Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκάθαρο μήνυμα Κεφαλογιάννη προς εφοπλιστές
  • [02] 404.900 Ευρώ από τα Δώρα Ζωής
  • [03] Aνατροπή σκάφους στην Ταϊλάνδη
  • [04] Χωρίς τέλος οι επιθέσεις στο Ιράκ
  • [05] Εξανεμίζονται οι ελπίδες
  • [06] Νέες αποκαλύψεις για βασανιστήρια
  • [07] "Σεληνιασμένος" Αϊβερσον
  • [08] Φονικές βροχοπτώσεις στη Σ Αραβία
  • [09] Χιλιάδες κρούσματα καρδιοπάθειας από το Vioxx
  • [10] Ατύχημα στη Λεωφόρο Πεντέλης

    [01] Πολιτική

    Σύγκρουση στη Βουλή και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ξεκάθαρο μήνυμα Κεφαλογιάννη προς εφοπλιστές

    25/1/2005 1:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σαφέστατο μήνυμα προς τους εφοπλιστές, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς αποφάσεις για αυξήσεις στα δρομολόγια των πλοίων έστειλε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται πιέσεις από κανέναν και υπογράμμισε σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν ποινές. Προηγήθηκε ένταση με βουλευτές των ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατηγόρησαν την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για ανυπαρξία πολιτικής στο χώρο της Ναυτιλίας.

    Αντιπαράθεση με βουλευτές ΠΑΣΟΚ

    "Παραβιάζετε το νόμο του ΠΑΣΟΚ για τις θαλάσσιες μεταφορές. Εάν δεν εφαρμόσετε το νόμο, θα μπορεί κανείς εύκολα και εύλογα να σας κατηγορήσει ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των εφοπλιστών" τόνισε ο πρώτος επερωτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας.

    "Είτε θα μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις είτε θα κατηγορηθείτε για κοινοί συκοφάντες" τόνισε.

    Ο κ Κεφαλογιάννης απάντησε και στις επικρίσεις των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα των εκπτώσεων στα εισιτήρια κοινωνικού χαρακτήρα και στους ισχυρισμούς τους για προσπάθεια κατάργησης ακόμα και των «οικονομικών θέσεων» για τα εσωτερικά δρομολόγια. Ο υπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι το ίδιο ήταν που υποσχέθηκε εκπτώσεις ύψους 50 εκ ευρώ τις οποίες ποτέ δεν υλοποίησε και τις κληροδότησε έτσι στη σημερινή ηγεσία.

    " Για γενικόλογες θέσεις και πολιτικαντισμούς του υπουργού" μίλησε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης σημειώνοντας ότι ο κ Κεφαλογιάννης είναι ένα χρόνο στο υπουργείο και δεν έφερε κανένα νόμο στη Βουλή για τη ναυτιλία.

    "Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη κατοχύρωση του εθνικού συμφέροντος και την απρόσκοπτη επικοινωνία όλων νησιών. Πρέπει να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα" επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης.

    [02] Κοινωνία

    Εντυπωσιακή και πάλι η συμμετοχή του κόσμου 404.900 Ευρώ από τα Δώρα Ζωής

    25/1/2005 2:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/1/2005 3:14:21 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο γεννήθηκαν και κατά τη δεύτερη δημοπρασία που διοργάνωσε η ΝΕΤ για τα θύματα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν και αυτή τη φορά εντυπωσιακή και οι προσφορές ανθρωπιάς και για τα 46 αντικείμενα που προσέφεραν επώνυμοι συμπατριώτες μας από το χώρο της Τέχνης, του Αθλητισμού και της Πολιτικής, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται στα 404.900 Ευρώ και έρχεται να προστεθεί σε αυτό των 873.000 Ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την πρώτη δημοπρασία. Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης της ΕΡΤ θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με τη μεγάλη συναυλία στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, στην οποία θα πάρουν μέρος 50 Έλληνες καλλιτέχνες.

