Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετ' εμποδίων το ανθρωπιστικό έργο
  • [02] Η ΝΕΤ στο πλευρό των θυμάτων
  • [03] Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ
  • [04] Νέες επιδρομές στη Γάζα
  • [05] Πρωτοχρονιάτικη "τυχερή" ατυχία
  • [06] Ένοπλο επεισόδιο στο δυτικό Αφγανιστάν
  • [07] Ασταμάτητοι οι Χιτ
  • [08] Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή του Νέστου
  • [09] Καταγγελίες για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο
  • [10] Στο νοσοκομείο ο Γκασγκόιν
  • [11] Οριστική ρήξη Ντέμη - Γρανίτσα
  • [12] Πρόβλημα με Σταυρακάκη στον ΟΦΗ
  • [13] Τον Μαχμούντ Αμπάς θέλει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων
  • [14] Δολοφονήθηκε 84χρονος στην Καβάλα
  • [15] Θλάση ο Σχορτσιανίτης

    [01] Κόσμος

    ΟΗΕ:Θα χρειαστεί μια δεκαετία για την ανοικοδόμηση Μετ' εμποδίων το ανθρωπιστικό έργο

    2/1/2005 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/1/2005 6:20:38 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, AP, BBC

    Με τις ελπίδες να εξανεμίζονται για την εξεύρεση επιζώντων σε ορισμένες περιοχές και με τον απολογισμό να φτάνει τους 124.000 νεκρούς, μια εβδομάδα αφότου τα τσουνάμι ισοπέδωσαν τις ακτογραμμές 12 χωρών του Ινδικού, οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στη διασφάλιση της επιβίωσης αστέγων και τραυματιών. Δεκάδες τόνοι διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας καταφθάνουν καθημερινά με πλοία και αεροσκάφη στη ΝΑ Ασία. Όμως η προώθηση τους αποδεικνύεται δύσκολη. Η πρόσβαση σε τμήματα της Ινδονησίας της Σρι Λάνκα έχει διακοπεί λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και προς το παρόν γίνονται μόνο ρίψεις εφοδίων από αμερικανικά ελικόπτερα, ενώ υπάρχουν φόβοι για ξεσπάσματα χολέρας σε καταυλισμούς. Στο μεταξύ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος θα βρεθεί την Πέμπτη στην Ινδονησία, εκτίμησε ότι η ανοικοδόμηση των χωρών αυτών θα πάρει έως και 10 χρόνια και θα απαιτήσει δισεκατομμύρια δολάρια. Πάράλληλα, σε Ταϊλάνδη και Ινδονησία μεταβαίνουν σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους.

    Άνιση μάχη με το χρόνο

    Μια εβδομάδα μετά την καταστροφική επέλαση των τσουνάμι και τα νερά τώρα αρχίζουν να υποχωρούν από τις χτυπημένες περιοχές, αποκαλύπτοντας μόνο ερείπια και νέα πτώματα προς καταμέτρηση.

    Ανθρώπινα σώματα σε αποσύνθεση εξακολουθούν να επιπλέουν στη θάλασσα ακόμα και απόσταση 20 μιλίων από τις ακτές, σύμφωνα με τις αναφορές των πιλότων των αμερικανικών ελικοπτέρων, ενώ η αδυσώπητη οσμή του θανάτου στην ξηρά εμποδίζει τους κατοίκους να γυρίσουν στα σπίτια τους. Ο ΟΗΕ εξέφρασε φόβους ότι τα θύματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 150.000 θύματα , τονίζοντας ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών ίσως να είναι κάτι που δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ.

    Την ίδια ώρα σωστικά συνεργεία, εξαντλημένοι κάτοικοι και στρατιώτες, αλλά και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής καταβάλουν φρενιτιώδεις προσπάθειες ταφής των σορών που έχουν αποσυντεθεί, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημιών. Φωτιές καίνε 24 ώρες το 24ωρο πτώματα και συντρίμμια μαζί, σε μια προσπάθεια καθαρισμού των περιοχών, ώστε αυτές να καταστούν ξανά κατοικήσιμες. Ινδουιστικοί ναοί έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία και καταφύγια αστέγων.

