Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος με 279 ψήφους
  • [02] Εκλογή με συναίνεση
  • [03] Φορτηγάκι σκορπά το θάνατο
  • [04] Ετοιμάζει το έδαφος για τον Μπους
  • [05] Επικρίσεις Παπανδρέου για κυβερνητική πολιτική
  • [06] Συνάντηση κορυφής στον Ολυμπιακό
  • [07] 11η ήττα για την Ολύμπια
  • [08] Διαψεύδει ο Σόλιντ
  • [09] Αποκλείστηκε ο Άρης
  • [10] Αντίο με ήττα ο Ηρακλής
  • [11] Ήττα και για τον Ιωνικό
  • [12] Πάει για δεύτερη θητεία ο Ρασμούσεν

    [01] Πολιτική

    Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Δημοκρατίας Πρόεδρος με 279 ψήφους

    8/2/2005 8:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2005 11:41:28 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με ρεκόρ συναίνεσης ξεκινάει τη θητεία του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας, καθώς στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή συγκέντρωσε 279 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ ψήφισαν "παρών". Από την διαδικασία απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές, ο Αχμέντ Ιλχάν, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, ο Κώστας Τσίμας, βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σκυλάκος του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Οι δύο πρώτοι, που ήταν ασθενείς όπως και ο κ. Σκυλάκος, με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, δήλωσαν, ότι εάν ψήφιζαν θα ψήφιζαν τον κ. Παπούλια. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το προεδρείο της Βουλής, υπό την Πρόεδρο επισκέφθηκαν τον κ. Παπούλια στο γραφείο του στην οδό Σούτσου και του ανακοίνωσαν την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η ορκωμοσία του κ. Παπούλια θα γίνει στις 12 Μαρτίου, όπότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

    "H συναίνεση κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό"

    Υπέρ του Καρόλου Παπούλια ψήφισαν και οι δύο από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές , Στέλιος Παπαθεμελής και Στέφανος Μάνος, ενώ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, είχε δηλώσει, ότι θα υπερψήφιζε τον κ. Παπούλια μόνο εάν του το ζητούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αλλιώς, ήταν αποφασισμένος να τον καταψηφίσει.

    Η ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής άρχισε με την ανάγνωση των επιστολών των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες πρότειναν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

    Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία με την κλήση των βουλευτών οι οποίοι είτε εξέφραζαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Παπούλια, είτε δήλωναν "παρών".

    Η συνεδρίαση έληξε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, το οποίο έγινε δεκτό με θερμά χειροκροτήματα .

    Στη συνέχεια η κ. Μπενάκη και οι πέντε Αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου κκ. Παναγιώτης Κοσιώνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, Γιώργος Σούρλας, Φίλιππος Πετσάλνικος και Γιάννης Τραγάκης, μετέβησαν στο πολιτικό γραφείο του κ. Παπούλια, στην οδό Σούτσου 20 στο Κολωνάκι, όπου και τον ενημέρωσαν επισήμως για την εκλογή του.

    Προσφωνώντας επισήμως το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη τόνισε, ότι η πενταετής θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας πρόκειται να συναντήσει σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις. Η Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί άριστα στο ρόλο του με όπλα την "μακρά πολιτική πείρα, την επιστημονική κατάρτιση, την κοινωνική ευαισθησία και τον ήπιο και μετριοπαθή χαρακτήρα του", ενώ τόνισε, πως ο νέος Πρόεδρος αποτελεί επιβράβευση της μέχρι τώρα διαδρομής του ως πολιτικού και ως ανθρώπου

    "Αποδέχομαι τη μεγάλη τιμή με αίσθημα ευθύνης" απάντησε ο κ. Παπούλιας και τόνισε, ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με σεβασμό στις απόψεις όλων των κομμάτων, ενώ χαρακτήρισε τη συναίνεση κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό.

