Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από την Ντόλι στα ανθρώπινα έμβρυα
  • [02] Νίκη έστω και με 1-0
  • [03] Ιστορική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  • [04] "Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά"
  • [05] Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις
  • [06] Προφυλακίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης
  • [07] Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ
  • [08] Στο 56% η δημοτικότητα του Μπους
  • [09] "Τζάμπα" ήττα οι Ελπίδες
  • [10] Δύσκολο αλλά ελπίζει ο Τόμασον
  • [11] Νίκη στο Πο θέλει ο Ομπράντοβιτς
  • [12] Χάνει Λιαδέλη η Πάτρα
  • [13] Νέο σόου του Κάρτερ
  • [14] Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Σοφτμπολ η Ελλάδα
  • [15] Ο κλειστός στίβος στην ΕΡΤ
  • [16] Τα διαμάντια του διαστήματος
  • [17] Εβδομάδα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο
  • [18] Κατάσβεση με χιονοπόλεμο
  • [19] Συνεχίζεται η… κατάρα
  • [20] Ξεκίνησε έρευνα στην Αυστρία
  • [21] Αλλαγές σε γραμμές του ΟΑΣΑ
  • [22] Ανακοίνωση ΟΦΗ κατά Γκέραρντ
  • [23] Δυσαρέσκεια του ΕΣΡ για την εκκλησιαστική κρίση

    [01] Υγεία

    Η μεγάλη ευκαιρία της επιστήμης Από την Ντόλι στα ανθρώπινα έμβρυα

    8/2/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - CNN

    Ερωτηματικά ηθικής αλλά και ελπίδες για τη θεραπεία ανίατων ασθενών, γεννά η θεραπευτική κλωνοποίηση. Στη Βρετανία, ο Ιαν Ουίλμουτ, ο πατέρας της Ντόλι, της πρώτης κλωνοποιημένης προβατίνας, πήρε το πράσινο φως από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας προκειμένου να κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα με στόχο τη θεραπεία της ασθένειας των κινητικών νευρώνων. (MND). Αυτή τη φορά η μέθοδος που θα ακολουθήσει θα είναι διαφορετική. Δεν θα απομονώσει τα βλαστοκύτταρα από έμβρυα που έχουν προκύψει με κλωνοποίηση αλλά θα κλωνοποιήσει έμβρυα από ασθενείς που πάσχουν από MND.

    Διαφορετική μεθοδολογία

    Ανοίγει και πάλι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία, ο φάκελος της θεραπευτικής ανθρώπινης κλωνοποίησης.

    Έξι μήνες, μετά τον καθηγητή Μίοντραγκ Στόικοβιτς, από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, ο μπαμπάς της Ντόλι, θα προχωρήσει στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων για τη θεραπεία νευρικών ασθενειών.

    Η μέθοδος που θα ακολουθήσει θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του συναδέλφου του από το Νιούκασλ.

    Αυτή τη φορά δεν θα απομονωθούν βλαστοκύτταρα από έμβρυα που έχουν προκύψει με κλωνοποίηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα σε άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσλειτουργίες.

    Ο καθηγητής Γουίλμουτ θα κλωνοποιήσει έμβρυα από ασθενείς που πάσχουν από MND σε μία προσπάθεια να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ασθένειας από τα πρώτα της στάδια.

    Στα κύτταρα αυτά θα δοκιμάσει και νέες θεραπείες προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτές μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.

    Πολέμιοι & υποστηρικτές

    Το εγχείρημα του καθηγητή Γουίλμουτ, έχει πολλούς υποστηρικτές και πολέμιους.

    Για εξαιρετική εξέλιξη μιλά ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Ρότζερ Πέντερσον

    "Θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την ασθένεια από τα πρώτα της στάδια και είναι πολύ πιθανό να φθάσουμε σε θεραπεία" τονίζει.

    " Η ανθρώπινη κλωνοποίηση παραμένει επικίνδυνη και δεν είναι αναγκαία¨τονίζουν από την πλευρά τους εκπρόσωποι Εκκλησιών και οργανώσεων.

    Η θεραπευτική κλωνοποίηση διχάζει

    Η Θεραπευτική κλωνοποίηση είναι εντελώς διαφορετική από την αναπαραγωγική κλωνοποίηση που έχει στόχο τη δημιουργία ενός πανομοιότυπου γενετικά ανθρώπου.

    Δημιουργεί έμβρυα σε πολύ αρχικό στάδιο, από τα οποία αξιοποιούνται βλαστικά κύτταρα ώστε να αναπτυχθούν σε οποιουδήποτε τύπου ιστό, όπως αίμα, νευρικό και μυϊκό ιστό.

    Οι πολέμιοι όμως, της θεραπευτικής κλωνοποίησης δηλώνουν αντίθετοι, καθώς με τη μεθοδολογία που ακολουθείται καταστρέφεται η πιθανότητα ενός εμβρύου να γίνει στο μέλλον ένας άνθρωπος.

    Και το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν ένα έμβρυο 4-8 κυττάρων που χρησιμοποιείται κατά τη θεραπευτική κλωνοποίηση είναι ένας εν δυνάμει άνθρωπος ή όχι.

    [02] Ποδόσφαιρο

    Νίκη έστω και με 1-0

    8/2/2005 4:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την ιδιαίτερη σημασία της νίκης της Ελλάδας στον αυριανό αγώνα με την Δανία υπογράμμισε ο Ότο Ρεχάγκελ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Όπως είπε ο Γερμανός τεχνικός οι τρεις βαθμοί θα διαμορφώσουν τις ισορροπίες του ομίλου και θα κρίνουν την συνέχεια της Εθνικής μας. Με το σκεπτικό αυτό μάλιστα κατέληξε πως η νίκη είναι απαραίτητη, έστω και με 1-0. "Ο αγώνας θα είναι καθοριστικός για τη συνέχεια. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα γκολ, σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού. Ωστόσο, θα χρειαστεί και υπομονή σε αυτό το ματς. Αν γινόταν ένα κλειστό παιχνίδι και νικούσαμε 1-0, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος". Πιστός στις παραδόσεις που έχει δημιουργήσει πάντως ο Ρεχάγκελ, δεν αποκάλυψε πως θα καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία του Μιχάλη Καψή. "Όπως είπα, είμαστε ευέλικτοι, μπορούμε να αντιδράσουμε με τους Κυργιάκο, Γκούμα και Κατσουράνη. Όσο για στρατηγική και σχήματα, πάντως, δεν συζητάω ποτέ πριν από τον αγώνα", απάντησε χαρακτηριστικά στην σχετική ερώτηση ο Γερμανός.

