Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάθεση - βόμβα Θεόκλητου
  • [02] Όμηροι πολικού ψύχους
  • [03] Ανάδρομη εξέλιξη
  • [04] Καμπανάκι από το Γκαργκάνα
  • [05] Τρείς "ασπίδες" στο αμυντικό δόγμα
  • [06] Διπλωματική αποστολή για τη σταθερότητα
  • [07] Οργανωτική αναδιάταξη στη Ν.Δ.
  • [08] Ξεχειλίζει ο Έβρος
  • [09] Ξεκίνησε η Διάσκεψη του Λονδίνου
  • [10] Ικανοποίηση από την παραίτηση Καραμέ
  • [11] Πιο αποτελεσματικός έλεγχος
  • [12] Σε Καζάζη, Κωστοπούλου ο τίτλος
  • [13] Τιμούν την Πάλλη-Πετραλιά οι "Αθάνατοι"
  • [14] Παρελθόν ο Συμεωνίδης από τη ΜΕΝΤ
  • [15] Στην τελική ευθεία το γηπεδικό
  • [16] Εντυπωσιασμένος ο Κυργιάκος
  • [17] Πρώτη επαφή με Καραϊσκάκη
  • [18] Δεν επιτρέπονται τα λάθη με Κλιμάμιο

    [01] Κοινωνία

    Μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση των επίορκων δικαστών Κατάθεση - βόμβα Θεόκλητου

    1/3/2005 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2005 3:44:05 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μάρτυρας "κλειδί" για το παραδικαστικό κύκλωμα με επίκεντρο τον προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, που φέρεται ότι έστηνε συνθέσεις εδρών και δίκες αναδεικνύεται ο παραιτηθείς μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος Κουμαριανός. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, στην κατάθεση του ενώπιον του επιθεωρητή του Αρείου Χρήστου Μπαλτά, παραδέχτηκε τις σχέσεις του με τον Γιοσάκη, ο οποίος μαζί με ανώτατους δικαστικούς και πολιτικούς της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών τον πίεζαν, προκειμένου να μεσολαβήσει στον αρχιεπίσκοπο για να αναλάβει ο Γιοσάκης τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Η κατάθεση του Θεόκλητου αφορούσε αρχικά τη δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στον Πειραιά, προκειμένου να εκδικαστεί εκεί υπόθεση του. Εισερχόμενος στο δικαστικό μέγαρο, όμως ο τέως μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει για όλα όσα τον αφορούν.

    Αποκαλύψεις...

    Στην κατάθεση του ο Θεόκλητος υποστήριξε ότι, διαθέτει στοιχεία για ταξίδια στο εξωτερικό, που διοργάνωνε ο Γιοσάκης με ανώτερους και ανώτατους δικαστές και δικηγόρους. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, του ζήτησε 15.000 ευρώ δανεικά. Ο Θεόκλητος κατέθεσε τα χρήματα σε ένα νούμερο τραπεζικού λογαριασμού, αλλά δεν έβαλε το δικό της όνομα.

    Στο μεταξύ, προσερχόμενος στον Άρειο Πάγο ο Θεόκλητος, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους δήλωσε για τον Ιάκωβο Γιοσάκη ότι τον γνώρισε πριν από 20 χρόνια και τον ξαναείδε πέρυσι ή πρόπερσι όταν του ζήτησε να μεσολαβήσει για να γίνει αρχιγραμματέας στην Ιερά Σύνοδο. Αναφερόμενος στην επίμαχη υπόθεση υποστήριξε ότι έδωσε ψεύτικη διεύθυνση, καθώς δεν ήθελε να εκδικαστεί η υπόθεση στην Καρδίτσα καθώς είχε ήδη προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην γίνονται δημοσιεύσεις στον Τύπο της περιοχής αναφορικά με την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού για συκοφαντική δυσφήμηση.

    Βγαίνοντας από το γραφείο του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου κ. Μπαλτά, στις 2:15 το μεσημέρι, ο κ. Θεόκλητος ανέφερε: "Ήρθα σήμερα στον Άρειο Πάγο για να πω την αλήθεια. Και αυτό είπα. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο".

    Διευρύνεται ο κύκλος των επίορκων δικαστών

    Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες της προκαταρκτικής έρευνας, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, σε βάρος του οποίου υπάρχει ανώνυμη καταγγελία ότι διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, με ποσό που υπερβαίνει τα 2 δις. δραχμές. Ταυτόχρονα ερευνώνται οι καταγγελίες για καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες δικαστών και πολιτών, ενδεχομένως δικηγόρων.

    Εξάλλου στο στόχαστρο της έρευνας του Αρείου Πάγου βρίσκεται δικαστικός, που υπηρετεί στην επαρχία, του οποίου η διαβίωση είναι πολυτελής και δεν δικαιολογείται από τις αποδοχές του. Για τον ίδια λόγο ελέγχεται και άλλος ένας δικαστικός που υπηρετεί στην Αθήνα και φέρεται να παίζει τεράστια ποσά στα καζίνο.

    Παράλληλα οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές, προκειμένου να ανοίξουν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώην πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

    Ακόμα από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και Πειραιά ασκήθηκαν τρεις ποινικές διώξεις κατά τριών δικαστικών λειτουργών, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις του "πόθεν έσχες".

    Τέλος, έφτασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταγγελία βουλευτού από τη Βόρεια Ελλάδα για ειρηνοδίκη, ο οποίος του ζήτησε δανεικά και τα οποία του έδωσε φίλος του βουλευτή, τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστραφεί.

    Ο ειρηνοδίκης από την Πιερία αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

    Στο μεταξύ έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα η δικογραφία για τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, Απόστολο Βαβύλη. Σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2004, δεν εκδόθηκε διπλωματικό ή υπηρεσιακό διαβατήριο για τον Βαβύλη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κινδυνολογίας για εθνική διάσταση του θέματος με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    [02] Κόσμος

    Καραμπόλες 85 αυτοκινήτων στη Βαυαρία Όμηροι πολικού ψύχους

    1/3/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με πολικές θερμοκρασίες υποδέχτηκαν την πρώτη μέρα της Άνοιξης Γερμανία και Ισπανία. Στη Βαυαρία ο υδράργυρος άγγιξε τους -44 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Ισπανία, το θερμόμετρο έδειξε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες με τις πόλεις Αβίλα, Σεγόβια και Σορία κυριολεκτικά να παγώνουν στους -13 βαθμούς Κελσίου. Το παγωμένο οδόστρωμα, αλλά και η ομίχλη, στάθηκε η αφορμή για δυο καραμπόλες στη Βαυαρία, ανάμεσα σε 85 και 20 αυτοκίνητα αντίστοιχα. Οι δυο καραμπόλες σημειώθηκαν αυτοκινητόδρομο Α96 που συνδέει το Μόναχο με το Λιντάου με διαφορά μόλις λίγων λεπτών και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 40 ατόμων, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά.

