Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νόμος του κράτους ο Βασικός Μέτοχος
  • [02] Ανοίγουν οι λογαριασμοί δικαστικών
  • [03] Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράκ
  • [04] Δεύτερη προεδρική θητεία Μπους
  • [05] Αντιπαράθεση για τα βιβλία των θρησκευτικών
  • [06] Πανιώνιος : Αντέδρασαν οι παίκτες
  • [07] Με φάρμακα και κινητά τα βάζει ο Μπερλουσκόνι
  • [08] Στο Μαξίμου ο πρέσβης των ΗΠΑ
  • [09] Ιστορικό ρεκόρ για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
  • [10] Συνάντηση Βουλγαράκη - Τούρκου πρέσβη
  • [11] "Ζωντανή" η ΑΕΚ
  • [12] "Κουνήθηκε" η Νέα Ζηλανδία

    [01] Πολιτική

    Προηγήθηκαν αλλαγές σε διατάξεις του Νόμος του κράτους ο Βασικός Μέτοχος

    20/1/2005 7:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 10:24:54 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ειδήσεις > Πολιτική)&body=Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το ν/σ για το βασικό μέτοχο. Το καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Οκτώ άρθρα του υπερψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ. Προηγήθηκαν αλλαγές σε διατάξεις του από τον Προκόπη Παυλόπουλο

    Πηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο. Όλα τα άρθρα του καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ ενώ οκτώ υπερψηφίστηκαν από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, έφερε σειρά αλλαγών στο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με αυτές διευρύνεται ο ορισμός του μέσου ενημέρωσης, ώστε να καλύπτει και τα Ιδρύματα Τύπου, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών να παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σύναψης δημοσίων έργων, με ποσοστό συμμετοχής άνω του 10%. Επίσης προβλέπεται ακύρωση τυχόν συμφωνητικών που στοιχειοθετούν εικονική ιδιοκτησία εταιρειών ΜΜΕ, ή σύναψης δημοσίων έργων. Και από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις.

    Ανέβηκαν οι τόνοι

    Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Τύπου, κ. Ρουσόπουλος επέκρινε σφοδρά την αντιπολίτευση ότι νοιάζεται για τα συμφέροντα λίγων επιχειρηματιών και την κατηγόρησε για στείρα κριτική.

    Οι διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν έντονες. Ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε λέγοντας ότι επιστρέφει προσωπικά στον κ. Ρουσόπουλο τη μομφή.

    Ο κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του χαρακτήρισε τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως γενικόλογες και χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

    Έκανε λόγο για μετέωρα επιχειρήματα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει το δικό της σχέδιο νόμου. Παράλληλα επέρριψε μομφές για στήριξη μιας ολιγομελούς ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών.

    "Ενδιαφέρεστε για τους ολίγους και ισχυρούς και όχι για τους πολλούς που πλήττονται από την εξαφάνιση του υγιούς ανταγωνισμού, από την προνομιακή θέση που έπαιρνε στην αγορά όποιος αξιοποιούσε το μέσο ενημέρωσης. Υπέρ των ολίγων, λοιπόν, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Υπέρ των ολίγων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων, εκείνοι που, μέχρι χθες, κόπτονταν για τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

    "Η αλήθεια είναι μια: Δεν νοιάζεστε για το όποιο μικρό συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, αλλά νοιάζεστε για τα συμφέροντα μικρού αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών" πρόσθεσε.

    Οι κατηγορίες του κ. Ρουσόπουλου προκάλεσαν την έντονη διαμαρτία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη: "κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι η παράταξή μας υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και να απευθύνει τέτοιες προσβολές" είπε και του ζήτησε να προσκομίσει στοιχεία.

    "Όταν κάποιος αναφέρει στο εξωτερικό στο στοιχείο για το βασικό μέτοχο, οι ξένοι γελούν. Μια κυβέρνηση η οποία φέρνει ένα νομοσχέδιο που είναι για γέλια, είναι μια κυβέρνηση για κλάματα" είπε κατά τη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χυτήρης.

    Προσβεβλημένος δήλωσε και ο πρώην υπουργός Τύπου, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, "συκοφαντία, απειλές και ύβρεις".

