Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ναι" στο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη
  • [02] Ορίστηκε εφέτης ανακριτής για τους επίορκους
  • [03] Ένας - ένας περνούν το κατώφλι του Αρείου Πάγου
  • [04] Αμερικανικές πιέσεις κατά Συρίας
  • [05] Η Ακαδημία τίμησε τον Πρόεδρο
  • [06] Κατηγορούμενος ο Γιλμάζ
  • [07] Νέο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Κίνας
  • [08] Τα μεγάλα όνειρα του Νικολαϊδη
  • [09] Θριάμβευσε η παρέα του Ροναλντίνιο
  • [10] Για Ολυμπιακή και οδική ασφάλεια
  • [11] "Ταρακουνήθηκε" το Τόκιο
  • [12] Διάλογος με κινητοποιήσεις

    [01] Κοινωνία

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής "Ναι" στο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

    16/2/2005 7:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 11:03:57 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ δήλωσαν ότι ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, διατηρώντας, όμως, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σε ορισμένα άρθρα, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε κατά, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου λειτουργούν σε απολύτως κατασταλτική κατεύθυνση. "Τα 12 μέτρα που προβλέπονται, αποτυπώνουν την αδιαπραγμάτευτη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει κάθαρση", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή.

    Τροποποιήσεις επί το αυστηρότερον

    Το σχέδιο νόμου τροποποιεί επί το αυστηρότερον τον ποινικό κώδικα αναφορικά με τα αδικήματα της ψευδορκίας και της δωροληψίας δικαστών, επεκτείνει την διαδικασία της κλήρωσης των πρωτοδικών στις δίκες για ασφαλιστικά ζητήματα, ορίζει ότι αντικατάσταση δικαστή επιτρέπεται μονάχα για λόγους ασθενείας ή ανυπέρβλητης ανάγκης - κι αυτή, μονάχα με εκ των προτέρων ορισθέντα αναπληρωματικό δικαστή - ενώ, για τους δικαστές σε βάρος των οποίων έχει διαταχθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για αδίκημα που μπορεί να επισύρει την ποινή οριστικής παύσης, ορίζεται ότι μπορεί να τεθούν προσωρινά εκτός υπηρεσίας.

    Επίσης, θεσπίζονται επίκουροι Επιθεωρητές και ο θεσμός του επόπτη των ανακριτών για την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας του ανακριτικού έργου, χωρίς ο τελευταίος να υπεισέρχεται στην ουσία των ανακρίσεων, ενώ ορίζεται ότι μετά την πάροδο οκτώ μηνών από τη συζήτηση πολιτικής υπόθεσης, ο δικαστής υποχρεούται να επιστρέψει τη δικογραφία, διαφορετικά, αυτή αφαιρείται αμέσως.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η διάταξη που προβλέπει ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, σε περίπτωση αποδοχής αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής, προσδιορίζεται για συζήτηση εντός 15 ημερών, χωρίς να επιδέχεται αναβολή.

    "Δεν ανεχόμαστε την εμπορευματοποίηση της Δικαιοσύνης"

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ανέφερε στην ομιλία του, ότι η κυβέρνηση, "με την άμεση αντίδρασή της, καταδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει ή να ανεχθεί η απονομή της Δικαιοσύνης να εμπορευματοποιηθεί, να καταστεί στη συνείδηση των πολιτών μια διαδικασία αθέμιτης συναλλαγής".

    Τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο, "αποτυπώνουν την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας να υπάρξει κάθαρση στην ελληνική Δικαιοσύνη από τα στοιχεία που τη διασύρουν, να περιφρουρήσουμε το κύρος και την υπόληψη των πολλών, έντιμων Ελλήνων δικαστών που αποτελούν και την πλειονότητα του Σώματος, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους τραυματισμένους θεσμούς της Δικαιοσύνης και να καταστήσουμε το νόμο σεβαστό", ανέφερε ο κ. Παπαληγούρας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτερολογία του, ο υπουργός διευκρίνισε απαντώντας σε προβληματισμούς της αντιπολίτευσης, ότι γενικότερα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, του αυτοδιοίκητού της, αλλά και άλλα θέματα (μεταθέσεις, προαγωγές) θα επεξεργαστεί Επιτροπή που θα συγκροτηθεί σύντομα, με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και με συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων.

    Προβληματισμός από την αντιπολίτευση

    Από πλευράς αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αν και εξέφρασαν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητά του.

    Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Σωκράτης Κοσμίδης ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν παρατάξεις που συγκαλύπτουν τη διαφθορά, αλλά πρόσωπα ανάμεσά τους - ανάμεσά μας" και πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί να είναι διαπαραταξιακή επιδίωξη και γι αυτό υπερψηφίζουμε επί της αρχής". Έψεξε δε, την κυβέρνηση για καθυστέρηση προώθησης ευεργετικών ρυθμίσεων για το χώρο της Δικαιοσύνης.

    Για λογαριασμό του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου, αφ ενός δεν πρόκειται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην πάταξη της διαφθοράς που αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο στην κοινωνία - αφ ετέρου δε, πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ), διέκρινε αθέμιτη επιρροή ασκούμενη στο χώρο της Δικαιοσύνης από την Εκκλησία, την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, και επεσήμανε την ανάγκη να επιλυθούν τα υπόλοιπα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών το χώρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ορίστηκε εφέτης ανακριτής για τους επίορκους

    [02] Κοινωνία

    Κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες για την Ηλία Ορίστηκε εφέτης ανακριτής για τους επίορκους

    15/2/2005 10:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 8:17:43 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τον πρόεδρο Εφετών Γιάννη Σίδερη επέλεξε η Ολομέλεια Εφετών ως ειδικό εφέτη ανακριτή, που θα χειριστεί την υπόθεση των επίορκων δικαστών. Αναπληρωτής του κ. Σίδερη ορίστηκε ο εφέτης Γιάννης Φιοράκης. Την εισήγηση στην Ολομέλεια Εφετών, που έγινε πλήρως αποδεκτή, έκανε ο προϊστάμενος του Εφετείου Χαρίδημος Παπαδάκης, ο οποίος, ανέφερε ότι λόγω της εργατικότητας, του ήθους και της επιστημονικής κατάρτισης των δύο δικαστικών εξασφαλίζονται τα εχέγγυα για την ταχεία και ασφαλή περάτωση του ανακριτικού έργου. Ο κ. Παπαδάκης, που θα ορίσει τους επόπτες εισαγγελείς, ζήτησε ταχύτατα να κινηθούν οι διαδικασίες για την άσκηση ποινικών διώξεων, ώστε ν αναλάβουν το έργο της ανάκρισης οι δύο ορισθέντες εφέτες. Η πρώτη υπόθεση, που αναμένεται να διαβιβαστεί είναι αυτή του προέδρου πρωτοδικών Λεωνίδα Στάθη, που έχει παραπεμφθεί ήδη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για χρηματισμό. Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τρίτης, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη.

    Το άνοιγμα λογαριασμών ζήτησε ο αντιεισαγγελέας

    .Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη ερευνά, που διεξάγει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την πολυπλόκαμη υπόθεση της ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία. Στο πλαίσιο της έρευνας, κατέθεσε σήμερα δικαστής, τον οποίο αντικατέστησε η κ. Ηλία για να εκδικάσει υπόθεση αποζημίωσης τροχαίου ατυχήματος σε μοναχό, φίλο του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη

    Έξαλλου, εξηγήσεις από τα αρμόδια όργανα του Αρειού Πάγου ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας επαρχιακού δικαστηρίου για όσα αναφέρονται γύρω από το όνομά της και την εμπλοκή της σε αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών.

    Νωρίτερα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θήβας παραπέμπεται σε δίκη η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία είχε χειριστεί τις υποθέσεις με τις εταιρείες - φούσκες του Χρηματιστηρίου, με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της αποσιώπησης λόγω εξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος.

    Στο μεταξύ ο ανακριτής, που χειρίστηκε την υπόθεση Μπουρμπούλια παραπέμπεται την Παρασκευή με το ερώτημα της απόλυσης λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.

    Αύριο επίσης απολογείται στον αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά η πρωτοδίκης Παναγιώτα Τσέβη, η οποία έχει επίσης παραπεμφθεί προς απόλυση λόγω ηθικής και υπηρεσιακής ανεπάρκειας αλλά και για τον ευνοϊκό χειρισμό δικαστικών υποθέσεων του Γιοσάκη.

    Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, του προέδρου πρωτοδικών, Ευάγγελου Καλούση, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για μαστροπεία ενώ καταγγελίες των εμπλέκουν σε υποθέσεις χρηματισμού και εκβιασμών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πλήρης κάθαρση στη Δικαιοσύνη"

    Θωρακίζεται η Δικαιοσύνη

    [03] Κοινωνία

    Στο μικροσκόπιο οι επίορκοι δικαστικοί Ένας - ένας περνούν το κατώφλι του Αρείου Πάγου

    16/2/2005 10:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ενδεχόμενη εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα πολιτικών προσώπων, δικηγόρων και γιατρών ερευνά τώρα ο Άρειος Πάγος, που εξακολουθεί να καλεί σε απολογία πρωτοδίκες και ανακριτές, οι οποίοι καταγγέλλονται ως επίορκοι. Σήμερα απολογείται στον αρεοπαγίτη Μπαλτά η πρωτοδίκης Παναγιώτα Τσέβη, η οποία έχει παραπεμφθεί προς απολογία λόγω ηθικής και υπηρεσιακής ανεπάρκειας αλλά και για τις σχέσεις της με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και τον ευνοϊκό χειρισμό υποθέσεων του. Εξάλλου δύο δικαστικοί λειτουργοί, ο πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών εφέτης Νεκτάριος Βαζαίος και ο ανακριτής Θήβας Μανόλης Παπαδουκάκης παραπέμφθηκαν χτες προς απόλυση λόγω πλημμελούς άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων τους. Κι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από το πρόσωπο της πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία, μία ακόμη δικαστής του Βόλου μπαίνει στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου, αφού φέρεται ότι, με τις αποφάσεις της ευνόησε επανειλημμένα ιερωμένους κατά την απαλλοτρίωση εκτάσεων της Μονής Μακρινίτσας Βόλου, και η οποία φέρεται να συνδέεται με τον Ιάκωβο Γιοσάκη λόγω της συγγενικής της σχέσης με το δικηγόρο του. Στο μεταξύ, τους δύο εισαγγελείς, που θα εποπτεύουν το ανακριτικό έργο για το παραδικαστικό κύκλωμα αναμένεται να ορίσει σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Χαρίδημος Παπαδάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ναι" στο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

    Ορίστηκε εφέτης ανακριτής για τους επίορκους

    [04] Κόσμος

    Ανακάλεσαν την πρέσβειρά τους οι ΗΠΑ Αμερικανικές πιέσεις κατά Συρίας

    16/2/2005 8:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2005 9:38:43 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Για επείγουσες διαβουλεύσεις" ανακάλεσαν οι ΗΠΑ την πρέσβειρά τους στη Συρία, μετά τη δολοφονία τη Δευτέρα του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, και αξίωσαν την αποχώρηση των δυνάμεων της Δαμασκού από το Λίβανο, γιατί αποτελούν "παράγοντα αποσταθεροποίησης" στην περιοχή. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως "η συριακή κυβέρνηση δυστυχώς δεν βρίσκεται στην οδό της βελτίωσης των σχέσεών μας, αλλά σε αυτήν της επιδείνωσης ". Ωστόσο, η Κοντολίζα Ράις τήρησε διφορούμενη στάση όσον αφορά την πιθανότητα εφαρμογής κυρώσεων κατά της Συρίας. "Έχουμε λάβει τα μέτρα που θεωρούμε αναγκαία σε αυτό το στάδιο. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις έχουμε στη διάθεσή μας", τόνισε σχετικά. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Βηρυτού ετοιμάζονται να συνοδεύσουν σήμερα στην τελευταία του κατοικία τον Ραφίκ Χαρίρι.

    "Δεν εμπλέκεται η Συρία"

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, η πρέσβειρα Μάργκαρετ Σκόμπι διακοίνωσε στις συριακές αρχές τη "βαθιά ανησυχία και τον αποτροπιασμό" των ΗΠΑ μετά την "τρομοκρατική αυτή πράξη", χωρίς, ωστόσο, να κατηγορήσει ευθέως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ως αυτουργό της επίθεσης.

    Ο Μπάουτσερ δεν προσδιόρισε μία ακριβή ημερομηνία για την επιστροφή της διπλωμάτου από τη Δαμασκό, τόνισε όμως πως η ανάκλησή της δεν συνιστά αμετάκλητη αποχώρησή της και ούτε αποτελεί αναθεώρηση επί τα χείρω των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

    Από την πλευρά του, ο Σύριος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ιμάντ Μουστάφα, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της ανάκλησης της Αμερικανίδας ομολόγου του, τονίζοντας πως και ο ίδιος έχει ανακληθεί από την κυβέρνησή του εννέα φορές τον τελευταίο χρόνο.

    Ο Ιμάντ Μουστάφα τόνισε πως δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο θα λάβει το ίδιο μέτρο και η Δαμασκός, όμως εκτίμησε πως δεν βλέπει κάποιον λόγο για την ανάκλησή του, "καθότι η Συρία δεν εμπλέκεται" στην επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Χαρίρι.

    Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Συρίας, Αμπντέλ Χακίμ Χαντάμ, που μετέβη στην κατοικία του Χαρίρι για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της συριακής κυβέρνησης στην οικογένεια του εκλιπόντος, τόνισε ότι "το έγκλημα είχε στόχο το λιβανικό όνειρο, τη λιβανική ασφάλεια και την ειρήνη".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ερευνήσει τις συνθήκες της δολοφονίας του Χαρίρι, ένα μέτρο μετά το οποίο η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα αναληφθεί περαιτέρω δράση από το διεθνή οργανισμό.

    Δρακόντεια μέτρα για την κηδεία του Χαρίρι

    Μαύρες σημαίες κυματίζουν στα κτήρια και τους πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ φωτογραφίες του Χαρίρι έχουν τοιχοκολληθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. "Σε φοβόντουσαν, σε σκότωσαν", γράφει ένα μεγάλο πανό έξω από την κατοικία του εκλιπόντος.

    Τα μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια της νεκρώσιμης τελετής, που θα πραγματοποιεί το μεσημέρι (12.00 ώρα Ελλάδος) σε κεντρικό τέμενος της Βηρυτού, είναι δρακόντεια. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί προληπτικά στα κεντρικά σημεία της πόλης για την αποτροπή πιθανών ταραχών.

    Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τρίπολης και της Σιδώνας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Συρίας και κατηγορώντας τον πρόεδρο Μπασίρ αλ Ασσαντ για το φόνο του Χαρίρι. Οι διαδηλωτές έκαψαν, μάλιστα, ένα συριακό φορτηγό στο βόρειο Λίβανο.

    Η δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι αναβίωσε τις μνήμες του αιματηρού εμφυλίου που γονάτισε το Λίβανο από το 1975 ως το 1990, αλλά, ταυτόχρονα, οδήγησε στην αύξηση των πιέσεων προς τη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αβέβαιη η επόμενη μέρα στο Λίβανο

    [05] Κοινωνία

    "Ταχεία και πλήρη κάθαρση" Η Ακαδημία τίμησε τον Πρόεδρο

    16/2/2005 8:27:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Για επιβεβλημένη, ταχεία και πλήρη κάθαρση έκανε λόγο το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. Ο κ. Στεφανόπουλος, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις στο Εκκλησιαστικό και τα όσα σχετικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εξέφρασε τη θλίψη και τη στενοχώρια του και υπογράμμισε ότι "τα όσα πολύ δυσάρεστα αποκαλύπτονται, προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά προσώπων και όχι θεσμών". "Το συγκεκριμένο θέμα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "αγγίζει πολιτειακούς θεσμούς και καθιστά επιβεβλημένη την ταχεία και πλήρη κάθαρση".

    "Κυρώσεις στους αδίστακτους"

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα "ανάπτυξης ενός συστήματος αποτελεσματικών κυρώσεων" αλλά και "συνολικής κοινωνικής αποδοκιμασίας των παραβατών, η οποία θα εκφράζει την αμετάκλητη και δίκαιη απώθησή τους εκτός των κοινωνικών τειχών".

    Ανέφερε ακόμη ότι η ταχεία και πλήρης κάθαρση καθίσταται επιβεβλημένη καθώς τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται "έχουν την θέση δικαιοδοτικού κριτή και διδασκάλων πίστεως και χριστιανικής συμπεριφοράς και η κρίση την οποία προκάλεσαν αγγίζει πολιτειακούς θεσμούς".

    Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι αποδέχθηκε την τιμή που του έγινε υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι "το αξίωμα υποχρεώνει αυτόν που το κατέχει να αποδέχεται κάθε τιμή η οποία του γίνεται, διότι δεν απευθύνεται στο πρόσωπό του, αλλά στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας το οποίο εκπροσωπεί και το οποίο είναι άξιο πάσης αναγνωρίσεως και τιμής δια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια".

    Ο κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία του, πέραν των προαναφερθέντων προβλημάτων, μνημόνευσε, εν συντομία, άλλες μορφές "κρατικής μειονεξίας", με πρώτη αυτή της Παιδείας -"η οποία πάσχει κατά γενική εκτίμηση σε όλες τις βαθμίδες της"- και ακολούθως "την πληγή της γραφειοκρατίας" και το "χαμηλό επίπεδο της δημόσιας διοίκησης", η οποία, όπως είπε, "θάλπει την διαφθορά ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων".

