Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρές αποφάσεις από την Ιεραρχία
  • [02] Βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση της ΔΙΣ
  • [03] "Κάθαρση χωρίς συμβιβασμούς"
  • [04] "Αυτοκτόνησε" η Εθνική Χάντμπολ
  • [05] Διαξιφισμοί για τις προσλήψεις
  • [06] Αγωνία για το πλήρωμα του "Βίγλα"
  • [07] Μομφή κατά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας
  • [08] Αυστραλία: Ο καιρός "τρελάθηκε"
  • [09] Αποσύρεται από τις κατασκευές ο Μπόμπολας
  • [10] Τίποτα προκαθορισμένο για το Ασφαλιστικό
  • [11] Με το ίδιο σκορ πρόκριση
  • [12] Και με τη βούλα του νόμου...
  • [13] Νικοπολίδης: "Δεν τελείωσε η Εθνική"
  • [14] "Ετοιμοπόλεμος" ο Ολυμπιακός
  • [15] Επίσημα "πράσινος" ο Κουτλουάι
  • [16] Απούσες οι εμφύλιες μάχες στην 4άδα
  • [17] Με τιμονιέρη τον Ορλάντο Σάμουελς
  • [18] Στα δύσκολα μπαίνουν οι τζουντόγκα
  • [19] Ημερίδα κλειστού στίβου στη Παιανία
  • [20] Η δε γυνή να φοβείται το γάμο
  • [21] Λάτρεις των κινητών οι Έλληνες
  • [22] Σπέρνει …καρέκλες
  • [23] Το styling της άνοιξης
  • [24] Προβληματισμός για "τρεις" στο Μαρούσι
  • [25] Σημαντικές απουσίες για τη Δανία
  • [26] Αλλάζει η εδρα του τελικού
  • [27] Επιστολή Μαθιουδάκη σε Ρουσόπουλο
  • [28] Ευεργετική η διακοπή για Ιωνικό
  • [29] Βλέπει Ντελ Μπόσκε η "Ντεπόρ"

    [01] Κοινωνία

    Ζητά εξηγήσεις από Παντελεήμονα- Θεόκλητο Σκληρές αποφάσεις από την Ιεραρχία

    3/2/2005 4:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Υπό τη σκιά των συνταρακτικών αποκαλύψεων για την εμπλοκή ιερωμένων σε κυκλώματα διαφθοράς και σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη. Με ομόφωνη απόφαση της Συνόδου, ο μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμονας, καλείται να δώσει εξηγήσεις αύριο το πρωί ενώπιον της Ιεραρχίας. Σε περίπτωση που οι εξηγήσεις του δεν κριθούν επαρκείς θα τεθεί σε εξάμηνη αργία, σύμφωνα με το νόμο. Γραπτές εξηγήσεις μέχρι την Τρίτη ζητήθηκαν και από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας, Θεόκλητο, ενώ σε αργία τέθηκε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Παράλληλα, η Σύνοδος ζήτησε από την Πολιτεία την τροποποίηση του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων. Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία αναμένεται να ασκηθεί την επόμενη εβδομάδα κατά του προέδρου πρωτοδικών, Λεωνίδα Στάθη.

    Αλλαγές στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη

    Την συγκρότηση κληρικολαϊκής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και να τροποποιηθεί ο νόμος του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων ζήτησε από την Πολιτεία η Ιερά Σύνοδος. Μέχρι τότε, ζητά να περάσει στη Βουλή σχέδιο νόμου, που θα δίνει τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης παρέμβασης της ΔΙΣ σε παρόμοιες με τον Γιοσάκη περιπτώσεις, ώστε να διευκολυνθεί η κάθαρση στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

    Επίσης, η Σύνοδος απαιτεί και αξιώνει από τον μητροπολίτη Αττικής να θέσει από σήμερα σε αργία τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη και να ασκήσει δίωξη σε βάρος του. Η εισαγγελία Πειραιά εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης εναντίον του, εκφράζοντας φόβους διαφυγής του στο εξωτερικό, ενώ ο δικηγόρος του διαβεβαίωσε πως δεν θα διαφύγει και θα παρουσιαστεί κανονικά αύριο για να απολογηθεί.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος που διάβασε το ανακοινωθέν με τις αποφάσεις, επεσήμανε ότι η Ιεραρχεία έχει επίγνωση των κρισίμων περιστάσεων και θλίβεται για το κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος της εξαιτίας ενεργειών κάποιων λειτουργών της. Παράλληλα, κάλεσε όσους διαθέτουν νόμιμα στοιχεία κατηγορίας να τα καταθέσουν στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα "για να ριχθεί άπλετο φως σε φήμες και πληροφορίες που σχετίζονται με την τιμή και την υπόληψη των κληρικών της Εκκλησίας".

    Απολογήθηκε ο Λεωνίδας Στάθης

    Στο μεταξύ, στον ’ρειο Πάγο απολογήθηκε σήμερα ο πρόεδρος πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Ο κ. Στάθης κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, αφού φέρεται ότι είχε ζητήσει 5.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση για υπόθεση τροχαίου ατυχήματος και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Στο στόχαστρο της έρευνας του Αρείου Πάγου βρίσκονται ακόμα εννέα δικαστικοί.

    "Ο κ. Παπαληγούρας κατέθεσε δώδεκα σαφείς βελτιώσεις που αφορούν την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, οι οποίες αυτές θα προχωρήσουν και θα εφαρμοστούν", υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    "Η δυσοσμία που αναδύεται από τους χώρους της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και του Τύπου αντανακλά τη βαθύτατη κρίση βασικών θεσμών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση της ΔΙΣ

    Στο στόχαστρο άλλοι εννέα δικαστικοί

    Ενταλμα σύλληψης για τον Γιοσάκη

    "Κάθαρση χωρίς συμβιβασμούς"

    [02] Κοινωνία

    Γιοσάκης, Αττικής και Θεσσαλιώτιδος στο στόχαστρο Βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση της ΔΙΣ

    3/2/2005 10:34:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της Ιεραρχίας μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις περί εμπλοκής Ιεραρχών στο παραδικαστικό σκάνδαλο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί στη Μονή Πετράκη μέσα σε βαρύ κλίμα καλείται να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τους μητροπολίτες Αττικής και Θεσσαλιώτιδος καθώς και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, ο οποίος με αφορμή το ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε χθες σε βάρος του διαβεβαίωσε σήμερα μέσω του δικηγόρου του ότι, δεν προτίθεται να διαφύγει στο εξωτερικό αλλά θα παραστεί αύριο στην ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 η ΔΙΣ θα καλέσει αύριο τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμων να δώσει εξηγήσεις, πριν αποφασιστεί η αργία του ενώ από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος θα ζητηθεί να δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες γραπτές εξηγήσεις.

    ’φαντος ο Γιοσάκης

    Στο μεταξύ, άφαντος είναι μέχρι αυτή την ώρα ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, εναντίον, του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την 7η ανακρίτρια Πειραιά, θεωρώντας ότι είναι ύποπτος φυγής.

    Ωστόσο, ο δικηγόρος του αρχιμανδρίτη, Βασίλης Ταουξής επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την 7η τακτική ανακρίτρια και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά και δήλωσε ότι, ο πελάτης του βρίσκεται στην Ελλάδα, σε φιλικό σπίτι, και δεν προτίθεται να διαφύγει ενώ θα παρουσιαστεί αύριο κανονικά για να απολογηθεί για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα

    Σύμφωνα με τον κ. Ταουξή, ο οποίος χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψης ως "ακραία κίνηση των δικαστικών αρχών και πρόκριμα προφυλάκισης", ο Ιάκωβος Γιοσάκης εξέφρασε απορία για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης και χαρακτήρισε ψευδείς και κακόβουλες τις φήμες ότι, προετοίμαζε τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

    "Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάκωβο Γιοσάκη. Τον ενημέρωσα ότι πράγματι εκδόθηκε το ένταλμα. Βέβαια απορεί για ποιο λόγο να γίνει αυτό. Ενώ ήταν στη Βηρυτό, για προσωπικούς λόγους, μόλις πληροφορήθηκε ότι ανοίχτηκε εις βάρος του δικογραφία πήρε το πρώτο αεροπλάνο και ήρθε και εμφανίστηκε μόνος του χωρίς δικηγόρο την πρώτη φορά", είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορος υπεράσπισης του αρχιμανδρίτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο στόχαστρο άλλοι εννέα δικαστικοί

    Ενταλμα σύλληψης για τον Γιοσάκη

    [03] Κοινωνία

    Ανακοίνωσε ο Χριστόδουλος "Κάθαρση χωρίς συμβιβασμούς"

    1/2/2005 2:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την απόφασή του να προχωρήσει σε κάθαρση χωρίς συμβιβασμούς στους κόλπους της Εκκλησίας, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για εμπλοκή κληρικών στο παραδικαστικό κύκλωμα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι παρακολουθεί όλα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για την εκκλησία, η οποία -όπως τόνισε- είναι το αποκούμπι του λαού μας. "Οφείλουμε να προστατέψουμε την εκκλησία με θετικό τρόπο", είπε ο κ. Χριστόδουλος και πρόσθεσε με έμφαση, "το καθήκον μου είναι ένα: να προχωρήσει η κάθαρση χωρίς κανένα συμβιβασμό, με αίσθημα δικαίου, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα". Το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ οι μητροπολίτες ζητούν την έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας. Την Τετάρτη εξάλλου, θα απολογηθεί, στην ανακρίτρια Πειραιά ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, καθώς λήγει η 48ωρη προθεσμία που έλαβε την περασμένη Δευτέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τριγμοί στην Εκκλησία λόγω Γιοσάκη

    [04] "Αυτοκτόνησε" η Εθνική Χάντμπολ

    3/2/2005 7:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 7:48:42 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κάνοντας ένα από τα χειρότερα της παιχνίδια στο Παγκόσμιο Πρωταθλήματος της Τυνησίας, η Εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών, έχασε από την αδιάφορη Δανία στο Ραντές με 31-29, με συνέπεια να αποκλειστεί από τα ημιτελικά τυης διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα θα περιμένει τώρα τα υπόλοιπα σημερινά ματς του γκρουπ για να μάθει αν θα διεκδικήσει το Σάββατο την 5η ή την 7η θέση της διοργάνωσης.

