Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραντεβού με τον πελαργό έδωσε 67χρονη
  • [02] Στην Λίβερπουλ ο Μοριέντες;
  • [03] Θρήνος και αγωνία
  • [04] Ντεμόλ τέλος!
  • [05] Επιστολή διαμαρτυρίας από Ιωνικό
  • [06] Αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα
  • [07] Η ελπίδα ταξιδεύει στο διαδίκτυο
  • [08] Παρελθόν ο Γέλιτς από τον Mακεδονικό
  • [09] Φθηνότερο ρεύμα για τους πολύτεκνους
  • [10] Τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού
  • [11] Ελπίδες ειρήνης στο Σουδάν
  • [12] Έκρηξη στη Γάζα
  • [13] Γκέλα για Πανσερραϊκό

    [01] Υγεία

    Ραντεβού με τον πελαργό έδωσε 67χρονη

    30/12/2004 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στα 67 τους χρόνια οι γυναίκες συνήθως χαίρονται τα εγγόνια τους, όμως, αυτό δεν ισχύει για την Αντριάνα Ιλιέσκου από τη Ρουμανία που ετοιμάζεται να δει το όνειρο της μητρότητας να πραγματοποιείται. Η 67χρονη Ρουμάνα προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να τεκνοποιήσει φυσιολογικά, όμως, χωρίς επιτυχία. Δεν εγκατέλειψε την επιθυμία της και κατέφυγε στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σήμερα διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, κυοφορώντας δύο κοριτσάκια και η κατάσταση της εξελίσσεται ομαλά. Αν όλα πάνε κατ ευχή σε δύο μήνες η Αντριάνα Ιλιέσκου θα είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία, καταγεγραμμένη νέα μητέρα. Η ίδια, που είναι συγγραφέας, δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια της έχει παράδοση στη μακροβιότητα. Πάντως, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο ρεκόρ "μεγάλης μαμάς" κατέχει μια 65χρονη Ινδή δασκάλα, η οποία έπειτα από 50 χρόνια γάμου, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.

    [02] Αθλητισμός

    Στην Λίβερπουλ ο Μοριέντες;

    30/12/2004 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η επιστροφή του Μοριέντες στην Μαδρίτη και την Ρεάλ δεν συνοδεύτηκε από τις καλύτερες συνθήκες αφού και αυτή τη χρονιά ο Ισπανός επιθετικός έμεινε στη σκιά του Ρονάλντο, του Ραούλ και του Μάικλ Όουεν, έτσι αποφάσισε να κυνηγήσει και πάλι αλλού την τύχη του. Όπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, η απόφαση είναι ειλημμένη και μάλιστα για πολλούς λόγους. "Ναι πηγαίνω στην Αγγλία", ήταν τα πρώτα λόγια του Ισπανού, ο οποίος συμπλήρωσε, "Το έχω αποφασίσει και για πολλούς λόγους. Ο βασικός όμως είναι ο Ράφα Μπενίτεθ. Είναι Ισπανός και με γνωρίζει πολύ καλά, κάτι που είναι σημαντικό για έναν επαγγελματία". Όσο για τα προβλήματα που υπάρχουν στην μετακίνηση σημείωσε, "Ζητήσαμε από την Ρεάλ να βρει μια λύση και γρήγορα κα δεν θέλω να επεκτείνω την συμφωνία μας. Ήδη έχω αρχίσει και ξεφυλλίζω το αγγλικό λεξικό". Εμπόδια όμως όπως φαίνεται υπάρχουν και άλλα, καθώς αργότερα σήμερα, ο μάνατζερ του παίκτη, Τζιν Καρβαγιάλ, υποστήριξε πως δεν είχαν γίνει τέτοιες δηλώσεις και έδωσε άλλη διάσταση στο θέμα.

