Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  • [02] Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση
  • [03] Παγωμένη η χώρα
  • [04] Όχι του ΣτΕ στην "Άκτωρ"
  • [05] Ιστορική συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
  • [06] Σκληρά βασανιστήρια εναντίον Κουβεϊτιανών
  • [07] Ελεύθεροι Αιγύπτιοι όμηροι
  • [08] Αυξάνει παροχές το ΙΚΑ
  • [09] "Ναι" της Κομισιόν στον αναπτυξιακό νόμο
  • [10] Κρίσιμη η κατάσταση της μαθήτριας

    [01] Ιράκ

    Στο στόχαστρο η Βαγδάτη Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ

    8/2/2005 10:18:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Σε αναβρασμό βρίσκεται το Ιράκ. Μετά τις χθεσινές εχθροπραξίες σε Μπακούμπα και Μοσούλη, νέο κύμα επιθέσεων εξαπολύθηκε σήμερα το πρωί. Στη Βαγδάτη στο στόχαστρο ενόπλων βρέθηκε ο Ιρακινός πολιτικός, Μιτάλ αλ-Αλούσι, γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρακινού Έθνους. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δολοφόνοι του αστόχησαν και αντί για αυτόν σκότωσαν τους δυο γιους του. Ο Αλούσι θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Στο παρελθόν είχε επικρίνει έντονα τη Συρία και το Ιράν και είχε δεχτεί έντονη κριτική για την επίσκεψη του στο Ισραήλ. Μάλιστα μετά την τελευταία διαγράφηκε από το κόμμα του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

    Πολύνεκρη επίθεση σε στρατολογικό κέντρο

    Επίσης, βόμβα εξερράγη σε στρατολογικό κέντρο στην ιρακινή πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν.

    Στο μεταξύ σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την ανατίναξη πετραλαιαγωγού στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

    Ο ίδιος αυτός αγωγός αυτός είχε ανατιναχτεί πάλι πριν από τρεις εβδομάδες και θεωρείται σημαντικός, καθώς τροφοδοτεί με πετρέλαιο πολλούς κεντρικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στη Βαγδάτη.

    [02] Πολιτική

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση

    8/2/2005 12:08:00 πμ

    Συντάκτης:

    Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση πραγματοποίησε τη Δευτέρα το βράδυ, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση ανικανότητα και μηδενικό έργο, τονίζοντας ότι τώρα που είναι στην εξουσία η ΝΔ "έχουν πέσει τα προσωπεία και αποδεικνύεται ότι οι κυβερνώντες ήθελαν μόνο να καταλάβουν τους υπουργικούς θώκους". Εντόπισε σημάδια κόπωσης και ευθυνοφοβίας στα εθνικά θέματα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μικροελλαδικές αντιλήψεις. Από τις βολές του, δεν έλειψαν και οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Εκκλησία. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάποτε είχε αναδείξει την Εκκλησία σε πολιτικό παίκτη (στο θέμα με τις ταυτότητες) και σήμερα αποκηρύσσει τη σχέση τους.

    Μηνύματα προς κόμμα - Αριστερά

    Ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας τονίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην εξυγίανση του θεσμού και πρόσθεσε ότι πέρα από τον διαχωρισμό θα πρέπει να υπάρξει και μία μορφή λογοδοσίας της διοίκησης της εκκλησίας στον πιστό λαό.

    Εσωκομματικά Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κόμματος, τόνισε δεν υπάρχει παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σημειώνοντας ότι κανείς στο κόμμα δεν είναι παλιός και περιττός, νέος και απαραίτητος.

    "Ουδείς αναντικατάστατος, ουδείς μη χρήσιμος, ουδείς αιώνιος" είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος παράλληλα ότι συγκροτεί αρχηγικό κόμμα.

    Σχολιάζοντας το εσωκομματικό σκηνικό, υπογράμμισε ότι η εσωτερική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά την αλλαγή νοοτροπίας. Αποδέχτηκε ακόμη ότι σε κάποιους τομείς, οι προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έμειναν ημιτελείς και δεν υπήρξε τόλμη.

    Ανοιγμα στην Αριστερά

    Έκανε και πάλι άνοιγμα στην Αριστερά, καλώντας τα κόμματα της σε κοινό αγώνα.

    Όπως είπε η χώρα δεν έχει ανάγκη από μία φοβική αριστερά και προειδοποίησε ΚΚΕ και ΣΥΝ να μην βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλο γιατί στο τέλος θα είναι ανίκανοι να κάνουν αντιπολίτευση.

    Απευθυνόμενος στο ΣΥΝ ο κ.Παπανδρέου πρότεινε την από κοινού δημιουργία επιτροπής προσωπικοτήτων για την προωθηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και το ευρωσύνταγμα.