    Η αστυνομία της Ταϊλάνδης δημιούργησε τρία ειδικά κέντρα στο Πουκέτ και ένα στο Κράμπι για να διευκολυνθεί η συλλογή δειγμάτων DNA από τους συγγενείς των αγνοουμένων και των νεκρών, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναγνώρισης των θυμάτων. Στη Σρι Λάνκα Ευρωπαίοι ιατροδικαστές από 18 χώρες πασχίζουν να ταυτοποιήσουν τις σορούς 57 ξένων που βρήκαν τον θάνατο από τα γιγάντια παλιρροϊκά κύματα. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των αλλοδαπών τουριστών που έχασαν τη ζωή τους στη θεομηνία φτάνει τους εκατοντάδες, ενώ οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 7.000, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Ευρωπαίοι.

    Πάντως, σε μια εξέλιξη που έλαμψε σαν αχτίδα ελπίδας μέσα στην καταστροφή, η εφημερίδα Τζακάρτα Ποστ, ανέφερε ότι 10 ξένοι τουρίστες, από την Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και την Ελβετία βρέθηκαν ζωντανοί στο μικρό νησάκι Ουέχ, 25 χλμ. από τις ακτές της Μπάντα Ατσέχ. Αλλο ένα παιδάκι 18 μηνών από το Καζακστάν βρέθηκε ζωντανό, έπειτα από μία εβδομάδα, που πέρασε χωρίς τροφή και νερό, μέσα στα χαλάσματα. Στο Χάο Λακ της Ταϊλανδης, περίπου 12 τουρίστες σώθηκαν χάρη στη διαίσθηση των ελεφάντων που κατάλαβαν τον κίνδυνο και τράπηκαν σε φυγή προς τους κοντινούς λόφους, με τους ανθρώπους στις πλάτες τους.

    Την ίδια ώρα, πλοία και αεροσκάφη διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αμερικανικός στρατός, το βρετανικό και το ινδικό πολεμικό ναυτικό, μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην προσπάθεια με πλοία, αεροπλανοφόρα, ελικόπτερα και άλλα πλωτά και εναέρια μέσα. Ωστόσο, πιλότοι ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν σε πλημμυρισμένες περιοχές και αναγκάστηκαν να κάνουν ρίψη εφοδίων σε απελπισμένους κατοίκους χωριών της Ινδονησίας.

    Μέχρι στιγμής, το σύνολο των δεσμεύσεων για οικονομική βοήθεια που έκαναν τα διάφορα κράτη προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την υπόσχεση της Ιαπωνίας για την παροχή του ενός τετάρτου του ποσού αυτού. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το δεκαπλάσιο ποσό από τα 35 εκατομμύρια για τα οποία είχαν αρχικά δεσμευτεί. Στις 7 Ιανουαρίου θα συνέλθει έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βοήθεια στις πληγείσες χώρες. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε 10 εκατομμύρια ευρώ υπέρ της Ινδονησίας.

    Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους αναχωρούν σήμερα, για την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία προκειμένου να υπογραμμίσουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για την εκεί καταστροφή, υπό τη σκιά των έντονων επικρίσεων που δέχθηκαν οι ΗΠΑ για την ολιγωρία στην ανταπόκριση τους καθώς και για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να διακόψει τις διακοπές του στο ράντσο του στο Τέξας. Εξάλλου, στις 6 Ιανουαρίου θα γίνει στην Ινδονησία διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή πολλών χωρών, για τη διεξαγωγή της οποίας θα μεταβεί στην περιοχή και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν .

    Στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας πρόκειται να μεταβεί στο τέλος της εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα 60 Γερμανών (46 στην Ταϊλάνδη και 14 στη Σρι Λάνκα) που έχασαν τη ζωή τους από τα φοβερά τσουνάμι, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων "ξεπερνά τους 1000". Στο μεταξύ, κάτοικοι των χωρών της ΝΑ Ασίας δηλώνουν έξαλλοι με την ανεπάρκεια των αρχών, ενώ Ινδονήσιοι επιστήμονες επισήμαναν ότι αν υπήρχε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί "χιλιάδες ζωές". "Ένα τέτοιο σύστημα που είχε προταθεί το 1992 στην Ινδονησία θα κόστιζε 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Είχε απορριφθεί ως "εξαιρετικά δαπανηρό", σύμφωνα με δήλωση επιστήμονα στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    Οι προσωρινοί απολογισμοί:

    Ινδονησία: 79.906 επιβεβαιωμένοι νεκροί στη Σουμάτρα, με πολλά χωριά να έχουν εξαφανισθεί από τα κύματα. Πάνω από 3.600 αγνοούμενοι. Εκτιμήσεις αξιωματούχων για πάνω από 100.000 νεκρούς.

