Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το πρώτο Υπουργικό της χρονιάς
  • [02] Επικρίνουν την Κυβέρνηση οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] "Κόλαφος" το κατηγορητήριο της Ν. Σμύρνης
  • [04] Ανέβηκαν οι τόνοι για τον Βασικό Μέτοχο
  • [05] Αισιόδοξος για τον τουρισμό ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [06] Ορκίζεται την Παρασκευή ο Αμπάς
  • [07] Διπλό δυστύχημα στην Κίνα
  • [08] Φονική κακοκαιρία πλήττει ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα
  • [09] Πύρινη λαίλαπα
  • [10] "Ένοχο" το ΣΑ του ΟΗΕ για το πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων"

    [01] Πολιτική

    Για προτεραιότητες και κυβερνητική πορεία Συνεδριάζει το πρώτο Υπουργικό της χρονιάς

    11/1/2005 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το νέο έτος και η πορεία του κυβερνητικού έργου είναι το αντικείμενο της σημερινής, πρώτης για το 2005, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συνεργασίες για όλα τα θέματα, με τα μέλη της Κυβέρνησης, οι οποίες θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των ρυθμών δράσης και καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων ενώ θα αναφερθεί και στην ανάγκη για πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

    Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Μετά το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την επιλογή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Βέβαιη θεωρείται η εκλογή νέου αρχηγού Ναυτικού, μετά την τοποθέτηση προ μηνός του αντιναυάρχου Χυνοφώτη ως νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

    Στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το γραμματέα της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    [02] Πολιτική

    Για ν/σ βασικού μετόχου και κινητοποιήσεις αγροτών Επικρίνουν την Κυβέρνηση οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    11/1/2005 4:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/1/2005 8:21:59 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, όσον αφορά το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, αλλά και ενόψει των επικείμενων αγροτικών κινητοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Οομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο αναποτελεσματικό, ανεφάρμοστο και υποκριτικό και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι η διαπλοκή και πως πρόκειται για διευθέτηση συμφερόντων που αποκαλύπτει την πολιτική εξαπάτηση της κυβέρνησης. Όσον αφορά στις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις οι Συντονιστές εκτίμησαν ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα του βαμβακιού, γεγονός που αποκαλύπτει την προεκλογική εξαπάτηση της ΝΔ. Ναι στα αιτήματα, όχι στα μπλόκα είναι η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αγροτικό πρόβλημα.

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το ν/σ για το βασικό μέτοχο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της διαφάνειας, καθώς και ότι εφαρμοζόμενο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εκδήλωσης αυθαιρεσίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει την αλήθεια, καθώς και ότι έχουν καταρρεύσει όσα υποστήριζε η κυβέρνηση για το θέμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σημερινό επεισόδιο στα Ιμια, καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας όμως πως τα φαινόμενα αυτά είναι σε έξαρση τελευταία τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον Αμπού Αμπας για την εκλογή του ως προέδρου των Παλαιστινίων, στον Νικηφόρο Διαμαντούρο για την επανεκλογή του ως ευρωπαίου συνηγόρου του πολίτη.

    Επίσης συνεχάρη τον κ. Καραμανλή διότι, όπως είπε, σε 40 εβδομάδες θητείας συνεδρίασε για τέταρτη φορά το υπουργικό συμβούλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους δρόμους οι αγρότες

    Στη Βουλή ο "βασικός μέτοχος"

