Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πέντε δόσεις τα αναδρομικά
  • [02] Παρέμβαση Καραμανλή για ΛΑΦΚΑ
  • [03] Λαλίστατος μπέμπης
  • [04] Κινητά με φωτογραφική μνήμη
  • [05] Που πήγε η Άνοιξη;
  • [06] Επίθεση Σημίτη στην Κυβέρνηση
  • [07] Ανησυχία στον εμπορικό κόσμο
  • [08] Κύμα προληπτικών μεταθέσεων
  • [09] Δίχως τέλος η βία στο Ιράκ
  • [10] "Κανένα έλλειμμα στα οικονομικά του Αθήνα 2004"
  • [11] Ανανέωσε ο Σγουρός τη θέση του στην IWF
  • [12] Για νίκη πάει στην Πάτρα το Μαρούσι
  • [13] Μείον τρεις στο "Σίτι" οι ακρίτες
  • [14] Πλήγμα με Φίλιπς
  • [15] Κλείνει την καριέρα του ο Ναδάλ
  • [16] Μένει "Βαυαρός" ο Γκερέρο
  • [17] Αναμονή μίας εβδομάδας για Ολυμπιακό
  • [18] Ευρωπαϊκή "καμπάνα" για τον Γκονζάλες
  • [19] Τραυματίστηκε η Αρόν
  • [20] Στα ημιτελικά Κοκλώνη, Καρασταμάτη
  • [21] Τα μυστικά των άκρων
  • [22] Μαραθώνιος αϋπνίας
  • [23] Σερβιτόρες με αδαμιαία περιβολή
  • [24] Το dress code της άνοιξης
  • [25] Κωφίδης: "Ακόμα μαθαίνω"

    [01] Οικονομία

    Παρέμβαση Καραμανλή για το ΛΑΦΚΑ Σε πέντε δόσεις τα αναδρομικά

    4/3/2005 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 5:53:21 μμ)

    Συντάκτης:

    Τέλος στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε με τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ έβαλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Όπως ανακοίνωσε, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα δοθεί τον Ιούνιο του 2006 και ανεξάρτητα από την έκβαση των δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική κατά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που διατήρησαν την εισφορά αυτή, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία την κατήργησε λίγους μήνες μετά τις εκλογές, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. "Αποδεικνύουμε πως παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για εμπαιγμό των συνταξιούχων.

    "Το βλέμμα στραμμένο στον πολίτη"

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναδρομή στην υπόθεση του ΛΑΦΚΑ, σημειώνοντας ότι η εισφορά αυτή έπρεπε να έχει καταργηθεί από τον Δεκέμβριο του 1997, όμως, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε δύο φορές ειδικό νόμο και παρέτεινε την παρακράτηση μέχρι το 2008. "Έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και μετέθεταν τη λύση τους στο μέλλον", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε προεκλογικά να καταργήσει την εισφορά, κάτι που έπραξε από την 1η Ιουλίου 2004 και όλες οι συντάξεις αυξήθηκαν από 1% έως 5%.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με εκκρεμότητες ετών, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ζητήματα των συμβασιούχων και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με σύνεση, αποφασιστικότητα και με το βλέμμα στραμμένο στον πολίτη, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω η Οικονομία.

    "Επιλέξατε μια Κυβέρνηση που σας λέει και θα σας λέει την αλήθεια", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως πρώτο μέλημα είναι η διαφάνεια, ώστε κάθε Έλληνας να γνωρίζει πώς σκέφτεται και δρα η Κυβέρνηση.

    Έντονες αντιδράσεις

    Για εξαπάτηση των συνταξιούχων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να διασώσει την εικόνα του, "αδειάζοντας" βασικούς υπουργούς και κάτω από την πίεση της κοινωνίας. Αφού κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αναξιοπιστία, προχειρότητα και σύγχυση, απάντησε στην αναδρομή του Πρωθυπουργού λέγοντας, πως η Κυβέρνηση δικαιολογεί τις αποφάσεις της με το συνηθισμένο μοτίβο "για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ" και κατέληξε: "η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται κάθε μέρα εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της δημοσιονομικής της διαχείρισης".

    "Η Ελλάδα αλλάζει. Το ΠΑΣΟΚ μένει ίδιο", απάντησε στον κ. Αθανασάκη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για πραγματικό ελιγμό της Κυβέρνησης, που δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν η άμεση και δυναμική αντίδραση των συνταξιούχων, καθώς και η γενικότερη κατακραυγή των εργαζομένων. Παράλληλα, ο Περισσός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας και ζήτησε την άμεση καταβολή των αναδρομικών.

    Τέλος, ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε τη δήλωση Καραμανλή "άτακτη αναδίπλωση" και εμπαιγμό, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλλει λιγότερα χρήματα από τις δικαιούμενες επιστροφές σε όσο το δυνατόν λιγότερους συνταξιούχους.

    Τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ υπολογίζονται σε 800.000.000 ευρώ και η πρώτη δόση αναμένεται να φθάσει τα 130.000.000 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση Καραμανλή για ΛΑΦΚΑ

    [02] Οικονομία

    Ισχύουν οι δεσμεύσεις Παρέμβαση Καραμανλή για ΛΑΦΚΑ

    4/3/2005 12:36:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ, ΜΠΕ

    Οριστική, πολιτική λύση για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός. Η παρέμβαση αυτή έχει σκοπό να πει τέλος στην αγωνία 900.000 συνταξιούχων, οι οποίοι θα λάβουν τα αναδρομικά σε δόσεις εντός του 2006. Υπέρ της πολιτικής λύσης τάσσονται στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και η ΔΑΚΕ, ενώ ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, με επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομικών, ζητά άμεση ειδική νομοθετική ρύθμιση και αποσύνδεση από τα δικαστήρια. Πάντως, την ερχόμενη Πέμπτη οι συνταξιούχοι θα βρεθούν ξανά στους δρόμους ζητώντας τις παρακρατηθέντες εισφορές.

