Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Iσχυρή έκρηξη με νεκρούς στο Τελ Αβίβ
  • [02] Στόχος βομβιστών ο δήμαρχος Ρόδου
  • [03] Αναμένονται μεταθέσεις δικαστών
  • [04] Μπάουτσερ για "δολοφονίες Αμερικανών πολιτών"
  • [05] Σε αναβρασμό η Αϊτή
  • [06] "Δεν έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε την Κύπρο"
  • [07] Πιο καλή η μοναξιά...
  • [08] Σε εκλογές οι δικηγόροι της χώρας
  • [09] Καταγγέλλει τον υπ. Άμυνας η ΕΣΗΕΑ
  • [10] Νέο εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες
  • [11] Νεκροί οι τρεις εργάτες

    [01] Μ. Ανατολή

    Έγινε "σκόνη" η ανακωχή Iσχυρή έκρηξη με νεκρούς στο Τελ Αβίβ

    25/2/2005 11:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/2/2005 3:04:28 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες άφησε πίσω της η ισχυρή έκρηξη, που συγκλόνισε αργά την Παρασκευή το βράδυ το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η έκρηξη συνέβη, όταν αυτοανατινάχτηκε καμικάζι, ανάμεσα σε ανθρώπους, που περίμεναν σε ουρά έξω από κλαμπ. Μέλος της Τζιχάντ ανακοίνωσε, ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως πρόκειται για μία επίθεση μαρτύρων, που δείχνει, ότι δεν συμφωνούν με την ανακωχή όσο το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει και να συλλαμβάνει Παλαιστίνιους. Όμως λίγο αργότερα, η ηγεσία της Τζιχάντ αρνήθηκε κατηγορηματικά, ότι γνώριζε για την επίθεση, τονίζοντας πως συμμετέχουν στην ανακωχή. Η έκρηξη σημειώθηκε σε παραλιακό δρόμο, σε πολυσύχναστη περιοχή με πολλά εστιατόρια. Η νέα αυτή επίθεση των Παλαιστίνιων μαχητών, καταρράκωσε τις ελπίδες συμφιλίωσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι οποίες είχαν αναπτερωθεί μετά την εκλογή του Μαχμούντ Αμπάς, ως επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και έθεσαν τέλος στην ανακωχή Ισραήλ-Παλαιστίνης, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 8 του Φλεβάρη. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση. "Καταδικάζουμε την επίθεση με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο", δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σάεμπ Έρεκατ. "Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, επιχειρεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες, που καταβάλλονται προκειμένου να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία και δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να επιτύχει".

    "Η προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής απέτυχε"

    Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή, ότι απέτυχε να εμποδίσει την "τρομοκρατία". "Η προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να καταλήξει σε διευθετήσεις για την αποτροπή της τρομοκρατίας απέτυχαν, ακριβώς όπως το Ισραήλ είπε ότι θα γίνει. Το Ισραήλ υποστήριζε πάντα πως είναι αδύνατο να διατηρηθεί ένας διάλογος με τους μαχητές", δήλωσε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπέικερ, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο ως προς το εάν η εκεχειρία την οποία κήρυξαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ισχύει ακόμη.

    Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε, πως η επίθεση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη οι Παλαιστίνιοι "να διαλύσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις" αντί να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνίες με τους μαχητές.

    [02] Κοινωνία

    Έβαλαν βόμβα στο αυτοκίνητό του Στόχος βομβιστών ο δήμαρχος Ρόδου

    26/2/2005 1:37:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Άγνωστος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις δέκα και μισή το βράδυ στο αυτοκίνητο του δημάρχου Ρόδου κ. Γιώργου Γιαννόπουλου το οποίο βρισκόταν έξω από το σπίτι του. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές τόσο στο αυτοκίνητο του δημάρχου όσο και σε διπλανά αυτοκίνητα. Η ισχύς της έκρηξης έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της πόλης και υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Ανακρίσεις διενεργεί η αστυνομική διεύθυνση Δωδεκανήσου.

    [03] Κοινωνία

    "Πάγια θέση η αποβολή των επίορκων" Αναμένονται μεταθέσεις δικαστών

    26/2/2005 1:13:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εξηγήσεις στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το χειρισμό υποθέσεων που αφορούσαν τον προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη έδωσε την Παρασκευή ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνης Πλωμαρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλωμαρίτης, για τον οποίο έχει διαταχθεί προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ανάσταση Παπαληγούρα, αρνήθηκε, ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση του ιερωμένου. Στο μεταξύ, στον εφέτη ειδικό ανακριτή, προσήλθαν για κατάθεση οι πρώτοι μάρτυρες για την υπόθεση του πρωτοδίκη Λεωνίδα Στάθη, που κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροληψία. Από Δευτέρα θα κληθούν και οι έξι δικηγόροι, που εμπλέκονται στην υπόθεση, τέσσερις για δωροδοκία και δύο για άμεση συνέργια σε δωροδοκία δικαστή. Παράλληλα, τη μετάθεση 15 δικαστών, που υπηρετούν στην περιοχή του Πειραιά, για προληπτικούς λόγους, αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Κάπος. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων "πάγια θέση των δικαστικών λειτουργών είναι η αποβολή από το σώμα της Δικαιοσύνης των επίορκων δικαστών", επισημαίνοντας, πως η παρουσίαση στοιχείων συγκεντρωμένων με παράνομα μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, ενδέχεται να αποσκοπεί στη χειραγώγηση των δικαστών - και ζητεί προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταιγιστικές εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