    [03] Αθλητισμός

    "Κόλαφος" το κατηγορητήριο της Ν. Σμύρνης

    11/1/2005 11:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βαρύ ήταν κατηγορητήριο που συνέταξε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ για τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια του πρόσφατου αγώνα της Ν. Σμύρνης. Ο αθλητικό δικαστής καταλόγισε ευθύνες στις ΠΑΕ Πανιώνιος και Ολυμπιακός για τη μη διεξαγωγή του μεταξύ τους αγώνα, οι οποίες κλήθηκαν σε απολογία, όπως και ο Αχιλλέας Μπέος για την Πέμπτη στις 10:00π.μ. Βάσει του άρθρου 21 του ΚΑΠ οι δύο ΠΑΕ απειλούνται με μηδενισμό, αφαίρεση βαθμών και αποκλεισμό από την έδρα τους για 1 εως και 5 αγωνιστικές. Το κατηγορητήριο επισημαίνει ότι ο διαιτητής Τσίκινης αποδίδει στο φύλλο αγώνα τη μη τέλεση της αναμέτρησης στην ελλειπή αστυνομική δύναμη, θεωρεί όμως τις δύο ΠΑΕ συνυπεύθυνες για τα επεισόδια.

    Αναλυτικά οι κατηγορίες

    "Αμφότερες οι δύο πρώτες των εγκαλουμένων (σ.σ. οι δύο ΠΑΕ) εγκαλούνται ως υπαίτιες του ότι κατά τον προγραμματισμένο μεταξύ τους αγώνα της 14ης αγωνιστικής του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου υπέπεσαν στις κάτωθι παραβάσεις, που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον αθλητικό νόμο. Ειδικότερα στη Νέα Σμύρνη Αττικής την 9η-1-2005, στους χώρους εντός και εκτός του γηπέδου της 1ης εγκαλουμένης (σ.σ. ΠΑΕ Πανιώνιος), από πράξεις των φιλάθλων τους, υπέπεσαν στα κάτωθι πειθαρχικώς ελεγχόμενα αδικήματα:

    Στον ως άνω τόπο και περί ώρα 17.15, 400 έως 500 οπαδοί της 2ας (σ.σ. ΠΑΕ Ολυμπιακός) εγκαλουμένης, εκ των οποίων μερικοί δεν διέθεταν εισιτήρια, επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του γηπέδου, αρχικά χωρίς επιτυχία, διότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, στην συνέχεια όμως επιτυχώς, αφού μία ομάδα, περί τα 150-200 άτομα, καταφέρνοντας να διασπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα και τις ιδιωτικές ομάδες περιφρούρησης της 1ης εγκαλούμενης, εισήλθαν στην θύρα 7 του γηπέδου της 1ης εγκαλούμενης και στην συνέχεια να προχωρήσουν στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο αυτού. Ήδη στην θύρα 7 του ανωτέρω γηπέδου και πριν την μαζική είσοδο των προαναφερθέντων οπαδών της 2ης εγκαλούμενης, οι ευρισκόμενοι στο σημείο εκείνο οπαδοί της τελευταίας καθώς και οι ευρισκόμενοι οπαδοί της 2ης εγκαλούμενης στην θύρα 9, με την θέα του 3ου εγκαλούμενου, Αχιλλέα Μπέου, στον αγωνιστικό χώρο άρχισαν να τον εξυβρίζουν εν χορώ. Ο τελευταίος αντέδρασε κάνοντας χειρονομίες με το μεσαίο δάχτυλο και βρίζοντας και απειλώντας με τις φράσεις "τώρα θα αρχίσει η τσόντα, τώρα θα δείτε τι θα πάθετε".

    Παράλληλα, όσοι οπαδοί της 2ης εγκαλούμενης βρίσκονταν στην θύρα 7 πετούσαν μπουκάλια και καρέκλες και έφτυναν τους οπαδούς της 1ης εγκαλούμενης, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω και έμπροσθεν της θύρας στο members club. Οι υπόλοιποι οπαδοί της 2ης εγκαλούμενης, που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην ως άνω θύρα 7 του γηπέδου, άρχισαν πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και με οπαδούς της 1ης εγκαλούμενης, που ήρθαν από το members club και τους γύρω δρόμους.

