Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικητής ο Γιουστσένκο
  • [02] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους
  • [03] Για 8η χρονιά κορυφαίος ο Ελ Γκερούζ
  • [04] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [05] Τοπίο καταστροφής
  • [06] Επίσκεψη Μεϊμαράκη σε Καστοριά και Φλώρινα
  • [07] Βάναυση δολοφονία πρώην πρωταθλητή

    [01] Κόσμος

    Στις Προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας Νικητής ο Γιουστσένκο

    27/12/2004 7:24:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ο υποψήφιος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουστσένκο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Με καταμετρημένο το 90.03% των εκλογικών τμημάτων (25,613 εκατ. ψήφοι), ο Γιουστσένκο συγκεντρώνει το 54,08% (ήτοι 13,850 εκατ. ψήφοι), ενώ ο φιλορώσος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς το 42,13% (10,800 εκατ. ψήφοι). Εν τω μεταξύ, στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς παραδέχεται εμμέσως την ήττα. "Από αριθμητικής πλευράς, ο Γιανούκοβιτς θα καταλάβει, τη δεύτερη θέση", τόνισε ο Νέστορ Σουφρίτς, επιτετραμμένος του Γιανούκοβιτς στην κεντρική εφορευτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι 37 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για την επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την ακύρωση της προηγούμενης ψηφοφορίας λόγω των σοβαρών παρατυπιών που είχαν διαπιστωθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα Γιουστσένκο

    [02] Κόσμος

    Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

    27/12/2004 8:12:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αεροσκάφος των αερογραμμών Δέλτα πραγματοποίησε την Κυριακή, αναγκαστική προσγείωση σε αμερικανική βάση στη Φλόριδα, λόγω της ομοιότητας που ανακάλυψαν οι αρχές μεταξύ του ονόματος ενός επιβάτη με αυτό ενός καταζητούμενου τρομοκράτη. Το Μπόινγκ 757 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από την Κολομβία στην Ατλάντα της Πολιτείας Τζόρτζια προσγειώθηκε στις 21.00, ώρα Ελλάδος στη στρατιωτική βάση Μπόκα Τσίκα, βορείως του Κι Γουέστ.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους της βάσης και των τοπικών αρχών, στο αεροσκάφος υπήρχε επιβάτης του οποίου το όνομα βρισκόταν στους καταλόγους των ατόμων που απαγορεύεται να ταξιδεύουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ, αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα Μαϊάμι Χέραλντ.

    Ο επιβάτης αποβιβάσθηκε στη βάση για ανάκριση και το αεροσκάφος απογειώθηκε ξανά για την Ατλάντα.

    [03] Αθλητισμός

    Για 8η χρονιά κορυφαίος ο Ελ Γκερούζ

    27/12/2004 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από επτά συνεχόμενους τίτλους του καλύτερου αθλητή της χρονιάς στο Μαρόκο του Χικάμ Ελ Γκερούζ, η αγωνία για την αντίστοιχη φετινή διάκριση στην αφρικανική χώρα περιορίστηκε στο ελάχιστο, καθώς ο διπλός θρίαμβος 1.500μ, 5.000μ) του δρομέα μεσαίων αποστάσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δεν άφηνε περιθώρια έκπληξης. Έτσι στην ψηφοφορία που διοργάνωσαν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Map και ο ραδιοφωνικός σταθμός RTM ο Ελ Γκερούζ κέρδισε τον όγδοο συνεχόμενο τίτλο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς. Ακολούθησε σε ψήφους ο ποδοσφαιριστής της Μπορντό Μαρουανέ Τζαμάχ και τρίτος ήταν ο διάδοχος του 30χρονου Ελ Γκερούζ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής νέων στα 1.500μ. Αντίστοιχα κορυφαία αθλήτρια του 2004 για το Μαρόκο αναδείχθηκε η ασημένια ολυμπιονίκης στα 800μ Χάσνα Μπενχασί.

