Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Μητσοτάκη για την Οικονομία
  • [02] Επί ποδός στον Έβρο
  • [03] Αιτήσεις για πρόσληψη χιλιάδων ανέργων
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Παραιτείται ο Πρόεδρος της Βολιβίας
  • [06] Αιματηρές συγκρούσεις στη Μπακούμπα
  • [07] Έκρηξη σε γιορτή στην Κολομβία
  • [08] Όταν λείπει ο γάτος…
  • [09] Ιβάν ο "τρομερός"
  • [10] Άφαντοι άλλοι τρεις πίνακες του Μουνκ
  • [11] "Ο Χρόνος στην Τέχνη"
  • [12] "Κόκκινη νίκη" στη Μολδαβία

    [01] Πολιτική

    Προς τον Γκαργκάνα τα βέλη Παρέμβαση Μητσοτάκη για την Οικονομία

    7/3/2005 10:36:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με σαφείς αιχμές κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκου Γκαργκάνα παρεμβαίνει με σημερινή γραπτή του δήλωση για την Οικονομία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τη διαφωνία του για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Τράπεζα της Ελλάδας, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της με 660 εκατομμύρια, όπως αυτό καταγράφεται στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το 2005. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι, αυτή η δαπάνη θα βαρύνει τελικά τον προϋπολογισμό του κράτους και τον ελληνικό λαό, στον οποίο ανήκει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαραβάλλοντας τις συνθήκες αποχώρησης των υπαλλήλων στην Τράπεζα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα κάνει λόγο "για βαριά κοινωνική αδικία και δημοσιονομική πρόκληση". Επισημαίνει παράλληλα, ότι, η Κυβέρνηση κινδυνεύει να φθάσει στον παραλογισμό και στην έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας εάν ακολουθήσει την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ, που μας οδήγησε, όπως αναφέρει, στο σημερινό κατάντημα ενώ τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της άμεσης καταβολής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.

    Υπέρ άμεσης κάταβολής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ

    Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι, η Τράπεζα της Ελλάδας, "θα μπορούσε να λειτουργεί με το 1/5 των υπαλλήλων της. Ωστόσο η αποχώρηση των προνομιούχων και υπερπροστατευομένων αυτών υπαλλήλων δεν είναι δυνατόν να γίνεται με κόστος για τον φορολογούμενο 300.000 ευρώ ανά υπάλληλο, την ώρα που οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απολύονται με την απλή αποζημίωση, που προβλέπει ο νόμος. Πρόκειται για βαριά κοινωνική αδικία και δημοσιονομική πρόκληση. Με δεδομένα τα χάλια στα οποία βρίσκεται η οικονομία, το υστέρημά της θα έπρεπε να αφιερώνεται αποκλειστικά για τους απόκληρους και όχι τους κάθε είδους προνομιούχους".

    Ακολούθως ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρεται στον κ. Γκαργκάνα λέγοντας, ότι, "ορθώς καταγράφει την οικτρή κατάσταση της Οικονομίας μας, έστω κι αν ανακάλυψε αργά την πραγματικότητα. Η παράδοση, όμως, της Τράπεζας να καταγράφει με ακρίβεια τα συμβαίνοντα και να προτείνει αναγκαία μέτρα, από τα οποία, όμως, εξαιρεί τον εαυτό της, την οποία επαναλαμβάνει ο κ. Γκαργκάνας, θυμίζει την παλιά παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις".

    Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι, εάν στα 660 εκατομμύρια ευρώ για την εθελούσια έξοδο της Τράπεζας της Ελλάδας προσθέσουμε και τα 600 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το μερίδιο του κράτους για την εθελούσια έξοδο της Εμπορικής Τράπεζας φθάνουμε σε συνολική επιβάρυνση και αντίστοιχη αύξηση του δημόσιου χρέους 1.260 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, λέει ο κ. Μητσοτάκης, υπερβαίνει κατά 50% το συνολικό ποσό, που θα χρειαζόταν αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πληρώσει στους 900.000 συνταξιούχους αμέσως όλα τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

    "Σ αυτό το σημείο του παραλογισμού και έλλειψης πολιτικής ευαισθησίας θα φτάσουμε εάν ακολουθήσουμε την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ, που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα", αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει ότι, η Νέα Δημοκρατία πρέπει αποφασιστικά και γρήγορα να αλλάξει πορεία και οι εκφραστές του ιδιωτικού τομέα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν οι ήδη προνομιούχοι αποκτούν νέα πλεονεκτήματα.

    Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του καταλήγει λέγοντας πως "όταν ο τεράστιος αντιπαραγωγικός και διεφθαρμένος δημόσιος τομέας καταβροχθίζει προνομιακά το μεγαλύτερο μέρος της πίττας, αναγκαστικά όλοι οι άλλοι θα αρκεστούν στα υπόλοιπα".

    [02] Κοινωνία

    Πάνω από τα όρια επικινδυνότητας ο Άρδας Επί ποδός στον Έβρο

    7/3/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός στον Έβρο, καθώς η στάθμη στο φράγμα του ποταμού Άρδα έχει ξεπεράσει το όριο επικινδυνότητας. Την κατάσταση επιτείνουν οι βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού στη Βουλγαρία, απ όπου εξακολουθούν να εισέρχονται μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στα χωριά Πύθειο και Πόρος. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αδριανούπολη με τη συμμετοχή των τουρκικών αρχών, για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών. Η Κυβέρνηση προχωρά ήδη στη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο, που επισκέφθηκε την περιοχή, να υπόσχεται στους πληγέντες αγρότες ικανοποιητικές αποζημιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ότι, τα ποσά για το ζωικό κεφάλαιο θα καταβληθούν έως το τέλος Μαΐου, ενώ για το φυτικό στα τέλη Ιουνίου.

    Υποχώρησε ο Σπερχειός - Σε φυσιολογικά επίπεδα ο Αχελώος

    Εξάλλου καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα στη Λαμία. Υποχώρησε η στάθμη του Σπερχειού, ενώ αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Γοργοποτάμου. Καμία ανησυχία και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς η στάθμη του Αχελώου βρίσκεται πλέον σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε επιφυλακή στον Έβρο

    [03] Κοινωνία

    Σε πρόγραμμα Stage Αιτήσεις για πρόσληψη χιλιάδων ανέργων

    7/3/2005 10:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρχίζει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 7.252 ανέργων σε 4 νέα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Όπως διευκρίνισε στη ΝΕΤ 105,8, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γιώργος Βερναδάκης, οι προσλήψεις αφορούν ανέργους από 18 έως 40 χρόνων, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε φορείς του υπουργείου Υγείας, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε δήμους και σε νομαρχίες. Η ημερήσια αποζημίωση είναι από 21 έως 30 ευρώ και η διάρκεια της απασχόλησης από 9 έως 18 μήνες. Αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, είτε ταχυδρομικά είτε μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

    Σχετικά Links:

    ΟΑΕΔ

    [04] Κοινωνία

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    7/3/2005 10:38:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία, με αίτημα την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στις 11.00 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Στη Θεσσαλονίκη, χειρόφρενο έχουν τραβήξει οι οδηγοί ταξί, καθώς πραγματοποιούν στάση εργασίας έως τις 13:00, διαμαρτυρόμενοι για το νέο συγκοινωνιακό σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών. Στο μεταξύ, η ΟΤΟΕ επιμένει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 17ης Μαρτίου, για το ασφαλιστικό, ενώ σήμερα συγκαλείται το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση. Μάλιστα, σήμερα, οι εργαζόμενοι στην "Εμπορική" πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    [05] Κόσμος

    Εξαιτίας της κοινωνικής κρίσης Παραιτείται ο Πρόεδρος της Βολιβίας

    7/3/2005 7:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2005 10:34:01 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλλει σήμερα ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, εξαιτίας της βαθιάς κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα του. Μετά την ανακοίνωση αυτή, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρευσαν στην Πλατεία των Όπλων στην Λα Παθ, όπου βρίσκεται η έδρα του Κογκρέσου, ενώ άλλοι υποστηρικτές του προέδρου συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα δημόσια κτήρια για να ζητήσουν από τον Μέσα να παραμείνει στη θέση του. Σε περίπτωση που το Κογκρέσο κάνει δεκτή την παραίτηση του Μέσα, καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει ο πρόεδρος του σώματος, Ορμάντο Βάκα Ντίας.