    Στη δική της τοποθέτηση η βουλευτής και εισηγήτρια του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλη επισήμανε ότι ο λαός χρειάζεται δημόσια έργα τα οποία να κατασκευάζονται για αυτόν και να μη χρειάζεται να τα πληρώνει. Επέμεινε ότι ο νόμος αφήνει ανοικτά μεγάλα παράθυρα για τη διαπλοκή, καθώς δεν ισχύει το ασυμβίβαστο για τις ΔΕΚΟ ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες, ενώ και οι διατάξεις για τον έλεγχο των υπεράκτιων εταιρειών, είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστούν. Η κ. Κανέλλη, εξέφρασε επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ, στην υπαγωγή όλων των εντύπων πολιτικού, ή πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου στις διατάξεις περί ασυμβιβάστου.

    Αντίστοιχες παρατηρήσεις έκανε και ο Φώτης Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΝ, ο οποίος ζήτησε, εάν δεν είναι δυνατή η πλήρης απαγόρευση δραστηριοποίησης στο χώρο των ΜΜΕ και των δημοσίων συμβάσεων, εκείνων των εταιρειών που δεν έχουν ονομαστικοποιήσει τις μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου, "τουλάχιστον να περιοριστεί δραστικά το ποσοστό συμμετοχής τους".

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στέφανος Μάνος αναρωτήθηκε "γιατί η κυβέρνηση κυνηγά τους "νταβατζήδες" και απαλλάσσει τις "πόρνες" που υποκύπτουν στις επιθυμίες τους". "Το ταγκό της διαπλοκής χορεύεται από δύο" τόνισε.

    Συζήτηση για την ΝΕΤ

    Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στην ΕΡΤ, την οποία ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε διότι στο χθεσινό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τα δελτία ειδήσεων, από όλη την τοποθέτηση του βουλευτή συμπεριλήφθηκε μόνο μία φράση του η οποία αποτελούσε απάντηση σε συγκεκριμένη φράση του υπουργού Επικρατείας. "Είπα ότι κυνηγάτε δύο επιχειρηματίες και μετέφερα ό,τι λέει ο φιλικός προς εσάς τύπος" είπε ο κ. Κακλαμάνης και δήλωσε απογοήτευση, καθώς "η ΕΡΤ θα έπρεπε κανονικά να είναι οδηγός για την αναβάθμιση των άλλων προγραμμάτων" τόνισε.

    Η απάντηση του κ. Ρουσόπουλου υπήρξε άμεση, λέγοντας ότι επί των ημερών της ΝΔ, η ΝΕΤ ασκεί μεγαλύτερη κριτική στην κυβέρνηση από ό,τι κάνουν άλλοι, ενώ αναφερόμενος στο Διευθυντή Ειδήσεων της ΝΕΤ έκανε λόγο για έναν καταξιωμένο δημοσιογράφο, ο οποίος υπήρξε επιλογή και της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά το παρελθόν.

    Οι τόνοι ανέβηκαν και μετά από την αναφορά του υπουργού Επικρατείας στην καταγγελία του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Μαθιουδάκη, ότι οι υπουργοί Τύπου, των προηγούμενων κυβερνήσεων, πλην του Τηλέμαχου Χυτήρη και του Ευάγγελου Βενιζέλου, είχαν κάνει λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για χρηματισμούς δημοσιογράφων.

    Η αναφορά αυτή προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, πάντως, διευκρίνισε ότι η αναφορά του, δεν αφορά τους Τηλέμαχο Χυτήρη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι θα έχει την πλειοψηφία της Βουλής στην ψήφιση του νόμου, ήταν το σχόλιο του κ. Αντώναρου, απέναντι στις δηλώσεις του κ. Μάνου για το βασικό μέτοχο, οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αφελές και ανόητο.

    Ο κ. Αντώναρος απέφυγε να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του ΣΕΒ, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.

    Εν τω μεταξύ την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει το νόμο όταν γίνει κυβέρνηση εξέφρασε η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του κόμματος ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    Το θέμα του "Βασικού μετόχου" αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με το προεδρείο τη ΕΣΗΕΑ. "Το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο δεν αντιμετωπίζει το θέμα της συγκέντρωσης των Μέσων, δεν ελέγχει το ιδιοκτησιακό, δεν εξυπηρετεί την βιωσιμότητα και χρηματοδότηση των Μέσων ενώ την πληρώνουν οι δημοσιογράφοι με απολύσεις", ήταν το σχετικό σχόλιο του πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Μαθιουδάκη, λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης.

