Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί ποδός...
  • [02] Δίκη χωρίς προηγούμενο για βιασμούς ανηλίκων
  • [03] Παράνομη η σωματική τιμωρία των μαθητών
  • [04] Ένοχος για το Μπαλί ο Μπασίρ
  • [05] Επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [06] Θεμέλια πρόκρισης έβαλαν οι Γερμανοί
  • [07] Έχασε στο τέλος ο ΠΑΟ
  • [08] Αποσύρονται οι επικίνδυνες σάλτσες
  • [09] Νεκροί είκοσι μαθητές

    [01] Κοινωνία

    Εξαιρετικά κρίσημη η κατάσταση στον Έβρο Επί ποδός...

    3/3/2005 9:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2005 11:29:14 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει και σήμερα ο νομός Έβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από τα όρια επιφυλακής, θέτοντας σε κίνδυνο τις παρόχθιες περιοχές ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να υποχωρήσουν τα αναχώματα στο χωριό Πόρος. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν, σήμερα, τεχνητή κατάκλιση στο Δέλτα του Έβρου, προκειμένου να διοχετευθούν τα νερά στη θάλασσα. Την περιοχή θα επισκεφτούν σήμερα οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας - Θράκης. Χθες έσπασε ανάχωμα στο χωριό Λάβαρα με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν 50 σπίτια ενώ εκκενώθηκαν τα υπόλοιπα 200. Σε ορισμένα σημεία το νερό απειλεί να καλύψει εντελώς αγροικίες και αποθήκες Εξάλλου ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες. Την κατάσταση ενδέχεται να επιβαρύνει στα επόμενα 24ωρα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται υποχώρηση των χιονοπτώσεων και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα προκαλέσει την απότομη τήξη του χιονιού με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να διοχετευτούν στους ποταμούς.

    Κλειστά τα σχολεία σε Γρεβενά και Κοζάνη

    Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη Β.Ελλάδα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Γρεβενά και Κοζάνη και στο δήμο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. "Πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή η προστασία των πολιτών", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης.

    [02] Κόσμος

    Από "γονείς" και "συγγενείς" Δίκη χωρίς προηγούμενο για βιασμούς ανηλίκων

    3/3/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC - Le Monde

    Όχι ένας ούτε δύο, αλλά 66 κάτοικοι της πόλης Ανζέρ, εκ των οποίων 27 γυναίκες, δικάζονται από σήμερα Πέμπτη, με την κατηγορία ότι κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους, ηλικίας από 6 μηνών έως 14 χρόνων . Συνολικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 45 παιδιά βιάστηκαν ψυχικά και σωματικά από γονείς, συγγενείς και οικογενειακούς φίλους, ενώ, υπήρξαν και περιπτώσεις ανηλίκων που εξωθήθηκαν στην πορνεία για λίγα τσιγάρα ή ένα ποτό. Το κατηγορητήριο της δίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά κατασκευασμένη αίθουσα στην Ανζέρ, αποτελείται από 430 σελίδες, ενώ, περισσότεροι από 60 δικηγόροι συμμετέχουν σε αυτή. Όπως εκτιμάται, οι ποινές που θα επιβληθούν ίσως αγγίξουν και την κάθειρξη έως 30 χρόνια. Κατά τη διαδικασία δεν θα παραβρεθούν τα θύματα, εκτός εάν αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο, ωστόσο, θα παρουσιαστούν οι μαρτυρίες τους μαγνητοσκοπημένες.

    Εφιάλτης διάρκειας 2,5 ετών

    Η αγριότητα της υπόθεσης πρόκειται να συνταράξει τη γαλλική κοινωνία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους και τα εξωθούσαν στην πορνεία . Και όλα αυτά με αντάλλαγμα, ένα πακέτο τσιγάρα, μερικά κιλά πατάτες ή το αναγκαίο ποσό για μια νυχτερινή έξοδο.

    Αν κριθεί απαραίτητη η κατάθεση των παιδιών, θα ζητήσουν από τους κατηγορούμενους να βγουν έξω από την αίθουσα , έτσι ώστε τα παιδιά να μην έρθουν σε επαφή μαζί τους.

    Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είναι αναλφάβητοι και ζουν με το επίδομα ανεργίας, σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ανζέρ. Στο παρελθόν, οι θύτες υπήρξαν και αυτοί θύματα από τους ίδιους τους γονείς τους .

