Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη στο "μέτωπο" της διαφήμισης
  • [02] "Nos Femmes" στο Μουσείο Φρυσίρα
  • [03] Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού
  • [04] Χιονόμπαλα συλλεκτικής αξίας
  • [05] Πιέζει το Ισραήλ
  • [06] Ρομπότ με σάρκα και οστά
  • [07] Εξηγήσεις Παπαντωνίου – Χριστοδουλάκη για το έλλειμμα
  • [08] Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε Μίετσελ
  • [09] Δολοφονική επίθεση σε Αφρικανό αθλητή
  • [10] Ένταση στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου
  • [11] Σε ρυθμό εκλογών το Ιράκ
  • [12] Επαφές Σούμποτιτς με Τζέσι
  • [13] Παρέμβαση εισαγγελέα για το χαμό του φιλάθλου
  • [14] Άρεσαν οι διεθνείς στην Ολυμπιάδα Κωφών
  • [15] Βλέπει τριάδα η Ξάνθη
  • [16] Στο πλευρό των ΤΕΙ το ΚΚΕ
  • [17] Στο τραπέζι του διαλόγου για το βαμβάκι
  • [18] Η Νίκη "τσίμπησε" βαθμό στη Καστοριά

    [01] Παράξενα

    Μάχη στο "μέτωπο" της διαφήμισης

    17/1/2005 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Όσο οι παραδοσιακές μέθοδοι διαφήμισης δε φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα, οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Την ανάγκη αυτή εκμεταλλεύτηκε ένας νεαρός από τις ΗΠΑ που ήθελε να μαζέψει χρήματα για τις σπουδές του. Έτσι αποφάσισε να νοικιάσει ως διαφημιστικό χώρο το μέτωπό του για να διαφημίσει για 30 ημέρες την εταιρεία που θα έδινε τα περισσότερα χρήματα! Ο 20χρονος Άντριου Φίσερ από τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, δεν αρκέστηκε μόνο να κάνει γνωστό ότι το μέτωπό του μπορεί να ενοικιαστεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να διαφημιστεί, αλλά αποφάσισε να το βγάλει σε πλειστηριασμό στη γνωστή ηλεκτρονική σελίδα Ebay. Η ιδέα αυτή φαίνεται ότι εκτός από πρωτότυπη ήταν και αποδοτική καθώς ο άγνωστος πλειοδότης έδωσε περίπου 23.000 ευρώ για να μπορέσει να προβληθεί σε αυτό το μοναδικό διαφημιστικό χώρο.

    Διαφήμιση με τατουάζ

    "Όπως το βλέπω είναι σα να πουλάω κάτι που ήδη μου ανήκει. Μετά από 30 ημέρες θα το πάρω πίσω", είπε ο Φίσερ ο οποίος διευκρίνισε ότι ο πλειοδότης μπορεί να του στείλει ένα μη μόνιμο τατουάζ με το λογότυπό του προκειμένου να το τοποθετήσει στην πλέον περίοπτη θέση του σώματός του.

    Στην ηλεκτρονική δημοπρασία έγιναν πάνω από 100 "χτυπήματα" αλλά ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί η γνησιότητα του "χτυπήματος" του πλειοδότη.

    Τώρα, το μόνο που μένει είναι να δούμε εάν το εγχείρημα του τολμηρού 20χρονου Αμερικανού θα έχει και μιμητές.

    [02] Πολιτισμός

    Από 20 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου "Nos Femmes" στο Μουσείο Φρυσίρα

    17/1/2005 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική έκθεση ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου τις πύλες τις στο αθηναϊκό κοινό. Πρόκειται για την έκθεση "Nos Femmes" με τα έργα τεσσάρων διακεκριμένων καλλιτεχνών της γαλλικής γενιάς του 60 που διοργανώνεται από το Μουσείο Φρυσίρα. Η έκθεση, που είναι ένας ύμνος στη γυναίκα, φιλοξενεί τις πολλαπλές απεικονίσεις της γυναίκας, από τη δεκαετία του 60 έως τις μέρες μας, ιδωμένης μέσα από την καλλιτεχνική ματιά των: Err&#243;, Jean-Jacques Lebel, Bernard Rancillac και Herv&#233; T&#233;l&#233;maque. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο κτήριο της οδού Μονής Αστερίου 7. Ξεναγήσεις θα γίνονται από τις 5 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:30. Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Φρυσίρα

    Η ΕΡΤ προτείνει

    [03] Πολιτική

    Στα πλαίσια επαφών με Υπουργούς και Υφυπουργούς Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

    17/1/2005 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα, οι επαφές του πρωθυπουργού με Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης. Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Καραμανλή με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, που είχε ως βασικό της θέμα το προγραμματισμό του τρέχοντος εξαμήνου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Σταύρου. Επί τάπητος τέθηκαν η λειτουργία της ΚΟ του κόμματος, αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

    Ολυμπιακή και ΟΤΕ στο επίκεντρο

    Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, βρέθηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές της εταιρίας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία εντός τριμήνου.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η επιτάχυνση της εξυγίανσης του ΟΤΕ, ώστε, όπως τόνισε ο κ Λιάπης, ο οργανισμός να είναι βιώσιμος και ανταγωνιστικός στην διεθνή αγορά με την εθελουσία έξοδο, η οποία θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

    Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και συζητήθηκε το πενταετές σχέδιο μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ Λιάπης επανέλαβε, ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες θα υλοποιηθούν, καθώς αποτελούν για την Κυβέρνηση και ηθικές δεσμεύσεις.

