Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη υπαρχηγός του Ζαρκάουϊ
  • [02] Μπαράζ εκρήξεων στο Ριάντ
  • [03] Διεθνής χείρα βοηθείας
  • [04] "Τριάρα" με… αγάπη
  • [05] Θρίλερ με "πράσινη" κατάληξη
  • [06] "Ερυθρόλευκος" Άγιος Βασίλης
  • [07] Σώθηκε άλλα έχασε βαθμό

    [01] Ιράκ

    Στη Μοσούλη Συνελήφθη υπαρχηγός του Ζαρκάουϊ

    29/12/2004 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένας από τους υπαρχηγούς του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, συνελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου, στη Μοσούλη, από τη διεθνή συμμαχία. "Ο 33χρονος Ιρακινός Αμπού Μαρουάν αναγνωρίστηκε ως διοικητής της ομάδας Αμπού Τάλχα, που εδρεύει στη Μοσούλη και συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο του Ζαρκάουϊ", επεσήμανε η ιρακινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύλληψή του έγινε κατόπιν πληροφοριών που έδωσαν "πολίτες", εξουδετερώνοντας ένας ακόμη μαχητής του δικτύου του Ζαρκάουϊ.

    [02] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα Μπαράζ εκρήξεων στο Ριάντ

    29/12/2004 8:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2004 11:46:48 μμ)

    Δύο παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Η πρώτη έκρηξη έγινε κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και η δεύτερη στο κέντρο των ειδικών δυνάμεων, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι επιτιθέμενοι επιχείρησαν να εισέλθουν με το πρώτο παγιδευμένο όχημα στο υπουργείο, μέσω μιας από τις σήραγγες που οδηγούν σε αυτό, ενώ, λίγα λεπτά αργότερα, εξερράγη το δεύτερο όχημα. Ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στα σημεία των εκρήξεων, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτι και σκότωσε επτά άτομα, που θεωρήθηκαν ύποπτα για τις επιθέσεις.

    [03] Κόσμος

    Για την ΝΑ Ασία Διεθνής χείρα βοηθείας

    29/12/2004 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2004 9:37:54 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Βαρύ πέπλο θανάτου καλύπτει τις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, με τον αριθμό των νεκρών από τα φονικά τσουνάμι να ανέρχεται σχεδόν σε 80.000. Κι ενώ οι κάτοικοι θρηνούν το χαμό των δικών τους και ζουν ώρες απελπισίας, αερογέφυρες βοηθείας στήνονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια δολάρια, όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις από την επέλαση των τσουνάμι εκτιμάται, ότι ξεπερνούν τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις πληγείσες περιοχές στήνονται καταυλισμοί και ο κίνδυνος των επιδημιών είναι ορατός. Ο ΟΗΕ συντονίζει τη μεγαλύτερη επιχείρηση αρωγής στην ιστορία του, ενώ χείρα βοηθείας έτεινε και η χώρα μας.

    Πένθος και φόβοι για επιδημίες

    Στις πληγείσες χώρες άρχισαν επίσημες πένθιμες εκδηλώσεις, ενώ ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων και ο κίνδυνος επιδημιών αναγκάζουν τις τοπικές αρχές να πραγματοποιήσουν μαζικές ταφές.

    Στην Ινδονησία, τα συνεργεία διάσωσης και ο στρατός βάζουν τα δυνατά τους για να εντοπίσουν επιζώντες, να ανακουφίσουν τους πληγέντες και να ανοίξουν ομαδικούς τάφους για τους χιλιάδες νεκρούς. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 45.268, ενώ οι Αρχές εκτιμούν, πως ο αριθμός αυτός ίσως ξεπεράσει τους 80.000, μόλις αποκατασταθεί η επαφή με το αποκαλούμενο Σημείο Μηδέν στην επαρχία Ατσέχ. Εκεί, όπου το φονικό τσουνάμι, ύψους 10 μέτρων, χτύπησε με μανία μετατρέποντας σε υδάτινους τάφους δεκάδες κοινότητες.

    Την ίδια ώρα, η Σρι Λάνκα μετρά 22.493 νεκρούς. Ενδεικτικό της καταστροφής είναι η είδηση, πως η πόλη Χαμπανότα, στα νότια παράλια του νησιού, έχει ισοπεδωθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα μόνα κτίρια που στέκουν όρθια, αν και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, είναι ένα τζαμί και πέντε ξενοδοχεία στην παραλία, κατά μήκος της οποίας, το κύμα ξεβράζει διαρκώς πτώματα.