    Βόρειος Πόλος η Βαυαρία

    Για τις συγκρούσεις, σύμφωνα με την αστυνομία ευθύνεται ο συνδυασμός ομίχλης και παγωμένου οδοστρώματος αλλά και η μεγάλη ταχύτητα που είχαν αναπτύξει οι οδηγοί, μη γνωρίζοντας ότι εντελώς ξαφνικά θα έχαναν την ορατότητα για τουλάχιστον πενήντα μέτρα.

    Η Βαυαρία ζει πάντως ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.

    Στο Ομπερστντορφ, το θερμόμετρο έδειξε -25 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Λίμνη Φούντενζεε στην περιοχή Μπέρχτεσγκαντεν η θερμοκρασία έφθασε στους -44 βαθμούς Κελσίου, μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία-ρεκόρ των -46 βαθμών που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

    Ρεκόρ ψύχους και στην Ισπανία

    Την ίδια ώρα, πολικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στην Ισπανία, με τα χιόνια και τον παγετό να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις εθνικές οδούς κυρίως στο Νότο αλλά και στα αεροδρόμια με ματαιώσεις πολλών πτήσεων από Μαδρίτη προς Βαρκελώνη.

    Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί στις πόλεις Αβίλα Σεγόβια και Σόρια με -13 βαθμούς Κελσίου, τη Βαγιαδολίδ με -9 βαθμούς Κελσίου την Παμπλόνα με -10 βαθμούς Κελσίου το Τολέδο με -4 βαθμούς αλλά και στη Μαδρίτη με τον υδράργυρο να δείχνει -5 βαθμούς.

    Οι μετεωρολογικές αρχές περιμένουν προσωρινά ύφεση των καιρικών φαινόμενων τις επόμενες ώρες, τονίζουν ωστόσο ότι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη.

    [03] Οικονομία

    Παράταση αγωνίας για χιλιάδες συνταξιούχους Ανάδρομη εξέλιξη

    1/3/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ανασφάλεια σε χιλιάδες συνταξιούχους και απογοήτευση προκαλεί αιφνίδια εξέλιξη στην υπόθεση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Ο συνταξιούχος του Δημοσίου, που είχε κινήσει το θέμα το 2001, απέσυρε την προσφυγή του, λίγο πριν τη θετική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπόθεση του. Αν το Ελεγκτικό συνέδριο υιοθετούσε τελικά την εισήγηση, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τα χρήματα αν τελεσιδικήσει έστω και μία προσφυγή.

    "Δεν υπήρξε μεθόδευση"

    Σήμερα, ο συνταξιούχος του Δημοσίου Βασίλης Γούλας, είναι διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα.

    Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε μεθόδευση, επισημαίνοντας ότι εκκρεμούν άλλες ανάλογες προσφυγές, που αν γίνουν δεκτές και τελεσιδικήσουν, τα αναδρομικά θα καταβληθούν.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105, 8 ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάτης, υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση συνιστάται στους συνταξιούχους, η υποβολή της σχετικής αίτησης καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να διασφαλίσει τη δικαίωση τους.

    Το θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα και στα διοικητικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, μετά την ομαδική προσφυγή συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.

    [04] Οικονομία

    Επέδωσε την έκθεση της ΤτΕ στην πρόεδρο της Βουλής Καμπανάκι από το Γκαργκάνα

    1/3/2005 1:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Βρόγχο στο λαιμό της ελληνικής Οικονομίας χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας κατά τη διάρκεια της επίδοσης στην πρόεδρο της Βουλής της έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της διετίας 2004-2005. Ο κ. Γκαργκάνας συνέστησε την ταχύτερη αποκλιμάκωση τόσο του δημόσιου χρέους όσο και του ελλείμματος και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τη δημοσιονομική χαλάρωση, που υπήρξε μετά το 2000, καθώς όπως είπε οδήγησε το περσινό έλλειμμα της κεντρικής Κυβέρνησης στο 9,5 % του ΑΕΠ, που θυμίζει άλλες εποχές. Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το Ασφαλιστικό τονίζοντας ότι πρέπει να αναμορφωθεί άμεσα, διαφορετικά το 2050 το σύστημα θα απορροφά το 25% του ΑΕΠ και φυσικά μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι βιώσιμη.

    Κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτηση με τον κ. Γκαργκάνα, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη δήλως,ε πως σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης η ελληνική Οικονομία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η έκθεση θα διανεμηθεί στα κόμματα και θα γίνει αντικείμενο μελέτης στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Στην Έκθεση εξετάζονται διεξοδικά η διαμόρφωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, η πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και στην Ελλάδα κατά το 2004 και οι οικονομικές προοπτικές για το τρέχον έτος.

    Επίσης, αναλύονται οι εξελίξεις στις αγορές χρήματος, πιστώσεων και κεφαλαίων στην Ελλάδα και αξιολογείται η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    [05] Πολιτική

    Το ΚΥΣΕΑ για την αμυντική πολιτική Τρείς "ασπίδες" στο αμυντικό δόγμα

    1/3/2005 5:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση εξ ανατολών κινδύνων παραμένει η αμυντική μας πολιτική, καθώς «η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει την πολιτική της», ενώ ενισχύεται η αποτροπή ασύμμετρων απειλών από βορρά και συνεχίζεται η συμβολή στην άμυνα της Κύπρου, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Συγκεκριμένα όπως είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος η πολιτική για την προστασία και τη θωράκιση της χώρας διέπεται από διαχρονική συνέχεια και κινείται γύρω από τρεις άξονες ενώ τόνισε πως δεν δημιουργούνται νέα στρατόπεδα στην Βορ. Ελλάδα.

    Οι άξονες της αμυντικής πολιτικής

    Οι τρείς άξονες της αμυντικής μας πολιτικής είναι:

    1. Στο βορρά λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια.

    2. Διαπιστώνεται βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία, την οποία στηρίζουμε ως προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της. Ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν έχει μεταβάλει την πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διατηρεί μια επαρκή, αποτρεπτική, αξιόπιστη δύναμη.