    Θετικό κλίμα για το βασικό μέτοχο

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Απόστολο Σταύρου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ Σταύρου δήλωσε, ότι ο πρωθυπουργός του έδωσε εντολή για περαιτέρω δραστηριοποίηση των βουλευτών στις περιφέρειές τους, "με στόχο να αποτελέσουν τη φωνή της κοινωνίας προς την Κυβέρνηση".

    Από την πλευρά του, μετέφερε στον κ. Καραμανλή την ικανοποίηση των βουλευτών και της κοινής γνώμης για το βασικό μέτοχο, επισημαίνοντας, ότι ο νόμος εφαρμόζεται πριν ακόμη ψηφιστεί.

    Επίσης, σε δηλώσεις του για το αγροτικό, ο Γραμματέας της ΚΟ εκτίμησε, ότι αναμένεται τελικά να βρεθεί μία μέση λύση για την ενίσχυση των αγροτών χωρίς να παραβιαστεί η κοινοτική νομοθεσία.

    Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει τις εργασίες της η διακομματική επιτροπή για το ντόπινγκ

    Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Αργύρη Καρρά.

    [04] Παράξενα

    Δημοπρατήθηκε στο eBay Χιονόμπαλα συλλεκτικής αξίας

    17/1/2005 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Δεν είναι λίγες οι φορές που τρελές και παράξενες δημοπρασίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας eBay. Από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν κατά καιρούς δημοπρατηθεί εκατομμύρια αντικείμενα. Από το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μπιλ Κλίντον και το διάσημο αυτοκίνητο του Ιππότη της Ασφάλτου μέχρι δημητριακά και σάντουιτς με παράξενες φιγούρες πάνω τους έχουν παρελάσει από το site δημοπρασιών και, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχουν πουληθεί! Αυτή τη φορά το eBay "ξαναχτύπησε". Ένας πλειοδότης διέθεσε το ποσό των 92 δολαρίων για να αγοράσει μία χιονόμπαλα. Όσοι σπεύσετε να σκεφτείτε ότι σίγουρα ο πλειοδότης είναι τρελός, θα πρέπει να μάθετε ότι πρόκειται για μία χιονόμπαλα συλλεκτικής αξίας καθώς είναι κατασκευασμένη από χιόνι που έπεσε στο Τέξας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χιονόπτωση στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο το οποίο ο πωλητής του συγκεκριμένου αντικειμένου φρόντισε να εκμεταλλευτεί.

    Αποστολή μέσω ...κούριερ

    "Μη χάσετε την ευκαιρία. Πλειοδοτήστε τώρα ή αλλιώς περιμένετε 100 χρόνια για να φτιάξετε τη δική σας χιονόμπαλα"

    Έτσι, 18 πλειοδότες έσπευσαν να προμηθευτούν το μοναδικό αυτό κομμάτι παγωμένου νερού για να θυμούνται το ιστορικό μετεωρολογικό φαινόμενο που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα του 2004 στο Τέξας.

    Στο σημείωμα που συνοδεύει την καταχώρηση της χιονόμπαλας ο δαιμόνιος πωλητής γράφει:

    "Πρόκειται για ένα υπέροχο τμήμα της ιστορίας, καθώς για πάνω από 100 χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί χιονόμπαλα στο Ρίο Γκράντε Βάλεϊ, του Τέξας. Αυτή [τη χιονόμπαλα] την έφτιαξα στην αυλή μου στη Λαγκούνα Βίστα, στις 25 Δεκεμβρίου 2004. Εδώ έχει να χιονίσει από το 1889 και πολλοί άνθρωποι εδώ δεν είχαν δει ποτέ τους χιόνι.

    Εάν είστε λάτρεις της επιστήμης ή απλώς θέλετε να έχετε ένα κομμάτι της ιστορίας για πολλά χρόνια, θα πρέπει να πλειοδοτήσετε τώρα".

    Στη συνέχεια ο πωλητής περιγράφει την εξαιρετική κατάσταση, το χρώμα και το μέγεθος του αντικειμένου και καταλήγει:

    "Μη χάσετε την ευκαιρία. Πλειοδοτήστε τώρα ή αλλιώς περιμένετε 100 χρόνια για να φτιάξετε τη δική σας χιονόμπαλα".

    Κάτω από το μήνυμα αυτό, ο πωλητής σημειώνει ότι η αποστολή της χιονόμπαλας θα γίνει μέσω κούριερ και το προϊόν θα συσκευαστεί μέσα σε ξηρό πάγο προκειμένου να μείνει ανέπαφο και αναλλοίωτο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι "Μαϊμούδες του Μπους"

    Είδε τον εξωγήινο στα δημητριακά του!