    "Η επικοινωνία μου με τους Έλληνες πολίτες, με έχει διδάξει ότι αποτελούν συλλογικό ζητούμενο, η πολιτική ωριμότητα και εντιμότητα, το μέτρο και η ευαισθησία στη δημόσια ζωή, ώστε να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία λιγότερο εγωιστική και πιο δίκαιη", τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    "Δηλαδή από σήμερα, σταματάει το "Κάρολος" και αρχίζει το "Πρόεδρος", ρώτησε χαριτολογώντας ο κ. Κοσιώνης, ενώ οι ομόλογοί του Σωτήρης Χατζηγάκης, Γιώργος Σούρλας, Φίλιππος Πετσάλνικος και Γιάννης Τραγάκης, του ευχήθηκαν "καλή επιτυχία", "καλή δύναμη" και ..."σιδερένιος".

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο χωριό του κ. Παπούλια στο Νομό Ιωαννίνων, στήθηκε πανηγύρι από τους κατοίκους, οι οποίοι με μουσική και μπαλωθιές γιόρτασαν την εκλογή του συγχωριανού τους.

    Eυχές για μία επιτυχημένη πορεία

    Στην επιλογή του κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιλογή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας, ενώ εξήρε το ήθος και την αξία του Κάρολου Παπούλια περιγράφοντας τον ως έναν άνθρωπο, που υπηρέτησε την πολιτική με υπευθυνότητα και σύνεση, τον οποίο η μακρά θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών τον εφοδίασε με τις γνώσεις και την πείρα που χρειάζεται το ύπατο αξίωμα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

    "Η επιλογή που κάναμε ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου, είναι επιλογή ενότητας και συναίνεσης δυνάμεων ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι επιλογές της ΝΔ συνθέτουν και ενώνουν απόψεις, "συναντιόμαστε στον κοινό τόπο του μέτρου και της μετριοπάθειας, στο κέντρο της προόδου και της κοινωνικής ευθύνης", δήλωσε.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη θητεία του Κωστή Στεφανόπουλου , τονίζοντας, ότι άσκησε με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του, υπηρετώντας το θεσμό με διακριτικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

    Σίγουρος, ότι ο Κάρολος Παπούλιας θα έχει επιτυχή πορεία στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου , σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας.

    "Είμαι ευτυχής για την εκλογή του Κάρολου Παπούλια. Τον συγχαίρω, του εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος, ότι θα είναι επιτυχής η πορεία του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει την απουσία του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ενώ αρκέστηκε να πει, πως "η ψήφος για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ψήφος κατά συνείδηση".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαρακτήρισε την εκλογή του κ. Παπούλια "επιλογή ευθύνης και πραγματικής συναίνεσης που βάζει τέλος στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος".

    Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης , δήλωσε, πως οι βουλευτές του ΣΥΝ επέλεξαν να μην ψηφίσουν τον κ. Παπούλια καθώς όπως θεωρούν, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα κινείται σε έναν συναινετικό δικομματισμό. "Η στάση μας θέλει να καταδείξει και να προβάλει την αντίθεσή μας στη δικομματική συναίνεση που εκφράζεται και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας" κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

    Ο Κάρολος Παπούλιας θα είναι ο όγδοος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως ελληνικού κράτους και ο έκτος από τη μεταπολίτευση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλογή με συναίνεση

    Το βιογραφικό του Κάρολου Παπούλια

    [02] Πολιτική

    Πρόεδρος με 179 ψήφους ο Κ. Παπούλιας Εκλογή με συναίνεση

    8/2/2005 8:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2005 8:48:40 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ιστορική ημέρα η σημερινή, καθώς κλείνει ο κύκλος της δεκαετούς επιτυχημένης θητείας του Κωστή Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Διάδοχος του είναι ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συγκέντρωσε τις 279 βουλευτών, με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Η επιλογή του κ. Παπούλια, από τον Πρωθυπουργό, βρήκε σύμφωνο και το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως ΚΚΕ και ΣΥΝ δήλωσαν "παρών". Στην υποψηφιότητα Παπούλια αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, από το βήμα της πανηγυρικής συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ, κάνοντας λόγο για επιλογή συνένωσης δυνάμεων και υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών του χθες, που θα ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το λαό.

    Επιλογή ενότητας

    Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιλογή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας. Εξ ου και το ότι επέλεξε πολιτικό πρόσωπο που δεν ανήκει στην παράταξή της ΝΔ παρότι υπάρχουν στελέχη άξια για το ρόλο αυτό.