    [03] Κόσμος

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Θρήνος και αγωνία

    30/12/2004 4:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2004 7:40:40 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ξεπέρασε η πραγματικότητα, καθώς οι νεκροί από τα φονικά τσουνάμι, που έπληξαν την περασμένη Κυριακή τη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν φτάσει τις 123.000, αριθμός, που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Μόνο στην Ινδονησία οι νεκροί είναι ήδη 80.000, ενώ μακρά είναι η λίστα του θανάτου στη Σρι Λάνκα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη. Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς είναι μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη ζει ώρες αγωνίας για τους περίπου 5.000 τουρίστες, που αγνοούνται, οι μισοί από τους οποίους είναι Σουηδοί (1.500) και Γερμανοί (1000), ενώ στις λίστες των αγνοουμένων είναι και 700 Ιταλοί, 464 Νορβηγοί, 200 Φιλανδοί και 200 Τσέχοι, ενώ 294 Ευρωπαίοι αγνοούνται στη Σιγκαπούρη και 277 στο Χονγκ Κονγκ. Μέχρι στιγμής 212 ξένοι τουρίστες από τους χιλιάδες, που παραθέριζαν σε χώρες της ΝΑ Ασίας συγκαταλέγονται στους καταλόγους των νεκρών, ωστόσο μόνο η Ταϊλάνδη έχει ήδη κάνει λόγο για 435 θύματα, που είναι αλλοδαποί.

    Υπό το φόβο επιδημιών

    Η οσμή του θανάτου και ο θρήνος πλανώνται πάνω από την Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Σουμάτρα, το Πουκέ, τη Μιανμάρ, τις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλβίδες .

    Οι επιζώντες ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς εκτός από την πείνα και τη δίψα, έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των επιδημιών . Ο ΟΗΕ βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του, ενώ χώρες απ όλο τον κόσμο αποστέλλουν βοήθεια σε τρόφιμα και χρήματα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, παρ΄ όλες τις προσπάθειες, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι εύκολο να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη, ενώ οι πρώτες ανθρωπιστικές αποστολές αδυνατούν να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων.

    Οι πιο τραγικές στιγμές εκτυλίσσονται στα νεκροτομεία, όπου συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων, ακόμα και μικρά παιδιά, έχουν αναλάβει ο δύσκολο έργο της αναγνώρισης των νεκρών.

    Στην Ινδία, τα συνεργεία διάσωσης δίνουν αγώνα για να φτάσουν στα αποκλεισμένα νησιά Νικομπάρ και Ανταμάν, όπου εκφράζονται φόβοι, ότι οι πέντε από τις έξι φυλές, που κατοικούν στη συστάδα των νησιών χάθηκαν στα νερά.

    Και στην Ταϋλάνδη, το άλλοτε πανέμορφο θέρετρο Κάο Λάκ έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Οι μισοί νεκροί του νησιού βρέθηκαν εκεί.

    Την ίδια ώρα, ο φόβος από τα φονικά κύματα δεν έχει ακόμα κοπάσει και οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Ασίας ζουν υπό τη σκιά νέας καταστροφής.

    Πανικός επικράτησε το πρωί στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα , όταν οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, φοβούμενοι νέο τσουνάμι.

    Πάντως, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετασεισμούς τέτοιου μεγέθους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα τσουνάμι.

    Διεθνής αλυσίδα ζωής

    Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία και οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να ανακουφίσουν τις πληγείσες περιοχές. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε τη συνεδρίαση της Ομάδας των Οκτώ (G8), ώστε να συζητηθεί η οργάνωση της βοήθειας και η πιθανή μείωση του χρέους των χωρών αυτών.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζήτησε από την κυβέρνησή του "να υποστηρίξει στο πλαίσιο των δωρητριών χωρών της Λέσχης του Παρισιού ένα μορατόριουμ στα χρέη των χωρών που επλήγησαν" από τα τσουνάμι.

    Αλλά και η Γερμανία και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους ορισμένων από τις χώρες αυτές.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις για να διεξαχθεί σύντομα μια διεθνής διάσκεψη δωρητών, που θα συντονίσει τη βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές. Μάλιστα, η Κομισιόν, η οποία έχει ήδη δωρίσει 33 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα της καταστροφής της 26ης Δεκεμβρίου, ζητεί από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν έναν ηγετικό ρόλο στη διάσκεψη.