    Κλειδί η ομαδικότητα

    Ερωτηθείς για το ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά για τον συγκεκριμένο αγώνα, ο Ρεχάγκελ απάντησε πάλι με τον δικό του τρόπο, χωρίς δηλαδή να τους κατονομάσει, αλλά τονίζοντας, "Ποτέ ένας μόνο παίκτης δεν μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι", είπε και συμπλήρωσε, "Είδατε τι έγινε με τον Ροναλντίνιο, που είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου; Εξαιτίας του η Μπαρτσελόνα έχασε προχθές τον αγώνα (σ.σ. εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης). Οι Δανοί είχαν πάντα καλούς παίκτες, όπως για παράδειγμα οι αδελφοί Λάουντρουπ". Ενώ για το που θα κριθεί το ματς επεσήμανε, "Βασικά, θεωρώ ότι το παιχνίδι θα κριθεί στις μονομαχίες. Επίσης, θα πρέπει να ελαττώσουμε τα λάθη μας στη διάρκεια του αγώνα. Να μην κάνουμε τα λάθη που κάναμε στην Αλβανία".

    Θετικό το άγχος

    Αναφερόμενος δε στους παίκτες εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως όλοι ήρθαν από τις χώρες όπου αγωνίζονται με διάθεση και του έκαναν καλή εντύπωση, ενώ παραδέχτηκε πως το άγχος ορισμένες φορές λειτουργεί ευεργετικά. "Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Οι παίκτες που ήρθαν από το εξωτερικό μου έχουν κάνει πολύ καλή εντύπωση και αυτό είναι σημαντικό, γιατί έχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Το να υπάρχει άγχος είναι πολύ θετικό, επειδή πρέπει να υπάρχει. Το άγχος, σε συνδυασμό με τους 40 χιλιάδες φιλάθλους μας, είναι μια ιδανική κατάσταση. Εμείς ασχολούμαστε με το τι επικρατεί τώρα και όχι αν είναι ιδανική η στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο, επειδή δηλαδή οι παίκτες του προέρχονται από αγωνιστική απραξία κλπ. Αυτό στο οποίο δίνω μεγάλη βάση είναι ότι οι παίκτες μας πρέπει να πιάσουν το 100% των ικανοτήτων τους, για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να βρεθούν σε καλή ημέρα αύριο. Το διάστημα που είμαι στην εθνική, ακόμη και στα φιλικά ματς, οι παίκτες μας έδιναν το μέγιστο και αυτό μου έκανε θετική εντύπως.

    [03] Μ. Ανατολή

    Ιστορική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

    8/2/2005 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2005 6:54:45 μμ)

    Συντάκτης:

    Σε συμφωνία για γενική κατάπαυση του πυρός κατέληξαν την Τρίτη οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί, σε μια προσπάθεια τερματισμού των αιματηρών συγκρούσεων που συγκλονίζουν τη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εκτίμησε ότι η εκεχειρία, που θα ξεκινήσει άμεσα, θα οδηγήσει σε μια "νέα εποχή ειρήνης και ελπίδας", ενώ από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δεσμεύτηκε για άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων. Στις συνομιλίες των δύο πλευρών παρέστησαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία δεσμεύει μόνο την Παλαιστινιακή Αρχή και προσθέτει ότι δε θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός εάν το Ισραήλ δεν απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    Αμοιβαία κατάπαυση του πυρός

    "Συμφώνησα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, να θέσουμε τέλος σε όλες τις πράξεις βίας εναντίον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, όπου και αν αυτές λαμβάνουν χώρα ", δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς απευθυνόμενος στη διάσκεψη.

    Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε ότι "το Ισραήλ θα σταματήσει τη στρατιωτική δράση του κατά των απανταχού Παλαιστινίων".

    Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ, ανακοίνωσε ότι Αίγυπτος και Ιορδανία, συμφώνησαν να επαναφέρουν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς να επισκεφθεί "πολύ σύντομα" το αγρόκτημά του στο Νεγκέβ του νοτίου Ισραήλ.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του παλαιστινιακού πρωθυπουργικού γραφείου, Χάσαν Αμπού Λίμπντεχ, δήλωσε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Ισραηλινών από πέντε πόλεις στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα από τις Ραμάλα, Ιεριχώ, Βηθλεέμ, Τουλκάρεμ και Καλκίλια.

    Διεθνής ικανοποίηση

    Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία εξέφρασαν Βρετανία και Γερμανία. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε τη συμφωνία "νέα αρχή" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ειρηνευτική διαδικασία "πήρε και πάλι το δρόμο της".

    Για ένα "βήμα σεμνό αλλά πολύ σημαντικό" έκανε λόγο ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαιρετίζοντας τη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να προοδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις δύο πλευρές να μετατρέψουν τις ελπίδες για ειρήνευση σε μία "διαρκή πραγματικότητα" προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών θα πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] Πολιτική

    Μήνυμα Καραμανλή "Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά"

    8/2/2005 3:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ξεκάθαρο μήνυμα κατά των φαινομένων της διαπλοκής και της διαφθοράς που σκιάζουν κορυφαίους θεσμούς, έστειλε ο Πρωθυπουργός με αφορμή την πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της αυτοκάθαρσης, με τη λήψη τολμηρών αποφάσεων. "Καμία σκουριά δεν θα διαβρώσει την περηφάνια των Ελλήνων", δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για "διαφθορά με βαθιές ρίζες στο χρόνο" αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο αιχμές κατά των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. "Οι πολίτες απαιτούν να μπει οριστικό τέλος στις έκνομες καταστάσεις", είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο λαός ζητά από την κυβέρνηση "ταπεινότητα, εντιμότητα και μηδενική ανοχή" απέναντι στα κακώς κείμενα και τόνισε την αταλάντευτη επιμονή στην πλήρη εξυγίανση. "Θωρακίζουμε την πολιτεία στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη ρήξη με τις εστίες της διαφθοράς", είπε ο κ. Καραμανλής. Για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης βεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξυγίανση με κάθε κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύεται το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού.

    [05] Κοινωνία

    Για το κύκλωμα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

    8/2/2005 3:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2005 4:32:14 μμ)

    Συντάκτης:

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Αρείου Πάγου για το παραδικαστικό κύκλωμα. Σήμερα, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης o πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σωματεμπορία αλλοδαπών γυναικών. Ακόμη φέρεται να εμφανίζεται συχνά σε ιδιωτικό γιοτ μαζί με Πρωτοδίκη που είχε ασχοληθεί σε υποθέσεις Xρηματιστηρίου. Ήδη, οι δικαστικοί λειτουργοί που ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο έχουν φτάσει περίπου τους 30, ενώ σύμφωνα με νομικούς κύκλους η παραπομπή δικαστών με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης θα φτάσει περίπου τους 10. Στο μεταξύ, σήμερα ο αντιεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος που έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, παρουσιάστηκε στον αρμόδιο αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά ωστόσο δεν έδωσε εξηγήσεις για τις εις βάρος του κατηγορίες, αλλά πήρε αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να παρουσιαστεί εκ νέου αύριο στον κ. Μπαλτά. Ο κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον ενέπλεξε εν αγνοία του.

