Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξαν τα Τέμπη
  • [02] Κομμένη στα δύο η Ελλάδα
  • [03] Ώρα μηδέν για το Ιράκ
  • [04] Καραμανλής: "Θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης"
  • [05] Σε λευκό κλοιό ο Νομός Ιωαννίνων

    [01] Κοινωνία

    Μετά από 24ωρο αποκλεισμό Άνοιξαν τα Τέμπη

    29/1/2005 10:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2005 10:44:15 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Μετά τον 24ωρο αποκλεισμό, που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί της Παρασκευής, οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας, άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών. Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι αποφάσεις των βαμβακοπαραγωγών για την περαιτέρω στάση τους, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για το αδιάθετο βαμβάκι. Στο μεταξύ, άνοιξαν τα μπλόκα και στα Γιαννιτσά και τις Σέρρες, ενώ αποκλεισμένη παραμένει η παλαιά Εθνική Οδός Λαμίας-Λάρισας, στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Στη Λάρισα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΝ θα περιοδεύσει στα μπλόκα του Θεσσαλικού κάμπου. Έντονη αντιπαράθεση για το αγροτικό στη Βουλή, μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, αντίθετο με το κλείσιμο των εθνικών οδών εμφανίζεται το 61% των ερωτηθέντων, ενώ το 29% δηλώνει ότι μάλλον το εγκρίνει. Ωστόσο, στο ερώτημα εάν είναι δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, το 57% απαντά είναι μάλλον είναι δίκαια και το 16% μάλλον άδικα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κομμένη στα δύο η Ελλάδα

    [02] Κοινωνία

    Αποφασίζουν εκ νέου οι αγρότες Κομμένη στα δύο η Ελλάδα

    28/1/2005 11:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Mέχρι τις δέκα το πρωί θα παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών και του Βελεστίνου, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων. Τις επόμενες ώρες οι αγρότες θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους, αναμένοντας, όπως λένε, συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για το αδιάθετο βαμβάκι. "Η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε ενέργειες που στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, και ξεκαθάρισε, πως οι κινητοποιήσεις δε θα αντιμετωπιστούν με ακραίες μεθόδους. Τα ξίφη τους για το αγροτικό διασταύρωσαν την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Στη Λάρισα μεταβαίνει σήμερα ο κ. Παπανδρέου, ενώ κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΝ θα περιοδεύσει στα μπλόκα του Θεσσαλικού κάμπου.

    Μέσω παρακαμπτηρίων η κυκλοφορία

    Στα Τέμπη και το Βελεστίνο η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων. Όσοι κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη κινούνται από τον κόμβο Γυρτώνης προς Ελασσόνα- Κατερίνη και όσοι κατευθύνονται προς Αθήνα, από Κατερίνη- Ελασσόνα- Λάρισα.

    Ανοιχτοί είναι από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής όλοι οι οδικοί άξονες που απέκλεισαν οι αγρότες το μεσημέρι και συγκεκριμένα ο κόμβος του Πετριτσίου, η παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος της Αλεξάνδρειας και οι κόμβοι της Παραλίμνης και της Χαλκηδόνας. Οι αγρότες θα αποφασίσουν το Σάββατο σε γενικές συνελεύσεις την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους.

    Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου θα χορηγηθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ σε 12.000 παραγωγούς 41 νομών της χώρας των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές το 2004. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέσω των λογαριασμών της Αγροτικής τράπεζας και αφορούν αγρότες των νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Τα αιτήματα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με αφορμή επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά.

    "Πυρά" αντήλλαξαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση των αγροτών και αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. "Αποτύχατε οικτρά, ενώ είχατε όλες τις δυνατότητες να πετύχετε. Εξαπατήσατε τους αγρότες και τους φέρατε σε απόγνωση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: "δε σας φταίνε οι δήθεν κακοί κανονισμοί του ΠΑΣΟΚ. Φταίει η δική σας κακή πολιτική και διαχείριση δώστε έστω αυτά που έδωσε πέρυσι ο κακός κανονισμός και το κακό ΠΑΣΟΚ".

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, πρόταση η οποία, όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Βουλής, έχει ήδη δρομολογηθεί από το καλοκαίρι, κατόπιν πρότασης βουλευτών της ΝΔ.

    "Η νυν κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κακής αγροτικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", αντέτεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και "συνεχάρη" τον κ. Παπανδρέου για τη λύση που βρήκε στο αγροτικό πρόβλημα της χώρας, τη σύσταση δηλαδή της Επιτροπής για το Περιβάλλον. Όπως τόνισε ο κ. Μπασιάκος, έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την παρεμπόδιση των εισαγωγών και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν μπορούν να συστήσουν οποιοδήποτε μέτρο να το κάνουν μέχρι τέλους της συζήτησης.