    Τα εγκλήματα σημειώθηκαν από τον Ιούνιο του 1999 έως και τον Φεβρουάριο του 2002 στην περιοχή του Σεντ Λεονάρ της Ανζέρ, και συγκεκριμένα σε διαμέρισμα του πρώην καταδικασθέντα για σεξουαλικά εγκλήματα, Φρανκ Βεργκοντί, αλλά και σε αγροκτήματα.

    Οι αρχές ανακάλυψαν τα εγκλήματα μετά από παρακολούθηση του Ερίκ Ζουμπέρ, επίσης πρώην καταδικασθέντα για ίδιας φύσης εγκλήματα, ο οποίος φέρεται ότι διεύθυνε από κοινού με τον Βεργκοντί το παιδοφιλικό κύκλωμα.

    Πάντως, οι κατήγοροι λένε πως οι περισσότεροι από τους μισούς κατηγορούμενους έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους.

    Γνώριζαν αλλά δεν μιλούσαν

    "Αν είχα καταλάβει, θα είχα προστατέψει τα παιδιά μου. Είναι αλήθεια πολύ δύσκολο να ζήσω ύστερα από όλα αυτά, γιατί είμαι μητέρα. Αλλά τα παιδιά μου ήταν τα θύματα".

    Η Καρίν θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη γιατί γνώριζε αλλά δεν μιλούσε . Γνώριζε αλλά δεν αποκάλυψε το οικογενειακό κύκλωμα παιδεραστίας, θύματα του οποίου έπεσαν και τα δύο παιδιά της.

    Κάποια παιδιά θα παραμείνουν σιωπηλά για πάντα και άλλα θα γίνουν υπερβολικά βίαια. Μάλιστα, υπάρχει κάποιο παιδί που θέλει να στείλει τον πατέρα στην ηλεκτρική καρέκλα.

    [03] Κοινωνία

    Έντεκα νέα τμήματα για τους υποψήφιους Παράνομη η σωματική τιμωρία των μαθητών

    3/3/2005 9:11:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΜΠΕ - "Το Βήμα"

    Οριστικό τέλος στην επιβολή κάθε σωματικής τιμωρίας σε μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου βάζει η τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, και η οποία περιέχεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ. Με την τροπολογία αυτή, η χώρα μας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία είχαν γίνει πολλές σχετικές καταγγελίες για την Ελλάδα από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σημειώνεται ότι στα δημοτικά και νηπιαγωγεία η άσκηση σωματικής βίας έχει απαγορευθεί με νόμο από 1977. Παράλληλα, έντεκα νέα τμήματα θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτή τη χρονιά, οι εξετάσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν μέσα στο β δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να ολοκληρωθούν στο α δεκαήμερο του Ιουνίου, θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β κύκλου ΤΕΕ, ενώ, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο β δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    Όλες οι αλλαγές στο μηχανογραφικό

    Στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται 11 νέα τμήματα ή σχολές . Ειδικότερα: από δύο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από ένα στα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μία σχολή σε ΑΣΕΙ, δύο τμήματα στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και από ένα τμήμα στα Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και Χαλκίδας.

    Τα ένδεκα αυτά νέα τμήματα είναι τα παρακάτω:

    Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

    Τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο εντάσσεται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα την Σπάρτη, το οποίο εντάσσεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

    Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

    Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης με έδρα τη Λιβαδειά, το οποίο εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

    Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

    Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

    Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και σε μία από τις εξής ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική. Τμήμα Αρχιτεκτονικής, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

    Α.Σ.Ε.Ι

    Τμήμα Ψυχολόγων ( ΣΣΑΣ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο εντάσσεται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

    ΤΕΙ Καλαμάτας

    Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα τη Σπάρτη, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

    ΤΕΙ Λάρισας

    Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων με έδρα τα Τρίκαλα, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

    ΤΕΙ Χαλκίδας

    Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα την Θήβα, το οποίο εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

    ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    Ένα τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και επτά τμήματα ΤΕΙ μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους ως ακολούθως:

    Το Τμήμα Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανήκει στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Ψυχολογία) του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ψυχολογίας. Το τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Τα τμήματα Δασοπονίας των ΤΕΙ Καβάλας (Παράρτημα Δράμας), Λαμίας (Παράρτημα Καρπενησίου) και Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) που ανήκουν στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζονται σε τμήματα "Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος". Το τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων. Το τμήμα Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Κρήτης που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Αργοστολίου) που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο αλλάζει γνωστικό αντικείμενο, μετονομάζεται σε Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό δεν θα εξετάζονται σε ειδικό μάθημα.

    ΛΟΙΠΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

    Στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν προσεχώς οι πτυχιούχοι Β κύκλου ΤΕΕ (τέλη Μαρτίου - Αρχές Απριλίου) θα περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και οι Σχολές Αστυφυλάκων. Όσοι φοιτούν ή όσοι εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και μετά σε σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μετεγγραφούν σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

    [04] Κόσμος

    Για συμμετοχή σε συνωμοσία Ένοχος για το Μπαλί ο Μπασίρ

    3/3/2005 7:34:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - BBC

    Σε φυλάκιση 2,5 χρόνων καταδικάστηκε το πρωί της Πέμπτης από δικαστήριο της Τζακάρτα ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, για την ανάμιξή του στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, τον Οκτώβριο του 2002, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 202 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες. Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές δεν κατάφεραν να αποδείξουν τη συμμετοχή του 66χρονου, φερόμενου ως πνευματικού ηγέτη της Τζεμάα Ισλαμίγια, στη βομβιστική επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ, στη Τζακάρτα , το 2003, όπου σκοτώθηκαν δώδεκα άνθρωποι. Ο Μπασίρ κατηγορείτο ότι οργάνωσε τη συγκεκριμένη επίθεση από το κελί του στις φυλακές όπου βρισκόταν. Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, οι υποστηρικτές του Μπασίρ, που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο, αντέδρασαν άγρια. Την δυσαρέσκειά τους εκφράζουν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ για τη μικρή ποινή που επιβλήθηκε στον μουσουλμάνο κληρικό.

    Ψυχραιμία συνέστησε στους οπαδούς του

    Κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Μπασίρ κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν ψύχραιμοι.

    "Μια απόφαση που δεν θα με ελευθερώνει είναι άδικη. Όμως, όταν θυμώνουμε πρέπει να βάζουμε όρια. Δεν πρέπει να υπάρξουν καταστροφές", τόνισε.

    "Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την κρίση των ινδονησιακών δικαστηρίων, όμως, δεδομένης της σοβαρότητας των κατηγοριών που αντιμετώπιζε, είμαστε απογοητευμένοι από τη διάρκεια της ποινής" είπε ο Μαξ Κουάκ.

    [05] Ιράκ

    Στόχος το υπουργείο Εσωτερικών Επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

    3/3/2005 8:22:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μία ακόμη ημέρα ξεκίνησε στο Ιράκ με αιματηρές επιθέσεις. Το πρωί της Πέμπτης, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε σημείο ελέγχου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Οι οδηγοί - καμικάζι κατευθύνονταν προς το κτήριο, όμως, οι φρουροί αντέδρασαν και πυροβόλησαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα τα παγιδευμένα οχήματα να εκραγούν.

    [06] Βόλεϊ

    Θεμέλια πρόκρισης έβαλαν οι Γερμανοί

    3/3/2005 10:41:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ένα ακόμη βήμα για την πρόκριση της στο φαϊναλ φορ Του Τσάμπιονς Λίγκ της Πυλαίας (26-27/3), πραγματοποίησε χθες η γερμανική Φρίντριχσχάφεν, που μέσα στο βελγικό "Εξποντρόμ", επιβλήθηκε της τοπικής Νόλικο Μαασέϊκ με 3-2 (23-25, 18-25, 25-21, 25-22,10-15) στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. Μπροστά σε 3.2000 ενθουσιώδεις οπαδούς, η ομάδα του Στέλιαν Μοκουλέσκου, έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τους Κοντρέρας, Σόπς και από τη γραμμή του σερβίς τον Κοχ έφτασαν σε μία δύσκολη αλλά πολύτιμη νίκη πρόκριση, που αφήνει πολλές ελπίδες για τετράδα. Προχθές εξάλλου η Παρί επικράτησε στο Τουρ της τοπικής ομάδας με 1-3 (18-25, 22-25, 25-14, 18-25 στον γαλλικό εμφύλιο της φάση των "6" της διοργάνωσης. Σήμερα στο ρωσικό Μπέλγκοροντ η κάτοχος του τίτλου φιλοξενεί την ιταλική Τρεβίζο.