    Αύριο καταθέτει και ο Λεωνίδας Στάθης

    Επίσης, αύριο Τετάρτη, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, που εξετάζει το ποινικό σκέλος των παραδικαστικών κυκλωμάτων, θα καταθέσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος και αυτός έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προφυλακίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης

    [06] Κοινωνία

    Οδηγείται την Τετάρτη στις φυλακές Κορυδαλλού Προφυλακίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης

    8/2/2005 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2005 4:48:19 μμ)

    Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, αποφάσισε, το μεσημέρι της Τρίτης, την προφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της κλοπής πάνω από 100 βυζαντινών εικόνων από μοναστήρι των Κυθήρων, όπου υπηρετούσε τη δεκαετία του 1990. Στο μεταξύ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τον ορισμό ανακριτή για την υπόθεση του Μητροπολίτη Θεόκλητου. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή, σχετικά με το θέμα του Απόστολου Βαβύλη, αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν απέστειλε στα Ιεροσόλυμα κανένα εκπρόσωπό του. Στο ζήτημα της κρίσης στην Εκκλησία αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόταση του ευρωβουλευτή, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους είπε ότι δεν "τίθεται παρόμοιο ζήτημα για την κυβέρνηση".

    Ορίστηκε ανακριτής για την υπόθεση του Θεόκλητου

    Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στον ορισμό ανακριτή για την υπόθεση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου παρά το γεγονός ότι "έκρινε επαρκείς τις εξηγήσεις που παρασχέθηκαν". Ανακριτής ορίστηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμονας ο οποίος θα κάνει και τις σχετικές ανακρίσεις.

    Σε έγγραφη απολογία καλείται και ο υπερήλικας μητροπολίτης Τριφυλλίας Στέφανος για τις άσεμνες φωτογραφίες που του αποδίδονται στον Τύπο.

    Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, απαγόρευσε στους κληρικούς να εμφανίζονται σε δημόσιες συζητήσεις.

    Στο "μικροσκόπιο" ο Βαβύλης

    Στο μεταξύ, φωτοτυπία εγγράφου του Βαβύλη προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ στο οποίο ανέφερε ότι υπήρξε υποστηρικτής του Ειρηναίου την περίοδο πριν την εκλογή του, "κατ επιταγήν του ανώτατου Έλληνα θρησκευτικού ηγέτη, τον οποίον σέβονταν και θαύμαζε", δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Απογευματινή".

    Ο Βαβύλης είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 13 ετών για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή 1,5 κιλού ηρωίνης, ωστόσο η εκτέλεση της ποινής του ανεστάλη για 15 χρόνια. Από τότε φυγοδικεί και καταζητείται από την Ιντερπόλ.

    Διαψεύδει την ύπαρξη επιστολής η Αρχιεπισκοπή

    Η υπόθεση μπαίνει και στο "μικροσκόπιο" του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος και θα εξετάσει τον ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος "ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπο του προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του πατριάρχη Ιεροσολύμων".

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι "οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι κατ΄ελάχιστον ψευδείς και κακόβουλοι" και καταλήγει: "Ο Μακαριώτατος και η Εκκλησία μας αρνούνται να συμμετάσχουν σε ανάλογα παιγνίδια με αυτά που παίζονται τις τελευταίες ημέρες και παραμένουν προσηλωμένοι στο ύψιστο καθήκον που έχουν αναλάβει της κάθαρσης χωρίς συμβιβασμούς".

    [07] Κοινωνία

    Σήμερα εκδικάστηκε η προσφυγή του ΟΣΕ Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

    8/2/2005 7:19:00 μμ

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην 24ωρη απεργία, που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι οποίοι αντιδρούν στο διαχωρισμό του ΟΣΕ σε τομείς υποδομής και εκμετάλλευσης, παρότι το υπουργείο Μεταφορών τους έχει διαβεβαιώσει, ότι δεν πρόκειται να θιχτούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Στο μεταξύ, σήμερα, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), έδωσαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία άσκησαν κριτική τόσο στην ηγεσία του Οργανισμού, όσο και στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν την απεργία, ακόμη και στην περίπτωση που το δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει η διοίκηση του ΟΣΕ, την χαρακτηρίσει παράνομη και καταχρηστική. Η προσφυγή, που έχει καταθέσει η διοίκηση του ΟΣΕ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία εκδικάστηκε σήμερα.

    Συμπαράσταση από τους εργαζομένους της ΕΡΓΟΣΕ

    Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή τους προς την ΠΟΣ εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ, θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ, οι οποίοι επίσης εκτιμούν, ότι η διάσπαση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον οργανισμό, όσο και στην εθνική οικονομία. Για το λόγο αυτό προτείνουν να μη δημιουργηθούν ανταγωνιστικές εταιρίες μέσα στον ίδιο τον Όμιλο του ΟΣΕ και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αξιοποίησης όλων των υπαρχουσών θυγατρικών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία, που έχει αναπτυχθεί.

    [08] Κόσμος

    Στο 56% η δημοτικότητα του Μπους

    8/2/2005 2:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: CNN

    Σημαντική ώθηση στη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, φαίνεται ότι έδωσαν οι εκλογές στο Ιράκ καθώς το ποσοστό δημοτικότητάς του, μεταξύ 14 και 16 Ιανουαρίου, ανέβηκε στο 56%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των USA Today και CNN από την εταιρεία Gallup, ο Αμερικανός Πρόεδρος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό δημοτικότητας από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, το Δεκέμβριο του 2003, όταν το 59% των Αμερικανών υποστήριζε την πολιτική που ακολουθούσε. Έτσι, το 55% των Αμερικανών, έναντι 47% τον περασμένο μήνα, δε θεωρεί πια ότι η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ ήταν λάθος, ενώ το 50% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Μπους χειρίζεται τα οικονομικά της χώρας.

    Υποστηρίζουν την πολιτική στο Ιράκ

    Μεγάλο είναι το ποσοστό των Αμερικανών (61%) που πιστεύουν ότι οι εκλογές στο Ιράκ διεξήχθησαν καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ μείωση κατά 6 μονάδες παρουσιάζει το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει την αντίθεσή του με την ακολουθούμενη πολιτική (48%).

    Όσον αφορά το μετεκλογικό Ιράκ, το 64% εκτιμά ότι στη χώρα θα σχηματιστεί μια δημοκρατική κυβέρνηση, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 10% πιστεύει ότι πρέπει να σταλούν περισσότερα στρατεύματα στη χώρα.

    Τέλος, ως προς την εσωτερική πολιτική, το 54% εγκρίνει την απόφαση του Μπους για μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, ενώ κατηγορηματικά αντίθετο εμφανίζεται μόλις ένα 5%.