    Σρι Λάνκα: 28.743 νεκροί, 13.976 εξαφανισμένοι. Ο τελικός απολογισμός εκφράζονται φόβοι ότι θα φθάσει τους πάνω από 42.000 νεκρούς.

    Ινδία: 12.829 νεκροί και αγνοούμενοι που "θεωρούνται νεκροί". Στα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ, αγνοούνται χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη πρωτόγονων φυλών.

    Ταϊλάνδη: ο -αναθεωρημένος προς τα κάτω- επίσημος απολογισμός των νεκρών κάνει λόγο για 4.798 (από 4.812) νεκρούς, εκ των οποίων 2.402 ξένοι, 2.193 ταϊλανδοί και 203 άγνωστης ταυτότητας. Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων μειώθηκε και αυτός, στους 6.384 (από 6.541), καθώς βρέθηκαν ορισμένοι από αυτούς. Ο πρωθυπουργός Σιναουάτρα εκτίμησε το Σάββατο ότι ο τελικός απολογισμός θα φθάσει τους 7.000 έως 8.000 νεκρούς.

    Μαλδίβες: τουλάχιστον 75 νεκροί και 42 αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές. Οι υποδομές είναι ολοσχερώς κατεστραμμένες σε 13 νησίδες και 12.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

    Μαλαισία: 66 νεκροί και 183 τραυματίες, και ένας αριθμός αγνοουμένων που δεν καθορίζεται στο τουριστικό νησί Πενάνγκ.

    Μιανμάρ (Βιρμανία): 53 νεκροί και 17 χωριά κατεστραμμένα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς και κίνδυνο "πολύ υψηλότερου" τελικού απολογισμού.

    Μπανγκλαντές: 2 νεκροί, ένας πατέρας και ο γιος του, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Αφρική: 176 νεκροί και 50.000 εκτοπισμένοι στην Σομαλία, 10 νεκροί στην Τανζανία, τουλάχιστον 1 νεκρός στην Κένυα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ελπίδα που ονομάστηκε Τσουνάμι

    Νέος σεισμός στην Ινδονησία

    Ανάγκη για άμεση παγκόσμια ανταπόκριση

    Η ελπίδα ταξιδεύει στο διαδίκτυο

    [02] Κοινωνία

    Η ΝΕΤ στο πλευρό των θυμάτων

    2/1/2005 1:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τηλεμαραθώνιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τα θύματα της θεομηνίας στην Ανατολική Ασία διοργανώνει η ΝΕΤ την ερχόμενη Τρίτη. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την αποστολή φαρμάκων, τροφίμων και προσωρινών καταλυμάτων στις πληγείσες περιοχές, με τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών. Από τις 5.45 το πρωί της Τρίτης έως τα ξημερώματα της Τετάρτης ολόκληρο το πρόγραμμα της ΝΕΤ θα προσαρμοστεί για τις ανάγκες του σκοπού αυτού.

    [03] Ιράκ

    Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ

    2/1/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC,REUTERS,ΑΠΕ

    Δεκαεννέα Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 18 ήταν μέλη της εθνοφυλακής και ένας πολίτης, βρήκαν τραγικό θάνατο σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που εξερράγη δίπλα στο λεωφορείο που τους μετέφερε στην πόλη Μπαλάντ, βορείως της Βαγδάτης. Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στις περιοχές του λεγόμενου "σουνιτικού τριγώνου", που έχει μετατραπεί σε θέατρο κλιμακούμενης βίας, καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

    Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν πολλές περιοχές

    Σύμφωνα με Αμερικανό εκπρόσωπο στην επίθεση σκοτώθηκαν ακαριαία 16 εθνοφρουροί. Άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους ενώ μεταφέρονταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 19ο θύμα είναι μια γυναίκα η οποία βρισκόταν στο δρόμο κοντά στη βάση της πολυεθνούς δύναμης στο Μπαλάντ, κατά τη στιγμή της έκρηξης. Οι τραυματίες ανέρχονται στους έξι.

    Στο μεταξύ, χθες ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κοντά σε δρόμο στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters, από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί σε μάχες στο Ιράκ 1.044 στρατιώτες.

