Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό απεργιακό
  • [02] Σε ρυθμό απεργιακό ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ
  • [03] Απόπειρα κατά Ρώσου μεγιστάνα
  • [04] Σεισμοί στη Σάμο
  • [05] Πρώτη εμφάνιση Παπούλια
  • [06] Ισχυρή έκρηξη στην Κανταχάρ
  • [07] Αντιστέκονται οι συνδικαλιστές στην Ιορδανία
  • [08] "Όχι" της Χεσμπολάχ στον Μπους
  • [09] Νέο ρεκόρ του "μαύρου χρυσού"
  • [10] Χρονοχρέωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού
  • [11] Σαν καλολαδωμένα "πιστόνια"
  • [12] Πρόκριση με νίκη η Άλκμααρ
  • [13] Στάση "Παλαβέρντε" για την ΑΕΚ
  • [14] Δηλητηριάστηκαν από χαλασμένα μακαρόνια
  • [15] Σαράντα ένας νεκροί από γαστρεντερίτιδα
  • [16] Κίνα: Έκρηξη λεωφορείου με 30 νεκρούς

    [01] Κοινωνία

    Πανελλαδικές κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σε κλοιό απεργιακό

    17/3/2005 7:28:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σήμα έναρξης των κινητοποιήσεων δίνουν σήμερα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με 24ωρη πανελλαδική απεργία και στάσεις εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και με αιτήματα που αφορούν την ακρίβεια, το ασφαλιστικό, την απασχόληση και την απελευθέρωση του εμπορικού ωραρίου. Κλειστές είναι οι υπηρεσίες του δημοσίου και οι ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, τράπεζες, εφορίες και πανεπιστήμια. Τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ θα αντιμετωπίζουν μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Στην απεργία συμμετέχουν οι εμποροϋπάλληλοι, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και τα φροντιστήρια. Τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, ΗΣΑΠ, Μετρό, Προαστιακός) θα παραμείνουν ακινητοποιημένα 12.00 με 16.00. Μία πτήση ανά προορισμό από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Αλλαγές και στις πτήσεις της Aegean. Σε τρίωρες στάσεις στο τέλος της πρωινής βάρδιας και στην αρχή της απογευματινής προχωρούν δάσκαλοι, καθηγητές. Δίωρη στάση από τους δημοσιογράφους. Το κεντρικό συλλαλητήριο θα γίνει στη μία το μεσημέρι, στο Πεδίον του Άρεως.

    Το ΠΑΜΕ καλεί στις 12.00 τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ τα μέλη του έχουν ήδη προχωρήσει σε συμβολική κτάληψη του κτηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που βρίσκεται εκεί.

    Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία συμμετέχει η ΟΣΠΑ, που περιλαμβάνει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους ιπτάμενους συνοδούς και φροντιστές, οπότε προβλήματα θα δημιουργηθούν στις εναέριες μετακινήσεις. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σήμερα θα πραγματοποιήσουν μόνο μία πτήση ανά προορισμό. Σε πέντε ακυρώσεις πτήσεων προχώρησε και η Aegean, καθώς οι εργαζόμενοι της συμμετέχουν στην κινητοποίηση με τετράωρη στάση εργασίας. Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων.

    Στη Θεσσαλονίκη τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν μεταξύ 11.00 και 16.00, ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στις 12.00, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης. Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει ως σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα του Ελευθ. Βενιζέλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ρυθμό απεργιακό ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

    [02] Κοινωνία

    Σε ρυθμό απεργιακό ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

    16/3/2005 12:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2005 8:10:47 πμ)

    Συντάκτης:

    Ραντεβού κινητοποιήσεων με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους δίνουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία, την ακρίβεια, τις χαμηλές αυξήσεις, το ασφαλιστικό, αλλά και για τα άλλα ανοιχτά μέτωπα όπως οι τράπεζες, οι συμβασιούχοι, ο ΟΤΕ, οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων, ο ΛΑΦΚΑ και η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης με 24ωρη πανελλαδική απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (γεγονός που σημαίνει αλλαγές στις προγραμματισμένες πτήσεις), στον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, στις δημόσιες υπηρεσίες, τις εφορίες, τις τράπεζες και τα δημόσια νοσοκομεία, που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Τετράωρες στάσεις εργασίας από 12.00 έως 16.00 θα πραγματοποιήσουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ηλεκτρικό, Μετρό) της Αττικής. Οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων ανακοίνωσαν τρίωρη στάση στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, ενώ οι δάσκαλοι δίωρη στάση στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Στη τετράωρη στάση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι της Aegean Airlines.