    Γεμάτη άγχος η Εθνική

    ’δοξα έσβησε το όνειρο της Εθνικής χάντμπολ των ανδρών για πρόκριση στα ημιτελικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Τυνησίας. Φορτωμένη με άγχος, η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει την -βαθμολογικά αδιάφορη, αλλά ιδιαίτερα παθιασμένη στο γήπεδο- Τσεχία, από την οποία ηττήθηκε με 31-29 στον τελευταίο της αγώνα για τη β΄ φάση της διοργάνωσης, με συνέπεια να τεθεί εκτός τετράδας.

    Η ελληνική ομάδα μπήκε αρκετά νευρικά στον αγώνα, απόρροια της υποχρέωσης για νίκη, και δεν κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της. Στο πρώτο ημίχρονο καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να ξεφύγει με περισσότερα από δύο γκολ διαφορά, με τους Έλληνες διεθνείς να κυνηγούν το σκορ μέχρι την συμπλήρωση του εικοσάλεπτου, αλλά να αποκτούν το πάνω χέρι στην συνέχεια, χωρίς πάντως να μπορέσουν να κρατήσουν το προβάδισμα.

    Στο β΄ μέρος, η Τσεχία εκμεταλλεύθηκε την επιθετική δυστοκία της Εθνικής και μετέτρεψε το 17-17 σε 20-17 και 23-18 υπέρ της. Η αντεπίθεση των Ελλήνων διεθνών ήρθε με ένα εκπληκτικό σερί 6-0, μεταξύ 41΄ και 47 , αλλά, παρ΄ότι προηγήθηκαν στο σκορ (24-23, 25-24), οι Τσέχοι ήταν εκείνοι που μπήκαν από θέση ισχύος στο τελευταίο δεκάλεπτο. Με τους διαιτητές να καταλογίζουν τρία πέναλτι σε βάρος της Ελλάδας στο τρίλεπτο 53΄-55΄ και τους παίκτες του Ουλφ Σέφερτ να μην κατορθώνουν να αξιοποιήσουν σπουδαίες ευκαιρίες για γκολ, η Τσεχία πέτυχε στα τελευταία τρία λεπτά τα δύο τέρματα που διαμόρφωσαν το τελικό 31-29 και σκόρπισαν απογοήτευση στους Έλληνες.

    Η Εθνική ομάδα θα ολοκληρώσει το Σάββατο τις εμφανίσεις της στην Τυνησία, με αγώνα κατάταξης. Σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα σημερινά αποτελέσματα του ομίλου, η ελληνική ομάδα θα παίξει στην καλύτερη περίπτωση για τις θέσεις 5-6 και στη χειρότερη για τις θέσεις 7-8.

    Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 5-5, 10-10, 16-16 (ημίχρονο), 18-22, 25-26, 29-31.

    ΕΛΛΑΣ (Σέφερτ): Καφάτος, Χρυσόπουλος, Βόγλης 1, Βασιλάκης, Ζαραβίνας 1, Σαμαράς 1, Μπαλωμένος 5, Κοκολοδημητράκης 2, Γραμματικός 6, Ζιβούλοβιτς 1, Χαλκίδης, Σανίκης 1, Αλβανός 9, Καρυπίδης 2.

    ΤΣΕΧΙΑ (Μίκα): Στοχλ, Γκάλια, Νότσαρ 1, Μπρούνα 2, Χριμπ, Λάτσλβικ 2, Φίλιπ 7, Φάραρ 5, Πίσκατς 4, Ρατσένκο 2, Γιούριτσεκ 6, Χίνεκ, Ρέζνιτσεκ, Σιμάνσκι 2.

    [05] Πολιτική

    Στην Ολομέλεια της Βουλής Διαξιφισμοί για τις προσλήψεις

    3/2/2005 4:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 6:05:44 μμ)

    Συντάκτης:

    Βαρύτατες κατηγορίες αντήλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κατά την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ. Σημείο τριβής αποτελεί η διάταξη που θεσπίζει την προσωπική συνέντευξη ως κριτήριο πρόσληψης. Για εγκαθίδρυση του κράτους της δεξιάς, της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας στο Δημόσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου. "Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν γαλάζια και πράσινα παιδιά. Κατά της συνέντευξης τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ και ζήτησαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Τριβές για τη συνέντευξη

    Παρωδία αξιοκρατίας και διάταξη- θρυαλλίδα για το δημόσιο τομέα χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την προφορική συνέντευξη των υποψηφίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για άκρατο υποκειμενισμό, απόλυτη αναξιοπιστία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, κάτι που θα έκανε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

    "Την αξιοπιστία της συνέντευξης εγγυάται το ίδιο το ΑΣΕΠ", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι ελλείψει επιχειρημάτων έκανε λόγο για κράτος της δεξιάς, "θεωρώντας ότι μπορεί να συντηρεί τον κομματισμό νεποτισμό που εισήγαγε το κόμμα του, γεμίζοντας το Δημόσιο με αναξιοκρατικές προσλήψεις από πόρτες και παράθυρα".

    Παράλληλα, ο υπουργός διευκρίνισε πως η προφορική συνέντευξη εισάγεται για να αξιολογείται η προσωπικότητα του υποψήφιου μόνο σε διαγωνισμούς με μοριοδότηση, στην περίπτωση που το θέλει ο φορέας και το ΑΣΕΠ. Τόνισε ακόμη ότι η ΝΔ παρέλαβε το ΑΣΕΠ κουτσουρεμένο και προβαίνει σε μεταβολές για την ενίσχυσή του.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών ανέφερε "οι συνεντεύξεις που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ αφορούσαν χώρους στους οποίους δεν εφαρμοζόταν ο ν.2190, ή αφορούσαν πολύ εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ εσείς την εφαρμόζεται από τον υδραυλικό μέχρι τον ειδικό υπάλληλο". Παρατήρησε δε, ότι ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων, προέρχεται από το χώρο της Αυτοδιοίκησης και ειδικά τους τρεις μεγάλους δήμους που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.

    Στον κ. Καστανίδη, απάντησε ο Βύρων Πολύδωρας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, λέγοντας "στους προς μοριοδότηση, δικά μας παιδιά, δυστυχώς δεν θα βρούμε. Εμείς από την κορυφή ως το τέλος, βρισκόμαστε στην αγγαρεία της τακτοποίησης των ΠΑΣΟΚτζήδων".

    Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, "γιατί κινείται σε παρωχημένες και αναποτελεσματικές λογικές και δεν συμβάλει σε μια σύγχρονη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και ενός αποτελεσματικού κράτους". Αναφερόμενος στο θεσμό της συνέντευξης επεσήμανε, ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για ρουσφετολογικές προσλήψεις και προσλήψεις ημετέρων και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να σκεφθούν τις πιέσεις που θα δεχθούν από την ψήφιση του νομοσχεδίου με την παρούσα του μορφή.

