Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρύ κλίμα
  • [02] Εκλογές στο ΔΣΑ
  • [03] Δια χειρός Τιμ Ντάνκαν

    [01] Κοινωνία

    Νέα συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Βαρύ κλίμα

    1/3/2005 9:41:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, εφημερίδα Απογευματινή

    Σε φορτισμένο κλίμα και υπό τη σκιά νέων αποκαλύψεων συνεδριάζει από το πρωί η ΔΙΣ, στη οποία ήδη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατέθεσε την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου Κουμαριανού. Στη συνεδρίαση εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις για λογαριασμούς, που φέρονται να έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού και οι μητροπολίτες Χίου Διονύσιος και Αττικής Παντελεήμων, ο οποίος τελικά δεν για λόγους υγείας δεν παρέστη αλλά κατέθεσε υπόμνημα για τα οικονομικά του. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Kapa Research, για λογαριασμό του Αντέννα, διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με ποσοστό 54,1% θεωρεί υπεύθυνο για την κρίση τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο και το περιβάλλον του. Εξάλλου το 44,4% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ του ενδεχόμενου παραίτησης του Χριστόδουλου ενώ κατά εμφανίζεται το 48,7%. Στο μεταξύ επιστολή του προφυλακισμένου Ιάκωβου Γιοσάκη προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το 1998 για την εκλογή νέου μητροπολίτη Κυθήρων αποκαλύπτει η εφημερίδα Απογευματινή.

    Δημοσκόπηση - ράπισμα

    Προσωπικές ευθύνες στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Ιεραρχίας καταλογίζει η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research, για λογαριασμό του Αντέννα, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ στην εκπομπή "Με τα μάτια της Έλλης".

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το 54,1% των ερωτώμενων εκτιμά ότι, ο Χριστόδουλος έχει προσωπικές ευθύνες για όσα συμβαίνουν σε αντίθεση με το 30,5%, που πιστεύει ότι ο αρχιεπίσκοπος βάλλεται άδικα.

    Μεγάλο είναι, όμως, και το ποσοστό εκείνων, που πιστεύουν ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοκάθαρση στους κόλπους της Ιεραρχίας καθώς το 42,3% των ερωτώμενων είναι κατηγορηματικό πως ο Χριστόδουλος δεν εγγυάται την κάθαρση ενώ το 17,2% απαντά σχεδόν αρνητικά λέγοντας "μάλλον όχι". Αντίθετα μόλις το 17,4% του "δίνει ψήφο εμπιστοσύνης" ενώ το 19,3% πιστεύει ότι "μάλλον την εγγυάται.

    Εξάλλου οριακή είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να παραιτηθεί και εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του. Το 32,6% των ερωτώμενων θέλει να φύγει ο Χριστόδουλος ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 11,8% απαντά "μάλλον ναι" σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη πλευρά το ποσοστό εκείνων, που πιστεύουν ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να παραιτηθεί φτάνει το 37,4% ενώ υπάρχει και ένα 11,3%, που απαντά "μάλλον όχι".

    Εξάλλου μοιρασμένη φαίνεται να είναι η κοινή γνώμη όσον αφορά ποιον ακουμπούν οι ευθύνες. Το 31,6% απαντά πως η ευθύνη ανήκει στο περιβάλλον του αρχιεπισκόπου, το 31,5% πως την ευθύνη έχουν ιεράρχες εκτός του περιβάλλοντος του, το 19,3% πως την ευθύνη έχει εξ ολοκλήρου ο αρχιεπίσκοπος ενώ το 8,7% αποδίδει την κρίση στην Ιεραρχία "σε σκοτεινά κέντρα, που θέλουν να πλήξουν τον αρχιεπίσκοπο".

    Όσον αφορά τώρα τις απαντήσεις στο ερώτημα πως βρέθηκαν στα Ιεροσόλυμα οι Βαβύλης, Τριανταφυλλάκης και Νικόδημος το 33,4% των ερωτώμενων πιστεύει ότι πήγαν με εντολή του περιβάλλοντος του αρχιεπισκόπου, το 29,2% απαντά ότι η εντολή ήρθε κατευθείαν από τον αρχιεπίσκοπο ενώ το 26,1% πιστεύει ότι πήγαν μόνοι τους.

    Η δημοσκόπηση είναι τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν την τηλεοπτική συνέντευξη του αρχιεπισκόπου. Εξάλλου σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εμφανιζόταν μία πτώση της δημοτικότητας του Χριστόδουλου σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο της τάξεως του 25%.

    Γιοσάκης το ανάγνωσμα...