    Στην συνέχεια και περί ώρα 17.30, οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης από τις θύρες 2 και 3 του γηπέδου εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και κατευθύνθηκαν στην θύρα 9 του γηπέδου, όπου βρίσκονταν οι κατέχοντες εισιτήρια 322 οργανωμένοι-επίσημοι φίλαθλοι της 2ης εγκαλούμενης και άρχισαν να τους πετούν πέτρες και ξύλα, χωρίς οι τελευταίοι να αντιδράσουν. Αντέδρασαν όμως οι ευρισκόμενοι οπαδοί της 2ης εγκαλούμενης στην θύρα 7, οι οποίοι πετούσαν μπουκάλια και καθίσματα προς τους οπαδούς της 1ης εγκαλουμένης. Τα επεισόδια αυτά συνεχίστηκαν περίπου για 15 λεπτά με υβριστικά συνθήματα και βωμολοχίες. Περί ώρα 18.30 κατά την έξοδο των παικτών των ομάδων για προθέρμανση και ενώ στην θύρα 7 του ανωτέρω γηπέδου βρίσκονταν άνω των 500 οπαδών της 2ης εγκαλούμενης, οι τελευταίοι, λόγω και της ελλιπούς αστυνομικής δυνάμεως σε εκείνον τον χώρο, κινήθηκαν κατευθυνόμενοι προς την θύρα των επισήμων, όπου επιτέθηκαν κατά των εκεί ευρισκομένων αστυνομικών, οι οποίοι αδυνατούσαν να τους συγκρατήσουν και ποδοπάτησαν έναν από τους αστυνομικούς.

    Στην συνέχεια, οι προαναφερόμενοι οπαδοί, αφού ξήλωσαν τις πόρτες και τα κάγκελα, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου εκεί είχαν εισβάλει οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης από τις θύρες 2 και 3 του ανωτέρω γηπέδου. Οι ποδοσφαιριστές, που είχαν βγει για προθέρμανση, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Στην διάρκεια αυτής της αποχώρησης, οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης επιτέθηκαν και κτύπησαν τον ποδοσφαιριστή της φιλοξενούμενης ομάδας, Ανατολάκη, ενώ προπηλάκισαν και λοιπούς παίκτες της ιδίας ομάδας (Γεωργάτο, Γεωργιάδη και Στολτίδη). Ακολούθησαν σφοδρότατες συμπλοκές, διάρκειας 10 και πλέον λεπτών, μεταξύ των οπαδών αμφοτέρων των ομάδων με καρέκλες, ξύλα, πέτρες, αλυσίδες, ρόπαλα, φωτοβολίδες, σιδερένιους στύλους και κάθε άλλο αντικείμενο, από τις οποίες (συμπλοκές) κινδύνεψε σοβαρότατα η ζωή, υγεία και σωματική ακεραιότητα αορίστου αριθμού ανθρώπων (οπαδών, φιλάθλων, αστυνομικών, δημοσιογράφων κλπ.), ορισμένων δε εξ αυτών ιδιαιτέρως σημαντικά (Γιάννη Ζέρβα, σμηνίτη) ενώ ταυτόχρονα οπαδοί της 2ης εγκαλούμενης προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημίες και φθορές στο γήπεδο (κερκίδες, καθίσματα κλπ.). Επίσης υπέστησαν φθορές από τους συμπλεκομενους τα μηχανήματα τηλεοπτικής κάλυψης του σταθμού ALPHA, που είχε αναλάβει την μετάδοση του αγώνα. Ακόμη, προπηλακίστηκε ο "κατάσκοπος" της ΣΟΣΟ, ο οποίος είχε έλθει για να παρακολουθήσει τον αγώνα ενόψει της επικείμενης συνάντησης της ομάδος του με την 2η εγκαλούμενη.

    Τέλος ο 3ος εγκαλούμενος φώναζε στα αποδυτήρια τις φράσεις «υπάλληλοι του Κόκκαλη είστε όλοι», "γ... το κατεστημένο του Κόκκαλη και το ΠΑΣΟΚ που κατάντησαν έτσι την Ελλάδα", "σας γράφω στα α...", απευθυνόμενος στους ανθρώπους της 2ης εγκαλούμενης και συγκεκριμένα στον υπεύθυνο εισιτηρίων αυτής, Γ. Στασινόπουλο.