    Παράλληλα, η Πορτογαλία, ανακοίνωσε, πως θα προσφέρει οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ ετοιμάζει την αποστολή δεύτερου μεταγωγικού αεροπλάνου με βοήθεια στην Ινδονησία.

    Το πριγκιπάτο του Μονακό ανακοίνωσε, πως θα αποδεσμεύσει 100.000 ευρώ για να τα θύματα, κατόπιν αιτήματος του πρίγκιπα Ρενιέ, ενώ η Κίνα, που έχει ήδη δηλώσει, πως θα προσφέρει 2,6 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε, πως θα στείλει επιπλέον εκατονταμελή ιατρική ομάδα καθώς και 35 πεπειραμένους διασώστες.

    Την ίδια ώρα, χωρίς προηγούμενο είναι και η ανταπόκριση του απλού κόσμου, που προσπαθεί να απαλύνει τις τον πόνο των κατοίκων, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

    Μέσα σε δύο μέρες οι Βρετανοί προσέφεραν 28,2 εκατομμύρια ευρώ για τα θύματα των τσουνάμι, ποσό, που υπερβαίνει τα 21,3 εκατομμύρια ευρώ, που αποδέσμευσε η βρετανική κυβέρνηση.

    Αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχει συγκεντρώσει και η Γερμανία, από δωρεές. Μάλιστα, μόνο η Aktion Deutschland Hilft, η οποία συνασπίζει 10 φιλανθρωπικές οργανώσεις, συγκέντρωσε επτά εκατομμύρια ευρώ.

    "Είναι η πιο γενναιόδωρη αντίδραση που είχαμε ποτέ", δήλωσε ο Μάρτιν Βιτσόρεκ, εκπρόσωπος της Johanniter, ενός από τα μέλη της ομοσπονδίας, προσθέτοντας, όμως, πως μόνο για τις πρώτες βοήθειες χρειάζεται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    Έντεκα εκατομμύρια ευρώ συγκέντρωσε και η Ιταλία, από δωρεές πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κοριέρε ντέλα Σέρα".

    Το ισπανικό τμήμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam International, η Intermon Oxfam, ανακοίνωσε, ότι συγκέντρωσε συνολικά τις τρεις τελευταίες ημέρες 800.000 ευρώ από δωρεές, ενώ αναχωρεί σήμερα για τη Σρι Λάνκα μια δεύτερη ομάδα εθελοντών πυροσβεστών.

    Παρόμοιες κινήσεις πραγματοποιούνται από όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο μεταξύ, η Σουηδία, που έχει τους περισσότερους αγνοούμενους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κήρυξε το Σάββατο ημέρα πένθους. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια. Παράλληλα και στην Αυστρία, τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) για ένα λεπτό όλα τα προγράμμάτά τους στο πλαίσιο της ημέρας πένθους, που κήρυξε η κυβέρνηση στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες σε όλη τη χώρα.

    Πάντως, δριμείες είναι οι επικρίσεις, που δέχονται οι ΗΠΑ, για το ποσό, που θα διαθέσουν στους πληγέντες. "Γελοία" χαρακτηρίζει την προσφορά των 11 εκατομμυρίων ευρώ η γαλλική εφημερίδα "Le Fiagaro", λέγοντας, πως το ποσό αυτό είναι λιγότερο από το μισό των καθημερινών πωλήσεων τροφών για σκύλους και γάτες στις ΗΠΑ.

    Για "τσιγκουνιά" κάνουν λόγο οι "New York Times", τονίζοντας, πως η οικονομική βοήθεια, που προσφέρουν οι Αμερικανοί είναι 10 φορές μικρότερη από το κόστος μιας ημέρας πολέμου στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επέστρεψαν από την κόλαση 19 Έλληνες

    "Έρχεται" νέο τσουνάμι

    Διεθνής χείρα βοηθείας

    [04] Αθλητισμός

    Ντεμόλ τέλος!

