Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάγκη για άμεση παγκόσμια ανταπόκριση
  • [02] "Αυλαία" για τον Άρτι Σο
  • [03] "Επίθεση" Ντέμη σε Γρανίτσα
  • [04] Αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα
  • [05] Ένα μήνα εκτός ο Μιχαηλίδης
  • [06] Και ο Μπουμσόνγκ στην Νιούκαστλ
  • [07] Τα ...έψαλαν στους πολιτικούς
  • [08] Στην "Μπάρτσα" ο Σολάρι
  • [09] Επτά οι Έλληνες αγνοούμενοι
  • [10] "Χρονιά για τα μεγάλα βήματα το 2005"
  • [11] Παρατείνει την παραμονή της στο Ιράκ η Ν. Κορέα

    [01] Κόσμος

    Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό των θυμάτων Ανάγκη για άμεση παγκόσμια ανταπόκριση

    31/12/2004 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2004 7:12:05 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στοίχημα με το χρόνο για τη ζωή έχουν βάλει σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις, γνωρίζοντας ότι η άμεση δράση είναι η μόνη ελπίδα για πάνω από πέντε εκατ. ανθρώπους που επέζησαν από τα τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού και τώρα ανέστιοι, παλεύουν με τη δίψα, την πείνα και τις αρρώστιες. Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, Κ. Αναν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε παγκόσμια ανταπόκριση ανάλογη του μεγέθους της πρωτοφανούς καταστροφής. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί έως τώρα φτάνει τα 500 εκατ. δολάρια. Ήδη αεροπλάνα ρίχνουν προμήθειες σε απομακρυσμένες ζώνες, ενώ φορτηγά μεταφέρουν φάρμακα και νερό στις πληγείσες περιοχές. Στο μεταξύ ο μέχρι στιγμής απολογισμός αριθμεί 125.000 νεκρούς, καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη χιλιάδων. Μόνο στην Ινδονησία, όπου τον Ιανουάριο θα γίνει διεθνής συνάντησης κορυφής για τον πρόβλημα, ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 100.000. Επίσκεψη στις περιοχές του Ινδικού ετοιμάζεται να κάνει αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Κόλιν Πάουελ. Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από την Κυριακή αερογέφυρα για την παροχή βοήθειας στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας.

    Απαραίτητη η παροχή βοήθειας και μακροπρόθεσμα

    Παρότι τα σωστικά συνεργεία κάνουν τιτάνιες προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, που χάθηκαν στα νερά των φονικών τσουνάμι που δημιούργησε ο σεισμός των 9 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η τύχη χιλιάδων ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, περίπου 5.000 ξένοι, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον η κυβέρνηση της Σουηδίας εκφράζει φόβους ότι μπορεί να είναι νεκροί οι περισσότεροι από τους 1000 Σουηδούς που θεωρούνται αγνοούμενοι.

    Βαρύς ο φόρος και για τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με προσωρινούς επίσημους απολογισμούς 122 Γάλλοι, 34 Βρετανοί και έξι Ολλανδοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Η Νορβηγία που θρηνεί ήδη 21 πολίτες της εκφράζει φόβους για άλλους 462.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει φόβους ότι οι αριθμός των νεκρών δεν θα σταματήσει να αυξάνεται ενώ ο ΟΗΕ τονίζει την ανάγκη η παροχή βοήθειας να συνεχιστεί και μακροπρόθεσμα.

    "Είναι παγκόσμια καταστροφή χωρίς προηγούμενο και απαιτεί μία χωρίς προηγούμενο απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", σχολίασε Γ.Γ. του ΟΗΕ ο κ. Αναν.

    "Μέχρι τώρα μας υποσχέθηκαν, και εν μέρει παραλάβαμε, βοήθεια αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με βοήθεια σε είδος. Έχουν δεσμευτεί συνολικά 30 κράτη απ όλον τον κόσμο να βοηθήσουν άμεσα με πολλά εκατομμύρια συνανθρώπων τους", τόνισε ο κ. Αναν. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παραχωρεί 250 εκατομμύρια δολάρια.

    Επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει μορατόριουμ για τα χρέη ορισμένων ασιατικών χωρών, που έχουν υποστεί τα χειρότερα, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη. Η Ιταλία ζήτησε τη σύγκληση συνόδου της ομάδας των G8 με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, ωστόσο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συντονιστεί απο τον ΟΗΕ

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 6 Ιανουαρίου στην Ινδονησία θα πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση κορυφής με θέμα τον συντονισμό των προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στις χώρες που επλήγησαν και την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν για την ανοικοδόμηση των περιοχών αυτών.

    Στο μεταξύ τα φορτία με τρόφιμα και νερό και οι ομάδες εθελοντών καταφθάνουν η μία μετά την άλλη στις χτυπημένες περιοχές. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει σε βάθος χρόνου. Σε περιοχές όπου η υποδομές έχουν καταστραφεί ολοσερώς, επιδημίες όπως η χολέρα ελλοχεύουν.

    "Προς το παρόν τους πληγέντες φροντίζουν διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν καταφτάσει. Είναι σαν να περνούν "μήνα του μέλιτος". Τι θα γίνει όμως όταν το διεθνές ενδιαφέρον καταλαγιάσει; Εκεί θα φανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος" δηλώνει η γιατρός του Ερυθρού σταυρού Gandhimathi Jayaraman που βρέθηκε στην περιοχή Ναγκαπατιναμ στο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντου, όπου σε επτά καταυλισμούς αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περί τους 25.000 ανθρώπους.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για τους εκατομμύρια άστεγους είναι ο τύφος, η χολέρα, η ηπατίτιδα και η σαλμονέλα , σύμφωνα με τους γιατρούς. Την ίδια στιγμή όμως ακόμη και η γαστρεντερίτιδα μπορεί να αποβεί μοιραία για πιο ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά. Οι γιατροί προειδοποιούν ταυτόχρονα και το ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς, όως και δάγκειου πυρετού στις πιο ζεστές περιοχές.

    Η οικονομική βοήθεια από κάθε κράτος σε εκατ. δολ. (Reuters ) Αφρικανική Ένωση 0.10, Αλγερία 2.00, Αυστραλία 27.00, Αυστρία 1.40, Βρετανία 96.00, Καναδάς 33.00, Κίνα 63.0, Δανία 15.60, ΕΕ 40.81, Φιλανδία 3.40, Γαλλία 56.18, Γερμανία 2.72, Ελλάδα 0.15, Ουγγαρία 0.27, Ιρλανδία 2.72, Ιταλία 4.08, Ιαπωνία 30.00, Κουβέιτ 2.10, Ολλανδία 34.00, Ν. Ζηλανδία 3.60, Νορβηγία 16.53, Πολωνία 0.33, Πορτογαλία 10.88, Κατάρ 25.00 Σ. Αραβία 10.00, Σιγκαπούρη 3.10, Σλοβακία 0.23, Σλοβενία 0.11, Ν. Κορέα 5.00, Σουηδία 80.00, Ελβετία 23.81, Ταϊβάν 5.25, Τουρκία 1.25, ΗΑΕ 2.00, ΗΠΑ 35.00, Βενεζουέλα 2.00

    Αερογέφυρα βοήθειας από τον ΟΗΕ

    Την επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, που επλήγη περισσότερο από τον καταστροφικό σεισμό, θα έχει αποδέκτη η αερογέφυρα βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που θα ξεκινήσει την Κυριακή.

    Σύμφωνα με τον Ρούουντ Λούμπερς, τον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού, στην πρώτη φάση θα διατεθούν υλικά προσωρινής στέγασης σε περίπου 100.000 άστεγους, δηλαδή στο ένα πέμπτο του άστεγου πληθυσμού.

    Η αερογέφυρα, που θα ξεκινήσει από την Κοπεγχάγη και το Ντουμπάι, με προορισμό την πρωτεύουσα Τζακάρτα θα δώσει τη δυνατότητα να μεταφερθούν συνολικά περισσότεροι από 400 τόνοι βοήθειας.