    Την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους που δεν εντάσσονται στο Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή των συμβάσεων εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι η συνέντευξη ανοίγει το δρόμο για την καταστρατήγηση των αντικειμενικών διαδικασιών στελέχωσης του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την υιοθέτηση των προτάσεων των συνδικάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αγκάθι" η προφορική συνέντευξη

    [06] Κοινωνία

    Μεταξύ αυτών και ο ¨Ελληνας πλοίαρχος Αγωνία για το πλήρωμα του "Βίγλα"

    3/2/2005 2:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ναυτική τραγωδία σημειώθηκε χθες τη νύχτα ανοιχτά της Μάλτας. Το υπό σημαία Ονδούρας φορτηγό πλοίο "Βίγλα" με Έλληνα πλοίαρχο και έξι μέλη πληρώματος εξέπεμψε σήμα κινδύνου γύρω στις 11 χθες το βράδυ όταν βρισκόταν 212 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου και λίγο αργότερα βυθίστηκε. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει νεκρούς τρεις ναυτικούς, ενώ συνεχίζουν την επιχείρηση εντοπισμού των υπόλοιπων τεσσάρων, μεταξύ αυτών και του Έλληνα πλοιάρχου. Στις έρευνες, που διεξάγονται υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμμετέχει ένα ελληνικό και ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο, καθώς και δύο ελικόπτερα, το ένα μαλτέζικο και το άλλο βρετανικό. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Τυνησία με προορισμό τη Σλοβενία και μετέφερε αλάτι. Το "Βίγλα", όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, παρουσίασε εισροή υδάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ναυάγιο με Έλληνα πλοίαρχο

    [07] Κόσμος

    Πέντε μήνες πριν τις εκλογές Μομφή κατά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας

    3/2/2005 6:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία αναμένεται να πυροδοτήσει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι, πέντε μήνες πριν από τις γενικές εκλογές. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, Ονιάν Γκερντζίκοβ, η πρόταση κατατέθηκε και από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, πρέπει να περάσουν 72 ώρες από την υποβολή της πρότασης πριν αρχίσει η συζήτηση, ενώ ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές είναι περιορισμένες, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό, αφού ο συνασπισμός των δύο κεντρώων κομμάτων που βρίσκεται στην εξουσία υπολείπεται κατά τρεις έδρες για να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

    [08] Κόσμος

    Αγνοείται ένας 14χρονος Αυστραλία: Ο καιρός "τρελάθηκε"

    3/2/2005 12:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν το τελευταίο 24ωρο, τέσσερις πολιτείες της Αυστραλίας. Τασμανία, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Κουϊνσλάνδη έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, που φτάνουν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, επίσης ακυρώθηκαν πτήσεις και τα αεροδρόμια έκλεισαν για αρκετή ώρα. Από τη σφοδρή κακοκαιρία υπάρχει διακοπή του ηλεκτρικού και δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα. Στη Μελβούρνη, η θερμοκρασία από 36 βαθμούς Κελσίου, έπεσε στους 8 βαθμούς. Λόγω της κακοκαιρίας αγνοείται η τύχη ενός 14χρονου αγοριού, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού.

    [09] Οικονομία

    Παραμένει στο χώρο των ΜΜΕ Αποσύρεται από τις κατασκευές ο Μπόμπολας

    3/2/2005 5:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την πρόθεσή του να πουλήσει το 12,9% της εταιρίας Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ γνωστοποίησε με επιστολή του προς τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, "ο κ. Λ. Μπόμπολας του Γεωργίου, μέτοχος με ποσοστό 17,876% του κεφαλαίου της εταιρίας Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕ και κάτοχος 22.950.571 κοινών μετοχών, προτίθεται στο χρονικό διάστημα από 7/2/2005 έως 6/5/2005 να προβεί σε πώληση 16.562.072 κοινών μετοχών (ποσοστό 12,90%). Το μέλος του ΧΑ μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές, είναι η EFG Eurobank X.A.E.Π.E.Y". Με την κίνηση αυτή η οικογένεια Μπόμπολα επιλέγει να παραμείνει στον χώρο των ΜΜΕ, στο πλαίσιο συμμόρφωσης προς τις διατάξεις του νόμου για τον βασικό μέτοχο. Σημειώνεται, ότι στα τέλη Μαΐου λήγει η τετράμηνη προθεσμία προσαρμογής που δίνει ο νόμος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής δεν θα τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να μετέχει σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έσπασε η συμφωνία για τον "Πήγασο"

    Στο 1% ο βασικός μέτοχος

    Σχετικά Links:

    Ελληνική Τεχνοδομική

    [10] Οικονομία

    Καλοδεχούμενος ο διάλογος δηλώνει η κυβέρνηση Τίποτα προκαθορισμένο για το Ασφαλιστικό

    3/2/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    Καλοδεχούμενη για την κυβέρνηση είναι η συζήτηση των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό. Αυτό τόνισε νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον. Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προκαθορισμένες θέσεις και κάλεσε τους εταίρους να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε ότι αφορά το εργασιακό ο υπουργός Απασχόλησης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει τους εργαζομένους και ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο καθεστώς των απολύσεων.

    "Ευρύς διάλογος για προτάσεις σε βάθος χρόνου"

    Tο ασφαλιστικό και το εργασιακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Γ. Αλογοσκούφης, τάχθηκε υπέρ ενός ευρέως διαλόγου και για τα δυο θέματα, έτσι ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε βάθος χρόνου.

    Παράλληλα απάντησε και στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για δήθεν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αμυντικών δαπανών, τονίζοντας ότι δεν είναι τίποτα άλλο από τη μαύρη προπαγάνδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Στη συνάντηση, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή για το ασφαλιστικό των τραπεζών εκπρόσωποι και των δυο υπουργείων, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    [11] Ποδόσφαιρο

    Με το ίδιο σκορ πρόκριση

    3/2/2005 6:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 7:43:08 μμ)

    Συντάκτης:

    Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά πήρε τη νίκη και την πρόκριση στην φάση του προημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι "κίτρινοι", επικράτησαν με 1-2 στην Καισαριανή και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου παιχνιδιού, βρέθηκαν στην επόμενη φάση. Από την άλλη ο Εθνικός προσπάθησε για τη νίκη και την πρόκριση, κατάφερε να προηγηθεί, όμως η άμεση απάντηση του ’ρη αλλά καιν το έξυπνο παιχνίδι, δεν τον άφησαν να πάρει την πρόκριση. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 49΄ με τον Ντε Σόουζα, ισοφάρισε ο Νεμπεγλέρας στο 58΄ και ο Κουεμάχα διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στις καθυστερήσεις. Στην φάση των "8", ο ’ρης θα αντιμετωπίσει την Καλαμαριά.

    Δυνατά ο Εθνικός

    Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά τον αγώνα και πήραν την πρωτοβουλία. ’λλωστε η ήττα με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι επέτασσε κάτι τέτοιο. Στο 14΄ μετά από σέντρα του Νταγκουνάκη από τα δεξιά, ο Ντε Σόουχα που βρέθηκε σε πολύ ευνοϊκή θέση, δεν κατάφερε να πιάσει το σουτ και να απειλήσει την εστία του Λυμπερόπουλου. Από την πλευρά του ο ’ρης ήταν επικίνδυνος από τις στημένες μπάλες, απ΄όπου ο Σανχούρχο έχασε δύο καλές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ στο 39΄ και στο 44΄.

    Όλα έγιναν στο δεύτερο

    Με γκολ σχεδόν από τα αποδυτήρια ξεκίνησε το β μέρος. Ο Εθνικός μόλις στο 49 άνοιξε το σκορ όταν ο Βιδάλης «έβγαλε» τη σέντρα από τα δεξιά, στην πορεία της μπάλας βρέθηκε ο Ντε Σόουζα, που με όμορφο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας στον Εθνικό προβάδισμα αλλά και σκορ πρόκρισης. Τα πανηγύρια όμως για τους γηπεδούχους δεν κράτησαν για πολύ, καθώς οι "κίτρινοι" αντέδρασαν άμεσα και στο 58 έφτασαν στην ισοφάριση. Ο Λαζανάς βρήκε, με τακουνάκι, τον Νεμπεγλέρα, ο οποίος μόνος απέναντι στον Θωμόπουλο δεν δυσκολεύτηκε να κάνει σε 1-1. Οι "μπλε" από εκεί και πέρα, ανοίχτηκαν για να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση. Αυτό όμως τελικά το "πλήρωσαν" καθώς στις καθυστερήσεις ο Κουεμάχα πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ με ψηλοκρεμαστό σουτ και σφράγισε την πρόκριση για τους Αρειανούς.

    Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Εθνικό, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 για τους Θεσσαλονικείς.

    Διαιτητής: Μπριάκος (Ηπείρου)

    Κίτρινες: Α. Παπαδόπουλος, Γόγολος, Ντε Σόουζα

    Οι συνθέσεις:

    ΕΘΝΙΚΟΣ: Θωμόπουλος, Νταγκουνάκης, Στρατάκης, Κούλης, Μανιάτης, Ντε Σόουζα, Προντάν, Ντόβας (78΄ Κοντοδήμος), Κουμπούλης, Βιδάλης, Τσίμας

    ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Σανχούρχο, Παπαδόπουλος, Μπενίσκος (23΄ Μαρκομιχάλης), Λαζανάς (90` Πασσαλής), Νάιντος, Γόγολος, Ινόγκουε (50΄ Κουεμάχα), Καλιμάνη, Νεμπεγλέρας, Μουράφσκι

    [12] Μπάσκετ

    Και με τη βούλα του νόμου...

    3/2/2005 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 6:28:49 μμ)

    Η δικαιοσύνη απεφάνθη. Το καλάθι που σημείωσε ο Ιβιτσα Γιούρκοβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Πατρών, ήταν εμπρόθεσμο. ’ρα οι "ερυθρόλευκοι" και στα χαρτιά είναι οι νικητές του αγώνα με την ομάδα της Αχαΐας, του οποίου το τρίτο ημίχρονο παίχτηκε στην αίθουσα του αθλητικού δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας έγινε στις 23 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 75-74.