    "Ενισχύσατε τη θέση της χώρας μας"

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Εμμανουήλ Ρούκουνας, ο οποίος τόνισε ότι "ως διεθνής παραστάτης, ενισχύσατε την θέση της χώρας μας, εδείξατε τη φροντίδα για τον απόδημο και τον χειμαζόμενο ελληνισμό (...) ενώ δεν λησμονούμε την παρρησία με την οποία εκφράσατε τις θέσεις της Ελλάδος σε όλα τα ζητήματα που την απασχολούν μέσα στον αντιφατικό και πτωχεύοντα σε αξίες σύγχρονο κόσμο".

    "Πέρα και πάνω απ όλα όμως, εκείνο που εχαρακτήρισε την δεκαετή θητεία σας ως αρχηγού του κράτους είναι ότι μιλήσατε στις καρδιές των απλών ανθρώπων", υπογράμμισε ο κ. Ρούκουνας.

    Στην ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας, ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, ήταν παρόντες, εκτός των εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου, και πολλοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Ρέππας, Κ. Μητσοτάκης, Φ. Γεννηματά, Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Ράλλης, Κ. Στεφανής, και Χ. Πολυζωγόπουλος.

    [06] Κόσμος

    Για διαφθορά Κατηγορούμενος ο Γιλμάζ

    16/2/2005 11:20:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Άγκυρα παρουσιάστηκε την Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, κατηγορούμενος για διαφθορά, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην πρωθυπουργό στην ιστορία της Τουρκίας που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Μεσούτ Γιλμάζ κατηγορείται για διαφθορά, αναφορικά με την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής τράπεζας Turkbank στο διάστημα της πρωθυπουργίας του, το 1998. Περίπου 250 οπαδοί του Γιλμάζ που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του δικαστηρίου, χειροκρότησαν τον πρώην πρωθυπουργό φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αθωότητάς του.

    [07] Κόσμος

    Πέντε νεκροί, 17 αγνοούμενοι Νέο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

    16/2/2005 9:57:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε νεκροί και 17 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός νέου δυστυχήματος σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Το δυστύχημα έγινε το απόγευμα της Τρίτης στη μικρή πόλη Σονγκλίν, 24 ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα σε άλλο ανθρακωρυχείο, στη βορειοδυτική Κίνα. Το πρακτορείο επισήμανε πως το ανθρακωρυχείο στο Γιουνάν λειτουργούσε παράνομα και πρόσθεσε πως τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να σώσουν τους εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί στις στοές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα

    [08] Ποδόσφαιρο

    Τα μεγάλα όνειρα του Νικολαϊδη

    16/2/2005 10:42:00 πμ

    Συντάκτης:

    Να "ντύσει" το βαρύτιμο τροπαίο του Τσάμπιονς Λίγκ στα "κιτρινόμαυρα" και να καμαρώσει την ΑΕΚ δίπλα σε ομάδες όπως η Τσέλσι και η Μάντσετσερ Γιουναίτεντ είναι τα δύο μεγάλα όνειρα του προέδρου της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη, όπως αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο ίδιος μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Mega "Σταυρόλεξο" και στον Παύλο Τσίμα. Για να πάρουν όμως "σάρκα και οστά" αυτά τα όνειρα, η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο στάδιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο κ. Νικολαϊδης επίσης αναφέρθηκε στο νέο "ενωσίτικο" προπονητικό κέντρο που βρίσκεται στα σκαριά και θα φιλοξενηθεί στο Μενίδι, στη διαμάχη του με τον Γιάννη Γρανίτσα και τον κόσμο της ΑΕΚ.

    ΑΕΚ αλά... Μάνστεστερ

    Στα 31 του χρόνια ο Ντέμης Νικολαϊδης σταμάτησε πρόωρα το ποδόσφαιρο κατακτώντας το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πορτογαλίας με τα υπόλοιπα παιδιά της Εθνικής το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Παρόλα αυτά η "μπάλα" δεν του λείπει, αφού το κενό της "στρογγυλής θεάς" στην καρδιά του έχει πλέον καλύψει η αγάπη για αυτό που κάνει και η χαρά που μοιράζει σε πολύ κόσμο.