    Αλλαγές στο σχέδιο νόμου

    Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ανταποκρινόμενος και σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις του ΣΥΝ και του ΚΚΕ, παρουσίασε σήμερα σειρά αλλαγών στο σώμα του σχεδίου νόμου.

    Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

    - Ενισχύεται ο ορισμός του μέσου ενημέρωσης με τη φράση "ανεξαρτήτως νομικής μορφής, ή φύσης αυτής", έτσι ώστε να καλύπτει και άλλες μορφές επιχειρηματικής δράσης στα ΜΜΕ, όπως τα Ιδρύματα Τύπου.

    - Διευκρινίζεται ότι, από το ασυμβίβαστο μεταξύ του επιχειρείν στα ΜΜΕ και στις εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις, άνω του ενός εκατομ. ευρώ, με το Δημόσιο, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (portals), καθώς δεν θεωρούνται επιχειρήσεις ΜΜΕ.

    - Εξαιρούνται του ασυμβιβάστου, τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν "εξ ολοκλήρου" στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (για την ΕΡΤ υπήρχε ήδη σχετική πρόβλεψη).

    - Επίσης ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε διευκρινίσεις προκειμένου να γίνει διακριτή η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανεισμού, από την οικονομική εξάρτησή τους. Έτσι το ασυμβίβαστο ισχύει και "για κάθε φυσικό, ή νομικό πρόσωπο, από το οποίο εξαρτάται οικονομικά μέσω χρηματοδότησης, ή καθ οιονδήποτε άλλο τρόπο επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, ή ασκεί επιρροή στη λήψη των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησης, ή τα διευθυντικά στελέχη, σχετικά με τη διοίκηση και την εν γένει λειτουργία της επιχείρησης αυτής".

    Περιορίζεται η δυνατότητα, εκείνων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών που δεν υπόκεινται σε υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σύναψης δημοσίων έργων, με ποσοστό συμμετοχής άνω του 10%. Η συγκεκριμένη διάταξη, αφορά μετοχές που κατέχονται από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες κρατών-μελών της ΕΕ, ή του ΟΟΣΑ, που εποπτεύονται από Αρχές-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, η διάταξη αυτή αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ασφαλιστικές εταιρείες, πιστωτικά ιδρύματα που πληρούν τα κριτήρια φερεγγυότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης - υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την έδρα τους στην ΕΕ, ή σε κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ.

    -Προβλέπεται η ακύρωση οιουδήποτε συμφωνητικού που στοιχειοθετεί εικονική ιδιοκτησία εταιρειών ΜΜΕ, ή σύναψης δημοσίων έργων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεκτός επί της αρχής ο Βασικός Μέτοχος

    [02] Κοινωνία

    Στο μικροσκόπιο όλες οι ύποπτες δικογραφίες Ανοίγουν οι λογαριασμοί δικαστικών

    20/1/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις υποθέσεις επίορκων δικαστικών που φέρονται να έστηναν δίκες έναντι αδράς αμοιβής. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, διέταξε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στην Εμπορική Τράπεζα της ανακρίτριας Τόνιας Ηλία και του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, μετά τις εις βάρος τους καταγγελίες για ύποπτες αποφυλακίσεις κατηγορουμένων σε υποθέσεις ναρκωτικών. Παράλληλα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλες οι δικογραφίες που εμπλέκεται ο Αρχιμανδρίτης, είτε ως ενάγων είτε ως εναγόμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Τόνια Ηλία οδηγείται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ενώ οι υπόλοιποι που εμπλέκονται στο ίδιο κύκλωμα, θα μετατεθούν προσωρινά σε άλλες πόλεις.

    Νέα κατηγορία σε βάρος του Αρχιμανδρίτη

    Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, κατηγορείται ακόμα και για υπεξαίρεση αρχαιοτήτων στα Κύθηρα.

    Η υπόθεση που είχε απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές τον Μάιο του 2003 , δεν προχώρησε και παρέμεινε ξεχασμένη στα συρτάρια της έβδομης ανακρίτριας Πειραιά.

    Μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών, Ε. Φλωράτου, ο φάκελος ανοίγει και πάλι, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Την ίδια ώρα, για την υπόθεση του προέδρου Πρωτοδικών Λεωνίδα Στάθη άρχισαν να καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες, όπως είναι ο καταγγέλων χρηματισμό του δικαστή, κ. Παργιανός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίορκοι δικαστές, δικηγόροι και γιατροί

    Στο πειθαρχικό Κεχαγιόγλου- Κούγιας

    [03] Ιράκ

    Νέο μήνυμα-απειλή από τον αλ-Ζαρκάουϊ Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράκ

    20/1/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μόλις λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες ιρακινές εκλογές και το Ιράκ βρίσκεται σε αναβρασμό. Εκρήξεις, απαγωγές και επιθέσεις συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα προσθέτοντας νέα ονόματα στο θλιβερό κατάλογο των θυμάτων και των τραυματιών. Σήμερα το απόγευμα ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε μπροστά από τη βρετανική στρατιωτική βάση στην πόλη Βασόρα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί Ιρακινοί εργαζόμενοι στη βάση. Νωρίτερα, η οργάνωση Στρατός του Ανσάρ αλ-Σούνα ανακοίνωσε πως απήγαγε και εκτέλεσε ένα Βρετανό και ένα Σουηδό στην πόλη Μπαϊτζί στο κεντρικό Ιράκ, ενώ δυο Ιρακινοί στρατιώτες και ένας Τούρκος οδηγός φορτηγού σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις βόρεια της Βαγδάτης. Την ίδια ώρα με νέο μήνυμα, που πιθανόν να ανήκει στον Ιορδανό τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι φέρνει απειλές για ένα μακροχρόνιο πόλεμο κατά των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.

    Απειλεί με αιματοχυσία ο Ζαρκάουϊ

    Στο μήνυμα αυτό εμφανίζεται ένας άντρας, ο οποίος φέρεται να είναι ο αλ-Ζαρκάουϊ να ζητάει από τους Ιρακινούς αντάρτες να προετοιμαστούν για ένα μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον των αμερικανικών και των υπόλοιπων δυνάμεων στο Ιράκ, επισημαίνοντας πως η νίκη μπορεί να έρθει μετά από μήνες ή και χρόνια.

    "Οι καρποί του ιερού πολέμου έρχονται μετά από υπομονή και μακρόχρονη παραμονή στο πεδίο της μάχης. Στον αγώνα εναντίον του αλαζονικού αμερικανικού τυράννου, που κυματίζει τη σημαία με το σταυρό, βλέπουμε πως παρά τη στρατιωτική του δύναμη έχει συντριβεί συναισθηματικά και ηθικά", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα.

    Παράλληλα, ο άνδρας στο μήνυμα υπόσχεται να παραμείνει πιστός στο δρόμο του ιερού πολέμου και τονίζει πως η πολιορκία της Φαλούτζα "έδωσε περισσότερη δύναμη στους μαχητές".

    [04] Κόσμος

    Ορκίστηκε σε μια λαμπρή τελετή Δεύτερη προεδρική θητεία Μπους

    20/1/2005 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC Greek

    Σε μια λαμπρή τελετή ορκίστηκε την Πέμπτη, για την δεύτερη προεδρική του θητεία, ο Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά την ομιλία του, υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι "οι ΗΠΑ έχουν ως πολιτική να αναζητούν υποστήριξη και να ενισχύουν τα κινήματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνίες με απώτατο στόχο να θέσουν τέρμα στην τυραννία σε όλον τον κόσμο". Στην Ουάσινγκτον, τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις οργανώσεων αντιπολεμικών, από ανέργους, οικογένειες νεκρών στρατιωτών κ.α. "Συνειδητοποιήσαμε πόσο ευάλωτοι είμαστε", τόνισε ο κ. Μπους αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στις ΗΠΑ.

    "Η επιβίωση της ελευθερίας"

    "Για όσο χρονικό διάστημα ολόκληρες περιοχές του κόσμου θα είναι βυθισμένες στην βαρυγκώμια και την τυραννία και θα υποβάλλονται σε ιδεολογίες που τρέφουν το μίσος και συγχωρούν το έγκλημα, η βία θα αυξηθεί θα γίνει καταστρεπτική δύναμη και θα περάσει και τα καλύτερα φυλασσόμενα σύνορα, μετασχηματιζόμενη σε θανάσιμη απειλή", δήλωσε ο Μπούς.

