Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκός φόρος τιμής στα θύματα
  • [02] Άνθρωποι χωρίς σύνορα
  • [03] Διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού
  • [04] Επίθεση κατά της ιρακινής αστυνομίας
  • [05] Ντεμπούτο για Ίβιτς - Κυριακίδης
  • [06] Στις 8 Ιανουαρίου ο προκριματικός για την Ορχήστρα Νέων της Ε.Ε.
  • [07] UFO με …πτυχίο
  • [08] Πολύνεκρες μάχες στο Νεπάλ
  • [09] Νέα διάκριση για τη Φανή Χαλκιά
  • [10] Δύσκολη χρονιά για τους δημοσιογράφους
  • [11] Ημερολόγιο για όλες τις χρονιές
  • [12] H FIFA κοντά στους πληγέντες
  • [13] Βενγκέρ: "Η Τσέλσι είναι το φαβορί"
  • [14] Στο χειρουργείο ο Μπιθικώτσης
  • [15] Στην Καλαμαριά ο Παπαδόπουλος
  • [16] Μια Κοϊμπρα.. στην επίθεση του Ιωνικού
  • [17] Πολλά τα γκολ, εύκολα τα φοβορί
  • [18] Στην Κάρπαθο ο Πρωθυπουργός
  • [19] Δημοπρασία ανθρωπιάς στη ΝΕΤ

    [01] Τριών λεπτών σιγή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ευρωπαϊκός φόρος τιμής στα θύματα

    5/1/2005 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 3:57:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριών λεπτών σιγή τήρησαν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένδειξη πένθους για τα χιλιάδες θύματα της θεομηνίας στη ΝΑ Ασία. Η Ε.Ε. κάλεσε τις χώρες-μέλη να τηρήσουν τριών λεπτών σιγή στις 12.00 (ώρα Γκρίνουιτς) στη μνήμη των θυμάτων του τσουνάμι, αν και σε κάθε κράτος η χρονική περίοδος μπορεί να διαφέρει. Στην Ελλάδα, τηρήθηκε σιγή τριών λεπτών στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα δημόσια κτήρια. Σε όλη την Ευρώπη, ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διακόπηκαν οι συναλλαγές ενώ και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σταμάτησαν να εκπέμπουν. Στο Βερολίνο, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη τα δημόσια μέσα μεταφοράς σταμάτησαν, ενώ στο Λονδίνο θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

    Η ΕΕ δίπλα στα θύματα

    Το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και η Ρώμη ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου για τρία λεπτά ακινητοποιήθηκαν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας.

    Στη Βρετανία η τήρηση των τριών λεπτών σιγής είχε προγραμματιστεί για τις 12.00 Γκρίνουιτς (14.00 ώρα Ελλάδος), ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

    Στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν ζήτησε από την επιχειρηματική κοινότητα να τηρήσει τριών λεπτών σιγή στα καταστήματα, τα εργοστάσια και τα γραφεία.

    Μόνον η Δανία δεν πήρε σήμερα μέρος στην καθολική αυτή εκδήλωση πένθους, διότι, όπως εξήγησαν οι δανικές αρχές, στη χώρα αυτή τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών την περασμένη Κυριακή.

    Στις Βρυξέλλες τέσσερις Ευρωπαίοι επίτροποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, που βρίσκεται απέναντι από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τηρήσουν σιγή τριών λεπτών, πλαισιωμένοι από ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων πολιτών.

    Παρών στην εκδήλωση αυτή ήταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ καθώς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του σώματος.

    Από την εκδήλωση απουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο οποίος βρίσκεται εν πτήσει προς τη Τζακάρτα, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί διεθνής σύνοδος για την αντιμετώπιση της καταστροφής της 26ης Δεκεμβρίου.

    Στο Βατικανό ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β, συμμετέχοντας στο οικουμενικό πένθος, κάλεσε σήμερα τους πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα της θεομηνίας.

    "Στην Ευρώπη, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα πολυάριθμα θύματα των τσουνάμι, που έπληξαν με τραγικό τρόπο τη νοτιοανατολική Ασία", είπε ο Πάπας απευθυνόμενος στους 8.000 πιστούς, που συγκεντρώθηκαν στον Αγιο Πέτρο και τους κάλεσε να ενώσουν τις προσευχές τους με τη δική του για τους νεκρούς, αλλά και για όσους επέζησαν και βιώνουν σήμερα μία τραγωδία.

    [02] Κοινωνία

    Περίσσευμα ψυχής και ανθρωπιάς Άνθρωποι χωρίς σύνορα

    5/1/2005 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 7:16:32 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα κύμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας καλύπτει από χθες κάθε γωνιά της Ελλάδας, ένα κύμα πιο δυνατό από κάθε άλλο. Το πόσο ρεκόρ των 15.157.340 ευρώ έχει ως τώρα συγκεντρωθεί στο μεγάλο Μαραθώνιο Ανθρωπιάς, που διοργάνωσε η ΕΡΤ και η προσπάθεια συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με τη σημερινή δημοπρασία. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου, που έκανε τις προσφορές του μέσω της ΕΡΤonline, οι οποίες έφτασαν τα 275.244 ευρώ, σε μία προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Τους Έλληνες πολίτες, ευχαρίστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Θερμά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος επισκεπτόμενος το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Την εκτίμηση, ότι "θα ξεπεράσουμε προσφορές πολλών χωρών", έκανε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, ευχαριστώντας παράλληλα, όλους όσους συμμετέχουν ή εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο στο μαραθώνιο ανθρωπιάς.

    "Η Ελλάδα δηλώνει δυναμικά παρούσα"

    "Οι Έλληνες έδειξαν χθες τον συναισθηματικό τους φόρτο με τη συμμετοχή τους και τις μεγάλες τους προσφορές", ανέφερε ο Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίττας για τους υπαλλήλους της προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε να κρατήσουν όλοι σιγή τριών λεπτών για τα θύματα αυτής της φοβερής τραγωδίας και ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί πουθενά κάτι τέτοιο.