    "Πολιτικός εκβιασμός"

    "Αποφάσισα, λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό που τρέφω προς τη χώρα, τον σεβασμό που τρέφω προς εσάς, πολίτες της Βολιβίας, όπως και προς το Σύνταγμα, να υποβάλω την παραίτησή μου από το προεδρικό αξίωμα", ανακοίνωσε ο Μέσα.

    Ο πρόεδρος εμφανίσθηκε στο μπαλκόνι του κτηρίου της κυβέρνησης για να ευχαριστήσει το πλήθος που έσπευσε να του συμπαρασταθεί.

    Ο Μέσα, διανοούμενος, ιστορικός και δημοσιογράφος, ήταν αντιπρόεδρος της Βολιβίας και ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2003, μετά τη φυγή του φιλελεύθερου προέδρου Γκονθάλο Σάντσες, τον οποίο ανέτρεψε μία λαϊκή εξέγερση, που πνίγηκε στο αίμα με 80 νεκρούς. Η θητεία του προέδρου λήγει κανονικά τον Αύγουστο του 2007.

    Μολαταύτα, η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων επιθυμεί να παραμείνει ο Μέσα στα καθήκοντά του. Η παρούσα κρίση ενδέχεται να αποτελέσει τη "χρυσή ευκαιρία" για να υπάρξει ένα "κοινωνικό σύμφωνο" ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, όπως τονίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι στην Λα Παθ.

    Ο Πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την απειλή απεργιών, τις διεκδικήσεις των διάφορων οικονομικών τομέων και κυρίως την πίεση από τα συνδικάτα, τα οποία τον ωθούν να εθνικοποιήσει τον τομέα της παραγωγής πετρελαίου, ένα θέμα λίαν ευαίσθητο, το οποίο εξάλλου επιτάχυνε και την πρόωρη πτώση του προκατόχου του.

    Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες μία σοβαρή κοινωνική κρίση, η οποία προκλήθηκε από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα κι αναγκάσθηκε να υποχωρήσει στις επιτακτικές πιέσεις για αυτονομία της περιοχής της Σάντα Κρους , που είναι πλούσια σε πετρελαιοπηγές.

    Το Σάββατο, ο στρατός έστειλε δυνάμεις για να φυλάξει τις πετρεαλαϊκές εγκαταστάσεις από πιθανές καταλήψεις τους από καλλιεργητές κόκας, ένας αρχηγός των οποίων, ο Έβο Μοράλες, είναι υποστηρικτής της εθνικοποίησής τους.

    Ο Μοράλες, επικεφαλής επίσης του Κινήματος Προς τον Σοσιαλισμό (ΜΑS) τόνισε πως η ανακοίνωση της παραίτησης του Μέσα αποτελεί έναν πολιτικό "εκβιασμό" και πως "πρόκειται για μία παραίτηση που δεν θα αλλάξει τίποτε".

    [06] Ιράκ

    Αιματηρές συγκρούσεις στη Μπακούμπα

    7/3/2005 10:51:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πέντε στρατιώτες, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης, όλοι Ιρακινοί υπήκοοι, έχασαν τις ζωές τους σε συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών συμπατριωτών τους στην Μπακούμπα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Η αρχή έγινε με επιδρομή εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στη συνοικία Αλ Μουραντίγια της πόλης. Από τα πυρά και τις χειροβομβίδες που εκτόξευσαν οι αντάρτες σκοτώθηκαν πέντε Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Προς την περιοχή έσπευσε προς βοήθεια αστυνομική αυτοκινητοπομπή που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, η οποία όμως διασχίζοντας τη συνοικία Μουαλμίνε πέρασε δίπλα από όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά. Το αυτοκίνητο εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι 12 άνθρωποι. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται και έξι αστυνομικοί. Σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές η βία στη Μακούμπα, που κατοικείται τόσο από σιιτικό, όσο και από σουνιτικό πληθυσμό είναι καθημερινό φαινόμενο.