    Σε λίγες μέρες η δεύτερη προσφυγή

    Τα αναδρομικά, που διεκδικούν οι συνταξιούχοι: Μέχρι 100 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους Από 100 έως 300 ευρώ για 450.000 συνταξιούχους Από 300 μέχρι 700 ευρώ για 200.000 συνταξιούχους και πάνω από 700 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους

    Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης, ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, για καταβολή των αναδρομικών αν δικαιωθεί η προσφυγή έστω και ενός συνταξιούχου και υπενθύμισε, ότι σε 18 ημέρες εκδικάζεται η προσφυγή άλλου συνταξιούχου, καθώς ο πρώτος, που είχε καταφύγει τα δικαστήρια, ο συνταξιούχος και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα, Βασίλης Γούλας, απέσυρε την προσφυγή του.

    Η επόμενη προσφυγή θα εκδικαστεί στις 21 Μαρτίου και αφορά συνταξιούχο της Αγροτικής Τράπεζας, ο οποίος πρωτόδικα είχε χάσει την δίκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητείται πολιτική λύση για ΛΑΦΚΑ

    [03] Παράξενα

    Δυο μηνών λέει "μαμά" και "νάι" που σημαίνει γάλα Λαλίστατος μπέμπης

    4/3/2005 6:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άφωνοι έμειναν οι γονείς ενός μπέμπη στην Κίνα, όταν τον άκουσαν να φωνάζει "μαμά", σε ηλικία μόλις δυο μηνών. Ο μικρός, όπως δήλωσε η κα Γουάνγκ στους Times του Πεκίνου, προτίμησε αντί να κλάψει να πει τη λέξη "μαμά" για να του φέρουν το γάλα του, λέγοντας μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα και τη λεξούλα "νάι", η οποία στα κινεζικά σημαίνει "γάλα". Τις δεξιότητες του μπόμπιρα, επιβεβαίωσαν και οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων του Πεκίνου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Ένα μωρό λέει, συνήθως "ντα" και "μα" στους 6-8 μήνες. Διπλές συλλαβές όπως "γκαγκά" ή "νταντά" προφέρει γύρω στους 10 μήνες, ενώ με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής μπορεί να πει απλές λεξούλες όπως "γάτα" ή "μαμά".

    [04] Τεχνολογία

    Λειτουργούν μόνο όταν σας βλέπουν Κινητά με φωτογραφική μνήμη

    4/3/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι τώρα προστατεύατε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που διαφυλάσσετε στο κινητό σας χρησιμοποιοώντας ένα pin, που γνωρίζετε μόνο εσείς γνωρίζατε και φυσικά κλειδώνοντάς το. Παρόλα αυτά, διατηρούσατε το φόβο, ότι κάποιος μπορεί να ξεγελάσει τις δικλείδες ασφάλειας και να υπεισέλθει στα άδυτα του τηλεφώνου σας. Από την ανησυχία αυτή έρχεται να σας απαλλάξει μια νέα ιαπωνική εφεύρεση. Πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο, ικανό να αναγνωρίζει τον κάτοχό του, χάρη στη βιομετρική τεχνική αναγνώρισης προσώπου την οποία διαθέτουν. Η εν λόγω συσκευή μέσω της ενσωματωμένης φωτογραφικής μηχανής, που διαθέτει κρατά στη μνήμη τους τη φωτογραφία του κατόχου τους. Κάθε φορά λοιπόν, που κάποιος προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει συγκρίνει τα χαρακτηριστικά του με εκείνα του "αφεντικού" του κι αποφασίζει αν θα του δώσει πρόσβαση. Στην Ιαπωνία θα κυκλοφορήσει σύντομα και αναμένεται να κάνει θραύση. Ας ελπίσουμε, ότι και εμείς δε θα αργήσουμε να το κρατήσουμε στα χέρια μας.

    [05] Κόσμος

    Σε λευκό κλοιό η Ευρώπη Που πήγε η Άνοιξη;

    4/3/2005 5:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο κυνήγι της χαμένης εποχής, επιδίδονται οι Ευρωπαίοι, ψάχνοντας να εντοπίσουν την Άνοιξη, που ημερολογιακά τουλάχιστον έχει μπει. Σε λευκό κλοιό, βρίσκονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τον υδράργυρο να μένει καρφωμένος σε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στη Γαλλία η σφοδρή χιονόπτωση, έκλεισε για λίγες ώρες τα αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί ενώ στο Παρίσι για δεύτερη συνεχή μέρα παρέμεινε κλειστός λόγω πάγου ο Πύργος του Άιφελ. Στη Βρετανία, ο χιονιάς κράτησε κλειστά 103 σχολεία του Κεντ, 34 στο Νόρφολκ ενώ σοβαρά προβλήματα και ματαιώσεις πτήσεων διαπιστώθηκαν και στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ. Στο Λονδίνο, το θερμόμετρο έδειξε επτά βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    Σπάνε τα ρεκόρ ψύχους

    Όμηροι πολικού ψύχους είναι τις τελευταίες μέρες οι Ευρωπαίοι.

    Η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες πρωτεύουσες είναι παραμυθένια.

    Ωστόσο τα προβλήματα από τον λευκό κλοιό δεν λείπουν, με ατυχήματα στους δρόμους λόγω του παγετού, προβλήματα στις συγκοινωνίες ακόμα και θανάτους, όπως στη Βρετανία, όπου μία 20χρονη νοσηλεύτρια έχασε τη ζωή της από το κρύο.

    Στον αυτοκινητόδρομο Α15 της Ολλανδίας, σημειώθηκε το πρωί μεγάλη καραμπόλα , με δεκάδες τραυματίες αλλά ευτυχώς χωρίς νεκρούς.

    Στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος έδειξε -27 βαθμούς (!)Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των -18,7 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 1971.

    Πολλά ατυχήματα εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος σημειώθηκαν και στο Λονδίνο ενώ στο λιμάνι του Ντόβερ, σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές δεκάδων αυτοκινήτων.