    [04] Μ. Ανατολή

    Νέες επιδρομές στη Γάζα

    2/1/2005 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ο φαύλος κύκλος της βίας σφίγγει σα βρόχος τα παλαιστινιακά εδάφη. Περίπου 50 ισραηλινά τανκς υποστηριζόμενα από τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Μπέιτ Χανούν και της Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα για την επίθεση με δύο αυτοσχέδιες ρουκέτες που δέχθηκε τα ξημερώματα η ισραηλινή πόλη Σντερότ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, στη χθεσινή επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ωστόσο η σημερινή επιδρομή στοχεύει στην αποτροπή πιθανών νέων πληγμάτων κατά του ισραηλινού εδάφους. Όμως, η πυραυλική επίθεση που δέχθηκε η Σντερότ, και η οποία έφερε την υπογραφή της Χαμάς, αποτελούσε πράξη αντεκδίκησης της παλαιστινιακής οργάνωσης στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη την Τετάρτη στην Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας, με θύματα 11 Παλαιστινίους.

    Αμπάς: Το Ισραήλ επιδιώκει να δυναμιτίσει τις εκλογές

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Χαν Γιούνες και αναπτύχθηκε στα περίχωρά της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για να επέμβουν εκ νέου αν χρειαστεί, καθώς Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πέντε οβίδες όλμων εναντίον στρατιωτικών θέσεων και εβραϊκών εποικισμών της περιοχής, προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Αποκλεισμένη παραμένει και η πόλη του Μπέιτ Χανούν .

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και υποψήφιος για την παλαιστινιακή προεδρία, Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να δυναμιτίσει τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, πραγματοποιώντας συχνές εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας. "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι εξόχως προσεκτική σε ό,τι συμβαίνει- οι δημοκρατικές διαδικασίες κινδυνεύουν ", τόνισε ο Αμπάς.

    [05] Κόσμος

    Πρωτοχρονιάτικη "τυχερή" ατυχία

    2/1/2005 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άσχημη κατάληξη είχαν οι πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί για μια 16χρονη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Η κοπέλα έπεσε από το ανοιχτό παράθυρο ενός διαμερίσματος στον 6ο όροφο, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Για καλή της τύχη όμως επέζησε. Η κοπέλα, βέβαια τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    [06] Κόσμος

    Ένοπλο επεισόδιο στο δυτικό Αφγανιστάν

    2/1/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης κι ένας Αφγανός πολίτης βρήκαν τον θάνατο σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο δυτικό Αφγανιστάν, κοντά στην πόλη Χεράτ στην επαρχία Σιντάντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί εάν επρόκειτο για ενέδρα των Ταλιμπάν, ή εάν ήταν ένα επεισόδιο ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες στην περιοχή, στην οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιπάλους, τοπικούς πολεμάρχους.

    [07] Αθλητισμός

    Ασταμάτητοι οι Χιτ

    2/1/2005 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με το δεξί μπήκαν στο 2005 οι Μαϊάμι Χιτ πετυχαίνοντας την 14η συνεχόμενη νίκη τους. Θύμα αυτή τη φορά οι Σάρλοτ Μπόμπκατς και εκτελεστής τους ο Ντουέιντ Ουέιντ με 26 πόντους. Παράλληλα, Αυτή ήταν η 25η εφετινή νίκη για την ομάδα του Μαϊάμι (25-7), η οποία και οδηγεί την κούρσα στη Νοτιοανατολική Περιφέρεια, με το δεύτερο Ορλάντο να είναι... πολύ μακριά (15-13). Στη Μινεάπολη, ο Πολ Γκασόλ σημείωσε 23 πόντους, 14 εκ των οποίων στην τρίτη περίοδο και οι Μέμφις Γκρίζλις επικράτησαν 104-95 των Τίμπεργουλβς. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχή νίκη για τους Γκρίζλις, οι οποίοι με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου βρίσκονταν πίσω στο σκορ με επτά πόντους (57-50). Όμως με 31 πόντους στην τρίτη περίοδο έναντι 19 των «Λύκων» κατάφεραν να φύγουν νικητές.

    Αποτελέσματα - Σκορερ

    Μαϊάμι-Σάρλοτ 113-90 Δωδεκάλεπτα: 28-20, 27-23, 35-25, 23-22

    ΣΑΡΛΟΤ: Ουάλας 4, Οκαφόρ 17 (10ριμπ.), Μπρέζετς 6, Νάιτ 6 (7ασ.), Μπόγκανς 8, Ρας 10, Σμιθ 9, Ουάιτ 5, Έλι 2, Χαρτ 14, Καπόνο 9.

    ΜΑΪΑΜΙ: Τζόουνς 13, Χάσλεμ 11 (9ριμπ.), Ο`Νιλ 16, Τζόουνς 12, Ουέιντ 26 (9ασ.), Λέτνερ 10, Ντόλεακ 4, Ντούλινγκ 4, Μπάτλερ 10, Ουάνγκ 7, Άντερσον.