    Είδε την Παναγία στο σάντουιτς της!

    Στο σφυρί η "Παγκόσμια Τράπεζα" για 30 σέντς

    Ο "Κιτ" στο σφυρί

    Πουλάει την παρθενιά του μέσω Internet

    Καυγάς μέσω δημοπρασιών

    Διαπλανητικό ...κούριερ

    Στο ebay το σπίτι του Μπιλ Κλίντον

    Απετράπη δημοπρασία γυναικών στο διαδίκτυο

    Σχετικά Links:

    Εbay

    Η σελίδα της δημοπρασίας στο Εbay

    [05] Μ. Ανατολή

    Τον Αμπάς να αναλάβει δράση κατά της τρομοκρατίας Πιέζει το Ισραήλ

    17/1/2005 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Αρνείται το Ισραήλ να παραχωρήσει "περίοδο χάριτος" στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καθώς τον πιέζει να αναλάβει δράση κατά της "τρομοκρατίας". Εντολή έδωσε ο Αμπάς για την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας στα σημεία ελέγχου μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ για να εμποδιστούν αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Επίσης, απέρριψε η Χαμάς την έκκληση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια έκκληση βοηθά το Ισραήλ να δικαιολογήσει τις επιχειρήσεις του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας

    "Ο Αμπάς διέταξε τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στην Γάζα να αναπτυχθούν μαζικά, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν περάσματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Ακόμη, διέταξε την ενσωμάτωση "το συντομότερο δυνατόν" των "Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" ανέλαβαν μαζί με άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση εναντίον του συνοριακού περάσματος του Κάρνι, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, το βράδυ της Πέμπτης. Έξι ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή, μετά από την οποία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν "πάγωσε" κάθε επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Συνάντηση είχε σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης με τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι και τον υπουργό Εσωτερικών Χακάμ Μπαλάουϊ παρουσία των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ επεσήμανε ότι ο Αμπάς οφείλει να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας και να αναπτύξει τις δυνάμεις του για να σταματήσει τις βολές ρουκετών Κασάμ και βλημάτων όλμου. Το Ισραήλ δεν του παραχωρεί περίοδο χάριτος.

    "Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις μέρα και νύκτα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, για να εμποδίσουν αυτές τις βολές. Ο Αμπάς οφείλει να αναλάβει δράση και να μην αρκείται στα λόγια", πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

    Η Χαμάς απορρίπτει την έκκληση της ΟΑΠ

    Απέρριψε η Χαμάς την έκκληση της ΟΑΠ, για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια έκκληση βοηθά το Ισραήλ να δικαιολογήσει τις επιχειρήσεις του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    "Λυπούμαστε που ορισμένοι χρησιμοποιούν το όνομα αυτό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) για να απευθύνουν εκκλήσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζάχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς. "Αυτό το είδος των δηλώσεων βοηθά τον σιωνιστικό εχθρό και του δίνει δικαιολογίες για να συνεχίσει την κατοχή και τις επιθέσεις", είπε.

    Την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εκτελεστικής της επιτροπής η ΟΑΠ απηύθυνε έκκληση για τον πλήρη τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες "πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα".

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή της ΟΑΠ αναφέρεται: "η εκτελεστική επιτροπή υποστηρίζει πλήρως την ομιλία του Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του με την οποία ζήτησε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πλήττουν το εθνικά συμφέρον και δίνουν πρόσχημα στο Ισραήλ για να τορπιλίζει την παλαιστινιακή σταθερότητα και την εφαρμογή του 'Οδικού Χάρτη' ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Λευκή επιταγή" στο στρατό δίνει ο Σαρόν

    [06] Τεχνολογία

    Ρομπότ με σάρκα και οστά

    17/1/2005 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι καινοτομίες στο χώρο της ρομποτικής καθώς τα ανά τον κόσμο εργαστήρια δε σταματούν να πειραματίζονται και τις μεθόδους και τις τεχνικές τους προκειμένου να τελειοποιήσουν τα διάφορα ρομπότ. Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, ομάδα επιστημόνων κατάφερε να κατασκευάσει μικροσκοπικά ρομπότ που ενίσχυσε με ζώντες μύες. Τα ρομπότ κατασκευάστηκαν από κύτταρα ποντικιών που αναπτύχθηκαν πάνω σε τσιπ σιλικόνης. Αν και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό, τα ρομπότ μπορούν να κινούνται μόνα τους χωρίς καμία απολύτως εξωτερική πηγή ενέργειας. Η εφεύρεση αυτή αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα "παντρέματος" της βιοτεχνολογίας με τη νανοτεχνολογία, κλάδος της επιστήμης όπου οι ερευνητές στρέφονται προς το φυσικό κόσμο για να λύσουν προβλήματα και να εμπνευστούν.

    Ζωντανή συσκευή

    Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κάρλο Μοντεμάνιο, στο παρελθόν έχει δημιουργήσει περιστροφικές νανο-μηχανές από γενετικά τροποποιημένες πρωτεΐνες. Σειρά είχε τώρα η καλλιέργεια μυϊκών ιστών πάνω σε μικροσκοπικούς ρομποτικούς σκελετούς.

    Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μοντεμάνιο χρησιμοποίησε κύτταρα από την καρδιά αρουραίων προκειμένου να δημιουργήσει μία μικροσκοπική συσκευή που θα μπορεί να κινείται από μόνη της όταν τα κύτταρα συσπώνται. Μία δεύτερη συσκευή που κατασκεύασαν μοιάζει με ένα μικροσκοπικό ζευγάρι βατραχοπόδαρων.

    "Τα οστά που χρησιμοποιούμε είναι κατασκευασμένα είτε από πλαστικό είτε έχουν ως βάση τη σιλικόνη", εξηγεί ο καθηγητής Μοντεμάνιο και συνεχίζει: "Έτσι, κάνουμε αυτές τις λεπτεπίλεπτες κατασκευές να έχουν αρθρώσεις που τους επιτρέπουν να κινούνται και να λυγίζουν".

    "Και τότε, μέσω του χειρισμού σε νανοκλίματα, τα μυϊκά κύτταρα λένε: Θέλω να επικολληθώ σε αυτό το σημείο και όχι στο άλλο σημείο. Έτσι, τα κύτταρα "συναρμολογούνται" και σχηματίζουν έναν μυ", προσθέτει ο επικεφαλής της έρευνας.

    Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία συσκευή που έχει σκελετό και μύες που της επιτρέπουν να κινείται. Παρατηρώντας κανείς τη συσκευή αυτή με το μικροσκόπιο, μπορεί να δει τα "βιορομπότ" να κινούνται.

    Τέτοιου είδους μύες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πλήθος μικροσκοπικών συσκευών που θα χρησιμοποιούνταν σε διάφορες μηχανές: από ηλεκτρικές γεννήτριες έως και τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Μπορούν όμως τα κύτταρα αυτά, που έχουν επικολληθεί στη σιλικόνη, να θεωρηθούν ζωντανά;

    "Είναι απολύτως ζωντανά", λέει ο καθηγητής Μοντεμάνιο και συμπληρώνει: "Τα κύτταρα μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και "συναρμολογούνται" δημιουργώντας από μόνα τους δομές. Επομένως η συσκευή είναι ζωντανή".

    [07] Οικονομία

    Έστειλαν επιστολή στο Ecofin Εξηγήσεις Παπαντωνίου Χριστοδουλάκη για το έλλειμμα

    17/1/2005 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστολή με την οποία εξηγούν τις μεθόδους καταγραφής του ελλείμματος, αφήνοντας αιχμές για τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν αλλά και τη σκοπιμότητα της δημοσιονομικής απογραφής, απέστειλαν σήμερα στο Ecofin ο Γ. Παπαντωνίου και ο Ν. Χριστοδουλάκης. Οι πρώην υπουργοί Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι η υπέρβαση του λογιστικού ελλείμματος πάνω από το 3% οφείλεται στο ότι η νέα κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών και τις κατέγραψε με την ταμειακή και όχι με την εθνικολογιστική μέθοδο. Όπως επισημαίνουν, πίσω από αυτήν την ενέργεια κρύβεται η προσπάθεια να αμαυρωθούν οι οικονομικές επιδόσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και να βρεθούν ελαφρυντικά για την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης στο μέλλον.

    Καταγγέλλουν πολιτικές σκοπιμότητες

    Στην επιστολή τους, που αποστέλλεται μία βδομάδα μετά την απαντητική έκθεση που έστειλαν στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) της ΕΕ, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, επισημαίνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση επέβαλε μονομερώς τα νέα στατιστικά στοιχεία, χωρίς αντίλογο και χωρίς να ζητήσει επεξηγήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Μία πράξη, που όπως αναφέρουν, καθιστά παραβίαση των συστάσεων του Εcofin που ζητά να μην γίνονται τα δημόσια οικονομικά βορά στις σκοπιμότητες του εκλογικού κύκλου.

    "Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σύσταση του Ecofin, δεν βρήκε πεδίο εφαρμογής, αντίθετα υπέστη μία περιφρονητική παραβίαση" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Οι πρώην υπουργοί, στέκονται ιδιαίτερα στην απαντητική Έκθεση που εστάλη την προηγούμενη βδομάδα και σημειώνουν ότι με τα στοιχεία σε αυτήν την έκθεση αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα στοιχεία που παρείχαν στην Ε.Ε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν "σε πλήρη συμφωνία με τους τότε ισχύοντες κανόνες της Eurostat".