    Ανά χώρα, η κατάσταση έχει ως εξής:

    -Ινδονησία: Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 79.940 ανθρώπων, ενώ γενικά στην επαρχία Ατσέχ που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 100.000.

    -Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 28.508 νεκροί, 12.482 τραυματίες και 5.023 αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές. Οι άστεγοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 900.000.

    -Ινδία: 11.330 νεκροί, από τους οποίους οι 7330 στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. Ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι στα νησιωτικά συμπλέγματα Ανταμάν και Νικομπάρ και γι`αυτό εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος.

    -Ταϊλάνδη: 4.351 νεκροί, από τους οποίους πάνω από 2230 ήταν ξένοι και 6.121 είναι οι αγνοούμενοι.

    -Μιανμάρ: Τουλάχιστον 90 νεκροί. Στη χώρα αυτή 17 χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

    -Μαλδίβες: Τουλάχιστον 75 νεκροί και 42 αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές. Δώδεκα χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

    -Μαλαισία: 66 νεκροί και 183 τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία. Άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

    -Μπαγκλαντές: Δύο νεκροί. Πρόκειται για πατέρα και γιο που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε ένα τουριστικό πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν.

    -Σομαλία: Τουλάχιστον 132 νεκροί και περίπου 50.000 άστεγοι ,σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

    -Τανζανία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί.

    -Κένυα: Ένας νεκρός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ελπίδα ταξιδεύει στο διαδίκτυο

    Θρήνος και αγωνία

    [02] Πολιτισμός

    "Αυλαία" για τον Άρτι Σο

    31/12/2004 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Για πάντα σίγησε το κλαρινέτο του Αμερικανού τζαζίστα Άρτι Σο, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή, στο Λος Άντζελες. Ο Σο έγινε διάσημος τόσο για τις κλασικές ερμηνείες του στα κομμάτια "Begin the Beguine" και "Oh, Lady Be Good", όσο και για τους γάμους και τα διαζύγιά του, οκτώ στον αριθμό αμφότερα. Μερικές από τις συζύγους του ήταν η συγγραφέας Κάθλιν Γουίνσορ και οι ηθοποιοί Εβελιν Κέις, Άβα Γκάρντνερ και Λάρα Τάρνερ. Ο διάσημος κλαρινετίστας είχε γεννηθεί στις 23 Μαΐου 1910 στη Νέα Υόρκη και ό,τι έκανε στη ζωή του προκαλούσε συζητήσεις.

    Σταμάτησε το 1954 τις δημόσιες εμφανίσεις

    Ο Σο δημιούργησε διάφορα συγκροτήματα τζαζ μουσικής, διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα και παρότι οι ερμηνείες του με το κλαρινέτο ήταν αξεπέραστες, το 1954 αποφάσισε να το βάλει στην άκρη και έκτοτε ουδέποτε έπαιξε δημοσίως. Όταν τον ρώτησαν γιατί, έλεγε, πως δεν μπορούσε να φθάσει στο επίπεδο ερμηνείας, που επιθυμούσε, άρα δεν είχε λόγο να κάνει άλλες δημόσιες εμφανίσεις με το κλαρινέτο.

    Μετά από την αποχώρησή του από τη βιομηχανία του θεάματος, πήγε να ζήσει στην Ισπανία.

    Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1960, όπου ασχολήθηκε με την παραγωγή μουσικής και τη συγγραφή βιβλίων.

    Το 2002 έδωσε στην κυκλοφορία ένα CD, με την ονομασία "Αυτοπροσωπογραφία" (Self Portrait), το οποίο περιείχε ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις.

    Στα φετινά Γκράμι, τιμήθηκε με το βραβείο συνολικής προσφοράς.

    Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του "δύσκολο άνθρωπο". Άρα οι οκτώ σύζυγοί του δεν είχαν παρά να συμφωνήσουν μαζί του!

    Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας.