    Στο έλεος του χιονιά Ιταλία, Ισπανία

    Στην Ισπανία , που πλήττεται εδώ και μία βδομάδα από το κύμα κακοκαιρίας, τα προβλήματα παραμένουν με τουλάχιστον 2.000 κατοίκους απομακρυσμένων χωριών να παραμένουν αποκλεισμένοι.

    Στην Ιταλία, τους -8 άγγιξε ο υδράργυρος στο Τορίνο και τους -23 στην Ούμβρια.

    Πρωτοφανές είναι το φαινόμενο στην παραλία της Γένοβα, όπου η άμμος έδωσε τη θέση της σε 30 εκατοστά χιονιού.

    Στη Βιέννη , το θερμόμετρο έδειξε -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ για το άνοιγμα των δρόμων, επιστρατεύθηκαν περίπου 350 εκχιονιστικά μηχανήματα.

    [06] Πολιτική

    Δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ Επίθεση Σημίτη στην Κυβέρνηση

    4/3/2005 3:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 6:48:36 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105.8- ΝΕΤ

    Με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων κυπριακών και ελληνικών κομμάτων ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Σκληρή κριτική προς την Κυβέρνηση άσκησε ο τέως Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. "Ο χρόνος για την Ελλάδα σταμάτησε στο Μάρτιο του 2004", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του και αναφέρθηκε στο ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον. Ειδικότερα, ο τέως Πρωθυπουργός αφιέρωσε στην επίθεσή του κατά της ΝΔ περισσότερο από το μισό χρόνο της ομιλίας του και υποστήριξε, πως η Κυβέρνηση εφαρμόζει "το επικίνδυνο δόγμα της μη δράσης" και στέκει αδιάφορη μπροστά στα προβλήματα, καταγγέλλοντας μόνο τους αντιπάλους της. Περιήγηση στους χώρους του Συνεδρίου και στα περίπτερα των φιλοξενούμενων κοινωνικών οργανώσεων πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.

    "Αδιαφορία και αδράνεια"

    Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, η Κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί με την αντίληψη ότι για όλα υπάρχει αυτόματος πιλότος και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται στο ρόλο του αγγελιοφόρου. Μάλιστα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις στην Ευρώπη προς όφελός της και αποφεύγει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.

    Παράλληλα, ο τέως Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι κύρια απασχόληση της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εξουσίας για την εξουσία και έκανε λόγο για ασάφεια στόχων, ιεραρχήσεων και σχεδίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νόμο Παυλόπουλου, τονίζοντας ότι η ΝΔ έκανε "ριφιφί στο ΑΣΕΠ", γκρέμισε ένα τμήμα του θεσμού και στη θέση του δημιούργησε "την κερκόπορτα της προσωπικής συνέντευξης".

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι με το Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ κάνει μια νέα αρχή, αλλά για το πόσο γρήγορα θα αναλάβει πάλι την διακυβέρνηση εξαρτάται από τα μέλη και τα στελέχη του. Ζήτησε μάχη για τις αξίες της προόδου, του εκσυγχρονισμού και ενός πατριωτισμού που προάγει το κύρος της χώρας και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει σε όλα τα θέματα το καινούριο στίγμα του.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να επανέλθει στην κυβέρνηση, αλλά ότι το θέλει και μάλιστα γρήγορα και άμεσα", ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του, παρουσιάζοντας το κείμενο για τη νέα Διακήρυξη του Κινήματος. Παράλληλα, υποστήριξε πως ο Πρωθυπουργός "έχει χάσει τον έλεγχο του πολιτικού και οικονομικού χρονοδιαγράμματος και σκέπτεται πρόωρες εκλογές", ενώ "σφετερίζεται" τον χώρο του κοινωνικού κέντρου, τον οποίο πρέπει να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ με το νέο του στίγμα.

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στην μακρά περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το Κίνημα και επέκρινε την Κυβέρνηση για δραστική μείωση του επιπέδου ευημερίας που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. "Χρέος μας είναι να ανακτήσουμε την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της προοδευτικής μας πρότασης", είπε και τόνισε πως το κόμμα κρίνεται άμεσα από την καθημερινή του στάση και την αντιπολιτευτική του τακτική.

    Οι χαιρετισμοί των κομμάτων

    Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επεσήμανε τη συμβολή του Κινήματος στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, στον τόπο και την ενίσχυση του πλουραλισμού και υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης για τα μεγάλα ζητήματα. "Έχουμε διαφορές, αλλά μας ενώνει η υποχρέωση να σεβόμαστε και να στηρίζουμε τον πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών καταβολών του", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Από την πλευρά του, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ, Θόδωρος Τζιατζής, χαιρέτησε τις εργασίες του Συνεδρίου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει υπερταξικός τρίτος δρόμος λέγοντας: "ή είσαι με το σύστημα ή με το λαό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας λόγο για κοινωνικό χειμώνα. Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να απαλλαγεί από εφήμερες εκλογικές σκοπιμότητες, ενώ άφησε αιχμές κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου, που σε πρόσφατη συνέντευξή του αμφισβήτησε την μελλοντική ύπαρξη του ΣΥΝ.

    Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέφανος Μάνος, χαρακτήρισε τον εαυτό του πολιτικό μετανάστη και κατηγόρησε όσους του άσκησαν κριτική για τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πολιτικό ρατσισμό απέναντι στο διαφορετικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ

    [07] Κοινωνία

    Προκαλούν οι αλλαγές του Υπ. Ανάπτυξης Ανησυχία στον εμπορικό κόσμο

    4/3/2005 4:36:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη καθιέρωση εθνικού ωραρίου των καταστημάτων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν φόβους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καθώς στις ρυθμίσεις προβλέπονται λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, μόνον όμως στις τουριστικές περιοχές. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου ξεκαθάρισε χθες ότι "η Κυβέρνηση δεν θέλει να πειράξει την κυριακάτικη αργία".

    Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή

    Οι ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνουν ότι δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιριών, ενώ ανησυχία για τα εργασιακά τους δικαιώματα εκφράζουν οι εμποροϋπάλληλοι. "Αν εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, ο κορμός του ελληνικού εμπορίου, που αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα συρρικνωθεί, ενώ οι εργαζόμενοι θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων , Μεταξία Στεκουλέα.

    Την αντίθεσή του στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει και ο Σύνδεσμος Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και τονίζει ότι το ισχύον ωράριο ικανοποιεί όλες τις πλευρές και κυρίως τον καταναλωτή. Παράλληλα ζητά την κατοχύρωση της εφαρμογής του σε όλη την επικράτεια και την αφαίρεση του δικαιώματος των νομαρχών να μειώνουν το ωράριο αυτό. Επίσης, τάσσεται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα καταστήματα των τουριστικών ειδών.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης δήλωσε ότι τα θέματα που ρυθμίζει το πολυνομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, εκτός από την πρόταση για το ωράριο. Ο κ. Αρμενάκης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου προκαλεί ανησυχία και αισθήματα ανασφάλειας στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα της περιφέρειας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΕΣΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί την άμεση ή έμμεση κατάργηση της Κυριακής ως αργίας, την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατοχύρωση του δικαιώματος των τοπικών εμπορικών συλλόγων της χώρας να διαμορφώνουν το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, για το θέμα που έχει προκύψει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εθνικό ωράριο καταστημάτων

    [08] Κοινωνία

    Θωρακίζεται η Δικαιοσύνη Κύμα προληπτικών μεταθέσεων

    4/3/2005 3:26:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μπαράζ μεταθέσεων δικαστικών λειτουργών που έχουν υπηρετήσει για περισσότερα από οκτώ χρόνια σε δικαστήρια της ίδιας περιφέρειας αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι μεταθέσεις περίπου σαράντα δικαστών θα γίνουν προληπτικά προκειμένου να μη δημιουργούνται σχέσεις εξαρτήσεων. Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στον Αντιεισαγγελέα Γιώργο Σανιδά. Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα κατήγγειλε στον κ. Σανιδά, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιά, Βασίλης Μπένος.

    Καταγγελίες αγγίζουν το Πανεπιστήμιο Πειραιά

    Στον Αντιεισαγγελέα κατέθεσε ο ισοβίτης για εμπορία ναρκωτικών, Γιώργος Ιντιχάκης, ο οποίος είχε απολογηθεί στην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, η οποία έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Σοβαρές καταγγελίες για επίορκους δικαστές έκανε στον κ. Σανιδά και ο Βασίλης Μπένος, πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιά.

    Ο κ. Μπένος, κατήγγειλε ότι δικαστές μαζί με καθηγητές του πανεπιστημίου έστηναν δίκες ασφαλιστικές μέτρων και έβαζαν στο αρχείο με δικονομικές μεθοδεύσεις υποθέσεις για κακοδιαχείριση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ένας δικαστικός λειτουργός από την Αθήνα αναμένεται να παραπεμφθεί τις επόμενες μέρες, ενώ σε δεκαπέντε μέρες θα κληθεί να καταθέσει ο Ιάκωβος Γιοσάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσφορία για τη διαρροή καταθέσεων

    Κατάθεση - βόμβα Θεόκλητου

    [09] Ιράκ

    Βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις Δίχως τέλος η βία στο Ιράκ

    4/3/2005 6:42:00 μμ

    Συντάκτης:

    Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι βομβιστικές επιθέσεις και οι συγκρούσεις στο Ιράκ. Σήμερα επτά Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους σε αιματηρά επεισόδια αλλά και επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Συγκεκριμένα, στην πόλη Σαμάρα σκοτώθηκε ένας Ιρακινός πολίτης από βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη ενός δρόμου και είχε προφανώς στόχο διερχόμενη αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Επίσης, σε άλλα σημεία της Σαμάρα βρέθηκαν από αστυνομικούς τα πτώματα δύο Ιρακινών που είχαν πυροβοληθεί. Στην πόλη Χανίτα, η οποία βρίσκεται 350 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, τρεις Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων. Στην πόλη Μπακούμπα, άλλος ένας άμαχος σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Εξάλλου, ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας απήχθη στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Μπαϊτζί και Μοσούλη. Την ίδια ώρα, η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, ανέλαβε σήμερα σε ανακοίνωσή της σε ισλαμιστική ιστοσελίδα την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν χθες, Πέμπτη, κατά του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν ο υπουργός Φάλαχ αλ Νάκιμπ. Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι δήλωσε προς τους δημοσιογράφους σήμερα ότι παραμένει στην κούρσα για να αναλάβει επικεφαλής την νέας ιρακινής κυβέρνησης.

    [10] Οικονομία

    Συνάντηση Αγγελοπούλου-Καραμανλή "Κανένα έλλειμμα στα οικονομικά του Αθήνα 2004"

    4/3/2005 1:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Για τα οικονομικά του Αθήνα 2004 ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η πρόεδρος του οργανισμού Γιάννα Αγγελοπούλου, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί ο οικονομικός απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, η κα. Αγγελοπούλου τόνισε, πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση των λειτουργιών της Αθήνα 2004. Μάλιστα, σχετικά με τα 500 εκατομμύρια, που θα δώσει η Κυβέρνηση στην Οργανωτική Επιτροπή για να καλυφθεί μέρος των προσαρμογών στα Ολυμπιακά έργα, κάτι που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σημίτη, η κα. Αγγελοπούλου τόνισε, "μην ακούτε όλα αυτά που λέγονται. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Κάντε λίγο υπομονή. Θα σας ενημερώσουμε μέχρι κεραίας σε όλες τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά". Μάλιστα, ανέφερε, πως "σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και δημόσια τον οικονομικό απολογισμό της εταιρίας με όλες τις λεπτομέρειες" και πως "πάμε πολύ καλά και θα τελειώσουμε πολύ νωρίτερα απ΄ όλους τους άλλους", εννοώντας τις προηγούμενες διοργανώτριες Ολυμπιακών Αγώνων.