    [08] Αθλητισμός

    Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε Μίετσελ

    17/1/2005 5:29:00 μμ

    Και επίσημα παίκτης του ΠΑΟΚ για τα επόμενα τρία χρόνια είναι από την Δευτέρα ο Μάρτσιν Μίετσελ, καθώς η διοίκηση του "Δικέφαλου", ανακοίνωσε την απόκτησή του. Ο Πολωνός επιθετικός που πρόσφατα, έμεινε ελεύθερος από τον Ηρακλή, είχε συμφωνήσει εδώ και τρεις ημέρες με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και το μόνο που απέμενε ήταν η επίσημη ανακοίνωσή του, κάτι που έγινε σήμερα. Τη σχετική είδηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΠΑΕ με ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει τα εξής: "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι συμφώνησε σε όλα με το διεθνή Πολωνό επιθετικό Μάρτσιν Μίετσελ. O ποδοσφαιριστής θα υπογράψει αύριο 18/1/2005 συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών και θα τεθεί στη διάθεση του προπονητή, συμμετέχοντας κανονικά στις προπονήσεις της νέας του ομάδος".

    [09] Αθλητισμός

    Δολοφονική επίθεση σε Αφρικανό αθλητή

    17/1/2005 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Φονικό καρτέρι έστησαν στον τερματοφύλακα της Εθνικής Μπενίν στις ηλικίες κάτω των 20 ετών, Γεσούφου Σαμίου. Ο 18χρονος πορτιέρο, γνωστός στους φιλάθλους με το προσωνύμιο «Κάμπος», που το Σάββατο έκανε το ντεμπούτο του ως διεθνής στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Νιγηρία (0-3) για το πρωτάθλημα Νέων της ΑΦρικής, δέχθηκε την επίθεση αγνώστων στην πρωτεύουσα του Μπενίν, Κοτονού και μετά από μία μέρα υπέκυψε στα τραύματά του. Φανερά συγκλονισμένος ο διευθυντής επικοινωνιών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αφρικής, Σουλεϊμάν Χαμπούμπα, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής για το τραγικό συμβάν: "Πληροφορηθήκαμε από την τοπική οργανωτική επιτροπή ότι ο παίκτης πέθανε σήμερα το πρωί, μετά τη χθεσινή επίθεση".

    [10] Κόσμος

    Αντίποινα Ισραήλ σε επίθεση της Χεζμπολάχ Ένταση στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου

    17/1/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Κόσμος)&body=

    Πηγή: Reuters

    Σε τροχιά σύγκρουσης με το Λίβανο, μπαίνει και πάλι το Ισραήλ, μετά ένα νέο θερμό επεισόδιο στα σύνορα των δυο χωρών. Η αρχή έγινε νωρίτερα σήμερα όταν η οργάνωση Χεζμπολάχ κατέστρεψε έναν εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού στη θέση Αγροκτήματα Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο. Στην επίθεση, απάντησε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, σφυροκοπώντας εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ κοντά σε τέσσερα λιβανικά χωριά δίπλα στα αγροκτήματα Σεμπάα. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι από τις επιθέσεις αυτές, σκοτώθηκαν ένας Γάλλος υπήκοος που εργαζόταν ως παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, ένα μέλος της Χεζμπολάχ ενώ τραυματίσθηκε ένας επίσης παρατηρητής του ΟΗΕ, σουηδικής υπηκόοτητας.

    Επικίνδυνη ανάφλεξη

    Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό επεισόδιο στη μεθόριο Ισραήλ Λιβάνου από τον περασμένο Ιούλιο.

    Ο Λίβανος θεωρεί ότι η θέση Αγροκτήματα Σεμπάα είναι εδάφη δικά του που έχει παράνομα καταλάβει το Ισραήλ.

    Αντίθετα τα Ηνωμένα Έθνη, περιγράφουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως έδαφος της Συρίας που έχει καταληφθεί από το Ισραήλ.

    [11] Ιράκ

    Βοήθεια από ΟΗΕ ζητά ο Αλάουι Σε ρυθμό εκλογών το Ιράκ

    17/1/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την αποστολή διεθνών παρατηρητών ζήτησε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι από τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, "ο κ. Αλάουι είχε την Κυριακή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόφι Ανάν για την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και τις προσπάθειες, που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση για την επιτυχία των εκλογών. Ο κ. Αλάουι ζήτησε από τον ΟΗΕ να στείλει διεθνείς παρατηρητές, που θα επιτηρήσουν τις εκλογές για να εγγυηθούν την διαφάνεια τους". Στο μεταξύ ανώτερος Βρετανός αξιωματικός δήλωσε σήμερα από την Βασόρα, ότι περίπου 650 Βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη φθάσει στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διατήρηση της ασφάλειας, καθώς δύο βδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιανουαρίου, εκλογές.

    Άρχισε η εγγραφή των μεταναστών ψηφοφόρων

    Την ίδια ώρα, ήδη σε 14 χώρες, οι Ιρακινοί, που ζουν εκτός Ιράκ άρχισαν να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους.

    Στη Βρετανία, Ιρακινοί από όλη τη χώρα, έσπευσαν στα εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ και τη Γλασκόβη για να συμπληρώσουν τις ειδικές αιτήσεις, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μάλιστα, παρατηρητές εκτιμούν, πως θα ψηφίσουν περίπου 150.000 από τους 250.000 Ιρακινούς, που διαμένουν στη Βρετανία.

