Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καρναβάλι για πάντα!
  • [02] Η Ελλάδα το γλεντάει
  • [03] Συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή
  • [04] Σίγησε για πάντα ο Σταύρος Κουγιουμτζής
  • [05] Έντονη κινητικότητα για την ονομασία

    [01] Κοινωνία

    Η μέρα των μεγάλων παρελάσεων Καρναβάλι για πάντα!

    13/3/2005 11:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2005 11:45:56 πμ)

    Συντάκτης:

    Καθ΄ όλα έτοιμη είναι η Ελλάδα να πει το επίσημο αντίο στο φετινό Καρναβάλι, φροντίζοντας να το γιορτάσει με τον καλύτερο τρόπο. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, με σύμμαχο τον ήλιο, έχουν σήμερα την τιμητική τους. Πρωτεύουσα και φέτος είναι η Πάτρα, όπου 35.000 καρναβαλιστές είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό μέχρι τελικής πτώσεως. Επί ποδός βρίσκονται και η Ξάνθη, η Κοζάνη, η Χαλκίδα, η Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, τα Μέθανα, το Λουτράκι, η Ζάκυνθος, το Ναύπλιο, η Μεγαλόπολη, αλλά και πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, όπου λίγο μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι παρελάσεις, οι δρόμοι θα πλημμυρίσουν χρώματα και οι καρναβαλιστές χορεύοντας σε καρναβαλικούς ρυθμούς θα ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους σε ένα ξέφρενο πανηγύρι. Την τιμητική τους έχουν, όμως και τα αποκριάτικα έθιμά, όπως ο βενετσιάνικος γάμος στη Ζάκυνθο και το άναμμα της φωτιάς στα Γιάννενα. Στην Αθήνα, οργανώνονται από το πρωί διασκεδαστικά και μουσικά προγράμματα στο Ζάππειο, στο Παγκράτι και στο Θησείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ελλάδα το γλεντάει

    Συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή

    [02] Κοινωνία

    Η Ελλάδα το γλεντάει

    11/3/2005 8:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Γλέντια με μπόλικο κρασί και μουσική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των περισσότερων Ελλήνων για το τριήμερο. Η καρδιά του Καρναβαλιού χτυπά φυσικά στην Πάτρα, ωστόσο και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν σκοπεύουν να μείνουν πίσω σε καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η περιφέρεια ξέρει να ζει την αποκριά, με αναβίωση εθίμων που οι ρίζες τους χάνονται πίσω στην ιστορία και με παραδοσιακή μουσική, αλλά και με παρελάσεις και ξεφαντώματα μέχρι πρωίας. Η "αυλαία" πέφτει την Καθαρά Δευτέρα με παιχνίδια και πέταγμα του αετού για τους μικρούς και τραπέζια γεμάτα φασολάδα, χαλβά, λαγάνες, θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα για τους μεγάλους.

    Ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως

    Η Πάτρα , όπως κάθε χρόνο κρατά τα σκήπτρα και οδηγεί το χορό. Η πομπή του βασιλιά Καρνάβαλου και των σατυρικών αρμάτων, που φέτος είναι εμπνευσμένοι από τους "Χίλιους και ένα μύθους" με έντονο στιλ οριεντάλ, θα δηλώσει δυναμικά παρούσα τόσο τη βραδινή ποδαράτη του τελευταίου Σαββάτου, όσο και στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

    Στην Ξάνθη , πόλος έλξης για πολλούς, όπως κάθε χρόνο θα γίνουν αναπαραστάσεις εθίμων και χοροί με παραδοσιακές φορεσιές. Οι θρακικές λαογραφικές γιορτές, θα ολοκληρωθούν εν μέσω πυροτεχνημάτων το βράδυ της Κυριακής με το κάψιμο του "Τζάρου" και αφού προηγηθεί η μεγάλη παρέλαση αρμάτων.