    "Η επιβίωση της ελευθερίας στην χώρα μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την επιτυχία της ελευθερίας σε άλλες χώρες. Η μεγαλύτερη ελπίδα για την ειρήνη στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη της ελευθερίας σε όλον τον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Σε επιφυλακή είχαν τεθεί περίπου 6.000 αστυνομικοί, 7.000 στρατιωτικοί και αδιευκρίνιστος αριθμός πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών.

    Η αμερικανική πρωτεύουσα έλαμπε παρά το γεγονός ότι επικρατούσε πολικό ψύχος.

    Την παραμονή της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή εκδήλωση με πυροτεχνήματα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος γευμάτισε με όλη την οικογένειά του, παρουσία και πολλών ανώτερων συνεργατών του.

    Στη συνέχεια πήγε στο Καπιτώλιο όπου έφτασαν όλοι οι καλεσμένοι, με εξαίρεση τον πρώην πρόεδρο, Τζίμι Κάρτερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η επίσημη... δεύτερη του Μπους

    [05] Κοινωνία

    Με αφορμή επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αντιπαράθεση για τα βιβλία των θρησκευτικών

    20/1/2005 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επιστολή με την οποία ζητά τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας για τη συγγραφή των βιβλίων των θρησκευτικών απέστειλε, την Πέμπτη, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στην επιστολή, ο κ. Χριστόδουλος ζητά να έχει λόγο η Ιερά Σύνοδος στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων των θρησκευτικών και κατηγορεί ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συνεργάζεται με θεολόγους που έχουν "νεωτεριστικάς αντιλήψεις". Στην απαντητική επιστολή του, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, εξηγεί ότι το αίτημα του Αρχιεπισκόπου είναι νομικά και παιδαγωγικά ανέφικτο αλλά δεν παραλείπει να προσθέσει ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Παιδαγωγικού Ινστιτούτου παραμένουν καλές. Ερωτηθείς για το θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είπε ότι την ευθύνη των σχολικών βιβλίων έχει το Υπουργείο Παιδείας.

    Σχετικά Links:

    Εκκλησία της Ελλάδος

    Υπουργείο Παιδείας

    Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

    [06] Αθλητισμός

    Πανιώνιος : Αντέδρασαν οι παίκτες

    20/1/2005 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την παρέμβαση του ΠΣΑΠ, ώστε να εξαφανιστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον Πανιώνιο, για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, ζήτησαν με οι τρεις αρχηγοί των "κυανέρυθρων", Ανδρέας Λαγωνικάκης, Μίκο Σμίλιανιτς και Πετρ Βλτσεκ. Οι παίκτες της ομάδας, που δεν είχε ακουστεί μέχρι στιγμής και η δίκη τους πλευρά, έστω και αργά, απέστειλαν επιστολή στο συνδικαλιστικό όργανο η οποία εκπροσωπεί όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, στην οποία εκκφράζουν την αδικία που αισθάνονται λόγω της απόφασης και ζητούν από τους αρμόδιους να σταθούν στο πλευρό τους. Παράλληλα, οι παίκτες του Πανιωνίου αναφέρουν ότι ο ΠΣΑΠ θα πρέπει να ζητήσει την συνδρομή του προέδρου της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, για την αποκατάσταση της αδικίας.

    Αναλυτικά η επιστολή

    «Είμαστε μέλη του ΠΣΑΠ πολλά χρόνια και παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συνδικαλιστικές επεμβάσεις του ΠΣΑΠ σε θέματα μικρά και μεγάλα. Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες, την Ελλάδα, αλλά κυρίως τα μέλη του συνδέσμου, απασχολεί η άδικη απόφαση με την οποία τιμωρήθηκε η ομάδα μας, με τις εξοντωτικές ποινές, κυρίως της μη διεξαγωγής του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, αλλά και της αφαίρεσης βαθμών. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός, ότι στα επεισόδια δεν συμμετείχαν οι ποδοσφαιριστές -τουναντίον όπου χρειάστηκε παρενέβησαν υπέρ συναδέλφων τους- δεν συμμετείχαν παράγοντες και ούτε στράφηκαν εναντίον διαιτητών, παρατηρητών κλπ.