    Οι μεγαλύτερες προσφορές

    Σε προσφορά ανθρωπιάς πλειοδοτούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, χιλιάδες Έλληνες από ολόκληρη τη χώρα.

    Το ποσό που συγκεντρώθηκε και ανήλθε στα 404.900 Ευρώ, έρχεται να δώσει ελπίδα στους συνανθρώπους μας στη μάχη τους για την επιβίωση.

    Τα μεγαλύτερα ποσά που διατέθηκαν δόθηκαν για τα παρακάτω αντικείμενα:

    50.000 Ευρώ για τα συλλεκτικά αντικείμενα EURO 2004: Μπάλα και φανέλα με τις υπογραφές των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ομάδας και παπούτσια του Ντέμη Νικολαϊδη. Προσφορά της HELLAS DESIGN

    40.000 Ευρώ για τον εξοπλισμό (κάσκα/μάσκα οξυγόνου) αεροσκάφους Mirage 2000, της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός στρατεύματος υπάρχουν μόνο άλλες δύο, στην κατοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Προσφορά του ΓΕΑ.

    31.500 Ευρώ για τον μοναδικό πλατινένιο δίσκο του θρυλικού συγκροτήματος των Pink Floyd. Προσφορά της κας Φράνκα Ράιτ.

    31.000 Ευρώ για το στρατιωτικό τζιπ του 60, άριστα συντηρημένο. Προσφορά του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    23000 Ευρώ για την πένα Mont Blanc της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες των κρατών τη Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στις 12-8-2004. Προσφορά του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    22.000 Ευρώ για τη στολή που φορούσε ο Νίκος Γκάλης στον τελικό του Eurobasket που κέρδισε η Ελλάδα το 1987.

    15.000 Ευρώ για το αυτοκίνητο Scoda, αντίκα, μοντέλο 1973, με το οποίο ο Μηνάς Βουρδουμπάκης έχει συμμετάσχει σε αγώνες αυτοκινήτων επί σειρά ετών, κατακτώντας πολλά μετάλλια και κύπελλα.

    Στη δημοπρασία διατέθηκαν μεταξύ άλλων:

    Έναντι 3300 Ευρώ τα πέντε συλλεκτικά ζωγραφιστά πιάτα και μια πιατέλα Rosenthal, στα οποία έχουν δειπνήσει προσωπικότητες, όπως ο Τσόρτσιλ και ο Ωνάσης. Προσφορά του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

    Έναντι 1000 Ευρώ, παραμύθι με ιδιόχειρες σημειώσεις του Ευγένιου Τριβιζά, ειδικά για την καταστροφή στη ΝΑ Ασία.

    Έναντι 4200 Ευρώ, χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά. Κατά πάσα πιθανότητα απευθύνεται στον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

    Έναντι 1000 Ευρώ, χαρτοκόπτης Νίκου Κωνσταντόπουλου, που έφτιαξε φυλακισμένος στη διάρκεια της χούντας. Χαραγμένος ο στίχος του Ρίτσου «τόση σιωπή μεσ στην καρδιά για τραγούδι».

    Έναντι 3500 Ευρώ, χειρόγραφο του Αντώνη Σαμαράκη, μία πίπα και μία πένα του. Προσφορά της συζύγου του, κας Ελένης Σαμαράκη.

    Έναντι 3600 Ευρώ, το δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι του Φρέντυ Γερμανού.

    Έναντι 6000 Ευρώ, αραβικό κομπολόι, από τη συλλογή της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη. Προσφορά της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ.

    Έναντι 5000 Ευρώ, δύο κράνη της πυροσβεστικής, το ένα εκ των οποίων συλλεκτικής αξίας. Προσφορά των ανδρών της ΕΜΑΚ. (

    Έναντι 2500 Ευρώ, μία φανέλα του ΠΑΟΚ. Ανήκει στον ποδοσφαιριστή Χάγκαν και έχουν υπογράψει πάνω της οι παίκτες της ομάδας. Προσφορά του συνδέσμου «Θύρα 4».

