πολύ, τόσο τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, όσο και όσους θέλουν την ώρα, που ψάχνουν κάτι στον παγκόσμιο ιστό, να πραγματοποιούν ταυτόχρονα και άλλη εργασία, σε ξεχωριστό παράθυρο. Οι Σκοτσέζοι "έβγαλαν στον αέρα" το site τον Νοέμβρη και περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο που θα έχει στους χρήστες.

    Σαν τα "σιωπηλά" προγράμματα

    Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Pana Vox, η οποία μετατρέπει τα κείμενα του διαδικτύου σε φωνή. Αν και η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιούταν σπάνια, καθώς ήταν πολύ "βαριά" για να χρησιμοποιηθεί από απλές συνδέσεις, τώρα έχει γίνει πιο προσιτή.

    Το περιβάλλον του Speegle θυμίζει ιδιαίτερα αυτό του Google, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα έντονα χρώματα, τα οποία υπάρχουν για να διευκολύνουν τους πάσχοντες από μεγάλο βαθμό μυωπίας.

    Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαλέξει από τρεις διαφορετικές "φωνές", οι οποίες όμως είναι, σύμφωνα και με παραδοχή των προγραμματιστών "λίγο ρομποτικές ".

    Δεν ικανοποιεί τους τυφλούς χρήστες

    Παρόλα αυτά, το Speegle αντιμετωπίζεται λίγο διστακτικά ακόμη και από το ίδιο το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η υπεύθυνη του Εθνικού Βασιλικού Ινστιτούτου για τους Τυφλούς ερωτώμενη σχετικά με τη χρησιμότητα του προγράμματος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στα παλιότερα προγράμματα, που χρησιμοποιούν οι χρήστες με μειωμένη όραση, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι ίσως το νέο πρόγραμμα να μην είναι τελικά και τόσο αναγκαίο.

    Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τελικά το Speegle είναι όσοι θέλουν να μάθουν αγγλικά, όπως προκύπτει από την ταυτότητα της πλειονότητας των χρηστών. Γιαπωνέζοι και Κινέζοι χρησιμοποιούν το site, απλά για να ακούνε αγγλικές λέξεις και να αφομοιώνουν την προφορά, όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Speegle, Γκόρντον Ρέντον. Η επανάληψη των λέξεων βοηθάει όσους θέλουν να μάθουν σωστά τη γλώσσα, αν και όπως λέει με χιούμορ ο κ. Ρέντον, μάλλον θα καταλήξουν να μιλάνε σαν ρομπότ.

    [07] Κοινωνία

    Με ηλιοφάνεια θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

    21/12/2004 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το πρωί πολλές περιοχές της χώρας. Έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Στα λευκά "ντύθηκε" η δυτική Μακεδονία, καθώς χιονίζει από το πρωί στη Φλώρινα, στην Κοζάνη, στην Καστοριά και στα Γρεβενά. Λόγω της χιονόπτωσης η κίνηση των αυτοκινήτων από τη Φλώρινα προς την Καστοριά, μέσω Βιτσίου, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο σκοτάδι βυθίστηκε η Κέρκυρα, καθώς κεραυνός έπεσε στο σταθμό της ΔΕΗ στην Ηγουμενίτσα. Η γενική συσκότιση του νησιού διήρκησε πάνω από 10 λεπτά. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Παραμονή των Χριστουγέννων η θερμοκρασία θα ανέβει, ενώ τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε με ηλιοφάνεια.

    Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

    Χιονίζει στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, ενώ στα πεδινά βρέχει.

    Η θερμοκρασία κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στην περιοχή της Κατάρας το πρωί το θερμόμετρο κατέγραψε -5 βαθμούς Κελσίου. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία οχημάτων στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Τρικάλων στην περιοχή της Κατάρας και στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Μηλιάς-Γρεβενών-Εγνατία οδός προς Θεσσαλονίκη.

    Στη Φλώρινα το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 5 εκατοστά και η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς Κελσίου. Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι στα οδικά δίκτυα των νομών της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν από νωρίς το πρωί.

    [08] Πολιτική

    Στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου Επιταχύνεται η απονομή Δικαιοσύνης

    21/12/2004 3:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 5:57:12 μμ)

    Αυστηρότερες ποινές για τους υπαιτίους πολύνεκρων δυστυχημάτων, αποποινικοποίηση των ελαφρών παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παραγραφή πταισμάτων και πλημμελημάτων, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, Αναστάσης Παπαληγούρας. "Η αργόσυρτη απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης δεν αποτελεί μόνο μία ιδιότυπη δικαστική ομηρία για χιλιάδες Έλληνες, αλλά καθιδρύει ένα καθεστώς οιονεί ατιμωρησίας με πολλαπλά αρνητικές συνέπειες", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή με τον νέο χρόνο.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Μεταξύ των μέτρων για την μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και την αποσυμφόρηση των φυλακών, προβλέπεται η αποφυλάκιση περίπου 1.700 κρατουμένων, που εκτίουν ποινή κάθειρξης έως 2 χρόνια και έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής, ενώ μετατρέπονται σε χρηματικά πρόστιμα ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης για πλημμελήματα.

    Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο:

    Παύουν να διώκονται ποινικά οι μικροοφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ Αποποινικοποιούνται οι ελαφρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πταισμάτων και πλημμελημάτων κατά των οποίων ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή. Παραγράφονται οι ήδη επιβληθείσες ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών, οι οποίες δεν έχουν εκτελεσθεί, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα υποπέσει και πάλι μέσα σε 18 μήνες σε νέα αξιόποινη πράξη εκ δόλου. Μετατρέπονται ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί για πλημμελήματα σε χρηματικές ποινές. Απολύονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα, εφόσον η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι δύο έτη και έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής. Απλοποιείται η έκδοση διαζυγίου. Δε διώκεται αυτεπαγγέλτως αλλά κατ έγκληση το αδίκημα της απλής χρεοκοπίας. Οι χρηματιστηριακές απάτες δεν θα εκδικάζονται πλέον από τα Μονομελή αλλά από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία. Η μέγιστη ποινή για τους υπαιτίους πολύνεκρων δυστυχημάτων θα τιμωρούνται μέχρι 10 χρόνια αντί 5 που είναι τώρα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής κράτησης έως έξι μήνες. Επεκτείνεται το ωράριο των δικαστικών συνεδριάσεων κατά μία ώρα. Οι υποθέσεις πρέπει να προσδιορίζονται στα πολιτικά δικαστήρια το ανώτατο μέχρι έξι μήνες. Οι ποινικές υποθέσεις θα εκδικάζονται από ειδικά ποινικά τμήματα. Κατοχυρώνεται υπέρ του κατηγορουμένου το δικαίωμα ακρόασής του όταν συζητείται αίτηση αποφυλάκισής του.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    [09] Κόσμος

    Από τράπεζα της βόρειας Ιρλανδίας "Έκαναν φτερά" 45 εκ. ευρώ

    21/12/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Γερή "μπάζα" έκαναν οι ληστές που εισέβαλαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τράπεζα στο κέντρο του Μπέλφαστ. Κατάφεραν να "σηκώσουν" το ποσό-ρεκόρ των 30 εκ. λιρών (45 εκ. ευρώ) και στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι. Το γεγονός έχει αναστατώσεις τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες δίνουν αποσπασματικές πληροφορίες, καθώς της ληστείας προηγήθηκε η σύλληψη δύο στελεχών της επιχείρησής και η κράτησή τους ως όμηροι στο σπίτι τους. συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με το ακριβές ποσό που εκλάπη αλλά, όπως και να έχει, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην ιστορία της βόρειας Ιρλανδίας. Η αστυνομία αρνείται προς το παρόν να κάνει ανακοινώσεις για το ύψος του ποσού ενώ δε σχολιάζει και τις πληροφορίες για τη σύλληψη ομήρων.

    Η αστυνομία περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 23.45 τοπική ώρα.

    Στόχος των ληστών ήταν η τράπεζα Northern Bank, θυγατρική της National Australia Bank. Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας είναι σώοι και αβλαβείς.

    [10] Οικονομία

    Στο φως νέα στοιχεία για τον αγοραστή Συνέχεια στο θρίλερ της Yukos

    21/12/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εσωτερικό πρόβλημα της Ρωσίας είναι η πώληση της θυγατρικής του Yukos, επεσήμανε σήμερα από το Σλέσβιχ της Βόρειας Γερμανίας, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ δεν αποκλείει συνεργασία της Κίνας σε δημοπρασία της Yuganskneftegaz. Ακόμη, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η πώληση έγινε μέσα στο πλαίσιο του ρωσικού νόμου. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Yukos απείλησε σήμερα να κλιμακώσει τη δικαστική μάχη του στο εξωτερικό, ενώ το μυστήριο που περιβάλλει τον αγοραστή της Yuganskneftegaz αρχίζει να λύνεται, καθώς εφημερίδες τον συνδέουν με την τέταρτη σε μέγεθος πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, την Surgutneftegaz.