    "Τελείωσα την καριέρα μου και μετά κατάλαβα γιατί έπαιζα μπάλα, μετά από 7-8 μήνες, κατάλαβα γιατί δεν μου λείπει. Είκοσι χρόνια έχω μάθει σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής, να πηγαίνω προπόνηση κάθε μέρα. Άλλαξα τη ζωή μου μαχαίρι. Δεν μου λείπει. Έπαιζα μπάλα για να κάνω χαρούμενο τον κόσμο. Δεν υπήρχε άλλος λόγος. Γυμναζόμουνα, έκανα καλή διατροφή, έκανα χαρούμενο τον κόσμο τόσο απλά. Αυτό μου μένει. Ακουμπάς την μπάλα και τον συγκινείς. Δεν μου λείπει, γιατί κάνω κάτι τώρα, που και πάλι κάνει χαρούμενους κάποιους. Νιώθω πολύ ωραία και δεν μου λείπει καθόλου"

    Χωρίς να φοβάται να ομολογήσει ότι κάποιοι ίσως τον θεωρήσουν ονειροπαρμένο και μεγαλομανή ονειρεύεται την ΑΕΚ να καταφέρει κάποτε να σταθεί δίπλα σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Τσέλσι και η Μαντσεστερ Γιουναϊτεντ, αλλά για να γίνει αυτό θεωρεί ότι η Ένωση θα πρέπει να κόψει τον... ομφάλιο λώρο της με το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας.

    "Το πώς φαντάζομαι και τι ονειρεύομαι για την ομάδα μου είναι εντελώς προσωπικό. Δηλαδή όταν αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο, δεν το αποφάσισα για να γίνω πρόεδρος και να είναι η ΑΕΚ καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Μεγαλομανής και ονειροπαρμένος μπορεί να είμαι, φαντάζομαι και έχω στόχο την ΑΕΚ να τη φέρουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκής ομάδας. Στα ίσια με Μάντσεστερ και Τσέλσι. Αν έχουμε αυτό το στόχο θα πρέπει η ΑΕΚ μεγαλύτερο γήπεδο, να έρχεται άνετα ο κόσμος, να έχει πάρκινγκ, να έχει πρόσβαση, να είναι μία γιορτή. Να κοιτάξουμε το μέλλον. Ότι έχω δώσει και έχω πάρει αγάπη, τα πήρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όλα τα έχω κερδίσει εκεί. Και εγώ είμαι πολύ δεμένος. Όχι μόνο οι οπαδοί. Σκέφτομαι λίγο μπροστά. Θα γίνει ένα γήπεδο που θα αφορά τα εγγόνια μας και τους γιους μας. Το συναίσθημα λέει Φιλαδέλφεια και το άλλο, ότι θέλω να πηγαίνει η κόρη μου με τις φίλες της. Αν φτιάξουμε γήπεδο, όπως ήταν, αν θέλουμε μία φρεσκοβαμμένη Φιλαδέλφεια, να παρκάρουμε στα πεζοδρόμια, με καλύτερα καρεκλάκια και με δυσκολία πρόσβασης, απλά και μόνο για να λέμε ότι είμαστε στο σπίτι μας, νομίζω ότι κρατάμε την ΑΕΚ σε χαμηλό επίπεδο. Έχω στο μυαλό μου την ΑΕΚ πολύ μεγάλη ομάδα. Να θυμόμαστε το παρελθόν, αλλά να σκεφτόμαστε μπροστά".

    "Έκανα λάθος με Γρανίτσα"

    Στο θέμα του γηπέδου πάντως ο πρόεδρος της ΑΕΚ δεν σκοπεύει να λειτουργήσει αυτόβουλα, καθώς το όπλο μίας μεγάλης ομάδας είναι ο λαό της και η ιστορία της. Με αυτά στο πλευρό της ομάδας ο Ντέμης Νικολαϊδης οραματίζεται να καταφέρει σε λίγα χρόνια να σηκώσει την "κούπα" του Τσάμπιονς Λίγκ:

    "Την μεγάλη ομάδα και τη διαφορά την κάνει ο κόσμος. Και η ιστορία. Ο Απόλλων έχει ιστορία, αλλά δεν έχει κόσμο, δεν είναι μεγάλη ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πού θέλει ο κόσμος να γίνει το γήπεδο. Το όνειρο το δικό μου είναι ανταγωνιστική ομάδα στην Ευρώπη, να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ, όσο τρελό κι αν ακούγεται, εκεί θέλω να φτάσουμε. Αυτό σημαίνει γήπεδο, κόσμος να έρχεται, περισσότερα διαρκείας, γιορτή, ανέσεις και όλα αυτά. Η Φιλαδέλφεια είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξει τα φτερά της η ΑΕΚ. Πρέπει εγώ που είμαι επικεφαλής στα διοικητικά, πρέπει να έχω το ίδιο όραμα με τους ΑΕΚτζήδες. Δεν ξέρω αν θα συμπεριληφθεί στο 2012. Αν ο κόσμος θέλει κάτι και εγώ κάτι άλλο, δίκαιο έχει ο κόσμος, είναι δεδομένο. Το μεγαλύτερο μερίδιο το έχει ο κόσμος, που δεν υπάρχει βία και όλα τα άλλα. Η ΠΑΕ έχει μπει σε σειρά, εγώ δεν έχω κάνει τίποτα, μπήκα μπροστά. Όποιος και να έρθει η ΑΕΚ έχει πάρει το δρόμο της".