    [03] Αθλητισμός

    "Επίθεση" Ντέμη σε Γρανίτσα

    31/12/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Φραστική επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης στον ομόλογό του της ερασιτεχνικής στην χθεσινή γενική συνέλευση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με κύριο αντικείμενο τους χειρισμούς στο θέμα του γηπέδου της ομαδας. Ο Ντέμης Νικολαΐδης επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, καθώς το γήπεδο γκρεμίστηκε χωρίς την παραμικρή ελπίδα να ξαναχτιστεί και χωρίς να πει πως αυτό έγινε σκόπιμα χαρακτήρισε τους χειρισμούς κακούς. Παράλληλα ζήτησε εκλογές μέσα στον Ιανουάριο και αξίζει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από την καταψήφιση τόσο του διοικητικού όσο και του οικονομικού απολογισμού, πολλά μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ τάσσονται στο πλευρό του Νικολαΐδη.

    [04] Μ. Ανατολή

    Αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα

    31/12/2004 12:52:00 μμ

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα από ρουκέτα, που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο στην περιοχή Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός κάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Η τελευταία επίθεση ανέβασε στους 11 τον αριθμό των Παλαιστινίων, που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, το πρωί άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο 16χρονος Ριζκ Μούσλαχ, έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

    [05] Αθλητισμός

    Ένα μήνα εκτός ο Μιχαηλίδης

    31/12/2004 12:53:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε περίπου ένα μήνα υπολογίζεται η επιστροφή του Χρυσόστομου Μιχαηλίδη στην αγωνιστική δράση. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, που αποχώρησε τραυματίας από τον χθεσινό αγώνα με τον Ιωνικό, υποβλήθηκε σήμερα σε υπερηχογράφημα, που έδειξε ότι έχει υποστεί θλάση δευτέρου βαθμού στον αριστερό προσαγωγό. Ο ποδοσφαιριστής αρχικά θα ακολουθήσει αντιφλεγμονώδη αγωγή και μετά ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας. Πρόβλημα όμως υπάρχει και τον Λεωνίδα Καμπάνταη, που σήμερα το πρωί αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο και διαπιστώθηκε θλάση. Από αύριο θα ακολουθήσει ατομικό πρόγραμμα, αλλά υπολογίζεται να βρίσκεται στην διάθεση του Φερνάντο Σάντος σε μία εβδομάδα, που σημαίνει ότι προλαβαίνει τον προσεχή αγώνα της Ένωσης, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, που θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου.

    [06] Αθλητισμός

    Και ο Μπουμσόνγκ στην Νιούκαστλ

    31/12/2004 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Γάλλος αμυντικός Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στο Νιούκαστλ όπου θα διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου του συμβολαίου με την ομάδα του Γκρέιαμ Σούνες. Ο 25χρονος Μπουμσόνγκ αποτελεί την δεύτερη μεταγραφή της Νιούκαστλ μετά τον Σελεστίν Μπαμπαγιάρο και η συμφωνία του είναι διάρκειας 5,5 ετών. Στις δηλώσεις του ο Σούνες επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της μεταγραφής και συμπλήρωσε πως σήμερα ο Γάλλος πρώην πλέον ποδοσφαιριστής της Ρέιντζερς πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις.

    [07] Πολιτική

    Τα ...έψαλαν στους πολιτικούς

    31/12/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δεκάδες παιδικές χορωδίες και ορχήστρες γέμισαν σήμερα το πρωί τις αίθουσες των υπουργείων με πρωτοχρονιάτικες μελωδίες και είπαν τα κάλαντα στους πολιτικούς και όχι μόνο. Κάλαντα από όλες τις γωνιές της χώρας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της χώρας λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Το Προεδρικό Μέγαρο για δέκατη και τελευταία φορά με οικοδεσπότη τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο υποδέχτηκε ορχήστρες, χορευτικά συγκροτήματα, παιδικές χορωδίες καθώς και δέκα Ελληνοκύπριους μαθητές από το Ριζοκάρπασο της κατεχόμενης Κύπρου οι οποίοι ευχήθηκαν στον κ. Στεφανόπουλο υγεία και ευτυχία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε με τη σειρά του το 2005 να είναι μια χρονιά σταθερής προκοπής με υγεία και κάθε καλό.