    Πορείες στο κέντρο της Αθήνας

    Το μεσημέρι στη μία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Πεδίο Άρεως και στη συνέχεια πορεία-συλλαλητήριο στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος.

    Στην 24ωρη απεργία συντάσσονται και μεγάλος αριθμός Εργατικών Κέντρων στην περιφέρεια όπως της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου, με ανάλογες συγκεντρώσεις-συλλαλητήρια.

    Στη στάση εργασίας θα πάρει μέρος και η ΠΟΣΠΕΡΤ από τις 12:30 μέχρι τις 14:30, ενώ και η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους στα ΜΜΕ να συμμετέχουν στη δίωρη στάση εργασίας.

    "Με αυτές τις κινητοποιήσεις στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο κόσμος της εργασίας δεν έχει περιθώρια περαιτέρω ανοχής, αντιδρά ήδη και θα αντιδράσει εντονότερα", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρος υπογράμμισε ότι η εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν οδηγεί παρά στην ένταση των προβλημάτων και έκανε λόγο για νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για ανατροπή της σταθερής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ίδια ημέρα και οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

    Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 19 του μηνός με αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12.00, ανήμερα της επετείου των δυο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

    Αλλαγές στις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean

    Η αυριανή απεργία στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΟΣΠΑ έφερε ανακατατάξεις και στο πρόγραμμα των πτήσεων τόσο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όσο και της Aegean Airlines. Συνεπώς, όσοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, καλό είναι να επικοινωνήσουν με τα γραφεία των αεροπορικών εταιριών, προκειμένου να ενημερωθούν αν θα εκτελεστεί η πτήση τους.

    Την Πέμπτη, σε ότι αφορά στις Ολυμπιακές Αερογραμμές θα πραγματοποιηθεί μόνο μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και ανά χώρα εξωτερικού.

    Η Aegean Airlines, λόγω της τετράωρης στάσης που θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τις πτήσεις: 904/905 Αθήνα-Λάρνακα-Αθήνα, 254/255 Αθήνα-Μυτιλήνη-Αθήνα, 374/375 Αθήνα-Μύκονος-Αθήνα, 354/355 Αθήνα-Σαντορίνη-Αθήνα 414/416 Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα.

    Παράλληλα, άλλες 27 πτήσεις άλλαξαν ώρα αναχώρησης, ενώ οι υπόλοιπες 73 προγραμματισμένες πτήσεις θα εκτελεστούν κανονικά με μικρές αποκλίσεις όσον αφορά στην ώρα αναχώρησης. Εδικά για την περίπτωση της Λάρνακας και για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό, η Aegean δρομολογεί δύο πρόσθετες πτήσεις: μία Λάρνακα-Αθήνα για το βράδυ της Πέμπτης και μία Αθήνα-Λάρνακα για το πρωί της Παρασκευής.

    [03] Κόσμος

    Απόπειρα κατά Ρώσου μεγιστάνα

    17/3/2005 11:03:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Στόχος ενόπλων έγινε σήμερα, ο Ανατόλι Τσουμπάις πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας ενέργειας UES (United Energy Systems), ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του κατευθυνόμενος προς το γραφείο του, στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το θωρακισμένο όχημα του Τσουμπάις, την ώρα που εξερχόταν από τη λεωφόρο Μινσκ στα προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας, δέχθηκε τα πυρά αγνώστων ενόπλων, οι οποίοι ταυτόχρονα εκτόξευσαν εκρηκτικό μηχανισμό, που εξερράγη μεταξύ δικού του αμαξιού και ενός οχήματος της συνοδείας του. Παρά τη συντονισμένη επίθεση ο Τσουμπάις δεν υπέστη κανέναν τραυματισμό και πλέον βρίσκεται ασφαλής στα γραφεία της εταιρείας.

    Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

    Στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την επίθεση Τσουμπάις είπε πως "καταλαβαίνει αρκετά καθαρά ποίος μπορεί να την οργάνωσε" αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα.