    Ο κ. Καραμανλής εξήρε το ήθος και την αξία του Κάρολου Παπούλια περιγράφοντας τον ως έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πολιτική με υπευθυνότητα και σύνεση, τον οποίο η μακρά θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών τον εφοδίασε με τις γνώσεις και την πείρα που χρειάζεται το ύπατο αξίωμα της προεδρίας της Δημοκρατίας. Παράλληλα σημείωσε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι μπορεί να συνεργαστεί άψογα με τις πολιτικές δυνάμεις, αποφεύγοντας τις πολιτικές οξύνσεις. "Η επιλογή που κάναμε ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου, είναι επιλογή ενότητας και συναίνεσης δυνάμεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι επιλογές της ΝΔ συνθέτουν και ενώνουν απόψεις, "συναντιόμαστε στον κοινό τόπο του μέτρου και της μετριοπάθειας, στο κέντρο της προόδου και της κοινωνικής ευθύνης", δήλωσε.

    Κατόπιν ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το σημερινό πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο για τον άψογο τρόπο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο άσκησε τα καθήκοντά του και υπηρέτησε το θεσμό του Προέδρου, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, τη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση του ότι ο κ. Παπούλιας θα ανταποκριθεί στο ακέραιο και θα είναι άξιος διάδοχος του κ. Στεφανόπουλου.

    Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια στον "παλιό φίλο και συμφοιτητή" όπως αποκάλεσε τον Κάρολο Παπούλια, ευχήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, με αφορμή την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες, ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Παπούλιας θα είναι ένας πάρα πολύ καλός πρόεδρος και θα πετύχει στα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα πολύ σημαντική όχι μόνο για τους θεσμούς, αλλά και για το Κίνημα η εκλογή του Κάρολου Παπούλια ως προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως ο Κάρολος Παπούλιας θα είναι ένας άξιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας άξιος διάδοχος του κ. Στεφανόπουλου. Και πρόσθεσε "αυτό το εγγυάται η διαδρομή του, η προσήλωσή του στους δημοκρατικούς θεσμούς και το ήθος του".

    Συγχαρητήρια προς τον Παπούλια από Γιλμάζ

    Στο μεταξύ, την προσωπικότητα του κ. Παπούλια εξήρε με αποκλειστικές δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 FM ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούντ Γιλμάζ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Μεσούντ Γιλμάζ, έκανε λόγο για έναν σοβαρό, ευυπόληπτο πολιτικό και οραματιστή της ειρήνης. Επίσης συγχαίρει θερμά τον κ. Παπούλια για την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και δηλώνει πεπεισμένος ότι η εκλογή του θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς είναι ένθερμος υποστηρικτής της φιλίας των δύο λαών.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, κατά την ψηφοφορία ο κ. Παπούλιας δεν θα είναι παρών. Το προεδρείο της Βουλής θα τον επισκεφθεί μετά το πέρας της διαδικασίας στο σπίτι του, όπου και θα του ανακοινώσει επίσημα το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το βιογραφικό του Κάρολου Παπούλια

    [03] Κόσμος

    Τουλάχιστον 38 νεκροί και 70 τραυματίες Φορτηγάκι σκορπά το θάνατο

    8/2/2005 10:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

    Η σημερινή μέρα ήταν μέρα χαράς για την Αγκόλα, αλλά έμελλε να γίνει ημέρα πένθους. Τουλάχιστον 38 ανθρώπους έστειλε στο θάνατο η τρελή πορεία ενός φορτηγού, ενώ τουλάχιστον άλλοι 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το όχημα, του οποίου προφανώς κόπηκαν τα φρένα, έπεσε πάνω στο πλήθος στο Λουμπάνγκο, στα νότια της χώρας, την ώρα, που χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν εκδήλωση καρναβαλιού, που γιορτάζεται τις μέρες αυτές στις μεγάλες πόλεις της Ανγκόλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό των τραυματιών. Από τους νεκρούς, πολλοί ήταν αυτοί, που σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ αρκετοί πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

    Θρήνος στους δρόμους της πόλης

    Αμέσως μετά το δυστύχημα εκτυλίχτηκαν στιγμές τραγικές, γονείς έψαχναν τα παιδιά τους, άλλοι έβλεπαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να κείτονται στο δρόμο, ενώ άλλοι έτρεχαν στα νεκροτομεία της πόλης, ελπίζοντας να μη βρουν εκεί κανένα αγαπημένο τους πρόσωπο. "Όλοι οι κάτοικοι του Λουμπάγκο είναι συγκλονισμένοι από το δυστύχημα" ανέφερε ο εκκλησιαστικός ραδιοσταθμός της Αγκόλα. Η αστυνομία αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα προκειμένου να απομακρύνει το εξαγριωμένο πλήθος, που κινούνταν απειλητικά προς τον τόπο του δυστυχήματος και τα νοσοκομεία, ενώ η τοπική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσει το δυστύχημα.