    [03] Κοινωνία

    Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα Παγωμένη η χώρα

    8/2/2005 8:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, απομεινάρι του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν, πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως ξεπερνιούνται σταδιακά. Παρόλα αυτά, στον Έβρο και την Εύβοια 12 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Τσουχτερό θα είναι το κρύο και στην Αττική, όπου με αλυσίδες γίνονται οι μετακινήσεις από το τελεφερίκ προς την Πάρνηθα. Στο μεταξύ, ούτε σήμερα θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία στις κοινότητες, Αφιδνών, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Καλάμου, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά. Όσον αφορά τον καιρό οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και το Σάββατο. Στην Αττική σήμερα το θερμόμετρο θα δείξει από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ήλιο με δόντια θα έχει η Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος κινείται από -6 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην "κατάψυξη" η Ελλάδα

    [04] Κοινωνία

    Όχι του ΣτΕ στην "Άκτωρ"

    8/2/2005 9:17:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την άρνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνάντησε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της "Άκτωρ" κατασκευαστικής. Η εταιρεία είχε ζητήσει αναστολή της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη μη χορήγηση του απαραίτητου πιστοποιητικού διαφάνειας που θα της επέτρεπε τη συμμετοχή σε διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενο προηγούμενη απόφασή του, που έχει στείλει το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οριστική κρίση, απεφάνθη κατά του αιτήματος.

    [05] Μ. Ανατολή

    Αναμένεται η ανακοίνωση παύσης του πυρός Ιστορική συνάντηση Σαρόν-Αμπάς

    8/2/2005 11:27:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας συναντώνται ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ. Είναι η πρώτη συνάντηση ηγετών των δυο αυτών πλευρών μετά από τέσσερα χρόνια. Αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας για τον τερματισμό της βίας και την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν ζητήματα, που δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν οι δυο πλευρές όπως το αμφιλεγόμενο Τείχος Ασφαλείας που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και η διακοπή της λειτουργίας παλαιστινιακών οργανώσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Επιβεβαιώνουν την επικείμενη εκεχειρία

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών η Σύνοδος θα σημάνει και την ανακοίνωση συμφωνιών για τη μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας σε αρκετά σημεία της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστινίους

    Η σημερινή συνάντηση μονοπωλεί όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ επισημαίνει, ότι "στη συνάντηση θα ανακοινωθεί αμοιβαία και πλήρης κατάπαυση του πυρός".

    Παράλληλα, το περιβάλλον του Αριέλ Σαρόν επιβεβαιώνει, ότι μετά τη Σύνοδο "το Ισραήλ θα ανακοινώσει τον τερματισμό των στρατιωτικών του επιχειρήσεων ενώ οι παλαιστίνιοι θα διακηρύξουν την κατάπαυση του πυρός".

    Την έναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνόδου κορυφής θα κηρύξουν με τις ομιλίες τους ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα.

    [06] Κόσμος

    Απάντηση αμηχανίας από το Πεντάγωνο Σκληρά βασανιστήρια εναντίον Κουβεϊτιανών

    8/2/2005 7:49:00 πμ

    Συντάκτης:

    Συγκλονιστικά στοιχεία για κακομεταχείριση 11 Κουβεϊτιανών, που τώρα κρατούνται στις φυλακές του Γκουαντάναμο είδαν το φως δημοσιότητας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο δικηγόρος τους , Τομ Γουΐλνεροι, οι τελευταίοι κακοποιήθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι τους ξυλοκοπούσαν και τους υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ. Τις αποκαλύψεις αυτές τις κατέθεσε εγγράφως στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ένα μήνα μετά αποχαρακτήρισαν τα έγγραφα και τα έδωσαν στη δημοσιότητα. Οι βαρύτερες περιπτώσεις κακομεταχείρισης, όπως φανερώνεται από τα έγγραφα σημειώθηκαν ενώ οι καταγγέλοντες βρίσκονταν στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και Πακιστάν, προτού μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.

    Καταγγελίες ντροπής και φρίκης

    Τα όσα καταθέτει ο συνήγορος των 11 Κουβεϊτιανών είναι αποκαλυπτικά: "όλοι τους ήταν κρεμασμένοι από τους καρπούς και πολλές φορές ξυλοκοπούνταν μέχρι λιποθυμίας με αλυσίδες ".

    "Τους έγδυσαν και τους κρατούσαν γυμνούς για μεγάλες χρονικές περιόδους. Γελοιοποιήθηκαν από γυναίκες φύλακες, ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς σοδομίσθηκε. Τουλάχιστον δύο υπέστησαν ηλεκτροσόκ, ενώ ήταν κρεμασμένοι από τους καρπούς με καλώδια που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τις μασχάλες τους", συνέχισε ο ίδιος.

    Πρόσθεσε, δε πως οι κρατούμενοι ήταν αλυσοδεμένοι σε επίπονες στάσεις για μακρές χρονικές περιόδους, ώστε να είναι αναγκασμένοι να ουρούν και ν α αφοδεύουν πάνω τους.

    Ωστόσο, το χειρότερο βασανιστήριο φαίνεται, πως ήταν η θρησκευτική ταπείνωση. Οι στρατιώτες τους γελοιοποιούσαν, επειδή ήταν μουσουλμάνοι, ενώ τους έπαιρναν τα Κοράνια, που είχαν μαζί τους τα πέταγαν στο πάτωμα και τα ποδοπατούσαν.