    "Η ανταπόκριση των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο μαραθώνιο αλληλεγγύης στέλνει σε ολόκληρο τον κόσμο ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ελλάδα του ανθρωπισμού και του πολιτισμού δηλώνει, για μια ακόμη φορά, δυναμικά παρούσα", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας, πως ευχαριστεί ξεχωριστά κάθε πολίτη, κάθε οικογένεια, αλλά και όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την "άμιλλα προσφοράς, για την κατάθεση ανθρωπιάς και ελπίδας".

    Το πρωί, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ανακοίνωσε, πως θα δοθεί το ποσόν του 1.000.000 ευρώ, επιπλέον, του αρχικού ποσού, που έχει δώσει το υπουργείο Εξωτερικών. Αναφερόμενος στο μαραθώνιο έκανε λόγο για περίσσευμα ψυχής και έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΡΤ.

    Για νίκη της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου αλλά και των ανθρώπων, που εργάζονται στην ΕΡΤ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο και τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Σήφη Κακαβούλη.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στις προσφορές του κόσμου λέγοντας χαρακτηριστικά, πως επρόκειτο γιά "νίκη ενός κύματος αγάπης και ευαισθησίας των ελλήνων πολιτών που έδωσαν χρήματα από το υστέρημά τους".

    Ορόσημο για το ανθρωπιστικό κίνημα

    "Αναδείχτηκε η καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, η θετική πλευρά των ΜΜΕ και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων", δήλωσε ο διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ Γιάννης Παπουτσάνης.

    "Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο πολιτών, και μπορούμε ίσως να μιλήσουμε για την καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο διευθυντής του γραφείου της ΕΕ στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα με το συντονισμό της ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών.

    "Ο μαραθώνιος της ΝΕΤ αποτελεί ένα ορόσημα για το ανθρωπιστικό κίνημα αλλά και για το ρόλο των ΜΜΕ", υπογράμμισε, σε δηλώσεις τους στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της UNICEF στην Ελλάδα Λάμπρος Κανελλόπουλος.

    Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τηρήθηκε τριών λεπτών σιγή σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα, σε όλα τα δημόσια κτήρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    Όλοι μαζί με μία φωνή

    Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της ΕΡΤ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μικροί και μεγάλοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, άλλοι από περίσσευμα τους, άλλοι, οι περισσότεροι από το υστέρημά τους, με όποιο τρόπο μπορούσαν, έκαναν μία προσφορά αγάπης για τους ανθρώπους αυτούς, που μας έχουν τόσο πολύ ανάγκη.

    Κάθε προσφορά, έκρυβε και μία συγκινητική ιστορία. Μικρά παιδιά κατέθεσαν τα χρήματα, που μάζεψαν από τα κάλαντα, συνταξιούχοι, έδωσαν, ό,τι μπορούσαν από το εισόδημά τους.

    Σημαντική είναι η συνεισφορά από οργανισμούς, φορείς, Τραπεζικά Ιδρύματα, Συλλόγους Εργαζομένων, αθλητικές ομάδες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες.

    Με το δικό τους τρόπο, επώνυμοι εκπρόσωποι της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής, αλλά και αθλητές, έκαναν ιδιαίτερες προσφορές αγάπης, για τα θύματα των τσουνάμι. Το νήμα έκοψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και προσέφερε πρώτος την πένα του, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα προσωπικά αντικείμενα των επωνύμων, θα διατεθεί σε δημοπρασία από τη ΝΕΤ στις 10.00 το βράδυ.

    Η μεγάλη προσπάθεια της ΕΡΤ είναι το κύριο θέμα, που προβάλλουν σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες.

    Τη σκυτάλη παίρνει την επόμενη εβδομάδα η μαθητική κοινότητα με συγκέντρωση χρημάτων την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στα σχολεία όλης της χώρας. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας στις εκπαιδευτικές διευθύνσεις απευθύνεται έκκληση για οικονομική βοήθεια, ενώ τη Δευτέρα πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων τη νέα χρονιά, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου στις αποθήκες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αλληλεγγύη της Εκκλησίας στο Περιστέρι, η βοήθεια, που θα στείλει η Ελλάδα, θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Από το συνολικό ποσό, τα 5,5 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσει η βοήθεια, που συγκεντρώνεται στα γραφεία της Αλληλεγγύης, στα 4 εκατομμύρια η κρατική βοήθεια, η οποία μαζί με τον τηλεμαραθώνιο της ΕΡΤ θα ξεπεράσουν τα 20.000.000 ευρώ.

    Παράλληλα ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 17 Ιανουαρίου φεύγει για τη Σρι Λάνκα κρουαζιερόπλοιο που θα μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο.

    Τέλος, η βοήθεια, που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στα γραφεία της Αλληλεγγύης είναι πάνω από 400 τόνους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ευρωπαϊκός φόρος τιμής στα θύματα

    Δυστυχία χωρίς τέλος

    [03] Πολιτική

    Με τις ηγεσίες Υπουργείων Διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού

    5/1/2005 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 2:18:28 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνάντηση με θέμα την αγορά και την οικονομία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου. Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το ασφαλιστικό των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος. Στην περίπτωση που δε συμφωνήσουν όλες οι τράπεζες, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεμονωμένες λύσεις. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για την Κάρπαθο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, και θα παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανίων.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2005 καθώς και η ευρωπαϊκή διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συνεχιζόμενη οικονομική διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών.

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι και προγράμματα για την καθημερινότητα με τη βελτίωση των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου και των υπηρεσιών των πρεσβειών.

    Βοήθεια 1 εκ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει 1 εκ. ευρώ στις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας και διευκρίνισε ότι η βοήθεια αυτή ειναι ανεξάρτητη από τα 300.000 ευρώ που έχει προσφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών και από το ποσό που θα συγκεντρωθεί για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Μάλιστα, χαρακτήρισε συγκινητική την πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων μέσω του Τηλεμαραθώνιου της ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με περίσσευμα ψυχής.

    Τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων, εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό που απέδειξε για άλλη μία φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του για εκείνους που έχουν ανάγκη.

    Τέλος, ο κ. Μολυβιάτης διευκρίνισε ότι η οικονομική βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας θα χορηγηθεί μέσω του ΟΗΕ αλλά και με απευθείας συνεννόηση της Ελλάδας με τις χώρες που επλήγησαν.

    "Άριστες" οι σχέσεις Καραμανλή-Σουφλιά

    "Πολύ εποικοδομητική" χαρακτήρισε τη συζήτηση, που είχε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας, πως οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι άριστες. Οι κκ. Καραμανλής και Σουφλιάς, πέρα από μία γενική συζύτηση, που είχαν αναφέρθηκαν και στα έργα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    "Η προσπάθεια είναι κοινή με στόχο το καλύτερο δυνατό για το κυβερνητικό έργο" δήλωσε ο υπουργός, ενώ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν συζητήθηκε το θέμα του βασικού μετόχου απάντησε με χιούμορ λέγοντας οτι "ορισμένες ερωτήσεις δεν τις ακούω".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κύκλο επαφών εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός

    Μεγάλες αλλαγές προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός

    [04] Ιράκ

    Τουλάχιστον 13 νεκροί και 25 τραυματίες Επίθεση κατά της ιρακινής αστυνομίας

    5/1/2005 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 6:04:16 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ, στις 30 Ιανουαρίου και η βία δεν φαίνεται να κοπάζει. Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικής ακαδημίας στην πόλη Χίλα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 25. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της πόλης, Χάντι Χατίφ, ο καμικάζι οδήγησε το αυτοκίνητο μέσα στον περίβολο της ακαδημίας και κατάφερε να το ανατινάξει, αν και δέχθηκε πυρά από αστυνομικούς. Από την έκρηξη καταστράφηκαν τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε τρία γειτονικά κτήρια. Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, τα γραφεία του οποίου έγιναν πρόσφατα στόχος επίθεσης, δεσμεύτηκε, πως οι εκλογές θα διεξαχθούν την προκαθορισμένη ημερομηνία. "Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να σταματήσουν την πολιτική διαδικασία και να σαμποτάρουν τη χώρα", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλάουι.

    Ένταση σε Μπακούμπα και Βαγδάτη

    Οι εχθροπραξίες, όμως δεν περιορίστηκαν στη Χίλα, καθώς και η Μπακούμπα μπήκε στον κλοιό την έντασης. Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε την πόλη σκορπώντας το θάνατο σε έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 13. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο καμικάζι είχε στόχο σημείου ελέγχου της ιρακινής αστυνομίας και της εθνοφρουράς.

    Στο μεταξύ νωρίτερα το πρωί επίθεσηεναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοπομπής πραγματοποιήθηκε στην οδό Αμπού Γράιμπ, στη δυτική Βαγδάτη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άμαχος. Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, η οργάνωση Ανσάρ αλ-Σούνα, που συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρακλάδι της Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση κατά του Αλάουι

    [05] Αθλητισμός

    Ντεμπούτο για Ίβιτς - Κυριακίδης

    5/1/2005 7:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 7:39:05 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ευκαιρία να δει αγωνιζόμενους του Βλάνταν Ίβιτς και Ήλια Κυριακίδη είχε την Τετάρτη ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, στον αγώνα κυπέλλου με τον Άγιο Δημήτριο. Δυστυχώς όμως το ντεμπούτο τους, συνδυάστηκε με έναν αγώνα που οι περισσότεροι παίκτες της Ένωσης κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, με αποτέλεσμα και αυτοί να μην μπορούν να δείξουν την πραγματική τους αξία. Ο έτερος νεοφερμένος, Νίκολα Μάλμπασα, δεν αγωνίστηκε, γιατί ακόμα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμα στην ΕΠΟ η "μπλε κάρτα του". Για την ιστορία ο "Δικέφαλος", νίκησε με 4-1 την ομάδα του Μπραχαμίου και σε συνδυασμό με το 3-0 του πρώτου αγώνα, προκρίθηκε στην επομενη φάση όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

    Καλύτεροι στο β' ημίχρονο

    Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό, με πέναλτι του Ροζάλες. Την "εσχάτη των ποινών" κέρδισε ο Μπούις, σε ανατροπή του από τον Ασουνσάο στην περιοχή του Χιώτη. Τρία λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν όταν ο τερματοφύλακας του Αγίου Δημητρίου, Κιουρκος, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη μπάλα στο σουτ του Σοάρες.

    Το προβάδισμα στην ΑΕΚ, που διατηρεί το αήττητο στις εγχώριες διοργανώσεις, έδωσε ο Λεωνίδας Καμπάνταης στο 64ο λεπτό με συρτό σουτ. Στο 73ο λεπτό ο Κυριακίδης με βολίδα έξω από την περιοχή "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι. Το τελικό 4-1 διαμορφώθηκε με γκολ των Μπούρμπου (78΄, το πρώτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα) και Μόρα (85΄ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σοάρες)

    Διαιτητής: Κουκλάκης

    Κίτρινες: Μπούις, Κοντόπουλος

    Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Αλβες, Μόρας, Κόντης, Ασουνσάο (46΄ Μπούρμπος), Ρούσεφ (46΄ Καμπάνταης), Κυριακίδης, Ιβιτς (65΄ Κρασσάς), Σοάρες, Κωνσταντινίδης.

    Έκλεισε Αλεξόπουλο;

    Όσον αφορά τα μεταγραφικά σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η Ένωση είναι κοντά στην απόκτηση του Γιώργου Αλεξόπουλου από το Αιγάλεω.

    Ο αμυντικός του "Σίτι" μένει το καλοκαίρι ελεύθερος και λέγεται πως έχει ήδη κλείσει στην Ένωση για την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο, χωρίς πάντως να αποκλειστεί και η, μικρή πάντως, πιθανότητα, να τον πάρει από τώρα.