    Που βασίζεται η απόφαση

    Η απορριπτική απόφαση του δικαστή για τον Απόλλωνα Πατρών, βασίστηκε στο γεγονός πως το τηλεοπτικό κανάλι που μετέδιδε τον αγώνα δεν ήταν συνδεδεμένο με το κεντρικό χρονόμετρο, αλλά με το 24αρι με αποτέλεσμα να υπολείπονται στην πραγματικότητα κλάσματα δευτερολέπτου, από τη στιγμή που μηδένισε το χρονόμετρο στους τηλεοπτικούς δέκτες.

    Στις 21:00 το βράδυ, η ΚΑΕ Απόλλων θα συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του συλλόγου. Μία από τις εκδοχές που θα εξεταστεί είναι η προσφυγή στο ΑΣΑΕΔ. Στάση αναμονής τηρεί η ΚΑΕ Ολυμπιακός.

    [13] Ποδόσφαιρο

    Νικοπολίδης: "Δεν τελείωσε η Εθνική"

    3/2/2005 4:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 6:21:43 μμ)

    Συντάκτης:

    Εν όψει του κρίσιμου αγώνα με τη Δανία την Τετάρτη, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, ο "Νικοπολίδης παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να πάρει την πρόκριση. Όπως υπογράμμισε ο διεθνής γκολκίπερ της Εθνικής και του Ολυμπιακού, η Εθνική «... δεν έχει κλείσει κανένας κύκλος. Η ολοκλήρωση για μένα θα είναι να καταφέρουμε να παρουσιαστούμε στο Mουντιάλ. Αυτό θα είναι για πολλά παιδιά από εμάς η κορύφωση, να παίξουμε στη Γερμανία και να το συνδυάσουμε με το τελείωμα της καριέρας μας, όσο αφορά την εθνική ομάδα».

    "Θα σταματήσω όταν"

    Ο Αντώνης Νικοπολίδης ρωτήθηκε για το πόσο "σκοπεύει" να φοράει την γαλανόλευκη. «Αν με επιλέγει ο προπονητής, θα σταματήσω από την εθνική μόνο όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο. Σημαντικό για μένα είναι να βάζεις υψηλούς στόχους, να αγωνίζεσαι σε ένα επίπεδο πάρα πολύ καλό και να κρατηθείς ψηλά, να έχεις διάρκεια».Παράλληλα, μίλησε και για το "μυστικό της Εθνικής, το οποίο την έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει μυστικό στην εθvική ομάδα. Όλα βασίζονται στo καλό σύνολο, έχουμε δεθεί ο κ. Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές. Είμαστε πάνω από όλα φίλοι και χαιρόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε μαζί. Δεν γνωρίζω αν ο προπονητής θα προχωρήσει σε μικρή ανανέωση, αλλά για την ώρα εμπιστεύεται αυτούς που έχει».

    Η Ελλάδα ξεκίνησε άσχημα την προσπάθεια της στα προκριματικά του Μουντιάλ και ο διεθνής τερματοφύλακας, είπε πως έφταιγε το γεγονός ότι «βρισκόμασταν σε νιρβάνα από την κατάκτηση του Euro και δεν ήμασταν έτοιμοι για τα παιxviδια με την Αλβανία και την Toυρκία. Δε νoμiζω πως όλα oφεiλovται στο ότι έγινε προβλέψιμο το παιχνίδι μας. Όλες οι ομάδες έχουν συγκεκριμένο στιλ, έτσι και η εθνική. Φυσικό είναι, όταν είσαι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, να σε αναλύουν και να ψάχνουν τρόπους για να σε αντιμετωπίσουν και να δουν που βασiζεσαι, αλλά συνεχίζουμε».

    Ο Νικοπολίδης κάποτε θα σταματήσει από την Εθνική. Ερωτηθείς για το ποιον θεωρεί άξιο να τον αντικαταστήσει κατώ από τα Ελληνικά δοκάρια, είπε πως «... ο Γιάννου, ο Κοτσόλης, ο Σnφάκnς και ο Αμπάρης πιστεύω ότι έχουν το ταλέντο και τα προσόντα για να καθίσουν κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Οποίος από όλους κατορθώσει να ξεπεράσει τους σκοπέλους και αναδείξει το ταλέντο του θα γίνει βασικός στην εθνική».

    [14] Ποδόσφαιρο

    "Ετοιμοπόλεμος" ο Ολυμπιακός

    3/2/2005 4:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Και ο Γιαννης Οκκάς, τέθηκε στη διάθεση του "Ντούσκο" για την Σαββατιάτικη αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης. Ο Κύπριος φορ, που αποχώρησε τραυματίας από τον χθεσινό αγώνα με τον Ηρακλή για το Κύπελλο, συμμετείχε σήμερα κανονικά στην προπόνηση, έδειξε πως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και λογικά θα βρίσκεται στην 18άδα. Από εκεί και πέρα ο Μαυρογενίδης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπούτσεκ έκανε θεραπεία.

    Η αποστολή

    Ο Μπάγεβιτς συμπεριέλαβε 19 ποδοσφαιριστές, που είναι οι εξής: Νικοπολίδης, Γιάννου, Πάντος, Γεωργάτος, Σούρερ, Ανατολάκης, Βάλλας, Κωστούλας, Στολτίδης, Ταραλίδης, Καφές, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Γεωργιάδης, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Καστίγιο, Οκκάς, Ντ Ακόλ. Αύριο οι «ερυθρόλευκοι» θα προπονηθούν στις 5:30 το απόγευμα.

    [15] Μπάσκετ

    Επίσημα "πράσινος" ο Κουτλουάι

    3/2/2005 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 6:58:56 μμ)

    Συντάκτης:

    Παίκτης του ΠΑΟ για τους επόμενους έξι μήνες, θα είναι ο "Ίμπο". Ο Τούρκος αφίχθη το πρωί στην Αθηνά και οδηγήθηκε στα γραφεία της Πράσινης ΚΑΕ, όπου και υπέγραψε το συμβόλαιο του. Παράλληλα, οι Πρωταθλητές Ελλάδας διατήρησαν το δικαίωμα ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο. Ο Κουτλουάι, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίς που δεν επιβεβαιωθεί, για τους 6 μήνες θα λάβει το ποσό των 500.000ευρώ, θα βρεθεί με τους νέους, αλλά και παλιούς συμπαίκτες του, το βράδυ στον αγώνα των πρασίνων με την Ουλκέρ για την Ευρωλίγκα (21:40).

    "Ήμουν πάντα εδώ"

    Ευχαριστημένος εμφανίστηκε από την μεταγραφή του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, ο Ίμπο. Ο "τριποντάκιας", που αποτέλεσε ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της πράσινης εξέδρας στην πρώτη του θητεία, τόνισε πως είναι σαν μην έφυγε ποτέ από εδώ. «Όταν έφυγα, η μισή μου καρδιά ήταν στην Αθήνα. Τη λατρεύω αυτή την πόλη. Αγαπώ τον Παναθηναϊκό και φορώντας τη φανέλα του πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια, οπότε είμαι ευτυχισμένος που επέστρεψα και θα συναντήσω παλιούς μου συμπαίκτες», είπε συγκεκριμένα. Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το ποια ομάδα θα υποστηρίξει απόψε, έχει αγωνιστεί κατά το παρελθόν και στην Ουλκέρ. Ο Τούρκος απάντησε πολύ απλά πως είναι παίκτης του Παναθηναϊκού, έχει αγωνιστεί κατά το παρελθόν στην ομάδα και δεν τίθεται θέμα πως θα υποστηρίξει τους πράσινος.

    Τέλος, ρωτήθηκε και για την εκ νέου συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο "Ίμπο" τόνισε πως : «Χαίρομαι που θα αγωνιστώ υπό τις οδηγίες του. Είδα τους προπονητές του ΝΒΑ και πιστεύω ότι είναι καλύτερος από αρκετούς. Το καλοκαίρι μίλησε με τα καλύτερα λόγια και είμαι χαρούμενος που θα είμαι πάλι παίκτης του».

    [16] Βόλεϊ

    Απούσες οι εμφύλιες μάχες στην 4άδα

    3/2/2005 3:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα μέτρα της για να μην δημιουργηθούν εμφύλιες μάχες στα ημιτελικά μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών ομάδων που ενδέχεται να αγωνιστούν στο φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λίγκ ανδρών, έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ, που ανακοίνωσε τα ζευγάρια του τελικού ραντεβού της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, που θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη από 26-27 Μαρτίου 2005 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

    Τα ζευγάρια του φαϊναλ φορ

    Έτσι ο διοργανωτής Ηρακλής θα περιμένει στην 4άδα να διασταυρώσει τα ξίφη του με τον νικητή των ζευγαριών Δυναμό Μόσχας (Ρωσία)-Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ (Ρωσία)/ Σίσλει Τρεβίζο(Ιταλία)-Χοτβόλει Βιέννης (Αυστρία) Β.

    ΟΠαναθηναϊκός σε περίπτωση που ξεπεράσει αρχικά το εμπόδιο της γερμανικής Φρίντριχσχάφεν και στη συνέχεια το νικητή της μάχης Γιαστρζέμπσκι(Πολωνία)-Νόλικο(Βέλγιο) θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά της Θεσσαλονίκης τη θριαμβεύτρια ομάδα των ζευγαριών Πιατσέντσα (Ιταλία)-Τουρ (Γαλλία)/Νικητής Μπερλίν (Γερμανία)-Παρί (Γαλλία) Α.