    [11] Ανανέωσε ο Σγουρός τη θέση του στην IWF

    4/3/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την εμπιστοσύνη των "δυνατών" όλου του κόσμου έχει κερδίσει πλέον ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος στις σημερινές εκλογές της IWF, στην Κωνσταντινούπολη, κέρδισε για άλλα τέσσερα χρόνια το χρίσμα. Εκτός του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, στην εκδήλωση που συνεχίζεται και συμπίπτει με τον εορτασμό 100 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, επανεξελέγη για άλλα τέσσερα χρόνια και ο πρόεδρος της IWF, Τάμας Αγιαν. Παράλληλα αναμένονται δύο ακόμη "γαλανόλευκες" εκλογές στις επιτροπές της Ομοσπονδίας των "Ατλάντων", ο Κυριάκος Βιρβιδάκης στην Ιατρική Επιτροπή και ο Νίκος Σκιαδάς στην Επιστημονική Επιτροπή.

    [12] Μπάσκετ

    Για νίκη πάει στην Πάτρα το Μαρούσι

    4/3/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Καθοδόν για την Πάτρα, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει τον τοπικό Απόλλωνα στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα του Αμαρουσίου. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, που έχει αφήσει πίσω της την ήττα από το Μακεδονικό για την ευρωπαϊκή διοργάνωση της ULEB, προπονήθηκαν χθες για τελευταία φορά στον Άγιο Θωμά και κατέστρωσαν τα πλάνα τους για τη νίκη. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στην αχαϊκή πρωτεύουσα, η ομάδα των βορείων προαστίων θα παραμείνει σε τροχιά τίτλου ελπίζοντας σε πιθανό στραβοπάτημα του τριφυλλιού στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Στο στρατόπεδο των Πατρινών η αισιοδοξία, μετά τις επιτυχίες με το δικέφαλο του Βορρά και την Ολύμπια Λάρισας, είναι διάχυτη, αφού όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, αλλά όπως δείχνει η ζήτηση των εισιτηρίων, ο κόσμος της ομάδας αναμένεται να δώσει βροντερό παρών.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μείον τρεις στο "Σίτι" οι ακρίτες

    4/3/2005 6:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με 19 ποδοσφαιριστές θα μεταβεί στο Αιγάλεω η Ξάνθη για την αναμέτρηση της 21ης αγωνιστικής Α Εθνικής κατηγορίας.Ο τεχνικός της ακριτικής ομάδας Γιάννης Ματζουράκης δεν θα έχει στη διάθεσή του εκτός από τον τιμωρημένο Λαμπριάκο και τους τραυματίες Στέλιαν Κάραμπα και Βλάσσης Καζάκη. Ο Έλληνας τεχνικός περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δει μήπως και προλάβουν να αποθεραπευτούν οι δύο παίκτες του, κάτι που τελικά δεν έγινε. Στην αποστολή τέλος που θα βρίσκεται στο "Σίτι" συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή ο Βασίλης Τοροσίδης, που τις δύο τελευταίες μέρες έβγαλε το πρόγραμμα των προπονήσεων χωρίς προβλήματα. Συνοπτικά η ακριτική αποστολή: Αναστασόπουλος, Πιζανόφσκι, Κοντοδήμος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Σίκοβ, Λουτσιάνο, Άντζας, Πρίττας, Γαρπόζης, Κλέμπερ, Δημητριάδης, Τοροσίδης, Κουράκ, Μελισσάς, Παβιό, Μαχράτζε, Βόζαμπαλ και Μπαϊκαρά.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πλήγμα με Φίλιπς

    4/3/2005 1:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο "χειρουργικό κρεβάτι" οδηγήθηκε ο Σον Ράιτ Φίλιπς. Ο ταλαντούχος διεθνής μέσος της Σίτι και των "λιονταριών", υπεβλήθη σε επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί ένα πρόβλημα στο γόνατο. Αυτό σημαίνει πως εκτός από τους "γαλάζιους" ο παίκτης δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών και στις αναμετρήσεις της Εθνικής Αγγλίας στα τέλη Μαρτίου με τη Βόρεια Ιρλανδία (26/3 στο Μάντσεστερ) και το Αζερμπαϊτζάν (30/3 στο Νιουκάστλ), στο πλαίσιο του 6ου προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ 2006. Ο Φίλιπς, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε χάσει κανένα παιχνίδι της Σίτι, θα επανέρθει σε 6με 8 εβδομάδες. Πλήγμα χαρακτήρισε την απουσία του Άγγλου και ο προπονητής της ομάδας του Μάντσεστερ, Κέβιν Κίγκαν, λέγοντας όμως πως ο παίκτης είναι επαγγελματίας και βρίσκεται στα πολύ καλά "ιατρικά" χεριά του Αγγλικού συλλόγου.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κλείνει την καριέρα του ο Ναδάλ

    4/3/2005 12:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 2:50:43 μμ)

    Συντάκτης:

    Τέλος εποχής για τον Μιγκέλ Ναδάλ. Ο πρώην διεθνής αμυντικός ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. Στα 38 του, ο πρώην διεθνής είχε ελάχιστες συμμετοχές στη Μαγιόρκα. Μεγάλη καριέρα για τον Ισπανό, με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ενώ έχει και 62 συμμετοχές με το εθνόσημο της Εθνικής Ισπανίας, ενώ μετείχε και σε τρία Μουντιάλ. Στο ισπανικό πρωτάθλημα είχε 462 συμμετοχές και σημείωσε 33 γκολ.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μένει "Βαυαρός" ο Γκερέρο

    3/3/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Των φρόνιμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" λέει ο σοφός Ελληνικός λαός. Αυτό "ασπάστηκαν" και οι άνθρωποι του Γερμανικού συλλόγου, οι οποίοι κράτησαν "δέσμιο" μέχρι και το 2008 τον Χοσέ Πάολο Γκερέρο, ο οποίος με τις φετινές εμφανίσεις του, ήταν περιζήτητος από πολλούς συλλόγους της Ευρώπης. Το υπάρχον συμβόλαιο του Περουβιανού ανανεώθηκε για άλλα 2,5 χρόνια, ήτοι μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2008, ενώ όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, αυτά αναμένεται να αυξηθούν.