    Τέλος χαλαρή ήταν η πώληση των εισιτηρίων για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό την Τρίτη πρώτη ημέρα της διάθεσής τους καθώς πουλήθηκαν μόνο 2.500 μαγικά χαρτάκια.

    Η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό θα συνεχιστεί και αύριο 06/01, παρά την αργία των Θεοφανίων.

    Τα εκδοτήρια στο σταθμό του ΗΣΑΠ "Ειρήνη", θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.

    Στο στρατόπεδο της ΑΕΚ εκφράζεται αισιοδοξία ότι το γήπεδο την Κυριακή θα είναι κατάμεστο από τους φίλους της Ένωσης.

    [06] Πολιτισμός

    Συνεργασία της ΕΡΤ με το Υπ. Πολιτισμού Στις 8 Ιανουαρίου ο προκριματικός για την Ορχήστρα Νέων της Ε.Ε.

    5/1/2005 2:41:00 μμ

    Η ΕΡΤ για μία ακόμη χρονιά διοργανώνει το Διαγωνισμό για την Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πιο μεγάλη μουσική οικογένεια της Ευρώπης. Η Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε το 1976 και η σύνθεσή της αλλάζει κάθε χρόνο. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1981 με προκριματικούς και τελικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει η ΕΡΤ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Έως σήμερα πάνω από 50 νέοι μουσικοί εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην ορχήστρα και περισσότεροι από 700 έλαβαν μέρος στις ακροάσεις. Ο Προκριματικός διαγωνισμός θα γίνει το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2005 στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19) και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς όπως η Φραγκίσκη Καρόρη, ο Γιάννης Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Γούζιος, ο Νίκος Γκίνος, η Κατερίνα Τσεντς, η Αθηνά Καψετάκη, ο Ραφαήλ Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η Αλίκη Κριθάρη και η Καίτη Ρωμανού και άλλοι.

    [07] Παράξενα

    UFO με πτυχίο

    5/1/2005 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μήπως έχετε βαρεθεί τις σπουδές σε νομική, ιατρική, marketing και οικονομικά; Μήπως θεωρείτε ξεπερασμένο το να σπουδάσετε φυσική, φιλολογία ή θεολογία; Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και έχετε εξωγήινες ανησυχίες, το πανεπιστήμιο του Σαντιάγο στη Χιλή είναι το πλέον κατάλληλο για τον επαγγελματικό σας προσανατολισμό. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα προσφέρει πτυχίο με ειδίκευση στα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, τα γνωστά σε όλους UFO! "Υπάρχει κάτι εκεί έξω και εμείς δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται", τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος Ρικάρντο Μπερμούντεζ, σημειώνοντας, ότι στόχος του τμήματος είναι η ειδίκευση των αποφοίτων του στη μελέτη των υπάρξεων από το υπερπέραν. Το πτυχίο έχει τίτλο "Ανεξήγητα Ιπτάμενα Φαινόμενα" και είναι ανοικτό για όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο αν τους επίδοξους "UFOλόγους" θα διδάξει ο συμπαθέστατος Ε.Τ. της κινηματογραφικής επιτυχίας!

    [08] Κόσμος

    Τους 30 φτάνουν επίσημα οι νεκροί Πολύνεκρες μάχες στο Νεπάλ

    5/1/2005 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σήμερα στο Νεπάλ ανάμεσα σε μαοϊστές αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα. Κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 30 αντάρτες και τραυματίστηκαν δυο στρατιώτες. Όλα ξεκίνησαν, όταν ο στρατός πραγματοποίησε επιδρομή σε ανταρτικό στρατόπεδο στην επαρχία Καϊλάλι, η οποία αποτελεί προπύργιο των μαοϊστών και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. "Ανασύραμε 30 πτώματα μαοϊστών ανταρτών ύστερα από τρίωρη μάχη που ξέσπασε μετά την επίθεση εναντίον ανταρτικού στρατοπέδου", δήλωσε επίσημα αξιωματικός του στρατού. Ωστόσο, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή ανέφερε, ότι στη μάχη σκοτώθηκαν περίπου 150 αντάρτες, διευκρινίζοντας, ότι 30 από τις σωρούς περισυνελέγησαν από τους στρατιώτες και οι υπόλοιπες από τους αντάρτες. Σημειώνουμε, ότι ο ανταρτοπόλεμος στο Νεπάλ ξεκίνησε το 1996 στο βασίλειο και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον σε 11.000 ανθρώπους.

    [09] Αθλητισμός

    Νέα διάκριση για τη Φανή Χαλκιά

    5/1/2005 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 6:32:28 μμ)

    Έκτη καλύτερη αθλήτρια της Ευρώπης για το 2004 ανακηρύχτηκε μετά από ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου (EAA) η χρυσή Ολυμπιονίκη μας στα 400μ. εμπόδια Φανή Χαλκιά. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν το κοινό, οι αθλητικοί συντάκτες και οι ομοσπονδίες-μέλη της EAA. Την πρώτη θέση κατέλαβε η "χρυσή" Ολυμπιονίκης των 800 και των 1.500μ. Βρετανίδα Κέλι Χολμς, αφήνοντας πίσω της την παγκόσμια ρέκορντγούμαν στο επί κοντώ και πρώτη στην Αθήνα Ρωσίδα Γιέλενα Ισινμπάγεβα. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Σουηδέζα Καρολίνα Κλουφτ που κυριαρχεί στο έπταθλο. Στους άνδρες πρώτος αναδείχθηκε ο κορυφαίος σύγχρονος τριπλουνίστας, Κρίστιαν Όλσον, που σάρωσε όλους τους τίτλους το 2004. Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του άλτης του μήκους, Στέφαν Χολμ και τρίτος ο Τσέχος δεκαθλητής Ρόμαν Σέμπρλε.