    Έναντι 2000 Ευρώ που δόθηκαν από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό τα γάντια των αγώνων από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου και τα λουράκια από αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλητή ενόργανης γυμναστικής Βλάση Μάρα. Προσφορά της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ

    Έναντι 1.400 Ευρώ τα παπούτσια που φορούσε ο Βασίλης Τσιάρτας στο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με την Ιρλανδία, με τα οποία πέτυχε το γκολ της πρόκρισής μας στο EURO 2004. Προσφορά της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ.

    Έναντι 9000 Ευρώ, μία ολοκληρωμένη σειρά ολυμπιακών pins «ΑΘΗΝΑ 2004», μια ολοκληρωμένη σειρά νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και πρωτότυπα σχέδια των νομισμάτων, υπογεγραμμένα από τον γνωστό χαράκτη και ζωγράφο Παναγιώτη Γράβαλο. Προσφορά της Εύσημον Συλλογές.

    Έναντι 7500 Ευρώ, δύο πένες σε ειδική ξύλινη θήκη, με τις οποίες έχουν υπογράψει σημαντικές προσωπικότητες στο βιβλίο επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων. Προσφορά της Δημάρχου Αθηναίων κας Ντόρας Μπακογιάννη.

    Έναντι 700 Ευρώ, ένα έργο της σχολής Ναΐφ της Αιθιοπίας, ζωγραφισμένο σε δέρμα ζώου. Αναπαριστά την ομιλία του Χριστού προς τους μαθητές Του. Προσφορά του Ιδρύματος για τη Μεσογειακή Συνεργασία.

    Έναντι 2000 Ευρώ, δύο φωτογραφίες του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, «Οι φλεγόμενοι ολυμπιακοί κύκλοι της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων» και «Γυναίκες του Ισλάμ».

    Έναντι 7000 Ευρώ, το σχέδιο του Μίνου Αργυράκη με τίτλο: «Τρίτο Πρόγραμμα» (1974). Έγινε κατά παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι. Προσφορά του κ. Νίκου Σταθούλη.

    Έναντι 5500 Ευρώ, ο σπανιότατος πίνακας του αγαπημένου ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, φιλοτεχνημένος με γραμματόσημα, με μια τεχνική που ο ίδιος αγαπούσε πολύ. Προσφορά της συζύγου του Μαργαρίτας.

    Έναντι 2000 Ευρώ ένας πίνακας ζωγραφικής, φιλοτεχνημένος από τον Μίμη Πλέσσα, με υλικά που ο ίδιος συνέλεξε. Προσφορά του ιδίου.

    Έναντι 5000 Ευρώ το παράσημο της κας Άννας Καλουτά, με το οποίο τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και ένα φόρεμα του Οίκου Τσούχλου, από την προσωπική της συλλογή.

    Έναντι 5000 Ευρώ, ένα πλατινένιο δαχτυλίδι, με πολύτιμες πέτρες, από την προσωπική συλλογή της κας Μάρως Κοντού. Προσφορά της ιδίας.

    Έναντι 6500 Ευρώ ένα στ κολιέ-δαχτυλίδι, συλλεκτικό κομμάτι Ηλία Λαλαούνη 22Κ, με λάπις λάζουλι, από τη συλλογή της ηθοποιού κας Μαίρης Χρονοπούλου. Μαζί, ένα γλυπτό της Ελληνίδας γλύπτριας Φρόσως Μιχαλέα. Προσφορά της κας Χρονοπούλου.

    Έναντι 1500 Ευρώ, μία βεντάλια, θεατρικό αξεσουάρ της κας Κάτιας Δανδουλάκη, από την παράσταση του έργου του Πιραντέλο «Όπως μ αρέσεις». Συνοδεύεται από βιβλίο με αφιέρωση του Μάριου Πλωρίτη. Προσφορά της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ.

