Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανείπωτη τραγωδία
  • [02] Προβάδισμα Γιουστσένκο

    [01] Κόσμος

    Ξεπερνούν τις 11.000 οι νεκροί Ανείπωτη τραγωδία

    26/12/2004 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2004 10:48:08 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους σε ένα τοπίο βιβλικής καταστροφής χωρίς προηγούμενο άφησαν πίσω τους, τα παλιρροϊκά κύματα, τσουνάμι που έπληξαν τη νοτιανατολική Ασία. Τα φονικά τσουνάμι προκλήθηκαν από τον ισχύος 8,9 Ρίχτερ σεισμό, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί δυτικά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία. Στον μέχρι τώρα απολογισμό γίνεται λόγος για περισσότερους από 11.000 νεκρούς, αριθμός, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά της επόμενες ώρες. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί η Σρι Λάνκα, η Ινδία και η Ινδονησία, ενώ τραγική είναι η κατάσταση και στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τις Μαλδίβες. Στο σύνολό τους οι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απευθύνουν έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για βοήθεια. Ήδη, η ΕΕ εκταμίευσε για αρχή βοήθεια ύψους 3.000.000 για να καλυφθούν οι πρώτες ζωτικές ανάγκες των πληγέντων. Καλά στην υγεία τους είναι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Έλληνες, που παραθέριζαν στις πληγείσες περιοχές.

    Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες παραθεριστές

    Μέχρι στιγμής δε μπορεί να δοθεί ένας ακριβής αριθμός των Έλληνων ταξιδιωτών, που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Υπολογίζεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας παραθέριζαν περισσότεροι από 1000, εκ των οποίων περίπου 250-300 βρίσκονται στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Μεγάλη είναι η αγωνία των δικών τους ανθρώπων για την τύχη τους ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

    Ειδικότερα, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Αλέξανδρος Πίτσιος που βρίσκεται στο Πουκέτ μαζί με άλλους Έλληνες είπε, ότι είναι όλοι καλά, βρίσκονται σε ξενοδοχείο της περιοχής, δεν κινδυνεύουν και αναμένουν το αεροπλάνο, που θα τους μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον σταθμό, ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβαρμόπουλος επιβεβαίωσε, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, τα μέλη τριών οργανωμένων ελληνικών γκρούπ, που παραθέριζαν στην περιοχή είναι σώα και πρόσθεσε, ότι πολλοί ακόμη συμπατριώτες μας έχουν επικοινωνήσει με τους δικούς τους.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ Πασχαλίδη, Γιαννουλίδη και Δημητρίου που βρίσκονται στην περιοχή είχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι πέρα από έναν ελαφρύ τραυματισμό της συζύγου του κ Γιαννουλίδη είναι καλά στην υγεία τους.

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ταϊλάνδη Μιλτιάδης Χισκάκης τόνισε, ότι μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή διπλωμάτες από όλες τις πρεσβείες της ΕΕ, προκειμένου να μεταφέρουν στους τραυματίες και στους τουρίστες που έχουν χάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και έγγραφα, την απαραίτητη βοήθεια, φάρμακα, αλλά και χρήματα.

    Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν και οι δεκάδες Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι εργάζονται σε πλοία, που βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Ασίας, όπως διαβεβαίωσαν το Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι πλοίαρχοι πέντε εμπορικών πλοίων, που σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή του Βόρνεο, της Κεϋλάνης και της Σουμάτρας.

    Άμεση η κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ Κουμουτσάκος ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας για το Πουκέτ θα αναχωρήσει για Ταϊλάνδη μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και σε αυτή θα επιβαίνουν δύο διπλωματικοί υπάλληλοι.

    Παράλληλα, για τις πρώτες πρωινές ώρες έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση ενός ένα αεροσκάφους C-130 με δύο παθολόγους, έναν καρδιολόγο και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και νερό, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα για την Μπανγκόγκ ή το Πουκέτ της Ταϊλάνδης.

    Πριν την άφιξη θα ανεφοδιαστεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει συγκροτηθεί διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Και τα δυο αεροπλάνα θα φέρουν πίσω στη χώρα Έλληνες, που επιθυμούν να επιστρέψουν.

    Ένα ακόμα C-130 προγραμματίζεται να απογειωθεί το πρωί της Δευτέρας με τελικό προορισμό τη Σρι Λάνκα ή τη Νότια Ινδία, για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ελλάδα έχει αναλάβει και τον συντονισμό για την επιστροφή όσων Kυπρίων τουριστών επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Ο κ Κουμουτσάκος επισήμανε ακόμη, ότι έχουν δοθεί οδηγίες από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών προς τις ελληνικές πρεσβείες στην Τζακάρτα, την Μπανγκόγκ και το Νέο Δελχί να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Ο ίδιος, τόνισε, ότι δεν υπάρχουν πλοία ελληνικών συμφερόντων στην πληγείσσα περιοχή.

    Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τους συγγενείς των Ελλήνων τουριστών, που βρίσκονται στην περιοχή, να τους ενημερώσουν ώστε να μετακινηθούν συντονισμένα και σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Μπανγκόγκ, στο αεροδρόμιο του Πουκέτ, τουλάχιστον έως τις 4.00 το απόγευμα τοπική ώρα.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής τέθηκε σε λειτουργία και "κόκκινη γραμμή επικοινωνίας" για ξένους υπηκόους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης στην τηλεφωνική γραμμή: 00662 2417450-62.

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις συνεχίζει να πραγματοποιεί η Ομάδα Διαχείρησης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας. Συνεχής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ανακοίνωσε, ότι η μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη" είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού.

    Καταστροφή χωρίς προηγούμενο

    Ακόμα και το επίθετο βιβλική αδυνατεί να περιγράψει την καταστροφή, που έχουν υποστεί οι περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και ούτε μπορεί να υπολογιστεί πόσοι είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα θύματα στη Σρι Λάνκα έχουν φτάσει τα 4300, στην Ινδονησία τα 4422, στην Ινδία τα 3000, στην Ταϊλάνδη τα 310, στη Μαλαισία τα 42, στη Μιανμάρ τα 10, στις Μαλδίβες τα 15 και στο Μπαγκλαντές τα δύο.

    Σε όλες τις πληγείσες περιοχές, οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί, γέφυρες έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, ενώ μικρά νησιά έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη.

    Μάλιστα, στη Σρι Λάνκα, τα 3/4 της οποίας βρίσκονται κάτω από το νερό, η αστυνομία ανακοίνωσε, ότι σε πολλές περιοχές σημειώνονται κρούσματα λεηλασιών από κρατουμένους, οι οποίοι απέδρασαν μετά την κατάρρευση του κτηρίου της φυλακής.

    Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες, που καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία και οι οποίες θα συνεχιστούν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι κυβερνήσεις των πληγέντων χωρών απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς δεν έχουν τα μέσα για να αντεπεξέλθουν σε αυτό το τραγικό χτύπημα.

    Διεθνής συμπαράσταση

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στην έκκλησή τους. Από νωρίς, η ΕΕ εκταμίευσε βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν τις πρώτες ζωτικές ανάγκες των πληγέντων. Αεροσκάφος στην περιοχή με σκοπό να παραλάβει τους Ευρωπαίους πολίτες αποστέλλει η Ολλανδική προεδρία, ενώ ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών στέλνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Λουί Μισέλ δήλωσε, ότι ήδη αποστέλλεται βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καταλύματα ενώ μετά την εξομάλυνση της κατάστασης θα υπάρξει και αποστολή υγειονομικής βοήθειας.

    Στην αποστολή βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές συμβάλλουν ο Ερυθρός Σταυρός, η Ερυθρά Ημισέληνος καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Τη συμμετοχή τους, στη διεθνή βοήθεια έχουν ανακοινώσει και η Ρωσία, η Γαλλία και η Ισπανία. Χρηματική βοήθεια ύψους 2.000.000 δολαρίων θα παράσχει το Κουβέιτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία

    [02] Κόσμος

    Δείχνουν τα exit polls στην Ουκρανία Προβάδισμα Γιουστσένκο

    26/12/2004 9:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σημαντικό προβάδισμα δίνουν στον υποψήφιο της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουστσένκο τα πρώτα exit polls, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα exit polls, ο Γιουστσένκο συγκεντρώνει το 58,1% των ψήφων και ο αντίπαλός του Βίκτωρ Γιανούκοβιτς το 38,3%. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα είναι πιθανόν να ανακοινωθούν αργά απόψε. Σε δηλώσεις του ο Γιανούκοβιτς δήλωσε, ότι σε περίπτωση, που ηττηθεί θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στον Βίκτωρ Γιουστσένκο. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση στις αρχές της Ουκρανίας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε η καταμέτρηση των ψήφων θα είναι ακριβής. "Ελπίζουμε σε μια ελεύθερη και δίκαιη ψηφοφορία, που θα ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και θα αντικατοπτρίζει τη βούληση του ουκρανικού λαού", δήλωσε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νόελ Κλέι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και πάλι στις κάλπες οι Ουκρανοί


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 December 2004 - 21:53:16 UTC