    30/12/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αν μη τι άλλο περίεργος χαρακτηρίζεται ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία του Αιγάλεω ο Στεφάν Ντεμόλ, μετά την χθεσινή ήττα με 2-1 από τον Εργοτέλη. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρκατορείου ο Βέλγος τεχνικός θεωρήθηκε από την διοίκηση υπεύθυνος για τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα και ενημερώθηκε για την απομάκρυσνή του το πρωί. Ωστόσο ο ίδιος ο Στεφάν Ντεμόλ σε δηλώσεις του μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη αυτή, υποστήριξε πως κανείς δεν τον ενημέρωσε σχετικά αφού πραγματοποίησε κανονικά την πρωινή προπόνηση της ομάδας, παραχώρησε το τριήμερο ρεπό στους παίκτες και έμεινε με το ότι την Δευτέρα θα γίνει η επόμενη προπόνηση. Τόνισε πως δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του Αιγάλεω και κατέληξε έκπληκτός στο άκουσμα της είδησης.

    [05] Αθλητισμός

    Επιστολή διαμαρτυρίας από Ιωνικό

    30/12/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), Μάκη Γερμανάκο, απέστειλε η διοίκηση της ΠΑΕ Ιωνικός, με αφορμή τα σφυρίγματα του Μάκη Μαζαράκη στο χθεσινό αγώνα με την ΑΕΚ. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Κύριε Γερμανάκο, η ΠΑΕ Ιωνικός έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια, πως σέβεται απόλυτα τη διαιτησία, τους διαιτητές και τα θεσμοθετημένα όργανά της. Ωστόσο, αυτό που ζήσαμε χθες στο γήπεδο της Νεάπολης, ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς γίναμε μάρτυρες μιας αλλοπρόσαλλης διαιτησίας εκ μέρους του κ. Γεράσιμου Μαζαράκη, ο οποίος όπως αποδείχθηκε είναι επικίνδυνος για το ποδόσφαιρο και πολύ φοβούμαστε πως αν συνεχίσει να διευθύνει αγώνες του πρωταθλήματος, θα θρηνήσουμε θύματα. Σε έναν αγώνα, που και οι δύο ΠΑΕ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να επικρατήσει "αθλητικός πολιτισμός" (ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιωνικός, Χρήστος Κανελλάκης, περίμενε έξω από το γήπεδο τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, τους συνόδευσε στις θέσεις των επισήμων και παρακολούθησαν δίπλα δίπλα τον αγώνα), ο κ. Μαζαράκης, έκανε ότι ?περνούσε από το χέρι του να τον τινάξει στον αέρα.

    Δεν έχει πλέον καμία σημασία να αναφερθούμε στο πέναλτι που μόνο αυτός είδε και καταλόγισε εις βάρος του Ιωνικού, προκαλώντας τα γέλια ακόμη και των ανθρώπων της ΑΕΚ και την οργή των οπαδών του Ιωνικού. Εχει όμως μεγάλη σημασία να δούμε συνολικά τη διαιτησία του, η οποία ήταν απαράδεκτη και επικίνδυνη. Δεν υποστηρίζουμε ότι ο κ. Μαζαράκης είχε πρόθεση να αδικήσει τον Ιωνικό και να ευνοήσει την ΑΕΚ. Είμαστε, όμως, πεπεισμένοι, όπως και όλος ο φίλαθλος κόσμος που είδε τον αγώνα από την τηλεόραση, ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι ανεπαρκέστατος και ανίκανος να διευθύνει αγώνες τουλάχιστον της Α κατηγορίας. Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλετε εσείς προσωπικά και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ για την εξυγίανση της διαιτησίας, αλλά αν ο κ. Μαζαράκης συνεχίσει να διευθύνει αγώνες της Α κατηγορίας, θα σας εκθέτει ανεπανόρθωτα και θα προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη διαιτησία. Αν παρ ελπίδα τον διατηρήσετε στους πίνακες, προτείνουμε να του βάλετε αυτοκόλλητα στη φανέλα (όπως αυτά που υπάρχουν στα τσιγάρα), τα οποία θα μπορούσαν να αναγράφουν: "Προσοχή: Ο κ. Μαζαράκης βλάπτει σοβαρά το ποδόσφαιρο". Επειδή, όμως, το ποδόσφαιρο δεν είναι αστείο πράγμα, ούτε οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί του και επενδύουν χρήματα σε αυτό, καλό θα είναι να μας απαλλάξετε μία και καλή από την παρουσία του, για να ζήσουμε εμείς καλά και αυτός, εκεί στο νησί του, καλύτερα".

