Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Λάντεν "ξαναχτυπά"
  • [02] Επιστροφή από τον εφιάλτη
  • [03] Κατέρρευσε οικοδομή στη Σόφια
  • [04] Βρέθηκε νεκρός ο Ουκρανός υπ. Μεταφορών

    [01] Ιράκ

    Αμφισβητούμενο μήνυμα Ο Λάντεν "ξαναχτυπά"

    27/12/2004 10:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την επανεμφάνισή του έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Ο Λάντεν αναγνωρίζει τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ ως επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και εξαίρει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα χαρακτηρίζει τον Ζαρκάουϊ "εμίρη" της οργάνωσης και ζητά από τους "αδελφούς να τον ακούν και να τον υπακούουν για το καλό τους". Επίσης, ο Λάντεν καλεί τους Ιρακινούς να μποϋκοτάρουν τις γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου, λέγοντας, ότι αυτοί που θα πάρουν μέρος θα θεωρηθούν "άπιστοι". Η αυθεντικότητα του μηνύματος πιστοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ .

    [02] Κοινωνία

    Καλά στην υγεία τους οι 135 Έλληνες τουρίστες Επιστροφή από τον εφιάλτη

    28/12/2004 7:59:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8 FM

    Με νωπές τις μνήμες από επίγειους παραδείσους που θυμίζουν πλέον κόλαση και περιγράφοντας με τη λέξη "φρίκη" την πρόσφατη εμπειρία τους, έφτασαν τα ξημερώματα στην Αθήνα, από το Πουκέ της Ταϊλάνδης, σώοι οι 135 Έλληνες τουρίστες, που επέζησαν της βιβλικής καταστροφής που χτύπησε τη Νοτιοανατολική Ασία. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τους υποδέχθηκαν γεμάτοι ανακούφιση οι συγγενείς τους, αλλά και οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Βαληνάκης και κ. Σκανδαλάκης και Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία αυτής της δύσκολης επιχείρησης επαναπατρισμού. Στο μεταξύ, ακόμα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τους Έλληνες που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές. Όπως τόνισε ο κ. Βαλινάκης οι προσπάθειες συνεχίζονται για την αναζήτηση εκείνων που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, οι οποίοι όμως, όπως διευκρίνισε, τεχνικά δεν χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι αν δεν περάσουν 72 ώρες.

    Έζησαν την τραγωδία που χτύπησε τη ΝΑ Ασία

    Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης και αρκετά σοκαρισμένοι από τον εφιάλτη που έζησαν, οι 135 Έλληνες που είχαν διαλέξει το Πουκέ της Ταϊλάνδης για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, βρήκαν επιτέλους ασφαλές καταφύγιο στις αγκαλιές των συγγενών τους, που τους περίμεναν με αγωνία στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    "Φρίκη" και "κόλαση" ήταν οι πρώτες λέξεις που έβγαιναν από τα χείλη όλων όσων έζησαν από κοντά την ασύλληπτη τραγωδία. Περιέγραψαν τις ανατριχιαστικές στιγμές που πέρασαν και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση για την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

    Η ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, προσγειώθηκε, γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα, μεταφέροντας εκτός από τους Έλληνες, 2 Τσέχους, 2 Γάλλους και 9 Κύπριους τουρίστες -οι οποίοι στη συνέχεια θα προωθηθούν στις χώρες τους με άλλες πτήσεις-, δύο διπλωματικούς υπαλλήλους και ένα γιατρό.

    Στο Ελευθέριος Βενιζέλος τους υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και κ. Βαληνάκης και ο υφυπουργός κ. Σκανδαλάκης, καθώς και ο υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας είναι επί ποδός και στο πλευρό των άρτι αφιχθέντων Ελλήνων και επισήμανε ότι όλοι όσοι επέστρεψαν είναι καλά στην υγεία τους και δεν παρουσιάζουν κανενός είδους σύμπτωμα.

    Για επιτυχή και δύσκολη επιχείρηση μίλησε ο κ. Σκανδαλάκης ο οποίος τους καλωσόρισε εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ευχήθηκε όλοι οι Έλληνες τουρίστες να γυρίσουν ασφαλείς.