    Στην Ινδία, οι συγγενείς κηδεύουν τους νεκρούς τους, όσο οι Αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φτάσουν στα αποκλεισμένα σημεία των δύο νησιών, του Ανταμάν και του Νικομπάρ, που χτυπήθηκαν ανηλεώς από το τσουνάμι. Επισήμως, υπάρχουν περισσότεροι από 160.000 άστεγοι και 7.000 νεκροί. Εκτιμάται, όμως, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα φτάσει στους 12.500, διότι τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε λόγο για "εθνική καταστροφή".

    Μακάβριο ρεκόρ θυμάτων καταγράφεται και στην Ταϊλάνδη, όπου 1.657 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 3.000. Τα πτώματα φυλάσσονται στο βουδιστικό ναό της Τάο Λάκ, ο οποίος έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο. Μάλιστα, οι αρχές διεξάγουν εξετάσεις DNA για την ταυτοποίηση των θυμάτων και απευθύνουν έκκληση για την αποστολή κατάλληλου εξοπλισμού, ώστε να συνεχίσουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού τυχόν άλλων νεκρών στα συντρίμμια.

    Ο κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τέλος: στη Μαλαισία, 65 νεκροί και 183 αγνοούμενοι. Στις Μαλδίβες, 67 νεκροί και 75 αγνοούμενοι. Στο Μπανγκλαντές, δύο νεκροί. Στη Μιανμάρ, όπου 17 χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Αλλά και στις ανατολικές ακτές της Αφρικής η καταστροφή είναι τεράστια. Μια ολόκληρη πόλη στη βορειανατολική Σομαλία καταστράφηκε και οι 5.000 κάτοικοι της την εγκατέλειψαν, ενώ ο ΟΗΕ υπολογίζει, ότι περίπου 50.000 Σομαλοί έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Οι θάνατοι στη χώρα ανέρχονται στους 100 και οι τραυματίες είναι 150. Επίσης, νεκροί θεωρούνται και 60 ψαράδες, η τύχη των οποίων αγνοείται από την Κυριακή.

    Στους νεκρούς και τους αγνοούμενους περιλαμβάνονται χιλιάδες ξένοι τουρίστες, που παραθέριζαν στα εξωτικά νησιά του Ινδικού ωκεανού. Περισσότεροι από 2.000 Σκανδιναβοί (εκ των οποίων οι χίλιοι είναι Σουηδοί) και περίπου 1000 Γερμανοί είναι αγνοούμενοι. Νεκροί είναι 26 Γερμανοί και 6 Σουηδοί, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας εκτίμησε, ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Η Ιταλία ανακοίνωσε, πως αγνοείται η τύχη 600 υπηκόων της, ενώ έχουν αναφερθεί και 20 νεκροί. Το Ισραήλ αναζητά 100 ανθρώπους, ενώ για 20 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 27 αγνοούμενους κάνει λόγο η Γαλλία. Τραγικό θάνατο βρήκαν επίσης 27 Βρετανοί, ενώ εκατοντάδες ακόμα Ευρωπαίοι πολίτες αγνοούνται.

    Ο αριθμός των νεκρών στις πληγείσες περιοχές υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τους 100.000, αφού παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων, οι οποίοι πιστεύεται πως είναι περισσότεροι από 3.500.

    Στο μεταξύ, οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέας τραγωδίας, αυτή τη φορά από μολυσματικές νόσους. Οι Αρχές φοβούνται επιδημίες χολέρας και ελονοσίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς, χωρίς δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

    Αερογέφυρες αρωγής

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τις περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή, με εκατοντάδες πτήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Οι πληγείσες περιοχές κάνουν έκκληση να τους σταλούν από τις αναπτυγμένες χώρες τέντες για τους άστεγους, σάκοι μεταφοράς σωρών, ιατροδικαστές (ώστε να αναγνωριστούν το συντομότερο δυνατόν τα θύματα), κουβέρτες, είδη υγιεινής, φαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα, συσκευές τηλεπικοινωνιών και ελικόπτερα.

    Ο ΟΗΕ συντονίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε ποτέ από 20 χώρες. "Απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα κράτη να ανταποκριθούν γενναιόδωρα. Είναι το τέλος της χρονιάς και ξέρουμε, ότι σε κάποια υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων. Αυτά τα χρήματα τα θέλουμε τώρα", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του Οργανισμού, Ίαν Έγκελαντ.