    Σημειώνεται ότι, οι μεγαλύτερες αλλαγές στα ποσοστά αποδοχής της πολιτικής του Μπους εμφανίζονται στο θέμα του Ιράκ, γεγονός το οποίο εξηγείται από την εκτίμηση ότι οι εκλογές στη χώρα πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο.

    [09] Ποδόσφαιρο

    "Τζάμπα" ήττα οι Ελπίδες

    8/2/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μια αντεπίθεση ήταν αυτή που έκρινε την αναμέτρηση της Εθνικής Ελπίδων με την αντίστοιχη της Δανίας στο πλαίσιο των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ελπίδων. Η Ελλάδα καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, όπου είχε και τον έλεγχο αυτού, ήταν ανίκανη να τελειώσει τις αρκετές καλές φάσεις που της παρουσιάστηκαν και έτσι σε μια από τις λίγες αλλά πολύ επικίνδυνες αντεπιθέσεις των Δανών, στο 59' ο Ράσμουσεν έκανε το 0-1 που ήταν και τελικό. Το άγχος των παικτών του Στέλιου Αποσπόρη μάλιστα φάνηκε έκδηλα στο 79' όταν ο Βαγγέλης Μάντζιος δεν κατάφερε να ευστοχήσει από τα έντεκα βήματα σε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος.

    "Έβγαλε τα μάτια της"

    Από το πρώτο κιόλας μέρος η Εθνική μας είχε τουλάχιστον τρεις καλές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ, όμως ο Μάντζιος, ο Πετκάκης και ο Παππάς δεν τα κατάφεραν. Στο 18' οι Έλληνες παίκτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, όταν ο Μάντζιος βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Λαγός. Το σουτ του επιθετικού του Πανιωνίου όμως σταμάτησε στο δοκάρι της Δανίας και η νέα ευκαιρία ήρθε στο 32' με τον Παππά να επιχειρεί διαγώνιο σουτ που πέρασε άουτ. Στο 36' ληταν η σειρά του Πετκάκη να βρεθεί πολύ κοντά στο 1-0, όμως το πολύ όμορφο μονοκόμματο σουτ του πέρασε επίσης άουτ. Η κατάληξη για το πρώτο ημίχρονο ήταν μια ακόμη άτυχη στιγμή με τον Παππά να πλασάρει πάνω στον Έλεγκαρτ στο 42'.

    Ψυχρολουσία!

    Ο νεαρός άσος του Απόλλωνα Καλαμαριάς πάντως συναγωνίζεται με τον Μάντζιο που έχασε το πέναλτι για το ποιος είναι ο μοιραίος παίκτης της Ελλάδας. Μόλις τρία λεπτά μετά την σέντρα της επανάληψης έκλεψε πολύ όμορφα την μπάλα από τους Δανούς αμυντικούς και βρέθηκε σε ένα τετ-α-τετ με τον Έλεγκαρτ, που ακόμη και παραγγελία να ήταν δεν θα ήταν τόσο ιδανικό. Στην προσπάθειά του πάντως να περάσει και τον Δανό τερματοφύλακα άνοιξε την μπάλα περισσότερο από όσο έπρεπε και εκείνη κατέληξε άουτ, χωρίς να μπορέσει να την προλάβει. Στο διάστημα αυτό οι Δανοί δεν παρουσιαζόταν απειλητικοί παρά μόνο με αντεπιθέσεις. Στο 38' σε μια από αυτές ο Σηφάκης απέκρουσε εκπληκτικά σουτ του Ράσμουσεν, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 54' ο Αντρέασεν εκτέλεσε ένα φάουλ και η μπάλα μετά από κόντρα στο τείχος ανάγκασε τον Σηφάκη να κάνει μια ακόμη πολύ ωραία απόκρουση. Η Δανία πάντως δεν σταμάτησε εκεί αφού εκμεταλλέυτηκε άψογα ένα ολιγόλεπτο διάστημα πτώσης της Ελλάδας και έτσι στο 59' ο Ράσμουσεν βρέθηκε μόνος απέναντι στον Σηφάκη με αποτέλεσμα να τον πλασάρει επιτυχώς και να κάνει το 0-1.

    Η ατυχία σε όλο της το μεγαλείο

    Περίπου δέκα λεπτά αργότερα ο Μάντζιος που είχε πλέον αναλάβει να οδηγήσει την ελληνική αντεπίθεση, έκανε ένα ωραίο σουτ, έπειτα από εξίσου ωραία ενέργεια, όμως ο Έλεγκαρτ και πάλι, "είπε όχι". Τελικά στο 79' οι προσπάθειες του Μάντζιου απέδωσαν αφού μπαίνοντας μέσα στην περιοχή των Δανών ανατράπηκε από τον Αντρέασεν και ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι. Δυστυχώς όμως η κακοτυχία της ομάδας του Αποσπόρη συνεχίστηκε αφού ο Μάντζιος νικήθηκε από τον Έλεγκαρτ, που δικαιωματικά χρίζεται ως κορυφαίος της αναμέτρησης. Από εκείνο το σημείο και έπειτα πάντως οι Δανοί αναθάρρησαν αφού βγήκαν ξανά μπροστά, όμως στο 82' ο Σηφάκης έκανε εξαιρετική απόκρουση και στο 84' μια κεφαλιά του Ράσμουσεν σταμάτησε στο δοκάρι του Κρητικού γκολκίπερ. Με αυτούς του τρεις βαθμούς οι Δανοί είναι πλέον επικεφαλής του ομίλου.

    Διαιτητής: Πέτερ Σίπελ (Γερμανία) Κίτρινες: Μάντζιος - Αγκερ, Αντρέασεν ΕΛΛΑΔΑ (Στέλιος Αποσπόρης): Σηφάκης, Φυτανίδης, Λιαπάκης, Σπυρόπουλος, Πετκάκης (66΄ Π. Καπετάνος), Λεοντίου (40΄ Τζιώλης), Γουνδουλάκης (57΄ Κυριακίδης), Δάρλας, Λαγός, Παππάς, Μάντζιος. ΔΑΝΙΑ (Φλέμιγκ Σέριτσλεβ): Ελεγκαρτ, Τρόεστ, Αντρέασεν, Αγκερ, Πέντερσεν, Μπέρβολντ, Βουρτζ (89΄ Πούλσεν), Σόρενσεν, Κάμπερ, Κρόουν-Ντέχλι, Ράσμουσεν.

    [10] Ποδόσφαιρο

    Δύσκολο αλλά ελπίζει ο Τόμασον

    8/2/2005 5:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το κακό ξεκίνημα και των Δανών αλλά και των Ελλήνων επεσήμανε ο Γιον Νταλ Τόμασον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της FIFA, όπου επίσης τόνισε την σημασία του αυριανού αγώνα με τον οποίο η ομάδα του Μόρτεν Όλσεν θα κυνηγήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ο μεγάλος αστέρας της Δανίας, επιπλέον τόνισε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εθνικής της χώρας του τους πολλούς τραυματισμούς και συνεπώς αυτό κάνει τον αγώνα με τους πρωταθλητές Ευρώπης πολύ δύσκολο. "Ούτε εμείς, ούτε οι Ελληνες έχουμε κάνει την καλύτερη αρχή και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Δυστυχώς για μας έχουμε αρκετές απουσίες, πράγμα που κάνει το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο", δήλωσε ο Τόμασον.