    [04] Ιράκ

    9 νεκροί - 39 τραυματίες Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    27/12/2004 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τα γραφεία ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Σιιτών μουσουλμάνων, στη Βαγδάτη. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη δεν σκοτώθηκε κανένας από τους ηγέτες του σιιτικού κόμματος SCIRI, αλλά αρκετοί εργαζόμενοι στα γραφεία του κόμματος έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε νοσοκομείο, αναφέρουν αξιωματούχοι. Εν τω μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίσθηκε, όταν η περίπολός τους έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Η επίθεση έγινε στην πόλη Σαμάρα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Δεν ανακοινώθηκαν άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση.

    Από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1316 Αμερικανοί στρατιώτες στη διάρκεια επιχειρήσεων και σχεδόν 10.000 έχουν τραυματισθεί.

    [05] Κόσμος

    Στους 16.000 ο πρώτος τραγικός απολογισμός Τοπίο καταστροφής

    27/12/2004 10:05:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, BBC, REUTERS, AFP, Associated Press

    Υπό το φόβο νέων παλιρροϊκών κυμάτων οι χώρες της ΝΑ Ασίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ασύλληπτη καταστροφή που προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως εδώ και 40 χρόνια. Τα γιγάντια τσουνάμι τα οποία ακολούθησαν τη δόνηση, που είχε επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της νήσου Σουμάτρα, έπνιξαν στην κυριολεξία περιοχές της Σρι Λάνκα, της Ινδονησίας, της Ινδίας, και της Ταϊλάνδης, ενώ έφτασαν μέχρι και στις αφρικανικές ακτές. Ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη φτάσει τους 16.000. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το ξέσπασμα επιδημιών. Τα σωστικά συνεργεία και ο στρατός δουλεύουν ασταμάτητα για τον εντοπισμό αγνοουμένων, μεταξύ αυτών και αρκετοί τουρίστες που παραθέριζαν σε θέρετρα στις πληγείσες περιοχές. Όπως έχει γίνει γνωστό οι Έλληνες που βρίσκονταν εκεί είναι καλά στην υγεία τους. Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα δηλώνει συγκλονισμένη και αποστέλλει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ασφαλείς οι Ελληνες τουρίστες

    Η κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε άμεση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η καταστροφή.

    Στις 16.00 (τοπική ώρα) αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο του Πουκέ ένα Airbus των Ολυμπιακών Αερογραμμών που αναχώρησε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν. Στο αεροπλάνο επιβαίνουν μια ομάδα τριών διπλωματών, ένας γιατρός, ενώ υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα για την κάλυψη τυχόν άμεσων αναγκών των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και υπηρεσιακά διαβατήρια για όσους έχουν απολέσει τα δικά τους.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ΅Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος στο αεροδρόμιο του Πουκε έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος συγκέντρωσης για τους Έλληνες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη μεταφορά και Κύπριων πολιτών. Ηδη επιτόπου βρίσκεται διπλωματικός υπάλληλος ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση συγκέντρωσης των τουριστών. Οι ελληνικές πρεσβείες σε Τζακάρτα, Μπανγκονγκ και Νέο Δελχί λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τη Σρι Λάνκα, εντούτοις οι πληροφορίες από τη Μαλαισία, τη Τζακάρτα και τις Μαλδίβες δεν κάνουν λόγο για Έλληνες που να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Στο μεταξύ από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι στις πληγείσες περιοχές της Ασίας βρίσκονται 96 Κύπριοι , που επικοινώνησαν με τους δικούς τους και ανέφεραν πως είναι καλά, ενώ γίνονται προσπάθειες για την εξακρίβωση της τύχης άλλων 50.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών , τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί είναι: 210 36 81 212 / 210 36 81 730 / 210 36 81 350

    Επίσης τα τηλέφωνα του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μπανγκονγκ είναι τα: 00662 6791462 / 00662 6791464 / 00662 6791465

    Η "κόκκινη γραμμή επικοινωνίας" για ξένους υπηκόους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης είναι : 00662 2417450-62.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τους δικούς τους και στο τηλέφωνο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων : 210 9234143

    Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή δεν υπήρχε πλοίο ελληνικών συμφερόντων και κανείς ναυτικός δεν κινδύνευσε.