    Την τελευταία μέρα των αγώνων Κυριακή 27 Μαρτίου στο Μικρός Τελικό της διοργάνωσης θα παίξουν ο Ηττημένος Α-Ηττημένος Β, ενώ στον τελικό θα αγωνιστεί το ζευγάρι Νικητής Α-Νικητής Β.

    [17] Βόλεϊ

    Με τιμονιέρη τον Ορλάντο Σάμουελς

    3/2/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά την Πολωνία, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος η Πολωνική Ομοσπονδία βόλεϊ εμπιστεύτηκε το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας σε ξένο προπονητή, τον Αργεντίνο Ραούλ Λοθάνο και τη Φινλανδία που χθες ανακοίνωσε επισήμως το "τέλος εποχής Χοϊβάλα" με την παρουσίαση του Ιταλού προπονητή Μάουρο Μπερούτο, σειρά σήμερα είχε μία άλλη ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να αλλάξει τεχνικό στο αντιπροσωπευτικό της συγκρότημα. Η Πορτογαλία προσέλαβε στη θέση του ομοσπονδιακού της τεχνικού Χουάν Ντίαζ, που πλέον εργάζεται στο Κατάρ, τον Κουβανό Γκλάνστον Ορλάντο Σάμουελς Μπλακγουντ.

    Γνώστης της πορτογαλικής ομάδας

    Η ιβηρική ομάδα πάντως δεν είναι άγνωστη στον Ορλάντο Σάμουελς, καθώς την περίοδο 1997-1998 διετέλεσε προπονητής στην ομάδα Παίδων της Πορτογαλίας. Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο καταξιωμένο τεχνικό, καθώς από το 1985-1994 ήταν ο προπονητής των "πανθήρων" της Κούβας, που είχανε στεφθεί δύο φορές παγκόσμιοι δευτεραθλητές ενώ είχαν κατακτήσει το τρόπαιο του World Cup και του Παναμερικανικού πρωταθλήματος.

    Στις πρώτες του δηλώσεις κατά την υποδοχή του από τον πρόεδρο της πορτογαλικής Ομοσπονδίας, Βιθέντε Αραούζο στο αεροδρόμιο του Πόρτο, ο κ. Σάμουελς τόνισε τα εξής: "Γνωρίζω ότι σήμερα το πορτογαλικό βόλεϊ είναι σαφώς ανώτερο από την εικόνα που παρουσίασε στο Μουντιάλκ της Αργεντινής το 2002. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Πορτογαλίας είναι μία φιλόδοξη νεανική ομάδα και θα βάλω τα δυνατά μου αυτή τη χρονιά για να πραγματοποιήσουμε καλές εμφανίσεις τόσο στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όσο και στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2006, αλλά και τη φετινή διοργάνωση του World League" τόνισε ο έμπειρος τεχνικός στα πορτογαλικά ΜΜΕ που βρέθηκαν στην υποδοχή του διαδόχου του, πρώην εκλέκτορα της Πορτογαλίας, Χουάν Ντιάζ.

    [18] Στα δύσκολα μπαίνουν οι τζουντόγκα

    3/2/2005 6:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 7:50:52 μμ)

    Συντάκτης:

    Το πρώτο δυνατό αγωνιστικό τεστ για το 2005 δίνουν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι οι Ελληνες τζουντόκα. Η ελληνική "ντριμ-τιμ", αποτελούμενη από το "χρυσό" Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Ηλία Ηλιάδη, τον πδίνει το Σαββατοκυριακορωταθλητή Ευρώπης στους έφηβους και τους νέους άνδρες, Ταριέλ Ζιντιρίδη, την 5η Ολυμπιονίκη Μαρία Καραγιαννοπούλου, το "χάλκινο" Ολυμπιονίκη του 2000 στο Σίδνεϊ, Γκεόργκι Βαζαγκασβίλι, αλλά και τον 7ο Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Ρεβάζι Ζιντιρίδη, θα δοκιμασθεί σε ένα από τα δυνατότερα και σημαντικότερα τουρνουά του κόσμου, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει όλα τα κορυφαία ονόματα του «ευγενικού» αθλήματος.

    Η ελληνική ομάδα που θα αναχωρήσει την Παρασκευή για την "Πόλη του Φωτός" αποτελείται από τους εξής τζουντόκα: Μαρία Καραγιαννοπούλου (-52κ.), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-63κ.), Βαρβάρα Ακριτίδου (-70κ.), Ρεβάζι Ζιντιρίδη (-60κ.), Ταριέλ Ζιντιρίδη (-66κ.), Λαυρέντη Αλεξανίδη (-66κ.), Γκεόργκι Βαζαγκασβίλι (-73κ.), Πάβελ Ντάνκο (-73κ.), Ηλία Ν. Ηλιάδη (-90κ.), Διονύση Ηλιάδη (-100κ.), Βασίλη Ηλιάδη (+100κ.).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στο τουρνουά του Παρισιού ο Ηλίας Ν. Ηλιάδης είχε φτάσει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, αλλά στα -81 κιλά, την κατηγορία δηλαδή όπου αγωνίστηκε και στο Ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, κατακτώντας την πρώτη θέση του βάθρου.

    [19] Ημερίδα κλειστού στίβου στη Παιανία

    3/2/2005 5:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 7:50:18 μμ)

    Συντάκτης:

    Με αρκετούς πρωταθλητές μας να δίνουν το "παρών", αρχίζει την Παρασκευή, στην Παιανία, η τρίτη ημερίδα κλειστού στίβου ανδρών-γυναικών. Ανάμεσά τους η Κωνσταντίνα Εφεντάκη, που μετά το πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε στην πρεμιέρα της το περασμένο Σάββατο στην Στουτγκάρδη με 4.08.73 στα 1.500μ., αυτή τη φορά προτίμησε να μετρήσει τις δυνάμεις της, στα 800μ. Μαζί της στο ίδιο αγώνισμα, η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ, Μαρία Παπαδοπούλου, όπως και η Ελένη Φιλάνδρα. Μάχη αναμένεται και στο επί κοντώ γυναικών, μεταξύ της Γεωργίας Τσιλιγκίρη και της Αφροδίτη; Σκαφίδα, ενώ τα μάτια θα είναι στραμμένα και στο νέο αστέρι του αθλήματος, 15χρονη τώρα Κατερίνα Στεφανίδη που έχει ανεβάσει το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων και κορασίδων στα 4.15.

    Το πρόγραμμα της Ημερίδας

    16.30 Επί κοντώ Α, 60μ. εμπ. Γ, 16.45 60μ. εμπ. Α, 17.00 Ύψος Γ, Μήκος Α, 17.30 60μ. Γ, 17.50 60μ. Α, 18.15 Μήκος Γ, Σφαιροβολία Γ, 18.30 Επί κοντώ Γ, 1.500μ. Γ, 18.45 1.500μ. Α, 19.00 Ύψος Α, 200μ. Γ, 19.20 200μ. Α, 19.30 Σφαιροβολία Α, Τριπλούν Γ, 19.45 800μ. Γ, 20.00 800μ. Α, 20.15 Τριπλούν Α, 400μ. Γ, 20.30 400μ. Α.

    [20] Υγεία

    Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν το μεγάλο βήμα Η δε γυνή να φοβείται το γάμο

    3/2/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την άποψη, ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία έρχεται να αντικρούσει μια νέα έρευνα, που υποστηρίζει πως η μακροβιότητα συνάδει περισσότερο με την αποχή από .το χορό του Ησαΐα. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας μιλούν με επιχειρήματα. Συγκεκριμένα μελέτησαν ένα δείγμα 2.300 Αυστραλών γυναικών ηλικίας άνω των 60 ετών και διαπίστωσαν, ότι η υγεία των διαζευγμένων, των χήρων και εκείνων, που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από των έγγαμων συνομήλικών τους.

    Διπλό δίλημμα

    Η επικεφαλής της έρευνας Μπελίντα Χιούιτ δικαιολόγησε τα πορίσματα λέγοντας, ότι οι παντρεμένες έχουν συνεχώς την έγνοια των συζύγων τους με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την υγεία τους.

    "Πιθανότατα ο γάμος να σε αναγκάζει να προσκολληθείς περισσότερο στο σπίτι και στο σύντροφο σου" προσθέτει.

    Σωστά ή λάθος τα πορίσματα; Η εξακρίβωση του ερωτήματος μας φέρνει μπροστά σε ένα διπλό δίλημμα: να μείνουμε ορκισμένοι εχθροί του γάμου ή αντίθετα να προσχωρήσουμε στο στρατόπεδο των παντρεμένων.