    Συνεπεία των ως άνω επεισοδίων, αναβλήθηκε ο αγώνας με το αιτιολογικό, ως αναγράφεται στο οικείο φύλλο αγώνος, ότι δεν μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά αυτός, εξαιτίας της ελλείψεως επαρκούς αστυνομικής δύναμης. Οι σοβαρότατοι τραυματισμοί αορίστου αριθμού προσώπων, οι υλικές ζημίες και τα εν γένει επεισόδια προκλήθηκαν από οπαδούς αμφοτέρων των ομάδων και θεμελιώνει την κατά νόμο συνευθύνη αμφοτέρων των δύο πρώτων εγκαλουμένων νομικών προσώπων".

    [04] Πολιτική

    Στη Βουλή ο βασικός μέτοχος Ανέβηκαν οι τόνοι για τον Βασικό Μέτοχο

    12/1/2005 12:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 1:09:18 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε υψηλούς τόνους άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισαν ότι με τις νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της διαπλοκής. Αντισυνταγματικό και οπισθοδρομικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ζήτησε την απόσυρση του. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει επί μέρους διατάξεις, ενώ ο Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι η στάση του θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι τριών προτάσεων που κατέθεσε.

    Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δείχνει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που εκπληρώνει τη συνταγματική επιταγή και πολιτική δέσμευση της ΝΔ.

    Με το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, διασφαλίζεται ότι οι επιχειρήσεις ΜΜΕ δεν θα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για τη σύναψη συμβάσεων και κόβεται ο ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις , οι οποίες εφόσον κινούνται προς την κατεύθυνση της διαφάνειας θα γίνουν αποδεκτές.

    Νωρίτερα, από πλευράς ΝΔ, ο εισηγητής της Χρήστος Ζώης, υπογράμμισε ότι όποιος δεν θέλει να αντιμετωπισθεί η νόθευση του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού, "προφανώς πηγαίνει απέναντι, το λέει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του".

    Βαρύτατους χαρακτηρισμούς για το σχέδιο νόμου χρησιμοποίησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης , γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ και κυρίως από τον Μιλτιάδη Έβερτ.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Χυτήρης χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς, όπως ψευδεπίγραφο, ασύμβατο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ουσία αντισυνταγματικό, ανεφάρμοστο, αδιαφανές, φωτογραφικό και διαπλεκόμενο.

    Παράλληλα, αναρωτήθηκε πως με τέτοιες διατάξεις θα ρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις ξένες εταιρείες, πώς θα ονομαστικοποιηθούν μέχρι φυσικού προσώπου μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και γιατί η κυβέρνηση δεν εντάσσει στο ασυμβίβαστο και τα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών.

    Το ΠΑΣΟΚ έδωσε επίσης έμφαση στην πιθανότητα ανατροπής του σχεδίου νόμου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και στο ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας , η απόφαση της Ολομέλειας του οποίου, εκκρεμεί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη ληφθεί θετική απόφαση και υπογράμμισε:

    "Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ένας νόμος καθίσταται αποτελεσματικός, ήδη από την εποχή που ψηφίζεται".

    Η στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ

    Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, τόνισε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ κάποια άρθρα μπορεί να τα ψηφίσει υπό προϋποθέσεις.

    Όπως τόνισε, το κόμμα της "δεν πρόκειται να διολισθήσει σε μια λαϊκίστικη αντίληψη για να ικανοποιηθούν τα νέα μαντρόσκυλα" και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τεράστια υποκρισία.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το πως μπορεί να ελεγχθούν οι αχυράνθρωποι και οι αόρατοι χρηματοδότες.