    Μάλιστα, οι κρατούμενοι αποκάλυψαν πως αναγκάστηκαν να ομολογήσουν, ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν για να γλιτώσουν τα βασανιστήρια.

    Από την πλευρά του Πενταγώνου η διάψευση δεν ήταν κατηγορηματική. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου αναδιπλώθηκε και αρκέστηκε να επισημάνει, ότι συνιστά τακτική της Αλ Κάιντα να γίνονται από τα μέλή της ψευδείς υπαινιγμοί για κακομεταχείριση.

    [07] Ιράκ

    Ελεύθεροι Αιγύπτιοι όμηροι

    8/2/2005 12:23:00 πμ

    Αίσιο τέλος είχε στο Ιράκ η υπόθεση ομηρίας τεσσάρων υπαλλήλων αιγυπτιακής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Οι μηχανικοί, όλοι τους αιγυπτιακής υπηκοότητας απελευθερώθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα την ώρα που οι απαγωγείς τους προσπαθούσαν να τους μεταφέρουν σε άλλον τόπο κράτησης. Οι Αιγύπτιοι εργάζονταν για την εταιρεία Mobi Service, θυγατρική της αιγυπτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orascom, η οποία έχει αναλάβει να τοποθετήσει αναμεταδότες για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο Ιράκ.

    [08] Οικονομία

    Αυξάνει παροχές το ΙΚΑ

    8/2/2005 9:43:00 πμ

    Συντάκτης:

    Καλά νέα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τα αποδοτέα ποσά χορηγώντας αυξήσεις από 20% έως 36% σε μια σειρά παροχών. Οι αλλαγές αφορούν την αγορά οπτικών ειδών, ενώ παράλληλα αυξάνονται από 44 ευρώ σε 53 ευρώ τα ημερήσια έξοδα διαμονής και διατροφής ασθενή ή συνοδού του σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό. Επίσης, αυξάνονται κατά 20% τα νοσήλια-τροφεία που καταβάλλονται σε ειδικά σχολεία όπου περιθάλπονται τέκνα ασφαλισμένων και κατά 10% τα έξοδα μετακίνησης νεφροπαθών.

    Ειδικότερα οι αυξήσεις στην αγορά οπτικών ειδών έχουν ως εξής:

    Απλά γυαλιά μέχρι 7 βαθμούς από 51 ευρώ το 2004 σε 72 ευρώ το 2005, αύξηση 29,17%. Απλά γυαλιά άνω των 7 βαθμών από 61 ευρώ το 2004 σε 97 ευρώ το 2005, αύξηση 37,11%. Ειδικές περιπτώσεις ανισομετρωπίας, αφακίας από 57 ευρώ το 2004 σε 86 ευρώ το 2005, αύξηση 33,72%. Διπλεστιακά γυαλιά για άτομα άνω των 40 ετών από 84 ευρώ το 2004 σε 132 ευρώ το 2005, αύξηση 36,36%. Κρύσταλλα ασφαλείας για παιδιά μέχρι 12 ετών και για άτομα με ειδικές ανάγκες από 69 ευρώ το 2004 σε 96 ευρώ το 2005, αύξηση 28,12%.

    Σχετικά Links:

    http://www.ika.gr/

    [09] Οικονομία

    "Ναι" της Κομισιόν στον αναπτυξιακό νόμο

    8/2/2005 10:50:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τη σύμφωνη γνώμη της με το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας το προβλεπόμενο καθεστώς των ενισχύσεων συμβατό με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την εξέλιξη, το λόγο έχει τώρα το υπουργείο Οικονομίας που θα εκδώσει σύντομα τις υπουργικές αποφάσεις, ώστε να αρχίσει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων και η υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η έγκριση από την Κομισιόν έγινε σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

    [10] Υγεία

    Νοσηλεύεται στην εντατική του Ευαγγελισμού Κρίσιμη η κατάσταση της μαθήτριας

    8/2/2005 9:40:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της 15χρονης μαθήτριας από τη Μυτιλήνη, που πάσχει από μηνιγγίτιδα και νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού. Η νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με στρατιωτικό C-130 το βράδυ του Σαββάτου σε ημικωματώδη κατάσταση. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων η μαθήτρια έχει προσβληθεί από μηνιγγιτιδόκοκο και όπως τονίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέτρα πρόληψης συνίστανται στην άμεση χορήγηση αντιβίωσης στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με την ασθενή. Χθες το πρωί γιατροί, υγειονομικοί υπάλληλοι της νομαρχίας και η περιφερειάρχης υγείας επισκέφθηκαν το 5ο γυμνάσιο Μυτιλήνης προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για την ασθένεια. Το σχολείο λειτούργησε κανονικά για ψυχολογικούς, όμως, λόγους έγινε απολύμανση των χώρων. Διαβάστε περισσότερα στα τοπικά νέα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 February 2005 - 9:58:00 UTC