    Χαρούμενος ο Ρουμενίγκε

    Ο γενικός διευθυντής των "Βαυαρών" εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος μετά από αυτή την εξέλιξη.

    "Ο Χοσέ Πάολο (Γκερέρο) αναπτύσεται συνεχώς και αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για εμάς. Γνωρίζαμε ότι αρκετές ομάδες από την Ευρώπη ενδιαφέρονταν να τον αποκτήσουν και θα προσπαθούσαν να τον δελεάσουν, και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να του επεκτείνουμς το συμβόλαιο".

    Ο 21χρονος άσος φέτος αποτελεί έναν από τους ηγέτες της Μπάγερν, καθώς έχει πετύχει έξι γκολ και η εν γένει παρουσία του είναι άκρως θετική. Μάλιστα ο αριθμός των γκολ που έχει πετύχει τον ανάγουν στην τρίτη θέση στην ομάδα της Βαυαρίας, μετά από την πρωτιά του Ρόι Μακάι με 12 και του Κλαούντιο Πιζάρο με 8 τέρματα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναμονή μίας εβδομάδας για Ολυμπιακό

    4/3/2005 4:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έφεση στην αρχική απόφαση για μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, που του επεβλήθη, μετά τα επεισόδια των κόκκινων οπαδών στον αγώνα με τον Εργοτέλη, κατέθεσε ο Ολυμπιακός. Ο Αθλητικός Δικαστής της ΕΠΑΕ είχε επιβάλλει την ποινή και οι "ερυθρόλευκοι" προσέφυγαν στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η απόφαση πάντως δεν βγήκε σήμερα, αλλά θα γίνει γνωστή την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα γνωρίζουν στον Ολυμπιακό το αν θα έχουν τη συμπαράσταση των φιλάθλων του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Γήπεδο Καραϊσκάκη.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ευρωπαϊκή "καμπάνα" για τον Γκονζάλες

    4/3/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά την "μαλακή" τιμωρία του αρχηγού του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα, ήρθε η "ευρωπαϊκή" τιμωρία για τον Έκι Γκονζάλες, η οποία ήταν πιο τρανταχτή. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τιμώρησε με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των "πράσινων", αφού το κατηγορητήριο "έκαψε" τον παίκτη για τη συμπεριφορά του στη ρεβάνς του αγώνα του Κυπέλλου UEFA, με τιυς Σεβιγιάνους. Ο διαιτητής του συγκεκριμένου αγώνα, Τομ Χένινγκ Όβρεμπο, ο οποίος είχε αποβάλει τον Αργεντινό με δεύτερη κίτρινη, άρα κόκκινη, στο 75 της αναμέτρησης, έγραψε στο φύλλο αγώνα πως παρά την αποβολή του, ο "Έκι" δεν αποχώρησε ως έπρεπε αλλά συνέχισε να διαμαρτύρεται και να προκαλεί τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές.

    [19] Τραυματίστηκε η Αρόν

    4/3/2005 3:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άτυχη στάθηκε η Κριστίν Αρόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Το μεγάλο φαβορί των εξήντα μέτρων για χρυσό μετάλλιο και μάλιστα τον τελευταίο καιρό σε εξαιρετική φόρμα, τραυματίστηκε στα πρώτα 15 μέτρα του προκριματικού των 60 μέτρων, καθώς ένα τράβηγμα που αισθάνθηκε πάνω στην κούρσα την υποχρέωσε να σταματήσει την προσπάθεια. Ήταν η στιγμή που άρχισε να «σηκώνεται» δίνοντας -όπως κάθε σπρίντερ- περισσότερη δύναμη στα πόδια, προκειμένου να έρθει σε όρθια θέση και να ακολουθήσει το σπριντ και η τελική φάση της κούρσας. Όπως φάνηκε καθαρά και στην τηλεόραση, η Αρόν, η οποία κατάγεται από τη Γουαδελούπη, έκανε ένα χαρακτηριστικό μορφασμό, δείγμα ότι η συνέχεια κάθε προσπάθειας ήταν πάνω από τις δυνάμεις της.

    [20] Στα ημιτελικά Κοκλώνη, Καρασταμάτη

    4/3/2005 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 2:48:51 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, την αρχή έκανε η Μαρία Καρασταμάτη, η οποία προκρίθηκε από την τρίτη προκριματική σειρά, τερματίζοντας δεύτερη με επίδοση 7 δεύτερα και 25. Λίγο αργότερα η Γεωργία Κοκλώνη, πήρε το "εισιτήρια" για τον ημιτελικό καθώς πρώτευσε στην τέταρτη προκριματική σειρά με επίδοση 7 δεύτερα και 14 εκατοστά, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ.

    Ελληνικές διακρίσεις

    Η Στέλλα Πιλάτου προκρίθηκε στον τελικό του μήκους γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μαδρίτης, καθώς στο τελευταίο της άλμα, έφτασε στα 6 μέτρα και 44 εκατοστά, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στο Β` προκριματικό γκρουπ. Αντίθετα, η Παναγιώτα Κουτσιουμάρη που είχε καλύτερη επίδοση στα 6.19 μέτρα αποκλείστηκε. Παράλληλα, στον ημιτελικό των 60 μέτρων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Μαδρίτης, προκρίθηκε ο Ευθύμης Στεργιούλης, καθώς στην δεύτερη προκριματική σειρά, τερμάτισε τρίτος με επίδοση 6 δεύτερα και 68 εκατοστά.

    [21] Υγεία

    Τι "αποκαλύπτουν" τα δάχτυλά μας... Τα μυστικά των άκρων

    4/3/2005 12:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και πως αν θέλεις πραγματικά να μάθεις κάποιον πρέπει να ξέρεις να τα "διαβάζεις" σωστά. Ωστόσο, μια έρευνα Καναδών επιστημόνων έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση αιώνων και να υποστηρίξει, ότι στοιχεία για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μπορούν να αποκαλύψουν και τα δάχτυλα των χεριών μας. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ισχυρίζεται, ότι το μήκος των δαχτύλων μας μπορεί να φανερώσει αν είμαστε επιθετικοί ή όχι και πόσο, ενώ μπορεί να μας προειδοποιήσει για το αν έχουμε τάσεις για κατάθλιψη.