    Εξάλλου, σύντομα αναμένεται να αναχωρήσει ένα C-130 με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια και με προορισμό την νοτιοανατολική Ινδία στην περιοχή Μαντράς, καθώς και την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδης, ο οποίος συντόνισε τη σημερινή αποστολή, ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών για την χορήγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας 150.000 ευρώ προς την Κυβέρνηση της Ινδίας και 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

    Να σημειώσουμε ότι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές πρεσβείες στις παραπάνω περιοχές βρίκεται εκτός από το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Τουρισμού. Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές (Πουκέτ Ταϊλάνδης, νήσοι Μαλδίβες, Αν. Ινδία, Σρι Λάνκα) δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω προορισμοί είναι δημοφιλής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Γιάννη Ευαγγέλλου, προέδρου του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, στο Πουκέτ, το κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο της Ταϊλάνδης, βρίσκονται συνολικά περίπου 300 Έλληνες με οργανωμένα γκρουπ και άλλοι 200 που έχουν ταξιδέψει μεμονωμένα και όχι 1.200 όπως είχε ανακοινωθεί χθες από εκπρόσωπο τουριστικού πρακτορείου.

    Εφιάλτης δίχως τέλος

    O τραγικός απολογισμός (AFP) Ινδία 6.279 Σρι Λάνκα 5.860 Ινδονησία 4.448 Ταϊλάνδη 461 Μαλαισία 42 Μαλδίβες 32 Μπανγκλαντές 2 Μυανμάρ 1 Κένυα 1

    Οι ειδυλλιακές παραλίες στις ακτογραμμές της νότιας Ασίας μετατράπηκαν χθες από τη μια στιγμή στην άλλη σε τοπία θανάτου. Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στη Σουμάτρα και αρχικά είχε υπολογιστεί στα 8,9 Ρίχερ σύμφωνα με νεότερο ανακοινωθέν του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, ήταν 9 Ρίχτερ. Μάλιστα τα Εθνικά Μετεωρολογικά Ινστιτούτα της Ινδίας και της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν μετασεισμούς και προειδοποιούν για νέα παλιρροϊκά κύματα, μικρότερου μεγέθους, που ενδεχομένως θα χτυπήσουν τις ακτές των δύο χωρών μέσα στο επόμενο 48ωρο. Επίσης κάνουν λόγο για καταιγίδες που αναμένεται να πλήξουν τις πολύπαθες περιοχές.

    Στο μεταξύ, ακριβής εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής προς το παρόν είναι αδύνατη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο κατάλογος των θυμάτων, νεκρών και αγνοουμένων ξεπερνά τις 17.000. Το Reuters μεταδίδει τον αριθμό των 15.500, ενώ το Associated Press κάνει λόγο για 14.100 θύματα.

    Στην Ινδονησία η πλειοψηφία των θυμάτων είναι κάτοικοι της περιοχής Μπάντα Ατσέχ, στο βορειότερο άκρο της επαρχίας Ατσέχ στη Σουμάτρα.

    Στην Ινδία το κρατίδιο που καταμετρά τις μεγαλύτερες πληγές είναι το Ταμίλ Νάντου. Στις νήσους Άνταμαν και Νίκομπαρ (στον κόλπο της Βεγγάλης), που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του ισχυρότατου σεισμού οι νεκροί και οι τραυματίες είναι αρκετές χιλιάδες.

    Ανάλογο το σκηνικό και στη Σρι Λάνκα , όπου οι άστεγοι υπολογίζονται πάνω από ένα εκατομμύριο. Την ίδια ώρα κατοντάδες ψαράδες θεωρούνται αγνοούμενοι.

    Στην Ταϊλάνδη οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται πάνω από 7.000. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο 21χρόνος Μπούμι Γιενσέν, ένας από τους εγγονούς του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιντόλ Αντουλιαντέζ.