    Ομαδικό πνεύμα

    Ο επιθετικός της Μίλαν συνέχισε σχολιάζοντας την ομάδα της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά καλοδουλεμένη. "Είναι οι Πρωταθλητές Ευρώπης, παρόλο που δεν είχαν και τόσο καλή απόδοση τους τελευταίους μήνες. Οι Ελληνες χρειάζονται βαθμούς αυτή τη στιγμή και μόνο η νίκη θα τους ικανοποιήσει την Τετάρτη. Δε θα τους χαρακτήριζες εντυπωσιακή ομάδα, ωστόσο είναι πολύ δυνατοί. Κατά τη γνώμη μου, εμείς διαθέτουμε περισσότερο στιλ, αλλά αυτοί έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη ομάδα. Από την πλευρά μας, πρέπει οπωσδήποτε να ανακτήσουμε την επιθετική μας ικανότητα, αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτό το παιχνίδι. Παρά την απουσία έξι σημαντικών παικτών, το ομαδικό πνεύμα θα είναι ζωτικής σημασίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νίκη έστω και με 1-0

    Σημαντικές απουσίες για τη Δανία

    [11] Μπάσκετ

    Νίκη στο Πο θέλει ο Ομπράντοβιτς

    8/2/2005 4:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2005 5:37:03 μμ)

    Συντάκτης:

    Την επιθυμία του να τελειώσει ο Παναθηναϊκός με νίκη τις υποχρεώσεις του στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα εξέφρασε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενόψει του αυριανού αγώνα με την Ορτέζ στο Πο, που παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. "Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, ότι δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, επομένως πάμε στο Πο, προκειμένου να παίξουμε δυνατά και να τελειώσουμε την κανονική περίοδο με ακόμη μία νίκη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας και συμπλήρωσε: "Όλοι γνωρίζουν ότι η Ορτέζ διαθέτει καλή ομάδα, επομένως δεν έχει σημασία ότι δεν έχουν πιθανότητες να προκριθούν στους "16". Αγωνίζονται στην έδρα τους, μπροστά στους φιλάθλους τους, επομένως περιμένω ένα δύσκολο παιχνίδι όπως αυτό στην Αθήνα."

    Περίεργη απόφαση

    Ο "Γκαστόνε" μίλησε και για την πρόσφατη απόφαση του αθλητικού δικαστή της Ευρωλίγκα για τον αγώνα με τους Σκαϊλάινερς, χαρακτηρίζοντάς περίεργη.

    "Είναι λίγο περίεργη, καθώς μας ανακοινώθηκε μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν πάρουμε το αεροπλάνο για τη Φρανκφούρτη. Όμως, η δουλειά μας είναι να παίξουμε και πηγαίνουμε στη Γαλλία για να εκτελέσουμε την αποστολή μας."

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Καλαϊτζής που υπογράμμισε ότι οι "πράσινοι" πρέπει να ξεχάσουν τον αγώνα με τους Σκαϊλάινερς και να προχωρήσουν. "Είναι το τελευταίο παιχνίδι μας για την κανονική περίοδο, επομένως όλοι εμείς θέλουμε να παίξουμε συγκεντρωμένα και να πάρουμε άλλη μια νίκη. Ξέρουμε ότι η Ορτέζ δεν έχει ελπίδες να προκριθεί στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα, ωστόσο μια νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό θα τους δώσει αυτοπεποίθηση για το μέλλον" δήλωσε ο γκαρντ του Παναθηναϊκού και πρόσθεσε: "Επομένως, πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε το καλύτερο παιχνίδι μας, ξεχνώντας τι έγινε με τον αγώνα στη Φρανκφούρτη. Πρέπει να προχωρήσουμε και να τελειώσουμε την κανονική περίοδο με την όγδοη νίκη μας".

    [12] Μπάσκετ

    Χάνει Λιαδέλη η Πάτρα

    8/2/2005 4:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για δεκαπέντε ημέρες θα μείνει ο Παναγιώτης Λιαδέλης που υπέστη ρήξη πλάγιου συνδέσμου στον τετρακέφαλο του αριστερού του ποδιού. Ο διεθνής γκαρντ του Απόλλωνα Πάτρας, τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και σίγουρα θα χάσει την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο. Στόχος του ιατρικού επιτελείου της ομάδας πλέον είναι ο παίκτης να είναι έτοιμος για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στις 20 Φεβρουαρίου.

    [13] Μπάσκετ

    Νέο σόου του Κάρτερ

    8/2/2005 11:29:00 πμ

    Συντάκτης:

    Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ο Βινς Καρτερ, καθώς δυο ημέρες μετά την "σαραντάρα" που πέτυχε επί των Πίστονς, φιλοδώρησε με 43 πόντους και το καλάθι των Σίξερς δίνοντας στους Νετς την νίκη στην παράταση με 107-97. Παράλληλα ο Κάρτερ έγινε ο 41ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ξεπερνάει τους 10.000 πόντους. Την ίδια ώρα, ο Τζέισον Κιντ με τους 22 πόντους, τις 16 ασίστ και τα 11 ριμπάουντ, κατέγραφε το 62ο τριπλ νταμπλ της καριέρας του. Σημαντική νίκη και για τους Χοκς επί των Λέικερς με 114-108 με τον Ουόκερ να πετυχαίνει 26 πόντους, ενώ ο ρούκι Τζος Τσάιλντρες τελείωσε το ματς με 19 πόντους και 11 ριμπάουντ. Κορυφαίος από τους "Λιμνανθρώπους" ο Λαμάρ Οντομ με 28. Στο Σολτ Λέικ Σίτι, νίκη για τους Νικς κόντρα στους Τζαζ με 102-99. Κορυφαίος της συνάντησης ο Στέφον Μάρμπουρι που τελείωσε το ματς με 30 πόντους και ακολούθησε ο Μάικλ Σουίτνι με άλλους 15 πόντους.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογίες

    Ουάσινγκτον-Ιντιάνα 108-104

    Ουάσινγκτον: Αρίνας 43, Χέιγ 10, Τζέιμσον 24, Τζέφρις 6, Χέιγουντ 5, Ντίξον 11, Τόμας 6, Μπλέικ 3.

    Ιντιάνα: Τζάκσον 29, Ο'Νιλ 30, Φόστερ 14, Μίλερ 8, Τζόνσον 8, Φρ. Τζόουνς 6, Γκιλ 5, Πόλαρντ 2, Κροζίρ 2.