    Ωστόσο, και οι δυο περιπτώσεις έχουν το δικό τους ρίσκο. Εσείς τι θα διαλέξετε;

    [21] Τεχνολογία

    Έρευνα για την διείσδυση των Νέων Τεχνολογιών Λάτρεις των κινητών οι Έλληνες

    3/2/2005 3:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Κολλημένοι" με την κινητή τηλεφωνία φαίνεται πως είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της VPRC για την διείσδυση των Νέων Τεχνολογιών, που διενεργήθηκε για λογαριασ΅ό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας. Όπως καταδεικνύει η έρευνα, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η χρήση Internet μειώθηκαν οριακά το 2004, ενώ αυξήθηκε η κατοχή και χρήση κινητού στο σύνολο του πληθυσ΅ού. Πιο συγκεκριμένα, το 25,9% των Ελλήνων χρησιμοποιεί Η/Υ (έναντι 27,1% το 2003) και το 19,7% επισκέπτεται το Διαδίκτυο (έναντι 19,9% πέρυσι). Αντίστοιχα, η κατοχή κινητού τηλεφώνου άγγιξε το 69,4% του ελληνικού πληθυσ΅ού (64,7% το 2003). Βασικός λόγος για τη χρήση υπολογιστή είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως το κινητό είναι απαραίτητο για τις δραστηριότητές του.

    Νέοι και από αστικά κέντρα οι χρήστες του Internet

    Η διείσδυση των Νέων Τεχνολογιών ε΅φανίζεται πολύ ΅εγάλη στις ΅ικρότερες ηλικίες (15- 34 ετών), στα αστικά κέντρα, στον πληθυσ΅ό ΅ε ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και αρκετά ΅εγάλη στους άνδρες από τις γυναίκες.

    Πιο συγκεκριμένα, το 50,8% των χρηστών του Internet είναι ηλικίας 15- 17 ετών, το 38,5% είναι από 18- 24, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 12,4% στις ηλικίες 45- 54 και στο 1,9% στους Έλληνες άνω των 65.

    Οι Έλληνες με ανώτατη και ανώτερη μόρφωση πλοηγούνται στον Κυβερνοχώρο σε ποσοστό 50,9%. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21,7% για τη μέση εκπαίδευση και 0,9% για την κατώτερη. Παράλληλα, στα αστικά κέντρα, η χρήση του Διαδικτύου αγγίζει το 25,7% έναντι 10,9% στις αγροτικές περιοχές.

    Οι άνδρες κρατούν τα ηνία στις Νέες Τεχνολογίες, αφού τις χρησιμοποιούν σε ποσοστό 24,6%, ενώ οι γυναίκες που επισκέπτονται το Διαδίκτυο φθάνουν το 14,9%.

    Η ηλεκτρονική αλληλογραφία αποτελεί τον κύριο λόγο χρήσης του Διαδικτύου (21,5%) και ακολουθεί η αναζήτηση πληροφοριών (17,7%) και η ενη΅έρωση (11,7%). Το 18,7% των χρηστών Internet έχουν πραγ΅ατοποιήσει τουλάχιστον ΅ια ηλεκτρονική αγορά, ενώ ανασταλτικό παράγοντα για διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές αποτελεί η αίσθηση έλλειψης ασφάλειας.

    "Κλέβουν καρδιές" τα κινητά

    Η κινητή τηλεφωνία έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά, καθώς σχεδόν το 70% του πληθυσ΅ού φέρεται να κατέχει κινητό τηλέφωνο και δηλώνει ότι είναι πολύ ση΅αντικό για τις δραστηριότητές του.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κινητό είναι απαραίτητο "αξεσουάρ" των ανδρών (76,4%) και κάνει θραύση στις ηλικίες 18- 24 ετών (96,1%). Οι κάτοχοι κινητού έχουν ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση (88%) και ζουν κυρίως στα αστικά κέντρα (75%).

    Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα κινητά δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο η χρήση του, αφού μόλις το 2,9% όσων έχουν κινητό χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες WAP. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για άλλες υπηρεσίες (π.χ. mms, σύνδεση με Η/Υ, εικονοτηλεδιάσκεψη) δεν είναι μεγάλο, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα την ενδιέφερε καθόλου η χρήση τους.

    Επίσης, το κινητό θεωρείται πολύ σημαντικό από το 31,2% των ερωτηθέντων και αρκετά σημαντικό από το 33,6%, ενώ το 22,2% δεν το θεωρεί σημαντικό.

    Η έρευνα διεξήχθη από 7 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2004 στο σύνολο της χώρας, σε 2.084 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και με τη χρήση ερωτηματολογίου.

    Σχετικά Links:

    Τα αναλυτικά αποτελέσ΅ατα της έρευνας

    Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας

    VPRC

    [22] Παράξενα

    Σπέρνει καρέκλες

    3/2/2005 6:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι σήμερα είθισται να βλέπουμε καλλιέργειες με λαχανικά ή δέντρα και να αγοράζουμε καρέκλες από τα καταστήματα. Τα δεδομένα αυτά αλλάζει ένας 60χρονος Κινέζος από την πόλη Liaoning, που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνική του να "καλλιεργεί" ξύλινες καρέκλες! Ο κ. Wu δίνει σχήμα στα κλαδιά του δέντρου ενώ αυτό φυτρώνει και όταν φθάσει ο καιρός που επιθυμεί "θερίζει" τη συγκομιδή του, που αποτελείται από σκαμπό μέχρι πολυθρόνες. Όπως εξηγεί ο ίδιος, χρησιμοποιεί κλαδιά από λεύκες επειδή είναι εύκαμπτα και δεν σπάνε εύκολα, ενώ απαιτούνται πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι τη συγκομιδή του "καρπού". Ο κ. Wu έχει ήδη μια τέτοια καρέκλα σπίτι του και "καλλιεργεί" άλλες έξι στο χωράφι του. Μεγάλο του όνειρο; Μια μέρα οι άνθρωποι να καλλιεργούν τις καρέκλες που θέλουν αντί να τις αγοράζουν από τα καταστήματα, γλιτώνοντας έτσι τα χρήματά τους.

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    ’νεση- απλότητα-φυσικότητα το σύνθημα Το styling της άνοιξης

    3/2/2005 2:25:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με το βλέμμα στην ανοιξιάτικη σεζόν οι μεγαλύτεροι οίκοι της haute couture παρουσίασαν ήδη τις ενδυματολογικές τους εμπνεύσεις και προτάσεις. Ωστόσο κάθε γυναίκα γνωρίζει καλά, ότι μόνο ρούχα, όσο όμορφα και προσεγμένα δεν αρκούν για να έχετε μια ολοκληρωμένη και αξιοζήλευτη στιλιστική εικόνα. Το σωστό μακιγιάζ και το ανάλογο χτένισμα είναι η λεπτομέρειες ουσίας, που κάνουν τη διαφορά και σας επιτρέπουν να ξεχωρίσετε. Ανακαλύψτε, τα βήματα, που θα σας κάνουν λαμπερή και αυτή την άνοιξη μέσα από τα μονοπάτια των προτάσεων της Prada, του Emilio Pucci, της Stella McCartney, αλλά και του Zac Posen.

    Η δύναμη της ειλικρίνειας στο πρόσωπο

    Το έντονο μακιγιάζ, τα smokey eyes και οι έντονες αποχρώσεις στα κραγιόν και τα lip-gloss μας αποχαιρετούν. Η άνοιξη στο μακιγιάζ έρχεται ανάλαφρη, αέρινη σαν να την έχει αγγίξει το μαγικό ραβδάκι κάποιας νεράιδας.

    Η Diane Kendal από την Balenciaga και η Pat McGrath για την Prada δίνουν έμφαση στο "γυμνό πρόσωπο", σ ένα μακιγιάζ δηλαδή, που υπάρχει χωρίς να φαίνεται.

    Τα μυστικά γι αυτό το στιλ είναι δυο: το καθαρό πρόσωπο και η αίσθηση του μέτρου.

    Αν λοιπόν το πρόσωπο σας έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με την ακμή και τα ενοχλητικά σπυράκια και είναι υγιές και απαστράπτον έχετε, ήδη, πετύχει το look.

    Αν όχι, η λύση είναι απλή. Απλώστε μια μικρή στρώση από ένα ανοιχτόχρωμο font de teint. Η φυσική γυαλάδα του προσώπου είναι ζητούμενο, οπότε η πούδρα δε χρειάζεται.

    Το ρουζ δεν είναι απαραίτητο, αν όμως, δε μπορείτε μακριά του χρησιμοποιήστε το με σύνεση για να δώσετε με μικρές πινελιές φως στα ζυγωματικά. Δεν επεμβαίνετε σε μάτια και χείλη. Κάπως έτσι μπορείτε να πετύχετε ένα look φυσικό, που ξεχωρίζει για το δυναμισμό της ειλικρίνειάς του.

    Στην αντίπερα όχθη του ρεαλισμού, Calvin Klein,Donna Karan και Valentino προτιμούν να περιπλανώνται στα μονοπάτια του ρομαντισμού.

    Στις δικές τους προτάσεις μακιγιάζ πρωταγωνιστούν οι γυναίκες-νεράιδες, που λάμπουν από ομορφιά και χάρη.

    Έμφαση στα ζυγωματικά και οι μακιγιέρ αντί για μαγικό ραβδάκι οι χρησιμοποιούν ρουζ με χρυσόσκονη ή ιριδίζοντα στοιχεία.

    Δυο τάσεις επικρατούν και στα χείλη. Balenciaga, Louis Vuitton, και Chlo&#233;, επιμένουν στη φυσικότητα και χρησιμοποιούν ένα απλό lip balm και τίποτα περισσότερο.

    Αν πάλι δε μπορείτε χωρίς χρώμα, ακολουθείστε το παράδειγμα των Anna Sui, Celine, Pucci, και Yves Saint Laurent και βάλτε στην καθημερινότητα σας τα ανοιχτόχρωμα ροζ κραγιόν. Προσοχή, όμως, στις υπερβολές.

