Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ας κρατήσουν οι χοροί" και το 2005
  • [02] Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός
  • [03] Παρ΄ ολίγον τραγωδία στο Πακιστάν
  • [04] Ζητούν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος από τον ΟΗΕ
  • [05] Στο μαυσωλείο του Αραφάτ ο Μπλερ
  • [06] Πρόβα εκλογών για τους Παλαιστινίους
  • [07] Αδικημένος εμφανίζεται ο Ράμσφελντ
  • [08] Κρατικοποιήθηκε η Yukos
  • [09] Φωτιά σε τζαμί στη Γερμανία
  • [10] Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικές επενδύσεις στη Βραζιλία
  • [11] "Χτύπημα" με Χαραλαμπίδη ο ΠΑΟ
  • [12] "Ανδαλουσιανό τσίμπημα" στη Μαδρίτη

    [01] Ζωής ...σΤάσεις

    Ένα λαμπερό αντίο σε μία λαμπερή χρονιά "Ας κρατήσουν οι χοροί" και το 2005

    23/12/2004 2:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με ένα λαμπερό φινάλε, αντάξιο της λάμψης μιας χρονιάς ορόσημο για τη χώρα μας, θα αποχαιρετήσει το 2004, ο Δήμος της Αθήνας. Το φετινό πάρτι, θα στηθεί στην Πλατεία Κοτζιά εκεί όπου οι Αθηναίοι θα κάνουν ποδαρικό παρέα με τους Διονύσο Σαββόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου και Γιώργο Μαργαρίτη. Σε μία γιορτή όλο λάμψη, με 2005 πυροτεχνήματα αλλά και μία τεράστια βασιλόπιτα 14 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχει άραγε, τίποτα καλύτερο για να υποδεχθεί κανείς τη νέα χρονιά;

    Νύχτα όλο λάμψη

    Με 2005 πυροτεχνήματα, μία τεράστια βασιλόπιτα και ένα γοητευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Αθήνα θα αποχαιρετήσει ένα χρόνο, που λίγοι θα ήθελαν να αποχαιρετήσουν και ο οποίος της χάρισε λάμψη και φίλους σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

    Ο Δήμος της Αθήνας, έχει βάλει στόχο να κλέψει τη νέα χρονιά, μερίδα της λάμψης του 2004 και διοργανώνει για την υποδοχή του 2005, ένα μοναδικό υπερθέαμα φωτός, έτσι για να μπει καλά ο χρόνος.

    Το σύνθημα "Ας κρατήσουν οι χοροί" θα δώσει ο Διονύσης Σαββόπουλος και η παρέα του, ο Νίκος Πορτοκάλογλου ο Γιώργος Μαργαρίτης αλλά και άλλοι καλλιτέχνες με τραγούδια δικά τους, λαϊκά, σύγχρονα αλλά και παλαιότερα.

    Νωρίτερα συντροφιά στους Αθηναίους θα κρατήσουν, η Φιλαρμονική και η Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

    Η αλλαγή του χρόνου θα βρει την Αθήνα με ένα καταιγισμό από 2005 πυροτεχνήματα, που θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης με φόντο την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

    Την αντίστροφη μέτρηση θα κάνει η Δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τους καλλιτέχνες και στη συνέχεια θα κοπεί η μεγάλη βασιλόπιτα, 14 τετραγωνικών μέτρων, με τα επτά φλουριά ένα για κάθε διαμέρισμα της Αθήνας.

    Παντοτινά νέο και λαμπερό το 2004

    Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Δημαρχιακό μέγαρο η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν σημαντική, ήταν ορόσημο για την Αθήνα, για την Ελλάδα, για όλους.

    Η Αθήνα, είπε η Δήμαρχος Αθηναίων,ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και τώρα που ο χρόνος φεύγει μπορούμε να πούμε με περηφάνεια ότι το 2004 μας άφησε περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο

    Από την πλευρά του, ο Διονύσης Σαββόπουλος, υπογράμμισε ότι φέτος πολύ δύσκολα θα μπορέσει κανείς να πει το τραγούδι "πάει ο παλιός ο χρόνος".