    Νέα Υόρκη-Νιού Τζέρσεϊ 87-93 Δωδεκάλεπτα: 20-26, 16-23, 22-16, 29-28

    ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ: Τζέφερσον 17, Κρστιτς 12 (7ριμπ.), Κόλινς 9, Κάρτερ 16, Κιντ 13, Μπεστ 8, Μπάφορντ 13, Σμιθ 5.

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Κ. Τόμας 6 (10ριμπ.), Τ. Τόμας 14, Μοχάμεντ 18 (13ριμπ.), Χιούστον 8, Μάρμπερι 31 (8ασ.), Χαρνταγουέι, Σουίτνεϊ 3, Νόρις, Ουίλιαμς 5, Αρίζα 2.

    Μινεσότα-Μέμφις 95-104 Δωδεκάλεπτα: 34-23, 23-27, 19-31, 29-23

    ΜΕΜΦΙΣ: Πόσεϊ 5, Γκασόλ 23, Ράιτ 12, Μίλερ 5, Ουίλιαμς 8, Μπάτιερ 9, Ουέλς 18 (8ριμπ.), Ουότσον 20 (8ασ.), Κάρντιναλ 4.

    ΜΙΝΕΣΟΤΑ: Σέρμπιακ 22 (7ριμπ.), Γκαρνέτ 30 (10ριμπ.), Τζόνσον, Σπρίουελ 17, Κασέλ 4 (10ασ.), Μάντσεν, Χάσελ 2, Χάντσον 9, Γκρίφιν 9, Χόιμπεργκ 2.

    Σικάγο-Ορλάντο 105-90 Δωδεκάλεπτα: 33-21, 27-16, 27-23, 18-30

    ΟΡΛΑΝΤΟ: Χάουαρντ 10 (12ριμπ.), Χιλ 16, Μπάτι 4, Φράνσις 12, Μόμπλεϊ 6, Κάτο 13, Τούρκογλου 3, Γκάριτι 5, Νέλσον 5, Όγκμον 6, Κασούν 7, Στίβενσον 3.

    ΣΙΚΑΓΟ: Ντένγκ 15 (7ριμπ.), Ντέιβις 4 (9ριμπ.), Κάρι 22 (8ριμπ.), Χάινριτς 18 (9ασ.), Ντουχόν 6, Νοτσιόνι 9, Τσάντλερ 6, Γκόρντον 18, Πιατκόφσκι 2, Χάρινγκτον 3, Γκρίφιν 2, Ουίλιαμς.

    Πόρτλαντ-Γκόλντεν Στέιτ 97-88 Δωδεκάλεπτα: 18-31, 23-17, 24-23, 32-17

    ΓΚΟΛΝΤΝ ΣΤΕΪΤ: Ντανλίβι 12 (11ριμπ.), Μέρφι 19 (17ριμπ.), Ρόμπινσον 12, Πιέτρους 10, Κλάξτον 11 (10ασ.), Τσέινι 10, Φίσερ 10, Φόιλ 2, Σίσεϊ 2.

    ΠΟΡΤΛΑΝΤ: Μάιλς 6 (8ριμπ.), Αμπντούρ-Ραχίμ 26 (9ριμπ.), Πρζίμπιλα, Άντερσον 6, Βαν Έξελ 2, Στουνταμάιρ 19, Πάτερσον 18 (9ριμπ.), Φραμ 3, Τέλφεαρ 14, Άουτλο 3.

    Βαθμολογία

    ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Νέα Υόρκη 16-14 Φιλαδέλφεια 13-15 Βοστώνη 13-16 Νιού Τζέρσεϊ 11-18 Τορόντο 10-21

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κλίβελαντ 17-12 Ντιτρόιτ 15-13 Ιντιάνα 15-13 Σικάγο 10-17 Μιλγουόκι 9-17

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 25-7 Ορλάντο 15-13 Ουάσινγκτον 15-13 Σάρλοτ 7-20 Ατλάντα 5-23

    ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 25-6 Ντάλας 19-10 Χιούστον 15-15 Μέμφις 15-17 Νέα Ορλεάνη 2-26

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 22-6 Μινεσότα 16-12 Πόρτλαντ 14-14 Ντένβερ 14-15 Γιούτα 11-19

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 25-4 Σακραμέντο 18-9 Λ.Α. Λέικερς 15-12 Λ.Α. Κλίπερς 13-15 Γκόλντεν Στέιτ 11-19