    Τέλος, για τις πιο έντονες προσωπικότητες, που θέλουν να τραβούν τα βλέμματα οι Behnaz Sarafpour, Calvin Klein, Narciso Rodriguez, Oscar de la Renta και Fendi προτείνουν ιριδίζοντα μεταλλικά χρώματα με έμφαση στο ασημί.

    Ίσια μαλλιά και αλογοουρές

    Απλότητα και χάρη είναι οι λέξεις κλειδιά και στα μαλλιά.

    Οι διάσημοι στυλίστες αφήνουν την αγάπη τους στις μπούκλες και ερωτεύονται τα μακριά ίσια μαλλιά με χωρίστρες είτε ακριβώς στη μέση. Πρωτοπόροι στην τάση αυτή Prada, Helmut Lang και Emanuel Ungaro.

    Σε πρώτο πλάνο και οι αλογοουρές πιασμένες ψηλά, όπως τις προτείνουν οι Valentino, Zac Posen και Miu Miu.

    Αντίθετα Gucci, Versace και Balenciaga θα σας πουν να αφήσετε τα μαλλιά σας λιτά και να κάνετε μια μεγάλη χωρίστρα το πλάι.

    Σε περίπτωση, που τα μαλλιά σας είναι σγουρά προτιμήστε τις προτάσεις των YSL, Emilio Pucci, MaxMara και Dolce & Gabbana και δημιουργήστε χαλαρά σινιόν ένα, αφήνοντας ελεύθερες δυο μπούκλες δεξιά και αριστερά.

    Τέλος, ιδανικά για σας και τα look Burberry και Roberto Cavalli, που σας παροτρύνουν να αφήσετε τα μαλλιά σας κάτω και να διαμορφώσετε τις μπούκλες σας παίζοντάς τις στα δάχτυλα. Είναι ανάλαφρο, χαλαρό και μυρίζει καλοκαίρι

    [24] Μπάσκετ

    Προβληματισμός για "τρεις" στο Μαρούσι

    3/2/2005 7:27:00 μμ

    Χωρίς τους τραυματίες Σπανούλη, Πόποβιτς και Τζόουνς ξεκίνησε η προετοιμασία του Αμαρουσίου για το δύσκολο παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΜΕΝΤ στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις παίκτες που πήγαν με προβλήματα στο Βρότσλαβ (ο Σπανούλης δεν αγωνίστηκε), συνέχισαν τη θεραπεία τους ώστε να ξεπεράσουν τις ενοχλήσεις που τους ταλαιπωρούν, αλλά όπως όλα δείχνουν η τελική απόφαση για το αν τελικά θα ακολουθήσουν την αποστολή θα ληφθεί μετά την τελευταία προπόνηση, της Παρασκευής. Οι νεοφώτιστοι έχουν ήδη ενισχυθεί σε σχέση με την αρχή της περιόδου και βέβαια "καίγονται" για την νίκη στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην Α1. Από την άλλη το Μαρούσι θέλει να διατηρηθεί στην 2η θέση και να βελτιώσει το 8-0 που μετράει από το ξεκίνημα του 2005, σε Ελλάδα σαι Ευρώπη.

    Μπράβο αλλά και προσγείωση

    Εν τω μεταξύ τα εύσημα του προπονητή τους Παναγιώτη Γιαννάκη, έλαβαν οι παίκτες του Αμαρουσίου για την εμφάνισή τους και την μεγάλη νίκη στη Πολωνία.

    " Το θετικότερο μήνυμα που επιβεβαιώθηκε και στην Πολωνία είναι ότι όποιος παίκτης καλείται να παίξει, δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Χαίρομαι γιατί όλα τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι σε μια ομάδα με την δική μας χημεία και στην διάρκεια μιας σκληρής σεζόν με διπλές υποχρεώσεις ο καθένας έχει τον ρόλο του που είναι σημαντικός. Μόνο όσο παίζουμε σαν ομάδα μπορούμε να κοιτάζουμε ψηλότερα", ήταν τα λόγια του.

    Έσπευσε όμως να τους προειδοποιήσει ενόψει ΜΕΝΤ: "Είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Η ομάδα μας οφείλει να βλέπει κάθε παιχνίδι με το ίδιο μάτι γιατί δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάξει αφ' υψηλού κανέναν αντίπαλο. Τα αποτελέσματα του φετινού πρωταθλήματος δείχνουν ότι όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους, όσο μεγάλη βαθμολογική διαφορά κι αν έχουν.".

    [25] Ποδόσφαιρο

    Σημαντικές απουσίες για τη Δανία

    3/2/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πολλά τα προβλήματα για τον Δανό προπονητή της αντιπάλου της Ελλάδας για το κρίσιμο παιχνίδι της Τετάρτης. Ο Μόρτεν Όλσεν δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Τόμας Χέλβεγκ, άμυνα, και Κλάους Γένσεν, μέσο, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς τους και αποκλείστηκαν από την αποστολή. Πλέον και σε σχέση με τις άλλες απουσίες, ο Όλσεν θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες για το αν θα καλέσει αντικαταστάτες.

    Κενή άμυνα

    Στην αμυντική γραμμή των Δανών, υφίσταται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πέραν του Χέλβενγκ, ήδη νοκ άουτ» λόγω τραυματισμού έχει τεθεί ο Μάρτιν Λάουρσεν, κάτι που σημαίνει ότι ο Ολσεν θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε παίκτες -θεωρητικά και πρακτικά- ανέτοιμους. Μερικοί από αυτούς είναι ο Περ Κρόλντρουπ της Ουντινέζε ήταν τραυματίας από το ματς με τη Γεωργία (17 Νοεμβρίου) και επέστρεψε πριν από 15 ημέρες στην αγωνιστική δράση, ο Μπρίαν Πρίσκε της Γκενκ προσβλήθηκε από ίωση η οποία τον έχει κρατήσει αρκετές ημέρες στο κρεβάτι, ο Νίκλας Γένσεν έχει παίξει... πέντε λεπτά τους τελευταίους 2 μήνες με τη Ντόρτμουντ, ενώ ο Στίβεν Λούστου αγωνίζεται με τη Λιν στο πρωτάθλημα Νορβηγίας το οποίο έχει ολοκληρωθεί από τις 30 Οκτωβρίου!

    Μόνο σε έναν ελπίζει ο προπονητής της ομάδας. Ο λόγος για τον Κάσπερ Μπόγκελουντ της Αϊντχόφεν, ο οποίος φαίνεται ως η μόνη αξιόπιστη λύση. Υποψήφιοι είναι, ο Τόμας Γκάρντσε της Γουέστ Μπρομ και ο Ασμπιορν Σένελς της Μπρόντμπι, δύο ποδοσφαιριστές 26 ετών με ελάχιστη εμπειρία (από δύο συμμετοχές) στην εθνική Δανίας.

    [26] Μπάσκετ

    Αλλάζει η εδρα του τελικού

    3/2/2005 6:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 7:51:37 μμ)

    Συντάκτης:

    Την αλλαγή της έδρας του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ αποφάσισε η ΕΟΚ. Ως νέα έδρα ορίστηκε το κλειστό του Λίντο, και σε σχέση με το πρώτη απόφαση αλλάζει μόνο το γήπεδο και όχι η πόλη, καθώς η διοίκηση της Ομοσπονδίας, είχε επιλέξει αρχικώς το κλειστό των ΤΕΙ Ηρακλείου. Όμως μετά από πρόβλημα που ενέσκηψε με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς η παρουσία τους θα αποτελούσε κατάλυση του Πανεπιστημιακού ασύλου, αποφασίσθηκε τελικά η διεξαγωγή του τελικού να γίνει στην έδρα της τοποικής ομάδας. Αντιδράσεις υπήρξαν αρχικά από πλευράς Αρη, δια στόματος του προέδρου της ΚΑΕ, Γιάννη Δαμιανίδη, ο οποίος πρότεινε να διεξαχθεί ο τελικός στο Βόλο, αλλά η πρότασή του δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί.

    Ασφαλές το Λίντο

    Εξαιτίας αυτής της αναγκαστικής απόφασης που έλαβε η ΕΟΚ, οι προσκλήσεις που θα παραλάβουν οι ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ’ρης θα είναι 100 για κάθε ομάδα, αντί των 150 που είχε προγραμματιστεί να δοθούν για το γήπεδο του ΤΕΙ Ηρακλείου, εξαιτίας της μικρότερης χωρητικότητας που έχει το γήπεδο του "Λίντο".

    Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο ΚΑΕ θα πρέπει να δώσουν στην ΕΟΚ λίστα με τα ονόματα των 100 φιλάθλων που θα παραλάβουν τις προσκλήσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια βίας, όπως αυτά στον περσινό τελικό του Κυπέλλου στη Λαμία ανάμεσα σε Αρη και Ολυμπιακό. Δεν θα τυπωθούν, δηλαδή, εισιτήρια προς διάθεση στα εκδοτήρια.