    [04] Κόσμος

    Μήνυμα Ράις από το Παρίσι Ετοιμάζει το έδαφος για τον Μπους

    8/2/2005 7:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Να ξεχάσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και τις διαφωνίες τους, κυρίως για τον πόλεμο στο Ιράκ, κάλεσε την Ευρώπη, η Κοντολίζα Ράις. Μιλώντας από το Παρίσι, τον μεγαλύτερο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό πόλο αντίδρασης των ΗΠΑ στη Δύση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετέφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνυμα του Τζορτζ Μπους, που θέλει την Ενωμένη Ευρώπη σύμμαχο των ΗΠΑ και όχι ανταγωνιστή. " Η ιστορία θα μας κρίνει, όχι από τις διαφωνίες μας αλλά από τα νέα μας επιτεύγματα" τόνισε μεταξύ άλλων η Ράις προλειαίνοντας το έδαφος για την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη εντός του μήνα.

    Ελεύθεροι Γάλλοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

    Να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους η Κοντολίζα Ράις.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας, ζήτησε από την Ευρώπη να συνεργασθεί στενά με τις ΗΠΑ για την επίτευξη κοινών στόχων, για τη σταθερότητα σε Ιράκ και Αφγανιστάν και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    " Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργασθούν με την Ευρώπη για θέματα κοινής ατζέντας και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ" τόνισε η Ράις σε μία προσπάθεια να επουλώσει την πληγή που είχε ανοίξει στις σχέσεις τους με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Το κλίμα πάντως στις σχέσεις ΗΠΑ Γαλλίας φαίνεται να έχει βελτιωθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει νωρίτερα ότι το Παρίσι θέλει στενότερους δεσμούς συνεργασίας με την Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, λίγο πριν την άφιξη της Ράις στη Γαλλία, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αφεθούν ελεύθεροι τρεις Γάλλοι πολίτες που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ματαιώθηκε η συνάντηση Ράις - Μπερλουσκόνι

    Στην Τουρκία η Κ. Ράις

    "Στενή συνεργασία για Ιράν και Μεσανατολικό"

    "Εκτός ατζέντας το Ιράν"

    Γύρος διπλωματίας σε Ευρώπη Μ. Ανατολή

    [05] Πολιτική

    Στη συνεδρίαση των Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ Επικρίσεις Παπανδρέου για κυβερνητική πολιτική

    8/2/2005 6:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την ανεργία και την ακολουθούμενη οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος για θέματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πολιτική που διευρύνει το πρόβλημα της ανεργίας. "Αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν θέτει ως προτεραιότητα τον πολίτη. Θα αντιπαρατεθούμε σε αυτό με συγκεκριμένες πολιτικές μέσα και έξω από τη Βουλή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Ετοιμοι για κάθε μάχη"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ανεργία είναι το Νο 1 πρόβλημα στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι και σε αυτό το κρίσιμο θέμα η κυβέρνηση Καραμανλή έχει έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης.

    "Υπάρχει αναξιοπιστία της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και το σημερινό της έργο στον αγώνα κατά της ανεργίας. Δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση πολιτικές απασχόλησης, πολιτικές ανάπτυξης και πολιτικές ειδικών κινήτρων", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση διευρύνει το πρόβλημα της ανεργίας γι' αυτό -όπως είπε- στόχος του ΠΑΣΟΚ, είναι η ανάπτυξη ενός συμφώνου εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Ερωτηθείς εάν διαβλέπει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριό του θα είναι έτοιμο για κάθε μάχη.

    Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική κρίση, δήλωσε ότι χρειάζεται διαφάνεια, δημοκρατικός έλεγχος, κοινωνική λογοδοσία και άμεση εκκαθάριση των θεμάτων που έχουν ανακύψει. "Έχει ανοίξει συζήτηση για θεσμικές αλλαγές, για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ορθόδοξου πληρώματος", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι ευθύνες από τα θέματα που έχουν προκύψει θα καταλογιστούν από τα αρμόδια όργανα εντός της Εκκλησίας και αν χρειαστεί και από τη δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επεσήμανε πως είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση η Εκκλησία να ξεκαθαρίσει τα του οίκου της και να επανατοποθετηθούν οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, περί άκαιρης συζήτησης για το διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε "η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και πιστεύουμε στην Εκκλησία, η οποία παίζει έναν ενεργό κοινωνικό και πνευματικό ρόλο, ο οποίος δεν εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες".

    [06] Ποδόσφαιρο

    Συνάντηση κορυφής στον Ολυμπιακό

    8/2/2005 11:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συνάντηση εφ' όλης της ύλης είχαν σήμερα στα γραφεία του Ολυμπιακού, οι τρεις ισχυροί άνδρες του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Γιώργος Λούβαρης μίλησαν για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν την ομάδα και το σίγουρο είναι πως το κλίμα ήταν πολύ καλό, κάτι στο οποίο βοηθά και η διαφορά που έχει εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Ωστόσο εκείνο στο οποίο συμφώνησαν, είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από το γεγονός αυτό, ενώ μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι. Πλην του Καστίγιο που ήδη υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο υπάρχουν ακόμη 12 ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε αυτή την ευαίσθητη κατηγορία και μέσα σε αυτούς είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα "εργαλεία" της ομάδας, όπως ο Τζόρτζεβιτς, ο Ανατολάκης, ο Στολτίδης, ο Γεωργιάδης και φυσικά ο Τζιοβάνι.

    Μένουν ή φεύγουν;

    Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι ειπώθηκε περί των συμβολαίων δεν υπάρχουν όμως πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο Σερβοέλληνας τεχνικός έκανε τις εισηγήσεις του για την παραμονή ορισμένων. Στην κατηγορία αυτή τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι μέσα συγκεντρώνουν οι Τζόρτζεβιτς, Ανατολάκης, Βενετίδης, Στολτίδης, Πάντος και ο Ντακόλ. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Τζιοβάνι μετά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει στην Βραζιλία. Επίσης ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που είναι ερωτηματικό η ανανέωση του συμβολαίου του είναι ο Γεωργιάδης και αυτό λόγω ηλικίας, ενώ εκτός του Καστίγιο ακόμη ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Γκάμπριελ Σούρερ αφού στην αρχική συμφωνία υπήρχε όρος για αυτόματη ανανέωση.

    [07] Μπάσκετ

    11η ήττα για την Ολύμπια

    8/2/2005 10:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η Ολύμπια Λάρισας δεν κατάφερε να φύγει με ψηλά το κεφάλι από την FEL Ανδρών. Στο πλαίσιο της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής οι «πορτοκαλί» ηττήθηκαν 73-69 από την κυπριακή ΑΕ Λεμεσού. Με τη σημερινή εντός έδρας αποτυχία η Ολύμπια συμπλήρωσε τις 11 ήττες στον Δ' όμιλο. Κορυφαίος από την ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή ο Μπάρκλεϊ με 12 πόντους. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεση του ξεκουράζοντας τους βασικούς, ενώ έδωσε χρόνο σε όλους όσους δεν έχουν παίξει αρκετά τον τελευταίο καιρό, ώστε να εκτιμήσει την αγωνιστική τους κατάσταση και τον βαθμό ετοιμότητας τους ενόψει των υποχρεώσεων στο πρωτάθλημα. Ο «τίγρης» δεν είχε στην διάθεση του τον Γιόνζεν (έχει χτυπήσει σε δάκτυλο του χεριού του) και τον Λάππα (γόνατο). «Τελείωσε η ευρωπαϊκή περιπέτεια μας η οποία άφησε θετικές εντυπώσεις, καθώς βοήθησε την ομάδα να δεθεί μέσα από τα παιχνίδια, καθώς δεν υπήρχε χρόνος προετοιμασίας» είπε κάνοντας τον απολογισμό του ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και συμπλήρωσε: «Χάσαμε δίκαια από την ΑΕ Λεμεσού, καθώς ο αντίπαλος ήταν καλύτερος στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα».

