Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για την εισοδηματική
  • [02] Αυξήσεις 3,6% στους μισθούς
  • [03] Μπόμπιρας ιδιοφυΐα
  • [04] Οι "Σουμάχερ" της Ευρώπης
  • [05] Ενημερωτικές επαφές Καραμανλή με βουλευτές της ΝΔ
  • [06] Σύντομα στη Βουλή το Ευρωσύνταγμα
  • [07] Όμηρος του χιονιά η Βαλκανική
  • [08] Ρίχτερ φόβου στην Ινδία
  • [09] Εμπλοκή στην αποχώρηση από την Ιεριχώ
  • [10] Παράταση για δηλώσεις και Ε9
  • [11] Φινάλε με ντέρμπι στις Γυναίκες
  • [12] Πρόσκληση στον κόσμο του "τριφυλλιού"
  • [13] "Τα ρέστα τους" παίζουν οι "πράσινοι"
  • [14] Πάθος και ψυχή
  • [15] Έφτασε το σκάνδαλο!
  • [16] Ορίζει εκλογές η Ερασιτεχνική ΑΕΚ
  • [17] Η Αθήνα υποψήφια για το Παγκόσμιο κολύμβησης
  • [18] "Ο Μαγικός Αυλός"
  • [19] "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος"
  • [20] Εμβόλιο …πατάτας κατά της ηπατίτιδας Β
  • [21] Διαδικτυακή λογοκρισία στην Κίνα
  • [22] Ξενοδοχείο για …φαροφύλακες
  • [23] Αλλαγές στο θρόνο των Χρυσανθέμων
  • [24] MVP Α1 ανδρών περιόδου 2004-2005
  • [25] Ζευγάρωσε τους τίτλους του MVP o Νανγκά
  • [26] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγώνες)
  • [27] Ισόπαλη η Ξάνθη με την Γκλόρια
  • [28] Φαβορί η Βαλένθια
  • [29] Με μία προπόνηση οι Γερμανοί

    [01] Πολιτική

    Απεργία τον Μάρτιο από ομοσπονδίες εργαζόμενων Αντιπαράθεση για την εισοδηματική

    15/2/2005 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2005 7:51:48 μμ)

    Συντάκτης:

    Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, για αυξήσεις 3,6% σε μισθούς και 4% σε συντάξεις δημόσιων υπαλλήλων. "Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το απέδειξε με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, που έκανε λόγο για ζοφερή πραγματικότητα στην οικονομία και ανασφάλεια των πολιτών. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν ακολουθείται πολιτική λιτότητας. Στο μεταξύ, σε τριήμερο κινητοποιήσεων από τις 17 μέχρι τις 19 Μαρτίου προσανατολίζονται ομοσπονδίες εργαζομένων, αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική.

    Κόντρα κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ

    Μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση των πολιτών και υποστήριξε πως οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές που έδωσε το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια. "Άλλες οι υποσχέσεις και άλλη η πραγματικότητα", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και "κατήφορο της ελληνικής οικονομίας".

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως "η σοβαρότητα και η αξιοπιστία ταυτίζονται με την αλήθεια και βεβαίως καμία σχέση δεν έχουν με την κινδυνολογία και την αλλοίωση της πραγματικότητας που επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου". Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως "η ανασφάλεια του πολίτη ήταν το επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έφεραν την οικονομία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα".

    "Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει καμία πολιτική λιτότητας και παραμένει πιστή στο πρόγραμμά της, το οποίο θα εφαρμόσει στο ακέραιο", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Αντώναρος επεσήμανε ότι οι αυξήσεις που εξαγγέλθηκαν είναι διπλάσιες του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών να συγκλίνουν οι απολαβές μισθωτών και συνταξιούχων με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι οι αυξήσεις που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2003 ήταν "υπερβολικά προεκλογικές" και δεν τις ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2004. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την καταπολέμηση των ελλειμμάτων.

    "Μέτωπο" κινητοποιήσεων

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες και σε εργατικό συλλαλητήριο στις 17 Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσουν τα εργατικά συνδικάτα, ενώ στους δρόμους της Αθήνας θα βγουν στις 24 Φεβρουαρίου οι συνταξιούχοι.

    Σε σημερινή τους συνάντηση, οι επικεφαλής των ομοσπονδιών άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την εισοδηματική πολιτική και αποφάσισαν να μην δεχθούν κλαδικές συμβάσεις μικρότερες από 5,5%. Παράλληλα, έδειξαν να εκτιμούν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό των τραπεζών μπορεί να αποτελεί οδηγό για ανάλογες ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ.

    Τη συγκεκριμένη ημερομηνία των απεργιών θα προσδιορίσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ που θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η στάση της ΑΔΕΔΥ δεν έχει ακόμη καθορισθεί και θα εξαρτηθεί από το διάλογο με την κυβέρνηση στα θέματα της εκπαίδευσης και της υγείας.

    Επίσης, αύριο συγκαλείται το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων στις τράπεζες, που ήδη έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξήσεις 3,6% στους μισθούς

    [02] Οικονομία

    Παρουσιάστηκε η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική Αυξήσεις 3,6% στους μισθούς

    14/2/2005 2:59:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κατά 3,6% για το 2005, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης. Η νέα εισοδηματική πολιτική περιλαμβάνει αυξήσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου στο 4% και των Ενόπλων Δυνάμεων στο 5,8%, λόγω της προσθήκης επιδομάτων. Οι αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ κατά 6% είναι υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Επίσης, η οικονομική παροχή για το 3ο παιδί εξομοιώνεται με εκείνη για το 4ο, από τα 35 στα 47 ευρώ, ενώ η δεύτερη δόση αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος θα καταβληθεί στις 25 Φεβρουαρίου. Οι αυξήσεις είναι στα όρια αντοχής της οικονομίας και του προϋπολογισμού, ωστόσο υπερβαίνουν τις αντίστοιχες προηγουμένων ετών, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια, σχέδιο οικονομικής πολιτικής για τη σταδιακή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Κάτω από τις προσδοκίες των εργαζομένων οι εξαγγελίες, λένε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Επικριτική και η αντιπολίτευση.

    "Εξαντλήσαμε τα όρια αντοχής της οικονομίας"

    Η αύξηση του 3,6% αφορά τους βασικούς μισθούς των εργαζομένων σε Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Συνεπώς ο βασικός μισθός διαμορφώνεται από τα 590 ευρώ που είναι τώρα, στα 611 ευρώ.

    Επίσης, χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετούν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

    Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου προβλέπεται αύξηση στο 4% και για τους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων στο 5,8%, λόγω της προσθήκης της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ. Ετσι η κατώτερη σύνταξη του Δημοσίου από 295 ευρώ αυξάνεται στα 306 ευρώ.

    Στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ θα προστεθεί ποσοστό της τάξης του 6%, που αντιστοιχεί σε 8,5 ευρώ και 12 ευρώ. Οι αυξήσεις είναι διπλάσιες του πληθωρισμού, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Όλες οι αυξήσεις αφορούν στο τρέχον έτος και θα καταβληθούν αναδρομικά από τον Μάρτιο.

    Για το 3ο παιδί, το επίδομα σημειώνει αύξηση κατά 34%. "Κάναμε ένα μεγάλο βήμα, όπως είχαμε υποσχεθεί, εξομοιώνοντας εκείνους που έχουν τρία παιδιά με εκείνους που έχουν τέσσερα" είπε ο υπουργός υπενθυμίζοντας την επικείμενη καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε και την έμμεση αύξηση απο 1% έως 5%, που συνεπάγονται για τους οικονομικά ασθενέστερους οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η μη καταβολή του ΛΑΦΚΑ.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το 5,2% στο 4,9%, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστική μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4% στο 0,6%.

    Εξάλλου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Συνολικά το κόστος επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από τις αυξήσεις υπολογίζεται στα 720 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για το δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσει η ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα έτη και εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας για προβλήματα διαχείρισης. "Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά, πορευόμαστε και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη συναίνεση", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις συνάντησαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις επικρίσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εισοδηματική πολιτική, δείγμα της αναξιοπιστίας της ΝΔ και έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού. "Η ΝΔ εγκαταλείπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ανακοινώνει ουσιαστική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των μισθωτών, ενώ εγκαταλείπει στην τύχη τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους" τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι "το μόνο που καταφέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες". "Οι ίδιοι άνθρωποι που έδιναν επί σειρά ετών αυξήσεις καθαρά κάτω από τον πληθωρισμό, σήμερα ζητάνε και τα ρέστα" ήταν η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη στις δηλώσεις Αθανασάκη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε εκ νέου στον υπουργό, λέγοντας πως ο κ. Αλογοσκούφης και ο πρωθυπουργός "θα χρειαστεί να απολογηθούν πολλές φορές για την πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταστροφική οικονομική πολιτική τους".

    Για ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

    Για αυξήσεις που συνολικά και ειδικότερα στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μίλησε ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ κ. Λαφαζάνης. "Η ΝΔ με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, εγκαινιάζει μια νέα πολιτική μακρόχρονης και εξουθενωτικής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις" επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος της καταλόγισε υστέρηση από τις απαιτήσεις των καιρών για μια αξιοπρεπή διαβίωση. "Διευρύνει ακόμα περισσότερο τη φτώχεια και την ανέχεια στην ελληνική κοινωνία", επισήμανε σε ανακοίνωση του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΔΕΔΥ που προβλέπει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι αυξήσεις επί του συνόλου των αποδοχών κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω του 2,5%.

    Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για το τριήμερο 15-18 Μαρτίου και με κυρίαρχα ζητήματα την ακρίβεια, το εισόδημα και την απασχόληση.