    Έναντι 4000 Ευρώ το τάβλι που έπαιρνε πάντα μαζί στα γυρίσματα και τα ταξίδια της η Τζένη Καρέζη. Προσφορά της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ.

    Έναντι 3200 Ευρώ η βραδινή τουαλέτα Valentino της κας Βάνας Μπάρμπα, την οποία φορούσε στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 1991, όπου είχε βραβευθεί η ταινία «Mediterraneo». Προσφορά της ιδίας.

    Έναντι 5000 Ευρώ, μία μεταξοτυπία του Γιάννη Τσαρούχη. Προσφορά του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

    Έναντι 1500 Ευρώ, μία ιστορική λιθογραφία του 1900 με θέμα «Η σύλληψη του Αθανασίου Διάκου».

    Έναντι 3000 Ευρώ, γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, με τίτλο: «ΕΡΩΤΙΚΟ». Προσφορά της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

    Έναντι 8000 Ευρώ, δυο γλυπτά του TAKIS με τίτλο «Ηλεκτρικές μαγνητικές εκρήξεις». Δημιουργήθηκαν την 1/1/2005.

    Έναντι 6000 Ευρώ, ελαιογραφία του Αλέξη Βερούκα με τίτλο «Θάλασσα». Προσφορά του ιδίου.

    Έναντι 3000 Ευρώ Ελαιογραφία του Εδουάρδου Σακαγιάν, με τίτλο «Ο τροχός». Προσφορά του ιδίου

    Έναντι 3700 Ευρώ, ελαιογραφία της Νίκης Ελευθεριάδη με τίτλο «Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα».

    Έναντι 2500 Ευρώ, ελαιογραφία του Πέτρου Ζουμπουλάκη με τίτλο «Δένδρο». Προσφορά του ιδίου.

    Έναντι 4000 Ευρώ ελαιογραφία της Μίνας Παπαθοδώρου Βαλυράκη, με τιτλο: «Ferrari». Προσφορά της ιδίας

    Έναντι 3000 Ευρώ πίνακας ακρυλικό σε καμβά του Χάρη Λάμπερτ με τίτλο «Braveheart.

    Έναντι 8100 Ευρώ πίνακας κατασκευή του ζωγράφου Δημήτρη Ταλαγάνη με τίτλο «Ερως και Ηρως». Προσφορά του ιδίου

    Έναντι 3000 Ευρώ η ελαιογραφία του Στέφανου Δασκαλάκη, με τίτλο «Σύνθεση». Προσφορά του ιδίου.

    Περίσσευμα ψυχής

    Στα δώρα ζωής δημοπρατήθηκαν επίσης η φανέλα του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Νιβελίνο έναντι 20.000 Ευρώ και η φανέλα του Μπεϊκενπάουερ έναντι 15000 Ευρώ.

    Κατά τη δημοπρασία, ο Μύλος της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει για τον ιερό σκοπό τις εισπράξεις μίας βραδιάς, ενώ ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Μαντάς διέθεσε για τα θύματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, το ποσό των 6000 Ευρώ.

    Για τον ίδιο ιερό σκοπό, 1000 Ευρώ έδωσε και η εφημερίδα "Γνώμη από την Πάτρα καθώς και ένας κύριος που έφθασε στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία για να καταθέσει 6000 Ευρώ.

    [03] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι σωστικές προσπάθειες Aνατροπή σκάφους στην Ταϊλάνδη

    25/1/2005 7:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/1/2005 9:19:08 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βυθίστηκε τουριστικό σκάφος με 40 ξένους τουρίστες, που επέστρεφαν σε θέρετρο της Ταϊλάνδης στο νησί Κο Σαμούι. Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών πέντε ξένοι τουρίστες, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 13 αγνοούνται. Το σκάφος Sea Breeze, μετέφερε 40 ξένους τουρίστες που επέστρεφαν στο νησί Κο Σαμούι μετά από νυχτερινό πάρτι στο γειτονικό νησί Κο Φανγκάν. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας 25χρονος Αμερικανός τουρίστας. "Οι 13 αγνοούμενοι είναι όλοι τουρίστες", τόνισε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης. Η εθνικότητα των αγνοουμένων τουριστών δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ακτοφυλακής, το σκάφος μετέφερε περισσότερους επιβάτες από ότι επιτρεπόταν. Συνεχίζονται οι σωστικές προσπάθειες, με πλωτά και εναέρια μέσα.