    Επίσης, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε, ότι απέστειλε 30 τόνους τροφίμων στο νησί της Σομαλίας Χαφούν, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής, το οποίο επλήγη από τα σεισμικά κύματα.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε, ότι θα διαθέσει "οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια", ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για άμεση οικονομική βοήθεια, ύψους 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Κομισιόν αποδέσμευσε ήδη τρία εκατομμύρια ευρώ για τους πληγέντες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διπλασίασαν το ποσό που θα διαθέσουν, το οποίο θα ανέλθει στα 35 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, στις πληγείσες περιοχές σπεύδουν αεροσκάφη και πλοία του αμερικανικού στρατού με ανθρωπιστική βοήθεια.

    Βοήθεια από την Ελλάδα

    Το δικό της λιθαράκι στην επιχείρηση αρωγής βάζει και η χώρα μας. Ένα C-130 του ελληνικού στρατού, με ανθρωπιστική βοήθεια, εθελοντές γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση καταστροφών, έχει ήδη φτάσει στις Μαλδίβες και τη Σρι Λάνκα.

    Επίσης, την Πέμπτη, αναχωρεί από την Αθήνα ένα δεύτερο C-130 της πολεμικής αεροπορίας, που θα μεταφέρει 25 μέλη της ΕΜΑΚ και τον εξοπλισμό τους στο Πουκέ, όπου θα εργαστούν στο τομέα της διάσωσης.

    Παράλληλα, η χώρα μας αποφάσισε να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια 300.000 ευρώ στη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκαν τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας, στα οποία μπορούν να απευθύνονται πολίτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να δηλώσουν τις προσφορές τους και το είδος της ανθρωπιστικής βοήθειας, που θέλουν να στείλουν στις πληγείσες περιοχές. Τα τηλέφωνα είναι: 210- 36 83 676, 210- 36 83 679 και 210- 36 83 681.

    Επίσης, σε πρώτη φάση, η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF θα διαθέσει 50.000 ευρώ για την ανακούφιση των παιδιών στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, η οργάνωση απευθύνει έκκληση στην ελληνική κοινωνία για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και από σήμερα διαθέτει τηλεφωνική Γραμμή Ζωής, που σε 24ωρη βάση θα δέχεται τις δωρεές. Η γραμμή είναι: 801 500 12345.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγωνία για τους Έλληνες

    Χωρίς τέλος η τραγωδία

    [04] Αθλητισμός

    "Τριάρα" με αγάπη

    29/12/2004 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι κατακόκκινες φανέλες με τα ονόματα ιδρυμάτων τα οποία στηρίζει ο Ολυμπιακός στην θέση των ονομάτων των ποδοσφαιριστών, αλλά και με το σχήμα της καρδιάς στο στήθος των παικτών, ήταν το ιδιαίτερο του αγώνα του Ολυμπιακού με την Κέρκυρα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Αυτό μάλλον ήταν και το μοναδικό αξιοσημείωτο, καθώς για το αγωνιστικό κομμάτι ούτε λόγος. Οι "ερυθρόλευκοι" σαφώς ανώτεροι δεν δυσκολεύτηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα και με το 3-0 πήραν τους αντίστοιχους βαθμούς της νίκης, που τους διατήρησαν στην κορυφή της βαθμολογίας, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι τους για το 2004. Ο Αμανατίδης σκόραρε στο τέρμα της ομάδας του για λογαριασμό της παλιάς του, ο Γεωργάτος σημείωσε ένα εκπληκτικό γκολ και ο Τζιοβάνι διαμόρφωσε το τελικό 3-0 με την χαρακτηριστική του απλότητα.