    [07] Μπάσκετ

    Έχασε στο τέλος ο ΠΑΟ

    2/3/2005 11:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ιδανικοί αυτόχειρες μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν οι "πράσινοι" μετά το σημερινό παιχνίδι στην Ιταλία. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που για 30 λεπτά ήταν πολύ καλή και ήλεγχε το ματς, στο τελευταίο δεκάλεπτο έπαθε μπλακ άουτ, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Κλιμάμιο, (77-73), και έχασε την χρυσή ευκαιρία για να κάνει το 2 στα 2 στο πλαίσιο της 2ης ημέρας της φάσης των «16» της Ευρωλίγκα. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα για το "τριφύλλι" αλλά και η πρώτη νίκη της Μπολόνια στη φάση των "16". Τα δεκάλεπτα: 16-23, 34-40, 51-57, 77-73.

    Εφιάλτης από το 30'

    Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός μέσα στη Μπολόνια. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αιφνιδίασαν τους Ιταλούς και με ηγέτες τους Μπατίστ, Μπάξτερ και Λάκοβιτς οικοδόμησαν διαφορά 10 πόντων, 14-4. Παρά το γεγονός πως στον τομέα των ριμπάουντ οι «πράσινοι» υστερούσαν, αλλά υπερτερούσαν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Στον αντίποδα, οι παίκτες του Ρέπεσα υπέπεσαν σε 6 λάθη έναντι 2 του Παναθηναϊκού στο πρώτο δεκάλεπτο και είχαν την ίδια αστάθεια στα σουτ όπως αποδεικνύουν τα 0/4 τρίποντα και τα 6/13 δίποντα. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός κέρδισε φάουλ και εκμεταλλεύθηκε 8/10 βολές, έκλεψε 6 μπάλες και στο 10 προηγείτο με 23-16 αψηφώντας τις λύσεις που έδιναν κατά βάση οι Μπάγκαριτς, Βούγιανιτς και Ντάγκλας για τους γηπεδούχους. Στη δεύτερη περίοδο, ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς συνέχισε να υπερτερεί στις «μάχες των αιθέρων» αδιαφορώντας για τον τεράστιο όγκο του Πάτρικ Φέμερλινγκ. Βούγιανιτς και Λόρμπεκ επέτρεψαν στην Κλιμάμιο να πλησιάσει στους 4 πόντους, 26-32 και 32-38, αλλά το γεγονός πως οι Ιταλοί ευστόχησαν μόλις σε δύο δίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν άφηνε περιθώρια για ανάκαμψη. Αξιοσημείωτο είναι πάντως και το γεγονός πως οι γηπεδούχοι είχαν 6/8 βολές στο 20, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε 16/20. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Μάικ Μπατίστ πρώτο σκόρερ του πρωταθλητή Ελλάδας (9π.), τον Λάκοβιτς ν΄ ακολουθεί με 7 πόντους και τον Σκεπάνοβιτς με 6 πόντους. Ο Λόρμπεκ έγραψε το τελικό του α΄ μέρους, 34-40 υπέρ του συνόλου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