    Πάντως ακριβή στοιχεία για το πόσοι Έλληνες παραμένουν σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την καταστροφή προς το παρόν δεν υπάρχουν, καθώς υπήρχαν αρκετοί παραθεριστές, οι ταξίδεψαν μεμονωμένα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους συγγενείς των Ελλήνων που βρίσκονται σε περιοχές της ΝΑ Ασίας και έχουν επικοινωνήσει μαζί τους, να ενημερώσουν το υπουργείο προκειμένου να διαγραφούν από τον κατάλογο και να μη φέρονται ως αγνοούμενοι. Την ίδια στιγμή στο Πουκέ παραμένουν δύο Έλληνες διπλωμάτες που συνεχίζουν να αναζητούν στα νοσοκομεία και στα ξενοδοχεία, συμπατριώτες μας.

    Παράλληλα, εντολή των αρμοδίων υπουργών βρίσκεται σε ετοιμότητα άλλο ένα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή, όταν κριθεί αναγκαίο, για να παραλάβει και άλλους Έλληνες τουρίστες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, να σημειωθεί ότι το πρωί απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ένα C- 130 του ελληνικού στρατού, με υγειονομικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια , για την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα.

    Στο μεταξύ, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σχετικά με το κατά πόσο το φαινόμενο θα επηρεάσει την ελληνική επικράτεια. "Η Ελλάδα δεν απειλείται άμεσα, αλλά ο σεισμός αυτός ενδέχεται να επηρεάσει τη σεισμικότητα παγκοσμίως", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος.

    "Σεισμό του αιώνα", τον χαρακτήρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την Ευρώπη, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους της.

    Τέλος να σημειωθεί ότι τα συλλυπητήρια τους στους αρχηγούς των κρατών που επλήγησαν, απέστειλε ο Πρωθυπουργός, ενώ τη θλίψη τους εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια τραγωδία

    Το φαινόμενο τσουνάμι

    Μετρά τις πληγές της η ΝΑ Ασία

    [03] Κόσμος

    Κατέρρευσε οικοδομή στη Σόφια

    28/12/2004 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν χθες το βράδυ όταν κατέρρευσε πολυκατοικία στα νότια προάστια της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Πρόκεται για εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε μετά από ξαφνική κατάρρευση της σκαλωσιάς και μεγάλου μέρους οικοδομής στην οποία εργάζονταν παρά την προχωρημένη ώρα, αρκετοί εργάτες. Επιτόπου έσπευσαν συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας και ξεκίνησαν τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων. Από τα ερείπια ανασύρθηκε ο άτυχος οικοδόμος, καθώς και άλλοι 15 συνάδελφοι του, που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της Σόφιας.

    [04] Κόσμος

    Βρέθηκε νεκρός ο Ουκρανός υπ. Μεταφορών

    28/12/2004 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Νεκρός με τραύματα από σφαίρες βρέθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών της Ουκρανίας Χεόρχι Κίρπα, στο εξοχικό του κοντά στο Κίεβο. Το πιστόλι που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του οδηγεί στην εκδοχή της αυτοκτονίας, ωστόσο οι αρχές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο. Ο 58χρονος Κίρπα θεωρείτο πολιτικός με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση και στενός συνεργάτης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Τώρα οι αρχές ερευνούν προς όλες τις κατευθύνσεις για να χυθεί φως στην υπόθεση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Εντουαρντ Ζάνιουκ υπογράμμισε μιλώντας προς το Γαλλικό Πρακτορείο, πως "δεν παρατήρησε απολύτως καμιά αλλαγή" στη συμπεριφορά του 58χρονου πολιτικού που να δικαιολογεί την πιθανότητα αυτοκτονίας. Ο υφυπουργός Μεταφορών Ιβάν Σάλι δήλωσε από την πλευρά του πως ο θάνατος του Κίρπα μπορεί να συνδέεται με τα οικονομικά προβλήματα του υπουργείου.

    Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν με κάποιο τρόπο το θάνατο του Κίρπα με την ήττα του Γιανουκόβιτς στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 December 2004 - 9:54:06 UTC