    [04] Ιράκ

    Δολοφονία δικαστή στη Βαγδάτη Χωρίς τέλος οι επιθέσεις στο Ιράκ

    25/1/2005 7:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/1/2005 8:21:25 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Χαν Μπάνι Σάαντ το βράδυ της Δευτέρας. Ένας από τους τραυματισθέντες στρατιώτες βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Νωρίτερα, ένοπλοι σκότωσαν έναν Ιρακινό δικαστή, καθώς έβγαινε από την κατοικία του στην ανατολική Βαγδάτη, αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Ο δικαστής έπεσε νεκρός, όπως και ο γιος του, από τα πυρά οπλοφόρων που είχαν στήσει ενέδρα στο δρόμο. Οι αντιτιθέμενοι στην διενέργεια των εκλογών της 30ής Ιανουαρίου αντάρτες στο Ιράκ έχουν προβεί σε σειρά επιθέσεων και δολοφονιών στελεχών της προσωρινής κυβέρνησης και των μεταβατικών θεσμών, με στόχο να την εμποδίσουν.

    [05] Κόσμος

    Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 280.000 Εξανεμίζονται οι ελπίδες

    25/1/2005 8:06:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις 26 Δεκεμβρίου ο ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ, "ταρακουνά" τον Ινδικό Ωκεανό, που ξεσπά με τα φονικά τσουνάμι, στα παράλια 12 χωρών. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 280.000. Στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας, που επλήγη αρχικά από τον σεισμό και στη συνέχεια από το τσουνάμι, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων για τους οποίους δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί έφτασε τους 228.429, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Συνολικά οι νεκροί σε όλες τις χώρες του Ινδικού, που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι έφτασαν τους 281.705. Στη Σρι Λάνκα, οι αριθμοί μιλούν για 30.957 θύματα ενώ οι αγνοούμενοι έχουν φτασει τους 5.637. Στην Ταϊλάνδη οι νεκροί ανέρχονται σε 5.384 και στην Ινδία σε 16.413, στις Μαλδίβες 82, στη Μαλαισία 68, στη Βιρμανία 61, στη Σομαλία 298, στο Μπαγκλαντές δύο και ένας στην Κένυα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλεπάλληλοι σεισμοί στην Ινδονησία

    Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών από το τσουνάμι

    [06] Ιράκ

    Και εκτός των τειχών του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ Νέες αποκαλύψεις για βασανιστήρια

    25/1/2005 8:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Οι ιρακινές εκλογές μπορεί να απέχουν μόλις ελάχιστα εικοσιτετράωρα, ωστόσο νέα στοιχεία για βασανιστήρια συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως καταγγέλλει Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων, οι αμερικανικές δυνάμεις βασάνιζαν και κακομεταχειρίζονταν Ιρακινούς και εκτός της φυλακής του Αμπού Γράιμπ. Η Οργάνωση παραθέτει συνταρακτικά παραδείγματα, όπως αυτό μιας ηλικιωμένης Ιρακινής, η οποία κατήγγειλε, ότι βιάσθηκε με ρόπαλο από Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και πολυάριθμα περιστατικά κρατουμένων, που υπέστησαν καψίματα με τσιγάρα και ηλεκτροσόκ. Επίσης, κατηγορεί το Πεντάγωνο για προσπάθεια "συγκάλυψης" του συνόλου των περιπτώσεων αυτών.