    "Το σημαντικό που μπορώ να πω σήμερα είναι πως ό,τι έκανα μεταρρυθμίζοντας το ενεργειακό σύστημα της χώρας, συνενώνοντας τις δημοκρατικές δυνάμεις, θα συνεχίσω να το κάνω με διπλάσια δύναμη", σημείωσε.

    Ο 49χρονος Ρώσος μεγιστάνας θεωρείται από τα πλέον γνωστά δημόσια πρόσωπα της χώρας του και κατέχει ρόλο-κλειδί στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στη Ρωσία με στόχο την απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα.

    Ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας για την επανεκλογή του Μπόρις Γιέλτσιν το 1996 και αντιπαρήλθε τις κατηγορίες για παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος. Υπήρξε πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και αντιπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς

    Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 υπήρξε ενορχηστρωτής στην εφαρμογή αμφιλεγόμενου σχεδίου μαζικής πώλησης κρατικού ενεργητικού στον τομέα των φυσικών πόρων, όπως πετρελαίου, μετάλλων και άλλων νευραλγικών επιχειρήσεων, σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών, τους καλούμενους "ολιγάρχες", οι οποίοι με τη σειρά τους δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες

    Τη θέση του προέδρου της UES ανέλαβε το 1998.

    [04] Κοινωνία

    Σεισμοί στη Σάμο

    17/3/2005 8:00:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ταραγμένο ξύπνημα για τους κατοίκους της Σάμου επεφύλαξαν οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις 4,3 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 07.01 και στις 07.02 το πρωί. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο νότιο μέρος του νησιού, 259 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας. Ζημιές δεν έχουν αναφερθεί. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαζάχο το φαινόμενο παρακολουθείται αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξή του και θα χρειαστούν δύο μέρες για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

    [05] Πολιτική

    Σε εκδήλωση της εθνικής πινακοθήκης Πρώτη εμφάνιση Παπούλια

    17/3/2005 12:30:00 πμ

    Την εθνική γλυπτοθήκη και μια εκδήλωση της εθνικής πινακοθήκης για την ίδρυση του ομίλου φίλων της επέλεξε ο Κάρολος Παπούλιας για την πρώτη δημόσια παρουσία του, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Ο κ. Παπούλιας παρακάθισε στο επίσημο ιδρυτικό δείπνο, υπενθυμίζοντας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η στήριξη του πολιτισμού μας είναι εθνικό χρέος. Ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο χώρο όπου εκτίθενται τα εντυπωσιακά γλυπτά από την διευθύντρια της εθνικής πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα και συνοδευόμενος από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, τον υφυπουργό Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου με τη σύζυγό του. Η κ. Πλάκα διάβασε μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως "κοινό μας όραμα είναι να καταστήσουμε τον πολιτισμό μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων".

    [06] Κόσμος

    Επίσκεψη Κοντολίζα Ράις στο Αφγανιστάν Ισχυρή έκρηξη στην Κανταχάρ

    17/3/2005 11:03:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε δρόμο στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Επίσης, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις έφτασε σήμερα στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε έξι ασιατικές χώρες. Μετά την Ινδία και το Πακιστάν, όπου θα επιστρέψει το απόγευμα, η κ. Ράις θα συναντηθεί στην Καμπούλ με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι και τον Αφγανό ομόλογό της Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. "Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο Αφγανιστάν και θεωρώ πως είναι συναρπαστική", τόνισε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ. Στο Αφγανιστάν σταθμεύουν περίπου 18.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

    "Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Αφγανούς για την ανοικοδόμηση της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά των ναρκωτικών", πρόσθεσε η κα Ράις.

    [07] Μ. Ανατολή

    Σκληραίνει τη στάση της η Κυβέρνηση του Αμπντάλα Αντιστέκονται οι συνδικαλιστές στην Ιορδανία