    [03] Παράξενα

    Ένας Αϊνστάιν μόλις τριών ετών Μπόμπιρας ιδιοφυΐα

    15/2/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τι και αν είναι μόλις τριών ετών. Ένας μπόμπιρας στη Βρετανία, κατάφερε να γίνει δεκτός στη MENSA χάρη στον εξαιρετικά υψηλό δείκτη νοημοσύνης του. Ο Μίκαιλ Αλι βρέθηκε να έχει δείκτη νοημοσύνης 137, κάτι που στατιστικά μπορεί να επιτύχει μόνο το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Στην καθημερινότητα του μικρού Αλί, ο δείκτης αυτός μεταφράζεται σε απίστευτες ικανότητες. Ξέρει την αραβική αλφάβητο απέξω και ανακατωτά μπορεί να αφαιρεί και να προσθέτει τετραψήφιους αριθμούς και αυτήν την ώρα μαθαίνει πολλαπλασιασμό.

    Μικροί Αϊνστάιν

    Για να κάνει πλάκα στη μαμά και το μπαμπά, λέει ανάποδα την ορθογραφία των λέξεων.

    Ο Μίκαιλ Αλι, είναι αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, το νεότερο μέλος της MENSA.

    Toν Μαϊο του 2004, άλλος ένας μπόμπιρας είχε γίνει μέλος της οργάνωσης με δείκτη νοημοσύνης 130.

    Ο 4χρονος Μάθιου Χάρισον, όταν ήταν ενός έτους είχε ένα λεξιλόγιο εβδομήντα λέξεων και μιλούσε ισπανικά, έστω και αν η οικογένεια του δεν ήταν ισπανόφωνη.

    Όπως ισχυρίζονται οι γονείς του, είχε μάθει την ισπανική, άνευ διδασκάλου, βλέποντας δορυφορική τηλεόραση!

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Έρευνα της Κομισιόν Οι "Σουμάχερ" της Ευρώπης

    15/2/2005 5:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον ιππότη της ασφάλτου φαίνεται ότι έχουν πρότυπο πολλοί Ευρωπαίοι οδηγοί, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν για την οδική ασφάλεια στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Με βάση τα στοιχεία, οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους Ευρωπαίους που θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητο να φορούν ζώνη ασφαλείας εάν οδηγούν προσεκτικά και αναγνωρίζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο κοινοτικό όρο ότι κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Πιο συγκεκριμένα, το 32% των ερωτηθέντων στη χώρα μας δηλώνει πως δεν είναι απαραίτητο να φορά ζώνη ασφαλείας, ενώ το 35% παραδέχεται ότι τηλεφωνεί τουλάχιστον μια φορά την ημέρα από το κινητό εν ώρα οδήγησης. "Δημοφιλής" παράβαση των Ελλήνων δεν είναι άλλη από την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, με το 14% των ερωτηθέντων να έχει "φάει" κλήση από την Τροχαία για το λόγο αυτό.

    Στην Κύπρο τα "πρωτεία"

    Πάντως, η οδική ασφάλεια δεν φαίνεται να είναι το κύριο μέλημα των Ευρωπαίων. Την πρώτη θέση μεταξύ αυτών που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας κατέχει η Κύπρος με 34% και ακολουθούν η Κροατία με 33% και η Σλοβακία, που μας "ισοφαρίζει" (32%).

    Πιο πειθαρχημένοι στο θέμα τη ζώνης εμφανίζονται οι Φιλανδοί με 5%, οι Δανοί με 7% και οι Γερμανοί με 8%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος αγγίζει το 19%.

    Επίσης, οι Κύπριοι κατέχουν την πρωτιά και στις συνομιλίες μέσω κινητού εν ώρα οδήγησης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Κυπρίων συνομιλούν τουλάχιστον μια φορά την μέρα ενώ οδηγούν και ακολουθούν οι Εσθονοί με 45%. Το κινητό εν ώρα οδήγησης μάλλον θεωρείται απεχθές από τους Γάλλους και τους Βρετανούς, αφού το χρησιμοποιεί το 12% και το 14% αντίστοιχα. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 28%.

    Εξάλλου, στην Ελλάδα το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατά την τελευταία τριετία έχει πληρώσει πρόστιμο για υπέρβαση ταχύτητας. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Ολλανδία με 46% και το χαμηλότερο στη Γαλλία με 8%, ενώ ο μέσος όρος στα μέλη της Ε.Ε. είναι18%.

    Τέλος, σε αλκοτέστ έχει υποβληθεί την τελευταία τριετία το 16% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα. Τα "σκήπτρα" κρατά η Εσθονία με 27% και το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ιταλία με 3%.

    Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήχθη στη χώρα μας από 14 Νοεμβρίου μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2003 και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων συμπίπτει με την ανακοίνωση για χορήγηση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε ενημερωτικές εκστρατείες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και τη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, 46.700 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2003 στους κοινοτικούς δρόμους, ενώ οι τραυματίες από τροχαία ήταν περίπου δύο εκατομμύρια.

    [05] Πολιτική

    Για τα προβλήματα πολιτών και περιφέρειας Ενημερωτικές επαφές Καραμανλή με βουλευτές της ΝΔ

    15/2/2005 5:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους βουλευτές του κόμματος ξεκίνησε από σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην ατζέντα των επαφών είναι μεταξύ άλλων η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η προώθηση του κυβερνητικού έργου, ο καλύτερος συντονισμός Κυβέρνησης-κόμματος, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειες τους οι βουλευτές. Κατά τη σημερινή πρώτη, οι βουλευτές εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, επεσήμαναν σε δηλώσεις τους ότι ήταν εποικοδομητική η συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό και πως ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δώσει λύσεις στα προβλήματα του πολίτη και της περιφέρειας.

    Για τον καλύτερο συντονισμό Κυβέρνησης-κόμματος

    Ο Παναγιώτης Καμμένος δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές και είναι αποφασισμένος να δώσει λύσεις.

    Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι συζήτησε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ότι εκεί θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Η Σοφία Καλαντζάκου είπε ότι ήταν εποικοδομητική η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, ότι είναι ενήμερος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές και ότι συζήτησε μαζί του κυρίως θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στην εκλογική της περιφέρεια, την Μεσσηνία.

    Ο Γ. Μπουγάς ανέφερε ότι συζητήθηκε η βελτίωση της λειτουργίας της Κ.Ο. και η αποδοτικότερη παρουσία των βουλευτών, πρόσθεσε πάντως ότι η επικοινωνία των βουλευτών με τους υπουργούς έχει ήδη βελτιωθεί, ότι οι υπουργοί απαντούν στα τηλεφωνήματα των βουλευτών την ίδια μέρα και κλείνουν και ραντεβού μαζί τους.

    Ο Π. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη στην Κεφαλονιά ενώ πρόσθεσε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τα όσα λέγονται για τον μητροπολίτη Κεφαλληνίας.

    Τέλος, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό λέγοντας ότι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν σχέση με τον θεσμό της Εκκλησίας και με τα όσα πιστεύουμε. Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν την λειτουργία της Κ.Ο.

    Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν αύριο με τους βουλευτές Τ. Σπηλιώπουλο, Δ. Κωνσταντάρα, Π. Μαντούβαλο, Ανδ. Λυκουρέζο, Γ. Βλάχο και Λ. Ζαγορίτη.

    [06] Πολιτική

    Σύντομα στη Βουλή το Ευρωσύνταγμα

    15/2/2005 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2005 6:20:02 μμ)

    Συντάκτης:

    Την οδό προς τη Βουλή παίρνει το Ευρωσύνταγμα, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς επικύρωση τον ερχόμενο Μάρτιο. Συζήτηση επί των διαδικασιών της κύρωσης είχε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον Πρωθυπουργό. Όπως αποφασίστηκε σύντομα θα συσταθεί 70μελής διακομματική επιτροπή, η οποία μέσα σε τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της νέας Συνταγματικής Συνθήκης, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στην Ολομέλεια της Βουλής. Το Κοινοβούλιο με τη σειρά του θα προχωρήσει σε μια σειρά συνεδριάσεων προτού το κείμενο τεθεί σε ψηφοφορία. Πολύ σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης και προϊόν συμβιβασμού, όπως όλα τα θέματα της ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Την αντίθεσή του στο Ευρωσύνταγμα εξέφρασε το ΚΚΕ, ενώ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Μολυβιάτης: Με συναίνεση προς την Ενωμένη Ευρώπη

    Η πλήρης συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί μεγάλη στρατηγική επιλογή της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία και υπηρετούν με συνέπεια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. "Χαιρόμαστε διότι αυτή την μεγάλη πολιτική στρατηγική επιλογή την υιοθέτησαν, έστω και αργότερα, όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και έτσι η Ελλάδα προχωρεί με μια ευρύτατη συναίνεση προς την Ενωμένη Ευρώπη" σημείωσε.

    "Φέρνουμε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συνθήκης στη Βουλή πολύ πιο σύντομα από άλλες χώρες" επισήμανε παράλληλα και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. "Αποδεικνύουμε έτσι έμπρακτα ότι η Ελλάδα και η Κυβέρνηση θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία αφορά όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη" πρόσθεσε.

    Η στάση ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τη Συνταγματική Συνθήκη της Ε.Ε. "όργανο της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας που θωρακίζει περισσότερο τη θέση της και την επίθεσή της κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων" και καλεί τους πολίτες να το αρνηθούν. "Ενιαίο διπλό "όχι" στο Ευρωσύνταγμα και στην ΕΕ. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει αποτελεσματική αντεπίθεση", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Από την πλευρά της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για την κύρωση ή μη του Ευρωσυντάγματος. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι διαδικασίες- εξπρές που ανακοίνωσε "ακυρώνουν τη λαϊκή συμμετοχή και έχουν βαθύτατο αντιδημοκρατικό χαρακτήρα". Επίσης, στρέφεται εναντίον του ΠΑΣΟΚ επειδή "ενώ είχε μιλήσει για δημοψήφισμα δεν πράττει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση", αλλά και κατά του ΚΚΕ, τονίζοντας πως παρά την αντίθεσή του με τη Συνθήκη δεν προτείνει δημοψήφισμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΣΥΝ: Δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα

    [07] Κόσμος

    Νεκροί και τραυματίες από τις σφοδρές χιονοπτώσεις Όμηρος του χιονιά η Βαλκανική

    15/2/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Υπό το μένος της κακοκαιρίας δε βρίσκεται μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Βαλκανική. Στη Σερβία-Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, αλλά και την ΠΓΔΜ οι σφοδρές χιονοπτώσεις ήρθαν να διογκώσουν τα προβλήματα, που δημιούργησε το δριμύ κύμα ψύχους των προηγούμενων ημερών. Σε πολλές περιπτώσεις η επέλαση του χιονιά προκάλεσε τον τραυματισμό και το θάνατο ανθρώπων, ενώ το κυκλοφοριακό χάος και οι μεγάλες δυσκολίες στις αέριες και θαλάσσιες μετακινήσεις έχουν γίνει καθεστώς. Σε Βοσνία και Κροατία πολλές περιοχές είναι αποκλεισμένες, ενώ το θρίλερ της κακοκαιρίας το ζει και το Αφγανιστάν, όπου την τελευταία εβδομάδα 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο.