    [04] Κοινωνία

    Μπάουτσερ για "δολοφονίες Αμερικανών πολιτών"

    26/2/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές για δολοφονίες Αμερικανών πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνονται στην προξενική ενημέρωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προχώρησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπάουτσερ. "Ολοι γνωρίζουμε πως η οργάνωση 17Ν έχει συλληφθεί και πως τα μέλη της βρίσκονται στη φυλακή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στην Ελλάδα βρίσκονται στην φυλακή. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις" δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μπάουτσερ.

    Σε άλλη ερώτηση, για την απουσία της αναφοράς στην επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Μπάουτσερ εξήγησε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε πολλά επίπεδα και σε επανειλημμένες περιπτώσεις έχουν εκθειάσει την διοργάνωση των Αγώνων, αλλά ο σκοπός της προξενικής ενημέρωσης είναι να γνωστοποιεί στους Αμερικανούς τουρίστες την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα την δεδομένη χρονική στιγμή και όχι να κάνει αναδρομή σε επιτυχίες που έχει σημειώσει η χώρα.

    [05] Κόσμος

    Σε αναβρασμό η Αϊτή

    26/2/2005 9:20:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε εμπόλεμες ζώνες μετατράπηκαν διάφορες περιοχές του Πορτ-ο-Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής, την περασμένη Πέμπτη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πτώση του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Θερμοκέφαλοι υποστηρικτές του που ζητούν την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών, οι οποίοι είχαν συστήσει μια ομάδα επιφυλακής με σκοπό να αναλάβουν την τήρηση της τάξης στην περιοχή τους. Η "Αιώνια Πόλη", ένα λαϊκό προάστιο στα νότια της πόλης, μετατράπηκε σε θέατρο βίας και αίματος, καθώς από τα τυφλά πυρά 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους, περίπου είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρία σπίτια πυρπολήθηκαν. Άλλοι πέντε άνθρωποι, πιθανότατα υποστηρικτές του Αριστίντ σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με την αστυνομία στο προάστιο Σαλίν.

    Αλλά και την επομένη, το κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς και άλλες συνοικίες έγιναν πεδίο ανταλλαγής πυρών. Μία οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Εθνικός Συνασπισμός για τα Δικαιώματα των Αϊτινών, ανέφερε ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αϊτής έχουν μεταφερθεί τα πτώματα οκτώ ανθρώπων, ενώ άλλοι δώδεκα νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες.

    [06] Κόσμος

    Συνέντευξη Ερντογάν "Δεν έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε την Κύπρο"

    26/2/2005 2:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/2/2005 2:44:15 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τη θέση της Τουρκίας, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο μεταδόθηκε από τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια την Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν σημείωσε, πως στη σύνοδο κορυφής, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, η Τουρκία δεν ανέλαβε καμία νόμιμη υποχρέωση να αναγνωρίσει τη νότια Κύπρο, προσθέτοντας, πως η χώρα του είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του ΟΗΕ. Τόνισε, μάλιστα, πως η τουρκική θέση είναι ξεκάθαρη με τρόπο, που δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Επίσης, επανέλαβε το πάγιο αίτημα περί άρσης του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως η Τουρκία "δεν πρόκειται να κάνει κάποιο βήμα, προτού γίνουν τα διεθνή βήματα για μία δίκαιη και μόνιμη λύση. Το βήμα που πρέπει να γίνει είναι να κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την άρση του αποκλεισμού", καταλήγοντας, πως σε περίπτωση, που γίνουν τα βήματα αυτά και διαμορφωθεί το έδαφος για δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί, η Τουρκία δεν θα απέχει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά στην ΕΕ, τόνισε, πως το δίλημμα, που αντιμετωπίζει στο ζήτημα της Κύπρου οφείλεται στο γεγονός, ότι "δέχθηκε ως πλήρες μέλος ένα τμήμα της, η οποία παραμένει προβληματικός χώρος για τον ΟΗΕ".

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Πιο καλή η μοναξιά...