    Τα δεκάλεπτα: 15-14, 29-36, 47-46, 69-73 ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παπαβασιλείου 5(1), Μπάρκλει 12(2), Καράτζιος 1, Λιάκος 5(1), Νεοφυτίδης 1, Γκραντ 10, Κακλαμάνος 8(2), Μπένερμαν 2, Νάκιτς 9(2), Χαρισμίδης 6, Παπακώστας. ΑΕ ΛΕΜΕΣΟΥ: Κωστέκογλου, Άλεξιτς 20, Ραντούνοβιτς 14, Ράζιτς 1, Χατζηβασιλείου, Μιλόσεβιτς 16(2), Ασωνίτης, Φολκς, Μακ Ντόναλντ 4, Σπύρου, Κινγκ 16(1).

    [08] Ποδόσφαιρο

    Διαψεύδει ο Σόλιντ

    8/2/2005 8:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μπορεί στον ελληνικό Τύπο το θέμα που έχει προκύψει με τον Τρόντ Σόλιντ να επισκιάζεται λόγω Εθνικής, ωστόσο ο βελγικός Τύπος αν μη τι άλλο έχει βρει "λαβράκι"! Μετά τις διαβεβαιώσεις από τους υπευθύνους της Μπριζ πως ο Βέλγος προπονητής δεν φεύγει από την ομάδα, σήμερα δημοσιεύονται δηλώσεις του ίδιου του Σόλιντ στις οποίες τονίζει πως δεν είχε καμία επαφή με τον Παναθηναϊκό τις ημέρες που βρέθηκε στην Αθήνα, δεν έχει καμία πρόταση από τους πρωταθλητές Ελλάδας και θα παραμείνει στο "τιμόνι" της Μπριζ. Άλλη εφημερίδα της χώρας αναφέρει πως η είδηση ουσιαστικά δημιουργήθηκε από την Αθήνα και στο Βέλγιο δεν γνωρίζει και δε επιβεβαιώνει κανείς τίποτα, ενώ μια τρίτη εφημερίδα τοποθετεί το "σπάσιμο" της συμφωνίας των δύο πλευρών, παρά την επιθυμία των "πρασίνων" να πληρώσουν και την ρήτρα, στην άρνηση της συζύγου και του γιου του Σόλιντ να φύγουν από το Βέλγιο. Από την άλλη πλευρά πάντως στον Παναθηναϊκό δείχνυον ήσυχοι πως ο Σόλιντ θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε πως θα λύσει το συμβόλαιό του από την στιγμή που θα βρεθούν τα χρήματα για την ρήτρα και περιμένουν να κοπάσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο Βέλγιο και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

    [09] Μπάσκετ

    Αποκλείστηκε ο Άρης

    8/2/2005 10:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ασύνδετος αμυντικά και επιθετικά ο Αρης στάθηκε αδύνατο να κοιτάξει στα... μάτια τους Λιθουανούς μέχρι και τα τέλη της δεύτερης περιόδου, διάστημα που βρέθηκε να χάνει μέχρι και είκοσι πόντους (26-6). Βελτιώνοντας αισθητά την άμυνα του και στηριζόμενος σε προσπάθειες κυρίως του Νικολάι Πάντιους κατέφερε εν τέλει δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου να ισοφαρίσει (35-35), για να φύγει τελικά στα αποδυτήρια υπολειπόμενος με δύο πόντους (37-35). Το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου θύμισε κάτι από την αρχή του αγώνα, με τους Λιθουανούς να... "βομβαρδίζουν" από τα 6,25, έχοντας «πολυβόλα», όπως συνέβη και στα πρώτα λεπτά της μάχης, τους Ντελινινκάιτις και Στελμάχερς. Φυσική συνέπεια ήταν η διαφορά ν ανοίξει και πάλι για τη Λιέτουβος (23ο 48-28, 25ο 54-44). Ο Αρης δεν εγκατέλειψε τη μάχη. Με κύριους εκφραστές του τους Καστλ, Κόλινς πήρε τα ηνία στο σκορ για πρώτη φορά δύο λεπτά πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου με 56-57, σκορ με το οποίο και έληξε το δεκάλεπτο, ενώ στο 33ο έφτασε τη διαφορά του από τους Λιθουανούς στους οκτώ (58-66). Η απάντηση από τη Λιέτουβος ήρθε πολύ γρήγορα όμως. Με ένα σερί 18-1 το 61-68 για τους Θεσσαλονικείς έγινε στο 38ο 79-69 για τους Λιθουανούς και κάπου εκεί κρίθηκαν όλα. Οι «κίτρινοι» πάλεψαν στο τελευταίο δίλεπτο ν ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, η προσπάθεια τους δεν είχε όμως αποτέλεσμα.