    Συμμέτοχες και οι ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας

    Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία υποστηρίζει, ότι εξετάζει κάθε καταγγελία κακομεταχείρισης. Μέχρι στιγμής οκτώ τέτοιες καταγγελίες έχουν οδηγηθεί στην στρατιωτική δικαιοσύνη και έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις, ενώ εκρεμμοδικούν άλλες τρεις.

    Ωστόσο, η ACLU αναφέρει ότι πολλές έρευνες "εγκαταλείπονται διότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές χαρακτηρίζονται ως αποδεκτή πρακτική".

    Στο μεταξύ, έκθεση με στοιχεία, που φανερώνουν, ότι τους κρατούμενους κακοποιούσαν και κακομεταχειρίζονταν ευρέως και οι ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα, η Οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

    Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Το Νέο Ιράκ: Βασανιστήρια και Κακομεταχείριση Κρατουμένων υπό Ιρακινή Κράτηση", βασίζεται σε 90 συνεντεύξεις με κρατούμενους των Δυνάμεων Ασφαλείας του Ιράκ από το 2003, αλλά και σε επί τόπου έρευνα.

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, η Σάρα Λία Ουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της HWR μέμφθηκε την ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση επειδή "δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να τιμά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    "Στο όνομα της ασφάλειας και της σταθερότητας οι Ιρακινοί αξιωματούχοι και οι σύμβουλοί τους επέτρεψαν αυτές οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης να μείνουν ατιμώρητες" κατέληξε η ίδια.

    [07] Αθλητισμός

    "Σεληνιασμένος" Αϊβερσον

    25/1/2005 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο ντέρμπι κορυφής της ανατολικής περιφέρειας, οι Σιξερς με ηγέτη τον Αλεν Αϊβερσον, που πέτυχε 45 πόντους και έβγαλε 11 ασιστ, "έκαψαν" τους Χιτ, που για ακόμα μία φορά στους τελευταίους αγώνες δεν κατάφεραν να γευτούν τη χαρά της νίκης. Ολική επαναφορά για τους Ουίζαρντς, που αν και βρέθηκαν 17 πόντους πίσω στο σκορ, κατάφεραν και γύρισαν το παιχνίδι με τους Καβαλίερς, με τον Αντονι Πίλερ να ξυπνά στη τέταρτη περίοδο σημειώνοντας 14 πόντους και να οδηγεί την ομάδα του σε ανέλπιστη νίκη μέσα στο Γκραντ Αρίνα. Αυτή ήταν η 10η νίκη των "Μάγων", στους τελευταίους δώδεκα αγώνες. Συνεχίζεται η αγωνιστική κάμψη των πρωταθλητών Πίστονς που έφτασαν τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες, Αυτή τη φορά έχασαν από τους Τίμπεργουλβς που έκαναν την Τρίτη συνεχόμενη νίκη τους. Ήττα και για τους πρωτοπόρους του ΝΒΑ, Σπερς που έχασαν από τους Μπλέιζερς, που μέχρι τα ξημερώματα ώρα Έλλαδας μέτραγαν έξι συνεχόμενες ήττες.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Κλήβελαντ Καβαλίερς-Ουάσιγκτον Ουίζαρντς: 97-106

    Κλήβελαντ Καβαλίερς: Τζέιμς 31, Γκούντεν 17, Ιγκλάουσκας 11, Σνόου 10, Νιουμπλ 10, Βαρεχάο 4, Τρέιλορ 9, Χάρις 5.

    Ουάσιγκτον Ουίζαρντς: Τζέιμσον 16, Τζέφρις 12, Χέιγουντ 15, Χέιζ 13, Αρίνας 30, Ράφιν 2, Πίλερ 14, Τόμας 4, Πρόφιτ 4, Ουόκερ, Χιουζ.

    Φιλαδέλφεια Σίξερς-Μαϊάμι Χιτ: 106-98

    Φιλαδέλφεια Σίξερς: Κόρβερ 14, Τόμας 9, Ντάλεμπερτ 16, Αϊβερσον 45, Ιγκουοντάλα 2, ΜακΚι 2, Μπράουν 1, Τζάκσον 5, Ουίλιαμσον 12, Γκριν.