    Αναλυτικά η κατάταξη

    Άνδρες

    1. Κρίστιαν Όλσον (Σουηδία, τριπλούν) 2. Στέφαν Χολμ (Σουηδία, μήκος) 3. Ρόμαν Σέμπρλε (Τσεχία, δέκαθλο) 4. Ρόμπερτ Κορζιενόφσκι (Πολωνία, βάδην) 5. Στέφανο Μπαλντίνι (Ιταλία, μαραθώνιος) 6. Γιούρι Μπορζακόφσκι (Ρωσία, μεσαίες αποστάσεις) 7. Φράνσις Ομπικουέλου (Πορτογαλία, δρόμοι ταχύτητας) 8. Γιόακιμ Όλσεν (Σουηδία, σφαίρα) 9. Αντρέας Θόρντικσεν (Δανία, ακόντιο) 10. Βιργκίλιους Αλένκα (Λιθουανία, δίσκος)

    Γυναίκες

    1. Κέλι Χολμς (Μεγ.Βρετανία, 800, 1500μ.) 2. Γιέλενα Ισινμπάγεβα (Ρωσία, επί κοντώ) 3. Καρολίνα Κλουφτ (Σουηδία, έπταθλο) 4. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία, τριπλούν) 5. Γέλενα Σλεσαρένκο (Ρωσία, ύψος) 6. Φανή Χαλκιά (Ελλάς, 400μ. εμπόδια) 7. Στέφι Νέριους (Γερμανία, ακόντιο) 8. Πόλα Ράντκλιφ (Μεγ.Βρετανία, 10 χλμ, μαραθώνιος) 9. Σβετλάνα Φεοφάνοβα (Ρωσία, επί κοντώ) 10. Ελβάν Αμπεϊλεγκέσε (Τουρκία, 1.500-5.000μ.)

    [10] Κόσμος

    Το Ιράκ η πιο επικίνδυνη περιοχή Δύσκολη χρονιά για τους δημοσιογράφους

    5/1/2005 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ως την πιο αιματηρή χρονιά από το 1995 αναδεικνύει το 2004 για τη δημοσιογραφική οικογένεια, η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου που μόλις έφυγε είτε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είτε επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους. Στον αριθμό προστίθενται ακόμη 15 άνθρωποι, που βοηθούσαν δημοσιογράφους ως οδηγοί ή διερμηνείς. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά το Ιράκ ήταν το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου για να είναι κανείς δημοσιογράφος.

    Σημείο θανάτου το Ιράκ

    Συγκεκριμένα το 2004 στο Ιράκ 19 εκπρόσωποι του Τύπου κι ακόμα 12 συνεργάτες τους σκοτώθηκαν. Επίσης, τουλάχιστον 12 ξένοι δημοσιογράφοι απήχθησαν από ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις ένας εκ των οποίων, ο Ιταλός Ένζο Μπαλντόνι, εκτελέσθηκε από τους απαγωγείς του.

    Στο μεταξύ, η RSF επισημαίνει πως τέσσερις εργαζόμενοι σε αραβικά μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Τέλος, σημειώνεται, ότι ο ερχομός του καινούριου χρόνου βρήκε φυλακισμένους, 107 δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο και 70 διαφωνούντες, που εκφράζουν τις απόψεις τους σε ιστοσελίδες του διαδικτύου.

    [11] Τεχνολογία

    Δημιούργημα Αμερικανού επιστήμονα Ημερολόγιο για όλες τις χρονιές

    5/1/2005 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Μπορεί ο θυμόσοφος λαός να ισχυρίζεται, πως "δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ Γιαννιού", ωστόσο, Αμερικανός φυσικός δημιούργησε ένα ημερολογιακό σύστημα, στο οποίο οι ημερομηνίες "πέφτουν" πάντα την ίδια ημέρα και ισχύει για οποιοδήποτε έτος. Για να καθορίσει τη διάρκεια κάθε μήνα, ο δρ. Ντικ Χένρι, από το πανεπιστήμιο "John Hopkins" της Βαλτιμόρης, έθεσε δύο προϋποθέσεις: πρώτον, το ημερολόγιό του να μη διαφέρει από το παλιό περισσότερο από πέντε ημέρες και δεύτερον, τα Χριστούγεννα να είναι πάντα Κυριακή. Το σύστημα του δρ. Χένρι είναι το πρώτο σταθερό ημερολόγιο, που δεν διαταράσσει την εβδομάδα των επτά ημερών, η οποία θεωρείται ιερή για πολλές θρησκείες. "Πιστεύω ότι ένα τέτοιο ημερολόγιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο", δήλωσε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist ο Όουεν Τζίντζεριτς, αστρονόμος και ιστορικός στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    Έξτρα εβδομάδα

    Το ημερολόγιο του δρ. Χένρι περιλαμβάνει 364 ημέρες, αριθμός που διαιρείται ακριβώς με το επτά. Αυτό εξασφαλίζει, ότι σε κάθε ημερομηνία του έτους αντιστοιχεί πάντα η ίδια ημέρα. Κάθε έτος περιλαμβάνει 52 εβδομάδες και 12 μήνες. Μόνο ο Μάρτιος, ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος έχουν 31 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι μήνες περιορίζονται στις 30.

    Όπως αναφέρει το New Scientist, το Γρηγοριανό Ημερολόγιο καθιερώθηκε το 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο, προκειμένου το ημερολογιακό έτος να συγχρονίζεται με τις εποχές. Όμως, επειδή η Γη συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,24 ημέρες κάθε τέταρτο έτος είναι δίσεκτο, με μια επιπλέον ημέρα, που καλύπτει τη διαφορά.

    Οι επιπλέον ημέρες είναι απαραίτητες και για το σύστημα του Αμερικανού φυσικού, ώστε το ημερολόγιο να παραμένει συγχρονισμένο με τις εποχές. Αντί για τα δίσεκτα έτη, ο δρ. Χένρι προτείνει την εισαγωγή μιας ολόκληρης έξτρα εβδομάδας κάθε πέντε ή έξι χρόνια.