    Λευκό τοπίο σε Σερβία-Βοσνία και Κροατία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται πολλές βαλκανικές πόλεις, ύστερα από το χτύπημα του χιονιά.

    Στη Σερβία μοιραία κατάληξη είχε το δρομολόγιο ενός λεωφορείου καθώς το όχημα εξαιτίας της ολισθηρότητας βγήκε από το δρόμο 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου με αποτέλεσμα δυο ενήλικες να σκοτωθούν και 14 παιδιά να τραυματιστούν.

    Οι χι ονοπτώσεις στη Σερβία-Μαυροβούνιο ξεκίνησαν χθες και ήδη πολλοί περιφερειακοί δρόμοι έχουν κλείσει, ενώ τα σωστικά συνεργεία στο εργάζονται πυρετωδώς για να κρατήσουν ανοικτά τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας.

    Ειδικότερα στο Βελιγράδι, τα μποτιλιαρίσματα είναι μεγάλα αφού πολλοί οδηγοί επιχείρησαν να βγουν στους δρόμους χωρίς τα κατάλληλα ελαστικά στα αυτοκίνητά τους.

    Στο νοτιοδυτικό Μαυροβούνιο, το χωριό Λιμλιάνι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΒΕΤΑ παραμένει αποκλεισμένο για τρίτη εβδομάδα.

    Το χιόνι παρέλυσε και το Σεράγεβο στη Βοσνία, ενώ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις η παρουσία του λευκού επισκέπτη αναμένεται πιο αισθητή τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, οι αρχές έδωσαν εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

    Στη δίνη των προβλημάτων του χιονιά ζει και η κεντρική Κροατία, όπου η άσφαλτος αποδείχτηκε παγίδα χιονιού για πολλά φορτηγά.

    Στις ακτές της βόρειας Αδριατικής, η γέφυρα που συνδέει το νησί Κρκ έκλεισε, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει η πορθμειακή σύνδεση με τα νησιά Παγκ και Ραμπ.

    Στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας από τους ισχυρούς ανέμους έκλεισαν τα λιμάνια του Μπουργκάς και της Βάρνας, ενώ πολλές περιοχές ταλαιπωρούνται από διακοπές ρεύματος.

    Τέλος, οι κάτοικοι της περιοχή Στρούμιτσα στην νότια ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένοι να καταδιώκουν τους πεινασμένους λύκους, για να προστατέψουν τα ζώα και τα αγροκτήματά τους.

    Φονικό ψύχος στο Αφγανιστάν

    Την ίδια ώρα σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και το Αφγανιστάν, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους στην πόλη Χεράτ, περίπου 130 άνθρωποι εκ των οποίων οι περισσότεροι παιδιά, έχασαν την ζωή τους στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας την τελευταία εβδομάδα.

    "Την περασμένη εβδομάδα περίπου 90 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στη περιοχή Γκορ. Έχουμε πληροφορίες επίσης ότι ορισμένα χωριά έχουν ταφεί κάτω από το χιόνι, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν καμία ενημέρωση για θύματα από το γεγονός αυτό", ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

    [08] Κόσμος

    Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές Ρίχτερ φόβου στην Ινδία

    15/2/2005 5:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον πανικό σκόρπισε στη βορειοανατολική Ινδία σεισμική δόνηση ισχύος 5,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 13:15 ώρα Ελλάδος. Συγκεκριμένα η δόνηση, που είχε επίκεντρο τη Σίλονγκ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Μεγκαλάγια, ήρθε ένα μήνα μετά από προειδοποίηση, που είχαν εκδώσει οι τοπικές αρχές για σεισμό στην περιοχή. Φοβισμένοι οι κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

    [09] Μ. Ανατολή

    Εμπλοκή στην αποχώρηση από την Ιεριχώ

    15/2/2005 12:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μπορεί η Συνοδός στο Σαρμ Ελ Σεϊχ της Αιγύπτου να έληξε με τη συναίνεση του Ισραήλ σε μια σειρά μέτρων με στόχο την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους Παλαιστινίους, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι δύσκολα. Η συμφωνία για τη μεταβίβαση του ελέγχου ασφαλείας πέντε πόλεων της Δυτικής Όχθης, σκόνταψε ήδη στον πρώτο "σκόπελο", αυτόν της Ιεριχούς, με προβλήματα στον καθορισμό του πλαισίου αποχώρησης και στα θέματα ασφαλείας, να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν επί του θέματος τη Δευτέρα, χωρίς σαφές αποτέλεσμα, ωστόσο σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, Σάεμπ Ερεκάτ, επίκειται και νέα συνάντηση των δύο πλευρών σήμερα. Στο μεταξύ, ανησυχία έχει δημιουργήσει η είδηση που μεταδίδει η ισραηλινή ραδιοφωνία σχετικά με φημολογούμενα σχέδια για οικοδόμηση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, με σκοπό να στεγάσει τους έποικους που θα αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης

    Εάν αυτή η είδηση επιβεβαιωθεί, η αναστάτωση που θα προκληθεί στους κόλπους των Παλαιστινίων θεωρείται δεδομένη, καθώς το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ήδη κρίνεται από πολλούς ως ένα κόλπο με απώτερο στόχο την ενίσχυση του ισραηλινού έλεγχου στη Δυτική Όχθη.

    Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, επί του σχεδίου αποχώρησης από πόλεις της Δυτικής Όχθης δεν έχουν κλείσει. Πρώτη στον κατάλογο είναι η Ιεριχώ, η οποία δεν γνωρίζει εξάρσεις βίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που κρατά η Ιντιφάντα και μάλιστα η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό που προσελκύει το καζίνο της, το μοναδικό σε ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη. Οι διεθνείς ανταποκριτές χαρακτηρίζουν συμβολικό, περισσότερο, το χαρακτήρα της ισραηλινής αποχώρησης. Κι όμως ακόμα και αυτό αποδεικνύεται δύσκολο.

    Οι Παλαιστίνιοι ζητούν πέρα από την αποχώρηση του στρατού, τη μετακίνηση του στρατιωτικού φυλακίου από την είσοδο της πόλης, με ταυτόχρονη παράδοση και του παρακείμενου χωριού Αλ Αουγια.

    Σημειωτέον ότι οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει απόσυρση από παλαιστινιακά εδάφη, ξανά στο παρελθόν, ωστόσο πάντα άφηναν πίσω ασφυκτικούς κλοιούς με φυλάκια για τον έλεγχο της διέλευσης.

    "Θέλουμε η αποχώρηση, με πρώτη αυτήν από την Ιεριχώ, να αφορά ολόκληρες αστικές περιοχές και όχι μόνο πόλεις, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να αρθούν οι αποκλεισμοί", τόνισε ο Ερεκάτ.

    Εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, από την πλευρά τους, δηλώνουν πως δεν υπάρχει ακόμα καμία οριστική συμφωνία. Και οι συνομιλίες, έστω μετ εμποδίων, συνεχίζονται. Άλλωστε σειρά μετά την Ιεριχώ έχουν οι πόλεις Τουλκαρέμ, Καλκιλίγια, Βηθλεέμ και Ραμάλα, όπου εκεί η στρατιωτική παρουσία είναι έντονη. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.

    [10] Οικονομία

    Μέχρι και 16 Μαρτίου Παράταση για δηλώσεις και Ε9

    15/2/2005 4:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κατά 11 εργάσιμες ημέρες παρατείνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και του Ε9 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 1η Μαρτίου. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζα, οι εν λόγω κατηγορίες φορολογουμένων πρέπει να καταθέσουν τη δήλωσή τους μέχρι και τις 16 Μαρτίου, εξαιτίας του φόρτου εργασίας στις εφορίες και στο ΚΕΠΥΟ. Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 οι κάτοικοι εξωτερικού ή οι αγρότες που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, αλλά έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα. Παράλληλα, ο κ. Ρεγκούζας ανακοίνωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση από το Εθνικό Τυπογραφείο των φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε9 λόγω του όγκου τους. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το 2006 θα κατατεθεί για τελευταία φορά το Ε9, αφού στο μέλλον οι μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία θα γνωστοποιούνται στις εφορίες από τους συμβολαιογράφους.

    [11] Βόλεϊ

    Φινάλε με ντέρμπι στις Γυναίκες

    15/2/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με το τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, Φιλαθλητικού-Άρη, πέφτει αύριο η αυλαία της 18ης αγωνιστικής Α1 Γυναικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέρα από το γόητρο των δύο ομάδων της "Νύμφης του Βορρά" έχει το γεγονός, ότι για πρώτη φορά ο τεχνικός του Φιλαθλητικού, Γιώργος Γιάτσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του. Στον πρώτο αγώνα, όπου ο Φιλαθλητικός είχε επιβληθεί εύκολα στο Χαριλάου με 3-0 (25-20, 26-24, 25-16) τεχνικός της ομάδας του κ. Ανδρέου ήταν ο Θανάσης Στράντζαλης, ενώ ακολούθησε στη συνέχεια και ο Νίκος Παπαϊωάννου.