    "Πως μπορούμε να αποκαλέσουμε το 2004 γέρο χρόνο; Αυτό ήρθε΄και θα φύγει παντοτινά νέο, σαν το χρυσό καλοκαίρι του ελληνικού αθλητισμού" είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Οικονομία

    Ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

    23/12/2004 12:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 1:41:55 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με ψήφους 165 υπέρ και 135 κατά, στο σύνολο των 300 βουλευτών υπερψηφίστηκε στη Βουλή, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2005. Για προϋπολογισμό ευθύνης που αντιμετωπίζει τις αυξημένες απαιτήσεις μίας δύσκολης πραγματικότητας και που θέτει τις βάσεις για μία πραγματική ισχυρή οικονομία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και τους στόχους της.Όπως ξεκαθάρισε, για τα βάρη του χθες, δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι πολίτες και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο. Νωρίτερα, για αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και εικονικό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου και κάλεσε την κυβέρνηση να τον αποσύρει. Για προϋπολογισμό "μία από τα ίδια" μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος υπογράμμισε ότι παρουσιάζει ανακρίβειες, όπως εξάλλου και οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    Ικανοποίηση για τη Σύνοδο των Βρυξελλών

    "Η απόφαση των 25 είναι ξεκάθαρη, διαμορφώνει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας" Κώστας Καραμανλής

    Ο Κώστας Καραμανλής, στάθηκε ιδιαίτερα στην υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας του Κάρολου Παπούλια, επιλογή που χαρακτήρισε υψηλής σημασίας και συμβολισμού και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτέλεσμα της Συνόδου των Βρυξελλών.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για τα βάρη του χθες δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, καθώς και ότι οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της τετραετίας ισχύουν στο ακέραιο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ανοίγει μία νέα σελίδα για την περιοχή μας και η Τουρκία δεσμεύεται ρητώς και ξεκάθαρα για σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, την λειτουργία της Χάλκης και την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνιακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Η απόφαση των 25 είναι ξεκάθαρη, διαμορφώνει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει πλέον για την Άγκυρα ένας δρόμος μακρύς, τον οποίο, η Ελλάδα θέλει να τον ακολουθήσει αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ίδια.

    "Η απόφαση καθιστά σαφές ότι ο δρόμος περνά τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Αθήνα, κάθε ένα από τα πολλά βήματα της, θα γίνεται μόνο μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών και άρα και της Ελλάδας και της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά

    Απαντά στην κριτική για το Κυπριακό

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη αντιπαράθεση για το Κυπριακό και τις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι άκουσε "αβασάνιστη και αβάσιμη κριτική, χωρίς επιχειρήματα και ενίοτε με βαρείς χαρακτηρισμούς".

    "Αυτό είναι δικαίωμα σας και επιλογή σας" υπογράμμισε απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και πρόσθεσε

    " Αλλά πάει πολύ από τη μια να κάνετε εύκολη ισοπεδωτική κριτική και από την άλλη να διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας όταν σας ασκείται κριτική για τις δικές σας θέσεις".

    "Πολλά και σημαντικά βήματα σε 10 μήνες"

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησης τους τελευταίους δέκα μήνες, έκανε λόγο για πολλά και σημαντικά βήματα, όπως τους χειρισμούς στο Κυπριακό, την ολοκλήρωση των έργων και την πραγματοποίηση εξαιρετικών Ολυμπιακών Αγώνων, την επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων, τις μάχες που δόθηκαν και κερδήθηκαν για τα αγροτικά προϊόντα, τη ψήφιση του νέου φορολογικού και αναπτυξιακού νόμου.

    Απολύτως αναγκαία η απογραφή

    Υπερασπίστηκε τη δημοσιονομική απογραφή, επισημαίνοντας ότι πέρα από προεκλογική δέσμευση ήταν και απολύτως αναγκαία για να υπάρχει μία αληθινή εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης.