    [08] Κοινωνία

    Αμεση η κινητοποίηση των αρχών Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή του Νέστου

    2/1/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κρούσματα γαστρεντερίτιδας πολύ ελαφράς μορφής εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια του Νέστου, με επίκεντρο τη Χρυσούπολη. Στο Κέντρο Υγείας της Χρυσούπολης προσήλθαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας πολλά άτομα, ενώ τρία διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους στο νομαρχιακό νοσοκομείο Καβάλας. Αμεση ήταν η κινητοποίηση του δήμου αλλά και των υπεύθυνων νομαρχιακών υπηρεσιών. Από πλευράς δήμου έγιναν έλεγχοι σε όλο το υδρευτικό δίκτυο της πόλης και προέκυψε πως το πρόβλημα ξεκίνησε πολύ πιθανόν από τις πηγές όπου βρέθηκαν βακτηρίδια πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, τα οποία είναι πιθανόν να προέκυψαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Εξάλλου πραγματοποιήθηκαν χλωριώσεις του νερού, όπως γίνεται ανελλιπώς βάση προγράμματος από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου της Χρυσούπολης.

    [09] Κόσμος

    Καταγγελίες για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

    2/1/2005 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, Guardian

    Τις καταγγελίες ενός Βρετανού κρατουμένου για τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια που πραγματοποιούνται στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο στην Κούβα, είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσα από άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian . Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στο δικηγόρο του, ο κρατούμενος επειδή έγινε αντιληπτός να απαγγέλλει απόσπασμα του Κορανίου την ώρα που απαγορευόταν η ομιλία, βασανίσθηκε με τη μέθοδο του "στραπάδο" -μια τεχνική "δημοφιλής" στις λατινοαμερικανικές δικτατορίες- η οποία συνίσταται στο να αφήνεται ο κρατούμενος να κρέμεται από χειροπέδες, ώσπου αυτές να κόψουν βαθιά τους καρπούς του. Αποδέκτης των σοβαρών καταγγελιών για κακομεταχείριση ανθρώπων, τόσο στο Γκουαντάναμο όσο και στην βάση των ΗΠΑ στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, έγινε ο Βρετανός δικηγόρος Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, ο οποίος κατάφερε να επισκεφθεί τους πελάτες του Μοάζαμ Μπεγκ και Ρίτσαρντ Μπέλμαρ στο Γκουαντάναμο πριν έξι εβδομάδες, και έπειτα από προσπάθειες 14 μηνών για να λάβει τη σχετική άδεια.

    Περί απόρρητων ανακριτικών μεθόδων κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

    Σχετικά Links:

    http://www.guardian.co.uk/

    [10] Αθλητισμός

    Στο νοσοκομείο ο Γκασγκόιν

    2/1/2005 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε νοσοκομείο της Αγγλίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Πρωτοχρονιά ο Πολ Γκασγκόιν, όπου νοσηλεύεται με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας. Ο 37χρονος βιρτουόζος επιθετικός, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του δεν αισθανόταν καλά τις προηγούμενες ημέρες με αποτέλεσμα την Κυριακή να καταρρεύσει την ώρα που βρισκόταν σπίτι του. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά ελεγχόμενη.

    Ο Γκασγκόιν τον Οκτώβριο είχε παραιτηθεί από το πόστο του παίκτη προπονητή της Μπόστον Γιουνάντεντ ομάδας τρίτης κατηγορίας της Αγγλίας μετά από δυο μήνες παρουσίας στον πάγκο της.

    Παλαιότερα είχε αγωνιστεί με τα χρώματα της Νιούκαστλ, της Τότεναμ, της Λάτσιο, της Γκλάσκοου Ρέιντζερς, της Μίντλεσμπρό, της Έβερτον και της κινεζικής Γκανσού Τιάνμα, σε μια καριέρα που σημαδεύτηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό αλλά και με προβλήματα αλκοολισμού.

    [11] Αθλητισμός

    Οριστική ρήξη Ντέμη - Γρανίτσα

    2/1/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης ρήξης με την διοίκηση της Ερασιτεχνικής αποφάσισε η ΠΑΕ. Τρεις ημέρες μετά την γενική συνέλευση της μητέρας ΑΕΚ που κυριάρχησε το θέμα του γηπέδου, ο Ντέμης Νικολαΐδης με ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά στις επικρίσεις του Γιάννη Γρανίτσα, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι σταματά κάθε διάλογο με την νυν διοίκηση για το θέμα αυτό, κατηγορώντας την για ιστορικό έγκλημα. Παράλληλα προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε κινήσεις ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του συλλόγου, το οποίο σημαίνει ότι σύντομα ο πρόεδρος της ΠΑΕ θα προβεί σε ενέργειες ανατροπής του Γιάννη Γρανίτσα από το προεδρικό αξίωμα, με στόχο να πάρει τον έλεγχο της ερασιτεχνικής στα χέρια του.