    [07] Κόσμος

    Εννέα νεκροί Έκρηξη σε γιορτή στην Κολομβία

    7/3/2005 8:52:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν την Κυριακή από την έκρηξη χειροβομβίδας που πέταξαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια λαϊκής γιορτής στην πόλη Καχίμπιο της επαρχίας Κάουκα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και δύο έφηβοι. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε μεθυσμένους, ενώ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο ανήλικους οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την επίθεση. Η περιοχή πλήττεται από τη δράση ανταρτών, εμπόρων ναρκωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων.

    [08] Μπάσκετ

    Όταν λείπει ο γάτος

    7/3/2005 10:38:00 πμ

    Συντάκτης:

    "Δώρο θεού" αποδείχθηκε για το Χιούστον η απουσία λόγω τραυματισμού του διεθνούς Γερμανού Ντίρκ Νοβίτσκι και τους Μάρκ Φίνλεϊ από τις τάξεις του Ντάλας, σε ένα από τα σημαντικά παιχνίδια που διεξήχθησαν τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έτσι οι "Ρουκέτες" των γηπεδούχων, με τον Τρεϊσι ΜακΓκρεϊντι (32π) να "αλωνίζει" κυριολεκτικά στη ρακέτα των Μάβερικς, αφού μάζεψε και 11 "σκουπίδια", έφτασαν σε μία εύκολη νίκη επί των αντιπάλων τους με 90-69, που απέδειξαν περίτρανα ότι και το Ντάλας θέλει το Γερμανό του, αφού χωρίς το Νοβίτσκι σκόραρε 11 πόντους λιγότερους από το περσινό αρνητικό ρεκόρ τους. Για το Ντάλας ο Τέρι σημείωσε 20 πόντους. Σήμερα ο Νοβίτσκι, που πετυχαίνει περίπου 27 πόντους ανα αγώαν και κερδίζει 11 ριμπάουντς αναμένεται να υποβληθεί σε μαγνητική για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του, στο δεξί γόνατο.

    Ο Μανού πήρε τ' όπλο του

    "Τζινόμπιλι show" είχαμε χθες στο Σαν Αντόνιο, αφού μετά τον τραυματισμό κατά την τρίτη περίοδο του σέντερ των Σπέρς Τιμ Ντάνκαν στον αστράγαλο, ο Αργεντίνος σούτινγκ γκαρντ "πήρε τ' όπλο του" και με 31 προσωπικούς του πόντους οδήγησε τους "Σπερς" στη νίκη 101-94 επί των Γιούτα Τζαζ. Καλύτερος για τη Γιούτα με 18 πόντους ο Κιθ Μακ Λέοντ.

    Στην τρίτη τους συνεχόμενη ήττα υποχρέωσε το Σακραμέντο το Ντιτρόϊτ, καθώς στην έδρα τους οι Κίνγκς επικράτησαν με 100-85 των αντιπάλων τους. Κορυαφίος για τους βασιλιάδες ήταν με 19 πόντους και 11 ασίστ ο Μάικ Μπίμπι, ενώ τους ίδιους πόντους σημείωσε για τους νικητές και ο Κένι Τόμας. Από την άλλη πλευρά ο Ρασίντ Γουάλας με 19 πόντους και 11 ριμπάουντς προσπάθησε για τα πιστόνια αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Στη Βοστόνη, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, ο Λάτρελ Σπρίουελ με το δικό του καλάθι έδωσε τη νίκη στη Μινεσότα με 99-97 επί των γηπεδούχων Σέλτικς και έστεψε με επιτυχία το ντεμπούτο του Κέβιν Μακ Χεϊλς στον πάγκο των Τίμπεργουλβς, απέναντιο στην πρώην ομάδα του. Πολύτιμο "εργαλείο για τους φιλοξενούμενους αποδείχθηκε ο Κέβιν Γκαρνέτ που τράβηξε 21 πόντους, ενώ για μία ασίστ έχασε το τριπλ νταμπλ, αφού είχε ακόμη 13 ριμπάουντ και 9 τελικές πάσες. Σημαντική και η συνεισφορά του Ισπανού με το πολωνικό όνομα Γουάλι Σέρμπιακ με 20μ πόντους, ενώ ο τίτλος του τοπ σκόρερ του αγώνα με 22 πόντους αποδείχθηκε η μοναδική παρηγοριά για τον Ρίκι Ντεϊβις των Βοστονέζων.

