Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλκηδόνα: Διάστρεμμα ο Χάλαρης
  • [02] Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον ΟΤΕ Ναυπλίου
  • [03] Μ' ελλείψεις Καλλιθέα και Ηρακλής
  • [04] Το φαινόμενο τσουνάμι
  • [05] Απών ο Ριβάλντο με Κέρκυρα
  • [06] Κατάσχεση ΙΧ λόγω αλκοτέστ
  • [07] ΠΑΟ: Στόχος η νίκη
  • [08] Παγκόσμια τραγωδία

    [01] Αθλητισμός

    Χαλκηδόνα: Διάστρεμμα ο Χάλαρης

    27/12/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άτυχος στάθηκε ο Γιώργος Χάλαρης της Χαλκηδόνας που κατά την διάρκεια της προπόνησης της Δευτέρας υπέστη διάστρεμμα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στην αναμέτρηση της Τετάρτης με την Καλαμαριά είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Απών θα είναι και ο Χρήστος Ηλιόπουλος ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία. Αντίθετα, ελαφρύ τρέξιμο ξεκίνησε ο Αποστόλης Κουτσοκώστας που όμως δεν προλαβαίνει να είναι έτοιμος για τον αγώνα, ενώ κανονικά συμμετείχε ο Φαμπιάν Παβέλα, ο οποίος επέστρεψε από την Πολωνία. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, θα προπονηθούν και πάλι το πρωί της Τρίτης, ακολούθως θα ανακοινωθεί η αποστολή και το απόγευμα θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την συμπρωτεύουσα. Τέλος, η ΠΑΕ Χαλκηδόνα ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία χορηγίας με τον ΟΠΑΠ ως το τέλος της σεζόν. Σε κάθε παιχνίδι θα διαφημίζεται στο πίσω μέρος της φανέλας ένα από τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού όπως και σε όλα τα ενημερωτικά έντυπα της ομάδας.

    [02] Κοινωνία

    Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον ΟΤΕ Ναυπλίου

    27/12/2004 7:54:00 μμ

    Ως αύριο Τρίτη, θα λειτουργεί το σύνολο των τηλεφωνικών συνδέσεων στο Ναύπλιο που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο γενικό κατανεμητή του ΟΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, η αποκατάσταση των βλαβών σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, όπως επισημαίνεται, οφείλεται στη δημιουργία νέου κατανεμητή. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μηχανημάτων είχε σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, οι τεχνικοί του ΟΤΕ, που δούλευαν επί 24ώρου βάσεως, κατόρθωσαν να δώσουν μετά από περίπου 15 ώρες σε λειτουργία αρκετές συνδέσεις και μετά από ένα 24ωρο να αποκαταστήσουν μερικώς την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σίγησε" ο ΟΤΕ στο Ναύπλιο

    [03] Αθλητισμός

    Μ' ελλείψεις Καλλιθέα και Ηρακλής

    27/12/2004 7:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2004 8:13:58 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με απουσίες θα παραταχθούν την Τετάρτη στο "Ελ Πάσο", Καλλιθέα και Ηρακλής. Ο Τάκης Λεμονής, δεν θα έχει στην διάθεσή του τους τραυματίες Θανάση Τσίγκα, του Κρίστο Τελκίνσκι αλλά και τον Τάσο Κυριάκο, ο οποίος δυστυχώς "έχασε" τον πατέρας του και δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Όσον αφορά τον Μπόρισλαβ Γκεοργκίεφ, θα μπει αύριο στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων, αλλά παραμένει ερωτηματικό εάν θα ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα. Σημείο αναφοράς στην πρωϊνή προπόνηση ήταν η άφιξη του Ντομινίκ Οκανού, ο οποίος πήρε την βίζα από τον Ελληνα πρόξενο στη Νιγηρία και γύρισε στην Καλλιθέα. Αρκετά προβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζει όμως και ο Ηρακλής.

    Χωρίς τέσσερις ο Ηρακλής

    Ο Σάββας Κωφίδης, που μετά την αποχώρηση του Σέρχιο Μαρκαριάν, θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο του Ηρακλή ως προπονητής, καλείται να βρει τους αντικαταστάτες των Μουράτι, Μίετσελ, Κελπέκη και Περπερίδη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού, ενώ και η συμμετοχή του Σεγκιρί είναι αμφίβολη.