    26/2/2005 10:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Είναι καλά, περνάνε μια χαρά δηλώνουν επτά στις δέκα ανύπαντρες Γιαπωνέζες, σε δημοσκόπηση που διενήργησε η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri. Σύμφωνα με την εφημερίδα το ποσοστό των γυναικών, που πιστεύουν πως μια εργένικη ζωή, χωρίς δεσμεύσεις, μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστη, αντίθετα με το κοινώς λεγόμενο, αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2003. Αυτό, αφενός λένε οι αναλυτές αντανακλά το γεγονός ότι η εικόνα μιας ανύπανδρης γυναίκας στην Ιαπωνία, δεν αποτελεί αιτία κοινωνικού στιγματισμού. Αφετέρου είναι και μια εξήγηση για την κατακόρυφη πτώση του ποσοστού των γεννήσεων στη χώρα, αφού πλέον οι Γιαπωνέζες το σκέφτονται αρκετά προτού πουν το "ναι" στον έγγαμο βίο ή πολλές φορές δεν το λένε και καθόλου.

    Προτιμούν την εργένικη ζωή

    Σημειωτέον ότι η Ιαπωνία παρουσιάζει ένα από τα μικρότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως, καθώς στατιστικά σε κάθε γυναίκα αναλογούν μόλις 1,29 παιδιά. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της και διατυπώνει φόβους ότι το ολοένα μειούμενο εργατικό δυναμικό δύσκολα θα μπορεί στο μέλλον να επωμιστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται ο αυξανόμενος ηλικιωμένος πληθυσμός. (Κάπου τα έχετε ξανακούσει αυτά και δεν ήταν για την Ιαπωνία, σωστά;)

    Πάντως, οι Γιαπωνέζες δεν έχουν καμία όρεξη να ασχοληθούν με το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας και οι αδέσμευτες σε ποσοστό 73% δηλώνουν ευτυχισμένες και ανεξάρτητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας, και οι ανύπανδροί άντρες σε ποσοστό 67% τις πιστεύουν.

    Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά σημείωσαν πτώση όταν οι ερωτήσεις απευθύνθηκαν σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες. Με άλλα λόγια θερμότερες υποστηρίκτριες της εργένικης ζωής ήταν ως επί το πλείστον οι κοπέλες μεταξύ 20 και 30 ετών. Μετά τα 30 το ποσοστό έπεσε στο 66% και μετά τα 40 στο 58%, χωρίς ωστόσο να είναι ευκαταφρόνητο.

    [08] Κοινωνία

    Σε εκλογές οι δικηγόροι της χώρας

    26/2/2005 10:53:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τα νέα προεδρεία και τα νέα διοικητικά συμβούλια για την επόμενη τριετία, εκλέγουν την Κυριακή 35.500 δικηγόροι, των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Σε Αθηνά και Πειραιά η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ αν κριθεί αναγκαίο ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου.

    [09] Κοινωνία

    Καταγγέλλει τον υπ. Άμυνας η ΕΣΗΕΑ

    26/2/2005 2:28:00 πμ

    Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη στάση του Υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, που επιμένει να μην εφαρμόζει τη συμφωνία του με την Ένωση Συντακτών, για την ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στους χώρους του υπουργείου. Στην ίδια ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους και στα μέσα ενημέρωσης, ότι ισχύει η απόφαση, που έχει λάβει για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    Σχετικά Links:

    ΕΣΗΕΑ

    [10] Κοινωνία

    Από την πρώτη Μαρτίου Νέο εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες

    26/2/2005 1:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Νέο ημερήσιο εισιτήριο αξίας τριών ευρώ θα κυκλοφορήσει από την 1η Μαρτίου για διαδρομές με τις αστικές συγκοινωνίες. Το νέο εισιτήριο θα ισχύει για 24 ώρες από την πρώτη ακύρωσή του σε όλα τα μέσα αστικών συγκοινωνιών. Δεν θα ισχύει για τις γραμμές εξπρές του αεροδρομίου, για τη διαδρομή Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο με τον προαστιακό ή το μετρό και τη λεωφορειακή γραμμή Ε22 Αθήνα-Σαρωνίδα.

    [11] Κοινωνία

    Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ακαριαίο θάνατο Νεκροί οι τρεις εργάτες

    25/2/2005 11:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νεκροί βρέθηκαν λίγο πριν τις 10 το βράδυ οι τρεις εργάτες, που καταπλακώθηκαν από τη στέγη και τον τοίχο διατηρητέου κτηρίου στην Αλεξανδρούπολη στο οποίο πραγματοποιούσαν εργασίες αναστήλωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο θάνατος τους ήταν ακαριαίος, καθώς τους είχαν καταπλακώσει μεγάλες ποσότητες μπαζών. Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού τους πήραν μέρος περισσότεροι από 50 πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης ,της ελληνικής ομάδος διάσωσης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η διαδικασία απεγκλωβισμού έγινε με μεγάλη δυσκολία, καθώς το κτήριο είχε μισογκρεμιστεί. Η αστυνομία αναζητεί τους δυο εργολάβους, που είχαν αναλάβει το έργο και τους δυο επιβλέποντες πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταπλακώθηκαν εργάτες από κατάρρευση κτιρίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 February 2005 - 9:55:09 UTC