    "Τα στοιχεία που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα. Τεράστια χρέη δεν καταγράφονταν πουθενά, μεγάλες δαπάνες δεν υπολογίζονταν καθόλου ή αναφέρονταν ως ασήμαντα μεγέθη " ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά βρίσκονταν σε διαρκή αμφισβήτηση από την Ευρώπη.

    Μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή

    "Ξεκινήσαμε μετωπική σύγκρουση με το καθεστώς της διαπλοκής και δεν σταματούμε. Δεν μας πτοούν οι πιέσεις. Δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν υποχωρούμε" Κ. Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για συνέχεια στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

    "Ξεκινήσαμε μετωπική σύγκρουση με το καθεστώς της διαπλοκής και δεν σταματούμε. Δεν μας πτοούν οι πιέσεις. Δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν υποχωρούμε" τόνισε επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο κλείνει τις κερκόπορτες της διαπλοκής.

    Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας

    Έθεσε ακόμα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, την ανάπτυξη της Περιφέρειας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    "Το πιο σοβαρό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ανεργία, διότι πίσω από τους στατιστικούς δείκτες είναι ανθρώπινες ζωές, είναι οικογενειάρχες με αξιοπρέπεια, είναι νέες και νέοι, με όνειρα" ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη συστράτευση όλων, πέρα από στενές συντεχνιακές αντιλήψεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι αρχηγοί για τον προϋπολογισμό

    Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός

    Η ώρα του προϋπολογισμού

    [03] Κόσμος

    Αποφεύχθηκε σύγκρουση αεροσκαφών Παρ΄ ολίγον τραγωδία στο Πακιστάν

    23/12/2004 12:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Άγιο είχαν οι επιβάτες δύο αεροσκαφών στο Πακιστάν. Αεροσκάφος της Pakistan International Airlines (ΡΙΑ) υποχρεώθηκε να αλλάξει απότομα το ύψος στο οποίο πετούσε, για να αποφευχθεί η σύγκρουση με άλλο επιβατηγό αεροσκάφος, πάνω από το νότιο Πακιστάν. Το σύστημα ασφαλείας του Airbus A310, στο οποίο επέβαιναν 179 επιβάτες και πλήρωμα και εκτελούσε πτήση από το Ισλαμαμπάντ στο Καράτσι, προειδοποίησε τον πιλότο, ότι κάποιο άλλο αεροσκάφος, ένα Airbus A320 με 137 επιβάτες και προορισμό τη Λαχόρη, βρισκόταν στο ίδιο ύψος και υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης. Ο πιλότος του Α310 υποχρεώθηκε να κάνει "βουτιά" κατά 600 πόδια, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος. "Αποφύγαμε την τελευταία στιγμή μια μεγάλη καταστροφή", ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΡΙΑ, Σαμίνα Περβέζ. Και τα δύο αεροσκάφη προσγειώθηκαν με επιτυχία.

    [04] Ιράκ

    Οι Κούρδοι του Ιράκ Ζητούν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος από τον ΟΗΕ

    23/12/2004 7:28:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Επίσημη αίτηση με την υπογραφή 1,7 εκατομμυρίων Ιρακινών Κούρδων παρουσίασε σε αξιωματούχους του ΟΗΕ ομάδα εκπροσώπων των Κούρδων του Ιράκ. Στην αίτησή τους, οι Κούρδοι ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ το οποίο δε θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ιράκ "όπου θα κυριαρχούν οι Άραβες", ενώ προστίθεται ότι "οι Κούρδοι, υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας, έχουν ντε φάκτο ανεξαρτησία στο Νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), τα τελευταία 13 χρόνια". Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν μεγάλες εθνοτικές, πολιτισμικές και φιλοσοφικές διαφορές από τους Άραβες και "τα τελευταία 80 χρόνια υπέστησαν καταπίεση, σκλαβιά και γενοκτονία από τους Ιρακινούς Άραβες", όπως αναφέρεται στην επίσημη αίτηση.