    Η αποστολή του Ηρακλή για τον αγώνα με την Καλλιθέα απαρτίζεται από τους: Καπετάνο Κώστα, Καπετάνο Παντελή, Διλμπέρη, Ιωάννου, Παπαζαχαρία, Πουρσανίδη, Κέιτα, Σεγκιρί, Στεφανή, Νέκο, Δρούγα, Αμπάρη, Λαγό, Κατσαμπή, Παπαζούδη, Μπακιρτσίογλου, Σνάουτσερ, Παπαποστόλου, Διαμαντίδη.

    [04] Κόσμος

    Το φαινόμενο τσουνάμι

    27/12/2004 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Η τεράστια καταστροφή στην Ινδονησία, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και άλλες περιοχές που βρέχονται από τον Ινδικό ωκεανό έδειξε για μια ακόμη φορά την καταστροφική δύναμη, που μπορεί να έχει η φύση. Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τους 23.500, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι αρχές των πληγέντων χωρών συνεχίζουν ακόμη την καταμέτρηση. Τα παλιρροϊκά κύματα, που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους αποτελούν ένα φαινόμενο, που είναι η αιτία πολλών καταστροφών και στο παρελθόν. Καταστροφών, που πάντα, πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, προκαλούν και τον θάνατο χιλιάδων ατόμων. Οι αιτίες δημιουργίας τους είναι συνήθως οι σεισμικές δονήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, οι εκρήξεις ηφαίστειων, ακόμα και τυχόν πτώσεις μετεωριτών. Τα τσουνάμι ταξιδεύουν με τεράστιες ταχύτητες, που φτάνουν μέχρι και τα 800 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έχουν ελάχιστες απώλειες ενέργειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το τεράστιο κύμα να "χτυπάει" τις ακτές με απίστευτη δύναμη και να καλύπτει αρκετά χιλιόμετρα της ενδοχώρας.

    Υποθαλάσσιοι σεισμοί η αιτία του φαινομένου

    Στην περίπτωση της χθεσινής τραγωδίας, το παλιρροϊκό κύμα προκλήθηκε από έναν σεισμό στη θαλάσσια περιοχή στα βορειοδυτικά της Ινδονησίας. Η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ρήγμα, μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε την κάθετη μετακίνηση ενός μεγάλου κομματιού του βυθού. Όπως είναι φυσικό, τα εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού, που βρίσκονταν στο σημείο μετακινήθηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς τη στεριά, δημιουργώντας το φαινόμενο του τσουνάμι. Μέχρι να φτάσει στη στεριά, το κύμα δεν είναι ορατό, ωστόσο όταν φτάνει κοντά στην ακτή, όπου το βάθος είναι μικρότερο, παίρνει ύψος, δεδομένου ότι ο όγκος του νερού παραμένει ο ίδιος. Η συμπιεσμένη ενέργεια που υπάρχει στο κύμα εξαπολύεται πάνω στη στεριά, όπου καταλήγουν οι τόνοι νερού, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από το σημείο, στο οποίο έγινε η σύγκρουση των πλακών.

    Τα φονικά κύματα

    Οι εικόνες αποκάλυψης, που ακολούθησαν το χτύπημα του τσουνάμι απέδειξαν για μια ακόμη φορά, ότι πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα, αφού και στο παρελθόν τα παλιρροϊκά κύματα έχουν προκαλέσει εκατόμβες νεκρών στις περιοχές που έχουν πλήξει. Μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολύνεκρες καταστροφές οφειλόταν σε έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατάου τον Αύγουστο του 1883. Τεράστια κύματα έπληξαν την Τζάβα και τη Σουμάτρα με αποτέλεσμα 36 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Η πιο πρόσφατη περίπτωση χτυπήματος από παρόμοια κύματα ήταν στις 17 Ιουλίου 1998, όταν το τσουνάμι έπληξε την Παπούα Νέα Γουινέα προκαλώντας τον θάνατο δύο χιλιάδων ανθρώπων και τον αφανισμό επτά χωριών. 5.000 ήταν τα θύματα των φονικών κυμάτων στον Κόλπο Μόρο των Φιλιππίνων στις 16 Αυγούστου 1976, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή του 1964 παλιρροϊκά κύματα πλήττουν την Αλάσκα σβήνοντας από τον χάρτη τρία χωριά, ενώ οδηγούν στο θάνατο 105 ανθρώπους. Στις 22 Μαΐου 1960 1.000 άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στη Χιλή και 61 στη Χαβάη από φονικό κύμα, που πλήττει τις δύο χώρες, αλλά και τις Φιλιπίνες, την Οκινάουα και την Ιαπωνία.

