Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισοδιακή ορκωμοσία
  • [02] Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία
  • [03] Πρεμιέρα του διαλόγου για την Παιδεία
  • [04] Έκρηξη αυτοκινήτου έξω από τέμενος
  • [05] Ζητούν αυξήσεις των φτηνών φαρμάκων
  • [06] "Δεν ίδρωσε τ' αυτί" του Μακ Γκριντ
  • [07] Κρίσιμη σύσκεψη για το βαμβάκι
  • [08] Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στον "Ευαγγελισμό"
  • [09] Γεννητούρια στον αέρα
  • [10] "Κρεμάει τα παπούτσια του" ο Πετί
  • [11] Αναχωρεί το μεσημέρι η ελληνική βοήθεια
  • [12] Πολυθέαμα με έργα συνθετών του ’60

    [01] Κόσμος

    Επεισοδιακή ορκωμοσία

    21/1/2005 7:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 8:51:13 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ, BBC

    Ήταν η πιο ακριβή ορκωμοσία Αμερικανού Προέδρου, όλων των εποχών, και η πρώτη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Και όπως ήταν φυσικό χαρακτηρίστηκε από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί σε όλη την αμερικανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα καθώς ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να διεισδύσουν στην περιοχή όπου θα πραγματοποιούνταν η παρέλαση μετά την ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος που πετούσε μπουκάλια, σκουπίδια αλλά και χιονόμπαλες προς τους αστυνομικούς. Παρά τα εξαιρετικά ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ένας διαδηλωτής κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσει σε απόσταση 150μ. το βήμα απ όπου μίλησε ο Αμερικανός Πρόεδρος και να φωνάξει: "Ε, Μπους, πού είναι οι φτωχοί; Τους έστειλες στον πόλεμο;".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεύτερη προεδρική θητεία Μπους

    [02] Κόσμος

    Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία

    21/1/2005 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, BBC

    Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους πολλών γαλλικών πόλεων σφραγίζοντας την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο στόχαστρο των απεργών, που προέρχονται από το Δημόσιο τομέα, είναι οι αμοιβές, οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και η μείωση των θέσεων εργασίας. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν την Πέμπτη και οι δάσκαλοι με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Καθηλωμένα στο έδαφος παρέμειναν και τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Μπορντό, στα δυτικά της χώρας, λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Των κινητοποιήσεων αυτών είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας και στα ταχυδρομεία καθώς και μία προειδοποιητική απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα.

    Μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 60.000 διαδηλωτές βρήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ενώ χιλιάδες ήταν και αυτοί που πήραν μέρος σε μία μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Η κυβέρνηση Ραφαρέν αν και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις φοβάται ότι εάν δεν καθησυχάσει τους φόβους των απεργών, οι πολίτες θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση καταψηφίζοντας το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να γίνει πριν τον Ιούλιο.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έδειξε την ανησυχία του για το θέμα παροτρύνοντας αντιπροσωπίες του κόμματός του να βεβαιωθούν ότι το δημοψήφισμα δε θα μετατραπεί σε ψήφο δυσαρέσκειας για την εσωτερική πολιτική. Οι συνεχόμενες απεργίες ασκούν έντονη πίεση στον πρωθυπουργό, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις κάτι που η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει λόγω των προσπάθειών της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού μέσα στα όρια που ορίζει η Ε.Ε.

    Αντιδράσεις για το 35ωρο

    Ορισμένοι εργαζόμενοι αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις και απορρίπτουν τις προγραμματισμένες αλλαγές στο νόμο που διέπει το 35ωρο, αλλαγές που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα κάνει την εγχώρια βιομηχανία πιο ανταγωνιστική. Την ίδια ώρα, οι πολίτες αντιδρούν καθώς νιώθουν ότι η αγοραστική αξία των χρημάτων τους έχει μειωθεί καθώς οι αυξήσεις δε συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι το κράτος πρέπει να ακούσει τι θέλουν να πουν οι απεργοί, αλλά και οι απεργοί θα πρέπει να ακούσουν τι θέλει η χώρα και να δώσουν προσοχή στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό.

    Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε την Τρίτη, το 65% των Γάλλων πολιτών εμφανίζεται να υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους στις 5 Φεβρουαρίου.