    Ημέρα αποχωρήσεων

    Στο μεταξύ, σήμερα ήταν ημέρα αποχωρήσεων από τον Ιωνικό, αφού λύθηκαν κοινή συναινέσει τα συμβόλαια των Κώστα Κωνσταντίνου, Αγγελου Διγκόζη και Βασίλη Μυτιληναίου. Ο Κωνσταντίνου είχε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και έπρεπε να επιστρέψει στην Κύπρο, ενώ ο Διγκόζης εκδήλωσε ο ίδιος την επιθυμία να αγωνιστεί σε ομάδα εκτός Αθηνών, αφού τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής της Πρωτεύουσας. Εξάλλου, ο νεαρός αμυντικός Σταμάτης Αναστασιάδης, δόθηκε δανεικός στην ομάδα του Σχηματαρίου, που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Δ εθνικής και προπονητής της οποίας, είναι ο Ακης Μάτζιος, ο οποίος ήξερε τον Αναστασιάδη από το διάστημα της παρουσίας του στον Ιωνικό.

    [06] Κοινωνία

    Περισσότεροι οι δικαιούχοι Αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα

    30/12/2004 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Από αρχές Ιανουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1000 ευρώ, για το έτος 2005. Οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από πέρυσι, καθώς, με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, το μέτρο επεκτείνεται και στους φοιτητές που σπουδάζουν και διαμένουν στην Αττική, αλλά η μόνιμη κατοικία τους απέχει περισσότερο από 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φοιτητής να έχει επιτύχει στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (εξαιρούνται οι πρωτοετείς), να έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ (το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και να μην έχει κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων. Για την καταβολή του επιδόματος απαιτείται η υποβολή αίτησης στην εφορία, πιστοποιητικό της σχολής και μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας.

    [07] Τεχνολογία

    Η ελπίδα ταξιδεύει στο διαδίκτυο

    30/12/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο πλανήτης συγκλονίζεται από μια καταστροφή που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους. Δεκάδες χώρες σε Ανατολή και Δύση θρηνούν. Κι οι ώρες που περνούν προσθέτουν νέα ονόματα σε καταλόγους θανάτου. Συντετριμμένοι άνθρωποι, από όλες τις ηπείρους, ψάχνουν απεγνωσμένα για τους δικούς τους. Ζουν; Είναι καλά; Μήπως τους έχει δει κάποιος; Όσοι βρίσκονται στους τόπους του μαρτυρίου αναζητούν οποιαδήποτε πληροφορία έξω από τα νοσοκομεία σε τεράστιους πίνακες ανακοινώσεων, σε σύγχρονα "τείχη δακρύων". Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν εκεί και να ψάξουν; Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, τις ώρες αγωνίας το διαδίκτυο αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο και βοηθό. Τόσο για εκείνους που καρδιοχτυπούν για την οποιαδήποτε πληροφορία, όσο και για εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα κολοσσιαίο έργο. Και η ελπίδα παίρνει τη μορφή της ηλεκτρονικής αγγελίας και της online δωρεάς.

    Με σύμμαχο το ιντερνετ

    Από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη μέχρι την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά αναζητούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσα από ειδικές ιστοσελίδες και φόρουμ , ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν εν ριπή οφθαλμού για το σκοπό αυτό.