    Η επιπλέον εβδομάδα, που δεν ανήκει σε κανέναν μήνα, ονομάστηκε "Εβδομάδα Νεύτωνα", προς τιμήν του Ισαάκ Νεύτωνα, αγαπημένου επιστήμονα του φυσικού. Μάλιστα, ο επιστήμονας υπόσχεται άδεια μετ αποδοχών την εν λόγω εβδομάδα, αν υιοθετηθεί το ημερολογιακό του σύστημα!

    "Όχι" στις ζώνες ώρας

    Ο δρ. Χένρι προχωρά ακόμα περισσότερο και προτείνει την χρησιμοποίηση της ώρας Γκρίνουιτς από όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με αυτό τον ισχυρισμό, οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών των ΗΠΑ θα τρώνε βραδινό στις 5 το απόγευμα! Όμως, ο επιστήμονας επισημαίνει, πως "οι άνθρωποι προσαρμόζονται, αν κάτι έχει πλεονεκτήματα".

    Ο Αμερικανός φυσικός ελπίζει ότι το ημερολόγιό του μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2006, ημέρα Κυριακή τόσο στο παλιό, όσο και στο καινούργιο σύστημα. Όμως, το πιθανότερο είναι το νέο σύστημα θα χρειαστεί να περιμένει ή απλά θα ξεχαστεί, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλα ημερολόγια.

    Για του λόγου το αληθές αξίζει να αναφερθεί, πως το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που ισχύει σήμερα σε όλες τις χώρες της Δύσης, υιοθετήθηκε από την Αγγλία και τις αποικίες της 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Ρώμη!

    Ο δρ. Χένρι πάντως, είναι πεπεισμένος ότι τελικά ο κόσμος θα διαλέξει το δικό του σύστημα, το οποίο θεωρεί βολικότερο.

    Σχετικά Links:

    Η ιστοσελίδα του δρ. Χένρι

    New Scientist

    [12] Αθλητισμός

    H FIFA κοντά στους πληγέντες

    5/1/2005 5:30:00 μμ

    Στην περαιτέρω ενίσχυση των θυμάτων των χωρών που επλήγησαν από τα φονικά τσουνάμι με έσοδα από φιλανθρωπικούς αγώνες αλλά και δωρεές από Συνομοσπονδίες και Ομοσπονδίες, θα προχωρήσει η FIFA. Παράλληλα θα αναλάβει και την αναστήλωση των ποδοσφαιρικών υποδομών σε όσες από τις χώρες αυτές καταστράφηκαν. Στην προσπάθειά της αυτή η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα ζητήσει τη συνδρομή από προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ενώ σε συνεργασία με την ασιατική συνομοσπονδία σκοπεύουν να διοργανώσει ποδοσφαιρικούς αγώνες στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Επίσης, θα συνεργαστεί με την αφρικανική συνομοσπονδία για την εκτίμηση της κατάστασης και στις αφρικανικές χώρες που επλήγησαν από τη θεομηνία, δηλαδή τις Κένυα, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Τανζανία. Να υπενθυμίσουμε ότι την Τρίτη η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είχε ανακοινώσει οικονομική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων στις δοκιμαζόμενες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

    [13] Αθλητισμός

    Βενγκέρ: "Η Τσέλσι είναι το φαβορί"

    5/1/2005 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την Τσέλσι χαρακτήρισε ως το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία, ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός τεχνικός, μετά την ισοπαλία της ομάδας του με την Μάντσεστερ Σίτι, είδε την Άρσεναλ να μένει πίσω στη βαθμολογία και σε συνδυασμό με τη νέα νίκη της Τσέλσι, βλέπει την υπόθεση Πρωτάθλημα να γίνεται "μπλε". Ο Βενγκέρ τόνισε επιπλέον πως ο μόνος στόχος των "κανονιέρηδων" είναι να προσπαθήσει να μείνει κοντά σε βαθμούς με την ομάδα του Μουρίνιο και να ελπίζει πως κάποια στιγμή θα κάνει "κοιλιά".

    Από κοντά και βλέπουμε

    «Θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε όσο πιο κοντά στην Τσέλσι γίνεται, προκειμένου να επωφεληθούμε, εάν έχουν μια κακή περίοδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλσατός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Απόψε χάσαμε δύο βαθμούς, αλλά θα είναι εγκληματικό να παραδώσουμε τα όπλα και να πούμε ότι έχουν κατακτήσει τον τίτλο. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Ομως, αυτή τη στιγμή η Τσέλσι δεν φαίνεται τρωτή. Η μόνη ευκαιρία που έχουμε είναι να αντεπιτεθούμε και θέλουμε να δώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε σε κάθε αγώνα. Αυτή είναι μια δουλειά για δυνατούς άνδρες».

    [14] Κοινωνία

    Στο χειρουργείο ο Μπιθικώτσης

    5/1/2005 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σοβαρή κρίνουν οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του δημοφιλούς τραγουδιστή Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος υποβάλλεται σε εγχείρηση αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Ο δημοφιλής τραγουδιστής εισήχθη πριν δύο ημέρες στο νοσοκομείο Υγεία για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση, ωστόσο σήμερα υπήρξε επιπλοκή και το χειρουργείο επισπεύσθηκε. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση και η κατάστασή του είχε εξελιχθεί ομαλά.

    [15] Αθλητισμός

    Στην Καλαμαριά ο Παπαδόπουλος

    5/1/2005 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Καλαμαριά και την ομάδα του Απόλλωνα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Νίκος Παπαδόπουλος. Ο 34χρονος αμυντικός, έλυσε το συμβόλαιο του μς την Ξάνθη και υπέγραψε με τους "Πόντιους" για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Ο Κιλκισιώτης αμυντικός, έχει αγωνιστεί ακόμη στον ΟΦΗ και τον Άρη. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Παπαδόπουλος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και αποκάλυψε πως είχε κι άλλες αξιόλογες προτάσεις, αλλά προτίμησε να μείνει στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνοντας την καριέρα του.