    Τα δεκάλεπτα: 27-16, 37-35, 56-57, 81-77ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ: Γιαρούτις, Ντελινινκάιτις 23 (5), Γιαβτόκας 7, Μουγιεζίνοβιτς 3, Νέσμπι 11 (3), Γιασάιτις 6 (2), Εϊνίκις 2, Σλέζας 3 (1), Στελμάχερς 24 (4), Τσούκινας 2 ΑΡΗΣ: Πάντιους 15 (1), Καστλ 22 (5), Κόλινς 20 (1), Στακ 5 (1), Τζόνσον 4, Ασημακόπουλος 2, Σχορτσιανίτης 2, Κυρίτσης, Μεσεργιάκου 7 (1).

    [10] Μπάσκετ

    Αντίο με ήττα ο Ηρακλής

    8/2/2005 9:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με ήττα αποχαιρέτησε τη FEL Ανδρών ο Ηρακλής, ο οποίος γνώρισε την ήττα 100-82 από την ρωσική Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής της διοργάνωσης. Με τη σημερινή εντός έδρας αποτυχία ο «Γηραιός» συμπλήρωσε 11 ήττες στον Δ' όμιλο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε με αρκετές εναλλακτικές λύσεις καθώς ο Λευτέρης Κακιούσης δεν είχε στην διάθεση του τους Ταπούτο, Δέδα, Ηλιάδη και Παπαϊωακείμ και αγωνίστηκε έχοντας σαν στόχο μια τιμητική αποχώρηση και μια ενδεχόμενη νίκη. Δεν τα κατάφερε όμως καθώς από τα μέσα της τρίτης περιόδου άρχισε να χάνει τους προσανατολισμούς της και έδωσε το περιθώριο στην ρωσική ομάδα να πάρει προβάδισμα και να νικήσει τελικά. Τον αγώνα όπως ήταν εύλογο παρακολούθησαν ελάχιστοι θεατές που ικανοποιήθηκαν μόνο από τον Ηρακλή του πρώτου μέρους.

    Τα δεκάλεπτα: 24-19, 51-50, 67-75, 82-100 ΗΡΑΚΛΗΣ: Χάμιλτον 12 (1), Μιλόσεβιτς 4, Καλαϊτζίδης 1, Σφέϊκος, Μπράϊαντ 15, Χένιακ 10, Αποστολίδης 6, Παυλίδης 14 (2), Προδρόμου, Λυμπάρης 12 (2), Κούβελας 8 ΔΥΝΑΜΟ ΑΓ. ΠΕΤΡ.: Προτένκοφ 2, Κότα 6, Ιβάνοφ 6, Χέβελ, Μακ Κάρτι 28 (1), Στέφενσον 9 (2), Κλοπόνιν 13 (3), βαρεμένκο 11, Ασγκαραμπιτς 22, Σεπέλεφ 3

    [11] Μπάσκετ

    Ήττα και για τον Ιωνικό

    8/2/2005 10:58:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με απολογισμό τέσσερις νίκες και δέκα ήττες αποχαιρέτησε τη FEL o Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδα, καθώς στο πλαίσιο της 14ης ημέρας και τελευταίας της κανονικής περιόδου ηττήθηκε εντός έδρας με 102-87, από την Ουράλ Γκρέιτ στην Αμαλιάδα. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας του Κλάρενς Γκίλμπερτ, καθώς ο Ιωνικός ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση τριών παικτών -εκ των οποίων έναν Αμερικανό- τους Στιβ Χάνσελ, Μπράντον Μπράουν και Ντράγκαν Βούκσεβιτς. Οι δύο πρώτοι αναμένονται στην Αμαλιάδα αύριο, ενώ μεθαύριο θα έρθει ο 33χρονος Σέρβος σμολ φόργουορντ, Βούκσεβιτς, πρώην παίκτης της Μπούντουτσνοστ και μέλος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας (1996-97).