    [03] Κοινωνία

    Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Ζάππειο Πρεμιέρα του διαλόγου για την Παιδεία

    21/1/2005 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 10:52:15 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Η ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία αρχηγών κομμάτων, εκπροσώπων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, της ΟΛΜΕ και κοινωνικών φορέων. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό κεφάλαιο την Παιδεία και τον Πολιτισμό, "που απαιτεί να μείνουμε μακριά από τη στείρα κομματική αντιπαράθεση". Στην πρώτη πανηγυρική εκδήλωση παραβρίσκονται και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Γιώργος Παπανδρέου και Αλέκος Αλαβάνος ενώ το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διάλογο καταγγέλλοντας μεθόδευση για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Παιδείας. Στο μεταξύ, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια οργανώνονται σε όλη τη χώρα. Αυτή την ώρα μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συγκεντρώνονται στα Προπύλαια και στο Σύνταγμα και θα ακολουθήσει πορεία προς το Ζάππειο. Εικοσιτετράωρη αποχή έχουν κηρύξει οι πανεπιστημιακοί και τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ., οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ και οι τοπικοί σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών της πρωτεύουσας.

    "Συνέπεια, συνέχεια, μακροχρόνια προοπτική"

    Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξοπλιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να έχει σταθερότητα, διάρκεια και ευελιξία. "Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στον πολιτισμό, την τεχνολογία. Το υψηλό επίπεδο των μελών εξασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής "Συνέπεια, συνέχεια, μακροχρόνια προοπτική είναι τα στοιχεία, που πρέπει να διαθέτει ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Η ασυνέχεια ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στο παρελθόν", υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε, "με διάλογο ουσιαστικό και σύνθεση απόψεων μπορούμε πολλά. Κεντρικός μας στόχος είναι η ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι η ώρα να χτίσουμε το σχολείο του μέλλοντος, το εκπαιδευτικό σύστημα της νέας εποχής. Η αρχή μπορεί να γίνει από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα ΑΕΙ να αποκτήσουν αυτονομία με διαφάνεια".

    Στους στόχους και στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης βρίσκονται η επέκταση της υποχρεωτικής Παιδείας, η αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών, η είσοδος των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, η αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτηρίων, η σύνδεση της Παιδείας με την αγορά εργασίας, η συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τελικός στόχος της πολιτικής είναι η ανάπτυξη και η ευημερία και ο δρόμος ξεκινά από την παιδεία.

    Τόνισε τέλος ότι πρέπει να εξεταστεί και η πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως και το φαινόμενο της αιώνιας φοίτησης. "Επιδιώκουμε λύσεις μακράς πνοής και ευρείας αποδοχής. Η Παιδεία έχει ως κύριο σκοπό τη διάπλαση πολιτών ελεύθερων, δημοκρατικών με αίσθημα ευθύνης. Έτσι θα δημιουργήσουμε μία κοινωνία πιο συνεκτική, πιο δίκαιη", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    ΄Συμφωνία για την ανάγκη εθνικού διαλόγου

    Την ανάγκη για εθνικό διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις αποτελεσματικές, επεσήμανε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και δήλωσε ότι, ήδη συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά δεν αρκούν τα κόμματα.

    Το υπουργείο χρειάζεται το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο για χρόνια έμεινε ανενεργό, ως σύμβουλο, τόνισε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε ότι θέματα μπορούν να συζητηθούν και στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων.

    Την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική στο χώρο της Παιδείας, που σε ένα πολυπολιτισμό κόσμο θα αναδείξει τις αρχές του ελληνισμού και θα διασφαλίσει το δικαίωμα του Έλληνα ως πολίτη του κόσμου, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Την σταθερή υποστήριξη του ΣΥΝ στην ανάγκη για διάλογο όλων των φορέων, επεσήμανε ο Αλέκος Αλαβάνος τονίζοντας, όμως, ότι "ο ΣΥΝ δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα διάλογο, που θα εξυπηρετούσε επικοινωνιακές σκοπιμότητες, θα επεδίωκε τη συγκάλυψη των πραγματικών προβλημάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση η πρόθεση της Κυβέρνησης να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα".

    "Τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν είναι τα απαράδεκτα ποσοστά αναλφαβητισμού, η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, η ανεργία των νέων. Στα σχολεία των υποβαθμισμένων περιοχών η κατάσταση είναι τραγική και η διαρροή ανεξέλεγκτη", σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

    "Πρέπει να εξασφαλίσουμε: 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση που θα παρέχεται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, ολοήμερη σχολείο, αναβάθμιση των προγραμμάτων της λυκειακής εκπαίδευση, αντιρατσιστική εκπαίδευση, ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων του λυκείου στα ανώτατα ιδρύματα", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [04] Ιράκ

    Έκρηξη αυτοκινήτου έξω από τέμενος

    21/1/2005 9:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 11:05:12 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε έξω από σιιτικό τέμενος το πρωί της Παρασκευής στη δυτική Βαγδάτη προκαλώντας το θάνατο 13 ατόμων και τραυματίζοντας άλλα 40. Τη στιγμή της έκρηξης έξω από το ναό υπήρχε πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Οι τραυματίες της επίθεσης στο τέμενος των Μαρτύρων του Αλ Άκσα μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Η επίθεση έρχεται μία ημέρα μετά το νέο μήνυμα που αποδίδεται στον Ιορδανό τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, και με το οποίο ζητάει από την ιρακινή αντίσταση να ετοιμαστεί για μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον των ξένων δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράκ

    [05] Οικονομία

    Ζητούν αυξήσεις των φτηνών φαρμάκων

    21/1/2005 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση με θέμα τη διαμόρφωση του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν την αύξηση των τιμών των λεγόμενων φτηνών φαρμάκων, κατά 2 έως 3 ευρώ. Ο διάλογος του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους φορείς της αγοράς φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στο ενδιάμεσο θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις προκειμένου να διατυπωθεί η τελική πρόταση του Υπουργείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σταθερές οι τιμές των φαρμάκων

    [06] Αθλητισμός

    "Δεν ίδρωσε τ' αυτί" του Μακ Γκριντ

    21/1/2005 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δύσκολες ώρες πέρασε ο πρώην παίκτης των Ορλάντο Τρεϊσι Μακ Γκριντ, με τη φανέλα του Χιούστον στον πρώτο του αγώνα εναντίον της παλιάς του ομάδας, για το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Το κοινό των γηπεδούχων, που δεν καταλαβαίνει από συναισθηματισμούς τον αποδοκίμασε έντονα, αλλά εκείνος αγνοώντας τις φωνές τους, συγκενρτωμένος στο στόχο του έπαιξε σκληρά και με 27 πόντους οδήγησε τις "Ρουκέτες" στη νίκη με 99-108 επί των "Μάτζικ". Τα μέγιστα επίσης στη νίκη του Χιούστον συνέβαλλαν και οι Γιάο Μίνγκ (20π) και Μπόμπ Σούρα (19π) που με 11 ριμπάουντ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Για το Ορλάντο οι 28 πόντοι του Στίβ Φράνσις δεν στάθηκαν αρκετοί να αποτρέψουν την ήττα των γηπεδούχων.

    Επιβλητική εμφάνιση των "βασιλιάδων"

    Για το ΛεΜπρον Τζεϊμς του Κλίβελαντ, κάθε μέρα δεν είναι γιορτή, κι έτσι μετά το χθεσινό ιστορικό του ρεκόρ γνώρισε την ήττα με 123-96 από τους Σακραμέντο Κίνγκς, χάρις στους 27 πόντους του Κρις Ουέμπερ, που μάζεψε ακόμη 13 "σκουπίδια" και μοίρασε 7 ασίστ.

    Στο Ντάλας ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι με 28 πόντους, αποδείχθηκε ότι είχε εύκολο έργο απέναντι στην άμυνα του Λος Άντζελες και έτσι η ομάδα επικράτησε των Κλίπερς με 99-77.

    [07] Πολιτική

    Κρίσιμη σύσκεψη για το βαμβάκι

    21/1/2005 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας. Στη σύσκεψη θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των ελέγχων στις ποσότητες βάμβακος, ενώ τα αποτελέσματά της καθώς και οι επόμενες κινήσεις των αγροτών θα συζητηθούν σε πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο χωρίο Νίκη, στη Λάρισα. Συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, στους δρόμους περιμένουν οι αγρότες τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε επτά σημεία της νέας και παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν οι παραγωγοί της Πέλλας, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί των Σερρών ετοιμάζονται να αποκλείσουν την Εθνική Οδό Προμαχώνα-Σερρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες

    [08] Κοινωνία

    Δεν βρήκε ράντζα Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στον "Ευαγγελισμό"

    21/1/2005 10:54:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μια ημέρα μετά τη αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο "Λαϊκό", ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" που εφημέρευε. Ο υφυπουργός επιθεώρησε την Παθολογική και Χειρουργική Κλινική, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου παρά την αυξημένη προσέλευση ασθενών και συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο θέμα των ράντζων τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του υπουργείου για να εξαφανισθούν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα και να βελτιωθεί η περίθαλψη των ασθενών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση Κακλαμάνη για τα ράντζα

    [09] Παράξενα

    Για μια παράτολμη Ρωσίδα Γεννητούρια στον αέρα

    21/1/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κάποιοι την είπαν θαρραλέα, κάποιοι άλλοι ριψοκίνδυνη, ενώ οι γιατροί της νόμισαν, ότι είχε τρελαθεί, όταν τους ανακοίνωσε, ότι θα πραγματοποιούσε πτώση με αλεξίπτωτο, ενώ βρισκόταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η Ρωσίδα, Μαρίγια Ούσοβα, όμως, δεν άκουγε τίποτα και παρέμεινε πιστή στην απόφασή της. Το αποτέλεσμα ήταν να φέρει ένα υγιέστατο κοριτσάκι στον κόσμο μόλις λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή της. Στα μέσα της πτώσης την έπιασαν οι πόνοι κατάφερε, όμως, παρά τις τάσεις λιποθυμίας, που είχε, να προσγειωθεί με ασφάλεια και να γεννήσει το υγιέστατο κοριτσάκι της.