    Στην Κοζάνη το λόγο έχουν οι φανοί αλλά και τα περιπαιχτικά και αθυρόστομα τραγούδια. Οι φανοί, οι μεγάλες φωτιές, δηλαδή, ανάβουν στις γειτονιές της πόλης ήδη από την Τσικνοπέμπτη έως και το Σάββατο της "Τρανής Αποκριάς". Την Κυριακή της Τυρινής το σύνολο των δεκατριών φανών ανάβει αργά το απόγευμα και ξεκινά το γλέντι, παίρνοντας τη σκυτάλη και από τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων.

    Στη Νάουσα , οι αποκριές είναι συνώνυμες με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου και στο οποίο η συμμετοχή είναι μόνο για άνδρες. Το έθιμο, που περιλαμβάνει τελετουργικό ντύσιμο του Γενίτσαρου και μάζεμα του μπουλουκιού του από ζουρνατζήδες, που γυρίζουν στα σπίτια της πόλης, αναβιώνει τόσο την πρώτη όσο και την τελευταία Κυριακής της Αποκριάς, όπου και καταλήγει σε ένα μεγάλο γλέντι, που συνεχίζεται μέχρι και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

    Στην Καστοριά, τη Κυριακή ανάβουν οι "μπουμπούνες", οι φωτιές δηλαδή, γύρω από τις οποίες θα διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι πίνοντας κρασί, ρακί, και τρώγοντας χαλβά, ελιές και ψητό λουκάνικο. Άλλο πατροπαράδοτο έθιμο ο "χάσκαρης". Σε κάθε σπίτι ο αρχηγός της οικογένειας θα δέσει με κλωστή στην άκρη ενός "κλώστη" (πλάστη) ένα αυγό, το οποίο και θα γυρίσει με ταχύτητα από στόμα σε στόμα. Όποιος καταφέρει να αρπάξει το αβγό θα είναι ο νικητής.

    Στα Ιωάννινα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αναβιώνει ένα πανάρχαιο αποκριάτικο έθιμο οι "Τζαμαλες" που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και οριοθετούσε το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης , το ξεκίνημα της νέας γης και την απαρχή των καλοκαιρινών γεωργικών εργασιών.

    Στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, στον Τύρναβο οι γιορτές κορυφώνονται με το "μπουρανί" της Καθαρής Δευτέρας, μια έντονα διονυσιακή γιορτή, αφιερωμένη στη γονιμότητα της γης. Χαρακτηριστικό της οι φαλλοί από διάφορα υλικά και σε διάφορα μεγέθη, τα βψωμολοχικά πειράγματα και φυσικά το τσίπουρο.

    Στη Θήβα αναβιώνει ο αριστοφανικός "Βλάχικος Γάμος", κατάλοιπο διονυσιακής παράδοσης, όπου φυσικά και η νύφη είναι άνδρας. Το έθιμο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με γλέντι.

    Στο Γαλαξίδι της Φωκίδας τα Κούλουμα γίνονται μέσα σε πολύχρωμη ομίχλη, καθώς μετά την παρέλαση των αρμάτων λαμβάνουν χώρα τα γνωστά επεισοδιακά και ανελέητα "αλευρομουτζουρώματα". Πρόκειται για μια παραδοσιακές "εχθροπραξίες" στα στενά της όμορφης πόλης, με πυρομαχικά από αλεύρι, στάχτη, λουλάκι και ώχρα, υπό τους ήχους νταουλιών και βιολιών.

    Στη Σύρο το Σάββατο, γλεντούν στην Ανω Σύρα με τα "Ζεϊμπέκια". Χοροί και τραγούδια ώσπου ο Αράπης κλέβει την Αρχιχανούμισσα, τη γυναίκα του πρώτου καπετάνιου. Επιβάλλεται κυνηγητό στο λαβύρινθο των όμορφων σοκακιών, μέχρι να συλληφθεί και να "καταδικαστεί" ο δράστης.

    Στη Σκύρο πρωταγωνιστούν οι "γέροι", δηλαδή βοσκοί με κουδούνια στη μέση), οι κορέλες, με παραδοσιακές σκυριανές φορεσιές.