    Τον τελικό του Λίντο θα παρακολουθήσουν τα παιδιά των Ακαδημιών των τοπικών σωματείων, συνοδευόμενα από τους προπονητές τους, ενώ ένας αριθμός εισιτηρίων θα μοιραστεί στις τοπικές Αρχές και στα ΤΕΙ Ηρακλείου. Όλοι όσοι έχουν πρόσκληση για να παρακολουθήσουν τον τελικό θα πρέπει να κρατούν την αστυνομική τους ταυτότητα, προκειμένου να γίνεται διασταύρωση με τις ονομαστικές λίστες.

    Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Τάκης Τσαγκρώνης, εξήγησε: "Κάνουμε μία προσπάθεια να καταστείλουμε τα φαινόμενα βίας. Θέλουμε να παγιώσουμε στις συνειδήσεις των φιλάθλων πως ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας είναι μια γιορτή του μπάσκετ... όχι πόλεμος. Αν ακολουθούσαμε το ίδιο μοντέλο με αυτό των προηγούμενων χρόνων, θα μας κατηγορούσανε. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρχονται οπαδοί με μοναδικό σκοπό να εκτονωθούν με εκδηλώσεις βίας» δήλωσε ο Τάκης Τσαγκρώνης, ο οποίος στη συνέχεια αντέκρουσε ως εξής το επιχείρημα των σωματείων ότι θέλουν να έχουν τους φιλάθλους στο πλευρό τους, για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου: «Θα υπάρχουν φίλαθλοι για να τους χειροκροτήσουν. Γιατί να θέλουν οπαδούς που δεν σέβονται τους αθλητές της ομάδας τους; Εννοώ αυτούς που πετούν φωτοβολίδες.".

    Αναφορικά με την απόφαση αλλαγής έδρας, ο κ. Τσαγκρώνης εξήγησε: "Υπήρχε μία δέσμευση της Ομοσπονδίας να γίνει στην Κρήτη ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας και στο κλειστό των ΤΕΙ. Βασικός μας στόχος ήταν να δεθούν οι φοιτητές με την κοινωνία του Ηρακλείου, να δείξουν πως κάνουν μια προσπάθεια να προσφέρουν κι αυτοί από την πλευρά τους και να προωθηθεί η καλή επικοινωνία με τον κόσμο του Ηρακλείου. Οι πρώτες επαφές που είχαμε με τη διοίκηση των ΤΕΙ ήταν καθησυχαστικές, όσον αφορά την τακτοποίηση του θέματος με το άσυλο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γι΄ αυτές τους τις προσπάθειες. Δυστυχώς, όμως, επειδή δεν μπορείς να προβλέψεις αν κάποια μεμονωμένη ομάδα φοιτητών αντιδρούσε με την παρουσία της αστυνομίας, προτιμήθηκε να μην πάρουμε αυτό το ρίσκο".

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ διαβεβαίωσε πως το Λίντο πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου: "Το Ηράκλειο χρησιμοποιεί ως έδρα το κλειστό του Λίντο. Μάλιστα, μεταφέραμε για την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, τον προγραμματισμένο αγώνα της Α2, Ηράκλειο-Νήαρ Ηστ, προκειμένου να διεξαχθεί το Σάββατο ο τελικός. Η χωρητικότητά του είναι μικρότερη από το κλειστό των ΤΕΙ. Αυτή είναι η βασική διαφορά".

    Πριν από την διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου, η Εθνική Παίδων θα δώσει φιλικό αγώνα με τη μικτή ομάδα αγοριών της Κρήτης.

    [27] Κοινωνία

    Επιστολή Μαθιουδάκη σε Ρουσόπουλο

    3/2/2005 6:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2005 7:11:18 μμ)

    Συντάκτης:

    Τα ονόματα των δημοσιογράφων που έχουν απασχοληθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην "Αθήνα 2004" ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α Μανώλης Μαθιουδάκης. Στην επιστολή του ο κ. Μαθιουδάκης υπεραμύνεται της απόφασης της Ένωσης να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Σ.Η.Ε.Α οφείλει να προστατεύσει τους πολλούς έναντι των λίγων που δυστυχώς κρύβονται πίσω από τους πολλούς. "Η μη δημοσιοποίηση της λίστας δημιουργεί σκιές ενώ η δημοσιότητα φωτίζει την αλήθεια " αναφέρει και επικρίνει τον υπουργό Επικρατείας, γιατί η επισήμανση του να μην δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των δημοσιογράφων, οδήγησε τελικά στη δαιμονοποίηση της λίστας.

    Ερωτήματα

    Στην επιστολή του, ο κ. Μαθιουδάκης απευθύνει στον Θ. Ρουσόπουλο το παρακάτω ερώτημα:

    "Ας υποθέσουμε κύριε υπουργέ, ότι δίνατε τον κατάλογο και εμείς δεν τον δημοσιοποιούσαμε, με το επιχείρημα ότι έπρεπε να μελετηθεί. Δεν θα κατηγορούμεθα για προσχηματική συμπεριφορά με σκοπό να κρύψουμε την αλήθεια;"

    Και υπογραμμίζει ότι

    "Οι Έλληνες δημοσιογράφοι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική αξιοπρέπεια και ηθική έναντι κάθε προειδοποίησης και απειλής".

    Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Ένωσης εκτιμά ακόμη ότι οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν για τη δημοσιοποίηση της λίστας, οφείλονται σε παρεξήγηση του πραγματικού αντικειμενικού σκοπού.

    "Η δημοσιοποίηση αντιβαίνει στα προσωπικά δεδομένα"

    Για το θέμα, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημοσιογράφων προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    " Η κυβέρνηση κρίνει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα δεν είναι συμβατή με τα όσα ισχύουν στη χώρα" τόνισε ο Ε. Αντώναρος.

    Και διευκρίνισε ότι οι καταστάσεις με τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα το 2004 θα δοθούν με πλήρη σεβασμό στις πρόνοιες του σχετικού διατάγματος.

    Στο μεταξύ, με έγγραφο της προς τον υπουργό Επικρατείας, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του ζητά να γνωστοποιήσει τη νομική βάση, υπό το πρίσμα της οποίας εδόθη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α ο κατάλογος των εργαζομένων δημοσιογράφων.

    Με αφορμή το έγγραφο της Αρχής, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    " Είναι αυτονόητο ότι θα γνωστοποιήσω στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τη νομική βάση σύμφωνα με την οποία όφειλα να ενεργήσω και ενήργησα" και πρόσθεσε ότι η νομική βάση είναι γνωστή και την έχει επικαλεστεί δημοσίως πολλές φορές.

    Την επόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο δεοντολογίας στο χώρο του Τύπου.

    Σχετικά Links:

    Ε.Σ.Η.Ε.Α

    [28] Ποδόσφαιρο

    Ευεργετική η διακοπή για Ιωνικό

    3/2/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το μοναδικό πρόβλημα, από άποψη τραυματισμών, για τον τεχνικό της ομάδας της Νεάπολης, είναι αυτό του Βλάνταν Ζίφκοβιτς, καθώς είναι ο μόνος που δεν έχει μπει σε ρυθμούς προπονήσεων. Όμως ο Βλάχος δεν ανησυχεί, καθώς η διακοπή του Πρωταθλήματος αυτό το Σ/Κ ελέω Εθνικής, δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα τεχνικό να ελπίζει πως ο παίκτης του θα είναι έτοιμος για τον αγώνα της επόμενης εβδομάδας κόντρα στο Αιγάλεω για το Πρωτάθλημα.

    Έτοιμοι οι υπόλοιποι

    Από εκεί και πέρα οι Οφρυδόπουλος και Μελαμπιανάκης ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Ωστόσο αυτοί οι δύο θα ενταχθούν σύντομα στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης και η συμμετοχή τους στο επόμενο παιχνίδι είναι σίγουρη.

    Αφού όλα βαίνουν καλώς, ο τεχνικός των "μπλε" είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τους ρυθμούς της προπόνησης και να δουλέψει πάνω στις τακτικές του αλλά και στην εκγύμναση και την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του.

    Τέλος, αφού δεν θα υπάρξει Πρωτάθλημα το διήμερο, ο Βλάχος αποφάσισε να τους δώσει ρεπό το σαββατοκύριακο. Αύριο οι «κυανόλευκοι» θα προπονηθούν στις 10 το πρωί στο γήπεδο της Βάρης και θα επανέλθουν στις υποχρεώσεις τους το πρωί της Δευτέρας.

    [29] Ποδόσφαιρο

    Βλέπει Ντελ Μπόσκε η "Ντεπόρ"

    3/2/2005 5:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισπανικού τύπου, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε είναι ο εκλεχτός της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, για τη θέση του προπονητή. Ο Χαβιέ Ιρουρέτα, έχει δηλώσει εδώ και καρό πως στο τελός της φετινής περιόδου προτίθεται να φύγει από την Γαλικία και οι "μνηστήρες" για τη θέση του είναι πολλοί. Όμως ο πρώην προπονητής της "Βασίλισσας" και της Μπεσίκτας, φαίνεται πως νικάει τους αντιπάλους του, καθώς σύμφωνα πάντα με τον Τύπο, οι δύο πλευρές έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία, για να αναλάβει ο Ντελ Μπόσκε το καλοκαίρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 February 2005 - 17:56:56 UTC