    Τους βαθμούς της νίκης αναζητά ο Γιάτσης

    Ο Γιώργος Γιάτσης που τις τελευταίες μέρες δουλεύει πολύ σκληρά για τις απαιτήσεις του εν λόγω αγώνα και κυρίως για την περίοδο των πλεϊ οφ, δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και φιλοδοξεί ότι θα πιστώσει τρεις ακόμη πολύτιμους βαθμούς στο "λογαριασμό" της ομάδας του: "Όπως σε κάθε παιχνίδι, έτσι και απέναντι στον Άρη, στόχος μας είναι η νίκη. Οι τρεις βαθμοί είναι το ζητούμενο. Γι αυτό, οφείλουμε να αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο ότι πραγματικά είμαστε οι καλύτεροι. Η θεωρία απέχει από την πράξη. Με πειθαρχία και καθαρό μυαλό, πιστεύω ότι η ομάδα θα προσθέσει άλλη μια νίκη στο ενεργητικό της'.

    Στην αντίπερα όχθη ο τεχνικός του Άρη κ. Σδραυκάκης δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα με τις αθλήτριές του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει σύμφωνα με δηλώσεις του στην ΕRTonline είναι "η διάθεση που θα δείξουν οι παίκτριές του στο ντέρμπι", καθώς σύμφωνα με τον Έλληνα προπονητή το "κλειδί" για τη νίκη βρίσκεται αποκλειστικά στον ψυχολογικό τομέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγώνες)

    [12] Βόλεϊ

    Πρόσκληση στον κόσμο του "τριφυλλιού"

    15/2/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το μεγαλύτερο άγχος του Παναθηναϊκού για αύριο έχει να κάνει με την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο της Γλυφάδας, προκειμένου να αποτελέσει τον έβδομο παίκτη της ομάδας. Σε αυτό ασφαλώς έχει συμβάλλει τόσο η απογοήτευση που σκόρπισε η πρόσφατη εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ, όσο και η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού-Σεβίλλης για τους "32" του Κυπέλλου UEFA. Σύμφωνα πάντως με τους ιθύνοντες του "τριφυλλιού" σημαντικό ρόλο στην προσέλευση του "πράσινου" λαού, θα παίξουν ασφαλώς και οι καιρικές συνθήκες, ενώ ίσως αποδειχθεί τελικά προς όφελος της ομάδας βόλεϊ και η "αλμυρή" τιμή των εισιτηρίων του ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA.

    [13] Βόλεϊ

    "Τα ρέστα τους" παίζουν οι "πράσινοι"

    15/2/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το "τελευταίο του χαρτί" για να σώσει τη χρονιά, παίζει αύριο στις 18:00 (απ ευθείας από το Supersport 3) στη Γλυφάδα, ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός στον επαναληπτικό των "12" του Τσάμπιονς Λίγκ απέναντι στη γερμανική Φρίντριχσχάφεν. Ζητούμενο ασφαλώς για το "τριφύλλι" είναι η νίκη με 3-0, προκειμένου να υπερκεράσει το 3-1 (27-25, 25-20, 25-23, 20-25) του πρώτου αγώνα και να φτάσει έτσι στην πρόκριση της επόμενης φάσης. Στη χειρότερη πάντως περίπτωση -κάτι που δεν θα πρέπει να σκέπτονται τα παιδιά του Παναγιώτη Λακασά- στους "πράσινους" αρκεί και νίκη με 3-1, αλλά οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους +10 πόντους.

    Βαρύ το κλίμα στη Γλυφάδα

    Το κλίμα αυτές τις μέρες στο στρατόπεδο των πρασίνων, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, που την Κυριακή πρόσθεσαν στην πλούσια τροπαιοθήκη τους το έβδομο Κύπελλο Γερμανίας "λυγίζοντας" στον τελικό 3-2 τη μαχητική Μπερλίν, είναι ίσως το χειρότερο που υπήρξε από την αρχή της χρονιάς. Η ήττα της 16ης αγωνιστικής Α1 ανδρών με 2-3 από τον ΠΑΟΚ, που "έσπασε" το αήττητο της έδρας του πρωταθλητή, έχει προκαλέσει απογοήτευση στους αθλητές, αλλά και στον κόσμο του "τριφυλλιού".

    Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας στην ελληνική ομάδα που να μην έχει συνειδητοποιήσει, ότι το αυριανό ματς είναι ίσως ή τελευταία ευκαιρία για να μην "πάει στράφι" όλη η φετινή αγωνιστική περίοδος. "Πρέπει να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας και να αποδείξουμε σε όλους και κυρίως στους εαυτούς μας, ότι υπάρχει φως στο τούνελ.Μέχρι σήμερα η ομάδα δεν έχει δείξει σε κανέναν αγώνα τη σταθερότητά της. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει χημεία μεταξύ μας και ότι ποτέ όλοι οι παίκτες δεν ταιριάξαμε μεταξύ μας. Κάνουμε λάθη που ούτε ομάδα της β κατηγορίας δεν θα έκανε. Δεν επιτρέπεται ένας Παναθηναϊκός, ο πρωταθλητής, να τελειώνει έναν αγώνα με 35 λάθη" δήλωσε στην ΕRTonline ο διεθνής ακραίος Ηλίας Λάππας με παράπονο.

    Ραντεβού με την ιστορία

    Σήμερα λοιπόν ο Παναθηναϊκός είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση της ευρωπαϊκής του ιστορίας, αφού με μία "καθαρή" νίκη, θα περάσει, στην παρθενική του συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση, στους "6" του Τσάμπιονς Λίγκ. Τι πρέπει όμως να κάνουν οι πρωταθλητές για να "σφραγίσουν" την πρόκρισή τους στην "6άδα"; "Πρέπει να δείξουμε όλοι για πρώτη φορά τα ψυχικά μας αποθέματα" δηλώνει αποφασισμένος ο Ηλίας Λάππας και συνεχίζει τις δηλώσεις του στην ERTonline: " Θα πρέπει αύριο να μπούμε στον αγώνα με πάθος και να παλέψουμε κάθε πόντο. Ακόμη και σετ αν χάσουμε, δεν πρέπει να τα παρατήσουμε ούτε στιγμή. Άλλωστε η Φριντριχσχάφεν μας έδειξε στο πρώτο ματς, ότι δεν είναι η υπερομάδα που μπορεί να σε καθηλώσει με το παιχνίδι της» υπογράμμισε ο Λάππας.

    Στον αυριανό αγώνα της χρονιάς ο Παναθηναϊκός δεν θα πρέπει να παίξει σε άδειες εξέδρες, κάνοντας έτσι ακόμη πιο εύκολο το έργο των Γερμανών. Άλλωστε καιαπό ιστορικής σημασίας η αναμ΄τρηση της Γλυφάδας έχει ξεχωριστή σημασία για το "τριφύλλι" αφού όπως επισημαίνει και ο αριστερόχειρας ακραίος του πρωταθλητή στην ERTonline «είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να φανούμε συνεπείς στο ραντεβού μας με την ιστορία. Θεωρώ ότι αν αποκλείσουμε τους Γερμανούς μπορούμε να φτάσουμε στο φαϊναλ φορ της Θεσσαλονίκης, αφού μετά δεν μας περιμένει ούτε ρώσικη, ούτε ιταλική ομάδα. Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από το ματς με τον ΠΑΟΚ, αλλά πραγματικά αύριο τους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να μας σπρώξουν στη νίκη, αφού η παρουσία τους θα μας δώσει ένα παραπάνω κίνητρο για την πρόκριση".

    Αμφίβολος ο Σαφράνοβιτς

    Για την πρωταθλήτρια Γερμανίας Φριντριχσχάφεν και από την περασμένη Κυριακή Κυπελλούχο -τα 7 Κύπελλα Γερμανίας κατακτήθηκαν τα τελευταία 8 χρόνια με μοναδική διακοπή το 2000- όλοι οι παίκτες βρίσκονται στη διάθεση του Ρουμάνου τεχνικού Στέλιαν Μοκουλέσκου εκτόςαπό τον Ισραηλινό ακραίο Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς, που εδώ και μερικές μέρες ταλαιπωρείται από τραυματισμό και η συμμετοχή του στον αγώνα της Τετάρτης είναι αμφίβολη. Διαιτητές θα είναι οι κ.κ. Αμόν Νέσερ (Ισραήλ) και Ντέιβιντ Γκριλ (Σλοβενία).