    17/3/2005 9:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σκληραίνει τη στάση της έναντι των συνδικαλιστών, που αντιτίθενται στην πολιτική ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η Ιορδανία. Τελευταίο "κρούσμα" η σύλληψη από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, του συνδικαλιστή Άλι Χάταρ, δύο ημέρες αφ' ότου εκφώνησε ένα λόγο με τον οποίο καλούσε για μποϋκοτάζ σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. "Γνώριζα ότι, αυτά που είπα θα τους εξόργιζαν και ότι, θα με συλλάμβαναν", δηλώνει ο Χάταρ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δύο ετών για "προσβολή της Κυβέρνησης". Η Ιορδανία, το βασίλειο, που αποτελεί σύμμαχο-κλειδί για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σκληραίνει τη στάση της έναντι των όλο και πιο μαχητικών συνδικάτων, που παραμένουν εδώ και χρόνια από τα ελάχιστα οχυρά έκφρασης πολιτικής διαφωνίας και αντίστασης στην πολιτική τυφλής υποστήριξης των ΗΠΑ και τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ. Από τη μεριά τους στελέχη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες βλέπουν την περίπτωση της Ιορδανίας ως "τεστ" για την Κυβέρνηση Μπους όσον αφορά την ειλικρίνεια της ρητορικής της περί "εκδημοκρατισμού" της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και αναρωτιούνται αν θα είναι τόσο επικριτική σε βάρος της Ιορδανίας όσο και σε βάρος του Ιράν ή της Συρίας, όταν θέτουν υπό κράτηση έναν ακτιβιστή.

    Ερωτηματικό η αντίδραση των ΗΠΑ στη "φίλη" Ιορδανία

    Διπλωμάτης δηλώνει ανώνυμα ότι "οι πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται σήμερα περισσότερο από ό,τι πριν από 10 ή 15 χρόνια" στην Ιορδανία.

    "Η Κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να σιωπήσουμε. Αλλά δεν φοβάμαι να μιλήσω", δηλώνει ο Χάταρ, που ανήκει στη μικρή χριστιανική μειονότητα της Ιορδανίας, και διώκεται βάσει του νόμου, που ορίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η "προσβολή της Κυβέρνησης". Ο νόμος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως για την καταστολή των αντιδράσεων στα συνδικάτα καθώς και στα τζαμιά.

    Τα συνδικάτα της Ιορδανίας εξέφρασαν καθολική αντίθεση στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ συντάχθηκαν με την Ιντιφάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα προωθεί τώρα νόμο, που θα απαγορεύει πλήρως κάθε πολιτική δραστηριότητα των συνδικαλιστών.

    Μεγάλο ποσοστό των 5,5 εκατ. ψυχών, που συναπαρτίζουν τον πληθυσμό της Ιορδανίας είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

    Ο Χάταρ είναι μέλος επιτροπής συνδικαλιστών, που αντιτίθεται στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Ιορδανίας με το Ισραήλ και κάλεσε για μποϋκοτάζ των προϊόντων των ΗΠΑ μετά τις απειλές, που διατύπωσε η Ουάσινγκτον σε βάρος της Συρίας. Η υπόθεσή του θα εκδικασθεί στις 21 Μαρτίου.

    Η Σάρα Λία Ουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, δηλώνει ότι αναμένει να δει τη στάση, που θα τηρήσει η Ουάσινγκτον. "Θα είναι οι ΗΠΑ τόσο επικριτικές σε βάρος της Ιορδανίας όσο και σε βάρος του Ιράν ή της Συρίας, όταν θέτουν υπό κράτηση έναν ακτιβιστή;", διερωτάται ρητορικά. "Κανείς δεν επικεντρώνεται στο πώς οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας ελέγχουν την κοινωνία της Ιορδανίας", προσθέτει.

    [08] Μ. Ανατολή

    "Όχι" της Χεσμπολάχ στον Μπους

    17/3/2005 9:23:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την επίσημη άρνηση της Χεσμπολάχ στην προτροπή Μπους για αφοπλισμό διατύπωσε ο γραμματέας της οργάνωσης Σεΐχης Χάσαν Νασράλα, τονίζοντας ότι η Χεσμπολάχ προστατεύει το Λίβανο. Η απάντηση αφορούσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρόεδρου σύμφωνα με τις οποίες το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση με την κατάθεση των όπλων και με την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    "Θεωρούμε την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά θα ήθελα πολύ να μπορούσε να μας αποδείξει ότι δεν είναι με την κατάθεση των όπλων των μελών της και με την υπόσχεση ότι δεν απειλεί την ειρήνη", τόνισε ο κ. Μπους κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

    Το φιλοσυριακό κίνημα της Χεζμπολάχ, με ισχύ τόσο στρατιωτική, όσο και πολιτική -εκλέγει βουλευτές από το 1992 στο λιβανέζικο κοινοβούλιο και αυτή τη στιγμή διαθέτει 12 έδρες στη Βουλή-, βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ κατηγορούμενη, μεταξύ άλλων, ότι διέπραξε την επίθεση κατά στρατοπέδου Αμερικανών στρατιωτών στη Βηρυτό το 1983 όπου σκοτώθηκαν 240 άνθρωποι.