    Με παιδικές φωνές πλημμύρισε και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο υποδέχτηκε τη χορωδία του "Παιδικού χωριού SOS" και τη χορωδία των μαθητών του πρώτου Ελευθέρου Γυμνασίου από το Ριζοκάρπασο, της Κύπρου.

    Κατόπιν, οι μαθητές αντάλλαξαν δώρα με το πρωθυπουργικό ζεύγος το οποίο προσέφερε γλυκά και γούρια του 2005 στα παιδιά.

    Από κρητικές μελωδίες πλημμύρισε η Βουλή των Ελλήνων καθώς η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, άκουσε τα κάλαντα από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο. Στη συνέχεια, τα μέλη της Ένωσης Βρακοφόρων Κρήτης χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και πρόσφεραν στην κ. Μπενάκη ένα ρόδι και το απολυτήριο του Ελευθερίου Βενιζέλου από το Γυμνάσιο της Σύρου. Από τη μεριά της η Πρόεδρος της Βουλής τους χάρισε δώρα από τα εργαστήρια κέντρων αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης έψαλε, επίσης, τα κάλαντα στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Αλαβάνος υποδέχτηκε φέτος για πρώτη φορά ως πρόεδρος του ΣΥΝ τις χορωδίες που του έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Εκτός από τους Κρήτες Βρακοφόρους στα γραφεία του ΣΥΝ βρέθηκε σήμερα και π Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαγκλαντές. Μετά την εορταστική εκδήλωση ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην τραγωδία που έπληξε τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και τις "πλούσιες καπιταλιστικές χώρες" να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις πληγείσες περιοχές.

    Από τους Βρακοφόρους της Κρήτης άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εκτίμησε ότι το 2005 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τα εργατικά δικαιώματα.

    Το Δημαρχείο της Αθήνας υποδέχτηκε τον πανελλήνιο σύλλογο προσαρμοσμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, παιδιά από την Κιβωτό, το ελληνοαραβικό κέντρο, το ελληνικό παιδικό μουσείο, τον Όμιλο Βρακοφόρων αλλά και παιδιά μεταναστών από τις Φιλιππίνες που είπαν τα κάλαντα στη δήμαρχο, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος άκουσε τα κάλαντα από τους μαθητές του Ριζοκάρπασου, ενώ το μεσημέρι κόπηκε στην Αρχιεπισκοπή η πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία της υπουργού Παιδείας, Μαριέτας Γιαννάκου, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην καταστροφή που έπληξε την Ασία και ευχήθηκε το "νέο έτος να μη φέρει πικρίες, αλλά ειρήνη, αγάπη, δικαιοσύνη και ελπίδα".

    Ευχές και κάλαντα στη συμπρωτεύουσα

    Χορωδίες, μπάντες, φιλαρμονικές, σύλλογοι και μαθητές έψαλαν σήμερα τα κάλαντα στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και το δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να συμβάλλουν στην προσπάθεια της Μητρόπολης για τη συγκέντρωση βοήθειας για τους πληγέντες στη νοτιοανατολική Ασία.

    Στο Λευκό Πύργο, η Τροχαία της πόλης πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση στην οποία παρέστη ο κ. Τσιαρτσιώνης ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των τροχονόμων, τους μοίρασε δώρα και ευχαρίστησε το Σώμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

    [08] Αθλητισμός

    Στην "Μπάρτσα" ο Σολάρι

    31/12/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στη Μπαρτσελόνα θα συνεχίσει την καριέρα του από τον Ιούνιο του 2005 ο Σαντιάγκο Σολάρι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της AS. Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, ο πρόεδρος των «μπλαουγκράνα», Ζοάν Λαπόρτα, «έχει εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Αργεντινού μέσου», του οποίου το συμβόλαιο συνεργασίας με την «αιώνια» αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης λήγει στις 30 Ιουνίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της πρωτοπόρου του ισπανικού πρωταθλήματος αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

    [09] Κοινωνία

    Ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους από το ΥΠΕΞ Επτά οι Έλληνες αγνοούμενοι