    Την ψηφοφορία των Ιρακινών μεταναστών σε 14 χώρες, ανάμεσά του η Ιορδανία, η Συρία, η Τουρκία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχει αναλάβει να οργανώσει για λογαριασμό της Ιρακινής Εκλογικής Επιτροπής, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού Μονίκ ντε Γκρουτ, η εγγραφή των ψηφοφόρων άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, ενώ η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Η εκπρόσωπος ανέφερε, πως έχουν δημιουργηθεί 75 εκλογικά κέντρα σε 36 πόλεις σε όλον τον κόσμο.

    [12] Αθλητισμός

    Επαφές Σούμποτιτς με Τζέσι

    17/1/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην Ιταλία βρίσκεται αυτή την ώρα ο Έλληνας τεχνικός του μπάσκετ, Λευτέρης Σούμποτιτς, προκειμένου να συζητήσει με την Τζέσι για να αναλάβει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Χθες η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε την απόλυση του προπονητή Λουίτζι Κρέστα, ο οποίος πλήρωσε την κακή φετινή πορεία της Τζέσι και την 9η ήττα της στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου ισοβαθμεί αυτή τη στιγμή στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με τις Βιόλα και Λαουρέντα. Σε περίπτωση που ο Σούμποτιτς, ο οποίος χθες απέρριψε ανάλογη πρόταση του Πανελληνίου, δεχθεί να κάτσει στον πάγκο της ιταλικής ομάδας, θα έχει υπό τις οδηγίες του δύο πρώην παίκτες της ελληνικής Α1 κατηγορίας τον Ιταλό Μάριο Μπόνι (Άρης) και τον Κροάτη Γκόραν Γιούρακ (Ολυμπιακός). Παράλληλα όμως η ομάδα της επαρχίας Μάρκε έχει κάνει και κάποιες επαφές με άλλους προπονητές όπως οι Σάκο, Μπονιτσιόλι, Καρμενάτι.

    [13] Κοινωνία

    Παρέμβαση εισαγγελέα για το χαμό του φιλάθλου

    17/1/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την επέμβαση του εισαγγελέα Ξάνθης προκάλεσε το τραγικό τέλος που είχε 51χρονος φίλαθλος, ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι από λαμαρίνα, την οποία ο δυνατός αέρας ξεκόλλησε από την πόρτα του σταδίου της Ξάνθης, όπου διεξαγόταν αγώνας της τοπικής ομάδας με τον Ιωνικό. Πρόκειται για τον μηχανικό Σταμάτη Γεωργουδάκη, που υπέκυψε αργά χθες τη νύχτα στο νοσοκομείο.

    Ο εισαγγελέας έδωσε προφορική εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για το συμβάν, ενώ παράλληλα ζήτησε από καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης γραπτή ενημέρωση για την ένταση των ανέμων την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία.

    Επίσης η Αστυνομία της Ξάνθης θα πάρει καταθέσεις από όλους τους υπεύθυνους του γηπέδου. Αν από την προκαταρκτική εξέταση που θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκύψουν ευθύνες τότε θα κινηθεί διαδικασία της ποινικής δίωξης.

    [14] Αθλητισμός

    Άρεσαν οι διεθνείς στην Ολυμπιάδα Κωφών

    17/1/2005 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ένα χρυσό μετάλλιο, αυτό του Γιώργου Δοντά στα 50μ ελεύθερο της κολύμβησης στις αποσκευές της αλλά και αρκετά καλά πλασαρίσματα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε τη "γαλανόλευκη" στους 20ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών (Deaflympics) που ολοκληρώθηκαν χθες στην Αυστραλία με μια φαντασμαγορική τελετή στο "Olympic Park" της Μελβούρνης. Τα "ελληνικά χρώματα" πραγματοποίησαν επίσης πολύ καλές εμφανίσεις και στα ομαδικά αθλήματα, καθώς στο μπάσκετ οι ομάδες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών πήραν την 5η θέση της τελικής κατάταξης, ενώ στο Μπόουλινγκ στο Ομαδικό γυναικών οι διεθνείς κατέκτησαν την 8η θέση και στους άνδρες την 10η. Τέλος στο ποδόσφαιρο η Ελλάδα πήρε την 11η θέση.

    Άφησαν πολλές υποσχέσεις

    Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Αγώνες ο διεθνής κολυμβητής Γιώργος Δοντάς δεν ήταν η μοναδική καλή στιγμή του αθλητή μας, ο οποίος ήταν επίσης 5ος στα 50μ πεταλούδα, 7ος στα 100μ ελεύθερο και 14ος στα 100μ πεταλούδα.

    Πολύ καλή εμφάνιση από τους αθλητές μας είχαμε και στο στίβο με τον Βύρωνα Θωμαϊδη να παίρνει την 4η θέση στο επί κοντώ (υπερέβη τα 4.00μ κατερρίπτοντας το ατομικό του ρεκόρ). Ακόμη, στην σκυταλοδρομία 4χ400μ η ομάδα μας αποτελούμενη από τους Θωμαϊδη, Γιάννη Δρανδάκη, Νίκο Γκανάτσιο και Αριστοτέλη Λιακόπουλο κατετάγη 8η (με 3:35.58 που είναι νέο Πανελλήνιο ρεκόρ). Σε άλλα αγωνίσματα του στίβου, ο Λιακόπουλος ήταν 33ος στα 100μ, ο Γκανάτσιος 18ος στα 400μ και 11ος στα 800μ, ο Γιάννης Λυμπέρης 13ος στα 10.000μ και ο Αντώνης Πετράκης 17ος στη σφαιροβολία.