    Η ταϊλανδική κυβέρνηση έχει φτιάξει websites με τους καταλόγους των ονομάτων, αλλά και φωτογραφίες , ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί και είναι νεκροί ή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας. Παρέχουν πληροφορίες, ενώ την ίδια στιγμή ζητούν τη βοήθεια των χρηστών σε περίπτωση που αναγνωρίσουν κάποιο από τα θύματα. Τα: http://www.phuketitcity.com , http://www.disaster.go.th , http://www.narenthorn.or.th είναι μόνο μερικά από αυτά. Στους ειδικούς χώρους τους οι ηλεκτρονικοί επισκέπτες μπορούν να καταχωρήσουν τη δική τους αγγελία με στοιχεία για γονείς, παιδιά, και συγγενείς τους οποίους αναζητούν απεγνωσμένα.

    Άλλες ιστοσελίδες όπως το http://tsunamihelp.blogspot.com συγκεντρώνουν και παρέχουν ειδήσεις σχετικές με το θέμα, την ανθρωπιστική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και το πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς, ενώ λειτουργούν και ως χώροι διαλόγου .

    Το ιντερνετ δείχνει σε αυτές τις κρίσιμες ώρες το εύρος και τη δύναμη των δυνατοτήτων του. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν και όλων η βοήθεια είναι σημαντική.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο ενός 14χρονου Ιταλού, του Βαλέριο Νατάλε, που συγκινημένος από τις δεκάδες αγγελίες για αγνοούμενους στις ιταλικές εφημερίδες, έφτιαξε την προσωπική του ιστοσελίδα πληροφοριών, η οποία έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τους συμπατριώτες του, που ψάχνουν στοιχεία για εκείνους που έχουν χαθεί σε Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Μαλδίβες και Ινδονησία. Πρόκειται για την http://www.tuttosimpsons.altervista.org/index.htm η οποία φέρει το όνομα των αγαπημένων του ηρώων καρτούν, των Σιμπσονς, ωστόσο μέσα από αυτήν στάθηκε εφικτός ο εντοπισμός ενός ζευγαριού Ιταλών, του Ντάριο Κολόντι και της Λιλιάνα Τζιορντανίνο.

    Μέχρι στιγμής 212 ξένοι τουρίστες, από τους χιλιάδες που παραθέριζαν σε χώρες της ΝΑ Ασίας, συγκαταλέγονται στους καταλόγους των νεκρών, ωστόσο μόνο η Ταϊλάνδη έχει ήδη κάνει λόγο για 435 θύματα που είναι αλλοδαποί. Περίπου 1.500 Σουηδοί, 1.000 Γερμανοί, 600 Ιταλοί, 464 Νορβηγοί, 294 από τη Σιγκαπούρη και 277 από το Χονγκ Κονγκ, 200 Φιλανδοί και 200 Τσέχοι φέρονται ως αγνοούμενοι από τις κυβερνήσεις τους.

    Ηλεκτονικά δώρα ζωής

    Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οργανώσεις αποδύονται το δικό τους αγώνα για τη διάσωση των εκατομμυρίων αστέγων, που μπορεί γλίτωσαν την υδάτινη καταστροφή, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και των επιδημιών. Το ιντερνετ στην υπηρεσία τους γίνεται εργαλείο συντονισμού και δίαυλος επικοινωνίας με όσους επιθυμούν να συνδράμουν το έργο τους.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στη Βρετανία η αρμόδια Επιτροπή για τις Καταστάσεις Εκτάκτου Ανάγκης, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις συγκέντρωσε εν μία νυκτί το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών αποκλειστικά μέσα από ηλεκτρονικές δωρεές στην ιστοσελίδα της.

    Επίσης ο Ερυθρός Σταυρός και η Oxfam, μεταξύ των δεκάδων οργανώσεων, που έχουν απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια και δέχονται online δωρεές, έχουν καταφέρει ήδη να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσά , αν και όχι επαρκή, δοθέντος του μεγέθους της καταστροφής.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στο Χονγκ Κονγκ από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν συγκεντρωθεί 4,1 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα διοχετευθούν στα θύματα υπό τη μορφή τροφής, φαρμάκων και εξοπλισμού για τον ύπνο.