    Η κουρδική επιτροπή που έφερε στον ΟΗΕ το έγγραφο αυτό, αποτελείται από δύο Κούρδους του βορείου Ιράκ και πέντε που ζουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται "μη κομματικοποιημένοι".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κουρδικού Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον, Ναζμαλντίν Καρίμ, όλες οι υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια αίτηση έχει τεθεί υπόψη και της ιρακινής κυβέρνησης.

    [05] Μ. Ανατολή

    Βρετανική χειρονομία καλής θέλησης Στο μαυσωλείο του Αραφάτ ο Μπλερ

    23/12/2004 7:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον τάφο του εκλιπόντα ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, βρέθηκε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, κάνοντας μία χειρονομία καλής θέλησης προς την παλαιστινιακή ηγεσία. Η επίσκεψη του Μπλερ στο μαυσωλείο του Αραφάτ αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή καθώς εκκρεμούσε το ζήτημα του τι στάση θα κρατούσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ραμάλα. Ο Τόνι Μπλερ επιθεώρησε τιμητικό άγημα των Παλαιστινίων μαζί με το διάδοχο του Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, πριν σταθεί προσοχή για ένα λεπτό, μπροστά στο μαυσωλείο όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Παρά την επιθυμία των Παλαιστινίων, που ήθελαν να κατατεθεί και στεφάνι στον τάφο του Αραφάτ, αποφασίστηκε τελικά να τηρηθεί απλώς ενός λεπτού σιγή, καθώς οι Βρετανοί σύμβουλοι απέκλεισαν μια τέτοια κίνηση.

    Ραντεβού στο Λονδίνο έδωσαν οι δύο πλευρές

    "Κάναμε αυτό που θεωρούσαμε ότι αρμόζει. Δεν ήταν μεγάλο θέμα", δήλωσε ένα μέλος της συνοδείας του Βρετανού Πρωθυπουργού, ενώ από την πλευρά του Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα θεωρούνταν προσβλητικό εάν δε γινόταν καμία χειρονομία καλής θέλησης. Σημειώνεται ότι τα σχέδια του Τόνι Μπλερ για σύγκληση Διάσκεψης Κορυφής για τη Μέση Ανατολή, το 2005, στο Λονδίνο, έγιναν δεκτά και από τις δύο πλευρές αν και δεν έλειψαν ορισμένες διαφωνίες.

    Όταν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Μπλερ και Σαρόν έγινε αναφορά στον τερματισμό της τρομοκρατίας, οι Παλαιστίνιοι τόνισαν από την πλευρά τους ότι το Ισραήλ θα πρέπει να "παγώσει" το εποικιστικό του πρόγραμμα στη Δυτική Όχθη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάσκεψη για τη Μ. Ανατολή στο Λονδίνο

    [06] Μ. Ανατολή

    Πρόβα εκλογών για τους Παλαιστινίους

    23/12/2004 8:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2004 11:35:27 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Κρίσιμες αναμένονται οι τοπικές εκλογές της Πέμπτης που διεξάγονται στη Δυτική Όχθη, καθώς θεωρούνται γενική πρόβα για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, για την ανάδειξη του διάδοχου του Γιασέρ Αραφάτ. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για την ανάδειξη τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ είναι η πρώτη προσέλευση του λαού στις κάλπες από το 1996, οπότε και εξελέγη ο πρόεδρος Αραφάτ. Στις σημερινές εκλογές θα καταμετρηθεί η δύναμη της Φατάχ από τη μία και της Χαμάς από την άλλη.

    Αν και βέβαιος νικητής των προεδρικών εκλογών θεωρείται ο υποψήφιος της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, οι τοπικές εκλογές αναμένεται να είναι αμφίρροπες.