    [15] Αθλητισμός

    Βλέπει τριάδα η Ξάνθη

    17/1/2005 6:45:00 μμ

    Μέσα σε βαρύ κλίμα εξαιτίας του χθεσινού τραγικού θανάτου του φιλάθλου της Ξάνθης, διεξήχθη ο αγώνας της τοπικής ομάδας με τον Ιωνικό, που είχε αναβληθεί χθες λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν. Πριν την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ οι παίκτες των δύο ομάδων άφησαν λουλούδια πάνω στην "φονική" μεταλλική πόρτα, η οποία καταπλάκωσε τον άτυχο άντρα. Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος η Ξάνθη, κατάφερε να πάρει τη νίκη απέναντι στον Ιωνικό με 2-0, χάρη στα τέρματα των Λουτσιάνο (45`) και Κάραμπας (61`) και με νίκη της αυτή παρέμεινε στο "κυνήγι" της πρώτης τριάδας, αφού έφτασε τους 26 βαθμούς τέσσερις λιγότερους από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

    Δυο λάθη δυο γκολ

    "Μοιρασμένο" σε φάσεις και εντυπώσεις μεταξύ των δυο αντιπάλων ήταν το πρώτο ημίχρονο του αγώνα.

    Η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου "άγγιξε" το γκολ στο 12`, όταν μετά από κόρνερ του Μακόρ ο Τσιμπλίδης έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Πιζανόφκσι με εκπληκτική επέμβαση απέκρουσε πάνω στη γραμμή και έσωσε την ομάδα του από βέβαιη παραβίασε.

    Στο 25`, η Ξάνθη διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, όταν σε φάουλ του Λουτσιάνο η μπάλα χτύπησε πρώτα στο στήθος και στη συνέχεια στο χέρι του Διαμαντή, όμως ο διαιτητής Κουκλάκης είπε να συνεχιστεί ο αγώνας, ο οποίος στο 45` πήρε διαφορετική μορφή. Ο Βραζιλιάνος Νικάσιο με πάσα ακριβείας, βρήκε στον κενό χώρο τον Λουτσιάνο, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και παρά την πίεση του Κοτίτσα, κατάφερε να πλασάρει τον Μπεκιάι δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του (1-0).

    Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα της Νίκαιας προσπάθησε να αντιδράσει και στο 59` έχασε καλή ευκαιρία για να φτάσει στην ισοφάριση, όταν ο Μακόρ έκανε ωραία ατομική ενέργεια από πλάγια, όμως το δυνατό σουτ που επιχείρησε απέκρουσε με γροθιές ο Πιζανόφσκι.

    Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι "ασπρομπλε" θα προσπαθούσαν για την ισοφάριση ήρθε ένα νέο λάθος των φιλοξενουμένων, αυτή τη φορά από τον Μπεκιάι, ήρθε στην πιο κρίσιμη στιγμή για να κόψει τα πόδια των παικτών του Βαγγέλη Βλάχου

    Ο Αλβανός διεθνής γκολκίπερ στο 61' προσπάθησε να απομακρύνει με γροθιές την μπάλα μακριά από την εστία του, όμως αυτή χτύπησε πάνω στο κεφάλι του Μπαϊκαρά έφτασε στον Κάραμπας και εκείνος με πλασέ από πλάγια κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματα της Ξάνθης (2-0). Η ομάδα του Μαντζουράκη, στο 65` είχε νέα καλή στιγμή, όταν ο Κάραμπας σούταρε έξω από την περιοχή, όμως ο Ουκάρ έδιωξε λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή της εστίας του Μπεκιάι, διατηρώντας το 2-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Κουκλάκης

    Κίτρινες κάρτες: Κοτίτσας, Λετιέρι

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Σικόφ, Άντζας (84` Μελισσάς), Ζαπρόπουλος, Πρίττας (72` Βόζαμπαλ), Καράμπας, Λουτσιάνο, Μαχράντζε, Μπαϊκαρά, Νικάσιο (80` Καζάκης).

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Ουκάρ, Κοτίτσας (62` Μάγγος), Λετιέρι, Βουρεξάκης, Διαμαντής, Μελαμπιανάκης, Γκούτμαν (66` Σαχινίδης), Μακόρ, Τσιμπλίδης, Κινγκ.