    Στο μεταξύ μία αποκαλυπτική επιστολή του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Απογευματινή. Η επιστολή, που χρονολογείται από το 1998 και συνυπογράφεται από τον επίσης προφυλακισμένο και επιστήθιο φίλο του Γιοσάκη, Κύριλλο Σταυρόπουλο αφορά την εκλογή μητροπολίτη Κυθήρων. Οι Γιοσάκης και Σταυρόπουλος προτείνουν τον Κύριλλο Χρηστάκη ο οποίος και εξελέγη τελικά δύο μήνες αργότερα και ικετεύουν για τη μη εκλογή του επισκόπου Χριστιανουπόλεως πια και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και αρχιμανδρίτη τότε Σεραφείμ Μετζελόπουλου.

    Μεγάλη απορία προκαλεί το μένος των δύο επιστήθιων φίλων και πλέον προφυλακισμένων εναντίον του επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ Μετζελόπουλου, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλούν με εκφράσεις που δεν συνάδουν με το σχήμα τους, ξεκινώντας με το πιο ήπιο τελικά "σκληρόκαρδος" και φτάνουν μέχρι τα ανήκουστα "δράκο-Μετζελόπουλος", "ταγματασφαλίτης", "γύπας και γεράκι", "αιμοβόρος", και "αντιδραστικός".

    Οι πιο πάνω χαρακτηρισμοί από τους Γιοσάκη και Σταυρόπουλο μπορούν σαφώς να γίνουν αντιληπτοί αν θυμηθούμε ότι ο νέος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου υπήρξε την εποχή εκείνη ανακριτής της Ιεράς Συνόδου όπως αναφέρει η επιστολή.

    Τον κατηγορούν για σκληρότητα, φοβούνται πογκρόμ διώξεων, δηλώνουν ότι "έχει στη θέση της καρδιάς ένα ηφαίστειο λάβας", ενώ φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι, ότι "δεν ξέρει τι σημαίνει αγάπη και συγχώρεση και εστιάζει την ηθική κάτω από τη μέση, στο σλιπάκι"!

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι του προσάπτουν τα χαρακτηριστικά του "ανέραστου, αιμοδιψή Δράκουλα", παρομοιάζουν την φιγούρα του με τη "σκληρή φιγούρα Ιεροεξεταστού από το σκοτεινό Μεσαίωνα" και προσπαθώντας να πείσουν για τα λεγόμενα τους φτάνουν στο σημείο να τον "κατηγορήσουν" ως θιασώτη της "παπαδονομίας" και του "επαίσχυντου ιατρικού ελέγχου των χειροτονουμένων". Και όλα αυτά επειδή ο επίσκοπος Σεραφείμ πρωτοστάτησε στην καθαίρεση πολλών επίορκων ιερωμένων.

    Καταθέτει ο Θεόκλητος

    Εξάλλου σήμερα αναμένεται να καταθέσει στον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου Χρήστο Μπαλτά ο υπό παραίτηση μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος Κουμαριανός για τη δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στον Πειραιά, προκειμένου να εκδικαστεί εκεί υπόθεση του.

    Στο μεταξύ έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα η δικογραφία για τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, Απόστολο Βαβύλη. Σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2004, δεν εκδόθηκε διπλωματικό ή υπηρεσιακό διαβατήριο για τον Βαβύλη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κινδυνολογίας για εθνική διάσταση του θέματος με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Την ίδια ώρα τροπολογία με την οποία ζητεί να διαταχθεί άμεσα διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις Μητροπόλεις, με σκοπό να απογραφούν τα περιουσιακά στοιχεία τους, να γίνει σωρευτικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των μητροπολιτών και να ελεγχθεί η οικονομική διαχείριση, θα καταθέσει σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8.

    [02] Κοινωνία

    Νικητής πρώτου γύρου ο Δ. Παξινός Εκλογές στο ΔΣΑ

    1/3/2005 12:16:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με διαφορά που ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών. Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, έλαβε ποσοστό 42,75% έναντι του βασικού αντιπάλου του, απερχόμενου γενικού γραμματέα του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, που συγκέντρωσε ποσοστό 21,94%. Ρυθμιστές στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο μονομάχων που θα γίνει στις 6 και 7 Μαρτίου θεωρούνται ο Θεόδωρος Σχινάς που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 12,8% και ο Παναγιώτης Γαλετσέλης που έλαβε ποσοστό 8,95%. Από τους 18.346 εγγεγραμμένους Αθηναίους δικηγόρους, ψήφισαν 12.855, ενώ η αποχή ανήλθε σε ποσοστό 30%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκλεισαν οι κάλπες στο ΔΣΑ

    Στις κάλπες οι δικηγόροι

    Σχετικά Links:

    Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

    [03] Μπάσκετ

    Δια χειρός Τιμ Ντάνκαν

    1/3/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ο Τιμ Ντάνκαν... πρόλαβε το χρόνο και δέκατα πριν του λήξη του αγώνα στο Κλίβελαντ, έστειλε τη μπάλα στο καλάθι των Καβαλίερς και τους φιλάθλους του Σαν Αντόνιο στα ουράνια! Ο σούπερ σταρ των Σπερς ακριβώς με τη λήξη, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του μέσα στο Κλίβελαντ με 94-92, έχοντας συνολικά στο ενεργητικό του 20 πόντους και 11 ριμπάουντ. Συναρπαστικό ματς και στη Νέα Υόρκη, όπου οι Νικς κατάφεραν να λυγίσουν, στην παράταση, την αντίσταση των Λέικερς και να πάρουν τη σπουδαία νίκη με 117-115. Στο Ντάλας, ο Ντιρκ Νοβίτζκι με 28 πόντους και 11 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος της νίκης των Μάβερικς επί της Νέας Ορλεάνης με 90-86. Tέλος στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο Κιθ ΜακΛέοντ με 18 πόντους και 8 ασίστ ήταν το κλειδί, που άνοιξε την πόρτα της νίκης στους Τζαζ, στο ματς κόντρα στους Κλίπερς (87-86).

    Αποτέλεσματα - Βαθμολογία

    Κλίβελαντ-Σαν Αντόνιο 92-94

    Κλίβελαντ: Τζέιμς 20, Γκούντεν 10, Ιγκλάουσκας 26, ΜακΊνις 14, Νιουμπλ 10, Χάρις, Πάβλοβιτς 2, Σνόου 6, Τρέιλορ 4.

    Σαν Αντόνιο: Μπόουεν 11, Ντάνκαν 20, Νεστέροβιτς 8, Πάρκερ 19, Τζινόμπιλι 17, Μοχάμεντ 6, Μπάρι 11, Χόρι 2.

    Νέα Υόρκη-Λέικερς 117-115 (παράταση)

    Νέα Υόρκη: Σουίτνι 19, Τ. Τόμας 35, Κ. Τόμας 15, Κρόφορντ 6, Μάρμπουρι 19, Χάρνταγουεϊ 6, Αρίζα 10, Τέιλορ 7.

    Λέικερς: Μπάτλερ 14, Όντομ 26, Μιμ 6, Ατκινς 22, Μπράιαντ 30, Τζόουνς 3, Ουόλτον 2, Γκραντ 9, Μεντβεντένκο 3.

    Ντάλας-Νέα Ορλεάνη 90-86

    Ντάλας: Φίνλεϊ 11, Χάουαρντ 7, Νοβίτσκι 28, Ντάνιελς 13, Τέρι 11, Μπράντλεϊ 5, Αρμστρονγκ 6, Βαν Χορν 9.

    Νέα Ορλεάνη: Βρόμαν 7, Λιντς 5, Μπράουν 12, Ντικάου 10, Σμιθ 10, Τζέικομπσεν 9, Αντερσεν 8, Νέιλον 14, Κλάξτον 6, Νάχμπαρ 5.

    Γιούτα-Κλίπερς 87-86

    Γιούτα: Χάρπρινγκ 10, Κιριλένκο 11, Κόλινς 8, ΜακΛέοντ 18, Μπελ 14, Οκούρ 11, Χάμφρις 8, Κίρισεκ 7.

    Κλίπερς: Σίμονς 17, Μπραντ 10, Κάμαν 7, Μπράνσον 8, Μαγκέτι 16, Ρεμπράτσα 12, Τσάλμερς 8, Ρος 8.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 29-28 Φιλαδέλφεια 26-29 Νιού Τζέρσεϊ 25-32 Τορόντο 24-32 Νέα Υόρκη 24-33

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντιτρόιτ 35-19 Κλίβελαντ 31-24 Σικάγο 29-24 Ιντιάνα 28-27 Μιλγουόκι 23-31

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 42-16 Ουάσινγκτον 31-24 Ορλάντο 28-27 Σάρλοτ 11-42 Ατλάντα 10-45

    ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 43-13 Ντάλας 38-17 Χιούστον 32-24 Μέμφις 31-25 Νέα Ορλεάνη 11-45

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 38-16 Μινεσότα 28-29 Ντένβερ 27-29 Πόρτλαντ 22-32 Γιούτα 19-37

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 43-14 Σακραμέντο 36-21 Λ.Α. Λέικερς 28-27 Λ.Α. Κλίπερς 25-32 Γκόλντεν Στέιτ 16-39


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 March 2005 - 10:03:34 UTC