    Στην Αγιάσσο της Μυτιλήνης, οι μέρες γιορτάζονται με τα ημι-ακατάληπτα "Τριψίματα", που είναι στιχάκια χωρίς αναστολές, στην τοπική διάλεκτο. Τα πιο σεμνά από αυτά θα τα δείτε γραμμένα και σε τοίχους.

    Στη Ζάκυνθο το ντόμινό θεωρείται απαραίτητο, ενώ η Κυριακή γιορτάζεται με πόλκα, καντρίλιες και παραδοσιακό ρυζόγαλο.

    Το καρναβάλι ανάβει και στο Ρέθυμνο της Κρήτης με νυχτερινή παρέλαση το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή το μεσημέρι με την παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων.

    Και στο Λεκανοπέδιο φυσικά, οι δήμοι έχουν στο πρόγραμμα πληθώρα εκδηλώσεων στις διάφορες συνοικίες της πόλης. Συναυλίες θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή σε διάφορα μέρη της Αθήνας , ενώ παρελάσεις θα γίνουν στο Ρέντη, το Μοσχάτο και τον Πειραιά. Την Καθαρά Δευτέρα οι λόφοι Φιλοπάππου, Στρέφη και Σκουζέ θα γεμίσουν από μουσικές και κρασί.

    Βέβαια και στους περισσότερους δήμους της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί σειρές από εκδηλώσεις με χορό και παραδοσιακά εδέσματα. Μάλιστα στο δήμο Σοχού την Κυριακή της Αποκριάς θα αναβιώσει των κουδουνοφόρων καρναβαλιών, που θεωρούνται προστάτες της υγείας και της σοδειάς. Με τις φορεσιές τους φτιαγμένες από δέρμα μαύρου τράγου, με μεγάλα κουδούνια γύρω από το λαιμό τους και κρατώντας από ένα μπουκάλι κρασί και ένα ξύλινο σπαθί θα γυρίσουν τους δρόμους της πόλης.

    Συμπέρασμα: οπλιστείτε με κέφι και μεγάλη όρεξη και διαλέξτε προορισμό. Καλή διασκέδαση...

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Αθηναϊκή Αποκριά σε δράση

    Σχετικά Links:

    http://www.carnivalpatras.gr/

    www.carnival-of-xanthi.gr/

    www.rethymno.gr/carnival

    [03] Κοινωνία

    Συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή

    10/3/2005 1:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΕΦΕΤ

    Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ο κατάλογος με τα ψώνια των νοικοκυριών κατακλύζεται από τα παραδοσιακά "επιβεβλημένα" αλλά και αγαπημένα εδέσματα της Σαρακοστής. Στη Βαρβάκειο αγορά η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη, η ποικιλία μεγάλη και η παρουσία των καταναλωτών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με αναμενόμενη κορύφωση την Κυριακή και ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα. Οι τιμές από την πλευρά τους και αυτές ποικίλουν. Το ύψος τους κυμαίνεται στα συνηθισμένα επίπεδα σε συνάρτηση με την ποιότητα των προϊόντων, με εξαίρεση ορισμένα όπως το χταπόδι και οι σουπιές που παρουσιάζουν αύξηση από 3%-5% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές για το χταπόδι ξεκινούν από 2,98 και φτάνουν έως 12 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, για τα καλαμάρια κυμαίνονται από 4,5 έως 8 ευρώ, οι σουπιές από 5,5 έως 7, ενώ τα θράψαλα ξεκινούν από 3 και φτάνουν έως και 6 ευρώ. Τα μύδια οι καταναλωτές θα τα βρουν από 2 ευρώ, τις γυαλιστερές από 6 έως 8 ευρώ, ενώ τα χτένια και τα κυδώνια από 10 ευρώ. Όσο για την τιμή του χαλβά κυμαίνεται από 3,20 έως και 8 ευρώ, ενώ ο ταραμάς ξεκινά από 6,5 έως και 20 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα. Σημαντικό σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα είναι το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ δίνει μια σειρά χρήσιμων συμβουλών για τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή των προϊόντων προκειμένου να αποφύγουν το εξαιρετικά δυσάρεστο ενδεχόμενο μιας τροφικής δηλητηρίασης από ακατάλληλα θαλασσινά.

    Τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής

    Τα χαρακτηριστικά για το φρέσκο χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά είναι:

    η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

    Τα χαρακτηριστικά για τα φρέσκα οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια, οι αχιβάδες και τα κυδώνια είναι :

    Εφ΄ όσον πουλιούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται : - από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και πολύ δύσκολα ανοίγει, - από το ερμητικό κλείσιμο του ανοίγματος του κελύφους όταν προσπαθούμε να το κλείσουμε, μετά το άνοιγμα από την σάρκα που είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και από την κίνηση που προκαλείται στη σάρκα μετά από τσίμπημα με το πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού.

    Στα αποφλοιωμένα μύδια που είναι πάνω σε πάγο θα πρέπει η σάρκα να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

    Για τις κονσέρβες που διατηρούνται εντός και εκτός ψυγείου θα πρέπει:

    να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα τη λήξη του χρόνου διατήρησης, να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός ΕΟΚ της επιχείρησης. Επίσης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

    Στον αλατισμένο μπακαλιάρο, τη λακέρδα και τονολακέρδα, η αλλοίωση φαίνεται με κοκκινωπό χρώμα και δυσοσμία,

    Στα παστά και καπνιστά ιχθυηρά η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και γλοιώδη σάρκα

    Στο μαύρο χαβιάρι και το μπρίκ, η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και υγροποίηση.

    Στον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

    Τα χαρακτηριστικά για τις φρέσκιες γαρίδες, τους αστακούς και τα καβούρια είναι:

    τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν τη αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε το χέρι στο κιβώτιο που τις περιέχει.

    Τέλος ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι για την υγιεινή και την καταλληλότητα των τροφίμων όπως και για την αποφυγή παραπλάνησης, σοβαρό ρόλο παίζουν:

    α) η προσοχή στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων

    β) η προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα κ.λ.π.)

    γ) η διαχείριση των τροφίμων από τον ίδιο τον καταναλωτή (θερμοκρασία συντήρησης, μαγείρευμα κ.λ.π.)

    δ) η σύγκριση τιμών και ποιότητας και

    ε) η αποφυγή αγορών από πλανόδιους μικροπωλητές και "ανώνυμα" σημεία πώλησης

    [04] Πολιτισμός

    Η κηδεία του την Τρίτη στην Μητρόπολη Καλαμαριάς Σίγησε για πάντα ο Σταύρος Κουγιουμτζής

    13/3/2005 10:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ηλικία 73 χρόνων "έφυγε" το Σάββατο από τη ζωή ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, ο δημιουργός τραγουδιών, που άντεξαν στο χρόνο και αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Ο Θεσσαλονικιός συνθέτης άρχισε τις σπουδές του στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε ηλικία 15 χρόνων. Το πρώτο του τραγούδι, το "Περιστεράκι", το έγραψε το 1960, με το οποίο ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ με ερμηνεύτρια την Ζωή Κουρούκλη. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είχε στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες, όπως τα τραγούδια "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά", "Μη μου θυμώνεις μάτια μου", "Κάπου νυχτώνει", "Πού ναι τα χρόνια", "Όλα καλά κι όλα ωραία", "Ο ουρανός φεύγει βαρύς", "Κόκκινο Φουστάνι", "΄Ενας κόμπος η χαρά μου" καθώς και μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως με τον Γιάννη Βογιατζή, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιώργος Ζωγράφο, τον Γιώργο Νταλάρα, την Καίτη Χωματά, την Χαρούλα Αλεξίου. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στη μία το μεσημέρι στην Μητρόπολη Καλαμαριάς.