    Βαθμολογία

    1. Παναθηναϊκός 32 2. ΑΕΚ 30 3. Ολυμπιακός 30 4. Ξάνθη 26 5. Αιγάλεω 21 6. Χαλκηδόνα 20 7. ΟΦΗ 19 . ΠΑΟΚ 19 9. Καλλιθέα 17 10. Πανιώνιος 16 11. Ιωνικός 15 . Ηρακλής 15 . Αρης 15 14. Εργοτέλης 14 15. Καλαμαριά 13 . Κέρκυρα 13

    * Ολυμπιακός και Πανιώνιος έχουν από έναν μηδενισμό και -3 βαθμούς

    [16] Κοινωνία

    Συνάντηση Παπαρήρα με εκπρόσωπους των Ιδρυμάτων Στο πλευρό των ΤΕΙ το ΚΚΕ

    17/1/2005 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Τα οξυμένα προβλήματα των ΤΕΙ συζήτησε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντησή της με εκπροσώπους του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων. Η γ.γ. του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στα επερχόμενα κυβερνητικά μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεων της Μπολόνια και της Λισσαβόνας και ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ και επίλυση των οικονομικών και υπηρεσιακών προβλημάτων των καθηγητών τους. Μάλιστα, η κα. Παπαρήγα εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΤΕΙ, κυρίως του θέματος της χρηματοδότησης. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει, πως η κατάσταση στα ΤΕΙ της χώρας είναι "οριακή", προσθέτοντας, πως αυτό "επιβεβαιώνει με τον πιο εμφανή τρόπο τη συνολική κρίση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των κατευθύνσεων της ΕΕ".

    "Τα προβλήματα θα οξύνονται" λέει το ΚΚΕ

    "Όσο δεν ξεκαθαρίζεται ο χαρακτήρας των ιδρυμάτων, όσο συνεχίζεται η πολιτική της προσαρμογής τους στις ανάγκες της αγοράς, οι όποιες επιμέρους ρυθμίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τα οποία και θα οξύνονται" επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει, πως "το κυρίως ζήτημα είναι να συγκεντρωθούν δυνάμεις και να ενταθεί ο αγώνας για ριζικές αλλαγές στην παιδεία, για τη συγκρότηση μιας ενιαίας δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική υποβαθμίδα, με αφετηρία την αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων".

    [17] Κοινωνία

    Συνάντηση ηγεσίας Υπουργείου με παραγωγούς Πέλλας Στο τραπέζι του διαλόγου για το βαμβάκι

    17/1/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες της Πέλλας, ενώ αύριο οι Θεσσαλοί αγρότες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους, οι οποίοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τις εθνικές οδούς στις 20 Ιανουαρίου. Από την άλλη, οι Θεσσαλοί συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 31 Ιανουαρίου. Εξάλλου, αύριο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών από τη Μακεδονία και τις Σέρρες θα συναντηθούν με τη σειρά τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.Το μεσημέρι, βαμβακοπαραγωγοί έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την εθνική οδό Βέροιας-Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης ζητά με επιστολή την αποστολή των απόψεων των οργανώσεων των αγροτών εντός δεκαημέρου για τη μορφή επιδότησης σε καπνό, λάδι και βαμβάκι από το 2006, οπότε αρχίζει η εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες επαφές για το αγροτικό

    [18] Αθλητισμός

    Η Νίκη "τσίμπησε" βαθμό στη Καστοριά

    17/1/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ευκαιρία να απολαύσουν έναν πολύ καλό αγώνα γεμάτο σασπένς και πολλές καλές φάσεις είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο της Καστοριάς. Στο ντέρμπι κορυφής της Β' Εθνικής η τοπική ομάδα μοιράστηκε βαθμούς και εντυπώσεις με τη Νίκη Βόλου, σε ένα παιχνίδι διαφήμιση του ποδοσφαίρου. Ο αγώνας ήταν πραγματικό θρίλερ με την Καστοριά να προηγείται με κεφαλιά του Γιόσιτς στο 38' μετά από έξοχο συνδυασμό των Παντελιάδη και Σουλτανίδη. Η ομάδα του Βόλου και ενώ είχαν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές έφτασε στην ισοφάριση στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, χάρη σε ένα γκολ του συνήθη ύποπτου Κοντεών. Μετά τη νίκη της αυτή η Νίκη βρέθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, και μοιράζεται τον τίτλο του άτυπου πρωταθλητή χειμώνα με τον Ακράτητο.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ακράτητος-Πανσερραϊκός 3-0 Ηλυσιακός-Ατρόμητος Αθηνών 5-1 Παναχαϊκή 2005-Ολυμπιακός Βόλου 1-0 Απόλλων Αθηνών-Καλαμάτα 0-1 Πανηλειακός-Εθνικός Αστέρας 2-0 Προοδευτική-Λάρισα 0-0 Καστοριά-Νίκη Βόλου 1-1 Ποσειδών Νέων Πόρων-Λεβαδειακός 0-2 α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες) Ακράτητος 29 Νίκη Βόλου 29 Καλαμάτα 28 Λεβαδειακός 27 Ολυμπιακός Β. 26 Πανσερραϊκός 25 Λάρισα 25 Πανηλειακός 25 Καστοριά 23 Προοδευτική 22 Απόλλων Αθ. 19 Εθνικός Αστ. 17 Ηλυσιακός 17 Παναχαϊκή 2005 16 Ατρόμητος Αθ. 4 Ποσειδών Ν. Πόρων -

    * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 January 2005 - 17:52:17 UTC