    Στην Δυτική Όχθη, περίπου 1.000 υποψήφιοι αναμετρώνται για 300 έδρες σε 26 τοπικά συμβούλια στην πρώτη φάση των εκλογών, ενώ περίπου 140.000 ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες. Η αντίστοιχη ψηφοφορία, στη Γάζα, αποφασίσθηκε να καθυστερήσει λόγω των διαφόρων βίαιων επεισοδίων, που εμπόδισαν την εγγραφή των ψηφοφόρων και προγραμματίστηκε για τα τέλη Ιανουαρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες συμπλοκές στη Γάζα

    [07] Κόσμος

    Αδικημένος εμφανίζεται ο Ράμσφελντ

    23/12/2004 9:04:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τη θλίψη του για τις κατηγορίες που εξαπολύουν οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Ρεπουμπλικάνων, εξέφρασε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η εις βάρος του κριτική επικεντρώνεται στο θέμα του Ιράκ και στους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα. "Όταν συναντώ τραυματίες, μέλη των οικογενειών τους, ή μέλη οικογενειών των ανθρώπων που έχουμε χάσει, συναισθάνομαι βαθιά τη θλίψη τους", δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός ο οποίος αντιμετωπίζει κορυφαία στελέχη του κόμματός του που εκφράζουν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Ράμσφελντ χειρίζεται το θέμα της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών. Σημειώνεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπερασπίστηκε τη Δευτέρα το Ράμσφελντ κάνοντας λόγο για έναν "ευσυνείδητο φίλο που κάνει θαυμάσια δουλειά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπους για όλους και για όλα

    [08] Οικονομία

    Την αγόρασε κρατική πετρελαϊκή εταιρία Κρατικοποιήθηκε η Yukos

    23/12/2004 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Επιβεβαιώθηκε και επίσημα την Πέμπτη, ότι η βασική θυγατρική της Yukos, η Yuganskneftegaz αγοράστηκε από την κρατική ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ανακοίνωσε, ότι αυτή εξαγόρασε το 100% του Baikal Finance Group, που απροσδόκητα κέρδισε στη δημοπρασία της Κυριακής για την εξαγορά της Yuganskneftegaz. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται το αποκορύφωμα της προσπάθειας να συντριβεί ο πολιτικά φιλόδοξος κύριος μέτοχος της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, και να ανακτηθεί ο έλεγχος στρατηγικών τομέων της οικονομίας, που είχαν παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα με τις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κίνηση αυτή της Rosneft είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Κρεμλίνου να επικρατήσει.

    Μικρά τα περιθώρια αντίδρασης για την εταιρία

    Στο προσεχές μέλλον η Rosneft θα συγχωνευθεί με το κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom, που ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για την εξαγορά της Yugansk στη δημοπρασία.

    Ωστόσο η Gazprom είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία από δικαστήριο του Χιούστον των ΗΠΑ, στο οποίο είχε προσφύγει η διοίκηση της Yukos.

    Όπως τονίζουν αναλυτές, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της Yuganskneftegaz είναι το κράτος αποκλείεται η ενδεχόμενη ρευστοποίησή της από τους δικηγόρους της Yukos και της Menatep, της εταιρίας που ελέγχει πλέον τη μοίρα της χρεοκοπημένης εταιρίας.

    "Δεν μπορείς να μηνύσεις τη Ρωσική κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Έρικ Κράους, αναλυτής στρατηγικών επενδύσεων στην χρηματιστηριακή εταιρία Soblink Securities, που εδρεύει στην Μόσχα.

    Την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η διαδικασία της δημοπρασίας υπήρξε σύννομη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέχεια στο θρίλερ της Yukos

    [09] Κόσμος

    Δεν υπήρξαν θύματα Φωτιά σε τζαμί στη Γερμανία

    23/12/2004 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αναστάτωση προκάλεσε το πρωί στη γερμανική πόλη Ούζινγκεν φωτιά, που ξέσπασε σε τοπικό τζαμί. Από τη φωτιά δεν προκλήθηκαν παρά μόνο υλικές ζημιές, ενώ η Αστυνομία ερευνά όλα τα πιθανά αίτια χωρίς να αποκλείει και την εμπρηστική ενέργεια. Σύμφωνα με τις Αρχές, η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο και προκάλεσε ζημιές ύψους 50.000 ευρώ. Σημειώμουμε, ότι το Ούζινγκεν είναι μια μικρή πόλη 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φραγκφούρτης.