    Έτσι οι πιθανές βασικές εξάδες που θα παρατάξουν οι δύο τεχνικοί στο «Μάκης Λιούγκας» για τον επαναληπτικό των «12» του Τσάμπιονς Λίγκ, Παναθηναϊκού-Φρίντριχσχάφεν θα είναι ως εξής:

    Παναθηναϊκός 14. Σ. Πανταλέων 4. Γ. Νοβότνι 11. Γ. Λιβαθηνός 6. Ντ. Μούρεκ 12. Ν. Σμαραγδής 16.Π. Πλάτενικ 7. Γ. Στεφάνου (λίμπερο)

    Φριντριχσχάφεν 2. Μπ. Γιαλοβιέτσκι (Κεντρικός) 3. Γιόχεν Σοπς (Διαγώνιος) 4. Ρόμπερτ Κοχ (Πασαδόρος) 6. Μάρκους Ποπ (Ακραίος) 12. Ζοάο Χοσέ (Κεντρικός) 13. Έλβις Κοντρέρας (ακραίος) 10. Αλέξις Βάλιντο (λίμπερο)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ήττα για τον ΠΑΟ στην Γερμανία

    [14] Ποδόσφαιρο

    Πάθος και ψυχή

    15/2/2005 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2005 5:37:05 μμ)

    Συντάκτης:

    Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου πριν από αγώνα κυπέλλου Ευρώπης ο Τότης Φυλακούρης απολύτως προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις, έθεσε τον στόχο για τον αυριανό αγώνα με την Σεβίλλη που είναι το θετικό αποτέλεσμα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει αυτό. "Αν παίξουμε με πάθος, προσωπικότητα και ψυχή, τότε θα έρθει το θετικό αποτέλεσμα στον αυριανό αγώνα με τη Σεβίλη", είπε και έδωσε μια πρώτη εικόνα για το πώς θα προσπαθήσει να παρατάξει την ομάδα τουλάχιστον από πλευράς ψυχολογίας. Ο υπηρεσιακός προπονητής του Παναθηναϊκού είπε ότι η ομάδα του θα έχει πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα κρατήσει το μηδέν στην εστία της, διευκρίνισε πως οι «πράσινοι», από τη στιγμή που φοράνε το ευρωπαϊκό κοστούμι τους, θα φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο, ενώ παραδέχθηκε ότι το έργο του αθηναϊκού συλλόγου θα είναι αρκετά δύσκολο απέναντι στη Σεβίλη. "Δεν έχουμε καθόλου άγχος. Το έργο μας είναι δύσκολο, όμως εμείς σεβόμαστε τη Σεβίλη και δεν τη φοβόμαστε και θεωρώ ότι θα την κερδίσουμε στον αυριανό αγώνα. Ειδικά αν παίξουμε όπως το Σάββατο, θα έχουμε τον πρώτο λόγο στην υπόθεση νίκη και φυσικά πρόκριση. Διαθέτουμε καλούς παίκτες, καλά παιδιά, για να γίνει σύνολο, όμως, πρέπει αυτοί οι δύο παράγοντες να δεθούν μεταξύ τους" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φυλακούρης.

    "Παίζουμε με μία πολύ καλή ομάδα, η οποία προέρχεται από συνεχόμενες νίκες και από μία πολύ καλή πορεία στο Ισπανικό Πρωτάθλημα, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση. Είναι μία ομάδα που σε πέντε λεπτά μπορεί να σε χτυπήσει από παντού. Δεν μπορείς να μιλήσεις για αδυναμίες. Είναι πολύ γρήγορη και πολύ ποιοτική. Το παραμικρό λάθος ίσως μας στοιχίσει. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο Παναθηναϊκός θα φορέσει το ευρωπαϊκό κοστούμι του και, με τη συμπαράσταση του κόσμου και της διοίκησης, θα μπει στο παιχνίδι να πάρει αυτό που θέλει. Τόσα χρόνια στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός δεν ξέρει από τακτικές. Αυτό που θέλει το παίρνει. Πρέπει να δείξουμε αγωνιστικό πάθος και ψυχή, ώστε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα που θέλουμε, για να μπορούμε μετά από μία εβδομάδα να φτάσουμε στην πρόκριση". Όσο για το μυστικό χαρακτηριστικά τόνισε, "Να μην δεχτούμε με τίποτα γκολ. Αυτό είπα και στους παίκτες. Πρέπει να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα κι από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός ξέρει να παίρνει αποτελέσματα εκτός έδρας". Ενώ μετά απο σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στο ότι είναι υπηρεσιακός προπονητής λέγοντας, "Για μένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ είμαι υπηρεσιακός προπονητής. Δεν με πειράζει να μου πουν ότι από την Πέμπτη πάω στην Παιανία. Είτε προπονώ μικρά παιδιά, είτε μεγάλα, για μένα δεν έχει σημασία. Είπα στους παίκτες να μην περάσει μεταξύ τους θέμα προπονητολογίας και να μην ασχολούνται με αυτή την υπόθεση. Να ασχολούνται μόνο με το παιχνίδι".

    Συγκρατημένος ο Καπαρός

    Αρκετά επιφυλακτικός, ενόψει του αυριανού αγώνα με τον Παναθηναϊκό, εμφανίστηκε ο προπονητής της Σεβίλης, κατά τη διάκρεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ο Χοακίν Καπαρός δεν θέλησε να αποκαλύψει πολλά γύρω από την ομάδα του και από τον τρόπο που θα αγωνιστεί, απέφυγε να κάνει προβλέψεις, ενώ τόνισε πως τα όπλα της ελληνικής ομάδας είναι η εμπειρία και το ομαδικό πνεύμα που έχει στο παιχνίδι της. Συγκεκριμένα είπε, "Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα ιστορική, με πλούσιες εμπειρίες από τέτοιες διοργανώσεις. Διαθέτει ομαδικότητα και παρουσιάζει ένα καλά οργανωμένο σύνολο όταν αγωνίζεται". όσο για το αν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του τόνισε, "Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα, υπάρχει και η ρεβάνς. Ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός να μας οδηγήσει στο να κάνουμε κάποιες αλλαγές, αλλά επί της ουσίας η Σεβίλη δεν θα αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της."

    [15] Ποδόσφαιρο

    Έφτασε το σκάνδαλο!

    15/2/2005 3:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πριν μερικές ημέρες οι αιχμές για εμπλοκή της Ελλάδας στο σκάνδαλο της Γερμανίας ήταν έμμεσες και ασαφείς, ωστόσο ο Ρόμπερτ Χόιτζερ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό "Focus" μίλησε ξεκάθαρα και για σύνδεσμο με την Ελλάδα στο "στήσιμο" των αγώνων. Το περιοδικό δημοσιεύει μέρος της κατάθεσης του Γερμανού διαιτητή, ο οποίος σε αυτήν τονίζει ότι υπήρχε ένας άνθρωπος στην χώρα μας, ονόματι Κώστας, ο οποίος με την σειρά του είχε επαφές με την Κροατία και είχε την δυνατότητα να επηρεάζει αποτελέσματα αγώνων. Όπως συνεχίζει ο Χόιτζερ, το κύκλωμα αποτελούνταν από τρία αδέρφια στην Κροατία, οι οποίοι είχαν συνδέσμους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γερμανός αυτοί γνώριζαν πως στον περιβόητο αγώνα του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας το ημίχρονο θα ήταν διπλό και το τελικό αποτέλεσμα, άσος! Για αυτόν τον λόγο είχαν ποντάρει πολλά χρήματα σε αυτό και είχαν τονίσει μάλιστα στον Χόιτζερ πως στην Ελλάδα αισθάνονται σαν στον "παράδεισο", δεδομένου πως το κρατικό στοίχημα δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις από το γερμανικό και επηρεάζονται ευκολότερα τα ματς.

    Αντιδράσεις Γκαγκάτση

    Η απάντηση του Βασίλη Γκαγκάτση σε όλα τα παραπάνω δόθηκε με δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ στον ραδιοφωνικό σταθμό SuperΣΠΟΡ FM, όπου τόνισε πως έχει ήδη στείλει έγγραφο για σχετικές διευκρινίσεις, ενώ θα ζητήσει και την έναρξη εισαγγελικής έρευνας. "Δεν ανησυχώ. Αυτός που καταγγέλλει έχει και το βάρος της αποδείξεως αυτών που λέει", επεσήμανε ο Βασίλης Γκαγκάτσης, "Έχουμε ήδη αντιδράσει στέλνοντας σχετικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιούμε στην UEFA, ζητώντας διευκρινίσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν κατηγορίες στον αέρα, γι΄ αυτό θέλουμε όλα τα στοιχεία, για να μπορέσουμε να κινηθούμε ανάλογα. Η UEFA έχει ήδη διατάξει έρευνα για το παιχνίδι Πανιώνιος-Ντιναμό Τυφλίδας, αναθέτοντας την υπόθεση στον Αυστριακό επιθεωρητή Γκέρχαρντ Καπλ, που είναι ο ίδιος που είχε αναλάβει τις έρευνες μετά την καταγγελία της Αρμενίας σε βάρος της Ελλάδας. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Βλέποντας τον αγώνα του Πανιωνίου με τη Ντιναμό Τιφλίδας, νομίζω πως το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε γίνει στο 70΄ 1-3 και δεν άφηνε οποιεσδήποτε υπόνοιες για "στήσιμο". Όποιος θέλει μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι πώς θα το αποδείξει".

    "Ο Γερμανός διαιτητής αναμειγνύει πρώτα τον εαυτό του, μετά τη μισή Γερμανία και μετά τη μισή Ευρώπη. Η UEFA είναι, πάντως, υποχρεωμένη από την πλευρά της, από τη στιγμή που έχει στα χέρια της μια καταγγελία, να ξεκινήσει μια έρευνα, για να καταλήξει σε ένα πόρισμα. Το ερώτημα που θέτω εγώ είναι γιατί το γραφείο στοιχημάτων δεν έκανε την καταγγελία πριν το παιχνίδι, όταν είδε περίεργα πονταρίσματα ή δεν σταμάτησε να δέχεται στοιχήματα. Όλη η φασαρία έγινε, γιατί δεν ήθελε να πληρώσει. Θα ζητήσω με έγγραφο την παρέμβαση της Εισαγγελίας, για να ξεκινήσει έρευνες με βάση όχι τον αγώνα του Πανιωνίου, αλλά τις καταθέσεις που αναφέρουν ότι εμπλέκεται κάποιος Κώστας από τη Θεσσαλονίκη και έχει διασυνδέσεις με τους Κροάτες συνεργάτες του Χόιτσερ.

    Το ζητούμενο είναι άλλο. Όλοι οι Έλληνες, αλλά και όλος ο κόσμος, έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο διαδίκτυο και να παίζει στο στοίχημα παρανόμως νόμιμα και ουδείς συγκινείται. Βλέπουμε να γίνονται προκαταρκτικές εξετάσεις για τόσα άλλα ζητήματα και γι΄ αυτό που είναι παράνομο, αφού υποτίθεται πως μόνο μέσω του ΟΠΑΠ μπορείς να παίξεις στοίχημα στην Ελλάδα, ουδείς ασχολείται. Εχω πληροφορηθεί πως κάθε χρόνο παίζονται σε αυτού του είδους τα παράνομα στοιχήματα περίπου 300 δισ. Ετσι χάνονται του κόσμου τα λεφτά από τον ΟΠΑΠ και το ελληνικό δημόσιο και νομιμοποιείται μια παράνομη κατάσταση που δεν έχει τέλος. Αν δεν είναι παράνομο, ας το νομιμοποιήσουν και ας πουν πως ο ΟΠΑΠ δεν έχει πλέον το μονοπώλιο. Δεν μπορεί τα αποτελέσματα των αγώνων που είναι δημόσια να τα εκμεταλλεύονται κάποιοι και οι ομάδες και το ποδόσφαιρο να μην έχουν κανένα κέρδος. Πώς ανέχεται το ελληνικό κράτος να χάνονται τόσα δισ. από τα έσοδα που θα έπρεπε ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και η ίδια η Πολιτεία να έχουν".