    Μαϊάμι Χιτ: Ε. Τζόουνς 14, Χάσλεμ 13, Ο'Νιλ 24, Ντ. Τζόουνς 5, Ουέιντ 17, Αντερσον 8, Ντούλινγκ 6, Ντόλιακ 2, Μπάτλερ 9.

    Ατλάντα Χοκς-Σικάγο Μπουλς: 82-107

    Ατλάντα Χοκς: Χάριγκτον 18, Ουόκερ 11, Κολίερς 6, Λου 8, Σμιθ 11, Αντερσον 10, Ντρόμπνιακ 2, Τσάιλντρες 8, Ντελκ 1, Εκέζιε 3, Ουίλις 2, Ντιαό 2.

    Σικάγο Μπουλς: Ντενγκ 13, Ντέιβις 2, Κάρι 19, Χάινριχ 11, Ντουχόν 14, Τσάντλερ 7, Γκόρντον 15, Νοτσιόνι 4, Χάριγκτον 18, Πάργκο, Γκρίφιν 2, Πιατκόφσκι 2.

    Μινεσότα Τίμπεργουλβς-Ντιτρόιτ Πίστονς: 86-83

    Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Σπρίουελ 2, Γκαρνέτ 22, Τζόνσον 2, Χάσελ 5, Κάρτερ 10, Χάντσον 7, Ζέρμπιακ 15, Χόιμπεργκ 9, Γκρίφιν 14, Τόμας.

    Ντιτρόιτ Πίστονς: Πρινς 2, Ρ. Ουάλας 16, Μπ. Ουάλας 11, Χάντερ 7, Μπίλαπς 22, Ντουπρί 9, ΜακΝτάις 6, Αρόγιο 10, Χαμ, Γκόλντγουαϊρ.

    Χιούστον Ρόκετς-Ορλάντο Μάτζικ: 89-78

    Χιούστον Ρόκετς: Μπόουεν 16, Χάουαρντ 10, Μινγκ 22, Ουέσλι 10, Σούρα 15, Μπάρι 19, Στρίκλαντ 2, Μουτόμπο 9, Πατζετ, Μπάρετ.

    Ορλάντο Μάτζικ: Χιλ 10, Χάουαρντ 4, Κέιτο 11, Φράνσις 23, Τούρκογλου 8, Κρίστι 4, Γκάριτι 3, Νέλσον 12, Μπατί 1, Όγκμον, ΝτεΚΛερκ 1.

    Πόρτλαντ Μπλέιζερς-Σαν Αντόνιο Σπερς: 107-99

    Πόρτλαντ Μπλέιζερς: Πάτερσον 16, Ράτλιφ 8, Πρζιμπίλα 23, Βαν Έξελ 10, Τέλφερ 4, Μάιλς 21, Φραμ 7, Αουτλο 2.

    Σαν Αντόνιο Σπερς: Μπόουεν 2, Ντάνκαν 25, Μάσενμπεργκ 4, Τζινόμπι 12, Πάρκερ 20, Μπράουν 20, Ρόουζ 10, Μπάρι 3, Χόρι 2, Ούντριχ, Οαυίλκς 2, Μαρκς.

    Λος Αντζελες Κλίπερς-Ντάλας Μάβερικς: 97-87

    Λος Αντζελες Κλίπερς: Σίμονς 21, Μπραντ 23, Κάμαν 13, Ρος 12, Μπράνσον 12, Γιάριτς 9, Ρέμπρατσα, Μουρ 7, Μάρτιν.