    [16] Αθλητισμός

    Μια Κοϊμπρα.. στην επίθεση του Ιωνικού

    5/1/2005 6:34:00 μμ

    Την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ολοκλήρωσε την Τετάρτη ο Ιωνικός, που ενέταξε στο δυναμικό του, τον εν ενεργεία διεθνή επιθετικό της εθνικής Βολιβίας Μίλτον Κοϊμπρα. Ο 29χρονος και 41 φορές διεθνή ποδοσφαιριστής, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών και αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση στον Ιωνικό. Πρόκειται σίγουρα για μια σημαντική μεταγραφή, που συν τοις άλλοις αποτελεί απάντηση της οικογένειας Κανελλάκη στα σενάρια περί επικείμενης πώλησης της ΠΑΕ Ιωνικός. Μάλιστα, ο Χρήστος Κανελλάκης με εμφανώς ειρωνική διάθεση δήλωσε: "Ο Ιωνικός πωλείται γι αυτό και κάνει μεταγραφές τύπου Κοϊμπρα. Για να σοβαρευτούμε, όμως, αποκτήσαμε έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή και απομένει να δούμε την αξία του μέσα στο γήπεδο. Για εμάς, τα ονόματα, όσο "μεγάλα" και αν είναι, δεν παίζουν κανένα ρόλο. Η αξία του κάθε ποδοσφαιριστή φαίνεται μέσα στο γήπεδο και αυτό περιμένουμε από τον Κοϊμπρα".

    "Είμαι ευχαριστημένος που θα αγωνιστώ στον Ιωνικό"

    Από την πλευρά του, ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής του Ιωνικού αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του τόνισε: "Είμαι ευχαριστημένος που θα αγωνιστώ στον Ιωνικό και στην Ελλάδα, όπου αγωνίζονται μεγάλοι ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική. Ήθελα πάντα να παίξω στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που έφυγα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου τα χρήματα ήταν πολύ καλά. Δεν με ενδιαφέρει αν θα φορέσω τη φανέλα με το νούμερο 9 ή οποιοδήποτε άλλο νούμερο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι υγιής και να μπορέσω να βοηθήσω τη νέα μου ομάδα. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο γήπεδο".

    Ο Μίλτον Κοϊμπρα Σούλτσερ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 4 Μαϊου του 1975 στη Λα Παζ και ξεκίνησε την καριέρα του από την Οριέντε Πετρολέρο, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Αργεντινή με τη Λανούς.

    Επέστρεψε στην Οριέντε Πετρολέρο και μετά αγωνίστηκε στο Μεξικό με τα χρώματα της Πουέμπλα, ενώ πριν έρθει στον Ιωνικό αγωνιζόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μέλος της εθνικής Κολομβίας, έπαιξε και στα τελευταία ματς που έδωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του για τους προκριματικούς του μουντιάλ 2006, εναντίον της Βραζιλίας (5/9), της Γουατεμάλα (13/11) και της Κολομβίας (17/11).

    [17] Αθλητισμός

    Πολλά τα γκολ, εύκολα τα φοβορί

    5/1/2005 6:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 7:34:14 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλα σκορ, πολλά γκολ και πρόκριση των φαβορί περιελάμβανε η β` φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στον αγώνα με την περισσότερη "αγωνία" ο ΟΦΗ ανέτρεψε τι εις βάρος του 2-1, σκορ το οποίο είχε ηττηθεί από τη Θύελλα Πατρών και πέρασε στην επόμενη φάση κερδίζοντας με 5-1. Ο Ηρακλής επιβλήθηκε για δεύτερη φορά της Νίκης Βόλου και πέρασε άνετα στους "16", ενώ το ίδιο έπραξε και ο Ηλυσιακός που κέρδισε τον Ηρόδοτο με 3-0. Ο Εθνικός ήρθε ισόπαλος με τον Αγροτικό Αστέρα χωρίς τέρματα, αλλά με την εκτός έδρας νίκη του στον πρώτο αγώνα πήρε την πρόκριση. Ο Άρης τώρα, εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση από το πρώτο παιχνίδι, καθώς επικράτησε στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας του Ατρομήτου με 5-0. Εύκολα και η ΑΕΚ που νίκησε με 1-4 τον Άγιο Δημήτριο και "περιμένει" πλέον τον Παναθηναϊκό.

    Τα αποτελέσματα

    Β` αγώνες (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα)

    Ηλυσιακός-Ηρόδοτος 3-0 (3-0)

    Αγ. Δημήτριος-ΑΕΚ 1-4 (0-3)

    Εθνικός-Αγρ. Αστέρας 0-0 (3-2)

    Ηρακλής-Νίκη Βόλου 5-2 (2-0)

    Καλαμαριά-Πανσερραϊκός Έναρξη 19:00 (2-2)

    ΟΦΗ-Θύελλα Πατρών 5-1 (1-2)

    Α` αγώνας

    Ατρόμητος-Άρης 0-5

    [18] Πολιτική

    Διήμερη επίσκεψη Στην Κάρπαθο ο Πρωθυπουργός

    5/1/2005 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με μαντινάδες, παραδοσιακούς χορούς και τοπικά γλυκίσματα καλωσόρισαν τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του, Νατάσσα, οι κάτοικοι της κοινότητας Ολύμπου στην Κάρπαθο. Ο κ. Καραμανλής, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νησί ενόψει και των Θεοφανίων, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τόνισε, πως το χωριό αποτελεί παράδειγμα διατήρησης της αυθεντικότητας. "Αν αξιοποιηθεί ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος με σχέδιο και όραμα, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και ευημερία", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Κανάκης, χάρισε τον πρωθυπουργό το χρυσό κλειδί της πόλης και στην κ. Καραμανλή έδωσε μια παραδοσιακή στολή. Μιλώντας στους κατοίκους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι ο διάλογος με τους πολίτες στην περιφέρεια συνεχίζεται με απτά αποτελέσματα και τόνισε, πως όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο.