    3. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για εξεύρεση σταθερής και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της νήσου στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη της Ελλάδας, η οποία φυσικά θα συμμετέχει ενεργά στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο συγκροτούνται νέα στρατόπεδα στη Β.Ελλάδα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: «Δεν υπάρχουν σχέδια δημιουργίας νέων στρατοπέδων στη Β.Ελλάδα. Μετατέθηκαν απλά σε ορισμένες πόλεις της Β.Ελλάδας μερικά στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων», και επισήμανε: «Η εθνική αμυντική πολιτική χαρακτηρίζεται από συνέχεια και σταθερότητα».

    [06] Πολιτική

    Διήμερη επίσκεψη Καραμανλή Διπλωματική αποστολή για τη σταθερότητα

    1/3/2005 4:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η κυβέρνηση είναι υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων που δεσμεύουν τη διεθνή κοινότητα τόνισε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση που ετέθη σήμερα, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για περιοδία στην Σερβία και Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και την Κροατία, σχετικά με τη θέση της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξαρτήτου Κοσόβου και ξεχωριστών κρατών στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Από την πλευρά του μιλώντας για το ταξίδι του Πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος τόνισε οτι αποτελεί συνέχεια μιας συγκροτημένης και ενεργού ελληνικής διπλωματικής δραστηριότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ακαιρη συζήτηση για Κόσοβο

    "Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο στόχο στην βαλκανική της πολιτική, την θετική και εποικοδομητική συμβολή της στην εμπέδωση της σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σταθερή υποστήριξη μας στην ευρωπαϊκή προοπτική και στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού». Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην αναγνώριση διεθνώς της Ελλάδας ως σημαντικού παράγοντα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στον αναβαθμισμένο ρόλο της λόγω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας στην Διαβαλκανική Συνεργασία τον Απρίλιο. Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική θέση σε ό,τι αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η «η Ελλάδα πιστεύει ότι η συζήτηση για την διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου είναι αυτή την στιγμή άκαιρη, υπό την έννοια ότι δεν έχει γίνει η πλήρης αξιολόγηση των κριτηρίων. Φαίνεται βέβαια ότι υπάρχουν βήματα που έχουν γίνει, αλλά υπάρχουν ακόμη και πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν, κυρίως στον τομέα της φυσικής ασφάλειας όλων των κατοίκων, στην λειτουργία ενός αποκεντρωμένου διοικητικού συστήματος, στον σεβασμό των θρησκευτικών μνημείων κλπ».

    Στόχος όλων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να επιτευχθεί η ομαλή και ειρηνική συμβίωση και των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «μια επιστροφή στο καθεστώς πριν από το 1999 δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ρεαλιστική» και τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται «κατά του διαμελισμού ή της διχοτόμησης του Κοσόβου, κατά ένωσής του ή της προσάρτησής του από οποιαδήποτε γειτονική χώρα».

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης

    Ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή θ αναχωρήσουν αύριο το μεσημέρι για το Ζάγκρεμπ που ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Ιβο Σαναντέρ. Το απόγευμα η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στο Βελιγράδι όπου θα διανυκτερεύσει. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας θα έχουν επαφές με τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες των δύο χωρών (Σερβία και Μαυροβούνιο). Την επομένη το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει την μετάβαση στη Πρίστινα οπου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚΟ Ρήγας Φερραίος και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Ρουγκόβα και τον Πρωθυπουργό Ρ. Χαραντίναζ. Διαδοχικά θα συναντηθεί με την Σερβο - Κοσσοβαρική ηγεσία και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Σ. Πέτερσεν.

    [07] Πολιτική

    Στη Κεντρική Επιτροπή οι τελικές αποφάσεις Οργανωτική αναδιάταξη στη Ν.Δ.

    1/3/2005 4:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τις προτεινόμενες αλλαγές στην περιφερειακή οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το Διαγραμματειακό στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και το τελικό κείμενο που θα συνθέσει η ηγεσία του κόμματος και θα συζητηθεί ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνέλθει στις 18 και 19 Μαρτίου. Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών είναι ο καθορισμός ορίου για τη θητεία των προέδρων των ΝΟΔΕ (Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή) με σκοπό να προχωρήσει η ανανέωση των στελεχών του κόμματος. Ετσι αν εγκριθούν οι αλλαγές δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος ΝΟΔΕ για περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες το ίδιο και το αυτό στέλεχος.

    Συνενώσεις και ασυμβίβαστα

    Επίσης θεσπίζεται ασυμβίβαστο για τους προέδρους ΝΟΔΕ, οι οποίοι εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να παραιτούνται από το κομματικό τους αξίωμα 18 μήνες νωρίτερα. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η συνένωση των τοπικών οργανώσεων έτσι ώστε να προκύψει μία δημοτική οργάνωση ανά 100.000 κατοίκους. Θα προβλέπονται εξαιρέσεις από αυτόν τον κανόνα για ειδικούς πολιτικούς λόγους. Θεσπίζεται εξάλλου, η συμμετοχή στα εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια των ΝΟΔΕ, στελεχών των κοινωνικών φορέων, δηλαδή οι πρώτοι σε ψήφους νομαρχιακοί σύμβουλοι όπως επίσης και οι πρώτοι εκλεγμένοι σε ψήφους σε συνδικαλιστικούς φορείς και επιμελητήρια. Στόχος είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

    [08] Κοινωνία

    Ξεπέρασε τα όρια επικινδυνότητας η στάθμη Ξεχειλίζει ο Έβρος

    1/3/2005 12:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2005 7:50:35 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι του Έβρου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των ποταμών Άρδα και Έβρου, καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση και η εισροή υδάτων από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο ανεβαίνει συνεχώς ξεπερνώντας τα όρια επικινδυνότητας (5,70 μέτρα). Οι προσπάθειες των Αρχών, αυτή την ώρα, επικεντρώνονται στην προστασία των δύο παρόχθιων χωριών, του Πυθίου και των Λαβάρων, όπου σημειώνονται εκτεταμένες πλημμύρες ενώ η τελευταία μέτρηση έδειξε 6,60 μέτρα όταν η προηγούμενη ανώτερη μέτρηση λίγες μέρες νωρίτερα ήταν 6,25 μέτρα. Σημαντική επιδείνωση με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας παρουσιάζει ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα. Χιόνια πέφτουν από το πρωί στην κεντρική και δυτική Μακεδονία ενώ πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν από το πρωί ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Επί ποδός...