    Στοιχείο-κλειδί η τεστοστερόνη

    Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στη σύγκριση του δείκτη με τον παράμεσο. Μετά από μετρήσεις σε 300 άτομα, κατέληξαν, ότι εκείνοι στους οποίους ο δείκτης ήταν αρκετά κοντύτερος από τον παράμεσο ήταν πιο βίαιοι από εκείνους στους οποίους η διαφορά ήταν αμελητέα.

    Στις διαφορές αυτές ρόλο κλειδί παίζει η τεστοστερόνη. Από προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι η εν λόγω ορμόνη έχει άμεση σχέση με το μέγεθος των δακτύλων.

    Μάλιστα, στις γυναίκες δείκτης και παράμεσος είναι σχεδόν ίσοι, ενώ στους άντρες ο παράμεσος είναι συνήθως μακρύτερος.

    Οι Καναδοί επιστήμονες με τη σειρά τους, βρήκαν, ότι οι άνδρες στους οποίους ο δείκτης ήταν πολύ κοντύτερος ήταν πιο βίαιοι από τους υπόλοιπους, ενώ το ίδιο δεν ίσχυε για τις γυναίκες, που έφεραν αυτή την αναλογία στα ακροδάχτυλα.

    Η ομάδα των μελετητών τώρα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια αποκάλυψης και των υπολοίπων μυστικών, που κρύβονται στα ακροδάχτυλά μας.

    Πρώτος σταθμός σε αυτήν την πορεία θα είναι να εξακριβώσουν οι άντρες, που έχουν πιο "γυναικεία" δάχτυλα, δηλαδή, ο παράμεσος έχει περίπου το ίδιο μήκος με το δείκτη έχουν καταθλιπτικές τάσεις.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής ψυχολογίας John Manning από το Πανεπιστήμιο Central Lancashire χαρακτήρισε λογικά τα πορίσματα της έρευνας πρόσθεσε, όμως, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν.

    [22] Παράξενα

    Για ένα αυτοκίνητο Μαραθώνιος αϋπνίας

    4/3/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αυτό, που τους έλειπε για να ολοκληρώσουν την οικογενειακή ευτυχία τους ήταν ένα αυτοκίνητο και βρήκαν τον πιο ευφάνταστο τρόπο για να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Ο Silvio Jarquin Rostran και η Janeth Margarita Cerrato από τη Νικαράγουα βλέποντας, ότι ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού τους δεν άντεχε μια τέτοια αγορά, αποφάσισαν να καταφύγουν σε άλλα μέσα. Όχι δεν έκλεψαν, ούτε πήραν μέρος σε τηλεπαιχνίδι. Αντίθετα διαγωνίστηκαν παίρνοντας μέρος σε ένα μαραθώνιο αγώνα όχι δρόμου αλλά αϋπνίας και τα κατάφεραν. Έμειναν ξύπνιοι για 15 ώρες σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και βγάζοντας νοκ άουτ τα υπόλοιπα 5 ζευγάρια, που συμμετείχαν.

    [23] Παράξενα

    Φορούν μόνο body painting Σερβιτόρες με αδαμιαία περιβολή

    4/3/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ήθελαν το μπαρ τους να είναι διαφορετικό, αληθινά πρωτότυπο. Έτσι ώστε να προσελκύσουν όσο περισσότερους θαμώνες μπορούν. Και τα κατάφεραν. Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες του μπαρ Trolley στο Βιλπαραίσο της Χιλής, οι οποίοι προσέλαβαν για να σερβίρουν τα ποτά, "μούσες" που αντί για ρούχα, φορούν μόνο τις πινελιές του Ούβε Σαλαμάνκα, ενός μαέστρου του body painting. Το ενδιαφέρον τους να εργασθούν στο μπαρ, εξέφρασαν πολλές υποψήφιες. Ο δικτυακός τόπος του Σαλαμάνκα, κατακλύστηκε από τις αιτήσεις τουλάχιστον 500 κοριτσιών που δήλωσαν έτοιμες να αφεθούν στη φαντασία του καλλιτέχνη. Έξω από το μπαρ, στο Βιλπαραίσο της Χιλής, σχηματίζονται όπως ήταν αναμενόμενο, ουρές. Και κατά την έξοδο τους, οι θαμώνες, στην πλειοψηφία τους άνδρες βγαίνουν ανανεωμένοι και με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά Δεν πιστεύουμε να υπάρχει κανείς που να αναρωτιέται γιατί

    Σχετικά Links:

    Hube Salamanca

    [24] Ζωής ...σΤάσεις

    Προτάσεις γνωστών σχεδιαστών Το dress code της άνοιξης

    4/3/2005 3:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τον ερχομό του Μαρτίου η άνοιξη κάνει τα πρώτα της βήματα και μπαίνει δειλά δειλά και πάλι στη ζωή μας. Αυτό μαρτυρούν και οι βιτρίνες των μαγαζιών, που ήδη "πέταξαν" τα χειμωνιάτικα. Αναπόφευκτο είναι λοιπόν, να μας "πολιορκούν" οι πρώτες στυλιστικές ανησυχίες για το dress code αυτής της άνοιξης. Τα φετινά μυστικά της κρύβονται σε δυο λέξεις: φαντασία και θηλυκότητα. Με αυτό το συνδυασμό θα πορευτούμε και θα τον έχουμε ως οδηγό στις επιλογές μας. Η δαντέλα παίρνει δικαιωματικά το ρόλο του πρωταγωνιστή αυτή τη σεζόν και μαζί της θριαμβεύουν οι δημιουργίες από φτερά, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και τα πουά. Βασικό στοιχείο έμπνευσης για τους σχεδιαστές αποδεικνύεται το ξύλο και οι ποικίλοι σχηματισμοί του, καθώς και η θάλασσα.