    Έγγραφο και απο UEFA

    Στο μεταξύ ήδη έχει αποστείλει έγγραφο και η UEFA στην ΕΠΟ στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των εθνικών ομοσπονδιών και στην προσπάθεια να τους επισημάνει την αναγκαιότητα ιδιαίτερης προσοχής πάνω στο θέμα. Το έγγραφο της UEFA αναφέρει χαρακτηριστικά, "H UEFA συνιστά στις Oμοσπονδίες να έχουν τα κατάλληλα όργανα, διαδικασίες και κανονισμούς, έτσι ώστε να ασκηθούν διώξεις εναντίον οποιουδήποτε υποπτεύονται ότι επηρεάζει αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων

    [16] Ποδόσφαιρο

    Ορίζει εκλογές η Ερασιτεχνική ΑΕΚ

    15/2/2005 12:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2005 1:50:35 μμ)

    Συντάκτης:

    Με τον Φερνάντο Σάντος να έχει δώσει ρεπό για σήμερα στους παίκτες της ΑΕΚ, το ενδιαφέρον στην Ένωση, επικεντρώνεται στην απογευματινή σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της Ερασιτεχνικής. Σε αυτό ο Γιάννης Γρανίτσας, αναμένεται να ορίσει την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και κατά επέκταση νέου πρόεδρου, ο οποίος θα αναλάβει και το δύσκολο έργο της ανέργεσης του νέου γηπέδου. Ήδη σε συνάντησή του με τον κ. Γρανίτσα, ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης του είχε ζητήσει την παραίτησή του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής του από τον ίδιο μέσω των εκλογών. Επιθυμία του πρώην προέδρου, είναι να αναλάβει τα ηνία της Ερασιτεχνικής για να προωθήσει μια νέα οικονομικοτεχνική μελέτη, που ήδη ετοιμάζει τεχνική εταιρεία για λογαριασμό του, για το νέο γήπεδο.

    Στο θέμα του γηπέδου έχει εμπλακεί και η ΠΑΕ, μετά την εξαγγελία του Ντέμη Νικολαΐδη για δημόσιο διαγωνισμό, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης ζήτησε τα φώτα και της UEFA για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ελλάδα, η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Γηπέδων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, προκειμένου να επιθεωρήσει την έκταση της Νέας Φιλαδέλφειας και να εκτιμήσει κατά πόσο είναι εφικτό να κατασκευαστεί εκεί νέο γήπεδο που θα τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

    [17] Η Αθήνα υποψήφια για το Παγκόσμιο κολύμβησης

    15/2/2005 1:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πέντε πόλεις μεταξύ των οποίων και η Αθήνα θα διεκδικήσουν το 13ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου του 2009, όπως ανακοίνωσε σήμερα η FINA. Η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουλίου μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο Μόντρεαλ, που έχει αναλάβει την εφετινή διοργάνωση. εκτός της Αθήνας υποψήφιες διοργανώτριες είναι επίσης οι πόλεις Ντουμπάι, Μόσχα, Ρώμη, καθώς και μια πόλη της Ιαπωνίας, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Όπως ήδη έχει αποφασισθεί η διοργάνωση του 2007 θα λάβει χώρα στη Μελβούρνη.

    [18] Πολιτισμός

    Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών "Ο Μαγικός Αυλός"

    15/2/2005 3:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το "κύκνειο άσμα" του Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ "Ο Μαγικός Αυλός" παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Ένας ύμνος στην αιώνια αγάπη μέσα από μελωδίες μοναδικές, γεμάτο από ανθρωπιστικά ιδεώδη πλέκεται μέσα από ένα συμβολικό παραμύθι: δύο αντίπαλοι του σύμπαντος, ο Βασιλιάς της Μέρας και η Βασίλισσα της Νύχτας ερωτεύονται, γρήγορα όμως γίνονται εχθροί. Καρπός του έρωτά τους είναι η Παμίνα, την οποία ο πατέρας κλέβει για να την προστατεύσει από τη μητέρα της. Η τελευταία αναθέτει στον Ταμίνο να τη βρει, κι εκείνος, ερωτευμένος από το πορτραίτο της Παμίνα και μόνο, ξεκινάει την αναζήτηση έχοντας έναν αυλό, το φυλαχτό που κρύβει πολλές μαγικές ιδιότητες.

    Β. Α. Μότσαρτ: Η ζωή και το έργο του

    Στις 27 Ιανουαρίου του 1756 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους κλασικούς όλων των εποχών, ο Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (το πλήρες όνομά του ήταν Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart ). Γιος του συγραφέα και βιολονίστα Λεοπόλδου Μότσαρτ και της Άννας Μαρίας Περτλ, είχε άλλα έξι αδέρφια από τα οποία επέζησε μόνο ο ίδιος και η αδερφή του Νάνερλ. Ο Μότσαρτ δεν πήγε ποτέ στο σχολείο όπως οι συνομίληκοί του, αλλά διδάχτηκε στο σπίτι του από τον πατέρα του λέγεται ότι ήταν ιδιοφυΐα στα μαθηματικά, ενώ μπορούσε να μιλήσει εφτά γλώσσες! Ήταν πολυτάλαντος με ιδιαίτερη έφεση στο βιολί.

    Το 1762 ξεκινάει με την οικογένειά του περιοδείες στα οκτώ του χρόνια μάλιστα έγραψε την πρώτη του συμφωνία ενώ ήδη είχε συνθέσει μινουέτα. Αργότερα ακολούθησαν άλλες συνθέσεις, όπως η πρώτη του όπερα: La Finta Semplice το 1768. Στα δεκατέσσερα έγραψε όπερα Mithridates, King of Pontus (1770) και ακολούθησε η σύνθεση του Miserere του Georgio Allegri.

    Το 1771 επιστρέφει στη πόλη που γεννήθηκε, το Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας, αλλά δεν έχει την υποστήριξη που θα ήθελε από τον Αρχιεπίσκοπο και φεύγει για το Μόναχο με τη μητέρα του. Ένα χρόνο μετά χάνει τη μητέρα του στο Παρίσι, όπου όσο έμεινε έγραψε σπουδαία εκκλησιαστική μουσική.

    Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το 1781 η όπερά του Idomeneo, King of Crete στο Μόναχο. Μετά ένα χρόνο ο Μότσαρτ παντρεύεται την Κονστανζ Βέμπερ και αποκτούν έξι παιδιά από τα οποία μόλις τα δύο επέζησαν στην παιδική ηλικία. Το 1785 αφιέρωσε έξι κουαρτέτα εγχόρδων στον Χάυντν τον οποίο γνώρισε το 1768. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του ήταν αρκετά δύσκολα και, όπως ο ίδιος έλεγε: "έπαιρνε πολλά για αυτά που έκανε και λίγα σε σχέση με όσα θα μπορούσε να κάνει". Το 1790 έγραψε το Cosi fan tutte αλλά μετά το The Marriage of Figaro η φήμη του άρχισε να μειώνεται βαθμιαία: το κοινό δυσκολευόταν να αντιληφθεί το βάθος και την ποιότητα του έργου του. Μάλιστα λέγεται ότι η ορχήστρα δυσκολευόταν ιδιαιτέρως να παίξει τις συνθέσεις του.

    Το έργο του Μότσαρτ είναι τεράστιο και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Από τις όπερες που ξεχώρισαν είναι και ο Don Giovanni και το The Magic Flute, το κύκνειο άσμα του και ίσως το καλύτερο έργο της ζωής του. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791 ση Βιέννη. Τη νύχτα του θανάτου του πολλοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν έξω από τα παράθυρα του διαμερίσματός του για να τραγουδήσουν την μουσική του προς τιμήν του.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωάννου Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ Κοστούμια: Χρύσα Μάντακα Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Bαγιανός Μουσική διδασκαλία: Κ. Δημηνάκης, Λ. Τουρούτογλου

    Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Κατσάρας, Λουκία Σπανάκη, Γιώργος Παναγιωτίδης, Ελλη Χατζηκυριακίδου, Νικόλαος Καπέτας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Anila Telly, Γεωργία Καραγκούνη, Θάλεια Μαυρίδου, Όλγα Ξανθοπούλου, Μαίρη Παλάσκα, Παναγιώτης Γιαλμπουντάκης, Βασίλης Τσανακτσίδης, Μελίνα Πασχαλίδου, Μαριάντζελα Χατζησταματίου, Σταματία Μολλούδη

    Παραστάσεις: 12, 13, 16, 18 - 20 Φεβρουαρίου Ώρα: 20:00μ.μ. Εισιτήρια: Πλατεία: 30,00 - 20,00 (φοιτητικό) Εξώστης Α: 15,00 - 10,00 (φοιτητικό) Εξώστης Β: 10,00

    Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη Τηλ.:2310 223528

    Σχετικά Links:

    ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    W. A. MOZART - ΜΟΥΣΙΚΗ

    W. A. MOZART - LINKS

    [19] Πολιτισμός

    Για εφτά παραστάσεις στο Θέατρο Ροές "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος"