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η χιονόπτωση και στους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονία, δημιουργώντας προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, η οποία πλέον σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο νομό Κοζάνης λόγω της χιονόπτωσης και ύστερα από απόφαση του νομάρχη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά, ενώ η κίνηση στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.

    Αλλά και στους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας η εικόνα είναι ίδια, σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων στον ορεινό όγκο, ενώ με προσοχή, κυρίως λόγω του παγετού, διεξάγεται η κυκλοφορία στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Α

    παραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο δρόμο Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου και Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου.

    Εξάλλου επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός, νομαρχιακός και δημοτικός μηχανισμός σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή.

    Στη Θεσσαλονίκη η χιονόπτωση άρχισε τα ξημερώματα και συνεχίζεται, ενώ ο δρόμος του Αγίου Βασιλείου- Χορτιάτη παραμένει κλειστός.

    Κεντρικός στόχος, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο των καθέτων οδικών αξόνων προς την πόλη, δηλαδή προς το Ωραιόκαστρο, το νοσοκομείο «Παπανικολάου», το Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Φίλυρο.

    Το εθνικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει ανοιχτό, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς λόγω του παγετού, ενώ σε πολλά σημεία απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων.

    Μικρά προβλήματα παρατηρούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει ο νομός Χαλκιδικής, εκτός από σημεία της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, αλλά και στο νομό Κιλκίς, τα προβλήματα από την χιονόπτωση περιορίζονται στον ορεινό όγκο.

    Τεράστιες καταστροφές

    Σε ύψος ρεκόρ στα χρονικά του ακριτικού νομού για την αντοχή των αναχωμάτων, έφθασε σήμερα το ύψος της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου, αγγίζοντας στο σταθμό μέτρησης Πυθίου, τα 6,60 μέτρα με όριο επικινδυνότητας τα 5,70 μέτρα.

    Στο Πέταλο Φερών η κατάσταση είναι επίσης ανεξέλεγκτη, καθώς η στάθμη έχει ξεπεράσει το όριο επικινδυνότητας (6 μ.) και έφτασε στα 6,05 μέτρα.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και της νομαρχίας Έβρου εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Υπηρεσιακοί παράγοντες έλεγαν ότι φοβούνται τα χειρότερα, καθώς τέτοιο σημείο μέτρησης ιδίως στο Πύθιο έχουν να καταγράψουν τα τελευταία 100 χρόνια. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κλειστό σε δύο σημεία στην Μάνδρα και στο Πύθιο.

    Πάντως τεράστιες είναι οι μέχρι τώρα καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα στη σιδηροδρομικό δίκτυο. Η ΓΓΠΠ από την πλευρά της καλεί τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις όχθες του ποταμού για την αποφυγή ατυχημάτων.

    «Ακολουθούμε την ίδια μέθοδο και το ίδιο σχέδιο δράσης με εκείνο που είχαμε ακολουθήσει στην προηγούμενη κρίση. Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο όγκο υδάτων που ήδη δέχεται η ελληνική κοίτη από το πρωί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

    Πάντως το μέγεθος της καταστροφής εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο στην τουρκική όχθη του Έβρου, όπου οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 200.000 στρέμματα πλημμυρισμένης γης, σπασμένα αναχώματα σε τουλάχιστον 14 σημεία και μεγάλες καταστροφές σε οδικά δίκτυα στο Κάραγατς και στην Αδριανούπολη.

    Εξάλλου, στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Σβίλεγκραντ μεταξύ των νομαρχών Εβρου, Χασκόβου και Αδριανούπολης, εξετάστηκε η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την νέα άνοδο της στάθμης των νερών των ποταμών Αρδα και Έβρου.

    Ο νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης παρακάλεσε τους ομολόγους του να έχει έγκαιρη και γρήγορη ενημέρωση ώστε να προλαβαίνει την κατάσταση και να παίρνει έγκαιρα μέτρα ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι η στάθμη υδάτων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ τόνισε ότι, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.΄

    Ο Τούρκος νομάρχης συμφώνησε με τον κ Ζαμπουνίδη, η βουλγαρική πλευρά, όμως, δήλωσε απόλυτη αδυναμία, καθώς όπως ανέφερε, το φράγμα του Ιβαίλογκραντ δεν έχει πόρτα να συγκρατεί τα νερά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγξει την ροή.

    Στο μεταξύ από το πρωί χιονίζει στο Σουφλί και στα ορεινά του Νομού, με συνέπεια οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν προκύψουν και από τις χιονοπτώσεις.

    [09] Κόσμος

    Ξεκίνησε η Διάσκεψη του Λονδίνου

    1/3/2005 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2005 3:38:24 μμ)

    Συντάκτης:

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά και με νωπό ακόμα το αίμα των πέντε ισραηλινών θυμάτων από την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στο Λονδίνο, η Διεθνής Διάσκεψη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να είναι σε θέση να προωθήσει τις οικονομικές, πολιτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το Κουαρτέτο. Στην σύνοδο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών 23 χωρών, μεταξύ των οποίων αυτοί των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα, αξιωματούχοι έξι Διεθνών Οργανισμών, και ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Αντίθετα δεν παίρνει μέρος αντιπροσωπεία του Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι τα θέματα που θα συζητηθούν δεν το αφορούν.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα εσωτερικά μας"

    Τις εργασίες της Διάσκεψης άνοιξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας ότι στόχο της συνόδου αποτελεί η προώθηση της ιδέας των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, ενός ασφαλούς ισραηλινού κράτους και ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    "Η σημασία αυτού που συζητάμε σήμερα δεν περιορίζεται στο Ισραήλ , την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή. Αφορά όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται σήμερα " στο Λονδίνο, είπε ο Τόνι Μπλερ προσθέτοντας ότι η παλαιστινο-ισραηλινή διένεξη είναι ίσως το θέμα που χρησιμοποιούν και καταχρώνται εκείνοι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη προς τον εξτρεμισμό.

    Οι παλαιστινιακές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν από πολιτική πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, δήλωσε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς παίρνοντας το λόγο.

    "Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι προσπάθειες στον τομέα της ασφάλειας καταρρέουν εάν δεν συνοδευτούν από μια σοβαρή πολιτική διαδικασία", τόνισε για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των προσπαθειών για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" στη Μέση Ανατολή.

    Όσον αφορά την αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, που είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ζητεί από την παλαιστινιακή Αρχή η διεθνής κοινότητα, αλλά και το Ισραήλ ήταν κατηγοριματικός: "Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, να βάλουμε τάξη στα εσωτερικά μας και να σεβασθούμε τις δεσμεύσεις μας. Πήραμε μια οριστική απόφαση για την ενοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας. Αλλά έχουμε μόνο ένα αίτημα, την αμοιβαιότητα στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυριότερων σημείων του 'οδικού χάρτη'", είπε ο παλαιστίνιος ηγέτης.