    Κατασχέσεις φορτίων στο εξωτερικό

    Από το Χιούστον των ΗΠΑ, ο όμιλος Yukos αναφέρει πως με τη δημοπρασία της Κυριακής, κατά την οποία η μονάδα του με την επωνυμία Yuganskneftegaz πουλήθηκε στον άγνωστο όμιλο Baikal Finance Group, παραβιάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχε επιβάλει αμερικανικό δικαστήριο πτωχεύσεων. Ο Yukos απείλησε με νομικές ενέργειες για αποζημίωση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος τρίτων μερών που συμμετείχαν στην πώληση. Αυτό πιθανόν να σημαίνει κατασχέσεις φορτίων στο εξωτερικό.

    Οι ρωσικές εφημερίδες Vedomosti και Gazeta αναφέρουν ότι ο όμιλος Baikal Finance Group εκπροσωπήθηκε στη δημοπρασία της Κυριακής από ένα μεσαίο στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegaz, τον Ιγκόρ Μινιμπάγεφ. Σύμφωνα με τη Vedomosti, σύμβουλος του Μινιμπάγεφ στη δημοπρασία ήταν η πρώτη υποδιευθύντρια της Οικονομικής Διεύθυνσης του Surgutneftegaz, η Βαλεντίνα Κομάροβα, ενώ η Gazeta γράφει ότι διευθύντρια του ομίλου Baikal είναι η Βαλεντίνα Νταβλετγκαρέγεβα, η οποία έχει σχέση με τη Surgut. Τέλος, η Gazeta γράφει πως τον όμιλο Baikal ίδρυσε μια εταιρεία με την επωνυμία Reforma, γενικός διευθυντής της οποίας ήταν ως το Σεπτέμβριο του 2003 ένας εργαζόμενος της Surgut. Η Surgut, που διευθύνεται από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον όμιλο Baikal.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβληματίζει η δημοπρασία

    [11] Πολιτική

    Υπό τους κ.κ. Μεϊμαράκη- Σημαιοφορίδη Συνεδρίασε το διαγραμματειακό της ΝΔ

    21/12/2004 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον απολογισμό του έργου της ΝΔ συζήτησαν το μεσημέρι σε σύσκεψη στη Ρηγίλλης τα μέλη του διαγραμματειακού οργάνου του κόμματος, παρουσία του γραμματέα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του νέου γενικού διευθυντή, Κώστα Σημαιοφορίδη. Ειδική αναφορά έγινε στα αποτελέσματα των εκλογών και των ευρωεκλογών και το συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο. Παράλληλα, έγινε αποτίμηση της οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και εξετάστηκε ο προγραμματισμός δράσης από τούδε και στο εξής, που περιλαμβάνει περιοδείες του γραμματέα, των βουλευτών και των στελεχών. Έγινε, επίσης, αναφορά στις επαφές με τους κοινωνικούς φορείς, που θα γίνουν από τον καινούργιο χρόνο, με πρώτη τη συνάντηση του κ. Μειμαράκη με την ΑΔΕΔΥ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο γραμματέας της ΝΔ χαρακτήρισε επιτυχή την πορεία του κόμματος, επεσήμανε, ότι ο προϋπολογισμός του 2005 συντάχθηκε "με ειλικρίνεια και κοινωνική ευθύνη απέναντι στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις" και έθεσε ως κύριο στόχο της ΝΔ τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

    [12] Αθλητισμός

    Πάσα για Γουδί

    21/12/2004 4:24:00 μμ

    Κοντά στην υλοποίηση του ονείρου, για δικό του "ποδοσφαιρικό σπίτι", βρίσκεται από σήμερα ο Παναθηναϊκός. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους του Παναθηναϊκού, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλο Γιαννακόπουλο, Θανάση Γιαννακόπουλο και Βλάση Σταθοκωστόπουλο και για πρώτη φορά η πολιτεία έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρεις προτάσεις, δύο που αφορούν χώρους στο Γουδί και μια για το Ελληνικό. Την τελική απόφαση για το που θα χτιστεί το νέο γήπεδο, θα πάρει η διοίκηση του "τριφυλλιού" μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το έργο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση. Παράλληλα, η ΚΑΕ και το ΤΑΠ Παναθηναϊκός αποδέχθηκαν την πρόταση του κ.Σουφλιά να "στεγαστούν" το μπάσκετ και του βόλεϊ στο γήπεδο του μπάντμιντον στο Γουδί, το οποίο θα μετασκευαστεί και θα έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων.