    [10] Κόσμος

    Με το νόμο για συγχρηματοδότηση δημόσιων έργων Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικές επενδύσεις στη Βραζιλία

    23/12/2004 9:07:00 πμ

    Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε ένα μεταρρυθμιστικό νόμο, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση το πράσινο φως για σύναψη εταιρικής σχέσης με τον ιδιωτικό τομέα για χρηματοδότηση δημόσιων έργων. Οι υπέρμαχοι του νόμου αυτού υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα σε δημόσιες υποδομές, όπως εθνικές οδοί, λιμάνια, γέφυρες και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για απευθείας επενδύσεις στην μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες τους για την ανάπτυξη της χώρας. Η τελική έγκριση του Κογκρέσου επιτρέπει στον Πρόεδρο Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να τον υπογράψει -κυρώνοντάς τον- εντός των αμέσως προσεχών ημερών, ολοκληρώνοντας με αυτή την κίνηση το δεύτερο χρόνο του στην εξουσία. "Κανείς δε θα φοβηθεί ποτέ ξανά να επενδύσει στη Βραζιλία", σχολίασε ο Λούλα αναφερόμενος στο νόμο. Ο νόμος περί υποδομών αποτέλεσε επί 13 μήνες το επίκεντρο έντονων διαφωνιών και αντεγκλήσεων, εντός της κεντρώας κυβέρνησης Λούλα όσο και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    [11] Αθλητισμός

    "Χτύπημα" με Χαραλαμπίδη ο ΠΑΟ

    23/12/2004 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη δεύτερη φετινή μεταγραφή είναι έτοιμος ν πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" ήλθαν σε συμφωνία με τον Κύπριο Κώστα Χαραλαμπίδη του ΑΠΟΕΛ και το μόνο που απομένει είναι να "πέσουν οι υπογραφές". Εντός της ημέρας μάλιστα ο πάικτης του ΑΠΟΕΛ αναμένεται στα γραφεία της πράσινης ΠΑΕ, πρκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία.

    Πολύτιμο εργαλείο

    Ο "Μπίδης" αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο και για την ΑΕΚ τις τελευταίες μέρες, όμως η μη συμφωνία του δικεφάλου με την Κυπριακή ομάδα, άνοιξε το δρόμο διάπλατα στους Πρωταθλητές. Ο ίδιος είχε δηλώσει εξ αρχής ότι προτιμάει την Παιανία και μάλιστα είχε πει ότι είναι Παναθηναϊκός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παίκτης θα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με το "τριφύλλι", ενώ το οικονομικό σκέλος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

    Ο 23χρονος παίκτης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και έχει την ευχέρεια να αγωνίζεται και ως δεξί αλλά και ως αριστερό χαφ. Πέρσι ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης για την ομάδα του στο Κυπριακό Πρωτάθλημα, έχοντας 26 συμμετοχές και 9 γκολ. Συνολικά έχει συμπληρώσει 100 συμμετοχές με 22 γκολ.

    Τέλος όσον αφορά την υπόθεση του Ολλανδού Βόουτερ, τα πραγμάτα έχουν μπερδευτεί και είναι άγνωστη η εξέλιξη τους.

    [12] Αθλητισμός

    "Ανδαλουσιανό τσίμπημα" στη Μαδρίτη

    23/12/2004 11:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το "μπαμ" της 17ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβιζιόν έγινε στο παιχνίδι που έλεισε την αυλαία της. Η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε στο Μπερναμπέου από την Σεβίλλη, προσεχή αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με 1-0 και έπεσε στην Πέμπτη θέση της βαθμολογίας, μένοντας 13 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Αντίθετα, οι "Σεβιγιανοι" με τη νίκη τους αυτή στρογγυλακάθισαν στην τρίτη θέση. Το γκολ για τους νικητές πέτυχε ο μόνιμος σκόρερ της ομάδας Ζούλιο Μπαπτίστα στο 18ο λεπτό. Αξίζει να σημειωθεί πως στο 83 ακυρώθηκε, κακώς, γκολ του Ρονάλντο ως οφσάιντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 December 2004 - 9:53:15 UTC