    Στη συνεργασία του με τον Γιάννη Γρανίτσα ο ενωσίτης πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έκανε κάποια στιγμή λάθος, αφού επέτρεψε στα οπαδικά του αισθήματα να τον κυριέψουν:

    "Έχω κάνει ένα λάθος με τον κύριο Γρανίτσα. Λειτούργησα και μίλησα επιθετικά. Είναι λάθος αυτό, λειτούργησα οπαδικά. Όταν μου είπε ότι δεν έχω υπογεγραμμένα τα χρήματα, ούτε ένα ευρώ και περιμένω πρώτα την πολιτεία, θύμωσα, μίλησα επιθετικά και είναι λάθος αυτό. Είναι λάθος. Πρέπει όλα αυτά να κρίνονται, όχι κάνοντας επαναστάσεις, αλλά να κρίνονται από τον κόσμο. Ας το κρίνει, χωρίς να ακούει κανέναν Νικολαΐδη θυμωμένο".

    Αποχαιρετά τους Θρακομακεδόνες

    Στη συνέχεια των δηλώσεών του, αν και δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα του προπονητηρίου της ΑΕΚ πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ο κ. Νικολαϊδης προανήγγειλε, ότι στο άμεσο μέλλον ο η "Ένωση" θα προπονείται σε άλλο κέντρο, το οποίο θα είναι εφάμιλλο αν όχι καλύτερο από αυτό της Παιανίας "Φεύγουμε οριστικά στο μέλλον από τους Θρακομακεδόνες. Στα σχέδια υπάρχει καλύτερο προπονητικό κέντρο από Παιανία, στο Μενίδι. Είμαστε στα διαδικαστικά Ελπίζω να πάει καλά. Δεν θέλω να πω κάτι που δεν είναι δεδομένο. Είχαμε πει τον Αύγουστο του 2006, αλλά πολύ δύσκολο. Αυτό έχουμε βάλει στόχο. Εμείς εκεί κινούμαστε"

    Τέλος ο Ντέμης Νικολαϊδης αποκάλυψε, ότι το πρωτάθλημα δεν βρίσκεται φέτος ανάμεσα στους κιτρινόμαυρους στόχους της ομάδας του Φερνάντο Σάντος. Ο τίτλος θα μπει στο ενωσίτικο στόχαστρο από της στιγμή που θα έχει φτιαχτεί η ομάδα, κάτι στο οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο και το γήπεδο. "Στόχος για φέτος ήταν να παραμείνει στην κατηγορία η ομάδα. Παρέμεινε γιατί οικονομικά λίγο σταθήκαμε. Λογικό να βγούμε Ευρώπη, αλλά πώς να πάρουμε το πρωτάθλημα; Δεν είναι αποτυχία αν δεν το πάρουμε. Παίζουμε για να πάρουμε τα παιχνίδια. Στόχο θα έχουμε το πρωτάθλημα, όταν έχουμε δημιουργήσει ομάδα".

    [09] Ποδόσφαιρο

    Θριάμβευσε η παρέα του Ροναλντίνιο

    16/2/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης:

    Όταν δύο κάτοχοι της "χρυσής μπάλας" ο Βραζιλιάνος Ροναλντίνιο και ο Ουκρανός Σεβτσένκο καλούν τους φίλους τους σε μία μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, δεν μπορεί κάποιος να μη φύγει χορτασμένος από το πλούσιο θέαμα και εντυπωσιασμένος από τα όμορφα γκολ. Περίπου 40.000 κόσμος χθες στο "Καμπ Νου" της Βαρκελώνης, χειροκρότησαν τους αστέρες της "στρογγυλής θεάς" που ξεδίπλωσαν τις ποδοσφαιρικές τους αρετές για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού τα έσοδα της συνάντησης Φίλοι Ροναλντίνιο -Φίλοι Σεβτσένκο θα διατεθούν για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Ν. Ασία. Για την ιστορία, το σφύριγμα της λήξης του κορυφαίου διαιτητή στον κόσμο, του Ιταλού Πιερλουϊτζι Κολίνα βρήκε νικήτρια με 6-3 την παρέα του Ροναλντίνιο.