    Μαϊάμι-Γκόλντεν Στέιτ 105-96

    Μαϊάμι: Ε. Τζόουνς 22, Χάσλεμ 9, Ο'Νιλ 27, Ντ. Τζόουνς 12, Ουέιντ 18, Μπάτλερ 6, Ντούλινγκ 5, Ντόλιακ 6.

    Γκόλντεν Στέιτ: Ντανλίβι 26, Φίσερ 22, Φόιλ 2, Κλάξτον 16, Ρίτσαρντσον 21, Τσαμπαρκάπα 9.

    Νιού Τζέρσεϊ-Φιλαδέλφεια 107-97 (παράταση)

    Νιού Τζέρσεϊ: Κάρτερ 43, Κόλινς 9, Κρστιτς 5, Βον 6, Κιντ 22, Σμιθ 3, Τόμας 3, Μπεστ 2, Μέρσερ 14.

    Φιλαδέλφεια: Κόρβερ 11, Τόμας 21, Ντέλαμπερτ 10, Ιγκουοντάλα 2, Γκριν 28, Σάλμονς 2, Ουίλιαμσον 11, Τζάκσον 12.

    Ατλάντα-Λέικερς 114-108

    Ατλάντα: Τσάιλντρες 19, Ουόκερ 26, Εκέζιε 5, Αντερσον 5, Ντιαό 8, Ντρόμπνιακ 2, Σμιθ 11, Ντελκ 25, Αϊβι 6, Κολίερ 7.

    Λέικερς: Τζόουνς 3, Όντομ 28, Μιμ, Ατκινς 25, Μπάτλερ 6, Κουκ 13, Μπράουν 27, Γκραντ, Βούγιασιτς 2, Μεντβεντένκο 4.

    Γιούτα-Νέα Υόρκη 99-102 (παράταση)

    Γιούτα: Κιριλένκο 25, Μπούζερ 5, Κόλινς 4, Λόπεζ 4, Σνάιντερ 13, Οκούρ 7, Χάρπρινγκ 12, Μπελ 16, Μπόκαρντ 4, Έισλι, Γκίριτσεκ 7, Χάμφρις 2.

    Νέα Υόρκη: Τ. Τόμας 5, Κ. Τόμας 16, Μοχάμεντ 8, Μάρμπουρι 30, Αρίζα 14, Σουίτνι 15, Χάρνταγουεϊ 13, Μπέικερ 1.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 24-24 Φιλαδέλφεια 23-25 Νιού Τζέρσεϊ 21-27 Τορόντο 20-28 Νέα Υόρκη 19-29

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντιτρόιτ 28-19 Κλίβελαντ 27-19 Σικάγο 22-22 Ιντιάνα 22-25 Μιλγουόκι 17-28

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 36-14 Ουάσινγκτον 28-19 Ορλάντο 25-22 Σάρλοτ 10-34 Ατλάντα 10-37

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 38-10 Ντάλας 31-15 Χιούστον 28-21 Μέμφις 27-21 Νέα Ορλεάνη 8-39

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 32-13 Μινεσότα 24-24 Ντένβερ 21-26 Πόρτλαντ 20-26 Γιούτα 16-32

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 38-11 Σακραμέντο 32-15 Λ.Α. Λέικερς 24-22 Λ.Α. Κλίπερς 23-25 Γκόλντεν Στέιτ 13-35

    [14] Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Σοφτμπολ η Ελλάδα

    8/2/2005 4:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υποψηφιότητα για την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Συλλόγων σόφτμπολ, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Αύγουστο, θα βάλει η Ελλάδα, μετά από παρότρυνση και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, που το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της διεθνούς ομοσπονδίας, κ. Ντον Πόρτερ και Λέχνερ Αντι, αντίστοιχα. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Θεόδωρος Κόλλιας και η γενική γραμματέας, Χρυσάνθη Σκιαδά.

    Στο σχολικό αθλητισμό το άθλημα

    Μετά το τέλος της συζήτησης, ο κ Ορφανός, τόνισε: "Με χαρά και ικανοποίηση δεχθήκαμε τη διεθνή και την ελληνική ομοσπονδία σόφτμπολ σε μια συνάντηση, η οποία είχε ως βασικό στόχο την πρόοδο του αθλήματος στη χώρα μας. Με βασικό πυρήνα δραστηριοτήτων τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ανταλλάξαμε σκέψεις όπως να συμπεριληφθεί το άθλημα στο πρόγραμμα του Σχολικού Αθλητισμού και γενικά στο σύστημα της Ελληνικής Παιδείας. Τη φιλοξενία διοργανώσεων όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σωματείων, τη διοργάνωση του οποίου θα διεκδικήσουμε για τον Αύγουστο του 2005. Επίσης, για συναντήσεις ομάδων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ένα αναπτυγμένο σύστημα για το άθλημα του σόφτμπολ. Γενικά συμφωνήσαμε ότι στο γενικότερο πλαίσιο της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και της Ολυμπιακής Κληρονομιάς, αξίζει τον κόπο να κάνουμε μερικά βήματα προόδου".

    Από την πλευρά του, ο κ Πόρτερ τόνισε: "Συζητήσαμε με τον κ. Ορφανό, αλλά και τους ανθρώπους της ελληνικής ομοσπονδίας σόφτμπολ, πως θα χρησιμοποιηθεί η Ολυμπιακή Εγκατάσταση στο Ελληνικό, όχι μόνο για αγώνες σόφτμπολ, αλλά και για άλλες διοργανώσεις. Ο κ. Ορφανός μας έδωσε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το άθλημα. Η βασικότερη ήταν η προσπάθεια ένταξης του αθλήματος στο πρόγραμμα του Σχολικού Αθλητισμού".

    [15] Ο κλειστός στίβος στην ΕΡΤ

    8/2/2005 4:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις κλειστού στίβου που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ μέσα στο Φεβρουάριο στο στάδιο της Παιανίας θα καλύψει τηλεοπτικά η ΕΡΤ. Οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την κρατική τηλεόραση, να παρακολουθήσουν τους αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου ανδρών-γυναικών στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, τους Βαλκανικούς Αγώνες τρεις ημέρες αργότερα (16/2), αλλά και το διεθνές μίτινγκ «Αθήνα 2005» την Κυριακή 20 του μήνα.