    "Γκολάρα" Γεωργάτου

    Το παιχνίδι φαινόταν από την αρχή πόσο εύκολο θα ήταν για τον Ολυμπιακό, καθώς η Κέρκυρα δεν έδειχνε ικανή να απειλήσει παρά το ότι προσπαθούσε. Οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου μπορεί να μην είχαν καμία διάθεση να "παρατήσουν" τον αγώνα, ωστόσο δυσκολεύονταν πάρα πολύ να διατηρήσουν τον έλεγχο της μπάλας στο "φορτωμένο" από "ερυθρόλευκους" κέντρο του γηπέδου, έτσι κάθε προσπάθειά τους σταματούσε εν τη γενέσει της. Από την άλλη εκείνοι του Μπάγεβιτς προσπαθούσαν να φτάσουν στην περιοχή του Βεζυρίδη και οι ενέργειές τους σταματούσαν μόνο από επιπολαιότητες υπερβολικής σιγουριάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις φυσικά αυτό δεν συνέβαινε, έτσι στο 14' ο Αμανατίδης στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα μετά από ένα φάουλ του Τζόρτζεβιτς και την προβολή του Ανατολάκη, έκανε το 1-0 για την παλιά του ομάδα. Ο ρυθμός συνεχίστηκε καταιγιστικός για τον Ολυμπιακό και στο 20' χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία όταν ο αρχηγός βρέθηκε σε τετ-από-τετ από τα λίγα, απέναντι από τον Βεζυρίδη, αλλά το πλασέ με το δεξί δεν ήταν καλό. Το 2-0 με το οποίο έκλεισε το πρώτο μέρος ήρθε στο 30' με ένα εκπληκτικό βολέ του Γεωργάτου, έξω από την περιοχή.

    "Χαλαρή" η επανάληψη

    Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες μάλλον μπήκαν πιο χαλαρά από ό,τι περίμεναν όλοι. Η Κέρκυρα το εκμεταλλεύθηκε αυτό και έφτασε στην πρώτη της καλή ευκαιρία με τον Νινιάδη να κάνει ένα σουτ το οποίο έσωσε ο Νικοπολίδης, ενώ οι ίδιοι πρωταγωνιστές συμμετείχαν και στην φάση του 66' οπότε ο Νικοπολίδης έκανε την απόκρουση του αγώνα στο φάουλ του Νινιάδη. Από το 58' πάντως ο Τζιοβάνι είχε βάλει την δική του σφραγίδα στο ματς, σημειώνοντας το 3-0 με αριστερό πλασέ αφού είχε ξεμαρκαριστεί όμορφα. Άλλα αξιοσημείωτα γεγονότα δεν συνέβησαν στον αγώνα και έτσι ο Ολυμπιακός αποχαιρετά το 2004 με εύκολη νίκη και στην κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας) Κίτρινες: Τζιοβάνι, Καφές - Γήττας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Σούρερ, Βενετίδης, Στολτίδης, Γεωργιάδης, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος (47΄ Καφές), Καστίγιο (60΄ Ντ΄Ακόλ), Τζιοβάνι (83΄ Μάριτς) ΚΕΡΚΥΡΑ (Νίκος Αναστόπουλος): Βεζυρίδης, Γεωργίου, Αμανατίδης, Σύρος, Κόλτζος, Αντωνίου, Μπράγκα, Γκαρόζης (80΄ Βιντόγεβιτς), Νινιάδης, Γήττας (67΄ Μπούγκανεμ), Ιωάννου (13΄ Γκίμπρο)

    [05] Αθλητισμός

    Θρίλερ με "πράσινη" κατάληξη

    29/12/2004 9:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2004 10:20:51 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας παρέμεινε ο Παναθηναϊκός μετά την αγχώδη νίκη του επί του ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Οι "πράσινοι" αν και βρέθηκαν να χάνουν στο 34 από τους φιλοξενούμενους με γκολ του Ανδράλα, κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι με τον Γκούμα (38) και στα τελευταία λεπτά με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, (86). Το ματς από την αρχή έως το τέλος ήταν αμφίρροπο, με τους φιλοξενούμενου να παίζουν πολύ καλά το σύστημα των αντεπιθέσεων και μάλιστα είχαν τις ευκαιρίες και για κάποιο ακόμα γκολ. Όμως οι νταμπλούχοι, που είχαν πολλές ευκαιρίες, για άλλη μια φορά πήραν το τρίποντο στο τέλος, με τον Κύπριο να αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ο χρυσός σκόρερ και διατηρήθηκαν κοντά στον "αιώνιο" αντίπαλο Ολυμπιακό.

    Ματς 15' λεπτών

    Το α μέρος ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να παίρνουν το χώρο του κέντρου και τον ΠΑΟΚ να περιμένει πίσω για να παίξει με αντεπιθέσεις. Μέχρι το 34 τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τους διαδρόμους αλλά να μην καταφέρνουν να πετύχουν κάτι ουσιαστικό. Σε εκείνο το λεπτό το ματς "πήρε φωτιά" όταν οι φιλοξενούμενοι" άνοιξαν το σκορ με τον Πάρη Ανδράλα.

    Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Γκαλίνοβιτς και αφού πρόλαβε και τον Βύντρα, πέτυχε το 0-1. Η χαρά των φιλοξενούμενων κράτησε μόλις 4 λεπτά, καθώς στο 38 ο Γκούμας που βρέθηκε μόνος του στη μικρή περιοχή, "έγραψε" το 1-1. Το ημίχρονο έκλεισε με τον Παπαδόπουλο να χάνει σπουδαία ευκαιρία, όταν το σουτ του εξουδετέρωσε δύσκολα ο Τοχούρογλου και τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην ανάπαυλα με το ισόπαλο αποτέλεσμα.

    "Μιχαλάκης" ο λυτρωτής

    Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες έδειξαν ότι θέλουν τη νίκη. Η πρώτη μεγάλη φάση ήταν για το "δικέφαλο του Βορρά", όταν ο Σαλπιγγίδης έπιασε μόνος του την κεφαλιά από κοντά, όμως ο Γκαλίνοβιτς με εκπληκτική εκτίναξη πρόλαβε την μπάλα πριν περάσει την γραμμή και αποσόβησε το γκολ. Οι "πράσινοι" απάντησαν αμέσως, με τον Σαπάνη να πιάνει την κεφαλιά και τον Καραδήμο να αποκρούει με τι κεφάλι πάνω στη γραμμή. Από εκεί και πέρα το παιχνίδι έγινε μια "ρώσικη ρουλέτα" με τις άμυνες των δύο ομάδων να μην βρίσκονται στην καλύτερη τους κατάσταση και οι επικίνδυνες καταστάσεις να είναι σύνηθες φαινόμενο στις δύο εστίες.

    Ο χρόνος πίεζε τους Πρωταθλητές και στο 79 ο Ζντένεκ Σκάζνι αποφάσισε να τα "παίξει όλα για όλα", περνώντας στο παιχνίδι και τον Μπικόφσκι στη θέση του Σαν Μαρτεάν. Οι "πράσινοι" αύξησαν την πίεση τους και τα έδωσαν για όλα για τη νίκη και το τρίποντο. Τελικά η πίεση καρποφόρησε στο 86, όταν ο Κωνσταντίνου μετά από κόρνερ του Μπασινά, με κεφαλιά-ψαράκι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τοχούρογλου και έδωσε το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στις κερκίδες του «Απόστολος Νικολαϊδης». Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την κατάκτηση της νίκης.

    Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

    Κίτρινες: Γκούμας - Ουντέζε

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Γκούμας, Κυργιάκος, Μινχ, Μπασινάς, Μάριτς (56΄ Σαπάνης), Σκάτσελ (72΄ Κωνσταντινίδης), Σανμαρτεάν (79΄ Μπικόφσκι), Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Χασιώτης, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Ουντέζε, Φουτσίνι, Ζησόπουλος (89΄ Ζαβαντίας), Ανδράλας (83΄ Λουκά), Καραδήμος, Σπάσιτς (73΄ Γιασεμή), Σαλπιγγίδης

    [06] Αθλητισμός

    "Ερυθρόλευκος" Άγιος Βασίλης

    29/12/2004 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ως γνωστόν ο Άγιος Βασίλης φοράει τα "ερυθρόλευκα" εδώ και πολλά χρόνια και φέτος αν και έκανε δώρα και στους τρεις πρωτοπόρους, το καλύτερο το κρατούσε για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στο κατώφλι του 2005 είναι μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά το εύκολο 3-0 επί της Κέρκυρας. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν δυσκολεύτηκαν σε κανένα σημείο να πάρουν την νίκη απέναντι στην Κέρκυρα και αν και χρειάστηκαν τον πρώην δικό τους, Γιώργο Αμανατίδη για να ανοίξει το σκορ με αυτογκόλ από εκεί και πέρα συνέχισαν μόνοι τους, με την εκπληκτική βολίδα του Γεωργάτου και το όμορφο πλασέ του Τζιοβάνι. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός διατήρησε τις παραδόσεις που δημιούργησε μέσα στο 2004 και με γκολ του Κωνσταντίνου μετά το 80', λυτρώθηκαν και πήραν την νίκη στο 86'. Ο ΠΑΟΚ τα πήγε περίφημα στο ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής όμως ήταν τελικά "γρουσούζικη", αφού παρά το ότι προηγήθηκε με τον Ανδράλα στο 34' ισοφαρίστηκε μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Γκούμα.