    "Πήρατε με θάρρος μέτρα για τον περιορισμό της βίας", επαίνεσε τον Αμπάς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πλευρά των Παλαιστινίων προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης, μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Έκκληση στο Ισραήλ για ηρεμία

    Έκκληση προς το Ισραήλ να μην αναλάβει δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με αφορμή και την επίθεση τρομοκρατίας στο Τελ Αβίβ.

    Η κ. Ράις κάλεσε παράλληλα τα αραβικά κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για αυστηρή αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων που επιτίθενται στο Ισραήλ και να δώσουν τέλος στη διπλωματική απομόνωση του ισραηλινού κράτους.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, έκανε γνωστό επίσης την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή αρχή τόσο οικονομικά όσο και σε θέματα τεχνογνωσίας ώστε να προχωρήσουν οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου δε που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ έκανε γνωστό ότι πρότεινε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή "το δεύτερο εξάμηνο του 2005".

    Την ίδια στιγμή από τη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Άχμεντ Κορέι δήλωσε ότι αναμένει θετικά αποτελέσματα από τη διάσκεψη για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις που άρχισε σήμερα στο Λονδίνο.

    Οι Παλαιστίνιοι θα βγουν κερδισμένοι

    Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που βασίζονται σε αντίγραφο εγγράφου που έχει στη διάθεσή του, οι Παλαιστίνιοι θα βγουν κερδισμένοι πολιτικά από την Διάσκεψη, καθώς θα τους δοθούν οι διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και για παροχή συγκεκριμένης βοήθειας, ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν αυτούς που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, αναφέρεται στο τελικό σχέδιο της δήλωσης που θα εκδοθεί από τη διάσκεψη.

    Το πρακτορείο μεταδίδει επίσης, πως η διεθνής κοινότητα θα υποσχεθεί βοήθεια και για τη διενέργεια των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών και για τη διασφάλιση της τάξης όταν το Ισραήλ αποσύρει τους εποίκους από την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε αντάλλαγμα, ο Παλαιστίνιοι θα υποσχεθούν να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας τους, να διεξαγάγουν βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο, όπως είναι προγραμματισμένο, και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

    [10] Μ. Ανατολή

    Ικανοποίηση από την παραίτηση Καραμέ

    1/3/2005 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2005 4:24:23 μμ)

    Συντάκτης:

    Εν μέσω συνεχών διαδηλώσεων χιλιάδων πολιτών που ζητούν την απόσυρση των Συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, η πολιτική ηγεσία στη Βηρυτό αναζητά το επόμενο σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις γενικές εκλογές του Μαΐου, μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ομάρ Καραμέ. Η παραίτηση, προκάλεσε ενθουσιασμό στην αντιπολίτευση, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει, ότι αυτό δεν είναι παρά το πρώτο βήμα στην πορεία της πλήρους απελευθέρωσης της χώρας των Κέδρων, από την Συρία. Την ίδια ώρα από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Παλαιστίνη, με κοινή συνέντευξή τους η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Γάλλος ομόλογός της Μισέλ Μπαρνιέ, ζητούσαν την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο και τη διεξαγωγή "ελεύθερων και δίκαιων εκλογών" στη χώρα.

    ΗΠΑ: Ευκαιρία για το Λίβανο

    Παράλληλα, η κ. Ράις εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις στο Λίβανο, προτείνοντας παράλληλα τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το λιβανικό λαό για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

    Η παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου αντιπροσωπεύει μία "ευκαιρία" για τη χώρα να αποκτήσει μία κυβέρνηση που να εκφράζει την ποικιλομορφία της, δήλωσε για την παραίτηση Καραμέ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να είναι "απαλλαγμένη από κάθε ξένη επέμβαση", υπονοώντας την ανάμειξη της Συρίας στα εσωτερικά του Λιβάνου.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τον λιβανικό λαό", συνέχισε ο Μακλίλαν, υπογραμμίζοντας ότι οι λαϊκές αντιδράσεις που οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του Ομάρ Καραμέ μαρτυρούν τον πόθο του λιβανικού λαού για "ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές".

    Εξάλλου, από τη Βουδαπέστη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ τόνισε σήμερα πως "η (συριακή) κατοχή του Λιβάνου πρέπει να πάρει τέλος".

    Αποστάσεις κράτησε η Συρία, δηλώνοντας ότι η παραίτηση Καρεμέ αποτελεί εσωτερική υπόθεση του Λιβάνου.

    Υπέρ λιβανικός και ισραηλινός Τύπος

    Ο Τύπος του Λιβάνου χαιρέτισε σήμερα τη "νίκη" της αντιπολίτευσης που οδήγησε στην πτώση της φιλο-συριακής κυβέρνησης Καραμέ, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τη φύση της επόμενης κυβέρνησης.

    "Στις 28 Φεβρουαρίου, στην πλατεία των Μαρτύρων ,έπεσε η κυβέρνηση" γράφει στην πρώτη της σελίδα η μεγάλης κυκλοφορίας ΑΛ Ναχάρ, προσθέτοντας ότι " αυτή η νίκη της αντιπολίτευσης και της εξέγερσης για την ανεξαρτησία είναι η αρχή της εξόδου από την κρίση και όχι το τέλος της κρίσης. Το πρόβλημα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης είναι το ίδιο σημαντικό με την παραίτηση της κυβέρνησης" σημειώνει η εφημερίδα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ισραηλινός Tύπος υποδέχτηκε με διθυράμβους τη νίκη της λιβανικής αντιπολίτευσης που υποχρέωσε χθες την φιλο-συριακή κυβέρνηση του Ομάρ Καραμέ να παραιτηθεί, μετά τις καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις στη Βηρυτό.

    "Ανατροπή στο Λίβανο" γράφει στην πρώτη της σελίδα η Γεντιότ Αχρονότ, σημειώνοντας ότι "για πρώτη φορά οι ειρηνικές διαδηλώσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση μίας αραβικής χώρας να παραιτηθεί".

    Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές " έφεραν αισιοδοξία στο Ισραήλ, που θεωρεί ότι η παραίτηση της κυβέρνησης Καραμέ είναι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της συριακής κατοχής στο Λίβανο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν άντεξε η κυβέρνηση του Λιβάνου

    [11] Οικονομία

    Στη διακίνηση των πετρελαιοειδών προϊόντων Πιο αποτελεσματικός έλεγχος

    1/3/2005 3:58:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότερο έλεγχο σε όλο το φάσμα διακίνησης υγρών καυσίμων στη χώρα μας εξασφαλίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την προστασία του καταναλωτή από την κερδοσκοπία και τη νοθεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Σαλαγκούδης έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τις διατάξεις του νομοσχέδιου για τον έλεγχο της διακίνησης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

    Διεύθυνση για τον έλεγχο

    Με το νομοσχέδιο συστήνεται Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (Πετρελαιοειδών Προϊόντων), με σκοπό τη διοικητική αναδιοργάνωση και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανισμού των Κ.Ε.Δ.Α.Κ. προκειμένου να καταστεί δυνατή η επέκταση των ελέγχων για την καταπολέμηση της νοθείας των καυσίμων.

    Έτσι, οι έλεγχοι που μέχρι σήμερα περιορίζονταν στα πρατήρια του νομού Αττικής, θα επεκταθούν σε όλη την αλυσίδα διύλισης, διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών προϊόντων πανελλαδικά. Παράλληλα, μεταβάλλεται η διαδικασία επιβολής των προστίμων σε περίπτωση βεβαίωσης παραβάσεων για νοθεία και καθιερώνεται η καταβολή ποσοστού 20% επί του συνολικού προστίμου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής των παραβατών στα Δικαστήρια.

    Από τις 11 Φεβρουαρίου 2003 που ξεκίνησε η λειτουργία των Κ.Ε.Δ.Α.Κ., μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2005, έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 4.430 πρατήρια και έχουν εντοπιστεί 99 παραβάσεις.

    Επίσης με το νομοσχέδιο βελτιώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών με την τροποποίηση διατάξεων του Ν.3054/2002. Πιο συγκεκριμένα διασφαλίζεται, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, η απευθείας πρόσβαση των ανεξάρτητων πρατηρίων στα διυλιστήρια της χώρας, για την αποκλειστική τροφοδοσία των ιδίων. Από το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης εξαιρούνται τα πρατήρια που έχουν αποκλειστική συνεργασία με εταιρεία εμπορίας ή φέρουν το σήμα της.

    Ορθολογικοποιείται ακόμα η λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών με την παροχή της δυνατότητας στις μικρομεσαίες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να αυξάνουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους, ανάλογα με τις επιχειρηματικές τους ανάγκες, συνδέοντας τον ελάχιστο όγκο αποθηκευτικών χώρων με τον όγκο των πωλήσεων του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

    Ρυθμίζονται εξάλλου εκκρεμότητες που επιταχύνουν τη αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας, με την παροχή διευκολύνσεων στη Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε. για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

    [12] Βόλεϊ

    Σε Καζάζη, Κωστοπούλου ο τίτλος

    1/3/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Στέλιος Καζάζης και η Μαρία Κωστοπούλου αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητής και αθλήτρια του βόλεϊ όλων των εποχών μέσα από την ψηφοφορία που διενήργησε το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες αθλητές, διαιτητές, προπονητές, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι. Στους άνδρες, την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Θανάσης Μουστακίδης και στις γυναίκες οι Λία Μήτση, Ευγενία Γκορτσίλα. Ο Στέλιος Καζάζης, ως κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών και ο Θανάσης Μουστακίδης, που είναι ο ρέκορντμαν διεθνών συμμετοχών, θα βραβευτούν στις 27 Μαΐου στο ΣΕΦ, στον πρώτο αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με τη Σερβία/Μαυροβούνιο για το World League.

    [13] Αθλητισμός

    Τιμούν την Πάλλη-Πετραλιά οι "Αθάνατοι"

    1/3/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την ανώτατη τιμητική διάκριση για την εξαίρετη προσφορά της στο Ολυμπιακό κίνημα θα τιμήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, σύμφωνα με προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Βέλγου προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ προς την Ελληνίδα πολιτικό. Παράλληλα ο εντεταλμένος σύμβουλος στην ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτον Σίμιτσεκ ορίστηκε σήμερα από τον κ. Ρογκ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για το Πεκίνο, μέχρι την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Η Συντονιστική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 θα επισκεφθεί το Πεκίνο, για τον πρώτο έλεγχο, εντός του Μαρτίου.

    Η επιστολή Ρόγκ

    Στην επιστολή του προς την κα Φάνη Πάλλη-Πετραλια ο κ. Ρογκ αναφέρει τα εξής:

    "Αγαπητή κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Αγαπητή Φάνη, με ιδιαίτερη ικανοποίηση σε ενημερώνω ότι το αρμόδιο Συμβούλιο, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, στο Τορίνο, το Φεβρουάριο του 2005, αποφάσισε να σου απονείμει την Ανώτατη Διάκριση για την εξαίρετη προσφορά σου στο Ολυμπιακό Κίνημα. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σου εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διάκριση αυτή".

    [14] Μπάσκετ

    Παρελθόν ο Συμεωνίδης από τη ΜΕΝΤ

    1/3/2005 7:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χώρισαν οι δρόμοι του Φίλιππου Συμεωνίδη και της ΜΕΝΤ, καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση κοινοτικού πάικτη. Το... διαζύγιο των δύο πλευρών, έγινε ξαφνικά, όταν η διοίκηση της ομάδας ζήτησε από τον 25χρονο φόργουορντ να λύσει το συμβόλαιο του, με το αιτιολογικό της απρεπούς συμπεριφοράς, τακτοποιώντας και τις τελευταίες οικονομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν. Έτσι ο τεχνικός της ομάδας, Παρασκευάς Μουρατίδης, που εν όψει τους προσεχούς αγώνα με τον Πανελλήνιο, μπορεί να υπολογίζει και στον Μίλαν Γκόλιοβιτς, αναζητά ήδη στην κοινοτική αγορά τον αντι-Συμεωνίδη.

    [15] Ποδόσφαιρο

    Στην τελική ευθεία το γηπεδικό

    1/3/2005 5:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε ο Ντέμης Νικολαΐδης με τον υφυπουργό Εργασίας, Γεράσιμο Γιακουμάτο, για έκταση που παραχωρούσε το υπουργείο στην ΑΕΚ στους Θρακομακεδόνες αλλά και την άρνηση του προέδρου της Ένωσης για την αποδοχή της πρότασης, η ΠΑΕ ΑΕΚ, εξέδωσε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της, την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την υποβολή προτάσεων για την ανέργεση του νέου γηπέδου. Η κίνηση είχε προαγγελθεί και τώρα πλέον αναμένονται οι προτάσεις για να μπει το θέμα στην τελική του ευθεία.