    Δε μετανιώνει η παράτολμη μαμά

    "Στα μέσα της πτώσης ένιωσα ένα δυνατό πόνο και αμέσως κατάλαβα, ότι σύντομα θα γεννούσα. Φώναξα, Θεέ μου βοήθησέ και το μόνο, που μπορούσα να σκεφτώ, ήταν, ότι το μωρό μου έπρεπε να επιζήσει απ αυτήν την περιπέτεια. Κάθε λεπτό της πτώσης έμοιαζε αιώνας", εξομολογήθηκε η Ούσοβα λίγο αργότερα.

    Και μπορεί η αλεξιπτωτίστρια μαμά να φοβήθηκε λίγο, ωστόσο δε φάνηκε να μετανιώνει για την επιλογή της, άλλωστε, όπως δήλωσε η ίδια, ήταν επιθυμία της το παιδί της να γεννηθεί με αυτό το αίσθημα ελευθερίας, που δημιουργεί η περιπλάνηση στα σύννεφα.

    Να της ζήσει, λοιπόν, η κορούλα της και να της ευχηθούμε να κληρονομήσει το ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της.

    [10] Αθλητισμός

    "Κρεμάει τα παπούτσια του" ο Πετί

    21/1/2005 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από μία λαμπρή καριέρα σε σπουδαίες ομάδες, όπως οι Μονακό, Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα και Τσέλσι. ο Εμανουέλ Πετί είναι αναγκασμένος να γράψει πρόωρα το φινάλε της καριέρας του. Το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί εδώ και αρκετό καιρό, αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επιστροφή του στα γήπεδα κι έτσι ο πρώην διεθνής των τρικολόρ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε δήλωσε στην εφημερίδα της χώρας του "LEquipe", ότι κρεμάει τα παπούτσια του: "Πάλεψα για να επιστρέψω στα γήπεδα, αλλά δεν τα κατάφερα. Ο τραυματισμός μου δεν μου επιτρέπει να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο", δήλωσε ο Πετί που μετά τη 20ετή του καριέρα, "η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με μικρό θάνατο".

    [11] Κοινωνία

    Για τους πληγέντες στη Σρι Λάνκα από το τσουνάμι Αναχωρεί το μεσημέρι η ελληνική βοήθεια

    21/1/2005 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Αναχωρεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι από την ακτή Ξαβερίου του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι Τένκο Μάλι της Σρι Λάνκα το κρουαζιερόπλοιο Ocean Monarch, με περισσότερους από 600 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας και φαρμακευτικό υλικό, για τους πληγέντες από το τσουνάμι. Το πλοίο, που θα φτάσε στη ΝΑ Ασία σε 14 ημέρες, μετά την εκφόρτωση του, έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο με την βοήθεια ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η σχετική αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές, που συντονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Εξάλλου την Κυριακή το πρωί δεκάδες άνδρες και γυναίκες από τη Σρι Λάνκα, που κατοικούν στη χώρα μας, θα πουν με ένα δικό τους τρόπο ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες, για τη βοήθεια, που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει η χώρα μας, στις πληγείσες περιοχές. Θα πραγματοποιήσουν πορεία, ξεκινώντας από το Καλλιμάρμαρο, θα πάνε έως το Χίλτον και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στη Βουλή.

    [12] Πολιτισμός

    Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση Πολυθέαμα με έργα συνθετών του 60

    21/1/2005 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ελληνοαμερικανική Ένωση για τη Δεκαετία του 60, θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρικό πολυθέαμα σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 στις 20:30, στην αίθουσα συναυλιών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών της γενιάς του ΄60. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έργα των I. Ξενάκη, Γ. Χρήστου, Θ. Αντωνίου, Μ. Αδάμη και Γ. Α. Παπαϊωάννου, ερμηνευμένα από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ενώ θα συνοδεύονται από μουσικοθεατρικό δρώμενο που θα παρουσιάσουν τα παιδιά της Θεατρικής Ομάδας του 6ου Γυμνασίου Κερατσινίου. Στην εκδήλωση θα αναδειχθούν μορφές τέχνης και τεχνικές που άνθισαν τη συγκεκριμένη δεκαετία, καθιστώντας την έτσι μοναδικό αποτέλεσμα ακρόασης-θέασης. Στην συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο) και Κωστής Θέος (βιολοντσέλο) ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αφιέρωμα στη δεκαετία '60 με έργα συλλογής Μπέλτσιου

    Σχετικά Links:

    Ελληνοαμερικανική Ένωση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 January 2005 - 9:56:09 UTC