    Η ανακοίνωση αναλυτικά

    "Σχετικά με την Γ. Σ . της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και τα όσα ειπώθηκαν εκεί για το γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας μας, η ΠΑΕ ΑΕΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της. Το νέο γήπεδο θέλουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να χτιστεί στη Ν. Φιλαδέλφεια. Αν όμως αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, τότε βεβαίως και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε άλλού. Την άποψη μας αυτή εκθέσαμε στον κ. Γρανίτσα τις τρεις φορές που συναντηθήκαμε και συμφωνήσαμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη η ΑΕΚ να έχει δικό της γήπεδο ως τον Αύγουστο του 2006.

    Ζητήσαμε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής τις χρηματοοικονομικές συμβάσεις και το πλάνο χρηματοδότησης του νέου γηπέδου, σύμφωνα με το σχέδιο του, ώστε να έχουμε γνώση και να μπορούμε να το στηρίξουμε και να το προωθήσουμε. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα και πώς να λάβουμε, από τη στιγμή που ο κ. Γρανίτσας κατάφερε να γκρεμίσει το γήπεδο χωρίς την παραμικρή διασφάλιση ότι θα μπορέσει να χτίσει νέο.

    Ο κ. Γρανίτσας προσπαθώντας να δεσμεύσει ακόμη και έσοδα της ΠΑΕ αυτοβούλως, όπως τα ενοίκια από τις σουίτες, ποσοστά από τα εισιτήρια, διαφημιστικές πινακίδες κ.α., δεν έχει καταφέρει να έχει ουδεμία χρηματοοικονομική σύμβαση. Στην αγωνιώδη του προσπάθεια να παραμείνει στη θέση του έφτασε στο σημείο να προτάσσει ψευδή λαϊκίστικα επιχειρήματα λέγοντας ότι το μόνο σχέδιο της ΠΑΕ είναι να φύγει το γήπεδο από τη Ν. Φιλαδέλφεια.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ παύει τον διάλογο με τη νυν διοίκηση της ερασιτεχνικής, η οποία αφού διέπραξε ένα ιστορικό έγκλημα, εξακολουθεί να μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις μην έχοντας την ευθιξία να παραιτηθεί ακόμη και τώρα που απορρίφθηκε ο ετήσιος διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της. Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του συλλόγου μας."

    [12] Αθλητισμός

    Πρόβλημα με Σταυρακάκη στον ΟΦΗ

    2/1/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την προετοιμασία του για τον αγώνα του κυπέλλου με την Θύελλα Πατρών ξεκίνησε την Κυριακή ο ΟΦΗ. Όπως είναι γνωστό στον πρώτο αγώνα η κρητική ομάδα, είχε γνωρίσει την ήττα με 2-1 και τώρα καλείται να φτάσει στη νίκη για να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση. Σε σχέση με τον πρώτο παιχνίδι, ο Γιάννης Χατζηνικολάου στον αγώνα της Τετάρτης δεν θα έχει μαζί του, τους Θανάση Κολιτσιδάκη που είναι τραυματίας, αλλά και τον Φόντα Μοσχογιάννη, που ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα μετά την χειρουργική επέμβαση που έκανε στο πέλμα του δεξιού του ποδιού και δεν είναι έτοιμος. Ερωτηματικό αποτελεί και η περίπτωση του Κώστα Σταυρακάκη, ο οποίος έχει ενοχλήσεις στον ώμο. Ο παίκτης παρότι ακολούθησε και αυτός ατομικό πρόγραμμα στην τελευταία προπόνηση, φαίνεται ότι ακόμα δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του, καθώς οι ενοχλήσεις που νιώθει είναι ακόμα έντονες.