    "Το νομοσχέδιο δείχνει να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά οι διατάξεις περί παρένθετων προσώπων, δεν διασφαλίζουν τη δυνατότητα έρευνας κρυφής χρηματοδότησης. Με ποιόν τρόπο θα ελεγχθούν οι τυχόν αχυράνθρωποι, ή οι αόρατοι ιδιοκτήτες; Η δυσχέρεια είναι υπαρκτό ζήτημα" ανέφερε και κατέθεσε τρεις προτάσεις, λέγοντας πως εάν γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, ο ΣΥΝ θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, ο ΣΥΝ θα υπερψηφίσει επί της αρχής, εάν απαγορευτεί σε όλες τις off-shore εταιρείες και όλες τις αλλοδαπές εταιρείες που δεν έχουν ονομαστικοποιημένες μετοχές να μετέχουν στα μέσα ενημέρωσης και διευρυνθεί το ασυμβίβαστο μέχρι τον τέταρτο βαθμό συγγένειας.

    [05] Πολιτική

    Δεξίωση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αισιόδοξος για τον τουρισμό ο Δ. Αβραμόπουλος

    12/1/2005 12:59:00 πμ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", η δεξίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με την ευκαιρία του νέου έτους. Την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού το 2005 εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και καλή προετοιμασία προκειμένου να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστική σε ποιότητα και τιμές. Προσερχόμενος στην εκδήλωση, δηλώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Η οικονομία μας πάει πάρα πολύ άσχημα και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός" τόνισε υπογραμμίζοντας ότι ανάπτυξη μπορούμε να πετύχουμε γρηγορότερα στον τουρισμό που είναι τομέας που προσφέρεται. Γι' αυτό, πρόσθεσε, ο τουρισμός πρέπει να έχει προτεραιότητα, χρειάζεται πολιτικές καινούργιες, καθώς επίσης και καινούργια προσπάθεια.

    [06] Μ. Ανατολή

    Ορκίζεται την Παρασκευή ο Αμπάς

    12/1/2005 7:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 9:49:36 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, που εξελέγη την Κυριακή με ποσοστό 62,3%. Η ορκωμοσία του Αμπάς θα γίνει στη Μουκάτα, το γενικό αρχηγείο του Αραφάτ, στη Ραμάλα, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Χασάν Κρέισεχ. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ζητά από τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν στην κατασκευή των νέων φυλακίων στο διαχωριστικό τείχος με τα Παλαιστινιακά εδάφη, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση, που καλεί τη Ουάσιγκτον να συνεισφέρει 180 εκ. δολάρια για το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι, ήδη το Ισραήλ λαμβάνει 3 εκ. δολάρια κάθε χρόνο ως βοήθεια από τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Ραμάλα, μετά από εισβολή κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή

    [07] Κόσμος

    Δεκατρείς νεκροί και δώδεκα τραυματίες Διπλό δυστύχημα στην Κίνα

    12/1/2005 8:00:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα και άλλα δώδεκα τραυματίστηκαν, από δύο παρόμοια περιστατικά που σημειώθηκαν την Τρίτη και σχετίζονταν με την κατασκευή πυροτεχνημάτων. Στη βόρεια Κίνα, 12 εργαζόμενοι σε εργαστήριο πυροτεχνημάτων έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στο χώρο εργασίας τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην επαρχία Ανχούι, ένα ακόμη άτομο έχασε τη ζωή του όταν σημειώθηκε έκρηξη την ώρα που κατασκεύαζε πυροτεχνήματα στο σπίτι του. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά η σύζυγός του. Τα ατυχήματα με πυροτεχνήματα στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο καθώς ο αυτός τομέας παραγωγής δε διακρίνεται για τα μέτρα ασφαλείας. Σημειώνεται ότι τα πυροτεχνήματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, που φέτος θα γιορταστεί στις 9 Φεβρουαρίου.

    [08] Κόσμος

    Φονική κακοκαιρία πλήττει ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα

    12/1/2005 8:32:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους 12 ανήλθαν οι νεκροί και στους 13 οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που τις ακολούθησαν στη νότια Καλιφόρνια. Μόλις το τελευταίο 24ωρο τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν έξι πτώματα από τις λάσπες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι άλλα 13 άτομα έχουν παγιδευτεί κάτω από τα μπάζα. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση εθνικού συναγερμού κηρύχθηκε η Κόστα Ρίκα λόγω των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή και που μέχρι στιγμή έχουν προκαλέσει το θάνατο δύο ατόμων και έχουν αφήσει άστεγους 7.500 ανθρώπους, ενώ πέντε άτομα αγνοούνται.

    Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που πέφτουν από το Σαββατοκύριακο έχουν προκαλέσει υπερχείλιση των ποταμών, ενώ από τις πλημμύρες καταστράφηκαν 12 γέφυρες και οδικές αρτηρίες.

    Από τις πλημμύρες έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες μπανάνας, όμως έχουν μείνει ανέπαφες οι φυτείες καφέ της Κόστα Ρίκα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καφεπαραγωγούς χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

    [09] Κόσμος

    Κατακαίει τη Ν. Αυστραλία για δεύτερη ημέρα Πύρινη λαίλαπα

    12/1/2005 8:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ώρα με την ώρα μειώνονται οι ελπίδες για την ανεύρεση έξι αγνοουμένων μετά τις πυρκαγιές που έχουν απανθρακώσει τη χερσόνησο Έιρε στην Νότιο Αυστραλία, προκαλώντας τον θάνατο δύο παιδιών και οκτώ ενηλίκων, που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φονικότερες πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία την τελευταία εικοσαετία. Τουλάχιστον 15 κατοικίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός και 50.000 εκτάρια γης απανθρακώθηκαν από τις φλόγες, που ξεκίνησαν το καταστροφικό τους έργο τη Δευτέρα, τροφοδοτούμενες από την αφόρητη ζέστη των 44 βαθμών Κελσίου και τους δυνατούς ανέμους έντασης 70 χλμ./ώρα.

    Μεγάλη οικολογική καταστροφή

    Η πυρκαγιά, η φονικότερη από την επονομαζόμενη "Τετάρτη των Τεφρών" τον Φεβρουάριο του 1983 με 75 νεκρούς, εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου σε ένα μέτωπο 30 χλμ., προς την πόλη Πορτ Λίνκολν . Οι φλόγες που έχουν φθάσει έως την πίστα του αεροδρομίου, εμπόδισαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σταλούν αεροπορικώς εγγύτερα προς το μέτωπο.

    Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τεσσάρων αεροσκαφών και 120 πυροσβεστικών οχημάτων, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη μαζική απώλεια περιουσιών στο Νορθ Σιλντς, μία παράκτια κοινότητα 500 κατοίκων. Ορισμένοι από αυτούς βρήκαν καταφύγιο στις παραλίες κι αναγκάσθηκαν να μπουν και στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, απ όπου τους συνέλεξαν τα συνεργεία διάσωσης.

    Η ειδυλλιακή χερσόνησος Έιρε είναι μία κατά βάση κτηνοτροφική περιοχή, και υπολογίζεται πως πάνω από 10.000 βοοειδή και πρόβατα έχουν χαθεί, όπως επίσης και αναρίθμητα καγκουρό, κοάλα κι άλλα τοπικά είδη πανίδας

    [10] Κόσμος

    Σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ "Ένοχο" το ΣΑ του ΟΗΕ για το πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων"

    12/1/2005 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση στο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αλλά και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, αναφορικά με τα προβλήματα κακοδιαχείρισης που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων". "Την καθημερινή ευθύνη για τη διαχείριση του προγράμματος την είχε το Σ.Α.", τόνισε ο κ. Πάουελ ο οποίος εκτίμησε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ "θα πρέπει να απαντήσει στα συγκεκριμένα διαχειριστικά προβλήματα". Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα μια ειδική ερευνητική επιτροπή για το πρόγραμμα αποφάνθηκε πως ο ΟΗΕ επέδειξε έλλειψη αυστηρότητας στην εφαρμογή του, επιτρέποντας να κατασπαταληθούν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

    "Αυτό που έχουμε κατανοήσει έως σήμερα είναι πως υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στα πλαίσια της διαχείρισης του προγράμματος", είπε ο κ. Πάουελ σημειώνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί εάν πρόκειται για εγκληματικές παραλείψεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 January 2005 - 9:52:42 UTC