    Στη Νέα Ορλεάνη ο Κρις Μπος αποδείχθηκε το απόλυτο "αφεντικό" του αγώνα, καθώς το Τορόντο με τους 33 πόντους του -αριθμός που αποτελεί ρεκόρ καριέρας- και τα 15 ριμπάουντ οδήγησε τους Ράπτορς σε μία νίκη με 95-84 επί των γηπεδούχων "Χόρνετς". Έτσι πέρασε σε δεύτερη μοίρα το άλλο ρεκόρ καριέρας του Ματ Μπόνερ, των γηπεδούχων με 18 πόντους.

    Απελευθερωμένος πλέον από τα μπλεξίματα με το νόμο, στο Λος Άντζελες ο Κόμπι Μπραϊνατ των Λεϊκερς πέταγε στο παρκέ και με 37 πόντους, 10 ριμπάουντ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 103-94 επί των Ιντιάνα. Για τους Πεϊσερς ο Στέφεν Τζάκσον πέτυχε 29 πόντους, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο.

    Στα υπόλοιπα ματς σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νέα Υόρκη-Γκόλντεν Στεϊτ 115-99, Κλίβελαντ-Μαϊάμι 82-102 και Σιάτλ-Φοίνιξ 99-110.

    [09] Ιβάν ο "τρομερός"

    7/3/2005 10:09:00 πμ

    Συντάκτης:

    Δια χειρός Ιβάν Λιούμπισιτς η Κροατία ήταν η μεγάλη κερδισμένη της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ντεϊβις ανδρών. Την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από 15-17 Ιουλίου πήραν επίσης οι Αυστραλία, Αργεντινή, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία και Ολλανδία. Συνοπτικά τα αποτελέσματα των αγώνων ήταν: Αυστραλία-Αυστρία 5-0, Αργεντινή-Τσεχία 5-0, Ρουμανία-Λευκορωσία 3-2, Ρωσία-Χιλή 4-1, Σλοβακία-Ισπανία 4-1, Ολλανδία- Ελβετία 3-2, Γαλλία-Σουηδία 3-2, ΗΠΑ-Κροατία 2-3.

    [10] Πολιτισμός

    Άφαντοι άλλοι τρεις πίνακες του Μουνκ

    7/3/2005 9:16:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Σε πονοκέφαλο ολκής έχει μετατραπεί για τις νορβηγικές αρχές η σαφής προτίμηση των κλεφτών στα έργα του διάσημου Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρντ Μουνκ. Στην ανεξιχνίαστη υπόθεση της εξαφάνισης της διάσημης "Κραυγής" και της "Μαντόνα", αξίας συνολικά 19 εκατομμυρίων δολαρίων, από το μουσείο του καλλιτέχνη στο Όσλο, χθες προστέθηκε η κλοπή άλλων τριών πινάκων φιλοτεχνημένων από τον ίδιο, που έκαναν φτερά από ξενοδοχείο κοντά στην πόλη Μος. Η αστυνομικές αρχές της χώρας έκαναν χθες με βαριά καρδιά την ανακοίνωση χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία για τους δράστες, αλλά και χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι ακριβώς ήταν οι πίνακες που εκλάπησαν.