    Ο λόγος στην περιφέρεια

    "Ξεκινήσαμε δυναμικά, προχωρούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικότητα", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής μιλώντας στους κατοίκους του χωριού.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ασφαλτόστρωση των 18 χιλιομέτρων μήκους χωματόδρομου (πάγιο αίτημα των κατοίκων από το 1978), δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου, επιχορήγηση για την εφαρμογή του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" και έναρξη μελέτης για την ανάπλαση του οικισμού.

    "Το κοινωνικό κράτος πρέπει να δηλώνει παρόν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας", τόνισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας, πως "δεσμευτήκαμε προεκλογικά και ήδη ξεκινάμε για να βγάλουμε την Όλυμπο από την ιδιότυπη απομόνωση και να αναδείξουμε την περιοχή".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κανάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "σύμμαχο για να σταματήσει η ερήμωση και για να μη γίνει η όμορφη Όλυμπος αξιοθέατο-νεκρόπολη".

    Το ζεύγος Καραμανλή επισκέφθηκε ένα από τα παραδοσιακά σπίτια στο χωριό και θαύμασε την θέα του Αιγαίου. Αργότερα απόψε, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση στην Κάρπαθο, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

    [19] Κοινωνία

    Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι προσφορές Δημοπρασία ανθρωπιάς στη ΝΕΤ

    5/1/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο μαραθώνιος αγάπης και συμπαράστασης στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι συνεχίζεται, αυτή τη φορά με διαφορετική μορφή. Από τις επτά το απόγευμα άνοιξε το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ για τους πολίτες που θέλουν να υποβάλουν τις προσφορές τους για αντικείμενα που δημοπρατούνται και ανήκουν σε κορυφαίες προσωπικότητες, του αθλητισμού της πολιτικής και των τεχνών. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκτακτης εκπομπής "Δώρα ζωής" που θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ στις 22.00 το βράδυ. Την εκπομπή θα παρουσιάσουν η Ελισάβετ Φιλιπούλη και ο Κώστας Βερνίκος.

    Η προσφορά του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου

    Οι προσφορές αντικειμένων στη δημοπρασία της ΝΕΤ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

    Πρώτος στο κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, προσφέρει στην δημοπρασία της ΝΕΤ, την πένα με την οποία έχει υπογράψει πολλά από τα προεδρικά διατάγματα , ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν στις πληγείσες περιοχές.

    Η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ελεύθερη .

    Τα δώρα των αθλητών

    Τα αντικείμενα σχετικά με τους ολυμπιακούς Αγώνες χωρίστηκαν σε δύο υποκατηγορίες με τιμή εκκίνησης η κάθε μία τα 1000 Ευρώ .

    Από τη μία, τα ενθύμια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως η Δάδα και οι στολές των εθελοντών και από την άλλη οι προσφορές αθλητών που συμμετείχαν στους Αγώνες όπως η φόρμα του Κάχι Καχιασβίλι και του Βαλέριου Λεωνίδη, το σκουφί με το εθνόσημο του Κώστα Λούδη και η μπάλα που πρόσφερε η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών.

    Στη δημοπρασία της ΝΕΤ βρέθηκε, μετά από προσφορά του δημιουργού της Αγγελου Παναγιωτίδη και η Ελιά του Πάρκου Χορηγών στο Φαληρικό Δέλτα, με τιμή εκκίνησης τα 2000 Ευρώ .

    Με τιμή εκκίνησης τα 1000 Ευρώ δημοπρατούνται ακόμα η φανέλα και η μπάλα με τις υπογραφές των παικτών της πρωταθλήτριας Ευρώπης στην Πορτογαλία καθώς και η φανέλα του Ρονανλτίνιο με την υπογραφή του προσφορά του Χουάν Ραμόν Ρότσα.

    Από 1000 Ευρώ ξεκινούν οι προσφορές και για τη φανέλα του πρωταθλητή Παναθηναϊκού με τις υπογραφές όλων των παικτών.

    Στη δημοπρασία, το δικό τους μήνυμα ανθρωπιάς στέλνουν και οι παίχτες του Ολυμπιακού. Έδωσαν τη φανέλα της ομάδας με τις υπογραφές τους .

    Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ υπέγραψαν πάνω σε μία μπάλα την οποία και έδωσαν.

    Μαζί και οι καλοσφαιριστές της ΑΕΚ προσέφεραν 2 μπάλες.

    Τα παπούτσια με τα οποία ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και στην εθνική ομάδα προσφέρει Ο Ντέμης Νικολαίδης μαζί με την Adidas.

    Η τιμή εκκίνησης είναι τα 1000 Ευρώ.

    Προσφορές από όλους τους χώρους

    Οι προσφορές όμως δεν προέρχονται όμως μόνο, από το χώρο του αθλητισμού.

    Η Εθνική πινακοθήκη έδωσε στη δημοπρασία 10 μεταξοτυπίες με την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού με τιμή εκκίνησης τα 1.500 Ευρώ.

    Ξεχωριστής αξίας στη δημοπρασία της ΝΕΤ είναι επίσης και η προσφορά του κορυφαίου Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη ο οποίος διαθέτει δυο φωτογραφίες του.

    Πολλά είναι και τα προσωπικά αντικείμενα που προσφέρουν καλλιτέχνες.

    Μεταξύ αυτών ο τζουράς του Γιώργου Νταλάρα και ο πρώτος πλατινιένος δίσκος του Γιάννης Κότσιρα

    Την ίδια ώρα, μία από τις συλλεκτικές πένες που υπέγραψαν οι ηγέτες των ξένων χωρών τη διακήρυξη της ολυμπιακής εκεχειρίας πρόσφερει το διεθνές κέντρο ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Σε περίοπτη θέση είναι ακόμα, η κάσκα πιλότου πολεμικού αεροσκάφους μιράζ 2000. Η κάσκα είναι μία προσφορά του γενικού επιτελείου αεροπορίας μετά από ειδική εντολή του αρχηγού του επιτελείου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 January 2005 - 17:52:02 UTC