    Γοητεία και φαντασία

    Γοητευτική, μυστηριώδης και αριστοκρατική δαντέλα αποτελεί τη φετινή άνοιξη το βασικό συστατικό στις δημιουργίες πολλών οίκων. Ανάμεσά τους οι Nina Ricci, Tuleh, και Temperley, που προτίμησαν να τη χρησιμοποιήσουν σε χρώμα μπεζ και να τη φορέσουν πάνω σε ατόφιες παστέλ αποχρώσεις, που αναδεικνύουν τη μοναδική της κομψότητα.

    Από την πλευρά τους, οι Jill Stuart και Sari Gueron επέμειναν στη see - through εκδοχή της δαντέλας προσαρμόζοντας τη σε βραδινά φορέματα ύφους vintage με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα ντραπέ.

    Η Sonia Rykiel πάλι προτίμησε τη μαύρη σαγηνευτική πλευρά του θηλυκού υφάσματος δημιουργώντας φορέματα, που αναδεικνύονται από την απόλυτη αντίθεσή τους με τη λευκή επιδερμίδα.

    Κι από τη θηλυκότητα της δαντέλας στη φαντασία των πουά. Οι σχεδιαστές φαίνεται πως λάτρεψαν φέτος τις γνωστές μας παιχνιδιάρικες βούλες και τις χρησιμοποίησαν ως βασικό διάκοσμο στα φορέματα τις φούστες και τα πουκάμισα.

    Οι Bill Blass, Luca Luca και Palmer Jones αποφάσισαν να τις τοποθετήσουν με μαθηματική ακρίβεια στις δημιουργίες τους, ενώ οι Louis Vuitton και Peter Jensen προτίμησαν να τις σκορπίσουν άτακτα στα δικά τους μοντέλα.

    Το ξύλο ως υλικό και ως μορφή επηρέασε πολλούς δημιουργούς. Οι Both Giles Deacon and Maurizio Pecoraro, εμπνεόμενοι στις συλλογές τους από στοιχεία της φύσης, χρησιμοποίησαν τους σχηματισμούς του ξύλου ως βασικό σχέδιο σε φορέματα, παντελόνια και top.

    Στους Marni, Costume National και Roberto Cavalli το ξύλο αποτέλεσε την πρώτη ύλη στη κατασκευή αξεσουάρ. Ξύλινα σκουλαρίκια και βραχιόλια προσδίδουν με δυναμισμό την εμφάνισή σας και σας βγάζουν από τα συνηθισμένα. Στο ίδιο μοτίβο και ο Alessandro DellAcqua, ο οποίος επιλέγει να παντρέψει το ξύλο με την πέτρα για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Το πιο εκκεντρικό στοιχείο της φετινής άνοιξης είναι οι προτάσεις των Tara Subkoff και Robert Cary - Williams, που δημιούργησαν φορέματα - κουρέλια από λωρίδες υφασμάτων. Το ναυτικό στοιχείο αποτέλεσε τη βάση εργασίας στις κολεξιόν των Tommy Hilfiger Stella McCartney και MaxMara.

    Με μεγάλους ναυτικούς κόμπους μοιάζουν τα κολιέ των Ann Demeulemeester και Undercover, ενώ οι Marni and Peter Som χρησιμοποιούν το ίδιο σχέδιο δημιουργώντας ζώνες για τζάκετ και φούστες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άνοιξη στην ντουλάπα σας

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κωφίδης: "Ακόμα μαθαίνω"

    4/3/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χαμηλών τόνων στο γήπεδο ως παίκτης, έτσι και σαν τεχνικός των "κυανόλευκων", είναι ακριβώς ο ίδιος. Ο Σάββας Κωφίδης, μίλησε για την "προπονητική του καριέρα", λέγοντας πως στον Ηρακλή βρέθηκε γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος να βοηθήσει την ομάδα μετά τη φυγή του Μαρκαριάν και το έκανε γιατί αγαπάει την ομάδα. Παράλληλα τόνισε πως δεν έχει γίνει ο μεγάλος προπονητής και σιγά σιγά μαθαίνει τα βήματα που χρειάζονται. Τέλος τόνισε πως πλέον θέλει η ομάδα του να ξεφύγει οριστικά από την "επικίνδυνη ζώνη" και να τελειώσει με αξιοπρέπεια τη σεζόν ο Ηρακλής. Και για το αν θα μείνει και μετά τη χρονιά προπονητής του Γηραιού, είπε πως ακόμα δεν ξέρει για το μέλλον.

    "Τυχαία ανέλαβα"

    Ο Κωφίδης θέλει πάνω από όλα η ομάδα του να παίξει ένα καλό ποδόσφαιρο. Στα πιο σημαντικά που είπε : "Τυχαία ανέλαβα την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή. Ο προπονητής είχε κρίνει σκόπιμο να αποχωρήσει, ενώ στην ομάδα υπήρχε διοικητικό πρόβλημα. Εκείνη την στιγμή έπρεπε να βρίσκεται κάποιος στον πάγκο. Δεδομένης της αγάπης μου για την ομάδα αποφάσισα να το κάνω εγώ και να μείνω μέχρι αυτή την στιγμή. Δεν έγινα ξαφνικά ο προπονητής ο μεγάλος. Ούτε την γνώση έχω αλλά ούτε και την εμπειρία. Αυτή την αποκτώ τώρα. Είδα ρεαλιστικά τα πράγματα.

    Σκοπός μου με το που ανέλαβα το πόστο του προπονητή, ήταν να πάρει η ομάδα τους βαθμούς για να ανακάμψει βαθμολογικά, αφού βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις. Έπρεπε να ξεφύγουμε από την επικίνδυνη ζώνη. Με ενδιαφέρει ο Ηρακλής να τελειώσει με αξιοπρέπεια την σεζόν, αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο και από εκεί και πέρα βλέπουμε αν θα συνεχίσω".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 March 2005 - 17:57:27 UTC