    Ντάλας Μάβερικς: Στάκχαους 18, Νοβίτσκι 22, Νταμπίερ 13, Φίνλεϊ 11, Τέρι 10, Χάρις 3, Χέντερσον 2, Μπράντλεϊ 2, Αρμστρονγκ, Μπουθ 4, Μ'Μπενγκά 2.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Φιλαδέλφεια 19-21 Βοστώνη 18-22 Τορόντο 18-24 Νέα Υόρκη 17-23 Νιού Τζέρσεϊ 15-25

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κλίβελαντ 24-16 Ντιτρόιτ 23-18 Ιντιάνα 20-19 Σικάγο 20-19 Μιλγουόκι 15-24

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 30-13 Ουάσινγκτον 25-15 Ορλάντο 22-18 Σάρλοτ 8-29 Ατλάντα 8-31

    ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 34-10 Ντάλας 27-13 Μέμφις 23-19 Χιούστον 23-19 Νέα Ορλεάνη 7-32

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 28-11 Μινεσότα 22-19 Ντένβερ 17-23 Πόρτλαντ 16-24 Γιούτα 14-28

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 32-10 Σακραμέντο 27-12 Λ.Α. Λέικερς 22-16 Λ.Α. Κλίπερς 19-22 Γκόλντεν Στέιτ 12-29

    [08] Κόσμος

    Τουλάχιστον 29 νεκροί και 17 τραυματίες Φονικές βροχοπτώσεις στη Σ Αραβία

    25/1/2005 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Υπό το μένος της κακοκαιρίας βρίσκεται εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν στη Μεδίνα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, που πλήττουν την περιοχή από την αρχή της εβδομάδας. Πολλές είναι και οι υλικές ζημιές, που έχουν σημειωθεί, καθώς από τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και καταστράφηκαν γέφυρες. "Προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στους δρόμους, στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και στις επικοινωνίες" τόνισε ο πρίγκηπας Μούκριν μετά από την περιοδεία που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές. Οι βροχοπτώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες των τελευταίων 20 ετών ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και σε χιλιάδες πιστούς, που είχαν μεταβεί στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα (χάτζι).

    [09] Υγεία

    Χιλιάδες κρούσματα καρδιοπάθειας από το Vioxx

    25/1/2005 11:17:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία για το φάρμακο Vioxx, που χορηγούνταν σε ασθενείς με αρθρίτιδα, προέκυψαν από την έρευνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υπολογίζεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το εν λόγω φάρμακο προκάλεσε, μόνο στις ΗΠΑ, από 88.000 έως 144.000 κρούσματα σοβαρών καρδιοπαθειών. Υπενθυμίζεται ότι πριν τέσσερις μήνες περίπου η παρασκευάστρια εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει το φάρμακο από την αμερικανική αγορά μετά από έρευνες που έδειξαν ότι το Vioxx προκαλεί προβλήματα στη στεφανιαία αρτηρία. Τώρα, η εταιρεία Merck & Co. αντιμετωπίζει χιλιάδες μηνύσεις από ασθενείς, οι δικηγόροι των οποίων την κατηγορούν ότι γνώριζε την επικινδυνότητα του φαρμάκου πολύ πριν το αποσύρει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ύποπτο" το αντιφλεγμονώδες Vioxx

    Αποσύρονται τα φάρμακα VIOXX και PEROXX

    Αποσύρεται το Vioxx

    [10] Κοινωνία

    Ατύχημα στη Λεωφόρο Πεντέλης

    25/1/2005 11:15:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με μοτοσυκλέτα σημειώθηκε το πρωί στη Λεωφόρο Πεντέλης 36 στο Χαλάνδρι. Σοβαρά τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσυκλέτας και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ. Τα δυο παιδάκια που επέβαιναν στο σχολικό δεν έπαθαν το παραμικρό. Το ατύχημα έγινε όταν ο οδηγός του σχολικού στην προσπάθεια του να αποφύγει ΙΧ αυτοκίνητο που βγήκε στη Λεωφόρο από στενό πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σφηνωθεί από κάτω η μοτοσυκλέτα που εκινείτο κανονικά με κατεύθυνση την Πεντέλη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 January 2005 - 9:51:52 UTC