    Συνοπτικά οι μεταδόσεις:

    Σάββατο 12/2

    17-00-19.00 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Α-Γ (1η ημέρα)

    Κυριακή 13/2

    18.30-20.00 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Α-Γ (2η ημέρα-ΝΕΤ)

    Τετάρτη 16/2

    19.00-21.00 Βαλκανικοί Αγώνες Κλειστού Στίβου

    Κυριακή 20/2

    18.30-20.00 Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου «Αθήνα 2005» (ΝΕΤ)

    [16] Τεχνολογία

    Κρύμμενα στο υπέδαφος ανθρακούχων πλανητών Τα διαμάντια του διαστήματος

    8/2/2005 12:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο υπέδαφος τα ψάχναμε, αλλά μάλλον στον ουρανό θα τα βρούμε. Ο λόγος για τα πολυαγαπημένα και πανάκριβα διαμάντια τα οποία σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες δεν αποκλείεται να κρύβονται στα σπλάχνα κάποιων πλανητών, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το Γαλαξία μας. Όπως εικάζουν οι επιστήμονες οι εν λόγω πλανήτες έχουν ένα παχύ υπόστρωμα άνθρακα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αδαμαντοφόρου στρώματος. Πρόκειται για πλανήτες, που έχουν σχηματιστεί εντελώς διαφορετικά απ ότι η Γη, ο Άρης και Αφροδίτη, που αποτελούν κυρίως ενώσεις πυριτίου και οξυγόνου.

    Τα αναζητούν στο κέντρο του Γαλαξία

    Όπως επισημαίνει ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Πρίνστον Μαρκ Κούσνερ "οι ανθρακούχοι πλανήτες ενδέχεται να έχουν διαμορφωθεί περισσότερο όπως οι μετεωρίτες".

    Οι ανθρακούχες ενώσεις συνήθως δημιουργούνται σε αέρια που είτε έχουν πλεόνασμα άνθρακα είτε είναι φτωχά σε οξυγόνο, όπως τα καρβίδια και οι γραφίτες. Μάλιστα, τα καρβίδια είναι ενώσεις που η χρήση τους ελίναι ευρέως διαδεδομένη στους κυλίνδρους της μηχανής των μοτοσυκλετών.

    Κάτω από τις υψηλές πιέσεις, που δημιουργούνται στο υπέδαφος του πλανήτη, κάθε συμπυκνωμένη ένωση γραφίτη μπορεί να μετατραπεί σε διαμάντι, και δυνητικά μπορεί να σχηματιστούν μεγάλα αδαμαντοφόρα στρώματα πάχους πολλών χλμ εντός του πλανήτη.

    Οι πλανήτες αυτοί θα "αποτελούνται" κατά κύριο λόγο από καρβίδια, μολονότι ενδέχεται να έχουν πυρήνα από σίδηρο και ατμόσφαιρα.

    Οι επιστήμονες αναζητούν τους "διαμαντένιους" πλανήτες μεταξύ εκείνων, που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία, όπου οι αστέρες έχουν περισσότερο άνθρακα από τον Ήλιο.

    Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν είναι πιθανό κι άλλοι πλανήτες να μετατραπούν σε ανθρακούχους, αφού όσο γερνά ο Γαλαξίας μας τόσο εμπλουτίζεται σε άνθρακα.

    [17] Τεχνολογία

    Εβδομάδα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο

    8/2/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με στόχο τη σωστή ενημέρωση των χρηστών του ίντερνετ για τους κίνδυνους που κρύβονται κατά την πλοήγηση η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε την ευρωπαϊκή εβδομάδα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Την Τρίτη, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από την Ελληνική Καταναλωτική Ένωση (ΕΚΑΤΟ), που συντονίζει τις ελληνικές εκδηλώσεις, με θέμα "SafeNetHome - Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο ". Κύριο θέμα της συνέντευξης αποτέλεσε η διαδικτυακή πορνογραφία που, σύμφωνα με τα στοιχεία της προέδρου της ΕΚΑΤΟ, Τάνιας Κυριακίδη, είναι σταθερά το πιο "πετυχημένο" διαδικτυακό προϊόν. Σημειώνεται ότι το 2002 τα έσοδα του πορνογραφικού εμπορίου στο ίντερνετ ξεπέρασαν τα 2,6 δις δολάρια. Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι η επίσκεψη πορνογραφικών ιστοσελίδων από παιδιά και εφήβους καθώς το 90% των παιδιών ηλικίας 8-16 ετών έχουν δει ανάλογο υλικό, ενώ το 70% των παιδιών μεταξύ 15 έως 17 ετών έχουν συναντήσει κατά λάθος πορνογραφικό υλικό.

    Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η παιδική πορνογραφία

    Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι δημιουργοί τέτοιων ιστοσελίδων χρησιμοποιούν πολλές φορές χαρακτήρες γνωστών κόμικς για να οδηγούν σε πορνογραφικές σελίδες, ενώ υπολογίζεται ότι 25% αυτών των σελίδων χρησιμοποιούν παράνομα σε μηχανές αναζήτησης διάσημες επωνυμίες και μάρκες που παραπέμπουν σε παιχνίδια ή παιδικούς ήρωες προκειμένου να λειτουργούν ως "μαγνήτες".

    Τα "σκήπτρα" στις μηχανές αναζήτησης φαίνεται ότι κρατάει η λέξη "σεξ" καθώς είναι η πιο συχνή λέξη που εισάγεται για αναζήτηση, ενώ το 60% των επισκέψεων στο ίντερνετ εκτιμάται ότι είναι σεξουαλικής φύσης.

    Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι οι ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις που λαμβάνει η παιδική πορνογραφία καθώς, μέσα σε τέσσερις μήνες (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2003) αυξήθηκε κατά 415%, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μέρα δημιουργούνται οκτώ νέες σελίδες με παιδικό πορνογραφικό υλικό.

    Ιδιαίτερα συχνή είναι και η σεξουαλική παρενόχληση των νέων μέσω του ίντερνετ καθώς, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΑΤΟ, ένας στους πέντε νέους δέχτηκαν σεξουαλική προσέγγιση ή παρενόχληση τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, μόλις το 17% των νέων ενημέρωσαν τους γονείς τους για το γεγονός αυτό.

    Εξάλλου, ο αστυνομικός υποδιευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Χαρίσης, τόνισε ότι ολοένα και πληθαίνουν τα κρούσματα της οικονομικής απάτης μέσω του Διαδικτύου, ενώ στον έναν μήνα λειτουργίας της υπηρεσίας του στη Θεσσαλονίκη, όλες οι καταγγελίες που δέχτηκε σχετίζονται με οικονομικές απάτες.

    Σχετικά Links:

    ΕΚΑΤΟ

    [18] Παράξενα

    Πυροσβέστες με έμπνευση Κατάσβεση με χιονοπόλεμο

    8/2/2005 1:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εξαιρετικά ευρηματικοί αποδείχτηκαν οι πυροσβέστες της ρουμανικής πόλης Sibiu, καθώς κατάφεραν να σώσουν μια ηλικιωμένη κυρία από τις πύρινες φλόγες, που είχαν τυλίξει το σπίτι της χρησιμοποιώντας χιονόμπαλες. Αιτία για την πρωτότυπη κατάσβεση ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που δε τους άφηναν να πλησιάσουν το διαμέρισμα της ηλικιωμένης. Παρότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο της πυρκαγιάς με το που έλαβαν κλήση από τους γείτονές της έμοιαζαν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε για να βοηθήσουν καθώς τα χιόνια είχαν γίνει εμπόδιο απροσπέλαστο. Τότε, ήρθε η σωτήρια έμπνευση να χρησιμοποιήσουν το εμπόδιο ως μέσο διάσωσης και άρχισαν το χιονοπόλεμο. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε πανηγυρικά. Η φωτιά έσβησε και η ηλικιωμένη κυρία σώθηκε, ενώ οι ίδιοι έγιναν οι ήρωες της ημέρας.