    Ικανοποίηση στον Παναθηναϊκό

    "H ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα εξετάσει το θέμα της κατασκευής του γηπέδου είτε στο Γουδί, είτε στο Ελληνικό. Εγώ, ναι μεν είμαι φίλαθλος του Παναθηναϊκού, αλλά θα λειτουργήσω ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ", τόνισε ο κ.Σουφλιάς στις δηλώσεις του, ενώ πρόσθεσε:"Ούτε θα αδικήσουμε, ούτε θα ευνοήσουμε τον Παναθηναϊκό. Θα κάνουμε ό,τι και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Θα έλθει ο Παναθηναϊκός τον Ιανουάριο, για να μας πει σε ποιο χώρο θέλει να κατασκευαστεί το γήπεδό του".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που διευκρίνισε ότι στο Γουδί επιτρέπονται εμπορικές χρήσεις για αθλητικές δραστηριότητες, επεσήμανε, πως έγινε μια πολύ καλή αρχή για την αντιμετώπιση του γηπεδικού προβλήματος του Παναθηναϊκού, ενώ υπογράμμισε, πως όλοι συμφωνούν, ότι ο σύλλογος πρέπει να φύγει από την Λεωφόρο. Παράλληλα, ο κ.Σουφλιάς αναφέρθηκε με ποδοσφαιρικούς όρους στην σημερινή συνάντηση. "Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε πάσα στον Παναθηναϊκό. Περιμένει τώρα την πάσα από τον Παναθηναϊκό, για να βάλει γκολ".

    Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τόνισε, από την πλευρά του:"Το γεγονός, ότι το μπάσκετ και το βόλεϊ του Παναθηναϊκού αποδέχθηκαν την πρόταση να πάνε στο γήπεδο μπάντμιντον, βοηθά στην κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Γουδί ή στο Ελληνικό. Υπάρχουν δύο χώροι στο Γουδί και ένας στο Ελληνικό. Θα εξετάσουμε το όλο θέμα και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πούμε που θέλουμε να κατασκευαστεί - με αυτοχρηματοδότηση - το γήπεδο".

    Στο μεταξύ, ο Παύλος Γιαννακόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ.Σουφλιά για την προσπάθεια που κάνει ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ανακοίνωσε, ότι τόσο η ΚΑΕ όσο το ΤΑΠ αποδέχθηκαν την "στέγασή τους" στο γήπεδο του μπάντμιντον.

    Ευχαριστημένος από τη λύση που δόθηκε σχετικά με τη νέα έδρα των τμημάτων μπάσκετ και βόλεϊ του Παναθηναϊκού, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, με δηλώσεις του στον ιδιωτικό αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    [13] Αθλητισμός

    Βλάνταν Ίβιτς ανακοίνωσε η ΑΕΚ

    21/12/2004 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 5:51:54 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τη δεύτερη μεταγραφή της ανακοίνωσε σήμερα η ΑΕΚ. Μετά το Νικολά Μαλμπάσα η Ένωση προχώρησε στην απόκτηση ακόμα ενός Σέρβου του Βλάνταν Ίβιτς. Ο 26χρονος Σέρβος επιθετικός μέσος, αδελφός του τεχνικού συμβούλου της ΠΑΕ και μέχρι πρότινος παίκτη της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την "Ένωση" χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Ο Ίβιτς μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Γερμανία με τα χρώματα της Γκλάντμπαχ, ενώ προηγουμένως είχε φορέσει και τη φανέλα και της Παρτιζάν Βελιγραδίου.

    Λύνει τα χέρια του Σάντος

    Ο παίκτης πήγε στην γερμανική ομάδα πριν έξι μήνες, αλλά δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Μπρούσια και έχοντας μόνο τέσσερις συμμετοχές στο φετινό πρωτάθλημα και ένα γκολ, έμεινε ελεύθερος.

    Πρόκειται για ένα δυναμικό παίκτη κέντρου με άψογη τεχνική κατάρτιση που μπορεί να αγωνιστεί το ίδιο καλά ως δεκάρι αλλά και ως δεξιός επιθετικός.

    Η απόκτησή του, λύνει τα χέρια του Φερνάντο Σάντος καθώς μπορεί να τον χρησιμοποιήσει τόσο ως δεξί χαφ εξτρέμ, όσο και μπροστά από τους δυο αμυντικούς μέσους Ασουνσάο και Κατσουράνη για να κάνει παιχνίδι.

    Στο 4-3-3 που χρησιμοποιεί ο Πορτογάλος μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο και πολύπλευρο "εργαλείο".

    Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε μετά από προσωπικές ενέργειες του Ντέμη Νικολαϊδη, που είχαν την σύμφωνη γνώμη του Σάντος καθώς αποτελούσε διακαή του πόθο από το καλοκαίρι.

    Ο Βλάνταν Ιβιτς γεννήθηκε στις 7 Μαϊου του 1977, και έχει φορέσει 13 φορές τη φανέλα της εθνικής Σερβίας/Μαυροβουνίου.

    Ξεκίνησε την καριέρα του από την Προλετέρ Ζρένιανιν (1994-1998) και στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Παρτιζάν Βελιγραδίου όπου έπαιξε από το 1998 έως και το 2004 κατακτώντας το πρωτάθλημα του 2002 και του 2003.