    Οι όροι συμμετοχής:

    Σύμφωνα με αυτή, η υποχρέωση του υποψήφιου φορέα ανάπτυξης, περιλαμβάνει:

    Την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, τη χρηματοδότηση, την λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, την κατασκευή και την παράδοση, έτοιμου προς λειτουργία κατά προτίμηση έως το τέλος του μηνός Ιουλίου 2007, του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και όλων των υποστηρικτικών του χώρων και εγκαταστάσεων, χωρητικότητας κατ ελάχιστον 30.000 θέσεων κοινού, εξαιρουμένων των θέσεων τύπου (δημοσιογράφων κ.λπ.) σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές της Ελληνικής νομοθεσίας, κανονισμών UEFA.

    Την κατασκευή πρόσθετων εμπορικών και λοιπών χώρων.

    Την κατασκευή των νόμιμων απαιτούμενων και λειτουργικά απαραίτητων θέσεων στάθμευσης.

    Τη συντήρηση και διαχείριση της λειτουργίας του αθλητικού συγκροτήματος για διάστημα 50 ετών και των υπόλοιπων εμπορικών χώρων για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης

    Την παράδοση του αθλητικού συγκροτήματος μετά τα 50 χρόνια της παραχώρησης σε άριστη κατάσταση και εν πλήρη λειτουργία στην Ερασιτεχνική

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΠΑΕ ΑΕΚ προτίθεται να εξετάσει σχετικές αναλυτικές προτάσεις από κατάλληλους φορείς ανάπτυξης, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν κατ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

    Σημαντική εμπειρία στον λειτουργικό και αποτελεσματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ποδοσφαιρικών γηπέδων

    Σημαντική εμπειρία και ικανότητα στην ταχεία και επιτυχή αξιοποίηση (χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή) ανάλογου μεγέθους και σημασίας ακινήτων.

    Σημαντική εμπειρία και ικανότητα στην αποτελεσματική διαχείριση και λειτουργία ανάλογου μεγέθους και σημασίας εμπορικών χρήσεων

    Σημαντική οικονομική βάση και φερεγγυότητα

    Η προσφορά πρέπει να συνοδεύεται από επιστολή υποστήριξης (letter of support) από τράπεζα που να λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται με την παρούσα πρόσκληση να υποβάλουν φάκελο με: α) επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, β) πλήρη και αναλυτική πρόταση αξιοποίησης και γ) υπο-φάκελο στοιχείων τα οποία θα τεκμηριώνουν την καταλληλότητά τους με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

    [16] Ποδόσφαιρο

    Εντυπωσιασμένος ο Κυργιάκος

    1/3/2005 4:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2005 5:50:45 μμ)

    Συντάκτης:

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τις πρώτες του εμπειρίες με τη φανέλα της Ρέιντζερς, αλλά και από τη διαμονή του στη Σκωτία δήλωσε ο Σωτήρης Κυργιάκος, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε στην πρώτη συμμετοχή του στο κλασικό ντέρμπι με την Σέλτικ, αλλά και για τις διαφορές που υπάρχουν στη ελληνική, με την βρετανική νοοτροπία αντιμετώπισης ενός παιχνιδιού. Βέβαια από την κουβέντα δεν έλειψαν και οι αναφορές στην πρώην ομάδα του, αλλά και στην εθνική ομάδα.

    Κάθε παιχνίδι και γιορτή

    "Κάθε παιχνίδι στην Σκωτία είναι γιορτή. Είτε χάσεις, είτε κερδίσεις είναι το ίδιο. Ό,τι κι αν συμβεί, ο κόσμος μετά τον αγώνα σε περιμένει, μοιράζεις αυτόγραφα και το κλίμα είναι πολύ καλό. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα ντέρμπι Σέλτικ-Ρέιντζερς και Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο κόσμος στην Σκωτία είναι πολύ περισσότερος. Στο ντέρμπι της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχαν στο γήπεδο 70.000 φίλαθλοι, ενώ για παράδειγμα στον αγώνα του Καραϊσκάκη υπήρχαν 35.000", τόνισε μαγεμένος από τις πρώτες του εμπειρίες στη Γλασκόβη ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός,

    Ο Κυργιάκος εντόπισε και μια βασική διάφορα νοοτροπίας, που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής με την βρετανική αντίληψη περί φάουλ. Το συγκεκριμένο κομμάτι των δηλώσεών του είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Προσέξτε τα λόγια του: "Το μόνο πράγμα που με δυσκόλεψε όσον αφορά στην προσαρμογή μου στον τρόπο παιχνιδιού, είναι πως εδώ τα φάουλ δεν δίνονται τόσο εύκολα όπως στην Ελλάδα, παρά μόνο αν ο αντίπαλος βρει καθαρά παίκτη και όχι μπάλα. Στην αρχή επηρεασμένος από τον ελληνικό τρόπο παιχνιδιού έπεφτα πιο εύκολα, αλλά όταν είδα πως δεν σφυρίζονταν φάουλ, σταμάτησα. Με είχε προειδοποιήσει ο προπονητής μου. Ο Αλεξ ΜακΛίς είναι πολύ καλός άνθρωπος και βρίσκεται κοντά στον ποδοσφαιριστή".

    Αναφερόμενος, στην προηγούμενη ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, τόνισε: "Στον Παναθηναϊκό οφείλω ένα μεγάλο μέρος από ό,τι έχω πετύχει μέχρι σήμερα στην καριέρα μου. Είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, όπως και οι φίλαθλοι της ομάδας, που μου στάθηκαν ιδιαίτερα στην περίοδο του τραυματισμού μου. Με τους περισσότερους παίκτες επικοινωνώ τηλεφωνικά και χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως μειώθηκε η διαφορά από τον Ολυμπιακό και πως μπήκαν πάλι στο παιχνίδι του τίτλου. Πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός άξιζε να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA. Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και τύχη. Αν δεν υπήρχε η αποβολή και οι δύο ομάδες έπαιζαν στα ίσα μέχρι το τέλος, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα ήταν ισόπαλο».

    Αναφορά έγινε και στην Εθνική ομάδα: "Το παιχνίδι απέναντι στη Γεωργία είναι ένα από τα πιο δύσκολα στα προκριματικά. Μπορεί σαν όνομα να μην έχει το βάρος της Τουρκίας ή της Δανίας, αλλά είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα, όπως είδαμε και στο βίντεο. Πρέπει να προσέξουμε και να δείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, γιατί είναι μικρή ομάδα και δεν πρέπει να επαναλάβουμε το πάθημα με την Αλβανία. Πιστεύω πως θα νικήσουμε και θα παραμείνουμε κοντά στην πρώτη θέση".