    [09] Οικονομία

    Νέο ρεκόρ του "μαύρου χρυσού"

    17/3/2005 9:50:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μπορεί οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να συναίνεσαν στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση του πλαφόν ημερησίας παραγωγής κατά 500.000, εντούτοις οι τιμές του μαύρου χρυσού διατήρησαν και χθες ανοδική πορεία καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 56,50 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για αδυναμία του ΟΠΕΚ να ανταποκριθεί στην υπάρχουσα ζήτηση, αλλά και για πτώση στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης.

    Πάντως, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ στη διάρκεια της συνόδου τους που άρχισε χθες στο Ισφαχάν. του Ιράν, συμφώνησαν σε πρώτη φάση στην άμεση αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 27,5 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ανάλογη αύξηση στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

    Η κίνηση αυτή θεωρείται ασυνήθιστη για τα δεδομένα του οργανισμού, αλλά και για την εποχή, καθώς την άνοιξη κατά κανόνα πέφτει η ζήτηση στις μεγάλες οικονομίες. Παρόλα αυτά ακόμα κι έτσι οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της παραγωγής δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις αγοράς, δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ ήδη παράγει δύο εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τα επίσημα ανώτατα όρια του.

    Αυξήσεις και στην ελληνική αγορά καυσίμων

    Στο μεταξύ στη χώρα μας οι τελευταίες μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης κατέγραψαν αυξήσεις στα καύσιμα, της τάξης του 1,36% στην αμόλυβδη βενζίνη και 3,15% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    Έτσι λοιπόν στις 11 Μαρτίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 0,82 ευρώ ανά λίτρο, από 0,809 ευρώ που ήταν στις 4 Μαρτίου. Από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 12,18%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή ήταν στα 0,491 ευρώ ανά λίτρο από τα 0,476 ευρώ ανά λίτρο στις 4 Μαρτίου, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,485 ευρώ ανά λίτρο.

    [10] Οικονομία

    Χρονοχρέωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού

    17/3/2005 8:58:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πιλοτική εφαρμογή χρονοχρέωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί κατ αρχήν στα αστικά κέντρα, στους πελάτες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Θα καταστεί εφικτό μέσω της εγκατάστασης νέων μετρητών που έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης και εφαρμογής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές στις ώρες αιχμής και χαμηλότερες το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας. Οι νέοι μετρητές, των οποίων το κόστος αντικατάστασης εκτιμάται στα 50 ευρώ και μελετάται να ενταχθεί στο Γ'ΚΠΣ, θα μπορεί να ειδοποιεί με φωτεινό σήμα όταν εμφανίζει υψηλή κατανάλωση. Το μέτρο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, έχει στόχο την αντιμετώπιση της σπατάλης ενέργειας και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σχετικά Links:

    http://www.dei.gr/

    www.rae.gr/

    [11] Μπάσκετ

    Σαν καλολαδωμένα "πιστόνια"

    17/3/2005 11:04:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τη δέκατη συνεχόμενη νίκη του πέτυχε τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Ντιτροϊτ επικρατώντας με 102-95 Του Σιάτλ. Με τον Μπεν Γουάλας να μαζεύει 14 ριμπάουντ και να ελέγχει απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία και τον Μπίλαπς να σημειώνει 32 πόντους τα "Πιστόνια" διατήρησαν αλώβητη ξανά την έδρα τους. Για τους φιλοξενούμενους κορυφαίος και τοπ σκόρερ του αγώνα ήταν Ρασάρντ Λιούις με 26 πόντους.

    "Κατοστάρα" για τους Νετς

    Στο Νιού Τζέρσεϊ οι Νετς έτρεχαν με 100 και παρέσυραν στο διάβα τους με 100-84 το Σικάγο. Για τους γηπεδούχους ο Κάρτερ τελείωσε το παιχνίδι με 30- πόντους, τους διπλάσιους δηλαδή από τον τοπ σκόρερ των "Μπουλς" Άντρες Νοκιόνι.

    Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Βοστώνη-Τορόντο 110-109, Ιντιάνα-Γιούτα 103-84, Ατλάντα-Ουάσινγκτον 93-122, Μιλγουόκι-Κλίβελαντ 96-88, Νέα Ορλεάνη-Μέμφις 82-88, Χιούστον-Πόρτλαντ 108-77, Σαν Αντόνιο-Μινεσότα 89-73, Ντένβερ-Σάρλοτ 120-101, Κλίπερς-Ορλάντο 110-102

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόκριση με νίκη η Άλκμααρ

    17/3/2005 12:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με συνολικό σκορ 5-2 η Άλκμααρ είναι η δεύτερη ομάδα μετά την Νιούκαστλ που εξασφαλίζει την πρόκριση για τα προημιτελικά του Uefa και μάλιστα με τον ίδιο εύκολο τρόπο. Οι Ολλανδοί είχαν επικρατήσει 3-1 στην Ουκρανία επί της Σαχτάρ και σήμερα με μια ακόμη νίκη, πήραν με πανηγυρικό τρόπο αυτό που ήθελαν. Το σκορ για τους Ολλανδούς άνοιξε μόλις στο 9' ο Βαν Γκάλεν και το 1-0 ήταν και σκορ ημιχρόνου. Το 2-0 ήρθε στο 65' με τον Μέερντινκ, ενώ ένα λεπτό αργότερα οι Ουκρανοί μείωσαν με τον Ελάνο χωρίς όμως να καταφέρουν να κάνουν κάτι καλύτερο στην συνέχεια. Στο άλλο σημερινό παιχνίδι για το Κύπελλο UEFA, εκείνο που είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας στην Ρουμανία ανάμεσα στην Στεάουα και την Βιγιαρεάλ, οι Ισπανοί κατάφεραν να φύγουν με θετικό αποτέλεσμα καθώς το 0-0 αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και ουσιαστικά την Βιγιαρεάλ με πλεονέκτημα για τον επαναληπτικό.

    [13] Μπάσκετ

    Στάση "Παλαβέρντε" για την ΑΕΚ

    16/3/2005 11:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από τρεις διαδοχικές νίκες η ΑΕΚ «έπεσε» σήμερα στο «Παλαβέρντε». Οι «κιτρινόμαυροι», οι οποίοι δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του αγώνα να πετύχουν την ανατροπή, ηττήθηκαν 85-65 από την Μπενετόν Τρεβίζο, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής στη φάση των "16" της Ευρώλιγκα. Η σημερινή ήταν η πρώτη ήττα της ΑΕΚ στον Ζ όμιλο και πλέον η Ένωση ισοβαθμεί με 7 βαθμούς με την Εφές Πίλσεν, που "άλωσε" την έδρα της Πρόκομ Τρεφλ. Με την Μπενετόν να ξεδιπλώνει από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης το ταλέντο της από την περιφέρεια, με εκφραστές τους Μπουλέρι και Σισκάουσκας, η ΑΕΚ βρέθηκε πολύ γρήγορα με την πλάτη στον τοίχο. Άλλωστε, στο πρώτο δεκάλεπτο (20-11) μοναδικές αξιόπιστες λύσεις της Ένωσης στην επίθεση ήταν ο Νίκος Ζήσης και ο Τόμπι Μπέιλι, με 6 και 5 πόντους αντίστοιχα. Στη δεύτερη περίοδο οι "κιτρινόμαυροι" ξεκίνησαν πιο δυναμικά μειώνοντας σε 20-15, αλλά και με εξισορρόπηση των ριμπάουντ έδειξαν ότι ήταν ικανοί για την ανατροπή.