    "Δεν ήθελα κάλπικα τραγούδια"

    "Είναι αλήθεια πως για τα τραγούδια μου δε στάθηκα στοργικός πατέρας. Δεν τα υποστήριξα. Δεν τα προώθησα. Τα άφησα σχεδόν αβοήθητα. Ή θα τα βγάλουν πέρα μόνα τους, έλεγα, ή ας πεθάνουν. Πάντως, κάλπικα δεν τα ήθελα. Ούτε και με δεκανίκια" αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης στην αυτοβιογραφία του "Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια".

    "Σ΄ όλη μου την ζωή υπήρξα αντιαναρχικός. Αναρχικές είναι οι εξουσίες. Δεν έχουν αρχές, έχουν νόμους. Οι νέοι αγωνίζονται (ανεξάρτητα πως) κατά της αναρχίας, είναι αντιαναρχικοί και όχι το αντίθετο, όπως βολεύει να τους ονομάζει η εκάστοτε εξουσία. Υπάρχουν και νέοι αναρχικοί. Αυτοί όμως είναι γέροι, τους γεράσαμε εμείς, τους τσακίσαμε τα νιάτα τους".

    Τραγούδια που θα ζουν στην καρδιά μας

    Το 1966 μπήκε δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου γράφοντας τη μουσική για το θεατρικό έργο του Γιώργου Θέμελη "Το ταξίδι", το οποίο ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.

    Τα επόμενα χρόνια μετακομίζει στην Αθήνα και αρχίζει συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Καλαντζή και τη Βίκυ Μοσχολιού.

    Μερικές από τις δισκογραφικές του δουλειές είναι "Νάτανε το 21" (1970 / Νταλάρας), "Μικρές πολιτείες" (1974 / Νταλάρας, Βίσση), "Στα ψηλά τα παραθύρια" (1975 / Νταλάρας, Βίσση), "Μικραίνει ο κόσμος" (1982 / Καλογιάννης, Αιμιλία Κουγιουμτζή, Κούτρας, Μπογδάνος, Χριστιανόπουλος), και "Έβρεχε ο κόσμος" (2000 / Μαρία Κουγιουμτζή, Νταλάρας, Γιώργος Χριστοδούλου).

    [05] Πολιτική

    Η λύση θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής Έντονη κινητικότητα για την ονομασία

    13/3/2005 10:08:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε κλίμα συνεργασίας διεξήχθη χθες στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης η συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ειδικό μεσολαβητή του διεθνούς οργανισμού Μάθιου Νίμιτς. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε στον κ. Νίμιτς τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, δηλαδή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, η οποία εξάλλου "θα διευκολύνει τη διμερή σχέση των δύο χωρών, θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και θα διευκολύνει την πορεία των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς". Τόνισε, δε, πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά. "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση, που και εμείς έχουμε δείξει και ότι θα αντιληφθεί ακριβώς την ανάγκη να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της προοπτική μέσα από το δρόμο της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης".

    "Λύση δε σημαίνει συμβιβασμός"

    Από την πλευρά του, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε, ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να προσεγγίζουν διαφορετικά το θέμα, ενώ αναγνώρισε, πως η "η ελληνική Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη για να λυθεί το θέμα με τρόπο, που να ικανοποιεί όλους". Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα σημειωθεί πρόοδος, υποστηρίζοντας εξάλλου, ότι "λύση δε σημαίνει συμβιβασμός, αλλά περισσότερη κατανόηση από την κάθε πλευρά", επισημαίνοντας ότι και "οι δυο κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες και αναγνωρίζουν ότι αν λυθεί το ζήτημα θα είναι καλό για τις χώρες τους και για την περιοχή". Πάντως, ο κ. Νίμιτς, επεσήμανε, πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της ΝΕΤ 105.8 στη Νέα Υόρκη, Δημήτρη Φίλιου, η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει σαφές στα Σκόπια, ότι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία προκειμένου να υπάρξει λύση.

    Ο κ. Βαληνάκης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 March 2005 - 10:01:04 UTC