    Τελευταίος σταθμός της καριέρας του πριν υπογράψει στην ΑΕΚ η Μπρούσια Μέχεν Γκλάντμπαχ.

    [14] Οικονομία

    Παρουσίαση από τον Δ. Αβραμόπουλο Καμπάνια για τον τουρισμό

    21/12/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με σύνθημα "Ζήστε το μύθο σου στην Ελλάδα" ξεκίνησε από χθες στην Ευρώπη και σε χώρες της Άπω Ανατολής η διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο την τόνωση του τουρισμού στη χώρα μας. Ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε σήμερα την κεντρική διαφημιστική εκστρατεία, που περιλαμβάνει αφίσες, τηλεοπτικά σποτ και καταχωρήσεις. "Βγαίνουμε στις αγορές στην ώρα μας, διαψεύδοντας όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν θα προλάβουμε", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, ότι ο τουρισμός "από πάρεργο καθίσταται πλέον κεντρικός αναπτυξιακός μοχλός της χώρας". Παρόμοιο πρόγραμμα προβολής έχει δημιουργηθεί και για την εγχώρια αγορά, ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

    Στόχος η αύξηση της τουριστικής κίνησης

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το πρώτο τηλεοπτικό σποτ, διάρκειας 15 δευτερόλεπτων, που προβάλλεται στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, η αφίσα με κεντρικό σύνθημα "Live your myth in Greece" ("Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα"), καθώς και το τηλεοπτικό σποτ για την εγχώρια αγορά, με σύνθημα "Μένουμε στην Ελλάδα".

    Όπως ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος, στόχος είναι να κεφαλαιοποιηθούν οι υπεραξίες, που προέκυψαν από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να προβληθεί η χώρα μας για τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει στον τομέα του τουρισμού, σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.

    Τα έξοδα για την κεντρική διαφημιστική εκστρατεία θα ανέλθουν σε 31,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 28 εκατομμύρια θα διατεθούν για συμπληρωμένες, εστιασμένες δράσεις.

    [15] Ιράκ

    Η Ανσάρ αλ-Σούνα ανέλαβε την ευθύνη Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη

    21/12/2004 5:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 6:26:12 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πολύνεκρη επίθεση με πυραύλους και βλήματα όλμων εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης σημειώθηκε στη Μοσούλη. Είκοσι δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ανσάρ αλ-Σούνα που συνδέεται με την αλ Κάιντα. Στη ανακοίνωσή της στο Internet επισημαίνεται πως στόχος της οργάνωσης ήταν μια καντίνα που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικοί της βάσης. Η βία στο Ιράκ δεν θα προκαλέσει τον "εκτροχιασμό" της τρέχουσας διαδικασίας εκδημοκρατισμού στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος Σκότ Μακλίλαν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την έκρηξη αυτή που έγινε στην τραπεζαρία της αμερικανικής βάσης. Εν τω μεταξύ, έξι άτομα σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από τη χθεσινή αεροπορική επίθεση στη σουνιτική κωμόπολη Χιτ, ενώ εκδηλώθηκε σαμποτάζ σε δύο αγωγούς πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλερ στη Βαγδάτη

    Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

    [16] Αθλητισμός

    Προπονητής και "με τη βούλα" ο Ζάετς

    21/12/2004 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ως προπονητής και όχι ως τεχνικός διευθυντής, θα συνεχίσει ο Βέλιμιρ Ζαετς στην Πόρτσμουθ. Ο "Ζέκο" υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "Πομπέι" έως το καλοκαίρι του 2007. Ο "λαγός" εδώ και ένα μήνα ήταν υπηρεσιακός προπονητής των "μπλε" και αφού δεν βρέθηκε αντικαταστάτης, σε συνδυασμό και με τα καλά αποτελέσματα της ομάδας της περίοδο που την κοουτσάρισε ο Ζάετς, οδήγησαν τον Μίλαν Μάνταριτς να τον κρατήσει ως πρώτο προπονητή.

    Οριοθέτησε τους στόχους

    "Πρώτος μας στόχος είναι να σιγουρέψουμε την παραμονή μας στην κατηγορία. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για μας. Σε μακροπρόθεσμη βάση, ελπίζω πως μια μέρα η Πόρτσμουθ θα αγωνίζεται στην Ευρώπη", ήταν τα πρώτα λόγια του "Ζέκο" ως προπονητής της Πόρτσμουθ.