    [19] Ποδόσφαιρο

    Συνεχίζεται η κατάρα

    8/2/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Νέα "επίσκεψη" στον αθλητικό δικαστή θα πραγματοποιήσουν οι ΠΑΕ Πανιώνιος και Ολυμπιακός μετά το μεταξύ τους εξ αναβολής παιχνίδι το Σάββατο. Ο αγώνας που σημάδεψε την φετινή αγωνιστική περίοδο δεν, παρά το ότι τελικά επαναλήφθηκε υπό κανονικές συνθήκες, θα έχει και συνέχεια στα αθλητικά δικαστήρια, καθώς ένας φίλαθλος του Πανιωνίου και ένας παράγοντας του Ολυμπιακού καλούνται για απολογία. Συγκεκριμένα η κλήση αναφέρει: "Στο ημίχρονο και μετά τη λήξη, αντίστοιχα, του αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο φίλαθλος της εγκαλουμένης, Αχιλλέας Μπέος, εισήλθε στο χώρο των αποδυτηρίων και διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τους διαιτητές, ενώ τα έβαλε κατά δικαίων και αδίκων", ενώ για τον Ολυμπιακό η κλήση αφορά τον Κυριάκο Δουρέκα και αναφέρει:"Στο ημίχρονο του αγώνα με τον Πανιώνιο και κατά την είσοδο των διαιτητών στο χώρο των αποδυτηρίων ο δηλωθείς στο Φ.Α. ως εκπρόσωπος της εγκαλουμένης Κ. Δουρέκας απευθυνόμενος προς το διαιτητή τον αποκάλεσε "εγκληματία". Ακόμη, ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία για την Πέμπτη, την ΠΑΕ Ποσειδών Πόρων, το ΤΑΠ Κερατσίνι και τον βοηθό προπονητή, Π.Βοϊδονικόλα, την ΠΑΕ Αγιος Δημήτριος και τον εκπρόσωπο της, Ν.Μαρσιώνη, την ΠΑΕ Αχαρναϊκός, την ΠΑΕ Λήλας Βασιλικού, την ΠΑΕ Δόξα Δράμας, το ΤΑΠ Παύλος Μελάς και τον φροντιστή, Γ.Τερζή, την ΠΑΕ Πτολεμαϊδα και την ΠΑΕ Λύκοι.

    [20] Ποδόσφαιρο

    Ξεκίνησε έρευνα στην Αυστρία

    8/2/2005 5:26:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άμεση ήταν η αντίδραση των αυστριακών αρχών στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου, Ρόμπερτ Χόιτζερ να δηλώνει πως η συμμορία που "έστηνε" ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενδιαφερόταν για το αυστριακό και το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι Αυστριακοί ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας τον φάκελο της υπόθεσης και επιθυμούν να ξεκινήσουν έρευνα σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες. Όπως δημοσιεύουν το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και το "Ρόιτερ", ο διευθυντής ασφαλείας της περιοχής Βόραλμπεγκ, δήλωσε πως ήδη έχει απευθυνθεί στην Εισαγγελία του Βερολίνου, μέσω της Ιντερπόλ και σε συνεργασία με τους δημόσιους κατήγορους θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν.

    [21] Κοινωνία

    Στις γραμμές 110 και 042 Αλλαγές σε γραμμές του ΟΑΣΑ

    8/2/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την αναστολή της λεωφορειακής γραμμής 110 (Πλ. Κολοκοτρώνη-Ν. Σμύρνη-Π. Φάληρο), από την 1η Μαρτίου, αποφάσισε ο ΟΑΣΑ. Η γραμμή χαρακτηρίστηκε ασύμφορη λόγω του γεγονότος ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της λειτουργεί παράλληλα με τη γραμμή του τραμ, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά το επιβατικό κοινό, το οποίο μπορεί να εξυπηρετείται από το τραμ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση της διαδρομής της γραμμής 024 (Αγ. Ανάργυροι-Τρεις Γέφυρες-Πανεπιστημίου), ώστε να διέρχεται από την περιοχή του Νέου Κόσμου και από το ΙΚΑ της ίδιας περιοχής και να τερματίζει στο σταθμό μετρό "Άγιος Ιωάννης" (οδό Κασομούλη). Η γραμμή 024 θα μετονομαστεί σε Κυνοσάργους-Τρεις Γέφυρες-Αγ. Ανάργυροι και η συχνότητα των δρομολογίων της θα είναι περίπου ανά 11 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής.

    Σχετικά Links:

    ΟΑΣΑ

    [22] Ποδόσφαιρο

    Ανακοίνωση ΟΦΗ κατά Γκέραρντ

    8/2/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δείχνοντας υπέρμετρη ευαισθησία και μάλιστα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία του ΟΦΗ τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της ΠΑΕ, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Έγκε Γκέραρντ, σχολιάζοντας δηλώσεις που έκανε εκείνος για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε για τις δηλώσεις αυτές και προσθέτει, "Η ΠΑΕ ΟΦΗ σέβεται και εκτιμά την προσφορά του, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάει και την προσφορά του ΟΦΗ προς αυτόν. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτές τις δηλώσεις, που αποσκοπούν και μάλιστα σ' αυτή την χρονική περίοδο. Η διοίκηση της ΠΑΕ-ΟΦΗ και μπορεί και γνωρίζει τι πρέπει να πράξει για το καλό της ομάδας μας".

    [23] Κοινωνία

    Ελεγχος πρόσφατων εκπομπών Δυσαρέσκεια του ΕΣΡ για την εκκλησιαστική κρίση

    8/2/2005 4:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο τρόπος μετάδοσης της εκκλησιαστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο με ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Το ΕΣΡ αναφέρει ότι παρακολουθεί τον σαρκοβόρο τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα γεγονότα μέσα από τα ΜΜΕ, τα οποία μετατρέπουν την είδηση σε θέαμα και το θέαμα σε ηδονοβλεπτική λαγνεία. Παράλληλα κάνει λόγο για μετάπτωση της δημοσιογραφίας σε παραδημοσιογραφία, η οποία συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Το ΕΣΡ έχει ήδη επιληφθεί επί του θέματος, εκδίδοντας σχετικές κυρωτικές αποφάσεις, ενώ έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία ελέγχου των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προφυλακίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 February 2005 - 17:57:01 UTC