    [17] Ποδόσφαιρο

    Πρώτη επαφή με Καραϊσκάκη

    1/3/2005 4:26:00 μμ

    Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου UEFA, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νιουκάστλ, που θα διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Αντιπροσωπεία της αγγλικής ομάδας, αποτελούμενη από τον γενικό διευθυντή Λι Τσάρνλεϊ, τον υπεύθυνο ασφαλείας Ντέιβιντ Πάτισον και τον υπεύθυνο τουριστικού γραφείου Τζον Ρίβεπ, βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα επισκέφτηκε το γήπεδο του Ολυμπιακού. Εκεί τους ξενάγησαν οι άνθρωποι της πειραϊκής ομάδας και στη συνέχεια σηζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες, γύρω από τον αγώνα και την παραμονή της Νιουκάστλ στην Αθήνα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και δύο εκπρόσωποι της βρετανικής πρεσβείας.

    Χίλιοι Άγγλοι στον Πειραιά

    Όπως έγινε γνωστό, η αποστολή της Νιουκάστλ θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, την επόμενη θα προπονηθεί στο γήπεδο Καραϊσκάκη και το πρωί της Πέμπτης (δηλαδή ανήμερα του αγώνα) στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

    Μαζί με την αποστολή θα έρθουν 200 επίσημοι προσκεκλημένοι (VIP), ενώ στο γήπεδο θα βρεθούν 1000 φίλαθλοί της. Η Νιουκάστλ θα αγωνιστεί με κιτρινόμαυρες εμφανίσεις.

    [18] Μπάσκετ

    Δεν επιτρέπονται τα λάθη με Κλιμάμιο

    1/3/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον αυριανό κρίσιμο αγώνα του Παναθηναϊκού στη Μπολόνια με την ιταλική Κλιμάμιο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για τον ΣΤ΄ όμιλο της φάσης των "16" της Ευρωλίγκα, έχει αρχίσει. Η αποστολή των πρωταθλητών Ελλάδας, που αναχώρησε σήμερα το πρωί για την ιταλική πόλη φιλοδοξεί να συνεχίσει τις καλές της εμφανίσεις στη διοργάνωση και να βάλει τις βάσεις γιατην πρωτιά του ομίλου. Για να γίνει όμως αυτό σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σέρβου τεχνικού του "τριφυλλιού" Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα λάθη στον αυριανό αγώνα απαγορεύονται δια ροπάλου, ενώ ο Τούρκος διεθνής Ιμπραϊμ Κουτλουάϊ εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες των "πρασίνων" που θα παλέψουνε για να ζευγαρώσουνε τις νίκες τους στους 16 της Ευρωλίγκα.

    "Κλειδί" η άμυνα για "Ζοτς"

    Νίκη αλά Μπολονέζ θα προσπαθήσει να πετύχει αύριο στην πατρίδα της διάσημης ιταλικής σάλτσας, ο Παναθηναϊκός στο μεταξύ του παιχνίδι με τη γηπεδούχο Κλιμάμιο για τον ΣΤ΄ όμιλο της φάσης των "16" της Ευρωλίγκα. Ο αρχιτέκτονας των "πράσινων" επιτυχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα, ενώ μεγάλη προσοχή θα ζητήσει από τους πάικτες του ώστε να αποφύγουν τα λάθη.

    "Τώρα όλοι οι αγώνες είναι πολύ δύσκολοι και ξέρουμε ότι η Κλιμάμιο θέλει τη νίκη όσο κι εμείς. Ειδικά τώρα που προέρχεται από μερικά κακά αποτελέσματα, μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη, επομένως πρέπει να φροντίσουμε τη δουλειά μας και να κάνουμε το παιχνίδι μας στην άμυνα" τόνισε χαρακτηριστικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού και συνέχισε: "Η Κλιμάμιο διαθέτει ένα πλήρες ρόστερ, με πολλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Κι εμείς έχουμε έναν αρκετά βαθύ πάγκο, επομένως περιμένω ένα μεγάλο παιχνίδι στη Μπολόνια. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός περνάει μια καλή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας πετύχαμε ορισμένες σημαντικές εκτός έδρας νίκες. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια επιθυμία αυτό που κάνουμε και πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι η φάση των "16" της Ευρωλίγκα δεν επιτρέπει λάθη. Το σύνθημά μας είναι να παίξουμε δυνατά και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τους παίκτες της Κλιμάμιο στην επίθεση, την ώρα που η δική μας πρέπει να δουλέψει τέλεια, προκειμένου να πάρουμε τη νίκη στη Μπολόνια".

    Αισιόδοξος ο Τούρκος

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια του Τούρκου διεθνούς του πρωταθλητή Ελλάδας, Ιμπραϊμ Κουτλουάϊ, εν όψει του κρίσιμου αγώνα της ομάδας του με την Κλιμάμιο, καθώς θα χρειαστεί ιδιαίτερη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα, απέναντι στους επικίνδυνους αντιπάλους, για να φύγει η ομάδα του νικήτρια από την Ιταλία.

    "Αντιμετωπίζουμε μια πολύ καλή ομάδα, η οποία τελείωσε την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ στον Α΄ όμιλο, επομένως πρέπει να είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι και συγκεντρωμένοι. Η Κλιμάμιο έχασε το Κύπελλο Ιταλίας, καθώς και τη νίκη στην πρεμιέρα της φάσης των "16" στη Βιτόρια, επομένως περιμένω ότι οι παίκτες της θα είναι επικίνδυνοι και θα έχουν κίνητρο για το μεταξύ μας παιχνίδι" δήλωσε ο άσος των πρωταθλητών Ελλάδας και συμπλήρωσε: "Θέλουν τη νίκη, αλλά επιθυμούμε κι εμείς να κερδίσουμε, προκειμένου να διπλασιάσουμε τις επιτυχίες μας στη φάση των "16". Αρχίσαμε την προσπάθειά μας με μια σπουδαία νίκη στο Κάουνας, επομένως θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και να παλέψουμε για την πρώτη θέση του ΣΤ΄ ομίλου. Πιστεύουμε στην ομάδα μας και έχουμε προετοιμαστεί για ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια σε αυτή τη φάση."


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 March 2005 - 17:58:23 UTC