    31/12/2004 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2004 6:39:32 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μειώθηκε περαιτέρω ο αριθμός των Ελλήνων που αγνοούνται στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας καθώς το απόγευμα της Παρασκευή το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από τη λίστα των αγνοουμένων διαγράφηκε το όνομα του Σγουρού Θεόδωρου, κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργείου με την οικογένειά του που επιβεβαίωσε την επιστροφή του. Αργά το μεσημέρι το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αγνοουμένων απευθύνοντας έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 0030-210-3681730, 3681350 και 3681212. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, "δεν έχει οιαδήποτε αναφορά περί νεκρού ή βαριά τραυματισμένου Έλληνα υπήκοου". Όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος πιστεύεται ότι η δημοσίευση των ονομάτων των προσώπων αυτών, με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των οικογενειών τους, θα αυξήσει τις πιθανότητες εντοπισμού των επτά αγνοουμένων ή αναζητουμένων.

    Οι Έλληνες αγνοούμενοι:

    Ως αγνοούμενοι σε συνθήκες υψηλού κινδύνου είναι οι:

    Σέφερ (Schaeffer)-Χατζηδάκη Εμμανουέλα (κατοικος εξωτερικου) Σέφερ Έλλη-Κατερίνα (τέκνο Εμμανουέλας) Σέφερ Πατρίσια-Λούση (τέκνο Εμμανουέλας) Χατζηαλεξίου Έσπο (Espo) Άνα Μάγια, σύζυγος Αντωνίου (Φινλανδή υπήκοος) Πάκου Μαριάννα του Βασιλείου (κάτοικος Γερμανίας)

    Αναζητούνται επίσης οι:

    Παυλίδης Παναγιώτης του Ιωάννη (κάτοικος Γερμανίας) Πριωτάκης Κωνσταντίνος του Αθανασίου (ναυτικός)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επέστρεψαν από την κόλαση 19 Έλληνες

    [10] Πολιτική

    "Χρονιά για τα μεγάλα βήματα το 2005"

    31/12/2004 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτήρισε το 2004 ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμά του για το νέο έτος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2005 θα είναι μια χρονιά "για τα μεγάλα βήματα, που οδηγούν στη νέα προοπτική" και την ανάπτυξη. Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι οι Έλληνες πετυχαίνουν τους στόχους τους όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους. "Τη χρονιά που πέρασε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας ανέθεσαν την ευθύνη για μία Νέα Διακυβέρνηση", τόνισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στους λίγους μήνες της διακυβέρνησής της, "αντιμετώπισε με επιτυχία, μεγάλα εθνικά ζητήματα" και έδωσε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα.

    "Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με γνώμονα τη σύνθεση των απόψεων, τη συνένωση των προσπαθειών μας, την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων" συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην επιλογή του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με το νέο έτος, το οποίο όπως σημείωσε, έχει ανακηρύξει έτος ανταγωνιστικότητας, και τόνισε ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο άνθρωπος και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

    Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για "την κατάκτηση των μεγάλων στόχων" απαιτείται η προσπάθεια όλων όπως είναι οι πολιτικές δυνάμεις, οι παραγωγικοί φορείς, οι επιχειρήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι.

    "Με συνεννόηση, συστράτευση και ενότητα. Με ένα τελικό στόχο: Τη βελτίωση της ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα", τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε ευχόμενος "Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά" σε "κάθε ελληνική οικογένεια και κάθε πολίτη".

    [11] Ιράκ

    Παρατείνει την παραμονή της στο Ιράκ η Ν. Κορέα

    31/12/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραμονή των στρατευμάτων της στο Ιράκ για ένα ακόμη χρόνο αποφάσισε την Παρασκευή η Νότια Κορέα. Την απόφαση αυτή έλαβε το κοινοβούλιο της χώρας το οποίο με 161 υπέρ και 63 κατά ενέκρινε την πρόταση να παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2005 οι 3.600 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στην περιοχή Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Σημειώνεται ότι η νοτιοκορεατική δύναμη είναι η τρίτη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ μετά την αμερικανική και βρετανική.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 December 2004 - 17:52:32 UTC