    Η απόφαση θίγει δικαιώματα των ποδοσφαιριστών, τα οποία έχουν κατακτηθεί με πολύ αγώνα και θυσίες, κι αν διατηρηθεί κινδυνεύει η πεμπτουσία, η ομορφιά του ποδοσφαίρου και η αρχή «οι αγώνες κερδίζονται στα γήπεδα». Πιστεύουμε ότι έχετε υποχρέωση να παρέμβετε την Δευτέρα υπέρ της εξαφάνισης της ποινής και της επανάληψης του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εκδηλώσετε το άμεσο και δυναμικό ενδιαφέρον σας υπέρ των θιγόμενων ποδοσφαιριστών, να ζητήσετε δε από την ΕΠΑΕ και συγκεκριμένα από τον διακεκριμένο νομικό πρόεδρο της κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, να συνδράμει στην αποκατάσταση της αδικίας».

    [07] Κόσμος

    Επιστολή Μπερλουσκόνι στους Ιταλούς Με φάρμακα και κινητά τα βάζει ο Μπερλουσκόνι

    20/1/2005 8:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έκκληση στους Ιταλούς πολίτες να μην καταναλώνουν πολλά φάρμακα, γιατί όπως εξήγησε κάνουν κακό στην υγεία και στον κρατικό Προϋπολογισμό απηύθυνε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με επιστολή που έστειλε σε 16.000.000 οικογένειες. Οι συμβουλές του Ιταλού πρωθυπουργού συνοδεύονται και από ενημερωτικό φυλλάδιο του υπουργείου Υγείας με συστάσεις και οδηγίες για τα φάρμακα. Την κίνηση Μπερλουσκόνι, χαιρέτισαν οι φαρμακοβιομηχανίες ενώ για επικοινωνιακό τρικ εν όψει των περιφερειακών εκλογών έκανε λόγο η Αντιπολίτευση.

    Χαράτσι στα κινητά χωρίς σύνδεση

    Η επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν μόνο η αρχή των προσπαθειών της κυβέρνησης να συγκρατηθεί το ύψος της δαπάνης για τα φάρμακα, το οποίο αυξήθηκε το 2004 κατά 10% σε σχέση με το 2003.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπ. Υγείας ξεκινά σχετική ενημερωτική καμπάνια με τηλεοπτικά σποτάκια στην τηλεόραση.

    Την ίδια ώρα, μεγάλο θόρυβο προκαλεί στην Ιταλία, η πρόθεση του υπ. Οικονομίας να επιβάλει "χαράτσι" στις κάρτες των κινητών που δεν έχουν σύνδεση.

    Το μέτρο, που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τους συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας, προκαλεί τριβές ακόμα και μεταξύ μελών της κυβέρνησης. Πρώτος, καταδίκασε την πρόταση ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος μίλησε για αντιλαϊκή πολιτική, το τίμημα της οποίας θα είναι βαρύ στις επικείμενες εκλογές.

    [08] Πολιτική

    Επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις Στο Μαξίμου ο πρέσβης των ΗΠΑ

    20/1/2005 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, δέχθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Τσαρλς Ρις συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευχήθηκε στο νέο πρέσβη την ΗΠΑ κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκανε δηλώσεις.

    [09] Κοινωνία

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα Ιστορικό ρεκόρ για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

    20/1/2005 9:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2004, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το 2004 για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 11,5% σε σχέση με το 2003, φθάνοντας τα 13,7 εκατομμύρια επιβάτες. Πρόκειται για την υψηλότερη επιβατική κίνηση που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αθήνα, ενώ ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στον αριθμό των πτήσεων που ανήλθαν σε 191.000 (+12,3%).

    Λονδίνο, δημοφιλέστερος διεθνής προορισμός

    Επίσης, ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν, σημείωσε αύξηση 8,4%, φθάνοντας στους 119.000 τόνους.

    Αλματώδη αύξηση κατά 17% σημείωσε η κίνηση του εσωτερικού, φθάνοντας τα 5,1 εκατομμύρια επιβάτες.

    Δημοφιλέστεροι προορισμοί βάσει της επιβατικής κίνησης ήταν η Θεσσαλονίκη (+22,9%), το Ηράκλειο (+8,4%) και η Ρόδος (+13,2%).

    Η διεθνή κίνηση σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με 8,5 εκατομμύρια επιβάτες (+8,4%), την μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αγορές της Αμερικής (+20,9%), της Μ. Ανατολής (+13,9%) και της Αφρικής (+13,1%).