    Στις 15 Ιουνίου 1896 το Σανρίκου "χτυπάει" τις ακτές της Ιαπωνίας. Τα κύματα, που έφταναν σε ύψος 23 μέτρων πλήττουν περιοχή, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να προσευχηθεί σε θρησκευτική γιορτή. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος τουλάχιστον 26.000 ανθρώπων.

    [05] Αθλητισμός

    Απών ο Ριβάλντο με Κέρκυρα

    27/12/2004 8:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2004 8:36:52 μμ)

    Χωρίς τον Ριβάλντο, θα παραταχθεί την Τετάρτη απέναντι στην Κέρκυρα ο Ολυμπιακός. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, μετά από σχετική άδεια που πήρε από την διοίκηση, είχε μεταβεί πριν από τα Χριστούγεννα στην πατρίδα του, για να ανανεώσει την βίζα του και η επιστροφή του στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη. Ακόμη και αν ο παίκτης αφιχθεί στην ώρα του, ο τεχνικός της πειραϊκής ομάδας, Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν τον υπολογίζει για το ματς με την ομάδα από το "νησί των Φαιάκων", αφού και προπονήσεις έχει χάσει, και κουρασμένος από το πολύωρο ταξίδι θα είναι.

    Σκέψεις για Ντ' Ακόλ

    Αντίθετα επίσημο ντεμπούτο με την "ερυθρόλευκη" φανέλα μπορεί να κάνει στο παιχνίδι ο Ντ΄ Ακόλ που στις τελευταίες προπονήσεις, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον δοκίμασε με το βασικό σχήμα

    Αν όλα πάνε καλά και ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει τη νίκη τότε ο Σερβοέλληνας προπονητής είναι πολύ πιθανόν να δώσει χρόνο συμμετοχής στον νεαρό Βραζιλιάνο επιθετικό.

    Η Κέρκυρα από την άλλη πλευρά, θα παραταχθεί χωρίς τον Γιάννη Σφακιανάκη στην σύνθεσή της, καθώς ο παίκτης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε.

    Αντίθετα θέση στην ενδεκάδα διεκδικούν οι Ιωάννου και Γκαρόζης.

    [06] Κοινωνία

    Στην Πάτρα Κατάσχεση ΙΧ λόγω αλκοτέστ

    27/12/2004 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η πρώτη κατάσχεση αυτοκινήτου μετά από αλκοτέστ έγινε χθες στην Πάτρα, βάσει της παραγγελίας που είχε εκδώσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών, Αναστάσιος Καννελόπουλος. Όπως διαπίστωσε η Τροχαία, ο 50χρονος οδηγός του Ι.Χ. φορτηγού, Θανάσης Μούρτζης, δεν είχε ούτε δίπλωμα και το αυτόφωρο στο οποίο προσήχθη τον καταδίκασε και σε 6μηνη φυλάκιση. Ο Μούρτζης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ δεν λείπουν οι αντιδράσεις για το μέτρο της κατάσχεσης των αυτοκινήτων, αφού νομικοί κύκλοι και οδηγοί το θεωρούν ακραίο. Υπενθυμίζεται, ότι η Τροχαία μπορεί να κατασχέσει το όχημα σε περίπτωση που ο οδηγός του έχει αναπτύξει ταχύτητα άνω των 140 χιλιομέτρων ή βρεθεί υπό επήρεια αλκοόλ και αφορά στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας.

    [07] Αθλητισμός

    ΠΑΟ: Στόχος η νίκη

    27/12/2004 9:05:00 μμ

    Τη νίκη για να κλείσει την χρονιά με τον καλύτερο τρόπο θα επιδιώξει την Τετάρτη απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι", που φέτος κατέκτησαν το νταμπλ και έχασαν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League την τελευταία στιγμή, θέλουν το "τρίποντο" απέναντι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για να μείνουν μέσα στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος. Το απόγευμα οι παίκτες του ΠΑΟ έκαναν την πρώτη τους προπόνηση, μετά το διήμερο ρεπό με τον Κώστα Χαραλαμπίδη, τον νεαρό Κύπριο μέσο να πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της νέας του ομάδας. Όπως όλα δείχνουν ο Σκάζνι θα παρατάξει την ομάδα με το αγαπημένο του 4-4-2, με τον Γκαλίνοβιτς κάτω από τα δοκάρια και επιθετικό δίδυμο τους Κωνσταντίνου Παπαδόπουλο. Δεν αποκλείεται να βρεθούν από την αρχή στην βασική ενδεκάδα και οι Γκονζάλες Σανμαρτεάν.