    [13] Μ. Ανατολή

    Για να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ Τον Μαχμούντ Αμπάς θέλει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων

    2/1/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων θεωρεί τον Μαχμούντ Αμπάς ως τον καταλληλότερο για να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Μαχμούντ Αμπάς εξασφαλίσει το 65% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο πιο σημαντικότερος αντίπαλος του Μουστάφα Μπαργούτι λαμβάνει μόνο το 22% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Ο Αμπάς υποψήφιος του κινήματος Φάταχ, που δημιούργησε ο Γιάσερ Αραφάτ, και επικεφαλής της ΟΑΠ, θεωρείται σχετικά μετριοπαθής που αντιτάσσεται στον ένοπλο αγώνα και θέλει να αναβιώσουν οι συνομιλίες με το Ισραήλ για ένα παλαιστινιακό κράτος. Από την άλλη, ο Μπαργούτι έχει κάνει επί μακρόν αγώνα κατά της χρήσης της βίας στην τετράχρονη πλέον εξέγερση κατά του Ισραήλ.

    "Βλέπουν" ειρηνευτική συμφωνία

    Στη σφυγμομέτρηση που έγινε από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και τις Έρευνες Κοινής Γνώμης αναφέρεται ότι το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό ο Αμπάς να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία, όμως μόνο ένα 49% δηλώνει ότι υποστηρίζει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα.

    Επίσης, στη δημοσκόπηση αναφέρεται ότι ο Αμπάς μπορεί να έχανε στις εκλογές αν ο ηγέτης της εξέγερσης Μαρουάν Μπαργούτι ο οποίος είναι φυλακισμένος στο Ισραήλ για την παροχή βοήθειας σε επιθέσεις μαχητών, δεν είχε εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα τον περασμένο μήνα.

    [14] Κοινωνία

    Μπροστά στη γυναίκα του και την εγγονή του Δολοφονήθηκε 84χρονος στην Καβάλα

    2/1/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άγριο έγκλημα έγινε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Καβάλα. Άνδρας που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα μπήκε στο σπίτι του 84χρονου Διαμαντή Παγίδα, στη συνοικία της Παναγιάς Καβάλας και με το πρόσχημα της ληστείας τον πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι με κυνηγετική καραμπίνα. Το φονικό έγινε παρουσία της γυναίκας και της εγγονής του θύματος, που την είχαν αφήσει οι γονείς της, προκειμένου να πάνε σε κάποιο φιλικό τους σπίτι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Μετά την πράξη του ο δολοφόνος εξαφανίστηκε χωρίς να πάρει χρήματα από το σπίτι, όπως προέκυψε από έρευνα. Η σύζυγος έπαθε σοκ βλέποντας τον σύντροφό της να πέφτει δίπλα της νεκρός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας. Να σημειωθεί ότι ο Διαμαντής Παγίδας ήταν άρρωστος και παρέμενε κλινήρης. Στην Ασφάλεια προσήχθησαν διάφορα άτομα ως ύποπτα, ενώ κρατήθηκε ένα ηλικίας 32 χρόνων που ανακρίνεται και σύμφωνα με πληροφορίες κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Πριν δέκα μέρες είχε αγοράσει καραμπίνα, η οποία βρέθηκε στο σπίτι του στην Καβάλα.

    [15] Αθλητισμός

    Θλάση ο Σχορτσιανίτης

    2/1/2005 7:36:00 μμ

    Μόνο με θετικό τρόπο δεν υποδέχεται το 2005 ο Αρης και αιτία αποτελεί ο τραυματισμός, τον οποίο υπέστη με το... καλημέρα της νέας χρονιάς ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Ο διεθνής φόργουορντ, έπαθε θλάση στους προσαγωγούς και η πρώτη ιατρική εκτίμηση κάνει λόγο για απουσία τριών εβδομάδων από την αγωνιστική δράση. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης δεν θα συμπεριληφθεί στην αποστολή των "κίτρινων", η οποία "πετάει" αύριο νωρίς το πρωί για την Ιταλία. Εκεί η ομάδα του Τσαρλς Μπάρτον θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Τρίτης (21:30 ώρα Ελλάδος) την Καντού, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του ULEB Cup.

    Έτοιμοι Μεσεργιάκου Φάρμερ

    Σε αντίθεση με τον Σχορτσιανίτη, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες θα βρίσκονται στη διάθεση του Αμερικανού προπονητή, συμπεριλαμβανομένων και των Μεσεργιάκου, Φάρμερ και Ασημακόπουλου, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν το τελευταίο διάστημα από διαφορετικής φύσεως προβλήματα.

    Στον αγώνα με τους Ιταλούς οι Θεσσαλονικείς θέλουν το ροζ φύλλο αγώνα, προκειμένου να ελπίζουν για την πρόκριση τους στην επόμενη φάση της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της ULEB.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 January 2005 - 17:52:54 UTC