    Ο Ιωνικός ΝΦ ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε με +8, 17-9, στο 5ο λεπτό, αλλά στο δεύτερο μισό της πρώτης περιόδου η ρωσική ομάδα πραγματοποίησε σερί 11-0 και πήρε τα ηνία στο προβάδισμα, 22-19. Οι φιλοξενούμενοι μετέτρεψαν το 22-21 υπέρ τους στο 10΄ σε 36-26, πέντε λεπτά αργότερα εκμεταλλευόμενοι την τεχνική ποινή με την οποία τιμώρησαν οι διαιτητές τον Κώστα Πασχάλη. Η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό μέχρι το ημίχρονο: Η Ουράλ ήταν ανώτερη σε όλους τους τομείς και με πάθος σε επίθεση και άμυνα παρακινούμενη από το κίνητρο της πρόκρισης μετέτρεψε το 27-26 σε 45-26 με νέο σερί, αυτή τη φορά 18-0. Στα 37'' πριν το 20άλεπτο ο Δορκοφίκης χρεώθηκε με νέα τεχνική ποινή, όταν πέταξε την μπάλα ψηλά διαμαρτυρόμενος για το επιθετικό φάουλ που του υπέδειξε ο διαιτητής. Στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε και ο προπονητής της ομάδας της Αμαλιάδας, Γιώργος Ζευγώλης, κάτι που δεν άφησαν να περάσει ατιμώρητο οι διαιτητές και ο Ζευγώλης υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Ρώσοι ευστόχησαν σε 5/6 βολές και με τρίποντη βόμβα στην εκπνοή εκτίναξαν την υπέρ τους διαφορά στους +23,58-35. Διαφορετικό πρόσωπο παρουσίασε ο Ιωνικός στην τρίτη περίοδο. Το έναυσμα έδωσε ο εκπληκτικός μία ακόμη φορά, Πρόδρομος Νικολαϊδης, ο οποίος με τέσσερα προσωπικά τρίποντα από τα έξι που σημείωσε συνολικά ήταν αυτός που οδήγησε τον Ιωνικό στο -7, 64-71. Από την υπερπροσπάθεια, όμως να φτάσουν την αντίπαλό τους οι παίκτες του Ζευγώλη δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν στο τέλος τον ρυθμό των Ρώσων.

    Τα δεκάλεπτα: 21-22, 35-58, 71-80, 87-102 ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Γιώργος Ζευγώλης): Φωτίου, Γκίλμπερτ 10 (2), Γιαννουζάκος 3, Νικολαϊδης 23 (6), Πασχάλης 22, Μοσχοβίτης 6, Δορκοφίκης 15 (1), Κουτρούλιας 4, Χάφναρ 6 ΟΥΡΑΛ ΓΚΡΕΪΤ (Βαλντεμάρας Χομίτσιους): Τσιουσάκοφ 11 (3), Πριζέρτσκι 5 (1), Σάσον 23 (3), Γκόλεματς 19 (1), Μπέλοφ 2, Βιάλτσεφ 5 (1), Κουρίλοφ 9 (1), Χόσκιν 28

    [12] Κόσμος

    Του δίνει νίκη το πρώτο exit poll Πάει για δεύτερη θητεία ο Ρασμούσεν

    8/2/2005 8:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Νίκη Ρασμούσεν δείχνει το πρώτο exit poll που μεταδόθηκε νωρίτερα στη Δανία από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Σύμφωνα με το exit poll, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Ρασμούσεν θα λάβει τις 95 από τις 179 έδρες του κοινοβουλίου έναντι 80 εδρών που καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες.Ο Αντερς Ρασμούσεν ανακοίνωσε πριν από είκοσι μέρες, τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, εννέα μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του. Η κυβέρνηση του, βρισκόταν στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2001.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόωρα στις κάλπες οι Δανοί


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 February 2005 - 21:58:14 UTC