    Ο Μίλαν Μάνταριτς, μεγαλομέτοχος και γενικό «αφεντικό» στην Πόρτσμουθ μίλησε για την πρόσληψη Ζάετς: "Για να είμαι ειλικρινείς, από τις πρώτες δύο εβδομάδες ο Βέλιμιρ ήταν η πρώτη μου επιλογή γιατί είχε ήδη αποδείξει ότι δεν υπάρχει καλύτερος τόσο στον οργανωτικό τομέα όσο και στον ψυχολογικό. Ο μόνος μου ενδοιασμός ήταν αν θα δεχόταν αυτόν το ρόλο, αφού ήλθε στην ομάδα ως τεχνικός διευθυντής."

    [17] Αθλητισμός

    Πρώτη του Ουκάρ

    21/12/2004 6:48:00 μμ

    Ύστερα από απουσία ενός έτους ο Κεντάλ Ουκάρ ξαναφόρεσε σήμερα τη φανέλα του Ιωνικού. Ο Γάλλος ακραίος μεσοαμυντικός (καλύπτει τη δεξιά πλευρά), που είχε αγωνιστεί στην πειραϊκή ομάδα την αγωνιστική περίοδο 2002-2003, πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη προπόνησή του, ενώ γνωρίστηκε και με τον προπονητή του, Βαγγέλη Βλάχο. Το σημερινό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα επίπονο για τους ποδοσφαιριστές, περιλάμβανε δε ασκήσεις φυσικής κατάστασης και πολύ τρέξιμο. Πάντως, ο Ουκάρ ολοκλήρωσε χωρίς δυσκολία το πρόγραμμα δείχνοντας ότι βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο ετοιμότητας. Αναφορικά με τους τραυματίες, οι Γαβριλόπουλος και Διαμαντής ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα. Αύριο, οι παίκτες του Ιωνικού θα προπονηθούν (το πρωί) και πάλι στο γήπεδο της Βάρης.

    [18] Αθλητισμός

    Ολυμπιακός: Όταν μιλούν τα αστέρια

    21/12/2004 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αισιόδοξοι για την πορεία του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη, εμφανίστηκαν σε συνέντευξη τους οι δύο Βραζιλιάνο άσοι των "ερυθρολεύκων", Τζιοβάνι και Ριβάλντο. Μάλιστα ο "Τζιο" μίλησε και για την σχέση του με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλή και τόνισε πως το Πρωτάθλημα θ ξαναγυρίσει στον Πειραιά. Όσο για τον "Ρίμπο" εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα όσα έχει βρει στην μέχρι τώρα παρουσία του στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον κόσμο του Ολυμπιακού για την υποστήριξη τους.

    Στη σωστή θέση

    Ο Τζιοβάνι μεταξύ άλλων είπε για τον "Ντούσκο" : "Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον προπονητή. Εκείνος ήταν στην ομάδα και όταν ήρθα στον Ολυμπιακό. Εγώ δέχομαι να με βγάλει ο προπονητής αν δεν πάω καλά. Δεν είμαι χαζός. Ξέρω πότε παίζω καλά και πότε δεν παίζω. Αν κάποιος παίζει καλύτερα από μένα, ας παίξει εκείνος. Το σωστό είναι να βάζει ο προπονητής τους ένδεκα που νομίζει ότι είναι οι καλύτεροι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό".

    Ο Βραζιλιάνος μίλησε και για τη θέση που θέλει να αγωνίζεται : "Αυτή που παίζω τώρα. Επιθετικός, αλλά ελεύθερος. Να μπορώ να γυρίζω να παίρνω την μπάλα και να την αλλάζω με τους συμπαίκτες μου». Όσον αφορά τον αποκλεισμό των "κόκκινων" από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ είπε: "Μεγάλη στενοχώρια. Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Μαζέψαμε δέκα πόντους και δεν περάσαμε! Όταν έγινε η κλήρωση, ήμασταν η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν περίμενε ότι θα κάναμε δέκα πόντους. Σύμφωνα με τη λογική, λες ότι με δέκα πόντους πέρασα».

    "Ευχαριστώ τον κόσμο"

    Για την μετέπειτα πορεία του Ολυμπιακού μίλησε και Ριβάλντο. "Έχουμε αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έχουμε μπροστά μας το UEFA, το ελληνικό πρωτάθλημα και το κύπελλο. Θέλω να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο και να διακριθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο UEFA και κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο, γιατί είναι μία ομάδα με γερά θεμέλια και το αξίζει".

    Όσον αφορά το προσωπικό επίπεδο και την μέχρι στιγμής δική του απόδοση στην παρουσία του στο λιμάνι είπε: "Το διάστημα που έμεινα χωρίς να παίζω με έκανε να αισθανθώ, όπως και κάθε ποδοσφαιριστή, δυστυχισμένο, όμως τώρα είμαι σε καλή κατάσταση και έχω πολλά να δώσω και να βοηθήσω έτσι την ομάδα να κατακτήσει τίτλους. Άλλωστε, από όποια ομάδα πέρασα κατέκτησα αρκετούς τίτλους και δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό εδώ στον Ολυμπιακό".