    Επίσης, ο κ. Μπασιάκος, δήλωσε υπερήφανος που καταβλήθηκαν τόσο γρήγορα πολλές επιδοτήσεις και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε στην κυβέρνηση της ΝΔ το φορτίο της αποπληρωμής αποζημιώσεων τριών-τεσσάρων ετών, αλλά και των προστίμων της ΕΕ, το σύνολο των οποίων φθάνει τα 658 εκατομμύρια ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Μπασιάκος, υποστήριξε ότι φέτος έγιναν "πρωτόγνωρης έκτασης και βάθους έλεγχοι" σε σχέση με το παρελθόν και παρατήρησε ότι "στο σύνολο των αιτημάτων που τέθηκαν, οι μόνοι που αντιδρούν είναι οι Λαρισινοί αγρότες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκλεισαν τα Τέμπη

    [03] Ιράκ

    Ώρα μηδέν για το Ιράκ

    29/1/2005 11:42:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στο Ιράκ και οι επιθέσεις με στόχο διάφορα εκλογικά τμήματα δεν έχουν τέλος. Το πρωί του Σαββάτου, άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε έξω από εκλογικό τμήμα στην πόλη Χανακίν, στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Στο μεταξύ, πυκνά πυρά ακούστηκαν το πρωί στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν. Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες εκλογικά τμήματα στο Ιράκ έγιναν στόχοι επιθέσεων ανταρτών, που προσπαθούν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ δημοσκόπηση, που διεξήχθη σε έξι ιρακινές πόλεις, δείχνει μεγάλη αποχή, ιδίως από την πλευρά των Αράβων Σουνιτών.

    [04] Οικονομία

    Καραμανλής: "Θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης"

    29/1/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα "θα κερδίσει το στοίχημα για την ανάπτυξη και την ευημερία" εκφράζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού επικεντρώνεται στο "ιρλανδικό μοντέλο" ανάπτυξης, που είναι το κεντρικό θέμα του περιοδικού ECONOMIST, το οποίο κυκλοφορεί ως ένθετο στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας. Ο κ. Καραμανλής σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθήθηκε από την Ιρλανδία και αναφέροντας τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας, εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί "να αποκομίσει κάποια χρήσιμα διδάγματα και να υιοθετήσει ορισμένες μεθόδους".

    Στόχος η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών

    "Η Ιρλανδία διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ένα κρίσιμο τομέα στον οποίο η χώρα μας χωλαίνει", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τολμηρή και με όραμα τη "νέα πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει η χώρα μας".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική στοχεύει κυρίως στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και στον τερματισμό της κακοδιαχείρισης, σημειώνοντας ότι προωθούνται σημαντικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία του "νέου εθνικού επενδυτικού περιβάλλοντος" που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

    "Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και εξελίσσεται"

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη μνεία στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και στην επιβολή των κανόνων διαφάνειας, μέτρα τα οποία ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς το στόχο της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές προσέλκυσης νέων επενδυτών, ο κ. Καραμανλής απαρίθμησε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι η απλοποίηση και βελτιστοποίηση του νομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, η απελευθέρωση των αγορών, ο εκσυγχρονισμός του συγκοινωνιακού και επικοινωνιακού δικτύου καθώς και τα κέντρα υποδοχής επενδυτών.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τα παραπάνω μέτρα "δυναμική βάση" για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς της τεχνολογίας αιχμής, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των καινοτόμων δραστηριοτήτων, με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

    "Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και εξελίσσεται", τόνισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι η χώρα μας αξιοποιεί την υλική και άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέληξε λέγοντας: "Όραμα και στόχος μας είναι να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής οικονομίας, να μεταβληθούμε σε σύγχρονο οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας".

    [05] Κοινωνία

    Αποκλεισμένα πολλά χωριά Σε λευκό κλοιό ο Νομός Ιωαννίνων

    29/1/2005 10:17:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά στο Νομό Ιωαννίνων, όπου σε πολλές περιοχές το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο δημιουργώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αρκετών χωριών. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού. Επιδείνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και χιονόπτωση ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από το απόγευμα θα αρχίσει σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική, θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με βροχή και πιθανώς καταιγίδα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς. Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1 έως 6 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 January 2005 - 9:54:12 UTC