    Μέχρι και οι νήσοι Μαλδίβες, σε απόσταση 2.500 χλμ από το επίκεντρο ανακοίνωσαν εθνική καταστροφή και κατέγραψαν νεκρούς. Τα τσουνάμι χτύπησαν μέχρι τη Σομαλία, αλλά και τις Σεϋχέλλες , όπου γίνονται έρευνες για εννέα ανθρώπους.

    Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν, όπως είναι αναμενόμενο, και πολλοί δυτικοί πολίτες. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) έχουν επιβεβαιωθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους οι θάνατοι 11 Ιταλών, δύο Βρετανών, δύο Γάλλων, ενός Νεοζηλανδού, έξι Αυστραλών , ενώ δεκάδες φέρονται αγνοούμενοι.

    Στις πληγείσες περιοχές αναμένονται αεροπλάνα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, για απομάκρυνση των πολιτών τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανείπωτη τραγωδία

    Βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία

    [06] Πολιτική

    Επίσκεψη Μεϊμαράκη σε Καστοριά και Φλώρινα

    27/12/2004 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περιοδεία στην Καστοριά και στη Φλώρινα πραγματοποιεί από σήμερα ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής κομματικού κλιμακίου, θέλοντας, όπως αναφέρει η Ρηγίλλης, να δώσει το μήνυμα ότι το άνοιγμα στην κοινωνία συνεχίζεται. Με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με το δήμαρχο, το νομάρχη και το Μητροπολίτη Καστοριάς, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης καθώς και με τοπικά στελέχη της ΝΔ, θα συναντηθεί το απόγευμα ο Γραμματέας της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης αύριο θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Φλώρινας, το Μητροπολίτη της πόλεως, εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, ενώ θα επισκεφθεί και το φυλάκιο της Νίκης.

    [07] Αθλητισμός

    Βάναυση δολοφονία πρώην πρωταθλητή

    27/12/2004 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Θύμα φρικιαστικού εγκλήματος έπεσε χθες το βράδυ από συμμορία νεαρών ο 34χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης της πολεμικής τέχνης boxe savate,Τζόνι Κάτεριν. Ο πρωτοπόρος αυτού του είδους κικ μπόξινγκ, βρέθηκε άγρια κατακρεουργημένος στη νήσο Reunion, στη παραθαλάσσια περιοχή της Γαλλίας, έπειτα από επίθεση νεαρών που τον χτύπησαν με σπαθί και μπαστούνια του μπεϊμπολ. Μάλιστα ήταν τέτοια η λύσσα των νεαρών, που στο τέλος έκοψαν το πόδι του Κάτεριν και το πήραν μαζί τους ως "τρόπαιο".

    Ο άτυχος άνδρας που είχε πάει στο Στάδιο Φρανσουά για να παρακολουθήσει ένα τοπικό τουρνουά ποδοσφαίρου. Έξω από το γήπεδο οι νεαροί επιτέθηκαν στον Κάτεριν, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξφύγει έτρεξε και βρήκε καταφύγιο κοντά στο σπίτι μιας ηλικιωμένης κυρίας

    Οι νεαροί εγκληματίες, εισέβαλλαν στο δωμάτιο και άρχισαν να τον χτυπούν βάναυσα με ένα μπαστούνι του μπεϊζμπολ. Έπειτα εις εξ αυτών με ένα σπαθί άρχισε να τον πετσοκόβει σε όλο του το σώμα και στο τέλος οι νεαροί, πριν τον εγκαταλείψουν αιμόφυρτο του έκοψαν το πόδι, το οποίο πήραν μαζί τους ως τρόπαιο της στυγερής τους δολοφονίας. Η τοπική αστυνομία, που θεωρεί ότι ολοκλήρωσε τις έρευνές του αποτρόπαιου εγκλήματος έχει συλλάβει ως υπόπτους επτά νεαρούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 December 2004 - 9:56:39 UTC