    Ωστόσο, οι Ιταλοί, εκμεταλλευόμενοι την αδιαπέραστη άμυνά τους και τον επιθετικό τους πλουραλισμό, ξεφύγαν και πάλι ανεβάζοντας τη διαφορά στο +14. Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου, πάντως, βρήκε την ΑΕΚ στο -9 (37-28), το οποίο διαμορφώθηκε από πέντε διαδοχικούς πόντους του Νταβόρ Κους. Με τον Μπέιλι να πετυχαίνει τους 10 από τους 20 συνολικά πόντους της ΑΕΚ στο τρίτο δεκάλεπτο, η Ενωση μπόρεσε να "κρατήσει" τη διαφορά στο -13 (61-48), παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων να την εκτοξεύσουν και να... περάσουν μία ήσυχη τέταρτη περίοδο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, τα όνειρα της ΑΕΚ εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα, καθώς με την έναρξη της τελευταίας περιόδου, οκτώ διαδοχικοί πόντοι του Γκαρνέτ (2 τρίπ., 2/2 βολές) ανέβασαν το δείκτη του σκορ και "σφραγίστηκε" η δεύτερη νίκη της Μπενετόν στη β΄ φάση. Οι Ιταλοί συνέχισαν να βρίσκουν τις «τρύπες» στην άμυνα της... κουρασμένης ΑΕΚ, που "έβλεπε" τον Μπέιλι να προσπαθεί μόνος του για το θαύμα και το τελικό 85-65 δεν άργησε να έρθει.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-11, 37-28, 61-48, 85-65.

    ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ (ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ): Μπλούθενταλ 3 (1), Σοράνια 4 (1), Γκορί 16 (1), Μπουλέρι 10 (1), Πατσέλις , Μπέαρντ Τζόζεφ 4, Μαρκονάτο 8, Σισκάουσκας 9 (1), Γκαρνέτ 20 (5), Μπαρνιάνι 11 (2) ΑΕΚ (ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ): Νίτσεβιτς 2, Λόλις 4, Ζήσης 8, Χατζής, Μπέιλι 26 (4), Πελεκάνος 4, Μπουρούσης 9 (1), Γλυνιαδάκης , Κους 6 (1), Άντιτς 6 (1), Νικολαϊδης, Γλυνιαδάκης.

    [14] Κόσμος

    84 άτομα Δηλητηριάστηκαν από χαλασμένα μακαρόνια

    17/3/2005 9:21:00 πμ

    Ογδόντα τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται στις βόρειες Φιλιππίνες με τροφική δηλητηρίαση, δέκα ημέρες μετά το θάνατο από δηλητηρίαση 27 μαθητών. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και οι 84 έφαγαν χαλασμένα μακαρόνια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την απονομή βραβείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία στην πόλη Κονσεψιόν. Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή. Τα θύματα, ηλικίας ενός ως 44 ετών, νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ταρλάκ.

    [15] Κόσμος

    Σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" η Νικαράγουα Σαράντα ένας νεκροί από γαστρεντερίτιδα

    17/3/2005 9:19:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε κατάσταση συναγερμού κήρυξε η κυβέρνηση της Νικαράγουας το εθνικό σύστημα υγείας μετά τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, που έχουν οδηγήσει στο θάνατο μέχρι στιγμής 41 άτομα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, έχουν προσβληθεί από τον ιό Rotavirus, ο οποίος προκαλεί διάρροιες, υψηλό πυρετό, εμετούς και αφυδάτωση. Η νικαραγουανή Κυβέρνηση αποδέσμευσε 270.000 δολάρια για την καταπολέμηση της κρίσης στη δημόσια υγεία, που πλήττει ιδιαίτερα τα βόρεια της χώρας, την πρωτεύουσα Μανάγκουα και τις παράκτιες περιοχές στην Καραϊβική. Ο αντιπρόεδρος του συστήματος πρόληψης καταστροφών Χοσέ Ρίσο δήλωσε ότι, κηρύχθηκε "κόκκινος συναγερμός" στον τομέα της υγείας της χώρας, και έχουν κινητοποιηθεί ακόμη και μονάδες του στρατού για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που έχουν προκληθεί. Ο Χουάν Αμαδόρ, επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι, μέσα στην τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 6.000 περιπτώσεις ασθενών.

    [16] Κόσμος

    Κανένας επιζών Κίνα: Έκρηξη λεωφορείου με 30 νεκρούς

    17/3/2005 8:40:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πολύνεκρη έκρηξη σε λεωφορείο σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. "Κανένας επιζών δεν βρέθηκε στο λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς", δήλωσε ο Χουάνγκ Χαϊλίνγκ, εκπρόσωπος του δήμου του Σανγκράο. Μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 04:00 τοπική ώρα στην πόλη Σανγκράο, στο δρομολόγιο από την συνοριακή πόλη Σενζέν του Χονγκ Κονγκ στην Ζετζιάνγκ, μιαν άλλη ανατολική επαρχία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 March 2005 - 10:08:07 UTC