    'Χόρτασαν" γκολ οι θεατές

    Το... χορό των γκολ για τους νικητές άνοιξε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Αφρικής, Σάμουελ Ετό στο 13. Ακολούθησε στο 19 το τέρμα του Βραζιλιάνου πρωταγωνιστής της βραδιάς Ροναλντίνιο και ο Ετό ζευγάρωσε τα τέρματά του στο 45. Τα υπόλοιπα γκολ πέτυχαν οι Ανρί Καμαρά (63΄, 66΄) και Τσα Ντου Ρι (80΄).

    Για την ομάδα του Σεβτσένκο, κατόχου της "χρυσής μπάλας" για το 2004, σκόραραν οι Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (29΄), Τζιανφράνκο Τζόλα (50΄) και Νταβίντ Σουάζο (53΄).

    [10] Κοινωνία

    Ο Μιχάλης Λιάπης στο Μαξίμου Για Ολυμπιακή και οδική ασφάλεια

    16/2/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση της Ολυμπιακής, καθώς και για το σχεδιασμό, που έχει γίνει σχετικά με το ζήτημα της οδικής ασφάλειας συζήτησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό Μεταφορών. Ο κ. Λιάπης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πώληση της Ολυμπιακής υπογραμμίζοντας ότι, είναι η τελευταία ευκαιρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές στη δεύτερη φάση, που ολοκληρώνεται σε περίπου ενάμιση μήνα, από φερέγγυο αγοραστή. Ο Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι, έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την οδική ασφάλεια μετά από πολύμηνη προετοιμασία και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και αύριο θα συναντηθεί με τον κ. Σουφλιά για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. "Είναι θέμα της κυβερνητικής επιτροπής, είπε ο κ. Λιάπης, να λάβει τις οριστικές αποφάσεις και να ανακοινωθούν".

    Προτάσεις και αναθεώρηση

    Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι, προτείνει να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας, πιθανότατα Γενική Γραμματεία, για να συντονίζει τους συναρμόδιους φορείς, ταμείο με σταθερούς πόρους για να προγραμματίζει και να εφαρμόζει το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, καθώς και συστηματική αστυνόμευση.

    Επίσης, μίλησε για αναθεώρηση του ΚΟΚ με περιορισμό των ποινικών αδικημάτων και αύξηση των διοικητικών προστίμων, καθώς και αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης για τους οδηγούς.

    [11] Κόσμος

    Σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ "Ταρακουνήθηκε" το Τόκιο

    16/2/2005 7:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα), η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην επαρχία Ιμπαράκι, σε απόσταση 130 χλμ. ΒΑ του Τόκιο. Στην ίδια περιοχή στις 8 Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί και μία δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν πέφτοντας από τα κρεβάτια τους ή από πτώση διαφόρων αντικειμένων, όπως συσκευές τηλεόρασης και ηχεία. Δεν αναφέρθηκαν πάντως σοβαροί τραυματισμοί, ούτε και ζημιές σε κτήρια. Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν προσωρινά, μέχρι να επιθεωρηθούν οι γραμμές για τυχόν προβλήματα από το σεισμό.

    [12] Κοινωνία

    Δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Διάλογος με κινητοποιήσεις

    16/2/2005 12:09:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε τεταμένο κλίμα, συνεδριάζει για δεύτερη φορά, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Σήμερα, απεργούν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, τρίωρη στάση έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, κλειστά παραμένουν τα πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και της Κρήτης, μετά την απόφαση των συγκλήτων τους, να ανασταλεί η λειτουργία τους, μέχρι να εγκριθούν τα κονδύλια για τις αμοιβές των συμβασιούχων καθηγητών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το έκτακτο προσωπικό.

    Εξασφαλισμένες οι πιστώσεις

    "Το αίτημα για 100 θέσεις διδασκόντων συμβασιούχων έχει εγκριθεί από το ΥΠ. Οικονομικών και στον προϋπολογισμό του 2005 υπάρχουν αυξημένες πιστώσεις για έκτακτο προσωπικό " τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος.

    Το πανεπιστήμιο Κρήτης ζητά 35 συμβασιούχους καθηγητές και 25 επιπλέον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Οι πρυτάνεις και των δυο πανεπιστημίων ζητούν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος για να ξέρουν πόσους συμβασιούχους θα απασχολήσουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες, με λουκέτα και άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 February 2005 - 9:56:15 UTC