    15/2/2005 2:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός ) λύκος" είναι η όπερα παρωδία του Χαράλαμπου Γωγιού που παρουσιάζει η "Όπερα των Ζητιάνων" για εφτά μόλις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές, σε συνεργασία με την "Ορχήστρα των Χρωμάτων". Το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας χρησιμοποιείται ως βάση για να θιχτεί ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας, τα πρότυπα της ανδρικής συμπεριφοράς, οι μύθοι γύρω από τον άντρα, οι προσδοκίες που διαμορφώνουν τις ερωτικές σχέσεις. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη μυθολογία και τυπολογία της όπερας. Όλα αυτά σε μια μουσική γλώσσα εύληπτη και προσιτή και ένα θέαμα δροσερό και νεανικό, που φιλοδοξεί να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στο παραδοσιακό κοινό της όπερας και το ευρύτερο κοινό του θεάτρου. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998 από το Σύνολο Πειραματικής Μουσικής και την εταιρεία θεάτρου Commedia. Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραστάσεις θα συνδυαστούν με ηχογράφηση του έργου από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Διεύθυνση Ορχήστρας: Βασίλης Χριστόπουλος Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη Σκηνικά κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός. Παίζουν: Βαγγέλης Μανιάτης, Διαλεκτή Καμπάκου, Χαράλαμπος Βελισάριος, Διαμαντής Καραναστάσης

    Παραστάσεις: 16, 18, 20, 21, 23, 25 και 27 Φεβρουαρίου Ώρα: 21.30μ.μ. Εισιτήρια: 20 , 15 φοιτητικό

    Χορηγός επικοινωνίας της παράστασης είναι το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

    Θέατρο Ροές Ιάκχου 16, Γκάζι Τηλ. 210 3474312 e-mail info@thebeggarsoperas.gr

    Σχετικά Links:

    ΟΠΕΡΑ ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ

    ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

    [20] Υγεία

    Πατάτα η ευεργετική Εμβόλιο πατάτας κατά της ηπατίτιδας Β

    15/2/2005 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2005 4:50:41 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Ελπίδες για το μέλλον δίνει μία σημαντική όσο και απρόσμενη ιατρική ανακάλυψη που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Έρευνες που έκαναν με γενετικά τροποποιημένες πατάτες έδειξαν ότι οι εθελοντές που δοκίμασαν ένα ιδιότυπο εμβόλιο από πατάτες, αύξησαν σε σημαντικό βαθμό την ανοσία τους στον ιό της ηπατίτιδας Β. Στις δοκιμές πήραν μέρος 42 εθελοντές, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων (60%) εμφάνισε σημάδια ανοσίας. Τώρα, οι επιστήμονες του Roswell Park Cancer Institute, στη Νέα Υόρκη, ευελπιστούν ότι η νέα αυτή ανακάλυψη θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα φτηνό εμβόλιο, που θα λαμβάνεται από το στόμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθένεια που κάθε χρόνο στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β σε ενέσιμη μορφή, που, όμως, είναι πολύ ακριβό για τις πιο φτωχές χώρες, ενώ η διατήρησή του πρέπει να γίνεται σε ψυγεία.

    Αισιόδοξα σενάρια για το μέλλον

    Λύση στο πρόβλημα φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παραγωγή ενός εμβολίου που θα λαμβάνεται από το στόμα, ενώ λόγω του χαμηλού του κόστους, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε παγκόσμια προγράμματα για την αντιμετώπιση της νόσου.

    Οι επιστήμονες πήραν φυτά πατάτας και τα τροποποίησαν γενετικά προκειμένου να τους χορηγήσουν μία πρωτεΐνη από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι όταν το άτομα λάβει άπαξ το εμβόλιο, η πρωτεΐνη που περιέχεται σε αυτό θα προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον ιό και να αντιδράσει. Έτσι, μελλοντικά θα "αντισταθεί" σε οποιαδήποτε νέα "εισβολή" του ιού στον οργανισμό χωρίς αυτός να ασθενήσει.

    Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο σε πολύ αισιόδοξα σενάρια καθώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον οι χώρες θα μπορούν να καλλιεργούν μόνες τους το εμβόλιο της πατάτας με αποτέλεσμα να μπορούν να προστατευθούν ολόκληροι πληθυσμοί.

    Ένα εκατομμύριο θάνατοι το χρόνο

    Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές δοκιμές καθώς οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, στο παρελθόν είχαν λάβει το συμβατικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β. Μένει, δηλαδή, να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο θα έχει τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα και σε οργανισμούς στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί η συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

    Παρ όλα αυτά, το γεγονός αυτό δε μειώνει τη σημαντικότητα της ανακάλυψης καθώς οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για το εμβόλιο. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι όταν παρασκευαστεί το εμβόλιο θα είναι σε μορφή κάψουλας ή σκόνης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα Β αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Ορισμένοι που προσβάλλονται από τον ιό ενδέχεται να περάσουν μόνο μια βαριά ασθένεια και να αναρρώσουν σύντομα χωρίς να υποστούν μακροχρόνιες βλάβες στο ήπαρ. Ενδέχεται, όμως, να προκαλέσει χρόνια ασθένεια, διάρκειας μεγαλύτερης των έξι μηνών ή και ισόβιας, περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει κύρωση και καρκίνο του ήπατος.

    [21] Τεχνολογία

    Έκλεισαν χιλιάδες ίντερνετ καφέ Διαδικτυακή λογοκρισία στην Κίνα

    15/2/2005 11:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των κινεζικών Αρχών με τα διάφορα ίντερνετ καφέ που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια δεν είναι και οι καλύτερες. Άλλη μία απόδειξη αποτελεί το πρόσφατο κλείσιμο περίπου 12.600 τέτοιων καταστημάτων που πραγματοποιήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2004, με διαταγή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο των καταστημάτων αυτών γιατί λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δεν αρκούνται στις επίσημες δικαιολογίες και πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στον αυστηρότερο έλεγχο του διαδικτύου από την κυβέρνηση. Στην Κίνα, τα ίντερνετ καφέ λειτουργούν μέσα σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο και πολλά από αυτά που αναγκάστηκαν να κλείσουν επειδή είχαν παραβιάσει τον κανονισμό που ορίζει ότι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από σχολεία.

    Αυστηροί, όμως, είναι και οι περιορισμοί που ορίζουν πόσες ώρες μπορεί ένα παιδί να σερφάρει στο ίντερνετ.

    Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση της Κίνας πιστεύει ότι τα ίντερνετ καφέ αποτελούν κακή επιρροή για τους νέους. Μάλιστα, προσπαθεί να υπαγορεύσει ποια είδη βιντεοπαιχνιδιών είναι κατάλληλα, προκειμένου να περιορίσει τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια.

    Τα ίντερνετ καφέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των υπολογιστών, γεγονός το οποίο "απαγορεύει" σε πολλούς Κινέζους να έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σπίτι τους.

    Απαγορεύσεις και συλλήψεις

    Το πρόσφατο κλείσιμο των χιλιάδων ίντερνετ καφέ, δεν είναι το μοναδικό τέτοιο γεγονός. Πολλές φορές στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Κίνας έχει κινηθεί εναντίον τέτοιων καταστημάτων επειδή δεν τηρούσαν τους αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας.

    Σημειώνεται ότι όλα τα περίπου 100.000 ίντερνετ καφέ που υπάρχουν στη χώρα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό που ελέγχει τι είδους ιστοσελίδες μπορούν να επισκεφθούν οι χρήστες, ενώ κρατείται και αρχείο των ιστοσελίδων που έχει επισκεφθεί κάποιος.

    Οι νόμοι που καθορίζουν τις ώρες λειτουργίας των ίντερνετ καφέ και τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ, εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2002 όταν 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα τέτοιο κατάστημα. Τότε, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει σκληρά μέτρα και να θεσμοθετήσει την άδεια λειτουργίας για τα ίντερνετ καφέ.

    Σημειώνεται ότι, τον Αύγουστο του 2004, οι κινεζικές Αρχές έκλεισαν περίπου 700 ιστοσελίδες και συνέλαβαν 224 άτομα σε μία επιχείρηση καταστολής της ηλεκτρονικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια, εισήγαγε νέους κανονισμούς προκειμένου να μπλοκάρονται και οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου εκτός Κίνας.

    Θυμίζουμε ότι στα τέλη του 2003, η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα" κατηγόρησε μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου ότι βοηθούν την κινεζική κυβέρνηση να λογοκρίνει το διαδίκτυο, ενώ σε έκθεσή της έκανε γνωστό ότι τα συστήματα ελέγχου του ίντερνετ και των e-mails που έχει αναπτύξει η κινεζική κυβέρνηση βρίσκονται μεταξύ των πιο εξελιγμένων συστημάτων στον κόσμο.

    [22] Ζωής ...σΤάσεις

    Στη βόρεια Γερμανία Ξενοδοχείο για φαροφύλακες

    15/2/2005 12:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα διαφορετικό ξενοδοχείο θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό σε ένα λιμάνι στη βόρεια Γερμανία. Πρόκειται για έναν ανακαινισμένο φάρο του 19ου αιώνα που έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να υποδεχτεί έξι πελάτες. Ο φάρος-ξενοδοχείο Roter Sand (που σημαίνει "Κόκκινη Άμμος") λειτουργούσε και τον περασμένο χρόνο, φέτος, όμως, μετά την ανακαίνιση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μένουν για δύο νύχτες αντί μόνο για μία που μπορούσαν πέρσι. Οι τουριστικές Αρχές του λιμανιού Μπρέμερχαβεν ανακοίνωσαν ότι ο φάρος, που χτίστηκε το 1885, θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στις 12 Μαΐου. Παρά τις σημαντικές ελλείψεις, που όπως είναι λογικό θα έχει το ιδιότυπο αυτό ξενοδοχείο, οι τιμές του θυμίζουν ξενοδοχείο πολυτελείας. Μόνο η ημερήσια εκδρομή κοστίζει περίπου 60 ευρώ, ενώ η παραμονή για μία νύχτα κοστίζει 407 ευρώ και για δύο νύχτες 495 ευρώ. Τον περασμένο χρόνο, 450 τουρίστες επισκέφθηκαν το φάρο και 89 διανυκτέρευσαν σε αυτόν.