    Ο Ριβάλντο αναφέρθηκε, επίσης, στο συναίσθημα που αποκομίζει όταν βλέπει να τον χειροκροτούν οι αντίπαλοι οπαδοί: «Αισθάνομαι χαρούμενος, γι αυτό και πιστεύω πως οι φίλαθλοι αναγνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο ότι είναι πολύ σημαντική η ενδυνάμωση του ελληνικού πρωταθλήματος με την παρουσία μου. Πολλοί φίλαθλοι, και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, αναγνωρίζουν με αυτό τον τρόπο την αξία μου και αυτό είναι σημαντικό για μένα».

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο "Ρίμπο" τόνισε πως μεγάλος στόχος του παραμένει η επιστροφή του στην Εθνική Βραζιλίας. "Είναι πολύ σημαντική για μένα η εθνική. Ό,τι έχω πετύχει ως ποδοσφαιριστής στις ομάδες που ήμουν, τα πέτυχα μέσω της εθνικής ομάδας. Θέλω να παίξω στο επόμενο Μουντιάλ και να κατακτήσω άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ο πρώτος στόχος μου είναι να αγωνίζομαι καλά εδώ με τον Ολυμπιακό".

    [19] Κοινωνία

    Από αύριο έως και 9 Ιανουαρίου Κυκλοφοριακά μέτρα για την έξοδο

    21/12/2004 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η Τροχαία για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων, κατά την περίοδο των εορτών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Τροχαίας θα επιτηρούν τις εθνικές οδούς όλο το 24ωρο, με συνεχείς ελέγχους, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, ζώνες ασφαλείας, κράνη και μέθη οδηγών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, στον εθνικό οδικό άξονα Πατρών- Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων θα λειτουργούν όλο το 24ωρο 19 τμήματα της Τροχαίας, με 126 περιπολικά και 33 δίκυκλα. Αυξημένη επιτήρηση θα υπάρχει στα λεγόμενα επικίνδυνα σημεία, τα οποία έχει εντοπίσει και χαρτογραφήσει η Τροχαία.

    Επί ποδός όλο το 24ωρο

    Οι αστυνομικές αρχές έχουν εντοπίσει και αποτυπώσει σε χάρτες τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου όλης της χώρας. Εκεί θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, όπως και στα σημεία όπου παρατηρείται μαζική μετακίνηση οχημάτων και επιβατών.

    Επίσης, τα μπλόκα της Τροχαίας δεν θα είναι μόνο σταθερά, αλλά θα μετακινούνται σε τμήματα των δρόμων όπου έχει διαπιστωθεί ότι γίνονται επικίνδυνες παραβάσεις. Παράλληλα, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας θα επιτηρούν την κίνηση και θα συνεργάζονται με τις επίγειες δυνάμεις.

    Σημαντική βοήθεια αναμένεται να προσφέρει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών, που πλέον εφαρμόζεται όλο το χρόνο, ενώ αυξάνονται τα τμήματα των εθνικών οδών, όπου τα φορτηγά δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Nέα κυκλοφοριακά μέτρα για τα φορτηγά

    [20] Ιράκ

    Μετά από τέσσερις μήνες ομηρείας Ελεύθεροι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι

    21/12/2004 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Την απελευθέρωση των δυο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός. "Έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι ο Κριστιάν Σεσνότ και ο Ζορζ Μαλμπρουνότ είναι πλέον ελεύθεροι" δήλωσε ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου. Νωρίτερα, την είδηση της απελευθέρωσης των δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Figaro και του ραδιοφωνικού σταθμού Radio France Internationale, μετέδωσε πρώτο το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Οι Γάλλοι ανταποκριτές, καθώς και ο οδηγός τους Μοχάμεντ Αλ Τζουντι είχαν απαχθεί στις 20 Αυγούστου λίγο έξω από την ιρακινή πόλη Νατζάφ. Η επιστροφή τους στη Γαλλία θα γίνει αύριο, Τετάρτη.