    Η Unicef έχει κινητοποιηθεί για την μεταφορά τροφίμων και νερού ενώ θα στείλει προσωπικό για τη ψυχολογική στήριξη των θυμάτων, ενώ η Care International και η Oxfam φροντίζουν για τη μεταφορά νερού στους πληγέντες της Σρι Λάνκα.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη στείλει εθελοντές στο Ατσεχ της Ινδονησίας, ενώ "καθοδόν" βρίσκεται αεροσκάφος για τη Σρι Λάνκα, που μεταφέρει 30 τόνους νερού, εξοπλισμού για να στηθούν προσωρινά νοσοκομεία τα οποία θα μπορέσουν να περιθάλψουν 30.000 ανθρώπους, επί τρεις μήνες.

    Σχετικά Links:

    Unicef

    Γιατροί Χωρίς Σύνορα

    Οxfam

    Ερυθρός Σταυρός

    [08] Αθλητισμός

    Παρελθόν ο Γέλιτς από τον Mακεδονικό

    30/12/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί αρχικά ο Ντούσαν Γέλιτς να επιλέχθηκε από τον Αργύρη Πεδουλάκη ως αντικαταστάτης του τραυματία Γκρέγκορι Χίζνιακ, όμως η συμπεριφορά του δεν στάθηκε ικανή να τον διατηρήσει στην ομάδα του Μακεδονικού, καθώς ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε πως δεν τον θέλει. Αυτό πάντως σημαίνει πως ο Μακεδονικός δεν θα αντικαταστήσει τον παίκτη, καθώς αγωνιζόταν ως Έλληνας και οι μεταγραφές εν μέσω του πρωταθλήματος απαγορεύονται.

    [09] Κοινωνία

    Από την 1η Ιανουαρίου Φθηνότερο ρεύμα για τους πολύτεκνους

    30/12/2004 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μειωμένη κατά 43% θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2005 η χρέωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα. Από 3000 κιλοβατώρες το 4μηνο, που ήταν σήμερα, τα αυξημένα όρια γίνονται: για οικογένεια με 4 παιδιά, 3500 κιλοβατώρες και για οικογένεια με 5 ως 9 παιδιά 4000 κιλοβατώρες. Πολύτεκνοι με 10 και περισσότερα παιδιά θα μπορούν να καταναλώνουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με μειωμένο τιμολόγιο έως και 4.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Επίσης, όταν οι πολύτεκνοι ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης που τους αναλογεί, θα πληρώνουν με κανονικό τιμολόγιο μόνο τις επιπλέον κιλοβατώρες, ενώ, ως τώρα, έχαναν το προνόμιο του φθηνού ρεύματος αν ξεπερνούσαν το όριο έστω και για μια κιλοβατώρα.

    [10] Κοινωνία

    Οκτώ τραυματίες, οι δύο σοβαρά Τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού

    30/12/2004 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δύο σοβαρά τραυματίες και έξι ελαφρά είναι ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος που έγινε στη μία και μισή το μεσημέρι στο 183 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών -Λαμίας, στο πέταλο του Μαλιακού. Το τροχαίο έγινε όταν ΙΧ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και μία νταλίκα που μετέφερε σιδερόβεργες, οι οποίες καταπλάκωσαν άλλα οχήματα. Ο ένας από τους δύο σοβαρά τραυματίες διακομίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας όπου νοσηλεύεται με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων ήταν άμεση. Άνδρες της ΕΜΑΚ, διαστώστες, αθενοφόρα και γερανοί έσπευσαν στο σημείο και απεγκλώβισαν τους τραυματίες των τεσσάρων αυτοκινήτων που ενεπλάκησαν στο τροχαίο. Η εθνική οδός έμεινε για περισσότερο από 2,5 ώρες κλειστή και η αστυνομία διοχέτευε την κυκλοφορία από περιφερειακούς δρόμους