    Τέλος, σημαντική αύξηση (+9,5%) παρουσίασε και η αγορά της Άπω Ανατολής που ανέκαμψε από την κρίση του 2003, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να σημειώνει σταθερή αύξηση (+7,5%). Το Λονδίνο παραμένει ο δημοφιλέστερος διεθνής προορισμός, ενώ ακολουθούν η Λάρνακα και το Παρίσι.

    [10] Πολιτική

    Συζήτησαν λαθρομετανάστευση και οργανωμένο έγκλημα Συνάντηση Βουλγαράκη - Τούρκου πρέσβη

    20/1/2005 10:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, επισκέφθηκε σήμερα ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Tahsin Burcuoglu. Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης, ένα πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις δυο χώρες, λόγω των κυκλωμάτων που προσπαθούν μέσω Τουρκίας να διοχετεύσουν στην Ελλάδα και κατ επέκταση στις άλλες χώρες της Ε.Ε., ανθρώπους και αγαθά. Και οι δυο πλευρές εμφανίσθηκαν βέβαιες ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα είναι αρμονική και παραγωγική.

    [11] Αθλητισμός

    "Ζωντανή" η ΑΕΚ

    20/1/2005 11:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς να αποδίδει μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών, η ΑΕΚ, στηριζόμενη στον επιθετικό της πλουραλισμό (Άντιτς, Ζήσης, Λόλις, Γλυνιαδάκης από 5 πόντους, Νίτσεβιτς, Μπέιλι από 6π. και Μαγκουνής 4π.) και στην εκνευριστική αστοχία των γηπεδούχων από τα 6,25μ. (0/6), μπόρεσε να διατηρεί βραχεία κεφαλή στο σκορ και να «κλείσει» το πρώτο ημίχρονο στο +3. Από τη Βιλερμπάν, ο Χουσεϊν Μπεσόκ αποτελούσε τη μόνιμη απειλή των "κιτρινόμαυρων", καθώς ο Τούρκος σέντερ «έλυνε και έδενε» μέσα στη ρακέτα της ΑΕΚ, εκεί όπου είχε πετύχει 10 πόντους και είχε «μαζέψει» 5 ριμπάουντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της Ένωσης σε 12 λεπτά συμμετοχής δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς το καλάθι. Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν «καρμπόν» του πρώτου ημιχρόνου, ενώ η λήξη του βρήκε τους «κιτρινόμαυρους» στο +5 (57-52), χάρη σε τρίποντο του Ζήση από τη μέση του γηπέδου, δευτερόλεπτα πριν ακουστεί το σφύριγμα της λήξης. Στην τελευταία περίοδο και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο λεπτό Νίτσεβιτς και Μπέιλι μπόρεσαν να οδηγήσουν την ΑΕΚ εκ του ασφαλούς στη νίκη με το τελικό 73-69.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 12-21, 35-38, 52-57, 69-73. ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Μράζεκ 2, Ρούζιτς 4, Σανγκάρε 3, Ντιουμασί 6 (2), Μίλερ 8 (2), Λίντεϊ 12 (3), Μπεσόκ 22, Πελέ 9, Τουρέ 3 (1). ΑΕΚ: Άντιτς 7 (1), Λόλις 7, Μπέιλι 15, Ζήσης 12 (1), Χατζής 4, Κους 2, Μαγκουνής 8, Νίτσεβιτς 13, Γλυνιαδάκης 5.

    [12] Κόσμος

    Δίχως αναφορές για θύματα ή ζημιές "Κουνήθηκε" η Νέα Ζηλανδία

    20/1/2005 11:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Κόσμος)&body=Μεγέθους 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον

    Πηγή: Reuters

    Ιδιαίτερα αισθητή στους κατοίκους της πρωτεύουσας Ουέιλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, έγινε σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στο 7.56 το πρωί (τοπική ώρα). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ουέλινγκτον και σε βάθος μόλις τριάντα χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός."Ήταν σαν να έπεσε ένας πύραυλος Σκουντ πάνω στο σπίτι μας" δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό, κάτοικος του Απερ Χατ, μίας πόλης που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

    Σεισμογενής χώρα

    Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία καταγράφουν 14.000 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων, μόλις 20 έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 5.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ο μεγαλύτερος σεισμός που έπληξε τη σεισμογενή χώρα, σημειώθηκε το 1968 και ήταν μεγέθους 7.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Στο σεισμό εκείνο, είχαν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 January 2005 - 21:55:50 UTC