    Αμφίβολοι οι Μαλαδένης - Εγκωμίτης

    Με ανεβασμένη την ψυχολογία και στόχο τη νίκη κατεβαίνει στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ.

    "Ο Παναθηναικός είναι μία καλή ομάδα και είναι ο περσινός νταμπλούχος της Ελλάδας. Εμείς όμως θέλουμε να συνεχίσουμε μία ανοδική πορεία και κατεβαίνουμε στην Αθήνα αποσκοπώντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα", δήλωσε σήμερα ο τεχνικός της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Ρολφ Φρίνγκερ που έχει να αντιμετωπίζει δύο προβλήματα, αυτά των Μαλαδένη και Εγκωμίτη.

    Οι δύο ποδοσφαιριστές ταλαιπωρούνται από πρόβλημα στους προσαγωγούς και η χρησιμοποίηση τους απέναντι στον Παναθηναϊκό κρίνεται αμφίβολη. Και οι δύο ακολούθησαν σήμερα ατομικό πρόγραμμα και αύριο Τρίτη, θα ξεκαθαρίσει αν θα συμπεριληφθούν στην αποστολή που θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [08] Κόσμος

    Επιστρέφουν 145 Έλληνες Παγκόσμια τραγωδία

    27/12/2004 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- BBC- Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και τα παλιρροϊκά κύματα, που έπληξαν την Κυριακή έξι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Αν και έχουν περάσει πάνω από 40 ώρες από το φονικό συμβάν, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων και των ζημιών σε κάθε πληγείσα περιοχή παραμένει αδιευκρίνιστος. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 25.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, αγνοούμενος και άστεγους, ενώ οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων και ο κίνδυνος των επιδημιών ελλοχεύει. Στο μεταξύ, τα ξημερώματα αναμένεται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" πτήση με Έλληνες τουρίστες από τον τόπο της τραγωδίας. Άμεση είναι η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Φτάνουν τα ξημερώματα οι Έλληνες

    Περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα της Τρίτης αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" η ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, από το Πουκέ της Ταϊλάνδης με 156 επιβάτες, εκ των οποίων οι 145 Έλληνες. Για την υποδοχή τους θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Στο μεταξύ, ένα C- 130 του ελληνικού στρατού, με ανθρωπιστική βοήθεια, εθελοντές γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση καταστροφών, προβλέπεται να αναχωρήσει αύριο το πρωί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τις Μαλδίβες και τη Σρι Λάνκα.

    Οι επιχειρήσεις για τη μεταφορά των υπόλοιπων Ελλήνων, αλλά και οι έρευνες για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα με τους οικείους τους, συνεχίζονται.

    Τα συλλυπητήρια του στους αρχηγούς των κρατών που επλήγησαν απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Συλλυπητήρια εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

    Ο θάνατος βασιλεύει σε τεράστιες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου πόλεις, χωριά, αλλά και ολόκληρα νησιά αφανίστηκαν από τη μανία των παλιρροϊκών κυμάτων.

    Η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στη Σρι Λάνκα και τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, στις παραλίες της οποίας ήταν το επίκεντρο των 8,9 Ρίχτερ. Στη Σρι Λάνκα οι νεκροί είναι περίπου 12.000 και στην Ινδονησία τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 5.000 θύματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά, πως θα οι νεκροί θα διπλασιαστούν με τους περισσότερους να βρίσκονται στην ταραγμένη, λόγω αυτονομιστικού κινήματος, περιοχή Ατσέχ της νήσου Σουμάτρα.

    Στην Ινδία οι νεκροί είναι πάνω από 6.600, ενώ στα νησιά Αντμαάν και Νικομπάρ, στον κόλπο της Βεγγάλης, υπάρχουν 3.000 νεκροί και 30.000 αγνοούμενοι.