    Ο μάγος με τα δώρα!

    Την ίδια στιγμή στην Νεάπολη η ΑΕΚ βρήκε απέναντί της τον σκληροτράχηλο Ιωνικό και χρειάστηκε όπως αποδείχτηκε την βοήθεια του διαιτητή Μαζαράκη για να πάρει τους τρεις βαθμούς. Προηγήθηκε δύο φορές με τον Σοάρες στο 14' και τον Κατσουράνη στο 38' να ευστοχεί σε ανύπαρκτο πέναλτι, όμως ο Μακόρ ισοφάρισε άλλες τόσες στο 18' και στο 57'. Το τελικό 2-3 διαμόρφωσε ο Κόντης στο 70'. Το μεγαλύτερο μπλακ τζακ της αγωνιστικής έβγαλε ο Άρης που με ένα γκολ του Σανχούρχο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με τον Πανιώνιο πήρε την νίκη και τρεις πολύτιμους βαθμούς, οι οποίοι πάντως δεν τον απομάκρυναν και πολύ από την ζώνη του υποβιβασμού. Σε αυτήν μάλιστα ή τουλάχιστον κοντά της αξίζει να αναφερθεί πως βρίσκονται άλλες δύο ομάδες από την Θεσσαλονίκη. Η Καλαμαριά μετά την εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Χαλκηδόνα βυθίστηκε στον πάτο της βαθμολογίας και ο Ηρακλής που έχασε μοναδική ευκαιρία στην Καλλιθέα και έμεινε χωρίς βαθμό. Οι παίκτες του "Γηραιού" προηγήθηκαν με τον Κεϊτά, όμως Πέτκοβιτς και Κουτσοσπύρος έδωσαν την νίκη στην Καλλιθέα. Στους άλλους δύο αγώνες οι γηπεδούχοι ήταν οι νικητές. Ο Εργοτέλης συνέχισε να κερδίζει εντός έδρας και αυτή τη φορά "θύμα" ήταν το Αιγάλεω, ενώ ο ΟΦΗ προηγήθηκε στην Ξάνθη, όμως ο Λουτσιάνο "καθάρισε" για τους Ακρίτες και με δύο δικά του γκολ, έδωσε την νίκη στην Ξάνθη.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Καλλιθέα-Ηρακλής 2-1 Πέτκοβιτς 39', Κουτσοσπύρος 78'/Κεϊτά 18' Καλαμαριά-Χαλκηδόνα 0-2 Άντερσον 43', Ζαχαρόπουλος 82' πέν. Αρης-Πανιώνιος 1-0 Σανχούρχο +90' Εργοτέλης-Αιγάλεω 2-1 Ελευθεριάδης 4', Λαμπράκης 53' πέν/Νικολόπουλος 86' Ξάνθη-ΟΦΗ 2-1 Λουτσιάνο 67' πεν., 87'/Μαχλάς 59' Ιωνικός-ΑΕΚ 2-3 Μακόρ 18', 57'/Σοάρες 14', Κατσουράνης 38' πεν., Κόντης 70' Ολυμπιακός-Κέρκυρα 3-0 Αμανατίδης αυτ. 14', Γεωργάτος 30', Τζιοβάνι 58' Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1 Γκούμας 38', Κωνσταντίνου 86'/Ανδράλας 34'

    Βαθμολογία

    ΑΓ. Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. Β. 1. Ολυμπιακός 13 9-3-1 27-7 30 2. Παναθηναϊκός 13 9-2-2 22-6 29 3. ΑΕΚ 13 7-6-0 20-9 27 4. Ξάνθη 13 5-5-3 17-15 20 5. Χαλκηδόνα 13 5-3-5 15-14 18 6. Αιγάλεω 13 3-8-2 11-10 17 7. ΟΦΗ 13 4-4-5 19-18 16 - Καλλιθέα 13 4-4-5 18-19 16 - ΠΑΟΚ 13 4-4-5 15-19 16 - Πανιώνιος 13 4-4-5 8-12 16 11. Ιωνικός 13 4-3-6 10-17 15 12. Ηρακλής 13 4-2-7 13-18 14 13. Αρης 13 2-7-4 10-14 13 14. Κέρκυρα 13 3-3-7 10-17 12 15. Εργοτέλης 13 3-2-8 12-23 11 16. Απόλλων Καλ. 13 2-4-7 8-17 10