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    Αλλαγές στο θρόνο των Χρυσανθέμων

    15/2/2005 12:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την πιθανότητα να αλλάξει η νομοθεσία προκειμένου να επιτραπεί σε γυναίκα να ανέβει στον αυτοκρατορικό θρόνο της Ιαπωνίας εξετάζει τον τελευταίο μήνα ομάδα πανεπιστημιακών και νομικών της χώρας, που επελέγησαν από τον πρωθυπουργό, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Το θέμα προέκυψε λόγω του γεγονότος ότι ο διάδοχος του θρόνου Ναρουχίτο έχει μόνο μία κόρη, την πριγκίπισσα Άικο, και η ισχύουσα νομοθεσία, που χρονολογείται από το 1948, απαγορεύει την άνοδο γυναίκας στο θρόνο. Δημοσκόπηση, που έγινε για το θέμα από οικονομική εφημερίδα της χώρας, δείχνει, πάντως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιαπώνων (80%) τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας νομοθετικής αλλαγής, έναντι μόλις ενός 6% που δηλώνει αντίθετο. Σημειώνεται ότι η ιαπωνική αυτοκρατορία είναι η παλαιότερη μοναρχία στον κόσμο, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει γεννηθεί κανένας αρσενικός διάδοχος στην αυτοκρατορική οικογένεια.

    Επομένως, ο κίνδυνος να μείνει "ορφανός" ο θρόνος των Χρυσανθέμων είναι ορατός εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία.

    Η δεκαμελής ομάδα, που εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στον Πρωθυπουργό μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η συζήτηση για το θέμα θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο.

    Η τελευταία φορά που είχε γυναίκα αυτοκράτειρα η Ιαπωνία, ήταν το 18ο αιώνα όταν η Γκο-Σακουραμάτσι βασίλεψε από το 1762 ως το 1771.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιαπωνική κοινή γνώμη κατηγορεί τη σύζυγο του διαδόχου, πριγκίπισσα Μασάκο, επειδή δεν έχει αποκτήσει αρσενικό παιδί.

    [24] Βόλεϊ

    MVP Α1 ανδρών περιόδου 2004-2005

    15/2/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    1η αγων/κή. Λ. Μπολ - ΗΡΑΚΛΗΣ. 2η αγων/κή Ν. Σαμαράς - ΕΘΝΙΚΟΣ 3η αγων/κή Μ. Νίλσον - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 4η αγων/κή Γ. Νανγκά - ΠΑΟΚ 5η αγων/κή Μ. Τζιγκίδης - ΠΑΟΚ 6η αγων/κή Γ. Παπάζογλου - ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 7η αγων/κή Κ. Στάνλεϊ- ΗΡΑΚΛΗΣ 8η αγων/κή Ρ. Σάλμον - ΟΣΦΠ 9η αγων/κή Μ. Μιλίνκοβιτς-ΟΣΦΠ 10η αγων/κή K.Στάνλεϊ - ΗΡΑΚΛΗΣ 11η αγων/κή Ν. Ρουμελιώτης - ΕΑΠ 12η αγων/κη Λίμπερμαν Αγκάμεζ - Nίκαια 13η αγων/κη Αντώνης Κοβάτσεφ -Παγκράτι 14η αγων/κη Γιάννης Λιβαθηνός - ΠΑΟ 15η αγων/κη Ν. Ρουμελιώτης ΕΑΠ 16η αγων/κη Γ. Νανγκά ΠΑΟΚ

    [25] Βόλεϊ

    Ζευγάρωσε τους τίτλους του MVP o Νανγκά

    15/2/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για δεύτερη φορά φέτος διενής Καμερουνέζος άσος του ΠΑΟΚ με γαλλικό διαβατήριο, Γκι Ροζέ Νανγκά του ΠΑΟΚ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος αθλητής (MVP). Το "λιοντάρι" του Δικέφαλου του Βορρά μετά την 4η αγωνιστική κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου πάικτη και της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών, καθώς στο ντέρμπι της Γλυφάδας με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό σημείωσε 25 πόντους, με 24/46 επιθέσεις, 1 μπλοκ ενώ είχε και 5 άμυνες. Ο Νανγκά θα λάβει το έπαθλο (αναμνηστική πλακέτα) του MVP της 16ης αγωνιστικής πριν την έναρξη του αγώνα για την 18η αγωνιστική της Α1 Ανδρών Ολυμπιακός ΠΑΟΚ, την Τετάρτη 23/02. Ψήφους έλαβαν ακόμη και οι Γιώργος Ναζόπουλος (ΠΑΟΚ), Θοδωρής Μποζίδης (ΑΕ Νίκαια).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    MVP Α1 ανδρών περιόδου 2004-2005

    [26] Βόλεϊ

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγώνες)

    15/2/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    1. Παναθηναϊκός 51 (53-10) 2. Πανελλήνιος 45 (50-17) 3. Φιλαθλητικός 41 (44-16) 4. Απολλώνιος Κερ. 41 (48-26) 5. Μαρκόπουλο 29 (36-30) 6. Βριλήσσια 26 (36-35) 7. Σίρις Σερ. 25 (34-34) 8. Ηρακλής 23 (30-39) 9. Ολυμπιακός 15 (23-45) 10. Άρης 14 (24-44) 11. Βύρωνας 10 (15-48) 12. Λάρισα 1 (5-54) **Φιλαθλητικός και Άρης έχουν από ένα ματς λιγότερο.

    [27] Ποδόσφαιρο

    Ισόπαλη η Ξάνθη με την Γκλόρια

    15/2/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ισόπαλη 1-1 ήρθε η Ξάνθη, στο φιλικό ματς που έγινε σήμερα με τη ρουμανική Γκλόρια Μπίστριτσα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Πηγαδίων. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες κι αυτό δεν βοήθησε τους παίκτες και των δύο ομάδων να αποδώσουν καλό ποδόσφαιρο και τους προπονητές να βγάλουν τα συμπεράσματα που θα ήθελαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε μια ανύποπτη στιγμή, τραυματίστηκε ο Κανελίνι. Υπέστη κάταγμα περόνης και διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου εγχειρίστηκε από τον γιατρό της ομάδας Χρήστο Μπίκο. Μοιραία ο Βραζιλιάνος μέσος θα χάσει όλη την υπόλοιπη χρονιά. Ο Γιάννης Ματζουράκης χρησιμοποίησε κυρίως τους παίκτες εκείνους, που δεν αγωνίζονται σχυνά στα επίσημα παιχνίδια της ομάδας. Οι υπόλοιποι, που δεν πήραν μέρος στο φιλικό, έκαναν προπόνηση. Η Γκλόρια προηγήθηκε στο σκορ, με δυνατό σουτ του Νίτα στο 30' και η Ξάνθη ισοφάρισε στο 45' με κεφαλιά του Καζάκη.

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Κοντοδήμος, Κουράκ, Μελισσάς, Γαρπόζης, Κλέμπερ, Πεχλιβανίδης, Βοζαμπάλ, Κανελίνι, Δημητριάδης, Καζάκης. Επίσης αγωνίστηκαν οι Λουτσιάνο, Παπαδημητρίου, Προυνέα, Γιασίν, Γιαντσέλης, Χατζημωϋσιάδης και Μπέρτος. ΓΚΟΛΡΙΑ: Αλμπούτι, Μιντρεάν, Ρας, Πόπα, Μπαμπ, Σανμαρτεάν, Κοροϊάν, Κοστίν, Ιφτόντι, Πέρες, Νίτα. Επίσης αγωνίστηκαν οι Ανγκελ, Μπορς, Νακάτι, Φρασινέσκου, Νεγκρεάν και Φλορέα.

    [28] Ποδόσφαιρο

    Φαβορί η Βαλένθια

    15/2/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πολύ χαμηλά στις... προτιμήσεις των διεθνών πρακτορείων στοιχημάτων βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, όσον αφορά τις πιθανότητες κατάκτησης του κυπέλλου UEFA. Με βάση τις τελευταίες αποδόσεις του William Hill, οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται στην 20η θέση ανάμεσα σε 32 ομάδες με απόδοση 34, ενώ μια θέση παραπάνω βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 29. Φαβορί είναι η Βαλένθια με 9, ενώ ακολουθεί η Στουτγκάρδη με 11. Την πρώτη 20άδα συμπληρώνουν οι: Μίντλεσμπρο και Νιούκαστλ (12), Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σάλκε και Βιγιαρεάλ (15), Αγιαξ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (16), Αλκμααρ, Φενέρμπαχτσε, Λιλ, Σεβίλη και Σαχτιόρ Ντόνετσκ (21), Σαραγόσα, Φέγενορντ, Μπενφίκα και Ντιναμό Κιέβου (26). Τέλος, η μεθαυριανή αντίπαλος των «ερυθρολεύκων», Σοσό, αποδίδει 51 φορές το κεφάλαιο του παίκτη, ενώ το... απόλυτο αουτσάιντερ είναι η Ααχεν, καθώς όποιος στοιχηματίσει υπέρ της θα εισπράξει τα χρήματά του επί 201 φορές!

    [29] Βόλεϊ

    Με μία προπόνηση οι Γερμανοί

    15/2/2005 6:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με 19 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι δημοσιογράφοι, έφτασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα η αποστολή της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Φρίντριχσχάφεν. Χθες είχε προγραμματιστεί μία προπόνηση των Γερμανών σε γήπεδο της Βούλας, αλλά η ομάδα του Ρουμάνου Στέλιαν Μοκουλέσκου λόγω κόπωσης από το ταξίδι, δεν προπονήθηκε. Σήμερα το πρωί η Φριντριχσχάφεν έκανε μία βόλτα στην Αθήνα, για να απελευθερωθούν οι παίκτες από το άγωνιστικό άγχος και το απόγευμα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της προπόνηση στο γήπεδο του αγώνα. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός διέθεσε στην αποστολή των φιλοξενούμενων και γερμανόφωνη συνοδό για την καλύτερή της εξυπηρέτηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 February 2005 - 17:56:36 UTC