    [21] Αθλητισμός

    Πλήρης η Ξάνθη με Λεβαδειακό

    21/12/2004 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με όλα τα μεγάλα της αστέρια θα παραταχθεί την Τετάρτη απέναντι στον Λεβαδειακό η Σκόντα Ξάνθης. Ο Γιάννης Ματζουράκης αντίθετα με άλλους συναδέλφους του που αποφάσισαν να ξεκουράσουν βασικούς ποδοσφαιριστές τους στα αυριανά παιχνίδια, έκρινε ότι το παιχνίδι με τον πρωτοπόρο της Β' Εθνικής μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την ακριτική ομάδα. Η ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη μετά το μέτριο ξεκίνημά της, τις τελευταίες αγωνιστικές ανέβασε στροφές με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση του δεύτερου σε τάξη πρωταθλήματος της χώρας μας. Μάλιστα αύριο μπορεί να αποδειχτεί "σκληρό καρύδι" για την ακριτική ομάδα, καθώς ξέρει να παίρνει αποτελέσματα εκτός έδρας.

    Με την βασική ενδεκάδα

    Σκεπτόμενος σωστά λοιπόν ο τεχνικός της Ξάνθης αποφάσισε να παρατάξει την βασική ενδεκάδα, ώστε να καθαρίσει το παιχνίδι από τον πρώτο αγώνα.

    Εκτός των βασικών ο Μαντζουράκης πήρε μαζί του και δυο "πιτσιρικάδες" από την δεύτερη ομάδα και ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να αποκτήσουν εμπειρίες.

    Πρόκειται για τους Ουζουνίδη και Γιαντσέλη που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε αποστολή αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η δουλειά που πραγματοποιείται στα τμήματα υποδομής είναι σπουδαία καθώς σε ακόμη μια συνάντησηπροωθούνται νεαροί ποδοσφαιριστές.

    Αναλυτικά η αποστολή για το Κύπελλο Ελλάδος έχει ως εξής: Αναστασόπουλος, Προυνέα, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Μαχράτζε, Πρίττας, Κάραμπας, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο, Μπαικαρά, Γιαντσέλης, Ουζουνίδης, Πεχλιβανίδης, Μελισσάς, Στεργαλλάς, Κοντοδήμος, Κουράκ και Γιασήν.

    [22] Διάγγελμα Τάσσου Παπαδόπουλου "Αφετηρία η 17η Δεκεμβρίου"

    19/12/2004 12:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Διάγγελμα απηύθυνε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και την παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ Παπαδόπουλος εξέφρασε τη γενική του ικανοποίησή και τόνισε, ότι η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ήταν η καλύτερη, που μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από τις συνθήκες, που επικρατούσαν. Μάλιστα την χαρακτήρισε ως ένα "σημαντικό πρώτο βήμα". Ωστόσο, σημείωσε, πως η υπογραφή της τελωνειακής ένωσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και υπογράμμισε, ότι αν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η τελευταία δεν έχει υπογράψει, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να μη συγκατατεθεί. Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε, ακόμα, ότι "οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου εκπηγάζουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και δεν συνιστούν νέους πολιτικούς όρους". Τέλος αναφερόμενος στις αντιρρήσεις, που εμφανίζει μερίδα του κυπριακού λαού δήλωσε, ότι τις συμμερίζεται, επισημαίνοντας, ότι η 17η Δεκεμβρίου δεν είναι τέρμα αλλά αφετηρία, "με δυνατότητες και ευκαιρίες, που πρέπει να αξιοποιηθούν".

    [23] Παράξενα

    Σε ενυδρείο στη Γερμανία Η φάτνη με τους ...καρχαρίες

    21/12/2004 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Αναπαράσταση της θείας γέννησης στο βυθό μιας δεξαμενής με καρχαρίες απολαμβάνουν όσοι επισκέπτονται το ενυδρείο Sea Life Aqua-Zoo στην πόλη Speyer της Γερμανίας. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες έστησαν την υποθαλάσσια φάτνη σε μια δεξαμενή, βάθους έξι μέτρων, φροντίζοντας να μην της λείπει τίποτα! Εκτός από τις πλαστικές φιγούρες των μελών της Αγίας Οικογένειας, το χριστουγεννιάτικο σκηνικό συμπληρώνουν προβατάκια, βόδια αλλά και ένα γαϊδουράκι! "Η αρχική ιδέα ήταν να προσλάβουμε δύτες για να ενσαρκώσουν οι ίδιοι τους πρωταγωνιστές της θείας οικογένειας, αλλά κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλούσε αναστάτωση στα μικρότερα ψάρια", δήλωσε η διευθύντρια του θαλάσσιου πάρκου, Britta Thiel. Μόνο οι καρχαρίες και οι αχινιοί αποδείχθηκαν ατρόμητοι και δε σταμάτησαν λεπτό να περιεργάζονται τους καινούργιους συγκάτοικους, μόλις βεβαιώθηκαν, ότι ήταν ακίνδυνοι! Το μόνο που απομένει να δούμε είναι να στήνει κάποιος αστροναύτης μια φάτνη και στην επιφάνεια της Σελήνης!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 December 2004 - 17:52:27 UTC