    Στις Μαλδίβες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 52 άνθρωποι και αγνοείται η τύχη άλλων 68, ενώ ο πρόεδρος, Μομούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής.

    Πάνω από 1.000 νεκρούς και 7.000 τραυματίες μετρά η Ταϊλάνδη, με το 1/3 των θυμάτων να είναι ξένοι τουρίστες. Στη Μαλαισία, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 52 νεκρούς και στη Μιανμάρ για 36.

    Τα φονικά τσουνάμι έφθασαν μέχρι την Ανατολική Αφρική, όπου έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι και οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 25.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας του μεγάλου σεισμού και των τσουνάμι.

    Παράλληλα, οι πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζουν άμεσους κινδύνους από μολυσμένα ύδατα, τα συσσωρευμένα πτώματα και την πλήρη καταστροφή των υποδομών, ενώ η μανία της φύσης επηρέασε και τα Χρηματιστήρια, όπου ήδη σημειώνεται πτώση στις ισοτιμίες των κυριότερων ασιατικών νομισμάτων και οι αναλυτές προβλέπουν κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης των χωρών που επλήγησαν.

    Θύματα από κάθε γωνιά του πλανήτη

    Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται πολλοί τουρίστες από την Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, θύματα και αγνοούμενοι ανήκουν σε 22 εθνικότητες.

    Επίσημα, νεκροί είναι τουλάχιστον 35 Ευρωπαίοι και 1.000 ακόμα αγνοούνται. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία στην Ταϊλάνδη πνίγηκαν οκτώ Βρετανοί, ενώ δύο πνίγηκαν στις Μαλδίβες και ένας στη Σρι Λάνκα. Οι περισσότεροι Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους στο Πουκέ, όπου άλλοι 69 τραυματίστηκαν. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσημα για 13 συνολικά Ιταλούς νεκρούς και 100 αγνοούμενους. Επίσης, νεότερα στοιχεία αναφέρουν μεταξύ των νεκρών τρεις Γάλλους, τέσσερις Αυστριακούς και τρεις Δανούς.

    Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνουν διπλωμάτες από τις πρεσβείες όλων των κρατών- μελών της ΕΕ, προκειμένου να μεταφέρουν στους τραυματίες και τους τουρίστες την απαραίτητη βοήθεια.

    Σύμφωνα στοιχεία που ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, οι Κύπριοι που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές ανέρχονται στους 170, ενώ υπήρξε επικοινωνία με 142 από αυτούς. Επίσης, πέντε Κύπριοι επιβαίνουν στην ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών από το Πουκέ της Ταϊλάνδης προς το αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οκτώ είναι οι Αμερικανοί νεκροί και "εκατοντάδες αγνοούνται". Επίσης, από το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοινώθηκε ότι δύο Καναδοί πνίγηκαν, ισάριθμοι αγνοούνται, ενώ ακόμη 11 που είναι γνωστό ότι διέμεναν προσωρινά στις Μαλδίβες δεν απαντούν σε καμία τηλεφωνική κλήση. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο Αυστραλοί.

    Διεθνής χείρα βοηθείας

    Στο μεταξύ, άμεση βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και πολλές χώρες (όπως ΕΕ, Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Καναδά, Ιρλανδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Κουβέιτ, Πακιστάν, Ισραήλ) αναμένεται στις πληγείσες περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα αποδυθεί στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική εκστρατεία στην ιστορία του. Στέλεχος των υπηρεσιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα του Οργανισμού δήλωσε, πως τα μεγάλα σεισμικά κύματα στην Ασία προκάλεσαν ζημιές "δισεκατομμυρίων δολαρίων", κάτι που οδηγεί άμεσα τον ΟΗΕ στη "μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση" στην ιστορία του.

    Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Γιαν Εγκελαντ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η προηγούμενη ανθρωπιστική εκστρατεία πολύ μεγάλης εμβέλειας που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος, μετά τον σφοδρότατο σεισμό στο Μπάμ του Ιράν. "Τώρα, όμως, φρονώ ότι χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Τέλος, ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση για συγκέντρωση πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για να βοηθηθούν τουλάχιστον 500.000 πολίτες μόνο στη Σρι Λάνκα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το φαινόμενο τσουνάμι

    Μετρά τις πληγές της η ΝΑ Ασία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 December 2004 - 21:53:31 UTC