    Ψάχνουν την "Κραυγή"

    Η κλοπή έγινε στο ξενοδοχείο Ρέφσνες Γκοντς αργά το βράδυ της Κυριακής. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν, άμεσα ωστόσο δεν ανακοινώθηκε τίποτα σχετικό με τους δράστες.

    Το ατυχές περιστατικό υπενθύμισε την εκκρεμούσα υπόθεση της εξαφανισμένης "Κραυγή", που εκλάπη μυστηριωδώς από το μουσείο Μουνκ στο Όσλο μπροστά στα μάτια δεκάδων επισκεπτών, στις 22 του περασμένου Αυγούστου. Στο ίδιο μουσείο, λίγες ώρες αργότερα ένα δεύτερο έργο του ίδιου καλλιτέχνη, η "Μαντόνα" είχε την ίδια μοίρα.

    Μέχρι σήμερα οι πίνακες δεν έχουν βρεθεί. Για την υπόθεση, λίγες μέρες μετά, προσήχθη ως ύποπτος ένας 37χρονος άνδρας, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος διότι είχε άλλοθι. Οι αρχές εικάζουν ότι δεν πρέπει να έχει γίνει μεταπώληση τους σε ευυπόληπτους εμπόρους τέχνης λόγω του γεγονότος ότι είναι τόσο γνωστοί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι μπορεί να έχουν καταλήξει σε κάποια ιδιωτική συλλογή.

    Παράλληλα, εκφράζουν την ελπίδα η "Κραυγή" που λείπει, αντιπροσωπευτικότερο έργο του και διασημότερη και από τις τέσσερις εκδοχές του θέματος που φιλοτέχνησε ο Μουνκ, να έχει την ίδια τύχη με εκείνη που είχε μία από τις άλλες τρεις, η οποία εκλάπη το 1994, αλλά βρέθηκε λίγους μήνες αργότερα. Η "Κραυγής" έχει γίνει σύμβολο του τρόμου που αισθάνεται ο άνθρωπος απέναντι στη φρίκη του Ολοκαυτώματος, της ατομικής βόμβας και της τρομοκρατίας.

    [11] Πολιτισμός

    "Ο Χρόνος στην Τέχνη"

    7/3/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης:

    Το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Έργων Τέχνης της Ελλάδος καλεί για 12η χρονιά το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση του "Ο Χρόνος στην Τέχνη", που ανοίγει τις πύλες της από τις 4 έως και τις 6 Μαρτίου στο Ζάππειο. Αντικείμενα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, χαλιά, πορσελάνες, ασημικά, αντικείμενα φιλελληνικών συλλογών, καθώς και πολλά άλλα συλλεκτικά κομμάτια, όλα με την σφραγίδα ποιότητας και αυθεντικότητας, από τις συλλογές εικοσιπέντε εκθετών-μελών του Σωματείου. Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση προσεγμέων συλλογών, καθώς επίσης και η έγκυρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προέλευση, την καλλιτεχνική αξία, τη χρονολόγηση, την συντήρηση και τις τιμές που ισχύουν διεθνώς για τα αντικείμενα τέχνης. Τα επίσημα εγκαίνιά της έχουν προγραμματισθεί για την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα.

    [12] Κόσμος

    "Κόκκινη νίκη" στη Μολδαβία

    7/3/2005 8:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2005 11:56:41 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το φιλοευρωπαϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα της Μολδαβίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2001, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή, με ποσοστό 46,1 %, μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Με το ποσοστό αυτό, εξασφαλίζει 56 από τις 101 έδρες της Βουλής. Το κεντρώο Δημοκρατικό Μπλοκ της χώρας ακολουθεί με 28,4 % και το εθνικιστικό Λαϊκό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έπεται με 9,07 %. Ωστόσο, για να ανανεωθεί η θητεία του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Βορόνιν, είναι απαραίτητη η συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με άλλους σχηματισμούς. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες εκτιμάται στο 59%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 March 2005 - 9:58:54 UTC