    [11] Κόσμος

    Κοντά στην υπογραφή μόνιμης εκεχειρίας Ελπίδες ειρήνης στο Σουδάν

    30/12/2004 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα βήμα πριν από το οριστικό του τέλος φαίνεται ότι βρίσκεται ο μακροβιότερος εμφύλιος πόλεμος στην Αφρική. Μετά από περίπου ένα μήνα διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες, που δρουν στις νότιες περιοχές της χώρας, επέλυσαν σήμερα τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα και θα συνομολογήσουν συνθήκη μόνιμης εκεχειρίας, το πιθανότερο αύριο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κένυας, που φιλοξενεί της διαπραγματεύσεις, δήλωσε, πως "μολονότι η εκεχειρία δεν αποτελεί μια τελική μορφή ειρηνευτικής συμφωνίας, συνιστά ένα σημαντικό βήμα". Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν (SPLM), Σαμ Κόλο, τόνισε, ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να τερματίσουν τη σύρραξη με ειρηνικά μέσα.

    "Ανθρωπιστική καταστροφή"

    Η δράση του SPLM έχει οδηγήσει στο θάνατο και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στη βόρεια Ουγκάντα.

    Μάλιστα, περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ οι οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.

    Επίσης, περισσότερα από 20 χιλιάδες παιδιά εκτιμάται πως έχουν πέσει θύματα απαγωγής από τους αντάρτες και έχουν γίνει μαχητές ή αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

    [12] Μ. Ανατολή

    Παλαιστίνιοι πυροδότησαν βόμβα Έκρηξη στη Γάζα

    30/12/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στιγμές τρόμου έζησε για ακόμα μια φορά η πόλη της Γάζας, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές πυροδότησαν βόμβα κοντά σε ισραηλινή στρατιωτική θέση, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Η έκρηξη έγινε κοντά σε φυλάκιο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ με το Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σε άλλη περιοχή της Γάζας, τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους, ενώ πραγματοποιούσαν επιδρομή στην πόλη Χαν Γιούνες. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, η επιδρομή αυτή είχε στόχο να εξουδετερώσει τους Παλαιστίνιους μαχητές, που πλήττουν με βλήματα όλμου και πυραύλους τους εβραϊκούς οικισμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση Ισραηλινών στη Χαν Γιούνες

    [13] Αθλητισμός

    Γκέλα για Πανσερραϊκό

    30/12/2004 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον αγώνα του Απόλλωνα απέναντι στον Πανσερραϊκό ολοκληρώθηκε η 13η αγωνιστική της Β' εθνικής και η νίκη κατέληξε στους γηπεδούχους με το φτωχό μεν, σημαντικό δε 1-0. το γκολ πέτυχε μόλις στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης ο Μουκαρμπέλ και το σκορ διατηρήθηκε έτσι και στα υπόλοιπα 89' καθώς οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν ποδόσφαιρο ιδιαίτερων αξιώσεων. Με το αποτέλεσμα αυτό οι γηπεδούχοι ανέβηκαν μια θέση αφού ξεπέρασαν τον Εθνικό Αστέρα, ενώ οι φιλοξενούμενοι έμειναν στους 22 βαθμούς και συμπλήρωσαν τον συνωστισμό σε αυτούς με τους Πανηλειακό, Καλαμάτα και Καστοριά.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

    Πανηλειακός-Προοδευτική 1-1 Ηλυσιακός-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 0-2 Λεβαδειακός-Καλαμάτα 0-0 Ατρόμητος Αθηνών-Νίκη Βόλου 0-2 Παναχαϊκή 2005-Λάρισα 0-1 Καστοριά-Ακράτητος 1-1 Απόλλων Αθηνών-Πανσερραϊκός 1-0 Ποσειδών Ν. Π.-Εθνικός Αστέρας 0-2 α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες)

    Νίκη Βόλου 25 Λεβαδειακός 23 Ολυμπιακός Βόλου 23 Ακράτητος 23 Πανσερραϊκός 22 Πανηλειακός 22 Καλαμάτα 22 Καστοριά 22 Προοδευτική 21 Λάρισα 21 Απόλλων Αθ. 18 Εθνικός Αστέρας 16 Παναχαϊκή 2005 13 Ηλυσιακός 13 Ατρόμητος Αθ. 4 Ποσειδών Ν. Πόρων -9 * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 December 2004 - 17:52:43 UTC