    [07] Αθλητισμός

    Σώθηκε άλλα έχασε βαθμό

    29/12/2004 11:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Προβληματισμός είναι το κύριο στοιχείο που συνόδευσε την νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΕΑ Πατρών για την ένατη αγωνιστική του πρωταθλήματος Α1 βόλεϊ. Οι "πράσινοι" αν και κατάφεραν να πάρουν την νίκη το τελικό 3-2 δεν ικανοποίησε κανέναν, αφού παραχώρησε έναν βαθμό στην ομάδα της Πάτρας, μέσα στην Γλυφάδα. Η ομάδα του Γιάννη Νικολάκη αποδείχτηκε πολύ πιο μαχητική από όσο περίμενε ο Παναθηναϊκός έτσι το 3-2 όσο και αν στεναχωρεί τους "πρασίνους" ήρθε φυσιολογικά. Μάλιστα στο πέμπτο και καθοριστικό σετ "καθάρισε" ο Λάππας και αν δεν ήταν αυτός οι Πατρινοί θα ήταν εκείνοι που θα πανηγύριζαν μια πολύ σπουδαία νίκη. Τα σετ ήταν 22-25, 25-23, 25-15, 20-25, 15-11.

    Κερδισμένοι Πόντοι 107-99, Σερβίς 6-4, Επίθεση 45-51, Μπλοκ 15-13, Λάθη αντιπάλου 41-31. Παναθηναϊκός: Νοβότνι 13.17, Ζάπλεταλ 2, Μούρεκ 18.33, Σμαραγδής 4.83, Πανταλέων 9, Πλάτενικ 1, Στεφάνου (λίμπερο-77%), Ανδρεάδης 0.83, Λάππας 13.83, Λιβαθηνός 3, Ντονάς. ΕΑΠ: Κυριαζής 13, Πέτκοβιτς 8.33, Πέτρογλου 7.83, Ράντιτς 11.83, Ν.Ρουμελιώτης 14.33, Π.Παναγιώτης 12.17, Κόζης (λίμπερο-79%), Ουτζής 0.50, Μπασιούκας.

    Τα υπόλοιπα ματς

    Σε ένα ματς γκραν γκινιόλ ο Ηρακλής πήρε μεγάλη νίκη μέσα στην Πυλαία από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας μάλιστα να γυρίσει το παιχνίδι από το εις βάρος του 2-0 και να κερδίσει στο τάι μπρεικ. Τα σετ 25-23, 25-23, 17-25, 18-25, 9-15. στο ντέρμπι της ουράς το Ρέθυμνο πήρε την νίκη από τον Μίλωνα 2-3 (23-25, 22-25, 25-21, 25-20, 8-15), ενώ ο Πανελλήνιος επικράτησε εύκολα με 3-0 (25-20, 25-18, 25-23) του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Τέλος το Παγκράτι πήρε σημαντική νίκη επί της Α.Ε. Νίκαιας, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει μηδέν παθητικό και έχασε έναν πολύτιμο βαθμό, από το τελικό 3-2 (26-24, 20-25, 28-26, 17-25, 15-12),

    Η αναμέτρηση του Έβρου ανάμεσα στην ακριτική Ορεστιάδα και τον Ολυμπιακό (21:00, ΕΤ1), όπου οι ερυθρόλευκοι με «ζεσταμένες τις τσέπες», έπειτα από το δώρο των 20.000 ευρώ από τον κ. Γλου, έχουν τον πρώτο λόγο στη νίκη, ρίχνει αύριο την αυλαία της 9ης αγωνιστικής αλλά και ολόκληρης της χρονιάς.

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Ηρακλής 25 (27-5) 2. Ολυμπιακός 21 (21-3)* 3. Παναθηναϊκός 18 (21-11) 4. Ε.Α. Πατρών 15 (18-14) 5. Πανελλήνιος 14 (18-17) 6. Α.Ε. Νίκαιας 14 (17-18) 7. Π.Α.Ο.Κ. 13 (18-18) 8. Παγκράτι 12 (15-20) 9. Ορεστιάδα 10 (15-19)* 10. Ρέθυμνο 9 (14-22) 11. Μίλωνας 4 (8-26) 12. Εθνικός Αλεξ/πολης 4 (6-25)

    * Ολυμπαικός & Ορεστιάδα έχουν από έναν αγώνα λιγότερο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 December 2004 - 21:52:55 UTC