    Οι φωνές του Ρέπεσα στην ανάπαυλα είχαν ως αποτέλεσμα να διπλασιάσουν οι παίκτες του τα ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα στο 30 με τον Παναθηναϊκό να μην έχει χάσει, όμως ποτέ το προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να ανεβάζει το σκορ έξω από τα 6.25 -πέτυχε μόνο δύο δίποντα στην τρίτη περίοδο- με τους Λάκοβιτς, Μπατίστ και Σκεπάνοβιτς, κορυφαίοι του Παναθηναϊκού σ αυτό το διάστημα. Η πολύ καλή άμυνα του Παναθηναϊκού αλλοίωσε την εικόνα της Μπολόνια ως φαβορί για την πρόκριση και στο 30, 51-57, υπέρ του Παναθηναϊκού, όλα έδειχναν πως οι Ιταλοί θα έπρεπε να συμβιβαστούν στην ιδέα της δεύτερης ήττας σε ισάριθμες αγωνιστικές στη φάση των «16», καθώς Ποτσέκο και Μπάγκαριτς είχαν ήδη 4 φάουλ, όσα και ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ο Ποτσέκο κάθισε στον πάγκο με πέντε φάουλ και τη θέση του πήρε ο Μίλος Βούγιανιτς... όμως «εκτελεστής» δεν ντύθηκε αυτός αρχικά, αλλά ο Ιταλός γκαρντ, Τζιανλούκα Μπαζίλε. Ο διεθνής Ιταλός σημείωσε δύο τρίποντα και σε συνδυασμό με το δίποντο του Λόρμπεκ, η Κλιμάμιο ισοφάρισε 61-61. Ένα ακόμη τρίποντο του Βούγιανιτς έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στους γηπεδούχους, 64-61 και μετά από αστοχία του Φέμερλινγκ στις ελεύθερες βολές, ο Βούγιανιτς «έγραψε» με φόλοου το 66-61. Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ της Μπολόνια, όπως αποδείχθηκε, αφού ό,τι κι αν έκαναν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς συνοδευόταν από... αποτυχία. Αν και ο Κουτλουάι μείωσε σε 65-68, ο Λόρμπεκ έδωσε τη χαριστική βολή στην ελληνική ομάδα με το δεύτερο τρίποντό του, 71-65. Ο Σκεπάνοβιτς έδωσε λύση, 71-67, αλλά Αλβέρτης και Λάκοβιτς αστόχησαν σε δύο βολές και σουτ τριών πόντων αντίστοιχα. Με τους Μπελινέλι και Μαντσινέλι να έχουν αποχωρήσει με πέντε φάουλ, οι Ιταλοί δεν έδειξαν να επηρεάζονται. Μπαζίλε και Ντάγκλας ευστόχησαν σε τέσσερις βολές, όσες σημείωσε και ο Λάκοβιτς. Το 75-73 μετετράπη σε 77-73 με τον Μπαζίλε να επισφραγίζει τη μεγάλη νίκη της ομάδας του από τη γραμμή του φάουλ.

    Οι συνθέσεις:

    ΚΛΙΜΑΜΙΟ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Γιάσμιν Ρέπεσα): Μαντσινέλι 5 (1), Βούγιανιτς 14 (2), Μπάγκαριτς 9, Ποτσέκο 2, Ντάγκλας 9 (1), Μπελινέλι 3 (1), Ράντσικ 4, Μπαζίλε 13 (3), Λόρμπεκ 18 (2), Ρομπαλντόνι

    [08] Υγεία

    Αποσύρονται οι επικίνδυνες σάλτσες

    2/3/2005 10:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Καθησυχαστικός προς το καταναλωτικό κοινό εμφανίζεται ο ΕΦΕΤ σχετικά με το θέμα της επικίνδυνης χρωστικής, με την ονομασία "Ερυθρό του Σουδάν", που εντοπίστηκε σε εισαγόμενα προϊόντα διατροφής. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το κοινό δεδομένου ότι στην συνήθη χρήση η πιθανότητα κινδύνου για την υγεία είναι μικρή. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους και για να διασφαλιστεί πλήρως η δημόσια υγεία ελήφθησαν αυστηρά μέτρα. Από την αγορά έχουν ήδη αποσυρθεί περισσότερα από 7800 κιλά σάλτσας Worcestershire, αλλά και 50 κιλά σάλτας seafood Colman του ομίλου Unilever UK Foods και 1100 κιλά σάλτσας μουστάρδας Dijon της σκωτσέζικης εταιρείας McCormick, προϊόντα στα οποία επίσης εντοπίστηκε η χρωστική. Γεγονός, που όπως τονίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ύποπτων προϊόντων που έχει διοχετευτεί στην ελληνική αγορά έχει αποσυρθεί. Οι αποσύρσεις όπως και οι έλεγχοι συνεχίζονται μέχρι να διασφαλισθεί ότι θα αποσυρθούν από την αγορά το 100% αυτών των προϊόντων.

    [09] Κόσμος

    Κατέρρευσε το σχολείο τους Νεκροί είκοσι μαθητές

    3/3/2005 7:52:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 20 παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν το σχολείο τους κατέρρευσε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη, όπου ο ιδιοκτήτης ενός γειτονικού ανθρακωρυχείου φυλούσε εκρηκτικές ύλες. Η έκρηξη έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Χουογκού της επαρχίας Σανξί, την μεγαλύτερη ανθρακωπαραγωγό επαρχία της χώρας, την ώρα που οι μαθητές του δημοτικού σχολείου βρίσκονταν στις τάξεις τους. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην κινεζική ύπαιθρο από παράνομη αποθήκευση εκρηκτικών υλών και πυροτεχνημάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 March 2005 - 9:59:12 UTC